Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Kouše
Autor Zpráva
MMMíša
# Zasláno: 20 Pro 2005 17:17
- Nahlásit

Ahojky, potřebovala bych prosím radu. Před čtyřmi dny jsem si vzala z útulku 1 a 1/2 letého pejska. Problém je v tom, že kouše. Při nasazování košíku, česání, mytí tlapek atd. Potřebuji mu vysvětlit, že si to nesmí dovolit a přitom ho nevystrašit.
dík

Majda
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 21:22
- Nahlásit

Moc málo informací na radu. Co je to za pejska, co ti k němu řekli v útulku, jak je velký, jak se chová.....

haha
# Zasláno: 20 Pro 2005 23:51
- Nahlásit

MMMíša
hlavně si na tebe nedřív musí zvyknout ,čtyři dny je málo na to aby ti začal důvěřovat,takže nejdřív zvykat ,odměňovat ,a bohužel zpočátku snést třeba i ty špinavé tlapy v bytě ,teprve až si zvykne tak ho můžeš učit pro něj nepříjemné věci ,když jsme přivedla svého Daga váhala jsem dva dny jestli mu můžu sundat košík ,při čištění tlap by mě pravděpodobně zabilprostě nejdřív si na tebe musí zvyknout ,potom to půjde samo

Verca
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 08:26
- Nahlásit

ahoj, když to tady čtu, tak jsem si vzpomněla na pejsa, kterého jsme měli 2 týdny z útulku.Byl to xLabradora (asi 2 roky). Hned na začátku jsme udělali několik hrubých chyb a taky jsme na to doplatili a přítele 2x pokousal. Když se to stalo, tak nám na cvičáku doporučili nechat mu několik dní náhubek (fakt po celý den)a tak jsme se jako začátečníci je poslechli, ale myslím, že nám to jen uškodilo. Sice jsme předešli situacím, kdy nás opět chtěl pokousat, ale vlastně se mu ani nedivím. Nenechali jsme ho ani pořádně zvyknout a už na radu cvičáku ho začali usměrňovat. Dokonce i ta paní z útulku nám radila stejně jako na cvičáku, tak jsme ani nepřemýšleli nad tím, že by to bylo špatné. Pejsu jsme vrátili, protože jsem se ho bála a on to cítil a dělal si co chtěl. Přítel ho miloval a miluje dodnes a když o něm mluvíme, tak mu jdou do očí slzy. Vím, že to pro něj bylo těžké a mě to taky moc mrzí, ale fakt jsem to nezvládala a bála se chodit domů.
Ani bych se nedivila, kdyby si vybral psa a mě nechal jít, protože teď když máme pejska od štěněte, tak si už nedokážu život bez pejska představit a vybrala bych psa. Ale vím, že i teď naši malou moc miluje, ale určitě ne tolik, co Maxe, protože to byl prostě první pes.
Pořád na něho myslím a je mi z toho smutno, že jsme zklamali psí duši. Ale vím, že bych to prostě nezvládla. Max šel na převýchovu do jiného útulku. Jen doufám, že našel nové hodné pány, kteří ho nazklamou jako my. Potřeboval hlavně lásku, protože byl pravděpodobně týraný, ale to se poznalo časem. Toulal se ulicemi než ho odchytli.
Tak to byla spíš taková moje zpověď. Omlouvám se, jestli jsem někoho mým příběhem nudila.

Bora
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 10:54
- Nahlásit

Verca
Já myslím, že jsi to napsala hezky. Určitě je lepší, když se člověk může učit z chyb někoho jiného a už je zkusit neudělat u vlastního psa. Vzít si pejsu z útulku je moc hezká věc, pravda je, že já bych to doporučila spíš zkušenějšímu člověku, hlavně když si pejsek viditelně s sebou nese špatnou zkušenost.
Když bych si vzala pejsu domů asi bych předem promyslela pravidla, která je nutná dodržovat v zájmu přijemného soužití, ale takové ty činnosti, které mne zase tolik neomezují a psu nejsou viditelně příjemné bych asi odložila na pozdější dobu, kdy si oba na sebe více zvykneme. Brala bych to jako malou oběť tomu, aby nám oběma v budoucnu bylo lépe. Být dobrým pánem není právě nejlehčí, občas děláme citelné chybky i u vlastních pejsků, kterém máme od mala. Útkulkový pes na ně může být ještě mnohem více citlivý. Asi bych se zkusila vcítit do jeho kůže, a věřit, že mu svým citlivým ale důsledným chováním dám dostatečně najevo, že u mne to bude jiné než v útulku, že si pejsa svůj osobní prostor nemusí obhajovat vrčením a nutná manipulace mu v konečném výsledku vždy přinese nějakou dobrotu, hračku, pomazlení nebo jiné příjemné zážitky.

Verca
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 10:33
- Nahlásit

Já si taky myslím, že jsme udělali chybu v tom, že jsem si vzali už dospělce a navíc takové velké plemeno Neměli jsme zkušenostil. Měli jsme si vzít nějaké štěně, to se dá lehce převychovat, ale ne hotová osobnost.V útulku se choval vzorně a nikdy nazaútočil. Jak jsem řekla(napsala), byla to naše chyba, že nás pokousal. Plánuji, že si určitě někdy z útulku vezmu pejska, ale až prostě budu mít víc zkušeností. Teď mám boloňáčka a plánuji si pořídit ještě dalšího.
Jen nechci zklamat další psí duši dušičku a proto jsem někdy až málo přísná. Ale je to jen 3 měsíční štěně.

Bora
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 11:32
- Nahlásit

Verča
Verčo, já myslím že nezklamat psí dušičku nijak nesouvisí s tím jestli jsi přísná. Při výchově pejska je důležitá důslednost. Ty jako vůdce smečky bys měla stanovit pravidla, a ty pak důsledně dodržovat, a donutit pejska aby se naučil je respektovat. "Donucení" ber s rezervou s ohledem na věk a povahu pejska, někdy stačí jen zvýšit hlas. Pro každého pejska (a nejen pro psa) je snazší, když má jasně vymezené meze, co smí a co nesmí, za co bude následovat pochvala a za co se panička bude zlobit.

Verca
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 11:46
- Nahlásit

Bora
jj, snažím se být důsledná, ale jednou mi ujeli nervy a malou jsem seřvala (celkově hnusný den) a pak jsem to probrečela s malou v náručí a přemýšlela, jestli jsem jí tím neublížila. Možná nad tím moc uvažuji. Je to boloňský psík, který je celkově "citlivý".

Bora
Člen
# Zasláno: 23 Pro 2005 13:05
- Nahlásit

Verča
nedávno tu bylo založené fórum na téma Den Blbec. Nepamatuji si název, ale na tom, že nervy občas ujedou každému z nás, se nás tam shodlo docela dost. Musíš to brát tak, že sis tu zkušenost zažila na vlastní kůži a jistě si budeš do budoucna dávat pozor, aby se to neopakovalo.

Verca
Člen
# Zasláno: 23 Pro 2005 13:36
- Nahlásit

Bora
to si piš, že teda budu. už by se nic takového nikdy neopakoval. ale díky moc za povzbuzení. Fakt mi to pomohlo.

Bora
Člen
# Zasláno: 23 Pro 2005 14:26
- Nahlásit

Verca

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání