| Autor |
Zpráva |
pikija
|
# Zasláno: 2 Led 2006 15:59
- Nahlásit
Dorbý den pořídila jsem si štěňátko hovawarda a nevím si rady s jeho výchovou . Bojím se, abych někde neudělala chybu. Vůbec mě nechce poslouchat, moje příkazy jako ke mně, sednout atd. naprosto ignoruje ((
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 16:01
- Nahlásit
pikija
Kup si rychle nejakou knizku o vycviku a vychove psa! A cti a cti a cti...
|
milovnikpejsku
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 16:10
- Nahlásit
a taky si uvědom, že máš ještě psí miminko které, chce jenom jíst a spát.. a hned tak poslouchat nebude...
|
pikija
|
# Zasláno: 2 Led 2006 16:16
- Nahlásit
Jsou mu skoro 4 měsíce a nevím co po něm můžu chtít, abych nebyla moc náročná! Koupila jsem si knížku, ale každý říká něco jinýho a já mám v hlavě zmatek!
|
pikija
|
# Zasláno: 2 Led 2006 16:20
- Nahlásit
Jo a taky tam psali, že se ním nemám mazlit jen za zásluhy, ale mě to nedá, já bych ho muchlovala pořád ))!
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Led 2006 16:32
- Nahlásit
Nechápu. Psali tam,že se s nim nemáš mazlit jen za zásluhy. To podle mě znamená,že se s nim máš mazlit i bez zásluhy ne?
|
ati
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 16:59
- Nahlásit
pikijaco to je za knihu
ale je fakt,že občas čtu takové perly i časopisech o psech
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 17:04
- Nahlásit
Mám taky 4 měsíční štěnátko,tak by mně zajímalo .co bysme měli umět,jestli jsme pozadu nebo popředu.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Led 2006 17:08
- Nahlásit
Prosím vysvětlit. Když si někde přečtu,že se se psem nemám mazlit jen za zásluhy,tak to já osobně pochopim tak,že se s nim můžu mazlit třeba klidně i furt a ne jen když něco správně udělá. Jsem idiot nebo je to jen špatně napsáno. Pak tam totiž píšeš,že to nemůžeš vydržet,že se s nim chceš muchlovat pořád. Podle mého se to s tou radou co jsi sem napsala nevylučuje.
|
Handy
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 17:14 - Změnil/a: Handy
- Nahlásit
Po 4-měsíčním štěndu toho nemůžeš chtít moc, přesně jak napsal milovník
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 17:29
- Nahlásit
Na podobne tema uz tady bylo vypsano mnoho rad - staci zabrousit do starsich for. 4-mesicni stene by melo hlavne: slyset na sve jmeno, prijit na privolani, dodrzovat hygienu(pokud je doma), mit nauceny povel FUJ .... Ale predevsim by melo mit vybudovany skvely vztah se svym majitelem, plne mu duverovat a vsude jej nasledovat! Je to hlavne o panickovi, zda ma "nastudovano" a zda pejska postupne vse dobre nauci. Vety typu - "nechce me poslouchat, moje prikazy ignoruje" bohuzel svedci o naprostem opaku!
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 17:29
- Nahlásit
A co asi tak bych už po něm chtít měla?Díky
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 17:31
- Nahlásit
Zany
A krom zminenych naprostych zakladu zalezi na plemeni a na tom, co od pejska do budoucna ocekavas.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 17:52
- Nahlásit
S tím mazlením...já bych to přirovnala k tomu mít dítě.Taky se s ním nebudete muchlovat stále protože by mu to taky mohlo být za chvíli protivné.Zkrátka všeho s mírou.Určitě se mazlit a hrát si ale také dopřát mimču klid.A co by měl umět?Určitě slyšet na jméno.Ostatní věci v tomto věku jsou spíše v nácviku.Záleží na povaze pejska,na zkušenostech a šikovnosti majitele a také na tom k čemu pejska člověk má(jako mazlíčka nebo na výcvik).Určitě v tomto věku dokáže chodit na přivolání,sednout a lehnout na povel,nosit aportíky formou hry.Určitě mimčo nedrilovat chůzí u nohy nebo dlouhým odložením,tím by se akorát otrávilo.A určitě se zaměřit na socializaci s ostatními pejsky,zvykat ho na cizí lidi,jezdit MHD atd.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 18:34
- Nahlásit
Fifi: Tak s tím fuj ,je to jak kdy,jinak to všechno zvládáme.K tomu ještě umí docela slušně sedni .Učíme lehni a k noze.Lehni mu moc nejde,jen na pamlsek .
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 18:45 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Zany
Tak to bud v klidu, nemas zaostalyho stenika Jinak to privolani je za vsech okolnosti, ikdyz si hraje s pesanama, kdyz ho neco zaujme a tak(ikdyz zpocatku to nemuze byt na 100%)... Sedni je super, jen tak dal - ale pomalu a hrou, az stenik bude starsi a bude se lip koncentrovat, urcite se bude i rychleji ucit lehni apod... Jak uz bylo psano - jsou to mimina, tak hlavne budovat vztah, ze kteryho se pozdeji vycvik odvine, hrat si, vychandy a vubec.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 18:57
- Nahlásit
Muj maly Howik bude mit 12.1 4 mesice.Uz umime ke mne(dokonce i predseda),sedni,lehni,stuj,nesmis,pust,na voditku u nohy,privolani na pistalku.Prekvapuje me jak rychle chape co to po nem vlastne chci.Hygiena taky v pohode.Dokonce ho privolam i kdys se hraje s jinym psem.Vsechno to dela rad a s chuti.Ja bych na nej ani tak nespechal,ale kdyz ho to bavi,tak proc ne.Samozdrejme,ze je za vsechno radne odmenen.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 19:01
- Nahlásit
Tonda
Co jsem psala, plati jako uplny zaklad pro vsechny pejsy... Moje fenka taky umela na 4 mesicich mnohem vic, ale kdyz ma nekdo prvniho pejska, holt to jde pomaleji! Drzim palce s howikem, ty bys moh nejlip poradit pikija ktera toto forum zalozila!
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 19:03
- Nahlásit
pikija
Ono taky záleží na plemeni. Já mám 5-ti měsíční BOM a nijak s výcvikem nepospíchám. Ve 4řech měsících uměla přivolání (ne od psů) s rovným předsednutím a přiřazením k noze, sedni, lehni, štěkej a začli jsme si pohrávat s chůzí u nohy, obratama a zůstaň. Teď tyhle věci piluju a nepřidávám nové. Ale zas máme problémy s hygienou - vydrží tak 4 hodiny a se skákáním na lidi. Ale to jsou věci, které časem odezní a nelámu si s tím hlavu
|
Handy
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 19:16
- Nahlásit
Handy se právě dostává do puberty a jeho poslušnost se zase trochu horší. Lidi okolo mě, co mají zkušenosti s pesama říkají, že v pubertě byl jejich pesan hroznej, jako by se všechno odnaučil, a neposlouchal. S Handym to zatím není tak hrozný, ale věřím, že to ještě přijde. Cvičíme, cvičíme a cvičíme. Úryvek z knížky: Labradoři dospívají psychicky až ve 2 letech a proto jejich poslušnost do tohoto věku není stoprocentní. Na to se nechci vymlouvat, ale asi na tom něco bude(doufám;-)
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 19:27
- Nahlásit
pikija
Muzu se zeptat kolik je Ti let?
My spolu zijeme sami,takze je na me velice fixovany.Mam na neho spoustu casu.Taky je pravda ze kamaradku,ktera se obcas stavi neposlechne,pokud mu nedam zvysenym hlasem na jevo ze by mel.
Nejdulezitejsi je duslednost.Kazdy povel ktery vyslovis,musite bezpodminecne dokoncit a to vzdy!!!A ikdyz to vice mene udelas za nej,tak ho i tak velice pochval a odmen.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 19:47
- Nahlásit
pikija
Muzes se mrknou i sem http://www.vycvikpsa.cz/archindx.html
http://home.karneval.cz/0358382001/Soubory/Vycvik.htm
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 19:48
- Nahlásit
Já už mám druhého pejska,ale bohužel už si moc nevzpomínám ,jak to přesně bylo,ale byl určitě chápavější.
|
pikija
|
# Zasláno: 3 Led 2006 07:44
- Nahlásit
Tonda
Tonda
Je mi skoro 27, proč se ptáš má to snad nějaký vliv na výchovu štěňucha ?
|
pikija
|
# Zasláno: 3 Led 2006 07:49
- Nahlásit
Tonda
No podle některých ohlasů si teď připadám jak mučitel psů (. Můj chlupáč je na mě dost zavislý, chodí za mnou naprosto všude . Nechci ho trápit nějakou drezurou. Nevím jestli ho mám tahat pořád na vodítku, aby si zvykl na mé pokyny nebo pouštět volně (mám strach aby mi nevlítnul pod auto). Včera jsme byli venku a když jsem ho zavolala, tak dokonce přiběhl, někdy to bylo až na pátý pokus, ale přeci . Hrozně jsem ho chválila. Tak co myslíte si, že jsem macecha?
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2006 08:31 - Změnil/a: Tonda
- Nahlásit
pikija
Ptal jsem se na Tvuj vek proto,jestli Te nahodou nebere jako "stene".Muj Howik uz z dalky pozna decka a vrti ocasem,zatimco k dospelim je docela apaticky.V tom pri Tvem veku ale problem nebude.
Poustej ho "volne" na dlouhe snure.Pokud Te neposlechne,tak si ho pritahni.O snure uz tu bylo napsano hodne,tak si to vyhledej a precti.A pokud ho budes mit na volno,tak povel nevydavej pokud jsi si jista ze ho nesplni.Treba kdyz se Ti rozbehne za psem atd.To plati samozdrejme jen v zacatcich,pozdeji musi povely plnit za kazdych okolnosti.
Macecha nejsi a z nekterych ohlasu si nic nedelej.Neznam Tve stene,ale mozna budes v nekterych situacich trochu pritvrdit,aby Ti Howik neprerostl pres hlavu.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2006 08:35
- Nahlásit
pikija
Jo a taky tam psali, že se ním nemám mazlit jen za zásluhy, ale mě to nedá, já bych ho muchlovala pořád))![i][/i]
Pokud jsi to cetla v knizce od J.Fabina-Hovawart,tak si poradne precti jak to bylo myslene.Je to v kapitole Problemove chovani psa a jeho naprava.
|
Meta
|
# Zasláno: 3 Led 2006 09:58
- Nahlásit
pikija
Macecha určitě nejsi, ale někde chybka asi je. Náš hovík má teď
sedm měsíců a musím souhlasit s Tondou, že ve čtyřech uměl taky skoro všechno, co vyjmenoval. Vlastně v tom věku se všechno učil jak blesk...nyní cviky jen upevňujeme. Taky mám strach z výchovy, protože jestli jsi pročetla místní diskuze, nemají tady o povahách hovawartů moc dobré mínění. Proto se od prvního dne snažím předejít problémům. Na vodítku chodíme jen v blízkosti silnice a jinak navolno, zatím máme bezproblémové přivolání jak "Ke mně", tak "K noze". Ale pravdou je, že můj předchozí pes byl útěkář z útulku a proto je pro mě přivolání prioritou, takže jsem praktikovala utíkání štěněti, schovávání se, velké odměny při okamžitém poslechnutí...počítám, že v pubertě se přivolání může zhoršit. Přiběhnutí na pátý pokus ve čtvrtém měsíci je na pováženou, já bych nenazvala drezúrou důsledné odměňování za přiběhnutí, tam byste asi měli co nejdřív začít. Chválit nestačí, pamlsek je pamlsek. Obzvlášť pro štěně.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2006 11:15
- Nahlásit
Anonymní
Jo a taky tam psali, že se ním nemám mazlit jen za zásluhy, ale mě to nedá, já bych ho muchlovala pořád.
Vysvetleni: podle me zapomela mezi slova "mazlit" a "jen" vlozit carku.To pak zmeni vyznam cele vety.
|
pikija
|
# Zasláno: 3 Led 2006 12:36
- Nahlásit
Tonda
Jo zapomněla jsem tam dát čárku! Chtěla jsem tím říct, že když ho vidím, pořád bych ho muchlovala i když to udělá špatně . Dneska jsem si koupila 10 m stopovačku . Můžeš mi říct, jak si to dokázal přivolat si ho k sobě i když tam jsou jiní hafani?
|
pikija
|
# Zasláno: 3 Led 2006 12:38
- Nahlásit
Meta
Když ono ho všechno baví jen chvilku . Když jdeme na vodítku a přecházíme silnici, vždycky mu říkám,, čeká,, k noze. Vždycky si ho k sobě přitáhnu, buď ho pochválím nebo mu dám něco dobrýho . Nejhorší je, když se tam objeví jiní hafani, tak to nemám prostě šanci
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2006 13:00
- Nahlásit
pikija
Jak jsem rikal,z pocatku jsem vubec neprivolaval,kdyz jsem vedel ze stejne neprijde.Ted kdyz nekdy neposlechne po zhruba peti sekundach k nemu zprudka vykrocim,chytnu za kuzi(netrepu) a prisnym hlasem zakricim "co je to" pustim a jdu rychle zpet tam kde jsem povel vyslovil.Povel zopakuju a pejsek slape jak hodinky.Nekdy staci jen tlesknout nebo dupnout.Proste odpoutat jeho pozornost od toho co ho momentalne zajima vic nez Ty.
Ty to ale zatim nedelej,dokud si povel neosvoji.Ty zatim pokud Te neposlechne,tak od neho zacni couvat a myslim ze pak urcite pribehne.I tak ho ale samozdrejme pochval a odmen.
|
pikija
|
# Zasláno: 3 Led 2006 13:44
- Nahlásit
Tonda
Děkuju za radu, dneska jí určitě vyzkouším a zítra napíšu, jak jsem pochodila . Jo a ještě se zeptám, jak si ho učil ,,sednout,,? Jo a co mu dáváš k papání, co je pro něj nejlepší ?
|
Meta
|
# Zasláno: 3 Led 2006 13:56
- Nahlásit
pikija
Štěně má velký zájem o ostatní pejsky, to je normální. Ale vždycky mi zabralo dělat, že odcházím...to dostane Berťa strach, že mu zmizím. Zabírá to i nyní, když nereaguje na přivolání ihned, zdrhám a to je rychlost, s jakou si mě pak dohání. Zatím ale odměňuji vždycky, takže mám kapsy stále plné pamlsků jak cvok . Chválení myslím není u štěněte dostatečné. Bert není venku ujetý na míček, takže odměna hrou u nás moc nejde použít. Trochu mi pomáhá i cvičák v tom smyslu, že ne každý pes má chuť si hrát se štěnětem, takže u mě hledá Bert v takovém případě ochranu. Takže si pak myslí, že když ho odvolávám od cizího psa, je to pro jeho dobro Hovíci jsou asi už odmala dost samostatní a tak je potřeba stále posilovat jejich "závisláctví" na nás. Máte teď pěkný věk na to , aby štěně pochopilo, že bez tebe je "ztracené a v nebezpečí".
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2006 14:10
- Nahlásit
pikija
Bude to znit blbe,ale sednout jsem ho ani ucit nemusel.Pripada me,ze to snad uz umel.Asi ho nebavi stat,tak si vzdycky hned sedne. Po privolani ke mne jsem se ze zacatku za nim vzdy sklonil a poradne pomazlil.Ted uz zustavam stat a odmenu a pomazleni mu nedam dokud si nesedne.Ver me ze to velmi rychle pochopil.A ted uz i dokonce s odmenou cekam i treba 20sekund.Proste pribehne,sedne si a ceka.Ja nic nerikam chvili pockam a pak ho teprve poradne pochvalim a odmenim.Ale i tak mu nedovolim odejit dokud mu nezavelim volno.
Jako pamlsky nejcasteji detske piskoty(na pul)
Krmim timto http://eukanuba.cz/pjlb.htm
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2006 14:14
- Nahlásit
musim priznat, ze i muj neznackovy pes pohrda jakymikoliv jinymi pamlsky nez jsou obycejne piskoty. nejake ty salamky a podobne drahe blbosti proste nejsou pro ni takovou odmenou jako piskot ...
|
pikija
|
# Zasláno: 3 Led 2006 14:22
- Nahlásit
Tonda
Ježiš teď mám z toho pocit, že já jsem naprosto neschopná a můj štěňuch taky . No musíme se oba moc učit!!! Když ho k sobě volám, mám mu pak ještě říct k noze?
|
Meta
|
# Zasláno: 3 Led 2006 14:23
- Nahlásit
Piškotek je super. Ale ani takový chlebík na kostičky, opečený, není špatný. Posledně jsem musela psa honit od sebe, že má "volno", protože si hrál na "k noze", dokud ho cítil v kapse (a jak nám šly obraty!!! )
|
Meta
|
# Zasláno: 3 Led 2006 14:26
- Nahlásit
pikija
Klíííd, na "k noze" si určitě nehraj, dokud nefunguje obyčejné přivolání na jméno, ani nechtěj předsedání. Pomalu postupně...od jednoduchého ke složitějšímu...
|
Meta
|
# Zasláno: 3 Led 2006 14:31
- Nahlásit
Ještě mě napadlo, že mi dost pomáhá tabulka, na kterou jsem tu kdysi našla odkaz:
http://www.wolfdog.org/ces/articles/1322.html
Pomáhá mi "brzdit" ambice a tlumit "deprese", že jsme trubky.
A když psa nechceš vést sportovně, můžeš si to i zredukovat.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2006 14:44
- Nahlásit
pikija
Doslova souhlasim s Metou(?).My jsme taky s "k noze" jeste nezacali.Napriklad povel "stuj" je podle me mnohem dulezitejsi.Hlavne co se tyce bezpecnosti,kdyz chodis se psem na volno.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2006 14:49
- Nahlásit
My jsme posledni dobou nejvic cvicili lehni.A ted kdyz vi ze mam pamlsek,tak si leha ikdyz nechci. Samozdrejme,ze mu nic nedam,ale dam mu povel sedni a pak uz si ten piskot prece zaslouzi.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2006 14:53
- Nahlásit
já jsem si pořídila knížku Poznej a vychovej svého psa od Evy Nohelové, je to velmi útlá knížečka (ani nebyla drahá) a autorka stručně a jasně vysvětluje základy výchovy psa.
Jako téměř začátečník na ni nedám dopustit
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2006 15:05 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Meta
Do kelu, ja vam tak zavidim, moj pes, ked videl, ze zdrham, tak sa proste pridal k tej druhej svorke, pripadne si sadol a cakal, az sa zase vratim. Ked sa prvy krat za mnou rozbehol, mala som vianoce a to doslova, lebo mal pol roka a narodil sa cez leto
|
pikija
|
# Zasláno: 4 Led 2006 07:58
- Nahlásit
Tak jsem včera vyzkoušela ,,piškotky,, )). Musím říct, že štěchuch ke mě lítal sám, kolikrát jsem ho ani nemusela přivolávat, protože cítil dobrotu v kapse! Když jsem ho zavolala a řekla ,, sedni,, ukázkově se posadil a čekal veeelkou odměnu. Pak to zkoušel přítel (ale ten piškotek neměl), moc se mu nechtělo, pořád jsem ho měla u nohy. Tak teď nevím, jestli ta piškotková odměna je to pravé ořechové, aby se pak na mě nevykašlal, když nebudu mít mňamku v kapse ((?
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 08:28
- Nahlásit
pikija
Nemej obavy a jen tak dale!Ze zacatku mu davej piskoty vzdy kdyz neco splni (ikdyz s Tvou pomoci).A samozdrejme se s nim taky pomazly.Pozdeji az bude povely zvladat obcas piskotek vynechas.Urcite budes mit radost kdyz Te zacne poslouchat,ale moc ho ze zacatku nezatezuj.
