| Autor |
Zpráva |
MajaM
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 10:10
- Nahlásit
Ahojky všem. Prosím poraďte mi-před měsícem jsme se vzali psa z útulku, je to asi 4-letý kříženec. V útulku o jeho předchozím osudu nic nevěděli (byl nalezen přivázán v parku u lavičky). Známky týrání nejevil, byl trochu bojácný, ale spíš šlo o to, že se bál něco si dovolit (vejít do odmu, v bytě vejít do pokojů apod.). Poměrně rychle k nám dokázal získávat důvěru, začal nás při příchodu bouřlivě vítat, naučil se mazlit.
Protože je ale netknutý výchovou, museli jsme ho začít vše postupně učit. No ale jsme začátečníci, je to náš první pes, tak jsme minulý týden raději zašli do psí školy. A tady je ten problém. Pesana jsme naučili poslouchat základní povely, ale funguje to doma nebo tam, kde nejsou žádné rušivé vlivy. V psí škole to samozřejmě bylo fiasko- spousta psů, kteří byli mnohem zajímavější, pes nechtěl vůbec poslouchat, šíleným způsobem tahal na vodítku, takže pořád vycukávání (pořádně silné, jiné na něj neplatilo), docela dril, no byly to pro něj pěkně tvrdé dvě hodiny. Na konci se klepal, ocas mezi nohama, byl evidentně na dně (dostával samozřejmě i pochvaly a dobrůtky, když se aspoň něco trochu povedlo). A od té doby změnil-je jakoby ulekaný, skoro vůbec nás nevítá, je skoro pořád zalezlý ve svém pelíšku. Mám pocit, že jsme se vrátili někam na začátek, možná hůř (samozřejmě se s ním hodně mazlíme, chválíme ho za sebemenší věci, ale nic...).
Tak bych se chtěla zeptat - myslíte si, že by výchova psa, kterého máte z útulku, který si předtím prošel kdoví čím, který k vám teprve získává důvěru, tak jestli by měla vypadat stejně jako výchova jiného psa? Podle toho, jak to můžu posoudit, tak výcvikáři tehdy nedělali ani neradili nic, co by nebylo v souladu s radami, které jsem se dočetla v literatuře a na internetu. Jen možná tito psi potřebují ohleduplnější, mírnější zacházení?
Napadlo mě, že by pro nás bylo asi lepší, abychom na začátku měli indviduální hodiny, kde se pejsek (i my) vše pomalu v klidu naučí a pak budeme možná pokračovat v těch normálních společných hodinách. Ale každopádně jsem si říkala, že bych asi měla najít nějakou psí školu, kde budou mít opravdu citlivý přístup a pochopení pro takovouhle situaci. Prosím, poradíte mi nějakou takovu školu? Mělo by to být v Praze.
Moc díky všem za jakékoli rady a informace o školách.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 10:16
- Nahlásit
MajaM
Já bych na něj šla pomalu. S tím trestáním a usměrňováním při výcviku je to hlavně o povaze psa, ani ne tak o tom, jestli je z útulku nebo ne...
Já kdybych do svojí feňule dvě hodiny tvrdě drbala a pořád se ji snažila k něčemu nutit, tak (i když by byla hodně chválená) by to dopadlo asi tak nějak podobně jako s Vaším hafanem...
|
dd
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 10:27
- Nahlásit
První návštěva cvičáku by měla být je seznamovací a potom postupně pokračovat pomalu cvik za cvikem. Dvě hodiny výcviku nemůže vydržet nikdo. Co to je proboha za školu
|
MajaM
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 10:45
- Nahlásit
dd
Já to sem nechci psát, co je to za školu, je možné, že na tohle forum taky chodí. Nechci hanět někoho, kdo třeba nedělá nic špatně, jen my možná potřebujeme speciální podmínky. Je ale pravda, že seznamovací to rozhodně nebylo a cvik za cvikem to také nebylo-ačkoli pes nechtěl v takovém prostředí dělat skoro nic, zkoušeli jsme spoustu cviků (i takové, na které máme myslím dost a dost času). Problém je, že všichni byli mnohem pokročilejší než my. No ale na to nás přece měli upozornit, ne? A případně nás tam ani nezvat (mluvila jsem s nimi docela dlouho po telefonu, než jsme tam poprvé šli).
Můžete mi tedy nějakou školu doporučit?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 10:57
- Nahlásit
MajaM
Já bych ti doporučila se jít podívat do Hloubětína, ale určitě bych se šla kamkoli na první hodinu podívat bez psa, nebo ho vzala sebou, ale řekla, že cvičit nebude a jenom bych se dívala všechno probrala osobně s výcvikářem....
|
shmoldie
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 11:00
- Nahlásit
my chodíme cvičit sem www.hafbezobav.cz a sme moc spokojený - 1. hodina je zkušební a je zadarmo, cvičení stojí 30,-. Zahrnuje 3/4 hodiny výcvik a pak socializační procházku cca 1/2 hodiny
|
dd
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 11:11
- Nahlásit
Psát to nemusíš ale rychle od tama utíkej .
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 11:13
- Nahlásit
MajaM
já mám cca 5letého velkého křížence taky z útulku.....my měli u něho zpočátku spíš než z důvěrou problémy s jeho dominancí...nebyl ochoten se moc podřizovat, ale nakonec jsme to zvládli.....Museli jsme na něj jít důsledně nicméně s citem.....Na cvičák nás vůbec nenapadlo jít, protože jsme nejdříve potřebovali docílit toho, aby pesan plně uznal naší autoritu a současně nám důvěřoval a byl ochotný spolupracovat. Povedlo se nám to za pomoci pana Rudolfa Desenského - návštěvy u něj a jeho následných rad.......Hodně mi taky pomohla knížka Řeč psů od Rogera Abrantese (máme ještě mladého pejsu, se kterým je ten z útulku nyní velký kámoš).
Já jsem toho názoru, že je dobře na cvičák vyrazit, ale rozhodně ne "hned" poté, co si psa z útulku dovede člověk domů.... Já s tím naším zatím na cvičák taky nechodím a to ho máme doma už půl roku.... Všechnu potřebnou poslušnost ho učíme zatím doma a úspěšně. Na procházkách se kontaktu se psy nevyhýbáme, pejsu se snažíme brát na akce, kde více psů (o kterých vím, že jsou pohodáři) běhá pohromadě. Náš pes taky při příchodu k nám neznal žádný povel, ani jméno jsme neznali, takže všechno jsme ho učili od začátku. S naším mladým na cvičák chodím, takže jsem, ačkoli začátečník, aspoň trochu věděla jak na to....
Ty musíš zjistit (metodou pokus-omyl) co na Tvého pejsu nejvíc platí.....zda pohlazení a pochvala, pamlsky či hození míčku ......
Ono u psů z útulku, kteří mají různé zkušenosti, se často vůbec nedá postupovat metodou klasického "cvičákového drilu"..... aby neztratili důvěru, nebo ještě nezískali další špatné zkušenosti.......
Budu ti držet palce s výchovou tvého pejska. Nám trvalo půl roku, než jsme s tím naším dospěli do fáze, kde jsme teď, stálo to nervy a úsilí, ale teď jsme už relativně spokojení s výsledky naší práce.
|
MajaM
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 11:18
- Nahlásit
Birma, Shmoldie
Díky. Ty dvě školy by měly být takové, jak jsem psala - s citlivým a individuálním přístupem? Samozřejmě už teď budu opatrná a půjdu to okouknout předem .
Co říkáte na Help pes v Motole, prý je tam také psí škola. Máte s ní někdo zkušenosti?
|
MajaM
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 11:19
- Nahlásit
dd
Jo jo
|
birma
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 11:25
- Nahlásit
MajaM
Hloubětín je klasický cvičák, nicméně se tam psům věnují jednotlivě - pokud má někdo problémy, tak třeba cvičí s výcvikářkou úplně sám, nebo ve skupince dvoou, tří psů. Být tebou prostě obejdu několik cvičáků, nebo psích škol a zůstanu tam, kde ti budou připadat lidé fajn a bude se ti zdát, že ví co říkají. Bav se s nimi o svém psu a ptej se, pokud se ti budou zdát odpovědi rozumné, choď tam
|
MajaM
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 11:34
- Nahlásit
Eviku, tvůj příspěvek mi hodně pomohl. Náš případ nebude až tak odlišný od vašeho. I my máme problém s dominancí (vůči psům) a zároveň s důvěrou (vůči lidem). Také jsme to chtěli zvládnout sami, ale protože nemáme zkušenosti, čekali jsme od psí školy, že nám tam poradí, ukážou a tak. Pak bychom třeba i pokračovali sami. Prostě bychom vedle sebe potřebovali někoho zkušeného, a to si teď právě slibuju od toho individuálního výcviku.
Zkusím i toho Desenského, slyšela jsem o něm už hodně. Jen se chci zeptat, bude mít pochopení pro takového psa, na kterého se musí pomalu? Protože hodně pracuje s problémovými psy, nemá spíš drsnější metody ?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 11:52
- Nahlásit
MajaM
my měli problém s agresivitou vůči psům i vůči lidem....Náš pes je nedůvěřivý prostě ke všem cizím a zpočátku dalo dost práci ho přesvědčit, že např. můj dědeček není "pán, který mu chce ublížit"......Nyní už se pejsa s lidmi seznamuje podstatně líp....pokud je seznamován s cizím člověkem v naší přítomnosti, chová se správně - když se mu člověk líbí, v pohodě se nechá pohladit, když se mu nelíbí, ustoupí stranou (dříve vrčel či měl tendenci rafnout - nyní už ne) jakože o kontakt nestojí.....pokud u něho toto gesto vidím, respektuji ho a do kontaktu (pokud jde o cizího člověka, kterého už pes třeba nikdy neuvidí) ho prostě nenutím.....pes má taky právo vyjádřit svůj názor pokud se to obejde bez vrčení a agresivity.....
V tvém případě bude asi lepší fakt nejdříve pejsu učit v klidu všechny potřebné povely pod vedením někoho zkušeného a na cvičák jít cvičit mezi větší množství psů až tehdy, když už pes bude vědět, co který povel znamená a tedy pokud neposlechne, bude vědět, zač je případně trestán...... Jinak pan Desenský je psí psycholog...on skutečně dokáže komunikovat se psy po jejich způsobu, takže psi přesně vědí a rozumí, co po nich chce. Pan Desenský neužívá žádné drsné metody, žádné lámání psa apod...... podívej se na jeho internetové stránky http://www.psycholog-psu.com/ pořádně to prolez a třeba ti bude stačit jen to počtení pro pochopení a dostání se do obrazu. Pan Desenský toho má moc, takže na nějaké individuální hodiny výcviku v jeho případě nemůžeš ani pomýšlet, ale podívej se do toho diskusního fóra.....Jinak pojem "problémový pes"...může vyjadřovat všechno možné. Je sice pravda, že pan Desenský se zabývá převážně psy, kteří mají problém s agresivitou, ale určitě to nejsou jeho jediní "chovanci".....dokáže pracovat s jakýmkoli psem.
|
shmoldie
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 12:28
- Nahlásit
Jojo - taky ještě kromě cvičení na Hafbezobav jezdíme k panu Desenkému. Jezdíme tam na jeho volné soboty popř. víkendy a na masáže. Teďka bude jedna free sobota 17.12.. Jinak Hafbezobav není úplně klasický cvičák je to spíš taková škola hrou. Taky jsem chodila na normální klasickej cvičák (bohužel špatnej) a dokonce sem si tam nechala vymýt mozek tak, že sem na svojí tehdy půl roční čubinu navlíkla stahovák se kterým sem samozřejmě neuměla zacházet - naštěstí mi po 1 dni docvaklo, že bude lepší změnit cvičák a řetízek vyměnit za normální pevnej obojek - i tak si to ale do teďka vyčítám, že sem jí tam myšku vystrašenou dusila a škrtila a ona mi stejně nerozuměla co po ní vlastně chci
|
MajaM
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 12:34
- Nahlásit
Koukala jsem na ty stránky pana Desenského, už jen při letmém pohledu jsem narazila na hodně zajímavé informace ohledně přivolání, určitě si to všechno pečlivě pročtu. Jinak tam v rubrice Máte problém nabízí individuální konzultace, tak třeba se i podaří, aby se zavěnoval jenom nám.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 12:57
- Nahlásit
[b]MajaM/b]
tak budu držet palce, ať je pejsa v pohodě. Jinak pokud bys jela za panem Desenským na třeba tu free sobotu....tak se připrav, že při první návštěvě z toho pejsa může být trošku vyklepaný.....je tam spousta psů, převažují Čsv.....chce to jít tam s klidem....Když jsme tam tenkrát byli my s pejsou, tak ten z toho měl doslova trauma, protože předtím vůbec nebyl zvyklý na psy a najednou ho oblézalo třeba 10 psů najednou........vím, že dneska už by se choval jinak a už by ho to tak nepřekvapilo..... To jsem ti jen chtěla napsat, abys byla případně připravená, že pejsa třeba bude trochu vyjukaný a nelekla se toho
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 13:26
- Nahlásit
Shmoldie
Nechápu, co se to pořád děje okolo stahovacích obojků.
Přece neznamená, když dám psovi řetízkový obojek, že ho budu škrtit.
U nás na cvičáku každému vysvětlují, že obojek má být akorát a měl by být zapnutý většinu času, kdy je používán na druhé oko, které nestahuje! Pokud je zapnut na stahování, je nutné aby byl na krku správně navlíknutý aby se správně při popotáhnutí vrátil a psa neškrtil.
Ale asi se rozčiluju zbytečně. Naopak si myslím, že řetízkový obojek (jednořadý) je výborná pomůcka. Je však nutné s ním umět zacházet, takže bude pravděpodobně problém někde jinde.
Já tedy vidím stále a stále mnoho psů, kteří svoje páníčky tahají jak špinavé prádlo na kožených nebo látkových obojkách.
No asi na to máme každý jiný názor.
Každý ať dává svému psovi na krk jaký obojek mu vyhovuje. Ale ať nepomlouvá řetízkové obojky. Nakonec na všech zkouškách (hlavně sportovní kynologie) je povinný právě řetízkový obojek.
Asi ničemu už nerozumím. Rozhodně bych nehovořila o vymytí mozku. To je tedy silný kafe.
Určitě je potřeba vybrat správný cvičák s dobrým přístupem k psům, ale to by bylo na dlouhé povídání. Ale není to jen o obojku!!!! To, že jsi čubu škrtila, je asi jen tvoje hloupost. Vypadá to, že jsi z nezkušenosti používala obojek špatně a psovi chybně vysvětlovala, co po ní vlastně chceš.
Promiň - nemyslím to špatně, ale nemám tyhle všeobecné řeči ráda. Je to trochu složitější, a tahle osvěta, že řetízkový obojek je hnusnej a trápí psy mě vždycky nadzvedne.
|
shmoldie
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 14:51
- Nahlásit
majda
no a právě od toho na tom cvičáku přeci jsou ne, aby mi vysvětlili jak s tím obojkem zacházet - bohužel to nikdo neudělal a s látkovym se mi pracuje daleko líp, navíc tam padlo i pár dalších príma rad, podle kterých bych měla čubu slušně řečeno hodně brzo zkaženou. a sorry rada, že na chování půlročního štěněte zabere jedině stahovák a pořádně jí vyškubat, tak to já fakt neberu. navíc vymýt mozek sem si tam fakt nechala a sem rada, že sem se z toho hodně brzo probrala, protože spousta lidí tam tý paní její chytrý rady baští do těď a vzhlížejí k ní jak k modle. jestli ty umíš se stahovákem tak fajn, já ne a akorát bych tím čubíkovi pěkně ublížila
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 15:23
- Nahlásit
shmoldie
on stahovák - tedy řetízkový obojek správné velikosti, zapnutý na nestahování je podle mého názoru mnohem lepší než stahovák a i než látkový obojek....když správně škubneš, tak je účinek lepší.
|
shmoldie
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 15:28
- Nahlásit
evik
radši škubu látkovým
já netvrdím, že stahovák je špatnej (ať si každej vybere podle svýho), ale že ten cvičák, kde mi ho poradili používat špatnej byl - tam totiž museli mít stahovák všichni psi a pokud možno koupenej přímo tam (protože ty co prodávají v krámě se údajně hnedka přetrhnou) a samozřejmě uznávám, že to je jenom moje blbost, protože sem se měla hnedka otočit a vypadnout od tamtud, což jsem neudělala ale chybama se člověk učí ne?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 15:39
- Nahlásit
shmoldie
hmm, já znám něco podobnýho.....kdysi jsem párkrát navštívila jedno cvičiště které vedla jedna výcvikářka....takřka všichni psi tam cvičili s ostnáčem a mě taky ta paní lanařila, ať si ten obojek od nich koupím přímo..... Už jsem tam pak nešla, naštěstí jsem taky včas pochopila
|
shmoldie
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 15:45
- Nahlásit
evik
sme měly asi obě dvě štěstí, jsou lidi, kteří včas nepochopí
já si to do teďka vyčítám - byla jsem tam asi 4x, ale zase na druhou stranu našla jsem cvičák, kterej mi vyhovuje, jsou tam super lidi i psi a navíc jsem poznala Rudu Desenskýho, což je taky moc fajn a čubina už na ten můj teror snad taky zapomněla
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 16:14
- Nahlásit
Evik
mám stejný názor na řetízkový obojek jako ty. Chápu ale shmoldie, že pokud měla pocit, že to není na tom cvičáku to pravé ořechové, že včas odešla.
Shmoldie
Vysvětlení k použití určitých metod a pomůcek je jistě nutné. Musím ale taky říct, že někdy člověk vysvětluje, vysvětluje a vysvětluje,.... a není to nic platné. No neber si to na sebe.
|
shmoldie
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 16:16
- Nahlásit
Majda
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 16:19
- Nahlásit
|
MajaM
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 16:20
- Nahlásit
Majda, Shmoldie
To nebylo o obojku, ale o cvičáku. A cvičák, kterej doporučí prostředek, s nímž je potřeba nejdřív umět zacházet, a přitom to zacházení nenaučí, je podle mě špatnej cvičák. Takže určitě souhlasím se Shmoldie. Na cvičák přece jdu, abych dostala rady. Pomůcky bez rad si můžu koupit v každém zverimexu .
A co ta psí škola Help pes, na kterou jsem se ptala? Fakt jí nikdo neznáte? (tam bych to totiž měla blizoučko:tongue .
Eviku, díky za upozornění ohledně návštěvy u Desenského . Budu připravená, snad to pejsa zvládne. Ale nepojedeme tam hned tak, chci ho nechat trochu uklidnit a "odpocinout" .
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 16:32
- Nahlásit
MajaM
jasně, nech pejska zase uklidnit, aby ti věřil, hodně si s ním hraj, pokud ho hra baví a jestli jo, tak máš napůl vyhráno...psi se hrou učí nejlíp.... Povely ho nepřetěžuj, ale každý den věnuj chvíli nějakému cviku, ale všechno tak, aby to pes vnímal jako pozitivní věc.....Aby pochopil, že i přes různé ústupky (plnění povelů), které musí učinit pánovi, nakonec "nejvíc vytříská pro sebe" - zní to blbě, ale takhle prostě psi uvažují A různí psi za to dobré považují něco jiného....(některý žrádlo, některý pohlazení, jiný zase blbnutí s míčkem...) To už jsem ti psala - zjisti, co psa nejvíc baví a pak to s ním dělej a využij toho při výcviku.
Pokud se týče Help pes, známí jsou spokojení, ale já to tam neznám, takže z vlastní zkušenosti nevím...
|
shmoldie
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 16:36
- Nahlásit
MajaM
já taky osobně Help pes neznám, ale slyšela jsem jenom samé pozitivní ohlasy. Ségra tam chce začít chodit, ale asi až na jaře. Dělají tam prý i agility a myslím, že říkala, že je tam ta první hodina taky jenom ukázková, na seznamovačku a zadarmo.
Zkusím z ní ještě něco vytáhnout a kdyžtak ještě písnu.
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 16:46
- Nahlásit
Já jsem si brala z útulku 2 letého týraného dobramana, byl hrozně zubožený a úplně nám taky nedůvěřoval, ale hrozně rychle pochopil, že mu neublížíme a začal nám věřit a snažit se.Základní výchovu měl a nějaké povely taky celkem zvládal, ale chtělo to taky ještě dopilovat.Jediný co mu dělalo velké problémy byli ostatní psi, byl vůči nim agresivní a vyjížděl nám např. i po kolařech a někdy se stalo, že nám chtěl utéct i za projíždějícím autem.Taky nesnášel kočky a to jediný jsme ho neodnaučili (vidí v nich prostě kořist).Postupem času jsme ho odnaučili i agresivitu vůči psům.Trvalo to ale skoro 4 roky.Teď pesany ignoruje, jen někdy když na něj vystartí jiný pes tak si to nenechá líbit a vystartí taky, ale to už na něm poznám a vím jak zareaguje tak že můžu "zasáhnout".My jsme ho to odnaučili tím, že jsme mu vždycky řekli nesmíš a přidrželi jsme ho rukou a zabralo to, ale na každého psa platí něco jiného.Dokonce jsem si pořídila štěndo a on ho miluje. Chce to opravdu trpělivost a čas.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 17:04
- Nahlásit
tak ten náš z útulku měl přesně stejné reakce jako píšeš ty Hanko20(akorát na ty kočky kašle).....po půl roce už je mnohem lepší, kolaři mu už nevadí (pro jistotu ho ale stejně vždy přivoláváme, když nějakého kolaře vidíme), na psy se také odnaučil startovat....pokud některý cizí pes vyjede po něm, tak by se ale taky bránil..... Nám toho zbývá dopilovat ještě moc, ale už nemám strach, že by v mé přítomnosti někomu ublížil. Našeho mlaďocha taky miluje a děsně se spolu vyblbnou. Jak říkáš, všechno chce čas a trpělivost....záleží hodně na povaze psa, co předtím prožil a za jak dlouho se dokáže dostat do "normálu" a psychické pohody. Ten náš byl také týrán (podle našich informaci byl u předchozího majitele pouze uvázán na řetěze a živen zbytky od stolu (jeho chrup by tomu odpovídal....silně obroušený) a oči a srst měl šíleně zanedbané. Teď už je to huňatý medvídek, jen na těch očích má dle veta bohužel trvalé následky po předchozím špatném zacházení - to se nedaří léčit.....
|
MajaM
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 10:41
- Nahlásit
Nejradši bych si urazila obě ruce za to, že jsem do té školy šla -dneska zase: ráno vstanu, jdu k pesovi, normálně dřív začal uplně výskat, poskakovat, teď zůstává zalezlý v pelíšku, na moje zavolání pomalu vstane a musím ho moc moc hladit, povídat si s ním, pošťuchovat ho a pak teprve se zase trochu rozveselí .
|
shmoldie
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 10:58
- Nahlásit
myška - asi toho na něj bylo moc já bych ho asi teďka nechala v klidu - tím teda nemyslím, že by nemusel vůbec poslouchat a zajela bych k panu Desesnkému co nejdříve. on vás omrkne a poradí jakým stylem na pesana, aby byl v pohodě
|
haha
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:07
- Nahlásit
MajaM
jestli máš psa měsíc je to na dospělé zvíře dost krátká doba aby si na tebe vůbec zvykl ,takže s výcvikem bych ještě nějakou dobu počkala protože nejdřív musíš začít jako u malého štěněte s výchovou, aby fakt reagoval na jméno ,věděl že k tobě patří apod. jinak učit něco staršího psa je dost složitější než štěně které máš od mala a všechno musíš zpočátku učit hrou a pes za to musí být patřičně odměněn ,s trestáním dospělého cizího psa se musí velmi opatrně zvlášt když na tebe není ještě zvyklý.krom toho musíš počítat i s tím že se některé věci nenaučí nebo neodnaučí nikdy.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:16
- Nahlásit
shmoldie
když jsme měli problém s naším psem z útulku my, jeli jsme za panem Desenským taky cca po měsíci, co jsme ho měli doma a výsledkem byl týden dávání psa psychicky dohromady. Za ten měsíc ještě nebyl dostatečně zvyklý, a tím, že jsme ho přivedli do tak odlišného prostředí od všeho, jako jsou Ovčáry pana Desenského, jsme ho ještě víc rozhodili. Pan Desenský nám poskytl cenné rady, ukázal nám co a jak, a opravdu nám moc pomohl, ale myslím si, že jsme za ním prostě jeli moc brzo....měli jsme počkat, až se lépe aklimatizuje.
MajeM by návštěva pana Desenského určo prospěla, ale spíše by byla lepší ta individuální konzultace než rovnou na Ovčáry.....
|
haha
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:53
- Nahlásit
MajaM
já bych teda určitě ještě nějaký čas počkala ,ten pes si po měsíci na tebe ještě nemohl zvyknout a bude to pro něj jenom další stresující zážitek,možná když ho necháš aby se u vás pořádně rozkoukal a přivyknul na nové prostředí i na vás tak nebudeš ani žádné rady potřebovat.
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:59
- Nahlásit
Evik
[img][/img]http://www.cz-pes.cz/gallery/1133432213_16400031
Ten náš hafík byl poloviční než je teď na té fotce, když jsme si ho brali z útulku,navíc má křivou packu (levou přední).Měl jí nejspíš přeraženou a nikdo mu jí neošetřil.Taky má malý důlek v páteři, protože asi dostal tyčí přes záda.Měli jsme s nim docela starosti,protože se mu přihlásili plotýnky a on nám tahal zadní packy za sebou než se mu to vyléčilo, takže taky hrůza.
Teď má postavu jako fenka,přesto že je to pes, ale naštěstí se mu rozšířil hřbet a není uzoučký jako byl, a má čím dál větší páru
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:01
- Nahlásit
Aha,tak s tou fotkou se to moc nepovedlo, tak nic no...
|
shmoldie
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:06
- Nahlásit
evik
já jsem myslela tu individuální konzultaci - aby jí poradil jak na pesana ale měla jsem na mysli osobní, já myslím, že je lepší když je vidí než když mu jenom zavolají
|
shmoldie
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:10
- Nahlásit
evik
ale asi máš pravdu, že by toho na něj možná bylo moc, já když jsem tam byla se svojí čubinou, tak jsme přijely mimo ty free soboty a byla tam jenom chvilku, aby se předvedla. ruda mi poradil co a jak a do 3 týdnu se fakt hodně moc zlepšila. Ale zase nám nastaly jiný problémy , takže tam jezdíme co nejvíc a jezdíme uz na ty free soboty, aby se Very naučila, jak to funguje mezi pesanama.
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:14
- Nahlásit
Evik
Tak snad teď
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:15
- Nahlásit
Huráá,tak se povedlo, takže hafík byl poloviční než na téhle fotce, když k nám přišel v cca 2 letech...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:18
- Nahlásit
shmoldie
jo tak tak jsem to myslela taky - tak si rozumíme
Hanka20
náš pejsa z útulku vypadá takhle (to je rozspalý po ránu)
v minulosti byl týrán a jsem přesvědčená, že mu v mládí někdo musel zlomit čumák, protože ho má lehce do strany a tlamu trochu zdeformovanou....
|
shmoldie
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:19
- Nahlásit
- vypadá spokojeně
|
shmoldie
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:20
- Nahlásit
evik
ten tvůj ne - ten vypadá jak po pěkný kocovině
|
shmoldie
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:23
- Nahlásit
v minulosti byl týrán a jsem přesvědčená, že mu v mládí někdo musel zlomit čumák, protože ho má lehce do strany a tlamu trochu zdeformovanou....
já některý lidi fakt nechápu, taky nemám ráda pavouky a bojim se jich, ale nohy jim netrhám
|
MajaM
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:42
- Nahlásit
Máte samozřejmě pravdu, pojedu za Desenským, ale pokusím se domluvit na individuální konzultaci (tj. ne free soboty) a i tak ještě aspoň 2-3 týdny počkáme, než tam pojedeme. Ale pomoc fakt potřebujeme, jsme prostě začátečníci a jsme si nejistí, jestli vše děláme dobře, pesa tu nejistotu asi cítí, no a pak si taky někdy pěkně stávkuje a poslouchat se mu nechce.
Dneska ráno jsem to už prostě nevydržela, i jsem brečela, tak dobře nám to na začátku šlo, pes si strašně rychle zvykal a pak jsme udělali takovou zbytečnou a pitomou chybu.
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:46
- Nahlásit
shmoldie
On je v pelíšku nejspokojenější, jo a taky když jde ven a když jí.
tak to jsem na tom stejně, já taky některý lidi nechápu.Když někdo přece nemá rád zvířata,tak ať si je nepořizuje, já bych takový lidi (co týrají zvířátka) nejradši zabíjela .
Evik
Máš hrozně hezkýho pejska,náhodou taky vypadá spokojeně.
|
haha
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:46
- Nahlásit
Evik
nejsem si jistá jestli se psí čumák dá zlomit aniž by to psa nezabilo ale myslím že ne,jedna moje čuba měla taky čumák na křivo ale byla to křivice z nesprávný nebo spíš vůbec žádný výživy.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:47
- Nahlásit
shmoldie
ten tvůj ne - ten vypadá jak po pěkný kocovině
on právě jak má tu zdeformovanou tlamu a navíc to bylo focené při špatném světle, takže fakt vypadá jak opilý "bezdomovec" Pokusím se sem dát lepší fotku, snad to vyjde....
|
MajaM
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:49
- Nahlásit
Oba psi jsou super, Evikův pes je náhodou hrozně šmrncovní
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:50
- Nahlásit
tak zkouším jinou fotku, kde je už líp ...jinak haha je to možné, že skutečně měl nějakou tu křivici, protože u původního majitele prý byl jen na řetěze a živen "odpadky z kuchyně"....
|
MajaM
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:52
- Nahlásit
No a tady je to úplný král
|
haha
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:55
- Nahlásit
Evik
ale je hezkej
|
shmoldie
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:56
- Nahlásit
evik
joo tohle už je jiná fotečka, tady vypadá taky moc spokojeně
MajaM
chte to pevný nervy a trpělivost - já tyhle stavy znám, taky už jsem jeden čas ze zoufalství furt brečela
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:56
- Nahlásit
no fakt,tady mu to sluší.To je krasavec
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 13:02
- Nahlásit
Tady na té fotce je trochu vidět jak má křivo pacinu (levá přední). On si je vždycky takhle překříží,aby jí ulevil. Já jsem zase místo brečení dusila v sobě vztek a pak jsem se musela jít někam vyřvat, nejraději do lesa...
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 13:03
- Nahlásit
No tak to se trošku nepovedlo,z toho moc neuvidíte
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 13:06
- Nahlásit
holky díky za pochvalu pejska. Až na ty oči, jsem na jeho vzhled teď docela pyšná, protože kdybyste ho viděli v den, kdy jsme si ho přivezli...(vyhublý, zanedbaná srst- všude cucky, na hřbetě vypadaná, v celém těle strupy, hrozně zanedbaný zánět v očích....) Od té doby jsme ho hodně "zvedli". Jak říkám tak za ten půl rok už na něm není vůbec vidět, že měl nějaké problémy....až na ty oči....ty se bohužel nedaří vyléčit, takže spojivky má pořád červené a na jednom oku se dělá zákal.....už jsme s vetkou zkoušeli všechno možné, ale bez úspěchu.....naštěstí ho nic nebolí, takže holt mu ty oči "psa baskervilského" asi zůstanou.... nevím, za je nějaký vet v ČR, který by se specializoval na oči.....Vy jo?
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 13:08
- Nahlásit
pardon že tu ruším
Evik
poslala jsem ti maila
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 13:17
- Nahlásit
Evik
Bohužel o žádným specialistovi osobně nevím, ale zkusila bych mrknout na net.Třeba tam něco bude.
|
Leni
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 13:21
- Nahlásit
Evik
Na oči se specializuje Dr. Beránek z Pardubic. Nevím odkud jsi, jednou za 14 dní nebo tak nějak ordinuje v Praze na veterině v Kolmé ulici.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 13:36
- Nahlásit
Leni
díky moc....Jsem z Prahy, tak by se to snad dalo domluvit....Jinak mimochodem. Toho psa máme z útulku v Pardubicích, který je součástí areálu pardubické veterinární kliniky, takže jestli tam ordinuje i Dr. Beránek, tak je možné, že jsem se tam s ním už setkala, aniž bych věděla, že je odborník přes oči..... Už ten den, kdy jsme si pro pejsu byli jsme se tam současně stavili na veterině, aby nám rovnou poradili co s očima a těmi strupy na kůži......
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 13:40
- Nahlásit
ophtalmolog je paní doktorka Barbara Lenská z veterinární kliniky Paprsek
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 13:50
- Nahlásit
WhiteWolf
jóó tak to jsem taky nevěděla....no tak na Paprsek to máme co by kamenem dohodil- kousek tam mám i babičku, takže se tam půjdu taky zeptat.....Už jsme na Griffču zkoušeli všechno možné a nezabralo nic. Takže snad jiný vet poradí něco lepšího a doufám, že nebude nutná operace.....
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 14:03
- Nahlásit
Evik
když nic nepomáhá, chce to vyzkoušet více veterinářů. Na Paprsek si zavolej a zjisti, kdy tam paní doktorka je, střídá se tam s kolegou.
|
Leni
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 14:23
- Nahlásit
Evik
Taky doporučuju navštívit raději víc veterinářů. My jsme byli u třech. Když jsem mezi známými a na různých diskusních fórech pátrala po dobrém očaři, zjistila jsem, že mnou zmiňovaný Dr. Beránek je asi hodně uznávaná kapacita přes oči, možná nejvíc v ČR. Proto by bylo určitě dobře, kdyby byl jedním z těch, které navštívíte.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 14:38
- Nahlásit
holky díky za rady, určo s pejsou vyzkoušíme co se dá, nechtěla bych aby se mu oči zhoršily....mám kamarádu v Pardubicích, tak jsem jí už zaúkolovala, aby mi zjistila na pana doktora Beránka kontakt a mezi tím zkusíme zajít k MVDr. Lenské.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 14:43
- Nahlásit
Evik
Já teda vůbec nevím, jak moc je MVDr.Lenská dobrá očařka, jen jsem někde na netu četla, že je ophtalmolog
|
Leni
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 14:48
- Nahlásit
WhiteWolf, Evik
No my jsme měli podezření na hodně závažnou diagnozu (atrofie sítnice, vede k úplnému oslepnutí), takže jsme hledali "toho nejlepšího z nejlepších". Diagnoza se bohužel potvrdila, ale aspoň člověk ví, že udělal, co mohl.
|
Leni
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2005 15:29
- Nahlásit
MajaM
To je naprosto neuvěřitelné, teď jsem si přečetla celou tuhle diskusi a přdstav si, že my jsme prakticky v uplně stejné situaci se stejným problémem. Taky pes z útulku, zvykající si, návštěva cvičáku s cílem získat rady a zkušenosti, trauma psa. Právě jsem se chystala založit diskusi s prosbou o radu a najednou vidím, že je tady prostě uplně to samé (říkám si, jestli jsme také ještě nebyly na tom samém cvičáku...:smirk . U nás je akorát ten rozdíl, že máme pesu už 3 měsíce, takže také asi proto nebyla reakce až tak silná jako u vás.
Takže i já ráda využiju rady, které jsi tady od všech dostala, a taky ti držím palce, ať se to brzy zlepší. Já se teď tedy chystám okouknout nějaké ty cvičáky a pročíst pořádně forum pana Desenského. Kdybys chtěla, můžeme se pak dělit o zkušenosti a tak.
|
MajaM
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 18:17
- Nahlásit
Leni, to je opravdu zvláštní náhoda! Já jsem moc ráda, že jsem do tohohle fóra napsala, protože jsem nejen dostala spoustu dobrých rad, ale taky jsem se ujistila, že moje reakce nebyla reakcí nějaké hysterické holky, ale že mi všichni dali za pravdu, že na pejsu se v takové situaci musí pomalu a citlivě. Ráda ti napíšu, jak pokračujeme dál, co jsem zjistila atd. Já se o víkendu asi půjdu podívat do té školy Help pes, můžu ti pak dát vědět, jak jsem tam pořídila a jaký jsem z toho měla pocit
|
MajaM
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 18:22
- Nahlásit
Leni, to je mi líto, že má tvůj pes tu atrofii sítnice . Ale určitě jsi už slyšela, že pro psa není tak hrozné, když oslepne, a že s tím může dobře žít. A když teď našel určitě super domov, tak to zvládne! Držím tobě i jemu palce !
|
Azoráček
|
# Zasláno: 6 Pro 2005 19:39
- Nahlásit
Evik
Grifča vypadá opravdu dobře, i ve skutečnosti, to není jen na fotce Vždyt to mužu sama potvrdit
A mimo téma, jak je to s pejskama? Ještě na ně trochu pobrukuje? Ted jsem si vzpomněla, ještě jednou omlouvám za mýho provokatéra tehdy v té roklině
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2005 09:20
- Nahlásit
Azoráček
jé, ty si to pamatuješ? Prosím tě, to je v pohodě. Azorek je taky, stejně jako Griffča, snadno vyprovokovatelný, takže to chápu. Jinak Griffča už sám od sebe na cizí psy nevrčí, na minulém výletu s choďáky už běhal s košíkem na volno mezi všemi psy, živě se zajímal o fenky, psů si nevšímal. Pokud na něho třeba některý pes či fena vrknul, tak stačilo na něho "zasyčet" "drž klapačku" a dobrý, šel si dál po svých
Když je na vodítku, je to trochu něco jiného, ale všichni psi se chovají na vodítku trochu jinak než bez něho, takže já už ho považuju za "vyléčeného"
Na tom choďáckém minulém výletě byla zas jedna čubinka, která Griffču pořád provokovala, pořád běhala za ním a jakoby ho chtěla kousnout do zadku (byla to jistá forma hry)....oba na sebe co chvíli vrkli, ale připadalo mi to spíš jako takové "oťukávání", protože do přílišného kontaktu nikdy nešli, vždycky jeden nebo druhý popoběhl dopředu apod.....No bylo to prima a mám z Griffčáka radost
|