| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Led 2006 20:15
- Nahlásit
Ahoj
tak mám několik problémů a potřebuju pár skušených rad
Mám 2,5 roku starou fenku Hovawarta a je dost dominantní.
První problém je devastace dřevěného plotu kterým máme rozdělený dvůr. Do domu smí, ale až večer,tak po hodce nebo dvou dostane nažrat a jde spát ale v noci zase dřevaří. Převážně to dělá v zimě nejspíš se chce dostat do domu, nemáte nějakou radu jak to odbourat? Nechci ji brát dovnitř když si to vynucuje.
Druhej problém se týká obrany.
Za žádnou cenu nechce kousnou do hadru nebo do čohokoliv co drží cizí člověk, už ji zkoušel vydráždit kde kdo ale nic. Je hrozně umíněná, přitom doma si do mě kousne s gustem.
|
haha
|
# Zasláno: 5 Led 2006 23:50
- Nahlásit
tohle moc nechápu,považuješ psa za dominantního jenom proto že ničí plot? to s tím ale přece nemá nic společného ,plot ničí protože chce za vámi ,a to že nechce kousat do hadru také nesvědčí o dominanci spíš naopak,myslím že by sis měl nejdřív přečíst nějakou knížku o chování psů a zjistit si co to vlastně je dominance protože si dost pleteš pojmy.
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 08:18
- Nahlásit
Když jsme tu u těch hovawardu, tak napišu o jednou ségřinym "hovádku" a mé blbosti. Myslím, že specielně u hovawarda by se v žádném případě něměla zanedbat výchova, tak jak to udělala má sestra. Pes je dost ostrý a vyhranil si spoustu lidí po které nemá rád a rád by je sežral za každou cenu. Moc dobře pozná kdo se ho bojí. Já se ho do vánoc nebála, jenže jsme jeli s přítelem na návštěvu a on za žádnou cenu nechtěl jít dovnitř, protože se bojí psa, tak já šla, že Dennyho chtím, aby mohl projít. Jenže Denny se bál mě a já debil, místo toho abych ho tedy nechala být a šla dovnitř zavolat sestru ať si ho podrží tak šla furt za ním, až to psa přestalo bavit, začal se cítit ohrožen a normálně mě chtěl sežrat taky , vyjel po mě, naštěstí jen po prstech (neoblíbencům, rovnou skáče po obličeji). Ale šel po mě, nevím, jak by to všechno dopadlo, kdyby nevyběhla v danou chvíli ségra??? Možná nijak, že by se mi podařilo mu ukázat, že já se ho nebojím a pokud by se do mě nezakous, chytla bych ho za kůžu a převrátila na záda (i když při jeho velikosti nevím, nevím). No každopádně si to do dneška vyčítám, že jsem si to u něj pokazila, trápilo mě, zda si to pes bude pamatovat a už mě nebude mít nadále rád a vždy mě bude chtít sežrat. Pes je opravdu nevypočitatelný, chvíli vrtí ocasem a pak se najednou zarazí a člověk neví co se mu honí hlavou a co chce udělat Před silvestrem jsem tam byla znova, bylo tam lidí víc a Denny mě kupodivu sežrat nechtěl i když jsem se sním ocitla pak sama, ale bojím se ho pohladit, co kdyby si myslel, že mu chci zas ublížit. jak mám získat jeho důvěru zpět??? Jo a je mu něco málo přes rok asi (nevím přesně)
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Led 2006 08:19
- Nahlásit
Podle mě není dominantní, pouze se nudí...z těch obran vyvozuji, že je nejistá....
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 08:24
- Nahlásit
Anonymní přesně tak myslým že v zimě není tolik času( je hned tma) a prostě se nudí a tak se pustila do plotu. Mě se včera pes pustil do boudy, chce to utahat aby byla unavená a sala
|
handula
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 08:38
- Nahlásit
Hovawart je k obranám naprosto nevhodný. Každá kynologická kniha o výchově a výcviku hovawartů se o tom zmiňuje. Doslova se tam píše že hovawarti nevidí důvod proč kousat do nějakýho hadru, tak to prostě nedělá. Má přirozenou schopnost bránit sebe a hlavně svoji "smečku", svůj příbytek a k cizím lidem je ostražitý. I z jeho jména je to patrné - jistě víte, že v překladu hovawart znamená hlídač dvora. Nechápu, jak tohle nevíte, když tohle specifické plemeno máte. Opravdu kupte si nějakou chytrou knížku a studujte. Pokud jste chtěli psa k obranám, tak nevím proč máte hovawarta.
K tomu plotu. Pes chce být s vámi, touží po lidské přítomnosti, nesnáší samotu. Ano máte pravdu, dělá vám to naschvál, chce za každou cenu vaši pozornost a můžu vás ujistit dělat to bude. Nechápe proč večer do domu může a pak už ne. Řeknu Vám to takhle. Když jsme si pořizovali tohle plemeno, měli jsme psa převážně venku, protože můj exmanžel ho do baráku nechtěl. Zdevastoval venkovní dveře, protože se snažil dostat k nám. Teď bydlím v bytě. Se psem není žádný problém. Ani jednou se nepokusil skočit po dveřích, když jsem v práci, protože ví, že až se vrátím, bude se mnou a nebudu ho někde zavírat. Jsou na přítomnosti pána závislí, obzvlášť když ví, že jste doma a jeho vyrazili ven! Našeho psa hážu za dveře jenom v případě, že něco provede. A můžu vás ujistit, že je to pro něj ten nejhorší trest. Žádný bití, tahání za kůži a já nevím co, ale vyhodit ho ze smečky, to je pro něj trest. V jeho očích ho trestáte, když ho vyhazujete ven a on to prostě jenom nechápe. Tohle nemá s dominancí nic společného. Jestli chcete vidět dominantního hovawarta, přijeďte se podívat....
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 08:42
- Nahlásit
No nevim ja tam z toho popisu zadnou dominanci nevidim.
K prvnimu problemu: Vidim to stejnejako predchozi pes se nudi
K druhemu: Jak se chova kdyz se s ni tahas o hadr ty? pokud to s tebou neni problem postupoval bych tak ze s fenou si zacnes s hadrem hrat sama a v prubehu hry ho predas figurantovi ktery by ale mel vedet jak delat s nejistymi psy.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 08:44
- Nahlásit
handula
Nesouhlasim, znam dost HW co kousou uplne v pohode akorat se nesmi pri obranach znervit a vse musi zustat ve sportovni hre.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 08:48
- Nahlásit
Tchor
máš zkušenosti z praxe, takže asi vyjímka se najde. Tihle psi mají obranu v krvi, nemusí se to učit. Psala jsem to co se píše v knihách o tomhle plemeni a je to skutečně tak jak jsem psala.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 09:00
- Nahlásit
handula
Kdyz ja si pod pojmem obrana predstavuju neco jineho nez maji ti HW vrozeny.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 09:11
- Nahlásit
Tchor
nejsem si jistá že mluvíme o tom samém. Vím že mě můj pes ochrání, když bude třeba, už jsem měla bohužel možnost dvakrát před ukrajinskými spoluobčany. Takže pro mě je tohle obrana. Nemám zkušenosti se psi učené formou máchání hadrem před tlamou, takže nemohu soudit.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 09:25
- Nahlásit
handula
Nechci tady zabredavat do nejakych hadek, ale kazdy pes ktery se boji o svou kuzi se bude branit pokud nemuze utyct. Ale taky skoro kazdy pes se da vyhnat. Ale proti velke vetsine lidi bude stacit kdyz bude poustet hruzu.
A ted k tem obranam jsou v podstate dva druhy sportovni a sluzebni oba se zacinaji cvicit stejne hrou a zvysovanim sebevedomi psa a presvedcovanim psa ze kazdou situaci zvladne. Vycvik se rozdeluje az v dospelosti psa kde se sluzebni pes musi naucit ze protivnik je sakra nebezpecnej a ze nehraje podle pravidel, u sportovni obrany se se pes dal "zamyka v lovu" dal je to hra podle pravidel.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 09:46
- Nahlásit
Tchor
proč hádek, snad normálně diskutujem ne...
proti velke vetsine lidi bude stacit kdyz bude poustet hruzu.
to máš pravdu a pro moje potřeby tenhle způsob obrany stačí.
Co se týká toho že útočí, že se bojí o svojí kůži, tak u nás je to trochu jinak. Je na mě fixovanej, má sklony k dominanci a spíš než ochrana jeho vlastní kůže, je to ochrana mojí osoby. Nebojí se na to má příliš vysoký sebevědomí.
