| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 17 Led 2006 12:20
- Nahlásit
Mám 3 měsíční štěně, jak ho mám připravovat na aportování (pro sportovní kynologii) ? Venku si rád nosí šišky, klacíky nebo hračky, dá se to nějak využít. Jsem začátečník, štěně je hodně učenlivé a na cvičák budeme jezdit až v létě.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 12:22
- Nahlásit
perfektní popis máš přímo tady: http://www.cz-pes.cz/view.php?cisloclanku=20040913 01
|
replik
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 12:53
- Nahlásit
Mám 6 a půl měsíce staré štěndo. Přečetla jsem si předchozí článek a v něm je tento úryvek:
Psa můžeme upnout na dlouhé vodítko a poté co uchopí odhozený aport, jej chválíme za to, že jej pevně drží, dáme mu povel "aport" + pomocný povel "ke mně" a pomalu a bez prudkých škubání, které by si pes mohl vyložit jako trest, přitahujeme psa k sobě. Po přitáhnutí psa až k nám, následuje velká pochvala, pak uchopíme v klidu "aport" a začneme se o něj se psem tahat. Za držení psa znovu chválíme. Po chvilce tahání počkáme, až pes pořádně zatáhne a aport mu pustíme. Ihned psa pochválíme necháme ho i aportem trochu vyběhat... Toto "násilné" přinášení aportu však necvičte dříve než asi v osmi až devíti měsících věku psa! Do té doby klidně nechávejte psa s aportem běhat a nosit si jej podle své vůle.
Jedná se mi o to, že moje štěndo nadšeně letí pro aport, pak s ním lítá, skáče kolem mě, ale nechce přijít ke mně, ač jindy přijde. Co myslíte, mám ho nechat si hrát do těch 8-9 mesíců a nesnažit se ho na té šňůře přitáhnout?
|
evina
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 14:57
- Nahlásit
replik:mě štěndo v tomto věku chodilo právě proto aby se o aportík tahalo.Tahá se tvůj hafan rád?Já osobně bych mu šňůru sice dala ale jen kontrolní(tahat za sebou).Jen bych jí sešlápla aby pejsa neutíkal pryč,došla si k němu,čapla aportík a tím aportíkem tahala k sobě a hrála si s ním.Jen bych se snažila aby pochopil,že když přijde k tobě budeš se s ním o něj tahat a může to být větší zábava než s ním lítat kolem tebe.A platí samozřejmě mu ho pak nechat.Já teda dělala,že dřív musel předsednout,chvíli vydržet sedět a pak si mohl lítat.Až pak jsem mu ho po chvíli odebrala.
|
replik
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 15:44
- Nahlásit
Když mám trpělivost, tak přijde a tahá se, ale ne hned. Já jsem mu to asi už moc brala. Míčky se daj třeba vyměnit, ale kůži, peška za míček nevymění. Nejspíš zapomenu na cvik aport a budu chválit, když ke mně s tím přijde a udělám zábavu z toho přetahování a počkám do těch 9 měsíců. Třeba to půjde to hrou
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 16:25
- Nahlásit
evina
replik
Máme to samé, štěníkovi (7 měs.) je milejší aportek kousat a hrát si s ním někde v klidu. Přijde s ním ke mně ale pak chce jít pryč...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 19:18
- Nahlásit
Terri
bud rada, ze prijde... Me ani to ne, a to pritom aporty miluje! Jen mi je odmita jakkoliv dat...
No co uz. Metodu jak na to mi pomohla vymyslet Ebony, a ted uz to chce jen trpelivost...
|
Barča
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 20:05
- Nahlásit
tiřečičkysynechejbudešje eštepotřevovat
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 20:08
- Nahlásit
wami
čau! to bych byla i já zvědavá, info se vždy hodí!
psala jsem ti do fóra Psí sporty, nevím zda jsi to ale zkoukla.
no však kdyžtak po mejlu... jsem myslela zas na nějaký venčeníčko... a potřebovala bych poradit s výstrojí na tahání... ale to až ústně kdyžtak.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 20:29
- Nahlásit
wami
Jé řekni! please please
|
wami
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 20:42
- Nahlásit
Denisa, Terri
Kdyz my mame trochu specifickej problem...
Lump si totiz vzal do hlavy, ze ja ten aport chci vic, nez on. Takze dela drahoty, nechce dat, uhyba, zustava 2 metry prede mnou a pokousi se mi to hodit...
Ja z toho byla docela zoufala , ale pak nas videla Ebony a okamzite postrehla, v cem to u nas vezi. Takze oproti vsem jinym radam, ktere se bezne davaji, ja musim zustat stat jako skala, koukat se nekam nad Lumpa a bez emoci mu trpelive rikat, ze to chci podat SEM, NAHORU. A nesmim (!!!) se k tomu ani nahnout, hmatnout proste nic, jinak udela elegantni oblouk a je zas v cudu...
Zafungovalo to hned, ale porad je to tak nejak ve stejne fazi. Kdyz pribehne, zustane nejdriv kus ode mne, ja mu zopakuju, ze chci aport SEM, pak chvilka presvedcovani a bud ho poda tesne ke mne a zdvihne hlavu, pak se potahame, nekdy ho necham vyhrat, nekdy (kdyz sam pusti), hodim... A kdyz nedonese, prestanu si ho vsimat a jdu pryc.
Lepsi se to, ale strasne pomalinku, no snad mu to jednou docvakne, ze sranda je, jen kdyz mi to nacpe do ruky...
Ale myslim, ze tohle je fakt spesl site na nasi situaci, asi bych takhle aport nedelala bezne...
P.S. Terri, spatne ctes Brunifid, ja to tam popisovala uz na podzim!!!
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 20:53
- Nahlásit
wami
jo, to už je specifický, no my jsme na tom byli obdobně a i jsem to obdobně takhle dělala a na G. to platilo. Ale byla to taková mezifáze v různých jiných mezifázích no teď už nám zbývá "jen" to blbý překusování! G. je velký drtič, dřevokaz...!
Jdu na Psí sporty...
|
replik
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 21:00
- Nahlásit
Zůstat stát, případně odecházet funguje u nás tak, že můj miláček běhá kolem a ukazuje pyšně, že má aportek. Zůstává v bezpečný vzdálenosti (přesněji na hranici bezpečné vzdálenosti). Je to jakoby říkal, vezmi mě to a přitom to má pod kontrolou. Hrozná legrace to pro něj je.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 21:13 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
Denisa
Kdyby prekusoval, je mi to sumak - znamena to, ze si hraje a ma radost ze zivota a aportovani ho fakt bavi... Melo by se to ustalit tezsi cinkou a vekem...
replik
To taky nebyla rada pro kazdeho - jak jsem psala, je to na specifickou situaci...
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 21:20
- Nahlásit
wami
no to ona má "vánoce" ze všeho, však ji znáš... ale na zkouškách to trošičku vadí, tak je to škoda, jinak mám samozřejmě radost, že má radost Kouše i dvoukilovku a věkem, no u boxerů nevím nevím.
Ale bude mi stačit když si po té zimě vůbec vzpomene co to aport je, teď pravda moc netrénujeme.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 21:23
- Nahlásit
Denisa
Akorat ja nejsem tak ambiciozni - zkousky kdyz pujdou, tak pujdou... Body neresim... Zavody nestiham a neresim...
A jestli ti Giordi kouse dvou kilovku, porid ji zelezny z fitka!
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 21:29
- Nahlásit
wami
to je dobrej nápad! Akorát aby pak mohla ještě kousnout do figuranta... Žuby, kde máš Giordi žuby?!
dobrou, já jdu chystat véču.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2006 21:44
- Nahlásit
Co se tyka prekusovani - mam ruzne zkusenosti. Starej pes rtw se naucil neprekusovat cinku jednoduse - mel zcela dodelanej aport, ale byl to zmoulal a vzdycky pri predsednuti si musel cinku podrtit na stolickach. Stacilo ho naucit - drrrrz a nekousej!, lehce ho placnout zespodu po celisti, nebo mu pridrzet cinku na par vterin v sevreny tlame - a brzo pochopil... A aportoval rad.
Erdelka je nervnejsi, i pri bezny poslusnosti stiha vnimat zvuky prirody(coby v genech lovec), hur se soustredi. Takze u ni podobna metoda je nesmyslna, na ni plati snura na aportku a tou si ji korigovat, co jednou do tlamy schvati, nerada navraci, ale jde jen o cas, aby se zklidnila i pri predsedani..
A mlada rtw - tot vrozeny aporter, navic bez nervu, takze ji jen reknu - podej mi to - a ona uchopi, predsedne, potahame se, predsedne, stale hloubavym pohledem premysli, jestli si budeme hrat... a aportuje jedna basen.
Co pes, to jiny pristup..
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2006 10:08
- Nahlásit
wami
Je to lump, co chceš
Mladej přiběhne lépe řečeno proběhne kolem mě nebo též jde do "bezpečné vzdálenosti". Prostě proč by mi ho měl dávat když je s balonkem taková sranda? Pokud bych si ho nevšímala, tak se hezky uvelebí na sněhu a začne jej kousat.
Brunifid - já si musím aportování přečíst znovu celé
Podívá se pak na to Baileys na tréninku. To bude nejlepší.
|