Anonymní
|
# Zasláno: 26 Lis 2005 22:56
- Nahlásit
Dobrý večer,
chtěla bych si pořídit štěňátko malého plemene, chtěla bych opravdu miniatuka, max do 2 kg, přemýšlím meti čivavičkou dlouhosrstou, krysaříkem a jorkšíráčkem.Určitě bych chtěla papírovou čubičku. Máte nějakou radu, či zkušenost s vybíráním? Ale hlavně jsem se chtěla zeptat, zda se takový malinký pejsek dá naučit na venčení na noviny nebo na kočičí záchod. Někde jsem o tom slyšela, ale ráda bych se dozvěděla jaké s tím máte zkušenosti?
Předem dík za odpovědi
Veronika (Pardon, nejsem zde registrovaná a zapomněla jsem na podpis) dík!
vpolakova@seznam.cz
|
iva
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2005 18:39
- Nahlásit
Anonymní
Čivava i ostatní malá plemena se nechají snadno naučit na kočičí WC, pokud s tím začneš od štěňátka. Ale měla by to být pouze možnost pro pejska, rozhodně to není náhrada za venčení. I malá čivinka se potřebuje proběhnout a seznamovat se s okolím, lidmi i pejsky. Naše čivinky mají také doma možnost kočičího WC, využijí ji jen výjimečně, ale je to určitá jistota pro nás, že holky netrpí. Jinak u trpasličích plemen je třeba počítat s tím, že jejich výdrž není tak velká, je to prý způsobeno malou kapacitou močového měchýře. Od našich holek to sice neznáme, ale slyšela jsem od několika chovatelů, že jejich čivinkám trvalo hodně dlouho než byly doma 100% čistotné. Taky proto jsem těm našim od začátku nabídli možnost vyčůrat se na WC. Učení není náročné, chce to vytřít loužičku hadříkem, který pak dáš na určené místo (do WC) a štěndo hlídáš. Jak si začně přičapávat, dáš ho na WC. Většinou se naučí velmi rychle. Samozřejmé je hodně chválit, případně drobná odměna (teda jednu naší čivku pamlskem spíš urazíme). K tomu jsme chodili se štěnětem 5-6x denně ven na chvilku a tam jsem taky hodně jásali, když se něco povedlo. V dospělosti se fenky venčí venku, Wc využijí tak 1-2x do měsíce.
|