Co se týče služební obrany vím o čem je řeč. Můj otec byl na vojně psovod a cvičil se psy obrany a stopy. Hlídali se psi hranice a vyprávěl mi, co takovej pes dokáže. Vím, že tohle je už trochu jiná kapitola a o té vím jen z vyprávění, osobně nic.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 09:55
- Nahlásit
handula
proč hádek, snad normálně diskutujem ne...
No prtoze to obcas k tem hadkam vede.
Na hranicich se ty obrany ucili zase trochu jinak a dalsi vec je ze to vypraveni je dost casto pribarveny, sam jsem na care byl ikdyz ne u psovodu, ale zkazky kolovali zajimavy ale bohuzel ne vzdy moc pravdivy.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 10:17
- Nahlásit
Tchor
Je fakt že prý jim jedli žrádlo, tohle nevím jestli mu mám věřit
Smutný je, že pes kterýho měl, neunesl jeho odchod, přestal žrát a při jedný akci skočil pod vlak. Tohle si táta dodnes vyčítá,že měl o něj bojovat. Nechtěli mu ho dát, uměl toho dost a byl mladej.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Led 2006 12:31
- Nahlásit
Jinak obecně je ale taky pravda, že pes by neměl bránit svého pána v tom smyslu jak píše handula, ale pán bránit svého psa. Pes, jehož pán je schopen ubránit sebe i psa je teprve ten pravý PÁN s velkým P. Podle mě teprve potom, když člověk psovi dokáže, že zvládne ubránit smečku, se stává pro svého psa tvou pravou ALFOU.
Evik.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 12:38
- Nahlásit
Evik
kdyby na tebe skočil ukráš ze křoví jako se to stalo mě, mluvila bys jinak....
|
pikija
|
# Zasláno: 6 Led 2006 12:40
- Nahlásit
Anonymní
Ahoj já mám taky malýho Hovíka a podle ohlasů, jsem zjistila, že je to skoro nestvůra . V knížkách jsem si o něm četla, jaký to je pohodář, že má rád děti, svojí rodinu a tady z těch diskuzí mi příjde, že tu rodinu spíš sežere než ochrání ! Tak nevím, jak ty máš s tímhle zkušenost? Nerada bych, aby mi zakousnul mamku, když k nám půjde na návštěvu ?!
|
Meta
|
# Zasláno: 6 Led 2006 12:51
- Nahlásit
pikija
Myslím, že je to tím, že si lidé pořizují pracovního psa jen jako mazlíka a tak chytrý pes se musí nudit a vymýšlí, jak by se zabavil - tak proč ne třeba strašením lidí? Další důvod bude ta veliká chvála na to, že se nemusí cvičit, neb má vše v krvi a lidé si myslí, skvělý pes, ten se vychová sám.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Led 2006 12:55
- Nahlásit
Unavené dítě, hodné dítě, unavený pes, hodný pes. Nejhorší je v obou případech nuda, potom se vymýšlí lumpárny....
Replik
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 13:11
- Nahlásit
pikija
Az Howik vyroste a mamka prijde na navstevu,tak ji bez raci otevrit
Ja s nim chodim k matce(bydli ve stejne vesnici) co nejcastej a taky ji ho tam obcas necham cely den,nekdy i pres noc.A to z toho duvodu aby si na ni co nejvic zvykl,kdybych musel nahodou nekam odjet(pracovne,nemocnice atd.).Pes ji zatim posloucha a je s ni rad a ona s nim take.Jestli to ale k necemu bude az vyroste to opravdu nevim.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 13:11
- Nahlásit
pikija
ale není, ti kdo ho mají, by tohle nikdy nemohli říct. Pokud dochází k problémům je to vždycky chyba majitele. Já bych jinýho psa nechtěla....
|
handula
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 13:21
- Nahlásit
Když to tady čtu, tak si spíš říkám, že se hodně u tohohle plemene podceňuje výchova. Když ono je to takové roztomilé šťeňátko, roste a roste, hodně si je lidi vzhledově pletou s GR, ale povahově úplně rozdílém. Pak to chlupatý zlatíčko vyroste a ono ejhle, začne si dovolovat, občas zavrčí, občas sejme nějakýho hafana, začne určovat, s kým se bavit a s kým ne, koho pustí do baráku a koho ne.... začíná problém a pak se všichni diví.
|