| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Lis 2005 09:44
- Nahlásit
Ahoj,
chtěla bych vás poprosil o radu, pokud budete vědět... Máme jsme chodského psa a kokra, pobývají většinou na zahradě nebo na dvorku. Jde o to, že pokud jde někdo kolem plotu, i klidně a potichu, psy začnou hodně štěkat a lítat jak splašení podél plotu. Pokud jsou na dvorku, je to klidnější (není tam přes plot vidět ven), ale občas se do štěkání taky dají. Hlavně v noci, když chodský spával venku + v garáži, vydržel štěkat hodně dlouho (to už ne na lidi, ale na různé zvuky). Když je s nimi venku někdo z rodiny, většinou si lidí na ulici moc nevšímají. Nevíte jak to psy odnaučit?? chovají se takto proto, že už je to smečka?? Někdy když jsou každý zvlášť, lidí na ulici si ani nevšimnou, ale platí u nich, více očí více vidí... Nemáte s tím někdo zkušenost a jak jste to pejsky odnaučili??
Díky
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 09:53
- Nahlásit
ahoj. Já mám doma taky choďáka.....jeho štěkání na zahradě považuju za naprosto normální a nemám vůbec žádnou potřebu ho to odnaučovat. Neštěká pořád, jenom, když jde někdo kolem, tak prostě jen upozorní "jakože tam je", a dost. Pokud se týče noci, tak náš občas vyje (svolává svou smečku), ale taky to není žádná trága......
A Vám to štěkání vadí? Neřeknu, kdyby pes ječel od rána do večera, ale když občas zaštěká u plotu jakože "hlídá", tak to mi přijde naprosto normální. U nás v ulici má psa skoro každý, takže ani nikdo ze sousedů se nepohoršuje protože něčí pes štěká......
Pokud se ale týče metod jak vychovávat choďáka, tak se raději podívejte na www.kpchp.org - stránky klubu přátel chodských psů, klikněte na "fórum" a tam se v diskusi s ostatními majiteli choďáků dozvíte víc.
On chodský pes není "obyčejný ovčák" - nelze ho cvičit klasickým "cvičákovým drilem", potřebuje citlivější přístup - mrkněte na to klubové fórum.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Lis 2005 10:35
- Nahlásit
Díky za odpověď.
Nám to právě vůbec nevadí, ale sousedům velmi... Ale mě je to divný ,je to na vesnici, kde má psa taky skoro každý, občas někteří psi celou noc štěkají (a všichni jejich sousedé jsou v klidu) a ten náš jim holt občas odpověděl. Ale bohužel naproti nám bydlí rodina, která psi asi nesnáší a neustále si stěžuje a hrozí, že nám psa zastřelí nebo otráví. V noci venku je už nenecháváme (s tmou je bereme domů), ale přes den je přece nemůžeme držet doma, když máme zahradu, na které jsou psi rádi. Oni taky štěknou, jen když jde někdo kolem, je to párkrát za odpoledne... Kdyby bylo na nás, nic bychom nepodnikali, choďáček je moc hodnej a milej, ale je mladej (1 rok), takže občas blázní . Takže se vlastně snažíme přizbůsobit sousedům, kteří si asi myslí, že nebydlí na vsi,ale na sídlišti uprostřed města... Je to hrozný.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:07
- Nahlásit
můžu se zeptat, jak se pejsa jmenuje, z jaké je chovatelské stanice? Že bych se koukla na jeho rodokmen na klubových stránkách - je tam databáze všech psů....
Jinak mému pesanovi je 19 měsíců, takže taky mlaďoch nevybouřený......jestli chcete, můžeme popovídat přes mail - můj je pytlisek@seznam.cz
Jinak pokud se týče odnaučování štěkání, tak u našeho druhého psa (podle získaných informací z útulku, odkud psa máme je to kříženec chodského psa, howavarta a NO) jsme odnaučovali štěkání následujícím způsobem. Naši sousedi si taky zpočátku totiž stěžovali, že náš pes na ně pořád štěká.... Takže teď je to tak, že pes na sousedy už neštěká, ale na cizí lidi u plotu ano. Udělali jsme se sousedy dohodu, že zvýší frekvenci přecházení kolem plotu a my, jakmile pes začal štěkat jsme z úkrytu po něm hodili malý míček nebo řetízkový obojek s velmi důrazným povelem FUUUJ......pejsa se brzy naučil, že na sousedy se neřve.....
Ten Váš problém se sousedy je zapeklitý.....Je to o vzájemné dohodě a toleranci.....Pokud z jejist strany se nejde dohodnout, pak nějaké odnaučování štěkání bude taky na nic.....Jestliže vyhrožují, pak by bylo ideální, kdybyste pejsovi postavili prostorný, dobře vybavený uzamykatelný kotec(v případě, že nemůže být v domě), kde by pejsa byl v době Vaší nepřítomnosti, pokud máte skutečně strach, že by ho mohli otrávit........ Vniknout na Váš pozemek by si snad nedovolili.....
Jinak tyto věci lze samozřejmě řešit občanskoprávní cestou před úřadem, podat stížnost, jenomže bohužel to často bývá tak, že stěžovateli se tím ještě přitíží ....
|
replik
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:24
- Nahlásit
Takovéto chování mi přijde naprosto normální. Myslím, že kdyby pesan neštěkal, tak si sousedi najdou jiný důvod. U nás na malém městě se tak chová skoro každý pes. Rozštěká se vždy celá ulice.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:32
- Nahlásit
replik
nojo, ale když už má člověk opravdu důvod se o svého psa bát, pak je to těžký a těm zlým sousedům to nikdo nevysvětlí.
Rodiče mého přítele kdysi chovali nutrie a protože jejich soused jim je záviděl, tak jim je všechny otrávil - mámu, mladé, samce...prostě všechny - všichni věděli, kdo to udělal, rodiče si stěžovali, podali tr. oznámení a všechno bylo k ničemu, zahrálo se to do ztracena, žádná náhrada škody prostě NIC. V tomto státě se slušný člově dovolá spravedlnosti málokdy, proto je lepší prevence....
|
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:46
- Nahlásit
Ani mi tak nejde o to, když nejsme doma, to jsou pesani většinou na dvorku, nejsou na zahradě, ale když toma jsme, tak na zahradě jsou a to jim tam může kdokoliv cokoliv hodit, to není problém. Kor když je teď ve čtyři hodiny skoro tma. Už jsem slyšela o tom, jak sousedi hodili nepozorovaně na zahradu párek nebo jinou uzeninu, která byla otrávená. To je minutka, to prostrčit mezi plaňky... to je to... Nemůžeme stát na zahradě stále s nimi nebo koukat za oknem.
Nezkoušel jste někdo pejska odnaučit, ať nic nebaští, i když to najde na vlastní zahradě??? Máme opravdu strach.
Bydlíme tady teprve rok a půl, takže jsme vlastně přistěhovalci z města... Jinak se ostatní sousedi chovají skvěle, jen tihle..
|
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:49
- Nahlásit
Jen ještě doplnění. Pesany bychom klidně nechali doma, v noci je necháváme oba, přes den je chodský venku (doma být ve dne skoro nechce) a kokr více doma. Ale když jedeme všichni do práce, vrátíme se za 8 hodin... Kokr je zvyklý z bytu, ale choďák byl odjakživa spíš venku a 8 hodin by to doma nevydržel.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:59
- Nahlásit
Tak v tom případě opravdu radím postavit bytelný prostorný,uzamykatelný kotec, dovnitř umístit zateplenou boudu, pejska na pobyt v kotci postupně zvyknout, aby tam pejsa vydržel beze strachu a stresu postupně celou tu dobu, kterou býváte pryč. Pokud jsou psi zvyklí být spolu, tak je tam učit být oba dva.... Až se vrátíte domů, všechno můžete pejsům vynahradit hrami, procházkou, pobytem s vámi v domě apod......Proti zákeřným a nenávistným sousedům pomůže jen toto. Já bych se nikdy nespoléhala u psa, že nabízenou potravu cizím člověkem odmítne v každém případě, byť by tak byl naučen......pokud už je někdo taková (s odpuštěním) svině, že by psa dokázal psa otrávit jídlem, stejně dobře by ho dokázal i zastřelit, ubít kamenem apod.....Takže jediným řešením proti takovýmto lidským bestiím je jedině psa dobře zajistit , aby se k němu nežádoucí osoby nedostaly.....Tj. kotec umístit tak, aby na něj nebylo pokud možno od sousedů vidět, tak aby na něj nedosáhli (přelézt plot do cizí zahrady by si snad netroufli....), zamknout ho.
Je mi Vás líto, že musíte žít v sousedství s takovými lidmi. Držím palce, aby to všechno dobře dopadlo a Vy se už nemuseli o pejska bát.
Kdybych byla na Vašem místě, tak bych asi svěřila psy v době své nepřítomnosti do péče babičce, která je stále doma.....
(Jestli máte možnost hlídání, tak to tak zkuste, než třeba postavíte ten kotec....)
|