Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Výcvik plachého psa
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 12 Pro 2005 19:23
- Nahlásit

Ahoj,muzete mi prosim poradit, jak trenovat plachou fenku?

Privezla jsem ji z utulku ve velice spatnem psychickem stavu.Byla tam od stenete do dvou let.Mam ji sedm mesicu a velice se na mne upnula. Kdyz mam dovadivy hlas, je v pohode a stastna, jakmile vsak zkusime cvicit, stahne ocasek, splni povel, ale je cela shrbena a bere to jako "trest". To cele trva, dokud ji nedam volno a nezacneme se honit. Obcas je uplne v pohode a najednou uplne obrati a zacne se trast (bez zadneho podnetu)Byla z utulku brezi a vrhla stenata,ja si jednu malou nechala...ta je do vseho hrr a je na ni videt, jak ceka cela natesena na povel.Takze to sestimesicni stendo je mnohem dal nez jeho mamina. Na malou funguje pochvala i pamlsek.Mamina, ta si piskot vezme jen v klidu.Za splneny povel se tvari, ze ho nevidi. Nevim jaky system treninku zvolit. Nejvice me trapi, jak ji naucit aby nechodila za patami. Jakmile jsme na prochazce a zrovna si nehrajeme, coura se tesne za mnou, takze ji nevidim a jsem z toho nervozni. Nevim, co to znamena...jestli me chce mit na ocich?Dam ji vpred, ona vybehne, ale hned jak to jde, uz je zase za mnou...dam ji k noze, ona se pricoura rychlosti splaseneho hlemejzde a uz uz zase zpomaluje a radi se za mne. Jinak je velice obratna a chapava. Nema nekdo podobnou zkusennost se cvicenim plasanka???

Dekuju.
Radka

haha
# Zasláno: 12 Pro 2005 19:38
- Nahlásit

ähoj Radko,cvičení bojácného a plachého psa je mnohem těžší než výcvik psa normálního ,nebo třeba agresivního,to že chodí těsně za tebou nevidím jako problém ,prostě si tě hlídá a uznává tě coby svého nadřízeného,jinak naučit jí něco můžeš jenom formou hry ,jedna moje fena při jakémkoliv povelu padla na záda a stal se z ní kus beztvarého kožichu ze kterým nešlo dělat nic ,učila jsem jí tak že jsme jí nejdřív musela pořádně rozdovádět a teprve potom jsme jí něco učila odměnou za vykonaný povel bylo opět dovádění a kousání do hračky ,dost pomáhalo že se učila od ostatních normálních psů ale stejně počítej že i když jí něco naučíš tak úplně normální nebojácný pes z ní asi nikdy nebude.

Pupy
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 19:45
- Nahlásit

jj to je parvda taky mám fenku která se bojí, když ji začnu učit něco nového ale vždy ji za to hodně chválim a když povel už umí dělá ho s radostí. Přivezli jsme si ji jako 3 měs. štěně. vyrustala na policejní stanici v kotci a znala jen asi 3 lidi takže socializace žádná. A hrozně se bála lidí, ted už moc ne. Ale jen se bojí neznámého...
Radka
Určitě měj trpělivost. Já tu svojí učim třeba venku, tam je poád veselá

Fifi
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 19:54
- Nahlásit

Anonymní - Radka:
Pokud sis privezla fenku z utlulku na 2 letech, bud velmi rada, ze jste spolu kamaradky a muzete si spolu hrat. Fenka ziskala silnou duveru ve tvou osobu. Ale dle meho nikdy nebude vhodna na vycvik, jedno jaky... Nikdy nebudes znat jeji zkusenosti z detstvi, kdo ji jak ublizil a v jakych situacich a jakym zpusobem...
Tak se s vycvikem soustred na jejiho potomka a verim, ze ti plne nahradi jeho ubohou maminku. To, ze ti fenka chodi za patami je bezne u silne podrizenych nebo nejistych fen. Proste radsi necha jit jako prvni tebe, abys jako vudce rozhodovala a ona se jen vezla v tvych slepejich... Coz mi prijde u dane fenky rozumne reseni...

Anonymní
# Zasláno: 12 Pro 2005 20:26
- Nahlásit

Dekuji vsem za odpovedi.

Jj s malou radime a je velice sikovna. Maminu bych chtela naucit k noze, kvuli bezpecnosti. pred prechodem...(zpocatku byla stale na voditku, protoze utekla i kdyz nekdo zakopl) Ona presne vi, co ma udelat, ale jakmile je to proste (povel) a ja po ni chci aby prisla tesne k me noze...ona se "priplazi" a sedne nebo postavi se 30 centaku za mne a ja ji musim pritahnout. Na kazde prochazce se opakuje to same. Nevim, jestli je natolik podrizena, ze se boji prijit az ke mne, protoze povel jako takovy udela, ale tesne za mnou. Nechci u ni trenovat zbytecne cviky abych ji netrapila, ale zvladnout uhlidat veselyho prcka prede mnou a vyplasenecka za mnou je docela naaarez.

Malou ucim obchazet pomoci piskotu, ale velka na nej nereaguje. Existuje jeste jiny zpusob, jak ji dostat, pokud je prede mnou, k noze aniz bych ji tam musela dostrkat??

Dekuju.
Radka

Fifi
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 20:39
- Nahlásit

RADKA
Ja tomu nerozumim,pises, ze dospela se vzdy radi ZA tebe, par centaku.. Tak proc lpet na presnem prisednuti k noze, ze tebou ji prece na prechodu nic nehrozi..
Jinak te obdivuju a preju moc trpelivosti, ale holt od ty starsi nemuzes fakt cekat zadnou presnost, vypada, ze je to z minulosti dost poznamenana fenka. Je uzasny, zes ji "zvedla" natolik, ze muzete fungovat v beznym zivote, pres vsechny drobny mouchy...

Anonymní
# Zasláno: 12 Pro 2005 22:32
- Nahlásit

Fifi
vis ono je to asi proto, ze vidim, jak velky pokrok za tech par mesicu udelala.Od totalniho strachu ze vseho a ze vsech...po hrani si, provokovani, vystekavani mne, kdyz chce abych ji honila, aportovani...Prvni tyden doma vypadal tak, ze jen lezela, nepodivala se ani po byte ani na mne. Kdyz jsem ji volala, prisla temer po brise s hlavou u zeme, nejedla, nechtela jit ven.Musela jsem ji naucit i jak chodit po schodech.Prochazka byla jako za trest, protoze tam bylo moc cizich zvuku a veci. Bala se i krysarika...Nechtela se hnout z mista. Nevycurala se klidne 24 hodin i kdyz byla 3x venku. Lide na me koukali jak na tyrana, ktery za sebou vlaci uplne rozhozenyho psa.A to myslim doslova. Proste jsem ji nekompromisne pripla, tvarila se, jako ze si uzivam prijemnou prochazku a pes jel po brise za mnou. Ted je prvni u dveri, kdyz prohodim, ze jdeme ven, protoze vi, ze bude sranda.

Take vim, ze se neboji udelat cokoli, co udelam ja. Vylezu na spadly strom pres potok i ve vysce a ona jde za mnou.Nebo preskocim prikop a ona skoci za mnou, poplacam na metr a pul vysokou zidku a ona bez problemu vyskoci nahoru.(ma max 50cm v kohoutku) A zacala milovat vse co je spojene s behem (kdyz ji to chytne, tak jsou to takove mety, ze se bojim, ze to do neceho napali)

Tak si rikam, ze je sance, ze i to trenovani vezme casem jako zabavu a proto se ptam, jakou setrnou metodou v tom pokracovat.

A ze prestane chodit za mnou, ale bude chodit vedle mne aniz by to brala jako povel a byla u toho cela ztuhla. Jeste to jde, kdyz jsme doma, ale venku....

Treba privolani mela 100% kdekoli. Ted jsem si ji zkazila, protoze jsem ji chtela naucit, ze ma volno, kdyz trenuju malou a ted ji musim volat 2x nebo 3x, takze jsme zacaly znovu cvicit.

Uf, tak tohle jsou me motivy, ale pokud to nepujde,nechci to lamat prs koleno.

Fifi
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 23:00
- Nahlásit

Anonymní
Nez uplne zalezu - tak predevsim mas skutecne muj obdiv!!!
A co se tedy dalsiho setrneho vycviku tyka, asi budes muset jit po velmi malych nenasilnych kruccich, jen pres odmenu - ale to ty uz stejne asi vis sama...Asi se citi lepe na volno, jakekoliv voditko nebo cuknuti ji muze pripomenout nejakou spatnou zkusenost z detstvi - takze fakt jen po dobrem..
Treba se casem bude chtit predvadet pred mladou, bude vzdy u tebe chtit byt jako ta prvni - no zkratka uvidis casem..
Ja nemam zkusenost s takhle psychicky zdeptanym pejskem, ale snazim se odhadnout, jak asi reaguje a proc. takze preju spoustu trpelivosti a lasky...
Jinak, kdyz trenujes jinyho pejska, je vzdycky dobry toho druhyho mit uvazanyho, aby na vas videl a vlastne trosku zarlil... Urcite ne ho od sebe odhanet, to mohla tvoje fenka zase vzit trosku divne...

Rejpalka
# Zasláno: 12 Pro 2005 23:09
- Nahlásit

Tak to byl supr útulek,když Ti dali fenu,která tam strávila mládí,nakrytou.Bůh ví,co má za sebou.

Radik
Člen
# Zasláno: 13 Pro 2005 00:07
- Nahlásit

Rejpalka

To mas pravdu, cim vic jsem se o utulku dovidala, tim vic jsem byla nastvana. Fenka mi vrhla po ctrnacti dnech pobytu u mne. Byla hubenoucka, ze i veterinar mi doporucil abych ji "lecila" falesku, protoze to nepoznal. A ja ji chudince davala kapky...dlouhe prochazky, zadne zalezani a hrabani pelisku a dokonce jsem ji otrkavala ve smecke u R.Desenskyho
Dva dny pred vrhnutim jsem veta donutila aby udelal ultrazvuk a byli tam 4 mrnousove. Prekvapko.
Samozrejme jsem volala rozcilena do utulku, jak se jim tohle mohlo stat a pani majitelka mi tvrdila, ze u nich urcite ne. Takze jsem behem ctrnacti dnu nechala fenku nakryt a jeste vrhnout... Pak vymluvy typu, ze byla v rodine, ale majitele ji vratili pro totalni nezvladani hygieny a vyjizdeni na deti a ze meli doma jejiho brachu, ktery ji nakryl... Ona se u me doma ani jednou nevycurala. Dokonce...protoze ma rozhaseny travici trakt a nesnese nic jineho nez granule, a ja zpocatku nevedela, ze to tak je...Dala jsem ji ryzi s kurecim masem a ona mela hroznej asi 3 denni prujem. Tak sla v noci do koupelny na dlazbu (jinak mam vsude koberce)

Takze mi nakonec pani majitelka nabidla, ze si ji vezme zpet nabo mi zaplati utraceni..¨
Mela velke stesti, ze byla asi 100km daleko, jinak bych ji pekne vyprasila kozich!

viky
# Zasláno: 13 Pro 2005 06:53
- Nahlásit

Radik
a co to proboha bylo za utulek, neni to povestna Kocianka ? Nebo nedej boze, je takovych hroznych mist vic ?

Radik
Člen
# Zasláno: 13 Pro 2005 22:42
- Nahlásit

Viky

Byl to utulek v Krupce u Teplic.Maji tam ligu na ochranu zvirat a pani majitelka je jeji predsedkyni...
Kdo je Kocianka?

Fifi
Člen
# Zasláno: 13 Pro 2005 23:03 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

Radik
Kocianka je povestny utulek v Brne...
A pro ilustraci, jak ma spravny utulek vypadat kouknete sem! http://www.novysvet.wz.cz

Radik
Člen
# Zasláno: 13 Pro 2005 23:23
- Nahlásit

hmmmmmmmmmmmm

tak takhle to v Krupce opravdu nevypadalo

Eimy
Člen
# Zasláno: 13 Pro 2005 23:25
- Nahlásit

Kdyz mam dovadivy hlas, je v pohode a stastna, jakmile vsak zkusime cvicit, stahne ocasek, splni povel, ale je cela shrbena a bere to jako "trest".

A co zkusit vydávat povely tím dovádivým hlasem? Aby brala cvičení jako další hru?
Moje feňule i když není z útulku, tak hodně reaguje na změny v mým hlase i v chování a občas až přehnaně, takže pokud chci, aby něco dělala fakt s chutí, tak si musím dávat hroznej pozor, aby mi někdy něco neujelo (i když se stane)...
Vlastně jsem za tohle jednou i dostala na cvičáku, protože jsem ji před překážku posadila s docela hrubým tónem hlasu...

Radik
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2005 00:42
- Nahlásit

Eimy

Jojo, zkousim to hlavne takhle, treba primo pri hre. Snazim se mit dovadivy hlas...Jenze ta potvurka proste vi, ze ma neco udelat a prestane si hrat, prikrci se a pak ji musim znovu rozdovadet. Zatim jsme ve hrani ve fazi, ze ja delam hroznyho saska a ona na to po chvili zareaguje.

Ale urcite je to zatim nejspolehlivejsi metoda vycviku. Ona az prehnane reaguje na muj hlas a to i v pripade, ze dam fuj te male, na kterou zase musim byt duraznejsi, protoze je to hroznej rampelnik. Takze si to vztahne na sebe a uz se krci.

Dekuju moc za radu.

Dobrou noc

Radik
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2005 00:43
- Nahlásit

Fifi
Diky za radu ohledne trenovani jedne a privazani druhe na dohled . To me nenapadlo, hned to vyzkousime a treba se to zlepsi

Fifi
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2005 00:48
- Nahlásit

Radik
Jakto, ze jeste nespis??? Ozkousej, a doufam, ze to pomuze...

Anonymní
# Zasláno: 14 Pro 2005 12:59
- Nahlásit

Fifi

Nooo, trosku vic prace pres den a pak nestiham odpovidat.

Btw ty snad spis????

Radik
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2005 13:02
- Nahlásit

Zapominam se registrovat, ale jsem to jaaaa

Artemis
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2005 13:37
- Nahlásit

Radik
Vidím, že jsi dlouho nebyla na mých stránkách, jinak bys' věděla, že "plášule" teď už rovnám podle rozsahu za pár dní, hodin a někdy i minut, už ne měsíců nebo let. Jestli jí chceš srovnat sebevědomí, tak zavolej. Cestu k nám už znáš.

Anonymní
# Zasláno: 15 Pro 2005 11:24
- Nahlásit

Ahoj Rudo,

ja stranky stale navstevuju a doufala jsem, ze fenuli dame dohromady. Ale jak jsi mi vynadal, ze jsem ji mrnata nechala, jsem Te uz nechtela kontaktovat.

Takze jsem prekvapena, ale rada, ze ses ozval a urcite se s tebou v nejblizsi mozne dobe spojim :

Diky

Artemis
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 12:59
- Nahlásit

Radik
...jak jsi mi vynadal, ze jsem ji mrnata nechala, jsem Te uz nechtela kontaktovat.

Byl to jen můj názor, ale to neznamená, že mi je ta fenka lhostejná. Psi mě vždycky zajímali víc než lidi, obzvláště když vím, že jim dokáži a hlavně chci nějak pomoci.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání