Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / příchod miminka a fenka bojící se dětí
Autor Zpráva
jindriska
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2005 09:55
- Nahlásit

ahoj, prosím o napsání Vašeho mínění - máme roční fenku, které za štěněcího věku nebylo možné dopřát styk s dětmi (moje chyba, ale nemám žádnou známou s dětmi a cizí jsem nechtěla otravovat) a teď když potkáme dítě (3 až cca 12let), reaguje tak, že ustrašeně kouká a když se dítě přiblíží nebo naopak vidí utíkající dítě, rozuteče se proti němu, naježí se a štěká jak blázen (a tak by asi pokračovala, kdybych jí neodvolala). Její chování chápu jako strach z neznámého a následné zastrašování. No a teď, co mě zajímá - zhruba do roku by jsme chtěli miminko, ale já mám úplně strach, jak bude reagovat, aby mu třeba neublížila. Máte někdo zkušenost, jak se takový pejsek může vypořádat s příchodem mimina? Děkuji.

Evik
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2005 10:26
- Nahlásit

já tedy zatím mimčo nemám, ale taky plánujeme......Tak jsem si u svých pejsů reakce na miminka zkoušela. Moje kamarádka má 10měsíční holčičku, tak přišli k nám a pesani se chovali úplně suprově.....Kámoška mi půjčila dcerku na klín, malá seděla a natahovala ručky po psech....ti si jí vklidu očuchali, starý jinak už vcelku nerudný dědek knírač si od ní nechal strkat prsty do nosu, do pusy, až "něžně" jí pak olízl ručičku....to samé mlaďoch, ten by si navíc býval s malou i hrál, kdyby to šlo, ale on je prdlouš střelený, takže jsem ho musela trošku krotit, ale jinak naprosto v pohodě.
Jen s naším třetím psem, kterého máme u přítele jsme zatím bezprostřední kontakt s dětmi nezkoušeli, protože když jsme si ho přivezli před půl rokem z útulku, brzy jsme zjistili, že děti nemá rád.....tedy jen malé děti....Nejspíš mu nějaké kdysi ublížilo.... On nesnášel takové ty trhavé pohyby dětí, utíkání, lítání, pokřikování, takže na děti štěkal a vrčel, (to už jsme ho tedy odnaučili, ale dodnes, když procházíme kolem nějakého děcka, které dělá lidově řečeno binec, tak se tváří dost nasupeně a raději se "schová stranou") Jsem ale pevně přesvědčená, že až mu domů jednou přivedem vlastní mimi, tak že ho vezme úplně v pohodě. To bude totiž něco úplně jiného než venku pobíhající cizí děti. Taky musí rodiče své děti už od začátku učit, jak se ke psu chovat, a pak se mezi psy a dětmi většinou vyvine krásné pouto.
Já si pamatuju z dětství, že tety pes - velký černý NO děti z vesnice, které chodily např. pro mléko (teta měla statek), vcelku nesnášel, snažil se je taky zahánět, štěkal na ně......ale mě, protože jsem u tety byla pomalu každý víkend, miloval a byli jsme velcí kamarádi. Sice mi tehdy byly jen 4 roky, ale fakt si to pamatuju - ten pes mi dovolil naprosto všechno. Já se k němu chovala naprosto beze strachu, bezprostředně (byla jsem vedena k lásce ke zvířatům už od mala)taky jsem mu nikdy neubližovala (jako že bych ho třeba tahala za ocas apod...) pes to vycítil, takže byl v pohodě.

jindriska
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2005 10:43
- Nahlásit

to bych si taky ráda odzkoušela, ale mimčo v mém okolí je nedostatkové zboží. Jezdíme 2x do roka k příbuzným, kteří mají 3letou holčičku. Jelikož je naše psice poděs a oni psy moc nemusí, mám jí celou dobu na vodítku u sebe a když je děťátko něčím zaměstnané, naše psice jí pozoruje, případně jde k ní si jí očuchat, vše je v klidu, ale jakmile se holčička otočí, kouká na ní, natáhne ručku - už vidím ten děs v pejskových očích a raději jí stáhnu, nechci riskovat případně kousnutí, ani jí nějak nutit a udělat jí z toho ještě větší komplex. No, necháme se překvapit, jinak je velmi hodná.

pigie
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2005 10:48
- Nahlásit

Ja sa pripojim k tejto teme, lebo u nas tiez bola zanedbana socializacia presne z takeho isteho dovodu ako ma jindriska. Tiez v buducnosti planujem mat nejake to ditko. Moj problem snad nie je ani problemom, lebo pes je veeeelmi nedovercivy voci detom, ale akonahle zisti, ze to nie su tie, co ho biju a kopu, tak sa s nimi hra o dusu (ale ma tendencie sa s nimi hrat ako s dospelymi, t.j. aj si kusne a pod, vrazi, nema cit). Ak len tak spolu vegetia je v pohode, len ak sa zacnu spolu hrat je to o drzku... Spravi sa to potom spravnou vychovou? Ja tiez naokoli nemam nikoho kto by mi "dobrovolne" prepozical dieta...

Evik
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:10
- Nahlásit

ono to chce ukázat psovi, co si smí k dítěti dovolit a stejně tak dítěti vysvětlit, co smí a do ne....V případě Jindřišky a té holčičky jejích příbuzných by to chtělo vysvětlit dívčině, že se nemůže po pejskovi natahovat. Mnohem lepší by bylo, kdyby si např. holčička sedla na zem nedělala vůbec nic a fenečka měla možnost si jí v klidu očichat. Dítěti se musí vysvětlit proč má sedět a nehýbat se, aby se nebálo a vědělo, že je to proto, aby se nebál pes, aby se pes mohl v klidu bez bázně seznámit. Nebo mě napadá, což by možná bylo nejlepší - sednout si k tomu děcku, třeba ho vzít za ruku - pejsu by držel v tu chvíli někdo jiný a Ty - Jindřiško - by si pejsinu zavolala k sobě, hladila jí přičemž ona by měla možnost si v klidu za Tvé podpory očichat i dítě....to by nedělalo žádné trhavé pohyby, nenatahovalo by ruce, ale nechalo by je položené třeba dlaní vzhůru na kolenou, pejsa by si čuchla....myslím, že pak už by to bylo bez problémů.....Prostě holt máš lekavějšího pejsu, ale to se dá spravit.
Jinak Pigie....můj mlaďoch by si s každým děckem taky rád hrál po svém -tedy hopsání, oňufávání, - tak jak je zvyklý si hrát se mnou.........je to o nastavení mantinelů....prostě se to musí pejsovi vysvětlit, ale jde to a pejsa se podle mě naučí vcelku snadno. Náš mladej už se třeba při kontaktu se skoro 7letou dcerou příbuzných naučil netahat na vodítku, když ho vede ona, neskákat na ni, když se s ní tahá o hračku, tak ji raději pustí, než by špatně přehmátl......

pigie
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:15 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Evik
To chapem, mne ide skor o to, ci sa to nauci ako co ja viem 4-5 rocny...

A prednostou jeho je to, ze ked sa boji, tak od deti uteka a neda sa nimi dobehnut, nesnazi sa utocit alebo protestovat. Psa vyslovene musim podrzat, aby si na neho deti mohli siahnut, potom je uz v pohode, ak su v pohode deti, co je vacsinou tak 75:25 v prospech zlych...

Evik
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:30 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit

pigie

čím dříve psa naučíš pozitivním zkušenostem s dětmi, tím líp, protože zatím můžeš využít toho, že pes je mladý a hravý, ale hodně psů s věkem hravost strácejí, mají pak spíše rádi svůj klid a o blbnutí s dětmi už moc nestojí...... Když si to vezmu podle těch našich dvou hafů...tak stařík se o dítě živě zajímá, nechá se hladit, ale když se ho třeba právě ta dcerka příbuzných snažila rozdovádět, tak unaveně zalezl do boudy Zato mlaďoch je v tomto ohledu k neutahání, pořád by si hrál a dováděl...
Tomu našemu z útulku je cca 5 let a na něm pozoruju různé nálady....někdy- spíš výjimečně má chuť běhat za klacíkem, ale jinak si rád hraje s naším mladým na honěnou, "perou se" - samozřejmě ve hře.....takže ten si myslím, taky není úplně ještě stracený

jindriska
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:34
- Nahlásit

Evik
děkuji za nápad, myslím, že je to nenásilný a přirozený způsob, jak je oba lépe seznámit - holčičku posadit k sobě na zem a nechat pejsinu si vše řádně a dostatečně očmuchat a případně dát holčičce pár granulek do ručky. Holčička se pejsků nebojí a já si naordinuji hrobový klid, protože jsem z toho malinko nervózní, což je lehko přenositelné, že. Přemýšlela jsem o tom a myslím si, že pes bude taky reagovat jinak na přichod nového člena do naší smečky než na nějakého cizáka venku potkaného či někde na návštěve v cizím prostředí. Každopádně děkuji za rady!

pigie
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:35
- Nahlásit

Nepoziciate niekto na cca mesiac nejake dieta vo veku tak 4-12 rokov?
Znacka:Pomocka k nacviku psa

Anonymní
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:36
- Nahlásit

Tak presne tohle jsem resila pred sedmi lety....mela jsem fenku ktera deti primo nesnasela a dokonce na ne utocila...kdyz se mi narodila mala a jezdila jsem uz s kocarkem na zahradu tak si na ni tak zvykla ze ji mohla jist z ruky ...a to tak opatrne ze takhle nejedla ani ode mne ....proste si od maly nechala libit vsechno....ale beda jak prislo cizi dite....neverila jsem tomu sama ze tu malou nakonec mela radeji nez me a misto behani sedela u kocarku .....a to se bala i tech kocarku

krejca
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:52
- Nahlásit

Nám se narodilo mimčo v dubnu a v té době měla naše labradorka 8 měsíců.Je to taky poděs. Když jsem jí dala očichat mimčo, tak se nechtěla ani přiblížit a okukovala jen z dálky. S malým jsem si k ní sedávala a ona se postupně přestala bát, očuchávala si ho, olizovala mu ruce, nohy a když jsem se nedívala tak i pusu.Teď už je nechávám spolu (vždycky jsem ale raději v dohledu).

gracie
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:01
- Nahlásit

jindriska
my mame taku skusenost. mladsia suka, na rozdiel od starsej, nema rada male deti, nie ze by utocila, ale je rada, ked si ju nevsimaju a nechytaju a to vie dat dost jasno najavo, je v pritomnosti cudzich neista. trochu som sa obavala, co na dieta svagriny, ktora zije o dom nizsie a casto sa stretavaju. ale tym, ze sledovala cele jej tehotenstvo, vonala malinku od malicka, je to ine. na malu sa pride aj pozriet do kocara, ked sa batoli po zemi, pozoruje ju, aj k nej pride, necha sa chytat a tahat. mala ma jednoducho specialne postavenie. zato starsia, to je rodena chuva... tu dostat od malej, je dost problem.

takze vsetko zalezi od vztahu - teba - tvoj pes. ak pes vie, kde ma svoje miesto, bude sa vediet situacii prisposobit a pes nie je hlupy, vie, ze to dieta patri k tebe, voni po tebe. nesmie mat pocit, ze dieta je jedine na svete a ze nanho uz vobec nemas cas, ale musi vediet odkial, pokial a co rozhodne netolerujes. a potom by to malo klapnut.

jïndriska
# Zasláno: 7 Pro 2005 12:32
- Nahlásit

tak budu doufat, že u nás to bude podobně. Psice je moc mazlivý a hodný tvoreček a pravidla si myslím, máme jasně danné. Kdyby nebylo toho jejího strachu z dětí a občasného štěkání na lidi za tmy, byla by ten nejbezproblémovější pejsek pod sluncem.
Za štěněcího věku jsme seznámení s dětmi propásly a je to vidět, ale je zajímavé, že náš starší pejsek - dandík, taky neměl tu šanci být za mlada s dětmi a miluje všechny lidi, děti, bez rozdílu, nejvíce ho ovšem přitahují babičky, to rozkmytá ocásek do vrtule, začně si bručet a je ten nejšťastnější pes, když ho některá pohladí.

Evik
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2005 12:52
- Nahlásit

z toho poštěkávání na lidi po tmě si Jindřiško také nedělej velkou hlavu.....Můj haf jinak lidi miluje, ale když jdeme někam potmě, tak taky občas blafne, sice je to výjimečně, někdy se to stane a rozhodně bych psa proto netrestala (teď neříkám, že ty to děláš - mluvím obecně ) Když už mi pejsa po tmě na někoho blafne, tak se ho spíš snažím nějak zaujmout jinak, aby se soustředil na mě a na nic jiného....(hele co mám + nějaký povel....) takhle se mi to osvědčilo líp než kdybych psovi říkala "fuj, to nesmíš..." Nebo se mu jakoby "vysměju"....povzbudivým tónem řeknu "co blbnéééš, nic se neděje, ty si posera....apod. " a třeba kousek popoběhnu abych zas pejsu soustředila na sebe......

Bora
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2005 14:13
- Nahlásit

Můj pes si venku dětí ani dospělých nevšímá a doma je k lidem spíše vítací, ale když tam někdo přivede dítko tak od 3 do 6ti let, tak prý zle štěká. Dělá to jen když nejsem doma (je u toho přítel nebo babička), přede mnou nikdy na děti neštěkal. Taky plánuju děti a přemýšlela jsem o jeho chování vůči cizím, ale já si spíš myslím, že u normálního psa, byť třeba nebyl od mala socializovaný na děti (a ten můj byl ?! ) tak se vztah k vlastnímu dítěti odvíjí spíše od vašeho chování. Vždyť domů si nesete mimino a to nic nedělá, jen pláče. Při běžné péči o mimčo dopřejete jistě psu dost příležitostí, aby se s mimčem opatrně seznámil. Podle mého i pozná, že se miminku chováte opatrně a dáváte na něj pozor, tak si myslím, že pochopí, že miminko, není běžný člen smečky ale naučí se taky chovat opatrně. Samozřejmě to záleží na tom že ho k tomu slovně podpořím. Já mám doma kocoura a pes se k němu taky chová opatrněji, ví že kočička je "malá" a když řeknu "nech" ji tak jí dá pokoj, i když zrovna bitku vyprovokoval kocour. U mého psa je třeba ten problém, že když si hrajeme s aportkem tak občas po něm chramstne rychleji než čekám a vezme mne i s prstem, ale to je myslím spíš věc nácviku, aby pes pochopil, že aport musí vždy brát opatrně. Samozřejmě psu i mimču se musí vysvětlit určitá pravdila, ale myslím si že za normálnícho okolností pes při příchodu mimča spíše získá. Panička je většinou víc doma, chodí se častěji na prochajdy a v zájmu seznamování se věnuje více společného času jak psu tak i mimču.

Evik
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2005 14:22
- Nahlásit

Bora

jo, když je pes zvládnutý, má funkční poslušnost, pak příchodem mimča skutečně získá, ale pokud přijde mimčo do rodiny, kde se pes teprve učí, tak mi věř, že taková venčící procházka je pak pro mámu s kočárkem a psem docela záhul (sice tohle neříkám zatím z vlastní zkušenostim,ale mám kámošku, která má zároveň štěně a současně malé děcko.... párkrát jsem byla "venčit" s nimi a kámoška byla pokaždé moc ráda, když jsem ke svému mladému hafovi přibrala do tandemu i jejího odrostlého štěníka:biglol

Bora
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2005 14:02
- Nahlásit

Evik
mně se zdálo, že tady se psalo o tom že pes už je doma a mimčo teprve v plánu? Při téhle variantě se myslím nechá lecos dohnat už teď při výchově.

Evik
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2005 14:25
- Nahlásit

Bora

no to jasně

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání