Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / JAK NA APORT ?
Autor Zpráva
Kalliope
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 10:07
- Nahlásit

Prosím o radu zkušenější jedná se mi o aport. Takže za A) - jestli jsem správně pochopila princip: pes sedí u nohy, já hodím aport, pes musí čekat na povel. řeknu aport pes se rozeběhne za aportem, uchopí ho, nehraje si s ním, přiběhne ke mě, předsedne a aport drží, čeká na povel pusť, až řeknu pusť pes pustí apor, já řeknu k noze a pes se mi přiřadí k noze. Za B( - my jsme na tom takhle: hodím aport, pes sedí, držím ho za obojek, řeknu aport, psa pustím, pes vyběhne k aportu, uchopí ho, podle nálady si lehne, ale častěji se stává, což se velice divím, že skutečně ten aport donese až ke mě. Problém nastává v této fázi, pes sice s aportem přiběhne ke mě (po cestě si s ním hraje, nevím jak to odstranit), ale co udělá když ke mě i s aportem dojde: pustí ho na zem, poodejde dva tři kroky, sedne si, popřípadě se svalí na zem. Pokud pes ke mě s aportem dobíhá zkouším mu říkat pořád povel drrrž (povel zná velmi dobře), drrrrž, ale i přesto pustí. Tak nevím. Jedná se o 11 měsíčního rotvajlera. Chtěla bych vás poprosit o vaše zkušenosti, popřípadě jak jste vy postupovali s nacvičováním aportu. Problém je totiž ten, že můj pes nejeví zájem o balonky, takže to zkoušíme s peškem s tím, že za odměnu, že to přinese se přetahujeme a já ho nechám vyhrávat, bohužel nevím jak dál.... Díky

Pastelka
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 10:20
- Nahlásit

Kalliope
Házej mu věci o který se chce přetahovat a má o ně zájem. Za odměnu se s ním tahej. Zatím bych zůstala u toho peška. Je potřeba odstranit to spojení přinesu - pustím. Vzbuď u něj zájem o aportování. Házej mu třeba jeho hračku o kterou se chce tahat. Hlavně se vyvaruj toho, že ho otrávíš. Chtěj, aby to dělal rád.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 10:21
- Nahlásit

Kalliope
Sice nemám služební plemeno ale lovecké, ale to je celkem jedno, protože aport je aport pro všechny.
Pokud pes takhle blbne, tak si myslím že to je jenom nedocvičené anebo možná trochu pokažené hrou, takže bych to učila jako poslušnostní cvik.
1. Pes sedí, dám mu do tlamy činku (peška,...) s povelem Drž, nechám ho držet třeba jen pár vteřin. Velím pusť, odeberu, pochválím. Pokud nechce držet vůbec, tak mu to v tlamě chvíli přidržím (+drrrrž, ták je hodný, drrrržííí...)
2. Pes je u nohy na vodítku, vsedě mu opět dám do tlamy aport a rozejdeme se, jde u nohy a drží. Zpomaluju, zrychluju, popřípadě měním směr apod., pes se musí soustředit na chůzi u nohy a "zapomíná" blbnout s aportem.
3. Jako bod 2., ale nakonec při zastavení musí sednout a držet.
Pokud s tím jsou problémy, tak zastavení nejprve probíhá pomalu a nenaápadně za neustálého zpomalování chůze.

Atd.
U jedné feny jsem si sama kdysi svou blbostí zkazila předávání (sedla a pustila nebo nesedla a předala do ruky) a tímto způsobem jsem ji to přeučila.
Vím, že u služebních plemen se hodně motivuje tím přetahováním, hraním s aportem atd., ale já s tím nemám dobrou zkušenost. Naopak přísně odděluji práci a hru i pomůcky i povely pro ně určené.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 10:23
- Nahlásit

Ještě upozorňuju, že mnou popsaný postup fungoval u rozeného aportéra, kde byl velký zájem o aport, pouze předávání bylo pokažené.
Pokud zájem o aport není nebo je jen vlažný, tak asi tento postup fungovat nebude a spíš psa otráví, takže tam pak asi bude nutné víc toho hraní a rozblbnutí s aportem, což není moje parketa.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 10:27
- Nahlásit

díky za rady. Chtěl jsem to udělat tak, že mu ten aport budu přidržovat v puse a velet sedni a aby ten aport stále držel, ale ono se zdá, jakoby neuměl spojit tyhle dvě věci, buď drží a stojí a jakmile si sedne okamžitě ho pouští, jako kdyby neumě držet a u toho sedět, tak to dělám tak, že se třeba přetahuju o balonek na šňůrce a utoho velím sedni a jak je ten balonek v tahu, tak on sedá a přitom ho furt drží, nejsem si ale tak úplně jistá tím, že je to takhle správně. Každopádně díky za rady.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 10:36
- Nahlásit

Kalliope
Ono je účinnější dělat to naopak - když se nejdřív naučí držet vsedě (viz bod 1 atd. jak jsem psala), a pak teprve pro aport běžet, vzít, ho, přinést a sednout. Nevím proč, ale prostě se to tak lépe učí. To nemám ze sebe ale od zkušených výcvikářů, co napravili i spoustu pokažených psů.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 10:38
- Nahlásit

Kalliope
Přesně tak jak píšeš to dělala ta moje čuba, a přeučila jsem ji to. A tvůj pes je mladý, takže to zvládnete.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 10:39
- Nahlásit

jo jo, na to jsem právě taky přišla, a taky to tak dělám, teď vůbec neděláme vybíhání pro aport nebo něco takového, ale jenom to držení v sedě, aby si spojil ty dva povely, že i když sedí, tak je možné držet v tlamě aport. Naivně jsem se domnívala, že prostě naučím psa přibíhat s aportem ke mě, ale ten závěr jsem hodně podcenila, takže jsem toho nechala, než si stačím psa zkazit úplně a děláme jenom to drž, jsem zvědavá jak dlouho, uvidíme.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 10:41
- Nahlásit

nemám ambice na nějaké vrcholové zkoušky, to ani nejde, je bez PP, ale byla by to škoda si to takhle zkazit, i do budoucna. Snad to půjde, asi se nsemím nechat odradit hned prvním neúspěchem, což se mi bohužel děje velmi často, nejsem cílevědomá, a tak když mi něco nejde hne, nechám toho, ale když se jedná o psa NEZNÁM BRATRA

Anonymní
# Zasláno: 12 Pro 2005 10:44
- Nahlásit

žanda- já ještě připojím-je lepší nácvik aportu rozfázovat při nácviku............až bude vše dělat dobře,spojit. Tak mi radil kolega výcvikář u mého neaportéra a musím říct,že od té doby se aport rapidně zlepšil.

cherry
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 10:59
- Nahlásit

Můj pes nechce aport jen tak držet. Když mu chci dát do huby nechce a uhýbá. Je to můj první takže asi jsem to dělala špatně od začátku. Asi budu muset začít taky znovu a jinak.
Když hodím aport tak ho donese jak je u mě hned ho pustí a sedne až pak.

Fifi
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 11:01
- Nahlásit

Kalliope
Ahojda! Ja bych jeste zkusila metodu, ktera se mi u staryho rtw taky osvedcila - zatim zapomen na nejake hazeni aportu, je skutecne lepsi nacvik rozfazovat. Nez zkusis metodu Ketrin, ktera by tvyho cumacka i otravit(pokud neni fakt aporter), zkus toto:
Na peska si uvaz lehkou 2-4 metrovou snuru, a jen se s pejsou tahej na miste. Po chvilce mu peska za odmenu pust, a hned zacni couvat a volat - ke mne aport!. Jakmile by si chtel s peskem lehat nebo blbnout, chyt snuru a tahem si psa s peskem v hube pritahnes k sobe. Maloktery rtw si necha korist utect a zacvakne. Kdyz ho pritahnes az k sobe, velka pochvala a hned dalsi tahani..a zase mu to nechat.. a takhle zopakovat 3-4x. Zadny povel pust, zatim nic takovyho, jen si ho uplne nakonec zkus pred sebou posadit(zatimco druhou rukou budes porad drzet peska v tahu..). No a pak mu peska na zaver hry z tlamy vyndej, melo by ho to tahani bavit a ty bys mela tu hru ukoncit v nejlepsim.
A pokud by nefungovala snura na peskovi, tak si tu snuru zapni na jeho obojek, a zase, tahani na miste, pustis mu peska a pak volas zase Ke mne aport a mirne si psa usmernujes tahem za obojek...
Chce to vyzkouset. Ale rozhodne mu zatim nic nehazej do dalky, tim si pokazis privolani a udelas mu gulas v hlave. Chce to cvicit postupne..

Fifi
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 11:03
- Nahlásit

cherry
Dokud nemam uplne dodelany vyse zmineny tahani na miste i s predsednutim, a pes porad drzi, tak psovi nikdy nehazu aport do dalky... Takze se to chce vratit o krok zpatky.. Nebo to zkusit jak psala Ketrin.

birma
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 11:16
- Nahlásit

Kalliope
Mě se osvědčilo psa posadit s aprtem nenásilně při tahání se o aport - aport zvednu do výšky tak, že pes má přední nohy vevzduchu. Jdu směrem ke psovi, tak, že on couvá a pomalu dávám aport dolu.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 11:32
- Nahlásit

hele fifi, dík, to je fakt dobrý to mě nenapadlo, mě taky říkal jeden známej ze cvičáku pořádně rozfázovat, ale abych řekla pravdu moc jsem mu nerozumněla, takže díky za přiblížení a vysvětlení, v životě jsem žádnýho psa aport neučila, takže tohle je pro mě novota, taky mě rozčilovalo, že si pes nesmí aport v hubě přehazovat, to jsem nechápala proč, mno nic, díky za vysvětlení, takhle to rozhodně zkusíme, hlavně NEUSPĚCHAT, že?!

Fifi
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 11:41
- Nahlásit

Kalliope
Jojo, rotvici, tupici, jsou obcas pomalejsi, ale maji sloni pamet. Jak jednou neco zkazis, da spoustu prace to napravit. Ale u tebe je to jen nedodelanej aport, tak o krok zpet a doufam, ze to bude OK. Pida rychle pochopi, o co jde!

Kalliope
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2005 12:11
- Nahlásit

jo jo taky doufám, ještě jsme se do toho naplno nezakousli, tak jsem si ho snad ještě moc nezkazila uděláme to tak jak říkáš ty a uvidí se, díky za radu, měj se, ahoj

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání