Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / čekej, zůstaň!
Autor Zpráva
pikija
# Zasláno: 11 Led 2006 07:41
- Nahlásit

Dobrý den ráda bych naučila svého štěňucha povel Čekej a Zůstaň. Často přecházíme silnice a nerada bych, aby mi chlupáče někdo přejel, když půjde bez vodítka. Zatím zvládá tenhle povel na půl, když zavolám ,,Čekej,, otočí se, ale když se k němu přiblížím, usoudí, že už může pelášit a klidně vběhne na silnici. Jak ho to mám naučit, aby tam počkal a nehnul se z místa? To samé je, když ho odvedu na místečko a řeknu zůstaň, chvilku sedí, ale pak mě okamžitě následuje.

fromeli
Člen
# Zasláno: 11 Led 2006 07:52
- Nahlásit

pikija
když se zvedne, tak ho doveď zpátky na místo, já u toho pronáším něco ve smyslu: "sedět si měla, ne za mnou jít", spíš jde o tón hlasu, aby pochopil, že takhle tedy ne

Eimy
Člen
# Zasláno: 11 Led 2006 07:58
- Nahlásit

pikija
Mně si feňule na povel "čekej" u silnice sedá, když vidim, že se chce zvednout a jít přes ni sama (to dělá jen u malých silniček, u velkých zustane sedět), tak ten povel prostě zopakuju, přijdu k ní udělám dva kroky do silnice, vrátim se k ní a potom ji moc pochválím, jak je hodná a pak jí až dovolím tu silnici přeběhnout.

Pokud chci přejít větší silnici, dávám ji pro jistotu na vodítko, ale zustane před ní sedět v pohodě, chce to čas a trpělivost....

Pupy
Člen
# Zasláno: 11 Led 2006 08:03
- Nahlásit

pikija
Moje si sama sice ještě nesedá. Ale když je na volno(nabo na dlouhém vodítku)řeknu jí sed(zustan) přejdu na druhý chodník, tam chvíli počkám a pak se s k ní vrátím a řeknu běž( a ona silnici přeběhněú) dokud neřeknu běž tak nesmí přejít...

fromeli
Člen
# Zasláno: 11 Led 2006 08:05
- Nahlásit

Já nechávám hafanu bez vodítka jen fakt i ulic bez provozu nebo s minimálním provozem a třeba o víkendu. Stalo se mi totiž, že jezevčanda 3 roky zastavovala u silnice a najednou viděla na druhý straně svýho psího kámoše a přeběhla, nikdy před tím to neudělala a ani potom. Bohužel jel silnicí právě na kole nějaký člověk, který zazmatkoval a místo, aby si jel svou cestou začal po silnici nesmyslně kličkovat a do špagety narazil. Musím říct, že ten šok mi za to nestojí a proto u silnice jde na vodítko.

Eimy
Člen
# Zasláno: 11 Led 2006 08:10
- Nahlásit

fromeli
tohle se mi stalo nedávno. Šly jsme s psicí po ulici a naproti šla jeji psí kámoška ze cvičáku, já zamávala na paničku (což byla obrovská chyba), panička na mě, psice zbystřila a už chtěla běže vítat tu svou kámošku na druhou stranu silnice, sice u přechodu, ale stejně jelo auto, který by zastavit nestihlo, naštěstí na moje zařvání "Eimyno" zastavila a zůstala stát... Bohužel kolem nás je míst, bez provozu málo, ty který bez provozu jsou jsou moc daleko na třeba rychlou ranní prochajdu, takže sázím na to, že i když feňule na druhé straně uvidí třeba pečený prase, tak mě poslechne...

fromeli
Člen
# Zasláno: 11 Led 2006 08:16
- Nahlásit

Eimy
bohužel my už stály u kraje silnice a čekaly až to kolo přejede, takže jsem neměla ten manévrovací prostor

Navíc pak chvilku na to přejelo auto kamarádce fenku v ulici, kde projede jedno za den

Naštěstí bydlíme v ulici, která je vedle parku, takže pohoda, jen cestou na louku přecházíme na vodítku.

Anonymní
# Zasláno: 11 Led 2006 11:13
- Nahlásit

Zdravim moje fenečka taky zná bezpečností předpisy jedničku.Počká všechno. Myslela jsem si hrdě,že mám nejchytřejší psa. Musím uznat,že jsem viděla chytřejšího. Byl to oříšek a čekal o dva přechody dál sám na červenou.Jakmile naskočila zelená,sám si v klidu přešel.Je mi jasný,že nereagoval na barvy ale na ten zvuk co u toho je. Celá křižovatka se válela smíchy jak je ten zatoulaný pes chytrej. Dalo by se to naučit?

Eimy
Člen
# Zasláno: 11 Led 2006 11:21
- Nahlásit

fromeli
No, my sme stáli tak, že psice byla bokm k silnici, takže sem si všimla, že se otáčí, ale taky byla těsně vedle silnice, prostě jsme i měla pocit, že se tam psice rozběhne, no byla sem vyklepaná a mamka, která šla se mnou taky...
Ale měly sme štěstí....

Tonda
Člen
# Zasláno: 11 Led 2006 13:00
- Nahlásit

pikija
Kdyz se k nemu blizis mej v ruce piskot,tak aby ho videl.Myslim ze si na nej pocka.Pak az k nemu prijdes tak si ho pridrz za obojek,dej mu piskot a pust ho az po povelu volno.
Pokud by to nefungovalo,tak cvicit na snure.

Usanda
Člen
# Zasláno: 12 Led 2006 08:14
- Nahlásit

Určitě bych to cvičila na vodítko, dokud to nebude zaručeně zvládat. Nikdy nevíš,co se stane. příteli sejmulo auto psa i z chodníku-byl na kraji. Takže oči jako ostříž a vodítko.

Tonda
Člen
# Zasláno: 14 Led 2006 21:06
- Nahlásit

pikija
Zalozil jsem si galerii,muzes se tu mrknou,jak roste ten muj milacek.
http://www.cz-pes.cz/gallery.php?akce=galeria&gall ery_id=625

Basty
# Zasláno: 14 Led 2006 21:50
- Nahlásit

Já bydlím na vesnici a tak pesana většinou pouštim ale když přecházíme silnici tak ho vedu na vodítku.Zvládá poveli jako: Sedni! K noze! Zůstaň!,i když někdy to nevydrží,učím ho Lehni !
A eště ho začnu učit stěkej!No snad to pujde...A když mu dávám povel zůstaň!,tak mu nejprve řeknu sedni a seď ! Zatím to funguje.

Anonymní
# Zasláno: 15 Led 2006 08:18
- Nahlásit

Povel zůstaň chce velkou trpělivost. Nejdříve se učí na vodítku. Pes se odloží a psovod předstoupí na délku vodítka před psa a vodítko přišlápne. Začíná se krátkým časovým úsekem třeba od 1 minuty a prodlužuje se. Pokud se pes zvedá je třeba ho důrazně na určené místo vrátit. Přesně to je důležité. Hlasově pokárat a znovu zopakovat cvik. Na začátku je důležité na psa mluvit. Mírným tónem "to je hodný" a rozkazovacím tónem dodat "zůstaň". Jakmile tohle zvládnete s postupným prodloužení času odložení, je možné prodlužovat vzdálenost a posléze se úplně schovat. Po zvládnutí cviku odložení už je snadné místo zůstaň říkat čekej a psa zanechat na místě v jakékoliv poloze. Pozor na změnu prostředí. Jinak se pes chová na cvičáku nebo na zahradě a jinak se chová na ulici, kde je příliš rušivých podnětů. Na ty je potřeba psa přivyknout. Zvláště pozor na hluk projíždějícího auta, kolemjdoucí lidi a psy. Jirka

Anonymní
# Zasláno: 15 Led 2006 09:50
- Nahlásit

NIKDY tento cvik nedelejte u silnice!!!!vzdycky si psa dejte na vodak i super vycvicenej pes muze mit zkrat,vylitne do silnice a pak je vetsinou zle.
petr

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání