Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Sebevědomí štěněte
Autor Zpráva
MORIE
Člen
# Zasláno: 26 Led 2006 13:26
- Nahlásit

Mému štěndovi je půl roku. Když jsme si ji pořídili na nějaké internetové poradně jsem se dověděla, že když s ní půjdu ven a ona se bude něčeho bát (lekne se štěkotu psa apod.), nemám si jí všímat a vypadat sebevědomě. Pejsek uvidí, že panička se nebojí a nebude se taky bát. Tak jsme to tak prováděli. Nyní je jí půl roku a já se na jiných diskuzích dovídám, že když se pejsek něčeho bojí, má se utěšovat a uklidňovat, aby se příště nebála. Naše původní metoda nezabrala. Štěkotu psů se stále bojí, venku sice lítá jak drak, ale je téměř neustále mírně naježená - preventivně. Asi tedy venku moc toho sebevědomí nemá . Na lidi, co jdou okolo poštěkává, běží k nim, ale né na dosah - bojí se. Je ještě čas na nějakou převýchovu - může ještě získat sebevědomí, když přejdu na druhou metodu - tzn. uklidňovat ji a mluvit na ni, když se začne bát???

birma
Člen
# Zasláno: 26 Led 2006 13:29 - Změnil/a: birma
- Nahlásit

utěšovat psa je blbost
koukni se sem http://artemis.erbak.com/ na diskusní fórum .- je tam i fórum o zvládnutí strachu...

Joker
Člen
# Zasláno: 26 Led 2006 13:30
- Nahlásit

MORIE
Tak jsme to tak prováděli. Nyní je jí půl roku a já se na jiných diskuzích dovídám, že když se pejsek něčeho bojí, má se utěšovat a uklidňovat, aby se příště nebála
NE!!!!!

To v žádném případě. Jen ji utvrdíš v tom, že její jednání je správné. Ale na druhou stranu nevšímat si jí taky není správné. Musí v tobě cítit oporu. Určitě má něco ráda. Míček, pamlsky. Tak ji na to musíš motivovat a odvádět její pozornost od toho, čeho se bojí

Ketrin
Člen
# Zasláno: 26 Led 2006 13:30
- Nahlásit

MORIE
Utěšovat a uklidňovat ne. Víš proč? Uklidňující intonace zní podobně jako pochvala. Tím, že ji lituješ a konejšíš, jí vlastně sděluješ, že se chová správně a že je čeho se bát. Když se bojí, musíš dělat "jakoby nic". A hlavně jí umožnit sbírat dobré zkušenosti s lidmi a se psy a vyhýbat se těm špatným.

Niko
Člen
# Zasláno: 26 Led 2006 13:34 - Změnil/a: Niko
- Nahlásit

MORIE
Přesně tak!!! Neutěšovat!!! Můj haf se bál vysavače docela dost... úplně dokonale zabralo si z něj dělat srandu a normálně se mu smát, že je strašpytel . Štěně tě bere jako svůj vzor a tak mu musíš dát najevo, že se té "věci" bát nemusí!!

Niko
Člen
# Zasláno: 26 Led 2006 13:36
- Nahlásit

MORIE
On na mě koukne a jakoby se styděl za to, že se bojí, že to přeci nic není! A jde to prozkoumat . Teď už je mu vysavač šumák a jde si ho očuchat. Dřív měl strach a radši běžel pryč, když jsem vysávala. Zrovna včera jsem to zkoušela a viděla jsem obrovskej pokrok!

evina
Člen
# Zasláno: 26 Led 2006 14:46
- Nahlásit

Souhlasím s tím co tu už bylo napsáno,jenom ne utěšovat.Situace by se nejspíš ještě zhoršila.Také mám štěndo,teda spíš už puberťáka(8.měsíců)a občas ještě nastane situace kdy je nejistý.Pokud je to ležící věc,tak k ní jdu aby viděl,že to nic není.Jinak na psa sice promluvím ale říkám mu "co blbneš,to nic není"Intonace je spíš neutrální.

MORIE
Člen
# Zasláno: 27 Led 2006 09:07
- Nahlásit

Tak jo, tak já zůstanu u své první metody a uvidíme, třeba z toho vyroste. Díky všem!

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání