| Autor |
Zpráva |
Eimy
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 20:58
- Nahlásit
Už asi 4 dny přemýšlím, jak se zachovat v situaci, kdy moji feňuli nadměrně otravuje nějakej pes. Mám zasahovat já, jako vůdce smečky a tím ji chránit a nebo mám nechat majitele toho psa, aby si psa usměrnil?
Jsem v těchhle situacích docela v rozpacích, protože chci, aby psice věděla, že ve mě má oporu, ale zas nechci jinejm lidem zashaovat do výchovy jejich hafana...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 21:23
- Nahlásit
Eimy no asi záleží jak máš pejsu starého a také jak se chová sám na pejska.Já třeba staré hafy nechávala,dovedli si dobře poradit samy.Pokud to přerůstalo hranice mezí,vzala jsem si je k noze a počkala až si majitel svého psa vezme(bohužel někdy jsem ho sama musela upozornit!)Co se týče štěněte,tam je to trošku jiné.Záleží,zda si ten druhý chce hrát,je agresivní nebo "jen"vlezlý.Pokud by se štěník bál,tak ho raději vzít k sobě(ne do náruče)a říci majiteli ať si svého vezme také.Bohužel jsou debilové kteří nechají svého psa napadnout štěně a ještě dělají,že se vlastně nic nestalo!!!
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 21:28
- Nahlásit
evina
feňule je "stará" (3 roky). Je docela prcek... Od mala jsem se snažila, aby nebyla agresivní na psy, což se mi podařilo, bohužel se to dostalo do takovýho extrému, že se po psovi už neožene, ani kdyby teoreticky mohla, takže se schovává za mě. Pokud mi na ni zaútočl pes, tak jsem neřešila co majitel a řešila jsem to rovnou sama. Jde mi o situaci, kdy si s ní chce nějakej pes hrát a je vlezlej (většinou to jsou mladí psi a puberťáci)....
Já si do dneška myslela, že si klidně bude hrát se psama, kteří jsou i větší než ona, ale kterým uteče, tahle teorie vzala za svý ve chvíli, kdy si s mladým velkým kníračem (asi 8 měsíční štěndo) hrát nechtěla a měla strach, ale když přišel RR, tak s tím se v pohodě začala honit a chtěla si hrát... Ale to už odbíhám od původního tématu...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 21:46
- Nahlásit
Eimy řesně tohle mi dělal předešlý pes...on by se po psu neohnal protože myslel,že to nesmí.Dokud byl ještě starší pes,tak to nebylo nijak výrazné protože ho starší ochraňoval a dodával sebedůvěru.Jenomže když umřel,tak už byl i druhý pesan starý a najednou nevěděl co s tím.Většinou útrpně stál a nechal by se přizabít.Když byl cizí pejsek fajn,nechávala jsem ho bez povšimnutí.Pokud byl cizí otavný,tak jsem si svého vzala a počkala až otrapa odejde.Párkrát jsem se i s majitelem "chytla" když nebyl schopný (a ani neměl zájem)svého usměrnit.Ale je jasné,že pokud je majitel neschopný nebo i daleko,tak v krizi zasáhnu sama co nejdříve.Často ale k ničemu ani nedojde,psi si třeba jen vyhrožují a pak vyklidí pole samy.Moje zkušenost je,že někdy si majitelé pro psa jdou ale právě ten moment psa vyprovokuje k útoku na soka.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 21:50
- Nahlásit
Eimy
Jestli je tvoje fenule uz trileta, docela ji chapu, ze si nechce "hrat" s kolohnatem typu stenatka Velkyho knoura. Proste na nej nemela naladu, byl na ni moc hrrr, nelibil se ji nebo cokoliv jineho... 8 mesicni stene jineho pana by melo rychle poznat, ze si tvoje fenka nechce hrat, staci, ze ho (fenka) parkrat chnapne a melo by ji dat pokoj.
Jinak je jen dobre, ze tvoje fenule hleda oporu u tebe, nez by resila nejaky problem, jste natolik sehrane, ze ona vi, ze to vyresis za ni!
Moje erdelka je absolutne bezproblemova, nekonfliktni, ale kdyz na ni nastoupi nejaka tezsi, neohrabana vaha, taky se jde schovat a nechce si s pejskem hrat. Ale kdyz dorazi 70kg dogous, kteryho zna odmalicka, je vychechtana a spokojena!
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 21:50
- Nahlásit
evina
No, ona ne, že si to myslí, ona v tom duchu, že se prostě ohnat nesmí byla vychovávaná, protože se mi nechtělo a pořád nechce od majitelů velkých psů poslouchat řeči o nevychovanejch malejch psech atd. Naštěstí většinou majitelé pochopí z toho, jak se psice chová, že si hrát nechce a psa si usměrňujou sami (viz. třeba dneska ten velkej knírač, jeho panička je fakt super a jakmile se začne přibližovat k psici, tak ho otáčí an druhou stranu k feňuli, se kterou venčíme a se kterou si hraje). Pokud ta kamošova fenka už to otravování psice přehání, tak na ni houknu (na tu kamošovu fenku) a on ji pak už mírní taky, protože už taky opchopil, že moje psice si ji prostě "nesrovná"...
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2006 05:48
- Nahlásit
Jo....nás taky otavuje pořád jeden malej pes ale majitel si ho odvolat nemuže protože není venku už sem to tady jednou psala...je to děsný ten pes nás pořád otravuje...
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2006 06:38 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit
Já to dělám tak, že když jezevčíkovou otravuje nějaký pes, a to jen tak, že kolem poskakuje a zve ke hře, nic nedělám, ve chvilce, kdy do ní začne strkat, plácat tlapou nebo dokonce naskakovat, řeknu majiteli, aby si ho vzal. Pokud majitel je v nedohlednu a nebo nemá snahu zasáhnout, zasáhnu já. Bohužel je na nás vysazenej buldoček, paní chodí a strašně jí přijde k smíchu, že neustále na jezevčíkovou naskakuje, takže ten už měl párkrát letecký den s Květy.
Naše špageta tak 3x naznačí cvaknutí zuby a pak to vzdá a jen čeká na můj zásah.
Na menší psy stačím.
Pro případ, že opětovně potkám neochotného majitele velkého psa, kterého nebude v mých fyzických silách zvládnout, nosím v kapse pepřák a zatím vždy stačilo pohrozit, že jej použiju, pokud si psa nestáhne.
Tím nechci říct, že je špatný malý nebo velký pes, to v žádným případě, je to bohužel o LIDECH. Někdy mám chuť použít ten pepřák spíš na toho majitele.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2006 08:02
- Nahlásit
no já mám psa úchyláka, který se zamiloval do pejsiny mé známé. Jelikož té čubí kdykoli se potkáme pořád nedá pokoj a stále by ji "sexuálně obtěžoval", kamarádka mi poradila, že ho mám štípnout do slabin. Když se člověk dobře trefí, tak to funguje.
Třeba bys to Eimy mohla vyzkoušet i na ty psy, kteří otravují Tvou čubí. Ale musíš být rychlá a nedopustit, aby se pes stihl "ohnat"....no zkus to, ale raději jen u psů, na kterých je vidět, že jim jde jen o to "otravování" a nejsou agresivní....
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2006 08:25
- Nahlásit
Evik
kamarádka mi poradila, že ho mám štípnout do slabin. Když se člověk dobře trefí, tak to funguje.
...a když se netrefí, má občas díru v ruce. Aby se tomuto zabránilo, štípnu psa raději do zadní strany stehna, které je na vzdálenější straně, než kde stojím já. To ho donutí otočit se na opačnou stranu, tudíž se odtáčí a na mne nedosáhne. Psi se také koušou do zadní strany stehna těsně nad kolenní šlachu, proto to může pes vyhodnotit jako jemu srozumitelné gesto. Do slabin se nekoušou, to už je přímý útok a odezva psa bývá mnohdy stejná.
Když si spočítáš úhel pohybu psa po tomto zásahu, zjistíš, že v tu chvíli už stojíš mezi nimi a tvoříš své fence obrannou zeď.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2006 08:34 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit
Mám zasahovat já, jako vůdce smečky a tím ji chránit a nebo mám nechat majitele toho psa, aby si psa usměrnil?
Já to dělám jak kdy. Pokud je majitel v nedohlednu nebo sice v dohlednu, ale je pro mě cizí a nic nedělá, řeším situaci sama a hned. Pokud je to známý, začnu až přehnaně dávat najevo, že o tu hru nestojíme, tj. čubinu si posadím kousek za sebe a psa odkážu slovně do patřičných mezí. psi dobrých kamarádu si okřiknu také sama, ale to většinou není důvod, protože si je hlídají. někdy jsou ale lidi natvrdlí. Tenhle problém mám třeba s mladým dobrmanem. Neustále mi fenu obtěžuje, slintá na ní, cvaká zubama a prostě se jí neodlepí od zadku. Chudák už sama neví, co má dělat a že si s podobnými otrapy obvykle rychle poradí. Pomohlo až když jsem se opravdu naštvala a majitelce na plnou pusu řekla, že už toho mám dost, že moc dobře vidí, že to mé feně vadí, tak ať si toho svého úchyláka krotí. od té doby je klid a psa si hlídá.
tohle jsou věci, které musíš řešit podle "druhu majitele". někoho stačí trknout, jiného už musíš nakopnout.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2006 08:54
- Nahlásit
nefer
Naštěstí mám štěstí na majitele, kteří to pochopí rychle i podle chování mojí feňule, že si s tim jejich "obříkem" hrát nebude... Šlo mi právě tady o tu situaci, pokud by ji otravoval haf, tkerej by měl pánečka v nedohlednu, tak to budu taky řešit sama, ale když tam má pejsan majitele, kterej zareaguje o něco později, než bych reagovala já, tak nevim, takže budu ještě o tu chvilku dýl čekat a pak to kdyžtak vyřeším sama...
Ona většina majitelů totiž reaguje už na to, když jejich hafana okřiknu a kdyžak si ho sami odtáhnou... Asi mám štěstí na samý inteligentní majitele pesáků
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2006 09:12
- Nahlásit
ale když tam má pejsan majitele, kterej zareaguje o něco později, než bych reagovala já, tak nevim, takže budu ještě o tu chvilku dýl čekat a pak to kdyžtak vyřeším sama..
já bych nečekala. prostě bych psa okřikla a majiteli pak slušně řekla: nezlobte se, ale moje fenka má už špatnou zkušenost (nemusí to být nutně pravda), tak si zkuste toho svého příště víc hlídat.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2006 09:17
- Nahlásit
Artemis
moc děkuji za upřesnění a doplnění....já jsem se špatně vyjádřila...já sama toho svého "úchyla" štípnu zezadu tak, že prostě šáhnu někam pod stehno, takže to vysloveně do slabin vlastně není.....bylo to ode mě špatná formulace
|