| Autor |
Zpráva |
Verca
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 20:56
- Nahlásit
Většina už ví, že mám 3 měsíční štěndo boloňáka. Tito psi nejsou "problémoví" ani nebývají dominantní. S malou trénujeme povel ke mně. Donedávna to zvládala perfektně, ale udělala jsem hrubou chybu a když udělala loužičku, tak jsem jí dala povel ke mmě a dala jí přičuchnout loužičce a řekla povel fuj a mírně jí vytahala za kůži za krkem. A ona si to spojila s pokáráním, takže už na povel ke mně nechce přijít ani na pamlsek. Vím, že jsem to pos*rala(omlouvám se, ale jsem na sebe fakt nasraná)a teď to musím spravit. Poradíte jak?
Ještě jeden problém: Když jsem jí dneska pokárala a vytahala jí za krk, tak se po mně ve strachu ohnala, tak jsem jí položila na bok, aby se zklidnila. Bylo to správně nebo ne?
Teď už fakt nevím, co je správný a co ne....
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 21:02
- Nahlásit
Blbej den. čurání doma jsme odnaučovali tak, že jsem jí venku moc chválila a dala mlsku a doma jsem dělala,jako že to nevidim,že tam je malér a bezeslova jsem ho uklidila. Rozhodně jsem jí tam nemáčela čumec a ani fuj neproběhlo. Výsledek. Čuraj veku a když se jim chce,tak dřepnou ke dveřím a kňouraj.
Zkus používat hlavně intonaci, jakékoli takové tresty co používáš bych u tak malého štěněte asi vůbec nepraktikovala.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 21:18
- Nahlásit
Dneska se to všechno se*e. Venku jsme zkoušeli chůzi u nohy a když letěla popředu, tak jsem škubla vodítkem a řekla povel a pak ještě několikrát. Naposledy stáhla ocas a přikrčila se, jak kdybych jí bila nebo co!! Už si připadám, jak kdybych jí týrala!!!!
Možná to má i spojitost se včerejším očkování, po kterém byla apatická a nemazlila se se mnou, ani za mnou nechodila. Ale odpoledne už to vypadalo, že to je v pohodě a asi tedy nebylo....
Ale nechci prostě v ní ztratit důvěru a její lásku!! Mám teď učení povelů na pár dní vynechat a jen si hrát? Vždycky jsem se snažila to dělat formou hry (prostě za odměnu pamlsek a velká pochvala). Ale jakmile na ní zvýším hlas, nahodí vystrašený výraz a utíká do pelechu.
Jak mám řešit, když teda na povel neposlechne? Ignorovat to? Vždyť by si pak dělala co chce, ne?
Zkoušela jsem s ní před několika dny povel lehni. Piškotu ignorovala a tak jsem jí "podsunula" přední tlapky, ale začala úplně hysterčit a vzpínat se a jakmile jsem zanedlouho zopakovala tento povel, tak rychle zdrhala vyděšeně do pelechu.
Já jí nějak nekárám, jen vyjímečně. Teď už ani moc nečůrá doma (chodím s ní co 2 hodiny ven), takže nekárám skoro vůbec. Jen když nepřišla na povel ke mně, tak jsem si za ní došla a vytahala jí za kůži a to se po mně ohnala.
Asi mám doma citlivku....
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 21:29
- Nahlásit
kejta
Pockej, na co se vlastne ptas?? Udelala louzi ve svem veku, tys ji k ni privolala a trest, a dneska si ji tahala za krk kvuli cemu??? Opet louzicce??? 3 mesicni stendo je opravdu psi mimi, nejakym tahanim za kuzi a pokladanim na bok si moc neporozumite, spis naopak - stene ti zacne neduverovat!
Kor, jestli se po tobe, Verca ohnala jak sama pises ze strachu??? Takova fenka potrebuje spis nervove srovnat a psychicky podporit..
|
Anonymní
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 21:35
- Nahlásit
jestli ti muzu poradit,tak se na nejake tahani za kuzi a pokladani na bok vykasli!uvedom si,ze to je,jako bys mela na vychovu batole.v tomhle veku se dela jen maximalne privolani a predsedani.dela se to zasadne jen za pamlsky a pochvalu!!!jinak z ni udelas psychicky nevyrovnaneho psa.v tomto veku to musi delat z radosti a ne z donuceni a potrestanim.vidim,ze v tom pekne "plaves"tak ti doporucuju zacni navstevovat cvicak.
petr
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 21:37
- Nahlásit
proboha holka,jsou mu tři měsíce.nespěchej tolik.zatim buduj dobrý vztah a dělej přivolání ke mně,fuj a něco lehkýho,třeba sedání,ale formou hry,rozhodně né síly. nikam jí netlač,času máš dost. už teď to vypadá,jako že se tě to tvoje štěndo bojí,tak na něj tak netlač a určitě nepoužívej tresty,když vidíš,že jí stačí i hlas. Když k tobě zatim nemá skoro žádný vztah a ty ho k tomu ještě i trestáš,tak co čekáš. je to miminko,takže zatim stále jen hrát,hrát a budovat vztah,aby k tobě mělo zájem chodit.Když ho budeš učit třeba přivolání,tak na něj radostně zavolej povel,třeba zatleskej nebo si klidně i klekni,když nepůjde tak začni třeba utíkat na opačnou stranu od něj a až k tobě přijde,tak mlsku a hodně pochval. Zatim to uč třeba doma v klidu,kde nejsou jiné rušivé podněty.Hlavně když k tobě přijde třeba až za dýl,tak ho netrestej a když budeš chtít,aby přišlo,tak furt mluv mile,dokud ho k sobě nepřilákáš.Ne moc často a vždy s radostí a končíš hrou.
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 21:43
- Nahlásit
kejta
Pockej, na co se vlastne ptas?? Udelala louzi ve svem veku, tys ji k ni privolala a trest, a dneska si ji tahala za krk kvuli cemu??? Opet louzicce??? 3 mesicni stendo je opravdu psi mimi, nejakym tahanim za kuzi a pokladanim na bok si moc neporozumite, spis naopak - stene ti zacne neduverovat!
Kor, jestli se po tobe, Verca ohnala jak sama pises ze strachu??? Takova fenka potrebuje spis nervove srovnat a psychicky podporit..
Bejby,já se neptám. Pejsek se nejmenuje Verca,ale Verca se ptá.
|
Klárča
|
- Nahlásit
Verca
No s tím taháním za kůži bych teda pár měsíců počkala...Je to přece jen moc malinkaté štěně a když píšeš,že na zavolání nepřišlo a ty jsi ho hned šla pokárat,zdá se mi to přehnané.Kolik psů perfektně poslechne na ke mně ve 3-měsícech?Některé se to naučí třeba v roku nebo nikdy.Nekárej ji za to,ale když příde moooc pochval! A to tahání bych řešila tak,že bych si ji posadila,uklidnila a maličko si zkrátila vodítko,ne škubala,zase bych počkala až bude větší.A to,že se ohnala ze strachu?A je asi fakt ciltivá,ale co můžeš čekat od 3-měsíčního štěnda? Daj si pohov a pauzu. Chod s ní třeba bez vodítka a když ji zavoláš a ona příde moc pochval. Musí se ti s ní obnovit dobrý vztah.A hodně si s ní hrej....Uvidíš co ji zlepší náladu....Hodně zdaru...Napiš jak to dopadlo...Nebo jak to budeš řešit...
|
Verca
Člen |
- Nahlásit
Jsem to fakt debil!!! První pes a já to tak pose*u! Ani nevíte, jak se stydím!!!! Ona je teď taková po tom očkování. Předtím byla v poho. ale to je stejně jedno. Musím začít od začátku!!!!! Jen mě prosím neodsuzujte!!!! Nejsem ta zlá panička, která si vynucuje všechno trestem.....i když to tak asi vypadá. Jen jsem ji pokárala a bylo mi řečeno, že za kůži chytá matka a že je to pro ně výchovné....no nic.
A všechno znova!
Díky za rady.....
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 21:45
- Nahlásit
Omlouvam se timto Kejte, ktery jako by odpovidam, nejak mi to tam uteklo, Mela jsem na mysli Vercu!
Verca
Tvoje fenka byla vcera na ockovani. Mela s tim problem - unavena, spava...(Ptala ses tady na jeji reakci..) A stejne ji dneska tahas na voditku a zkousis poslusnost, ikdyz sis tady precetla a bylas hrozne prekvapena, ze ma byt aspon 5 dnu po ockovani v klidu???? Navic jde o 3 mesicni mimino, tak co to proboha zkousis??? Asi toho chces po tak malym mimi najednou trosku moc!, zamysli se nebo si precti nejakou knizku, a neres svy stene jak dospelyho psa!!!!
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 21:49
- Nahlásit
Klárča
No řešit to budu tak, že si s ní prostě budu hrát a dělat jen lehké povely za piškotky. Začala jsem na to jít hrrrr a skoro (snad) jsem ztratila její důvěru.
Já jí neškubala vyloženě ve smyslu vyškubala! Jen jsem popotáhla to vodítko ke mně a jí to jen zbrzdilo....
Bez toho vodítka to je těžší. Utíká za každým a pak je těžký ji chytit (vidíte a to jsem jí nikdy nekárala, jen jsem jí odchytla a řekla "ty moje zlobidlo"....) a taky jezdí nedaleko auta.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 21:51
- Nahlásit
jak rikam,je to tvuj prvni pes a moc ti to nejde,tak chod na cvicak.to je nejlepsi reseni pro tebe
petr
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 21:52
- Nahlásit
Fifi
No však jsem psala i tady o tom očkování! Odpoledne jako by ožila a blbla. to že má být v klidu jsem brala jako žádnou fyzickou zátěž a ne psychickou. Samozřejmě jsem to pos*ala, ale nebudu to pořád opakovat.
O tom,že jsem na ní šla moc hrrr jsem psala naposledy, takže mě prosím všichni nevražděte!
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 21:53
- Nahlásit
Verčo, neblbni, máš doma mimčo. Hraj si s ní, vychovávej, ale na cvičení máš ještě čas. Mám teď doma, kromě dospěláků, také 3 měsíčního štěníka, kterého musím také usměrňovat, ale tím, že ho zaujmu něčím pro něj zajímavého....např.začne tahat papuče, tak ho zaujmu provazovým uzlem (tedy původně uzlem ) a směřuji ho, jak a kam potřebuji já. A pokud ji chci přivolat, tak si ji vždy na něco natáhnu (piškot, sýr, hračka atd.) a vždy moc pochválím, a odměním. Nikdy jsem si ještě pro ni nemusela jít.
Teď v prvé řadě se snaž co nejrychleji znovuzískat její důvěru. A ruce (teď a pokud možno co nejdéle) používej jen na hlazení a mazlení. Pes se dá ve velkém procentu ovládat intonací. Tím spíš, pokud je čubinka citlivější.
Jo, a s tima loužičkama a jinýma nehodama, jak píše Kejta ...... venku moc chválit (ještě k tomu přidávám příslušný povel) a doma ignorovat a uklidit.
Měj trpělivost, vše se naučí, ale vše chce svůj čas.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 21:53
- Nahlásit
Anonymní
Jenže cvičák v nejbližším okolí není dobrý!
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 21:57
- Nahlásit
Sendy
Tak to dělám, že když třeba začne do něčeho kousat (třeba i do mých ruk), tak jí prostě do pusy strčím něco jiného, co kousat může.
Ty loužičky jsem ignorovala celkem dlouho, ale někdo tu již psal, že se mu osvědčilo přičichnutí k loužičce a povel fuj. Teď jsem ho už celkem dlouho nepoužila, ale použila předtím, takže od toho upustím, nebojte. A od veškerých trestů taky. Budu to prostě brát jako mimino. Právě,že na cvičáku mi radili ty tresty (vytahání za kůži) a že povel musí pes vždy vykonat a když nevykoná, tak trest. proto jsem psala, že je špatný....
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:01
- Nahlásit
Fifi,v pohodě,nemáš se za co omlouvat.Já jen abys odpovídala té správné,aby tu nedošlo k mýlce.
Verco,nepropadej trudomyslnosti.Teď na tu malou hlavně nespěchej a zajisti si s ní dobrej vztah především.Když nemáš vztah nemáš ani nic dalšího,natož přivolání. Ty bys taky nechodila za někym,kdo když na tebe zavolá a ty přijdeš,tak ti dá dělo nebo jo? Když utíká,tak jí nechytej.Zkus jí zavolat a pak jakkoli k sobě přilákat. Třeba se i otoč a jdi naopak od ní. Cizí lidi požádej,ať se s ní nemazlí,když k nim přilítne,ať se ti neučí za nima lítat a fixuj jí hlavně na sebe.Nejprve uč přivolání v klidu,třeba doma,kde neni tolik rušivejch vlivů. Občas,ne furt,jinak jí to taky omrzí. Uč jí pomalu ale jistě.Dokud nebude umět jedno,tak jí nematlej hlavu dalšima povelama.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:03
- Nahlásit
jak jsi poznala,ze ty cvicaky jsou spatny?
petr
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:09
- Nahlásit
Verca
že povel musí pes vždy vykonat a když nevykoná, tak trest
Blbost na n-tu. Ked nevykona, tak to urobis za neho
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:10
- Nahlásit
No, ono je cvičák a cvičák (já dělám sprotovní kynologii), ale je také páníček a páníček. Teď na cvičák, lépe ale do psí školky nebo na takový, kde mají zkušenosti i se společenskými plemeny, choď jen na socializaci psa, a časem postupně uvidíš.
Zatím si obě užívejte štěněčího věku , rychle uteče.
Jo, a také ji pouštěj jen tam, kde nehrozí pro ni nebezpečí (např. auta) a třeba i se šňůrou, aby sis ji mohla v případě potřeby přišlápnout nebo přitáhnout. Ona se s ní naučí chodit, nevnímat ji, i při hře se psy .
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:12
- Nahlásit
Verca
Nikdo te nevrazdi Jen si trochu rozmysli do budoucna, co chces od bolonaka, navic tak mladinkyho. A dalsiho psa druhy den po ockovani netahej za kuzi, boli to i 10 den po vakcinaci.. Proto ten klid, taky kvuli tomu, aby se psi telicko vyrovnalo s reakcema, ktery po naockovani v tele probihaji, pejsek muze byt nevrazivy a tudiz po tobe chnapnout - a nemusi byt citlivka nebo hysterka.
kejta
Ted uz spravne - souhlasim s tebou!!
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:16
- Nahlásit
Na normální cvičák bych se v tomhle věku psa úplně bodla,bejt tebou. Možná bych prubla nějakou tu školku.Minimálně tě tam naučí,jak s psíkem pracovat a uvidí i, v čem děláš konkrétní chyby. Hlavně nemáš kam spěchat,ale rozhodně už máš co napravovat a to konkrétně váš vztah. Vztah je mezi váma to nejdůležitější a to i do budoucna. NEMÁŠ VZTAH=NEMÁŠ NIC.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:21
- Nahlásit
normalni cvicak vubec nevadi ne?aspon si zvykne i na velke psy.vzdycky zalezi na vycvikari,jak ji zapoji do vycviku
petr
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:24
- Nahlásit
Jsou jí tři měsíce. Na normálním cvičáku jsou hned rušivý vlivy. Nejdřív bych to určitě učila doma v klidu a pak tam,kde to zná a taky o samotě.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:25
- Nahlásit
u nas se tak cvici normalne a funguje to v pohode.takhle malej pes prave nema zabrany a tolik to nekoume
petr
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:27
- Nahlásit
Ber to tak,jako by si právě teď to štěňátko dovezla domů. Doporučil bys jí hned jít na cvičák? To je jako bys prdnul adoptovaný batole do školní lavice a chtít po něm,aby se učilo číst a psát.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:30
- Nahlásit
pokud ma psa aspon dva tydny,tak vtom nevidim problem.cim driv se zacne,tim lepe.pozdeji je uz vic rusivych jevu,zajima se o pachy....
petr
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:42
- Nahlásit
O pachy se jistě zajímá venku už teď. I když má psa už dva týdny a třeba už i dýl, tak nemaj spolu žádnej vztah.Snad pouze jen ten,že psík se jí bojí a už teď k ní nechce chodit, tak fakt nevim,co by s tim na cvičáku dělala. Dle mého názoru je na normální cvičák takle mladej pes a navíc ještě tahle rasa moc malej a nezralej. Dalo by se uvažovat o individuálním navštěvování tzv. psí školky. Učení jakéhokoli povelu by v začátku mělo probíhat v klidu a při co nejmenším počtu rušivých vlivů,právě díky tomu,že je v začátcích nutné při výcviku zvýšit pravděpodobnost úspěchů a snížit tím tak pravděpodobnost neúspěchů a případných trestů(u starších psů).V dané případě tresty vynechat úplně. Proto napřed doma,pak venku,ale bez psů,pak se psy,atd...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:45
- Nahlásit
moj nazor je taky, ze tiez treba pockat s cvicakom...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:49
- Nahlásit
Pokud je Verca , o kterou jde, schopna den po ockovani sve fenky ve 3 mesicich zkouset poslusnost a skubat se stenikem za krk a pokladat ji po vzoru rad ostatnich hned na bok, a kdyz se zmatena fenka, kterou boli den stare ockovani, neciti se ve sve kuzi a ozene se po ni - (co kdyby byla dominantni!)?? - bolonacek! tak at opravdu zajde na cvicak, tam ji snad ujasni vse podstatne...Hlavne VERCA. Ta to potrebuje nejvice!!!!
|
Anonymní
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:49
- Nahlásit
tady na cvicaku litaj pri privolani malinky stenata pres velky psy a ani nemrknou.samozrejme se jim venuje individualni pece,ale schvalne se privolani dela mezi velkyma psema.pokud to u nich delaj jinak,tak at si to tam delaj.jen rikam,jak to funguje u nas
petr
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:52
- Nahlásit
Pro Petra:
Proboha,vždyť i služební NO se intenzivněji cvičí až tak od čtvrtého měsíce.Předtím si s nim psovod buduje vztah a i pak se to učí formou hry,tak co by tam Verca dělala s tříměsíčnim boloňáčkem bez jakéhokoli vztahu nebo spíš se špatným vzájemnym vztahem?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:54
- Nahlásit
budes se divit,ale mam NO a pouzivam ho do sluzby,takze mam na nej vetsi naroky,nez vy a funguje to.vztah mame super a neni problem
petr
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 23:02
- Nahlásit
No právě. Máš NO,služebního a máte dobrej vztah.
Verca má boloňáčka,co je to za plemeno ti asi psát nemusim, polštářáčka a maj spolu zatim docela nedobrej vztah.
Tak se nám pochlub,v kolika měsících si s nim začal cvičit na cvičáku?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 23:02
- Nahlásit
Petr
S bolonackom sa do sluzby nechodi Treba si uvedomit, komu co radit
|
Anonymní
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 23:06
- Nahlásit
zakladni vycvik je stejny a je to jedno co je to za plemeno a na co se cvici!
ja jsem ze zdravotnich duvodu chodil od 5 mesicu,ale ostatni chodi od tech 3mesicu.delaji jen privolani mezi ostatnimi formou her a psi si zvykaji i na velke psy
petr
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 23:08
- Nahlásit
Petr
Zakladny vycvik rovnaky urcite je. Ale na kazde plemeno sa musi inac. Preto som aj ja odisla z naseho cvicaku, kde som mala problem s tym, ze moj pes bol pomaly... Lebo nic neurobil do sekundy ako NO... Kludne mu to trvalo aj 3s nez sa rozhybal... Na kazdeho treba inak. A v tomto pripade cvicak by som ja osobne nevolila. Moj nazor.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 23:13
- Nahlásit
jak rikam,delejte si to jak je u vas zvykem.jen jsem rikal muj nazor a jak to chodi u nas.puvodne jsem to hlavne myslel,aby chodila na cvicak k nekomu kdo tomu rozumy,protoze to vypada,ze v tom pekne plave
petr
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 23:16
- Nahlásit
No a uteklo vám něco,když jste začli až v pěti měsících.Myslím že asi až tak moc ne. Já vlézt s holkama ve třech měsících na cvičák,tak na mě akorát budou čumět jako na vola. Jsou to molosky a dospívaj dost později a musí se je nechat trochu dospět a vyzrát. Se starší jsem začala v šesti měsících a s mladší,který je teď šest měsíců začnu ještě později,protože je stále ještě na pořádnou práci dost nevyspělá a hovězí. Navíc si myslím,že práce s nima v řadě je daleko méně efektivní, protože je to prostě nebaví tak,jako když si cvičíme někde v lese nebo na louce samotinký a s malou stále ještě formou her. Je to prostě dost individuální a záleží na rase a jednotlivci.
Socializovat psa a učit ho mezi ostatníma může klidně i v lese nebo na sídláku.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 23:23
- Nahlásit
to urcite,ale musis tomu aspon trochu rozumet.
neni to muj prvni pes,stim prvnim jsem zacal takhle brzo a bez problemu.kazdy cvicime nejak jinak a na neco jineho.
petr
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 23:30
- Nahlásit
Podla mna len Verca podlahla vyskusat vsetko, co sa dozvedla z netu. V tom je to nebezpecne. Je to jej prvy pes, tiez sa musi ucit A v tomto by jej na cvicaku tiez nepomohli, urcite by to spravila aj tak, aj keby na cvicak chodila.
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 23:31
- Nahlásit
Já bych jí zatim cvičák konkrétně v této dané situaci fakt nedoporučila. Doporučuju Verce přečíst si stránky www.vycvikpsa.cz, kde se dozví,jak na přivolání psa už od štěňátka.Je to tam velmi pěkně a srozumitelně popsáno,včetně budování vztahu,chyby,kterých je nutno se vyvarovat atd...
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 23:52
- Nahlásit
z toho odkazu umaž tu čárku na konci,jinak se ti to nezobrazí,mrcha. Je to úplně vlevo a dej si rejstřík a tam si vyber,co by tě zajímalo.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 10:08
- Nahlásit
pigie
díky Pigie
kejta
a ostatní... Neřekla bych, že máme špatný vztah, jen prostě na určité povely nepřijde. Ani se jí nedivím. ale mazlí se, mazlí. Včera jsem asi 10 minut seděla asi 2 metry od ní s ořechem /kterého miluje) a říkala pořád "Ke mně" (takovým líbezným hlasem) a ona pořád nešla a nešla a koukala na mě a já seděla a seděla . Pak najednou začla ke mně utíkat a nešla si pro ořech, ale lehla si mi mezi ruce na záda, abych jí mohla drbat. Asi chápete, jak jsem se po tom cítila....jak kdyby mimčo udělalo první krok (akorát při tom se asi nebrečí, že? Byla jsem pak v hrozném rozpoložení, takže mě to vzalo.) Dneska pořád za mnou běhá a chce si hrát i mazlit. Připadá mi, že jste tu pochopili, že mě vůbec "nebere", že mě nemá ráda....spíš nechtěla dělat, z jistých důvodů, povely. Ale normálně jsme se mazlili, jen po otm očkování byla dost apatická, že nešla se mazlit k nikomu.
Ale díky moc všem za rady.
Fifi
Kdy jsem řekla, že by mohla být dominantní?!!!!!!! Já jsem upozornila na to, že tito psi nebývají dominantní, tak ať si někdo nemyslí, že jde o dominanci!!!! Hned na začátku jsem napsala, v čem jsem udělala chybu, takže jsem si tímpádem vědoma, že jsem vše zkazila a co jsem tím způsobila a chtěla jsem jen rady, co dělat, když jsem vše pos*ala. Spíš bych potřebovala znát "jak učit povely".
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 10:22
- Nahlásit
kejta
Díky moc za odkaz!!! Už študuju.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 10:26
- Nahlásit
Jo a ještě jsem chtěla napsat, že povely, které už umí a to je "sedni" a "fuj" zvládá skvěle (samozřejmě na štěněcí možnosti) a dělá je s radostí, jen prostě nechtěla dělat povel ke mně, protože si to spojila s tím pokáráním. Toť vše.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 30 Pro 2005 10:48
- Nahlásit
já jsem to nečetla celé, tak jestli to tu už bylo, sorry
v bezvadné knížce o výchově psa jsem si přečetla:
Čím větší byl trest, o to větší musí být pochvala.
Možná to zní prostě a pro zkušené pejskaře je to přirozené, ale divili byste se, kolik lidí (začátečníků) to nedělá.
Takže:
Když štěně pokárám, že kouše mě, a dám mu místo toho do tlamy hračku, musím v zápětí hodně chválit.
Když ho přistihnete, jak kouše vaši oblíbenou botu a nejradši byste se rozplakali a roztrhli ho vejpůl, jakmile zařvete "FUJ" (ono se pravděpodobně lekne) a pustí ji, musíte se rozplývat, jak je chytré.
Když ho za trest třepnu přes čumák, musím najít něco, za co ho hned třeba pohlazením pochválím
atd.
zuzka
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 10:50
- Nahlásit
Verco,vratme se na zacatek problemu.Nezapomela jsi na to ze pokud nechces aby udelal louzicku,tak ho musis neustale sledovat a po kazdem krmeni,po probuzeni a jinak tak po hodine s nim jit ven.I tak se ale stane,ze ji obcas udela.V zadnem pripade netrestat.Tak male stene to nedokaze zadrzet.Uplne pak staci,kdyz pri uklidu louzicky budes prisnejsim tonem hlasu "nadavat".A vycvik neuspechej.
A jeste jedno,kazdy pes je jiny.Nerid se obecne necim co se tu napise.Znam stene labradora co muzes zvednout za kuzi a zatrepat s nim a ono u toho jeste vrti ocasem.Na jine jen zakricis a ono se te bude jeste dlouho bat.
Potom co jsi tu napsala v zadnem pripade fyzickymi tresty neuspejes.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 10:57
- Nahlásit
Tonda
Já ji při čůrání už netrestám, chodím s ní často ven, takže jen vyjímečně je loužička na zemi. A když tam je, tak ji uklidím. Bez trestu. Včera ráno se mi vyčůrala na postel a to jsem jí při tom přistihla a vzala jí na podložku a řekla fuj. Nic víc, nic míň. Učila jsem jí na plenu a když čůrala vedle, tak jsem jí rychle vzala, řekla fuj a přenesla na plenu a když to tam dokonala, tak jsem ji velmi pochválila. Kdykoliv řeknu fuj a ona toho zanechá, tak následuje velká pochvala atp. Takže to je i odpověď pro Zuzku... O tomto vím.
Ale díky moc za rady.
Tonda
Můžeš pokračovat dál. ;)
|
Nairobi
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 11:02
- Nahlásit
Verca
spíš nechtěla dělat, z jistých důvodů, povely
Jak jsem pochopila, jsou jí 3 měsíce? Tak přece o nějakém nechtění dělání povelů nemůže být řeč. Nechtěj po psím miminu zázraky.
Jestli sedíš 10 minut s ořechem a říkáš jí líbezným hlasem "ke mně" tak jí nedáváš žádný povel, naopak jí učíš, že "ke mně" je nic, na které fenka nemusí vůbec přijít, stačí když se zvedne za 10 minut, ty ji za to ještě poškrábeš na bříšku. Povel "ke mně" musí být bez řvaní ale i bez líbezného hlásku, znělý, stručný a jasný, spojit ho můžeš se jménem fenky. Víc slov nezapojuj.
Samozřejmě povel vyslovuj radostně, ale zatím ho užívej v momentech kdy si budeš jistá že přijde, protože v tomhle věku bych byla zatím opatrná s trestáním.
Když uvidíš venku, že se už už rozhoduje běžet k tobě, zavolej jméno a povel "ke mně", když odměníš piškotem, tím líp (u toho můžeš trénovat bez násilí i "sedni").
Ale 10ti minutovým "ke mně" ji jen otrávíš, má to do budoucna opačný efekt než chceš docílit.
Nezapomeň, že to je malý psí mimino, nechtěj po ní hned zázraky. Strašně na ni spěcháš. Věčnými povely ji jen otrávíš. Buď trpělivá, to ti chybí.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 11:09
- Nahlásit
Verca
Taky mam 3,5 mesicni stenatko a zrovna ted jsme byli curat
Uz to docela zvladame.V noci chodime uz jen jednou.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 11:19
- Nahlásit
Nairobi
Připadá mi, jako bys celou diskuzi nečetla..
Když se k tobě štěndo bojí jít/(myslím tím na povel "ke mně"), protože si myslí, že bude následovat trest, tak myslíš, že nějakým ke mně! bych jí nalákala?! Šlo mi o to, aby věděla, že žádný trest nebude, když ke mně přijde! Dneska jsem jí zkusila asi dvakrát zavolat na piškotek a přišla a pomazlila se, takže jsem jí ten povel neznechutila. Spíš se snažím dosáhnout důvěry.
Tonda
My za chvíli taky půjdeme čůrat. Snažím se tak co dvě hoďky.
A vy spolu děláte nějaké povely? nebo to necháváš na později?
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 11:58
- Nahlásit
Verca
No musim rict,ze muj Hovik me neustale prekvapuje.Je hrozne ucenlivy,uz umi ke mne,sedni,lehni,stuj,pusť,volno,na voditku u nohy.Samozdrejme ze to neni stoprocentni.Novy povel ucim az po zvladnuti toho predchoziho,vetsinou tak po tydnu.Cvicim doma,vzdy ne dele nez 5 minut a na prochazkach.Samozdrejme ze nechcu po nem venku treba povel lehni,kdyz je ted venku snih nebo mokro.Samozdrejme hodne chvalit a spoustu pamlsku.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 12:02
- Nahlásit
No já taky nezačala povely nové, dokud nezvládla ty předchozí. Ze začátku to bylo sedni a fuj a taky popros. A taky přivolání, ale to bylo hlavně při hře. všechno postupně. Pak jsem začala kárat za loužičky a všechno se zvrtlo. Teď pilujeme ke mně, ale nic násilím. opět všechno při hře a když přijde na ten povel, tak jí moc chválím a pak si s ní hraju, takže zatím úspěch a běhá za mnou. Myslím, že nic není ztraceno.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 12:02
- Nahlásit
Musim ale dodat,ze ho do niceho nenutim.Dela to sam a s radosti.Pokud se Tvemu jeste do uceni moc nechce,nic si z toho nedelej.Je dost casu.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 12:12
- Nahlásit
Verca
Mas pravdu,nic neni ztraceno.Dulezite je se z vlastnich chyb poucit a priste se jim vyvarovat.Drzim Vam palce!
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 12:41
- Nahlásit
Tonda
díky moc. Myslím, že se to určitě povede. Pořád za mnou chodí s hračkama, tak si zatím hrajeme a povely občas zkusíme, které už známe.
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 12:45
- Nahlásit
No tak na Verču nebuďte zlí... Já mám doma taky své první štěňátko a určitě jsem taky při výchově a výcviku nasekala hodně chyb... Naštěstí mám westíka a ten má dobré sebevědomí a jen tak ho něco nerozhází, takže to asi snáší líp než boloňáček... Teď už snad dělám chyb míň, ale - učený z nebe nespadl.
Školku pro štěňata můžu jen doporučit. Jezdíme se štěnětem do Zlína-Příluky a chodí tam hodně druhů psů, jak malí, tak velcí , od dvou měsíců asi až do roku, možná do dvou. Naučila jsem se tam hodně fíglů, jak pejska správně cvičit, jak se k němu chovat, apod. Se cvičákem zkušenosti zatím žádné nemám, ale vzhledem k tomu, co jsem o nich četla, si myslím, že má Verčino štěňátko (tím spíš, když je boloňáček) na něj ještě dost času...
Verča
Zkus si taky koupit nějakou knížku o výchově a výcviku štěňátek, bývají tam dobré rady typu "Co dělat, když.."
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 12:58
- Nahlásit
Kamca
díky Kamco. A máš nějaký typ na knížku? Nejdřív jsem chtěla koupil od Mikulici "Poznej svého psa", ale nikde nebyla k mání. A nechci kupovat zajíce v pytli. Chci spíš, aby mi někdo nějakou literaturu doporučil....
|
Nairobi
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 14:02
- Nahlásit
Kamca
Ale to přece není o tom, že jsem na ni zlí.
Vznesla dotaz, tak ji odpovídáme. Přece jí tady nebudu psát, že každý začátečník udělá chyby. To by jí a pejsce moc nepomohlo. Já Verču rozhodně neodsuzuji, to ani v nejmenším.
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 14:25
- Nahlásit
Verca
Dobrá knížka je třeba "Jak porozumět svému psovi" od Davida Aldertona, tam se dozvíš, jak psi s námi komunikují a budeš si pak moci lépe vyložit jejich projevy.
Nairobi
To taky nebylo myšlené na tebe, jen zezačátku diskuze mi přišlo, že Verču všichni strašně odsuzují - a tím spíš mi to přišlo divné, když o své chybě věděla a ptala se na to, jak ji napravit...
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 14:36
- Nahlásit
Verca
Ještě kdyžtak mrkni sem : http://www.cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=7&topic =1384
anebo už dřív psala Zuzka v diskuzi:
"já jsem sedni a lehni učila podle té knížky, co jsem doporučovala (Poznej a vychovej svéhon psa od Evy Nohelové)
sedni: pamlsek (nebo hračku) zvedat vysoko a za hlavu štěněte, takže aby si nevykroutilo hlavu, sedne si
lehni: pamlsek v sevřené pěsti položit na zem a štěně si taky lehne aby mohlo dolovat oběma packama
to, co člověk začne štěně učit doma, je spíš taková výchova, ale je dobré znát už dopředu správné povely a gesta, já třeba nemůžu u štěkání používat ukazováček, protože jsem ji tak kárala (tytyty )"
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 14:40
- Nahlásit
Kamca
Díky moc. Jsi skvělá!
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 14:49
- Nahlásit
Verca
není zač
|
Klárča
|
# Zasláno: 31 Pro 2005 18:16
- Nahlásit
Kamca ti skvěle poradila! Jestli můžeš,piš tu prosím jak postupujete,mě to zajímá....!
|
Klárča
|
# Zasláno: 1 Led 2006 18:54
- Nahlásit
A jestli ještě můžu poradit k té knížce:sice nemám žádný určitý tip,ale neber si jenom teorii, nejlepší kniha bude o blondáčkovi a ze života-prostě nejlepší (podle mě) od autora,který tam popisuje jeho chyby co kdy udělal a jak cvičil...Je to výhodnější, teorie jsou na prd.Dosvědčím to sama: chtěla jsem si pořídit howavarta:v knížkách se psalo jak je úžasný,učenlivý,hlídač,hodí se pro začátečníka....A já tu jen tak hodila téma o howíkoch jací doopravdy jsou (čekala jsem samou chválu) a lidi mi ho nedoporučili vůbec,má sklony k nadřazenosti,není vhodný pro začátečníka,pro dítě atd.apd.......A tohle v mé teoretické knížce kde nebyl u tohoto plemene ani jeden zápor chybělo.A přeju všem super rok 2006!!! A doufám,že vás moc po včerejšku nebolí hlava! A Verca-držím palečky a drápky společně s křečíkem at vám to s tvojim štěndem vyjde!
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 07:34
- Nahlásit
Tak hlásím, že je SNAD všechno už v pohodě. Další den po tom, co jsem psala byla už úplně v pohodě. Teď pořád za mnou běhá a všude mě doprovází s hračkou v papule. Zkoušíme povely, které už umíme. Teď se už naučila i povel přines a pusť a dělá to fakt s radostí. Jsem moc ráda
Klárča
díky
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 08:46
- Nahlásit
Jo... a na "ke mně" chodí už "v pohodě"(když zrovna nezahlídne něco lepšího:biglol , sice jí to občas trvá, ale přijde. Není to ale se strachem, spíš, jako by si říkala "No nevím, jestli není lepší se pustit do plyšáka než běžet za paničkou...?" Ale nakonec většinou zvolí mne. Snažím se, aby to byla vždy situace, kdy je pravděpodobné, že přijde.
Nevím, možná si to jen namlouvám, ale připadá mi, že najednou je mnohem přítulnější a dá klidně přednost mně před hraním....
A jakoby se pořád usmívala a měla radost....
Všechno se snažím řešit jen intonací a myslím, že jsme na dobré cestě... Už žádné tahání za kůži (i když to nebylo často)!
Chci všem tady moc poděkovat....
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Led 2006 23:07
- Nahlásit
jdes na to opravdu moc rychle, dulezite je budovani vztahu mezi vami a duvera.pes by se te nemel bat, alwe respektovat te.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 16:20
- Nahlásit
Anonymní
¨Myslím, že teď už je to v klidu. Opakujeme jen staré povely a zatím nepřidávám další. Spíš pilujeme přivolání.
|