| Autor |
Zpráva |
ronika
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 12:20
- Nahlásit
ahoj pejskaři, obracím se na vás s otázkou ohledně výchovy naší fenky CC. Pořídili jsme si jí na hlídání, je celoročně venku.Je jí 5 měsíců a je dost plachá pokud jde o cizí lidi. Psů se rozhodně nebojí, často "visí" na plotě a štěká na sousedovic leonbergra a také se už několikrát lehce poprala se sousedky beaglem (bydlí v jednom domě, takže její pes běhá po stejné zahradě), když jsem přišla z práce beagle se vnucoval do našeho bytu a skákal po mě, tak se na ní vrhla (měla bych jí v tuto chvíli vynadat?, nepřestane pak chránit svou smečku?). Chtěla bych od vás poradit, jak docílit toho, aby k cizím lidem byla sice nedůvěřivá, ale aby se jich vyloženě nebála a aby z ní byl správný hlídač (na jaře budu chodit na cvičák, tak ať do té doby něco nezameškám). Díky za jakoukoliv radu
|
moll
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 12:29
- Nahlásit
náš pes se taky bojí cizích lidí - na veřejném prostranství se snaží utéct nebo schovat, na svém území je velký frajer a hlídá na 1.000%. moll
|
ronika
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 12:32
- Nahlásit
moll
Takže myslíš, že to mám nechat přírodě? Přemýšlím, jestli by pomohlo vodit jí hodně mezi lidi, někam, kde je hodně rušno a také psi. Pak ale nevím, jestli nechat lidi, aby jí hladili...
|
moll
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 12:40
- Nahlásit
když má sporu se souosedními psi - jak se chová k lidem za plotem? to ten náš se může strhat, jak hlídá. no a cizí lidi já na svého psa moc šahat nenechávám - jen ve výjimečných případech a většinou jsou to malé děi. to potom pes dostane informaci, že je "věše v pořádku" a nechá se sebou dělat cokoliv. moll
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 12:43
- Nahlásit
moll
Já myslim, že 5 měsíční pejsan je ještě moc velký "mimčo" aby nějak aktivněji "hlídalo" (myslim tim štěkalo na lidi za plotem...)...
|
ronika
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 12:44
- Nahlásit
Když je někdo cizí za plotem, štěká jak pominutá, zaujme takový legrační postoj, kdy rozkročí přední nohy, ocas stáhne mezi nohy a jak se dotyčný blíží k plotu, couvá
|
moll
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 12:48
- Nahlásit
ronika
couvá, ale štěká - to je hlavní! já bych to nechala vývoji, myslím, že je na dobré cestě. kdyby neštěkala a chtěla utéct, muselo by se jí zvyšovat sebevědomí, ale takhle je to podle mě v pořádku. a couvat taky přestane, až trochu (nebo úplně) povyroste.
Eimy
5-měsíční CC je už docela statné štěndo, viděla jsem naštvanou 3,5 měsíční filí slečnu - to byl nářez! moll
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 12:49
- Nahlásit
ronika
Ja bych rekla, ze kazdy opravdovy hlidaci pes musi byt vyrovnany. Takze urcite v tomhle veku chodit mezi lidi, do rusnyho prostredi, na nadrazi, at se rozkoukava... Co se hlazeni tyka, to zalezi na povaze fenky, ja osobne si lidi, ktery budou hladit moje fenule, vybiram. Rozhodne je nenechavam osahavat kazdymu. Chce to postupne, nejdriv jen parkrat mezi lidi, kteri si fenky nebudou vsimat, a postupne fence ukazovat, ze ji ty cizaci neukousnou.
Urcite ji vodit i mezi psy, ale opet - nejdriv znat ty cizi hafany, jak se chovaji ke steneti. Nepoustet ji do chumlu dospelaku - mohli by ji(trebas neumyslne) podupat.
Ikdyz Caniky nemam, myslim, ze v dospelosti bude fenka urcite suprovy hlidac, canici maji proste hlidani v sobe.
|
ronika
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 13:01
- Nahlásit
Fifi
Když bych někoho měla nechat jí pohladit, musela bych jí pevně držet, je hodně plachá, když nás na ulici někdo míjí, zastaví se a ani se nehne, dokud jí nezmizí z dohledu. Když jí nechám sem tam někým pohladit, bojím se, že pak bude čekat u plotu na pomazlení od každého kolemjdoucího, ale zároveň bych jí ráda zbavila toho strachu, který má z cizích lidí. Tedy, potřebovala bych znát tu správnou míru kámošení se s cizími...
|
moll
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 13:06
- Nahlásit
5-měsíční štěně má podle mě ještě právo na strach z cizích lidí, časem by to měla vyměnit za respekt. taky se nemusí tulit ke každému. moll
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 13:06
- Nahlásit
ronika
Chce to postupne, ale na duvere v lidi by jsi pracovat mela.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 13:08
- Nahlásit
moll
5-měsíční štěně má podle mě ještě právo na strach z cizích lidí, časem by to měla vyměnit za respekt. taky se nemusí tulit ke každému. moll
Dovolim si nesouhlasit nesrovna se to samo, musi se tomu pomoct a hlavne zabranit tomu aby se to vyvinulo ve strachovou agresi.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 13:12
- Nahlásit
ronika
Presne, jak pise moll. Nenutit ji do niceho, co se ji nelibi. Proste korzovat mezi lidma ve meste, nevsimat si jich, at si nejdriv zvyka na ten srumec. To pohlazeni - treba ze zacatku jen od znamych, ktery "nahodou" ve meste potkate... To, ze nekdo stene pohladi, neznamena, ze se pak bude vrhat na kazdyho pro pomazleni. Naopak, uklidni se, ziska vic sebeduvery a o to lip bude pak hlidat v dospelosti.
A 5mesicni CC je fakt mimi, i kdyz poradny. To, jak u plotu steka, svedci o tom, ze si zatim neni jista sama sebou, kdo by taky v tomhle veku byl...
|
moll
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 13:20
- Nahlásit
Tchor
nesrovna se to samo, musi se tomu pomoct
jasně, ale namusí se na ni tlačit - jen úplně normálně chodit do čím dál rušnějšího provozu. a taky nemusí jít z ruky do ruky - to by za chvíli byla plešatá. moll
|
ronika
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 13:24
- Nahlásit
SUPER, díky za rady. Ačkoliv se trošku různí, všichni se shodujete na tom, abych jí zvykala na ruch, množství cizích lidí a psů a sem tam někoho nechala ji pohladit..
Ještě jednou díky!
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 14:21
- Nahlásit
ronika
taky jestliže chceš psa, který by opravdu účinně hlídal, tak to je skoro na to, aby se psem pracoval profesionál a ne začínající pejskař.... On každý pes umí řvát za plotem, ale málokterý z těch "uřvanců" je takový "hrdina" aby byl schopný se postavit "(hlavně po té psychické stránce) třeba dospělému chlapovi s klackem. Ti opravdoví hlídači zbytečně neštěkají a nevyjíždí po všem, co jde kolem "jejich" revíru.
|
ronika
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 15:00
- Nahlásit
Evik
Taky si nefandím natolik, že bych se snažila výchovu zvládnout sama. Psala jsem, že se chystám po zimě na cvičák, ale jestli pro ni mohu udělat něco už teď nevím a proto se ptám.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 15:32
- Nahlásit
ronika
Vis vycvik psa na ostrahu tady v ty republice umi par profesionalu. na beznem vicaku te tohle nenauci. Pes v beznem pojeti hlidani je pouze zastrasujici zalezitost a prez samotneho psa ( i dobre vycviceneho ) se ti clovek ktery se tam dostat bude chtit dostane. Osobne si myslim ze by jste se nez na vycvik psa pro ostrahu by jste se meli zamerit na vychovu a pripravu psa pro bezny zivot.
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 16:34
- Nahlásit
Tchor ma naprostou pravdu.nehlede,ze pes urceny k ostraze objektu,kde hlida sam je velice snadny cil a neni problem ho zabit,nebo zranit.to se pak resi jinak a je to pomerne drahe....
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 16:59
- Nahlásit
Ja myslim, ze Ronika nechce svyho psa vycvicit vyslovene na ostrahu objektu. Chce jen, aby casem jeji stenik hlidal na zahrade, cili spada do te kategorie bezneho hlidace, tak jak psal Tchor. A mela problem s tim, ze je jeji stene neduverive az bojacne vuci cizim lidem...
ronika
Tak se casem ozvi, jak se fenule otrkava a jak se vyviji.
|
kejta
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2006 14:11
- Nahlásit
ronika
Taky bych to řešila tím, že pesu budu brát napřed hodně mezi lidi, třeba někam do MHD. Pak bych se domluvila s někým známím a simulovala situaci, kdy se jakoby náhodou venku setkáme. Při té příležitosti bych se s nim jen bavila a požádala ho, ať psa nehladí a nechala psa nás sledovat a pak bych skupinku postupně zvětšovala. Po čase, až by byl psík trochu důvěřivější a vyloženě by se kontaktu s cizíma nevyhybal, tak bych zkusila, aby na něj někdo jen tak mimochodem při tom rozhovoru sáhnul, když by u něj byl pesan blízko, ne cíleně, ale jakoby náhodou se psa dotkne. Rozhodně bych ale nenechala každého se mi po psovi vrhat a hladit ho, tim ho akorát vyplašíš. Kdyby se na tebe v parku vrhnul nějakej neznámej chlap s úmyslem si tě pohladit, tak taky budeš asi zdrhat, ne? Tak proč do toho nutit psa, aby se musel nechal ošmatlávat kde kym.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2006 02:25
- Nahlásit
Odstranit plachost z lidi urcite ano.Pokud neni agresivni na deti,tak to zkus prave pres ne.A postupne prejdi k dospelym.Vetsinou se pejsek boji jen dospelych.
Pokud chces aby pes hlidal,tak ho ale nenech hladit od cizich doma na jeho teritoriu.A pokud ma svuj kotec,tak ho tam zavri vzdy kdyz k Vam prijde kdokoliv cizi.Pokud zacne na navstevu stekat,tak ho neokrikuj a nech ho stekat.
|
ronika
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 15:24
- Nahlásit
Fifi
Přesně to jsem měla namysli, běžný hlídač na zahradu.
Budu ji tedy brát mezi lidi a jen pokud někoho známého potkám a zapovídám se s ním, nechám ho, aby si ji pohladil. Aby věděla, že ten člověk je můj a tedy i její přítel. Je to tak správně?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 15:32 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
ronika
dle meho by to tak melo byt, aspon ze zacatku...
Taky se zkus domluvit, pokud k vam chodi na navstevy nejaky lidicky, at potkas nejdriv prave je.. Zapovidate se, a jen tak mezi reci clovek, kteryho pejsa uz zna, ale potka ho v jinym prostredi, proste fenku mimodek pohladi.. Ale nejdriv to chce fakt chodit mezi lidi, aby se fenule otrkala, proste krok za krokem... Pises, ze je placha vuci cizim, takze to chce trpelivost, ale hlavne s ni zacit neco delat...
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 18:26
- Nahlásit
ronika
zacni se psem chodit hodne mezi lidi a vubec ti ji u toho nemusi nikdo hladit apod...musi si jen zvykat na okolni svet.pokud ji chces mit jako obranarku,tak zacni chodit na nejaky kvalitni cvicak,protoze vycvicit bazlivou fenu je sakra makacka a trva to hodne dlouho.ty maximalne docilis toho,ze bude cuba rvat za plotem,ale jak tam na ni nekdo poradne vlitne,tak vezme caru.radit ti takhle na dalku je poradne zdlohave a to nepocitam,ze kdyz neuvidim cubu,jak reaguje,tak toho stejne moc nevymyslime...
|
Ronka
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 19:32
- Nahlásit
když jsme u hlídacích psů ,známá z práce si pořídila štěně NO ,teda spíš její manžel protože ho má zavřené v kotci a ani manželka a děti ho nesmějí hladit ,natož krmit nebo si hrát ,prý aby z něj vyrostl poslušný a ostrý pes musí si ho páníček vychovat sám ,jsou to magoři a nedají si to vymluvit,stará se o něj jen on a nikdo jiný se ho nesmí dotknout,prý až bude vycvičený ,říkám jim že je to kravina ale nedají si říct ,takže roste zas jeden ubohej pes se kterým budou problémy ,bohužel nedají si do toho ode mě mluvit ,píšu to tady jenom jako příklad že takto cvičit hlídacího psa teda NE
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 20:25
- Nahlásit
Ronka
az mu pak zrychtuje rodinu,tak bude koukat....
|