Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Nahradí nejake zvire psa???
Autor Zpráva
noids
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 15:07
- Nahlásit

Byl jsem prekvapen,doslova sokovan novym faktem,ktery uverejnili Rusti odbornici-"Ochocena liska".Ano pratele,po zhruba 40 generacich byla liska naprosto domestifikovana,jeji zakladni koristnicky pud,obrana vuci lidem naprosto vymizeli.Skratil se ji trochu cumak a pokud se zajimate ,jak tato dnesni liska(ochocena)reaguje?Pri prichodu cloveka vrti ocasem,skace na vas a olizuje,doslova chovanim kopiruje psa.Vedci uverejnili,ze i lisky jsou schopne naucit se zakladni povely a jsou velmi vnimave a ucenlive,proto by me moc zajimalo co bude dal?Ze by lisky nahradily psi?

kure25
# Zasláno: 14 Úno 2005 20:05
- Nahlásit

Zajimavy,ale myslim ze PES je PES!!!

birma
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 21:38
- Nahlásit

noids
to jsem četla v knížce z roku 89..... nic proti tomu, ale jako novej fakt mi to nepřipadá

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 08:16
- Nahlásit

birma
viď, já taky

Evicka
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 08:55
- Nahlásit

Já znám ochočené normální lišky. I když jsou od malého štěňete doma, pořád si zachovávají svou plachost a nedůvěřivost vůči cizím lidem. Navíc i přes důkladnou péči alespoň mě strašně smrdí takovým tím svým typickým štiplavým liščím pachem. To, že vrtí ocasem jako psi a lehají si na záda, tak s tím souhlasím. Ale myslím si, že na psa nemají ani náhodou. Možná se to ale ujme u snobáků, ti už nevědí roupama co si koupit. Já bych tedy lišku nechtěla ani náhodou.

Maya
# Zasláno: 15 Úno 2005 12:35
- Nahlásit

No jo, pár povelů se naučí i kočka, ale ta ochota a spolupráce s člověkem tam nějak chybí.
A co takový prase? To je inteligentnější, vnímavější a učenlivější než pes, a přesto ho má doma málokdo.

Terri
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 20:11
- Nahlásit

co takový prase
Záleží na módě, teď jsou IN vietnamská prasátka.

Liška
Souhlasím, že snobi si je pořídí. ALe liška je jen jedna - čili zrzečka (nepočítám s tím, že stříbrné bude někdo chovat na mazla, když z ním může mít kožich ), než by je došlechtili do psí Xté podoby (od čivavky po mastina), tak to nějakou chvíli potrvá

Evicka
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2005 12:00
- Nahlásit

A hlavně než by je zbavili toho smradu. Zřejmě jste většina z vás neměla tu možnost ten pach zažít. Pro mě to je něco děsného.

Evik
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2005 08:53
- Nahlásit

Terri

to je pravda s těmi vietnamskými prasátky, jsou teď dost v módě a hlavně v USA - herec George Clooney s jedním spí v posteli viděla jsem obrázek, je to síla. Jinak normální prase je opravdu velmi učenlivé - mohu to potvrdit z vlastní zkušenosti. Moje teta mívala hospodářství na vesnici a měli kromě dobytka, koní, koček, psů a slepic i prase - bylo děsně šikovný, normálně běhalo po dvorku a kamarádilo se psy - jmenovalo se PEPA, když psi štěkali na příchozí, Pepa chrochtal a stavěl se do "bojové pozice", ke kozám se chodil napít přímo z vemena....to bylo prostě úžasný prase!
Lišku bych doma taky nechtěla, taky vím, jak "krásně" dovede smrdět......Na psa liška jakožto společník člověka rozhodně nemá
To co psal noids opravdu není nic nového - a v Rusku je navíc všechno možné takže i třeba "plně ochočené lišky"

Anonymní
# Zasláno: 4 Bře 2005 13:59
- Nahlásit

Ne

Kolie
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2006 16:55
- Nahlásit

Opravdu, psa nic nenahradí. K tomu, já mám i papouška, a ten, i když je ochočený, by se cítil lépe v přírodě. Pořád kouká z okna a podobně. Myslím, že i kdyby tu lišku venčili, bylo by ji smutno po volnosti a hlavně po životě ve smečce - člověk přece není liška, aby ji vyhověl do puntíku ( u psa je to něco jiného, protože víc se s lidmi zžil ).

