| Autor |
Zpráva |
jehlicka
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 00:52
- Nahlásit
mam takovy dotaz - jak mam sklidnit rok a pul staryho ridgebacka ktery si zacina hrozne troufat na ostatni,navic prerostl a je z neho takova mensi nabouchana doga. i kdyz je to strasnej straspytel tak jak citi ze se pes trochu boji tak vyjizdi, mali hafani jsou mu ukradeni. navic si hlida 7roku staryho retrivra s kterym vyrustal a ono jak sou 2 tak se to neda moc korigovat, takze na prochazky muzem akorat s fenama. takze jestli vite nekdo jak na to budu rada nechci aby skoncil na voditku a kastrovat ho taky nechci
|
Lara
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 07:38
- Nahlásit
jehlicka
Neuraž se. ale nezvládáš . Co nejrychleji mazej na nejbližší cvičák. Poslouchej, co ti radí, důsledně to dodržuj a pak trpělivost,trpělivost...a vytrvej. Držím palce
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 07:43
- Nahlásit
zkus si poradne procist tohle forum http://erbak.com/PES/ .Ten cvicak taky neuskodi alejen tehdy pokud tam budou lidi co maji nejaky zkusenosti s RR. Pokud budes k RR pristupovat jao k NO nadelas akorat spoustu spatne nepravitelnych chyb.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 08:33
- Nahlásit
s ohledem na Tvoje plemeno Ti taky doporučuju přečíst si stránky Rudy Desenského, jak ti dal Tchoř odkaz výše, ale taky se podívej na www.hafbezobav.cz To jsou stránky Končulových, kteří mají speciálně s ridgebacky poměrně dost zkušeností - sami jednoho mají. Pořádají i cvičení - pokud jsi z Prahy, pak by to pro Tebe a Tvého pejsu bylo asi vhodnější než klasický cvičák. Na ta cvičení HafBO chodí hodně ridžů....
|
nels
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 10:02
- Nahlásit
Evik
přesně tak
|
Lara
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 10:07
- Nahlásit
Tchor
To mě zajímá. jaký je rozdíl výchovy u různých plemen.? U nás na cvičáku je to tak půl na půl (ovčáci + ostatní plemena - rotvajleři, kterých je nejvíc, LR,kříženečci no a já s ČT). Jediné co jsem si všimla, že ovčáci mají z výcviku opravdu upřímnou radost. Že se můžou přetrhnout, aby povel pána splnili. Ti ostatní to udělají taky. Třeba moje čuba pracuje v duchu: tak já to tedy kvůli tobě udělám, když chceš, ale radost z toho nemám Ale zpět k dotazu: měla jsem za to, že pravidla k výchově psa, jsou pro všechny pesany stejná? Obecně to vidím jako dvě - láska,trpělivost a důslednost. Mě to u mojí rusandy zatím velmi dobře funguje. Můžeš prosím rozvést ty chyby ve výchově u RR? Teď jdu venčit, tak se těšim na odpověď.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 10:11
- Nahlásit
nels
ty na HafBO chodíš? Já už jsem tam byla dvakrát a líbí se nám tam....je to fakt na funkční poslušnost, takže mám radost, že něco takového se koná jen kousek od nás.
|
nels
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 10:26
- Nahlásit
Evik
chodím,ale do štěníků.já vím,že ty taky,koukala jsem na seznam dospěláků je to tam podle mně výborný,i nelson se tam těší,což předtím nebylo.tuto sobotu možná půjdeme mrknout na dospěláky,protože se tam už tak za měsíc taky chystáme přejít
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 10:39
- Nahlásit
Lara
Minimalne v delce reflexiho oblouku a v citlivosti na tlak ze strany psovoda, proc si myslis ze tolik lidi co preslo z NO na maliny u malin totalne selhalo. NO je opravdu dost specificky a pristupy fungujici u nej nefungujou u jinych plemen a bohuzel hodne lidi na cvicacich vychazi z vycviku NO.
|
Lara
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 10:59
- Nahlásit
Tchor
Moc se neorientuji v reminologii. Co je malina? co je reflexní oblouk?
|
Lara
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 11:01
- Nahlásit
Oprava překlepu: terminologii
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 11:03
- Nahlásit
Reflexni oblouk je zjednodusene doba mezi podnetem a reakci na nej (laicky dlouhe vedeni). Malina je belgicky ovcak malinois.
|
Lara
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 11:09
- Nahlásit
Tchor
Ovčáci ho mají asi kratší než ti ostatní? Vždycky mi přijde, že mají na všechny pokyny přímo raketový start a ještě se u toho " chechtají"a jsou šťastní.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 11:15
- Nahlásit
Lara
Neni to tak jednoduchy ten reflexni oblouk je u psu od cca 1 do cca 5 vterin. Vycvikem se da naucit pes ze bude reagovat rychleji, diky tomu ze vyhodnocuje chovani pana a premejsli "dopredu", ale vlastni reflexni oblouk se nezkrati.
Ono je tech rozdilu vic a nejdulezitejsi je myslet jak to udelat aby pes reagoval spolehlive, ale radostne a u NO je tohle trochu jednodusi.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 11:23
- Nahlásit
nels
my teďka v sobotu na cvičení HafBO nepůjdem, máme jiný program, ale ten další týden zase jdeme....tak se třeba uvidíme...Kdyžtak se ke mně přihlaš, choďáka si nespleteš....budou tam sice asi dva, ale jak řekneš "Nelson", tak se chytnu )
|
nels
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 11:35
- Nahlásit
Evik
jasně,my si vás vyhlídnem.ještě se zeptám,jak náročný je to cvičení u vás? nelson je totiž ještě trdlo a i když základní cviky zvládá,tak by si radši pořád hrál.říkali nám ale,že už bude čas přejít k vám,tak nevím
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 14:06
- Nahlásit
nels
mému psovi jsou necelé dva roky.....je to pošuk, taky by si radši hrál (či obtěžoval čubinky), než cvičil....Někdy mě to fakt stojí hodně práce ho přesvědčit, aby makal...Já myslím, že to u štěníků bude zhruba stejné jak u dospělých....Ale já do štěníků nechodila tak to objektivně nemůžu porovnat.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 14:21
- Nahlásit
Lara:já před lety když začínala,tak jsem začala chodit na cvičák,kde to byl téměř samý NO a já jediná s kníračem.Občas mi vnucovali svoje ovčáčkářské metody,které jsem naštěstí zavrhovala protože bych si totálně zkurvila psa.NO si totiž nechá docela dost "líbit",kdežto když na knírače zkusím jít nátlakem,okamžitě přestává spolupracovat.
|
Lara
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 14:33
- Nahlásit
evina
Tak to máš pravdu. Stejnou zkušenost mám já. Na ovčáky lidi dost řvou a je tam občas i nějaký "lepanec". To já bych na Laru( černý teriér= 1/3 knírače) vůbec nemohla. Kdybych jí majzla, tak by mi to asi neodpustila . Všechno se s ní dá řešit po dobrém a vrchol nátlaku je zvýšený hlas. absolutním trestem, který používám velmi zřídka, je vytahání za kůži a to se mi potom málem plazí u nohou!
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 16:22
- Nahlásit
Nechci nejak zpochybnovat vedecke vyzkumy,ale co se tyce reflexniho oblouku,muj Hovi ho nema 1-5sekund,ale spis 0-5(nekdy i vic)
Povel "ke mne"-2sekundy
"fuj" -5sekund
"volno" -0,0sekundy,statruje ihned
|
evina
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 18:21
- Nahlásit
Tonda:tobě startuje,hned jak řekneš "V" ,co?Já někdy nemusím říct ani to
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 07:33
- Nahlásit
evina
já ještě ani nedořeknu "hodný" a už by pes startil, protože ví, že poté následuje povel "volno"....tak to teď dělám tak, že to "volno" schválně neříkám, psa pochválím a když startuje, strhnu ho zpět a ještě pár povelů, pak teprve "volno" a už bez "hodný".....prostě se ho snažím co nejvíc "znejistět" aby se soustředil a nesnažil se předpokládat, co bude pak...
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 07:45 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit
Tonda evina Evik
Ale vzdyt pisu: Vycvikem se da naucit pes ze bude reagovat rychleji, diky tomu ze vyhodnocuje chovani pana a premejsli "dopredu",
Ten reflexni oblouk je dany fyziologii psa nejde menit jeho dylka, ale pes se nauci jednotlive situace cist dopredu a pripravit se na ne.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 08:37
- Nahlásit
Tchor
ja vim,dost jsem o tom cetl.Muj prispevek berte prosim vsichni s humorem.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2006 09:48
- Nahlásit
Tchor:já to také myslela ze srandy Teď jsem si vlastní blbostí vypracovala podmíněný reflex,který se mi vůbec nehodí...začala jsem štěníka učit štěkat ve stoje.Jenomže já hloupá panička vždycky dala při povelu ruce dozadu(nevědomky).No a pejsa si to spojil a teď dám jenom ruce dozadu a on už štěká.Takže abych ho zblbla tak dávám ruce dozadu jen tak bez nějakého povelu.
|
Cento
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 20:16
- Nahlásit
Ahojky,
prosím nějakého přítomného odborníka o radu. Vlastním NO s PP, 4 roky starý, zdravý silný pes, držitel ZVV2. Povaha - vyrovnaný, bez reakce na cokoliv, nekonfliktní, bez zájmu o cizí psy, vášnivý aportér. A můj mazel, samozřejmě. Loni v létě jsme si spolu hráli s jeho nej.. hračkou - gumový balónek na provazu. Vždy jsem se s ním přetahoval a nechával ho vyhrávat. Tenkrát, nevím co mě to napadlo, jsem se s ním o balónek nepřetahoval, ale když začal balónkem, který měl v hubě, popotahovat, tak jsem ho následoval a provaz od balónku jsem stále držel v ruce. Pes šel doleva, já za ním. Začal couvat, já opět za ním s provazem v ruce. Bylo na něm vidět, že je zaskočený. Ještě několikrát zkusil s balónkem v hudbě odběhnout, ale já jsem balónek pořád držel za provaz a běžel za ním. Pak se najednou zastavil, naježil se a začal na mě velmi zle vrčet. Tak, že jsem z něho dostal strach. Začal jsem na něho mluvit, ale on jen stál přikrčený a s agresivním výrazem na mě stále vrčel. Já se raději ani nehýbal. Za chvíli ho to přešlo a uklidnil se. Zavřel jsem ho raději do kotce a po hodině šel opět k němu. A už to byl zase můj starý známý mazel. Tehdy jsem se ptal u nás na cvičáku, ale co člověk, to názor. Nejvíce mi radili, že jsem ho měl srazit na zem a přidržet u země, čímž mu naznačit svoji nadřazenost. Podobně na mě potom vyjel opět zničeho nic, když jsem šel uklízet jeho kotec. Byl bez obojku a s holýma rukama jsem si na něho tehdy rozhodně netroufl. Po chvíli ho to opět přešlo a od té doby byl klid. Až dnes, volala mi manželka, která s ním byla doma, že na ni zašel strašně vrčet, že měla strach, že po ní skočí. Nevím, co si mám o tom myslet. Není to nějaká psychická porucha? Dík za rady.
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 22:11
- Nahlásit
Cento
Nejsem odborník, ale povídat si můžeme.To, že máš psa čtyři roky znamená, že bys už měl znát jeho chování. To, co popisuješ, já běžně se psem dělám, protože trénuju odevzdání míčku- kořisti. Když je pes v tahu s míčkem, bojuje o kořist, když prověsím provázek, říkám "dej" a pes ví, že je to povel k odevzdání míčku. Hlavně je to povel k ukončení hry, který dávám JÁ - pán. Pokud mi bez problému balonek dá, hned mu ho zas házím.
Tím chci říct, že možná tvůj pes chtěl kořist, tak jak byl zvyklý, že ji vždycky dostal. No a když to najednou bylo jinak, byl nervózní. Je pravděpodobné - téměř jisté - že okamžitě vycítil tvoji nejistotu - možná i strach a znejistěl i on sám, protože neuměl situaci vyřešit. Ale je to divné, ve čtyřech letech, říkáš, že je vyrovnaný, nekonfliktní. Já bych tu situaci opakovala a sledovala, jak se pes chová. Ale jestli máš z něj strach, tak to pes pozná a není to dobrý.
K druhé situaci - úklid kotce. Určitě nevyjel zničeho nic. Téměř vždycky mají důvod ke svému chování. Situaci jsi popsal málo podrobně, takže se nedá radit. Není možné posoudit, k čemu došlo, proč se tvůj pes takhle chová. Těžko říct, co to je. Mohlo by se stát, že je tvůj pes nemocný a má nějaké zdravotní problémy? Nechci mluvit o dominanci, protože máš zřejmě psa dobře zvládnutého, když máte ZVV2, ale může se stát, že člověk časem povýší svého psa na svojí úroveň aniž si to uvědomuje, a pes pak zkusí převzít velení. Těžko říci.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2006 08:13
- Nahlásit
Cento
a máš toho psa od štěněte, tu ZVV2 jsi s ním složil Ty sám? Mně totiž ten Tvůj dotaz vyznívá spíš jako dotaz "začátečníka", než "zkušeného kynologa", který složil se psem ZVV2....
Víceméně souhlasím s Majdou . Jinak rozhodně by ses neměl snažit experimentovat s chováním psa, pokud si nebudeš naprosto jistý v kramflecích - dokud bude v Tobě jen maličký strach z toho, co pes udělá nebo neudělá, bude všechno špatně.
Zkus se na svůj problém pozeptat spíš tady : www.psycholog-psu.com
|