Pokud s Vami pritel nezije,tak ho nepovazuje za clena smecky.Proto ho asi ignoruje.Pritela by ale poslechnout mel,takze cvicte spolecne a piskotky porad u sebe!!!
|
pikija
|
# Zasláno: 4 Led 2006 08:48
- Nahlásit
Tonda
No přítel s ním tráví o něco méně času než já. Mě si nějak oblíbil, což mě moc těší, je to úžasný, když se vracím domu a on se ,,počůra radostí,, kňučí atd. Je to prostě můj mědvídek . Měl si pravdu, že si sedá automaticky, tak že mu to snad ani nemusím říkat, asi ho bolí nohy )))).
|
Meta
|
# Zasláno: 4 Led 2006 08:54
- Nahlásit
pikija
No vidíš, tak jste na to kápli! Nic si z pamlsků nedělej hlavu. Je tisíckrát lepší, když štěně poslechne za piškotek, než když na člověka dlabe. Pamlsky se zredukují, teprve až pejsek vyzraje psychicky a to ještě potrvá - u hovíků snad až do třetího roku.
Ta frekvence se postupně snižuje. Nejdřív se odměňuje všechno, později už jen třeba celá série cviků...Ostatně ono ani kuře zadarmo nehrabe, tak proč by měl pes
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 10:18
- Nahlásit
pikija
Tak to jsem rad,ze se to pohlo k lepsimu.Preji hodne uspechu.
|
pikija
|
# Zasláno: 4 Led 2006 11:17
- Nahlásit
Tonda
Ještě se zeptám na jednu věc, od kdy ho můžu nechat samotného doma, nebo spíš na zahradě? Zatím si ho tak přehazujeme s přítelem, má tu možnost, vzít si ho na chvilku do práce a já si ho tam pak vyzvedávám, ale občas se mi to zkomplikuje
|
Meta
|
# Zasláno: 4 Led 2006 11:50
- Nahlásit
Bertík je doma sám od 13.týdne. Měla jsem třínedělní "mateřskou". Pak už musel být doma sám od 7:30-15:00, někdy se ale manžel vracel z práce kolem poledne. Štěně bylo samo doma v chodbě a mělo otevřené dveře na dvůr, aby se mohlo venčit, s příchodem zimy už je v chodbě zavřené. Dokonce nic neničí, ale má k dispozici svojí bednu s hračkami...Ovšem dokud byl malinký, jeho oblíbenou zábavou bývalo vystěhování všeho z chodby na dvůr - od bot přes svůj pelech až po odpadkový koš, což byl drobný problém, pokud pršelo ))
|
pikija
|
# Zasláno: 4 Led 2006 12:33
- Nahlásit
Meta
Když já odjíždím do práce v šest hodin a vracím se až kolem osmé, tak že ho tam nechci takovou dlouhou dobu nechávat samotného!O víkendu jsem s ním od rána do večera, to problém není, ale přes ten týden je to horší ((. Přítel dělá krátký- dluhý týden, tak že se prakticky jedná jen o dva dny, kdy by tam měl být do večera úplně sám! Myslíte, že si zvykne?
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 12:50
- Nahlásit
pikija
Jak uz jsem psal,my jsme spolu sami,takze si musel zvyknout byt sam od zacatku.Delam dvanactky,to znamena ze je doma sam i 13 hodin.Asi prvni tri tydny jsem ho nechaval zavreneho doma.Ted uz je venku kdyz jdu na denni i kdyz jdu na nocni.Vim ze je to pro nej dlouho,ale neni jina moznost.O to vic se mu venuju kdyz jsem doma.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 12:54
- Nahlásit
Tonda
To fakt? 13 hodin? Nie je to vela? Kolko krat do tyzdna? Riesim podobny problem...
|
pikija
|
# Zasláno: 4 Led 2006 13:11
- Nahlásit
Tak to já mám výčitky, když ráno odcházím a hafan je tam s páníčkem, který hnípe a nevěnuje se mu . Já i o víkendech vstávám po páté hodině a jdu s ním ven a pak si s ním hraju, aby se nenudil . No a představa, že bych ho měla nechat celý den samotného, je pro mě šílená. Budete se mi smát, ale já se nemůžu vůbec v práci soustředit, protože na něho pořád myslím a to je s přítelem v práci! No já se z toho asi zblázním
|
Anonymní
|
# Zasláno: 4 Led 2006 13:43
- Nahlásit
pikija
Aby nezačal přítel žárlit jako ten můj...
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 13:48
- Nahlásit
pigie
Delam systemem rani,nocni,2 dny volno.
Vim ze to neni idealni,ale nejde to jinak.Nezda se me ze by nejak trpel.Ja mozna trpim vic nez on.Myslim ze si zvykl na to ze se mu zase vratim.
Navic tu ma dva kamarady(kone) a plny dvur hracek.
|
Mek
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 13:57
- Nahlásit
Bože lidi je to malé štěndo které si má hlavně hrát, socializovat a být vychováváno nikoli cvičeno a když už cvičeno tak jen tak pár minut deně a jen tak ze zábavy
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 14:00
- Nahlásit
Mek
A rekl tu snad nekdo neco jineho?
|
Meta
|
# Zasláno: 4 Led 2006 14:05
- Nahlásit
Mek
Vždyť se tu řeší jen a jen výchova.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 14:14
- Nahlásit
Meta
To asi proto ze kazdy(snad) vi,ze stene si ma hlavne hrat,papat a spat a ze ma byt socializovano atd,presne jak jsi to napsal.
Tady se ale resil problem 4 mesicniho stenete,ktere neumi ani povel ke mne.Nechces snad rict,ze na to ma cas!
|
Mek
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 14:21
- Nahlásit
Tonda a Meta
je mi to celkem jedno ale přečtěte si to od začátku jako jsem to četla já. Nejenže jí vlatně nikdo neporadil ale když už tak blbost. Neříkám, povel "ke mě" by ovládat mělo ale určitě ne s přesným předsednutím, stejně takby si mělo trošku zvykat u nohy aby netahalo za vodítko a z procházky se nesal běh podle psa. Můžu spohlasi aby se tahalo o ghadr pokud plánuje sportovní kynologii s obranama a nosilo různé věci pro přípravu na aport ale jinak? hraní a hraní a hraní. V tomhle věku skoro ani nepozná když na něj někdo volá jeménem při hraní nebo když volá více lidí a nohy? to je ještě pořád jeden motanec Ale nic ve zlím.
|
Meta
|
# Zasláno: 4 Led 2006 14:34
- Nahlásit
Já bych zase štěně tak nepodceňovala. Přivolání je ještě větší priorita než vodítko a nechat hovawarta do roka jen si hrát, to už je slušný základ na malér. Nevím, zda mám mimořádné štěně, ale myslím, že spíš normální, a každý z jmenovaných cviků štěně pochopilo na druhý, třetí pokus. To, že na vycházce, nebo i doma každý den pět minut cviky zopakujeme, to se těžko dá nazývat výcvikem. Ale štěně ví, že se po něm něco chce a že je správňácké to splnit, neb je za to VŽDYCKY odměněno. Bohužel dost lidí už na roztomilost štěňat hovawartů doplatilo, on je to docela ostřejší pejsek.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 14:34
- Nahlásit
Mek
Ja jsem ale psal ze si seda sam,to mu to mam zakazovat?
Ja ho cvicim maximalne 5minut denne a to jen kdyz ho to bavi.
Myslim ze uz jsme tu problem vyresili.A pokud jsem nekomu poradil nejakou blbost,tak se mu omlouvam.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 14:35
- Nahlásit
Meta
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 15:01
- Nahlásit
Tonda
Hm, na dvore sa zabavi, to je pravda. Moj je v byte. Takze sme to vyriesili inac. Raz je doma priatel, raz ja. Aspon zatial a snazime sa, aby to tak zostalo, aj ked to nie je ideal, ale kvoli psovi urobime hocico
|
pikija
|
# Zasláno: 4 Led 2006 15:03
- Nahlásit
Včera mi ted můj chlupatý blázen kousal bačkoru, když jsem na nějazakřičela FUJ, ignoroval to, tak jsem se musela zvednout a tu bačkoru mu vzít, bohužel se se mnou začal přetahovat (asi si myslel, že si s ním hraju, že jo?), tak jsem ho trochu tou bačkorou přetáhla přes čumák, ale nepomohlo to, tak nastoupil můj přítel vzal ho a vyhodil ho na chvilku za dveře! Hrozně tam kňučel a štěkal, musela jsem se jít do koupelny, abych ho neslyšela (já bych mu totiž šla otevřít ihned), asi po 10 minutách ho pustil domu a byl jak beránek, jen ke mě přiběhl, olíznul mě a lehnul pod stůl . Myslíte, že to není moc drastické, když zlobí vyhodit ho na chvilku za dveře?
|
pikija
|
# Zasláno: 4 Led 2006 15:07
- Nahlásit
Všichni tu píšou, že HOVAWARDI jsou ostří, tak by mě docela zajímalo jak to je, protože v knížkách píšou, jací jsou to kliďasové, mírumilovní, mají rádi děti, ale na druhou stranu, což mi přišlo výhodně dobří hlídači . Teď z toho mám spíš pocit, že to jsou minimálně vlkodlaci !!! Nezáleží na té výchově, když ho budu učit napadat lidi atd?
|
Mek
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 15:54
- Nahlásit
neříkám hrát si do roka ale tak do 6 měsíců na 100% a to u každého plemene. Jinak nejen v atlasech ale i obecně se píšou blbosti o povahách protože pes ja tekový jak si ho vycháme. měla jsem fenku která byla po rodičích co napadali vše živé. Moje byla nejem v pohodě ale i kliďas. Naopak Molly která byla po ideálních rodičích byla pěkný hajzlík, u kterého jsem nikdy nevěděla co udělá. Proto zapoměňte na knížky a když se zajímáte o nějaké plemeno tak jezděte po chovatelích, výstavách, závodech a komunikujte. Chovatelé když to nejsou naprostí pitomci vám rádi řeknou o plemeni všechno a je na vás co si z toho vezmete.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 17:58
- Nahlásit
Nejenže jí vlatně nikdo neporadil ale když už tak blbost.Mek:nemyslím si,že bych hned v úvodu radila nějakou blbost.Samozřejmě,že štěně předsedat nemusí ale jaksi automaticky když ukážu pamlsek,tak štěně aby ho vidělo si sedne.Mě si předsedal ve 2.měsících naprosto bez problémů.Prostě se řídím tím,že když je něco pejsek schopný dělat proč ho to neučit(pokud je to formou hry).Tonda:na cvičáku také radí 5.minut cvičit se štěníkem.Ono ale strašně záleží na psu(mám knírače).Já cvičím asi 15.minut a pes se celou dobu soustředí a baví ho to.Nemusím ho vůbec nutit,naopak by cvičil ještě dál.Ale dobré je v nejlepším přestat.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 18:05
- Nahlásit
evina
Ja som to tiez ucila tak, hned od zaciatku predsadal. Vedel to a nemal problem. Prisla som na cvicak v siestich mesiacoch, pochvalili, ze je to s predsadnutim. O mesiac neskor, sa im nepacilo, ze Hugo nebezal dost rychlo, tak mi prikazali, ze nema presadat, ze sa mam snazit docielit, aby bezal, nie klusal. Dosiahla som to, ze pes si prestal predsadat... Ale urcite nebezal... Nie vsetky rady su dobre, aj ked na cvicaku. Pes ku mne prisiel a hned odisiel. Ked som ho ucila predsadnutie, cakal, kym nedostane pamlsok. Takto prisiel, vzal a chcel odist. Ja by som urcite ucila hned aj predsadnutie, lebo ako pises, stena pride, ty zdvihnes ruku a ono si sadne, aby videlo. Takze my sme mali ku mne zvladnute s predsadnutim na jeden povel, kdezto na cvicaku stale znelo ku mne a sadni...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 18:18
- Nahlásit
pigie:to ten můj i když předsedá,tak letí.Naopak někdy letí tak,že skočí na mě a pak předsedne.Zatím to nijak tvrději neřeším,vždyť je mu teprve 7,5 měs.Ale řeším taky to odskakování ode mě.On sice čeká dokud pamlsek nedostane,což někdy záměrně prodloužím ale jakmile ho má už by pelášil pryč.Tak dělám to,že pamlsek rozdělím na více dílů a měním postupně s tím,že musí stále sedět.Nebo odměním,pohladím a nechám ho najít ještě kousek pamlsku v dlani.Docela to zabírá.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 19:49
- Nahlásit
evina
To zavidim, moj leti az narazi len obcas A ja sa tomu strasne tesim Hugo zase spat pod mojim velenim dosiahol, ze aj ked dam pamlsok zostane sediet, caka na povel volno Ale podla mna sme stratili, tym, ze som mala trvat na rychlosti. Uz je to jedno.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 20:33
- Nahlásit
pigie:já myslím,že strašně záleží na nátuře psa.Z mého prvního pesana bych běh nedostala ani kdybych se rozkrájela.On byl takový pomalejší.Naštěstí se ještě před pár lety nekoukalo na to aby to byl totální nadšenec(taky každý nemůže být jako bordery),takže nám nikdy rozhodčí nevytkl,že není správně "zapálený".
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 22:22
- Nahlásit
evina
Ano, aj ja myslim, proste nemozem ho donutit k nicomu. Pre nic nie je zapaleny tak, ze by za to zivot polozil. Teda polozi za vsetko, ale iba na chvilku, potom mu to je uz jedno. Akurat jedina vec, co ho fascinuje su male lopticky, akurat tie, ktore nemoze, lebo by ich prehltol. Za tie aj dusu da. Hm, ale da sa takymi odmenovat? Neda... Iba ak by som chcela mat psa s loptickami v bruchu
Inak ma strasne dnes tesil. Je to nadherny pocit, ked ides po chodniku a vidis oproti niekoho, tak zavolas Hugo, k nohe! a Hugo sa vrati ladne a jemne sa zaradi k nohe a kluse si pri mne Bohovsky pocit, hlavne ked ide tak ochotne ako siel dnes
A ludia sa obzeraju a vravia si, ze taky velky a tak dobre vycviceny (Keby vedeli pravu pravdu )
|
evina
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2006 22:36
- Nahlásit
pigie:tak to já bych svého prvního udělala i nadšencem z výcviku...ale tak na háravky Tak ten hezký pocit znám když pes poslechne a lidi to i okomentují.Na druhou stranu se štěník někdy rozeběhne k hafovi a to si zase vyslechnu jak mám nevychovaného čokla.Tudíž mě ihned někdo srazí k zemi abych si nemyslela,že mi náhodou pes (někdy)poslouchá.
|
Janka
|
# Zasláno: 5 Led 2006 07:09
- Nahlásit
Handy:
můžeš mi prosím napsat, z jaké je to knížky? Můj labroušek Fido má rok a půl, takže ještě půl roku a bude poslouchat, jak hodinky, huráááá!!!! né, náhodou mi opravdu přijde, že je v poslední době trošku rozumější... ale jen někdy
|
pikija
|
# Zasláno: 5 Led 2006 07:24
- Nahlásit
Tak včera jsme opět cvičili přivolání na pamlsek. Jsem zvědavá, jestli mi ty příkazy bude plnit i bez těch piškotů, abych pak z něj neměla chodící sud ! Jak dlouho krmíta hafana piškůtkama, aby vás poslechl? Doufám, že si to nějak zafixuje a už těch piškot nebude tolik vyžadovat !
|
Meta
|
# Zasláno: 5 Led 2006 07:26
- Nahlásit
pikija
Já ten piškot čtvrtím...
|
Janka
|
# Zasláno: 5 Led 2006 07:31
- Nahlásit
Já taky A jak už jsem psala, pesanovi je rok a půl a piškoty mám snad po všech kapsách!! Ale on mu opravdu stačí jen kousíček a je děsně nadšený, že něco káplo!!! Doma se mi smějou, že jsem lakomec, ale taky nechci mít tlusťocha! Ale někdy ho taky místo odměny jen pořádně pochválím a podrbu a nebo se s ním chvilku honím (to úplně zbožňuje, ale kdyžbyl menší, štípal mě při tom do zadku) a nebo mu hodím aportek.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2006 07:46 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
pikija
Moj ma 1.5 roka a stale ho pcham piskotami Ale nie kazdy krat co pride, samozrejme
|
evina
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2006 08:52
- Nahlásit
pikijaJá dělím piškot také na čvrtinky a dávám za každý příchod(je mu 7,5měs.).Počítám s tím,že odměňovat každý příchod budu určitě ještě celou pubertu.Ovšem i v dospělosti budu nosit po kapsách dobroty(a hl.drobky)a občas ho odměňovat(chválit ale pokaždé).
|
pikija
|
# Zasláno: 5 Led 2006 10:38
- Nahlásit
Tak to budu muset taky trochu zredukovat, abych mu spíš neublížila než pomohla . Myslíte, že ho někdy přestane vyžadovat nebo buidu muset celý život nosit v kapsách piškoty ?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2006 10:45
- Nahlásit
pikija
Radsej po vreckach piskoty, ako neposlusneho psa
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2006 10:45
- Nahlásit
Moj si ich uz ani nepyta, obcas mu musim vnutit pamlsok A obcas ho vypluje, ak som ho odvolala od feny
|
evina
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2006 11:23
- Nahlásit
pikija:každý pes je jiný...já měla jednoho co běhal na přivolání na 100% a stačilo mu jen dobré slovo(ale to považuju za výjimku).No a u druhého jsem nosila piškoty celý život.Už jenom to vědomí,že něco dostane ho motivovalo(nedostal ale vždy).Byl to totiž strašný paličák kterého zajímalo vše okolo.Takže jak píše pigie,raději piškoty než neposlušného psa.Určitě je pak i přibíhání radostnější a ne "otrávené".
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2006 13:29
- Nahlásit
Hm, tak můj začal piškoty pohrdat! Aneb stálo mu za to něco "dělat" než přijít pro piškot. Stejně tak frolík.
NO tak nosíme sýr a teď i salámek. A najednou vše funguje perfektně Akorát pokud ho doma moc dlouho hrabu z kapsy, tak zaslintá podlahu..
|
evina
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2006 14:40
- Nahlásit
Terri:já pochutiny střídám.Zatím má největší úspěch suchý rohlík
|
pikija
|
# Zasláno: 6 Led 2006 07:25
- Nahlásit
Tak včera jsem opět trénovala popvel ,,Ke mě,, a musím se pochválit a samozřejmě i svého Teddyho, protože vzorně přiběhl i když dováděl s jiným hafanem , už umíme i ,, sedni,, )). Jen přítele moc neposlouchá, nevím čím to je . Když jsem tam já a on zavolá ,,ke mě,, zůstane sedět u mě! Co s tím?
|
evina
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 10:27
- Nahlásit
pikija:můj neposlouchá z rodiny nikoho,když tam jsem.Jenomže já to neřeším.Proč by měl poslouchat ostatní,když já jsem pán?Myslím,že se tvůj pejsan chová naprosto normálně.Prostě čeká,co ty na to...Několikrát jsem měla možnost vidět,jak na psa při procházce volalo více lidí.Podle mne to psa akorát mate a výsledek je,že pak neposlechne nikoho!
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 10:36
- Nahlásit
evina
Hej a milujem, ked mi "pomahaju" vo volani psa kamarati...
pikija
Z mojho psa nedostal stekanie doteraz nik. Ostatne povely inych poslucha podla toho, co mu za to daju. A tiez uprednostnuje moj povel, ked som v miestnosti ja. Je to normalne. Moj pes zacal priatela posluchat, az ked s nim zacal chodit sam na prechadzky. Dovtedy ho ignoroval a jemu to ani nevadilo
|
pikija
|
# Zasláno: 6 Led 2006 12:36
- Nahlásit
Aha tak to je normílní . Já mám jen strach, když jsou spolu sami, aby ho nezlobil, neutíkal atd! Je to společný pes
|
evina
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 16:12
- Nahlásit
pikija:Je to společný pesJenomže vůdce smečky může být jen jeden.A pokud to tvůj přítel se psem neumí a chodí s ním na procházky na volno,tak ti ho akorát kazí.Já naopak se psem nikoho na volno nepouštím.Co by s ním dělali až by se zasekl a nechtěl jim přijít?Ani nechci domyslet,jak by ho nejspíš naháněli.Pak bych se divila,co mi to ten pes vyvádí za lumpárny!A věř tomu,že i tvůj hafín bude přítele pokoušet lumpárnama...něco jiného to bude až bude dospělák a bude mít upevněné,že poslouchat je normální.
|