Evulik
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2006 17:08
- Nahlásit

Přece se říká, že vlk se přidal k člověku dobrovolně a z něho byl vyšlechtěn pes.Něco jiného je ochočení zvířete, to vždycky bude koukat jak je v přírodě , ale pes ten žije s námi už staletí, ne ?

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2006 20:28
- Nahlásit

Myslím, že než lišku, tak raději manželku. Pes to není, ale v některých ohledech se to taky dá!!!
:d :d :d :d :d :d :d :d :d :d :d :d :d :d :d
Doudám, že si nemyslíte, že žertuji??

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2006 21:10
- Nahlásit

Kolie
Liška žije ve smečce?

wami
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2006 21:26
- Nahlásit

Co se tyka domestikace lisek, tak je to par let stary projekt, kde se borec pokusil znova provest domestikaci - jen s vlky by to slo tezce a pomalu, tak pro to zvolil lisky...
Projekt trval 40 let, zacal v roce 1963... Vice info treba tady

A co vse je (zrejme i u psu) znakem domestikace?
- zkraceni cenichovych partii
- sklopene ucho
- modre oci
- neobvykle barvy (napr. merle zabarveni)
- celkova infantilizace vzhledu (prave to modre oko ci sklopene ucho), ale i chovani (!!!)

evina
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2006 21:58
- Nahlásit

Snad jedině kdyby to byla "liška Bystrouška"Jinak nechápu proč má být liška podobná vlastnostmi psu.Myslím,že liška má zůstat liškou...v tom je její krása.Pokud hledá někdo věrného společníka,pořídí si psa.To jen vědci mrhají zase čas a peníze nesmyslnými projekty,místo toho aby přemýšleli o něčem skutečně užitečném!

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2006 22:03
- Nahlásit

evina
hmm

wami
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2006 22:10
- Nahlásit

evina
To jen vědci mrhají zase čas a peníze nesmyslnými projekty,místo toho aby přemýšleli o něčem skutečně užitečném!
Uprimne - tohle je nejlepsi "experiment" co se tyka zvirat za poslednich 100 let. Ohledne domestikace psovitych to odpovida na spoustu otazek a prijde mi to fakt docela uzitecne...
Tyhle domestikovane lisky ale nejsou urceny pro "trh" - samozrejme neznam nazory konkretnich ucastniku experimentu, nicmene cely pokus opravdu neni urcen jako nova nabidka domacich mazliku.

Myslim, ze se ve svete deji mnohem horsi "pokusy" ve jmenu vedy, o jejichz vysledcich a prubehu se kolikrat lidi ani nic nedozvi...

Takze - zrovna tuhle "domestikaci" lisek bych tak uplne nezatracovala (aspon ne do chvile, nez zacnou flekate lisky pestovat na kozichy )...

evina
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2006 22:18
- Nahlásit

wami:já myslím,že spousta věcí se dá zneužít!Najednou zjistí,že by to byl dobrý prodejní artikl pro znuděné snoby(vždyť lišku nemá každý) a věda půjde stranou!Jinak samozřejmě souhlasím,že se dějí i mnohem horší věci!!!

wami
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2006 22:22
- Nahlásit

evina
ale no tak, berme to oprostene od emoci... (a vykricniku )
zneuzit se da vsechno na svete, coz ale prece neznamena, ze nema smysl veci delat, ne?!

nic, jdu spat... dobrou noc...

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 01:06
- Nahlásit

evina
Hlavně asi jak moc ty lišky budou po těch pár desetiletích domestikované??? Tuším, že taky liška docela nepříjemně zapáchá...no nevím, k čemu by těm snobům byla.....pěkná nic moc není jako že reprezentativní....respekt či hrůzu taky nebudí...kritérium exotičnosti je také vedle...tak nevím...

ola
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 07:54
- Nahlásit

Nahradí nejake zvire psa???

Dítě...

Evulik
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2006 09:49
- Nahlásit

Trotelchen
A kdyby se pěkně vykoupala, tak by asi nesmrděla. Je jasné, že neošetřované zvíře má svoje pachy.Ale nechme lišku přírodě, ne ?

Kolie
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 16:40
- Nahlásit

mucholabka
Tím jsem myslela, že se třeba bude chtít stýkat s jedinci ( např.páření - žadné zvíře není úplně samotář ).

evina
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 21:33
- Nahlásit

ola:mé dítě je samo zvíře

Garfield
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2006 09:08
- Nahlásit

Tak jsem si teď vzpomněla, že se mi dnes v noci zdálo, že mě pokousala liška....

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2006 09:08
- Nahlásit

Garfield
jo, mne jsi prisla po ranu nejaka vztekla ....

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání