Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / kouše při hře
Autor Zpráva
stamir
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 17:16 - Změnil/a: stamir
- Nahlásit

Prosím zkušenejší o nějaký výklad chování. Není to vážné, spíš zajímavé:
Máme dva mlaďochy. Velký (1,5roku) a malý (roční bígl). Oblíbenou hrou velkého je tahanice o moje pracovní rukavice. Ten malý se do hry zapojí taky - ale tak, že se vždycky zavěsí velkýmu na volnou kůži na krku. Nesnaží se chytit "kořist" ani tehdy, když velkýho odstrčím bokem. Chlapci jsou jinak kamoši, občas dokonce spí v jedné boudě ... A na povel hra skončí, vše je OK. Tak nevím:
A/ bígl pochopil, že toto je jediná příležitost , jak si do velkýho beztrestně kousnout? (je chytrej jako opice)
B/ bígl tahanici vyhodnotí jako rvačku (sousedka si to myslí taky) a přidá se k vůdci?
C/ bígl je žárlivec a snaží se kazit hru ?

haha
# Zasláno: 14 Lis 2005 17:40
- Nahlásit

řekla bych ani jedno, prostě si hraje a kouše při tom což dělají bíglové velice rádi,byla sranda pozorovat moji fenku ovčáka jak pádí s klackem v hubě a bíglem zakousnutým do ocasu,nervali se měli se rádi ale prostě bígl když se rozdováděl rád kousal,myslím že kdyby to velkýmu vadilo tak by si ho srovnal

Evik
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 17:44
- Nahlásit

já si myslím, že ani jedna z možností, které uvádíš není tak úplně OK.....Ono by to chtělo vidět....
Popíšu ti situaci, která je u nás.....Naši dva hafani jsou taky velcí kámoši, hrají si spolu......navzájem se každou chvíli "okusují", ožižlávají, chytají za kůži na krku, prostě si spolu ve hře neustále dokazují své postavení ve smečce....všechno formou hry, žádné rvačky...
Takže Tvoje situace je podle mě totéž co u nás. Mladší pes se snaží prosadit ve smečce, snaží se dostat v hierarchii výš a je na starším psu (předpokládám, že on je ten dominantnější) jak si to přebere....jestli mladšího nechá, nebo mu to vysvětlí po svém. Samozřejmě to musíš mít celé pod kontrolou ty.
Jinak když já např. drbu staršího psa (ten je z útulku a přišel k nám později než můj mlaďoch, kterého mám od štěněte), tak mlaďoch přilítne a dělá totéž, co popisuješ ty, tedy, že staršího chytí za chlupy na krku...... Já tuto situaci vyřeším tak, že oběma dám nějaký povel, zabavím je tak oba, pak současně pochválím a oba jsou spokojení a mlaďoch "nežárlí"....
Pokud se věnuješ jednomu psovi a druhý přilítne a "zakousne se tomu druhému do krku", pak to není proto, že by chtěl kazit hru, ale že se jen připomíná "já jsem tady taky" Někdy aby byl člověk chobotnice....pár rukou navíc by se šiklo...

stamir
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 18:17
- Nahlásit

haha: tak to bych taky rád viděl )

Evik: jo, to asi bude ono - "já jsem tady taky" . Protože bígla de-facto dovlekli/vyškemrali moji potomci, dost dlouho jsem se snažil tvářit, že bígle ať si vychovají sami, ale... už ho mám na krku taky. Prevít ušatý. Vyčuraný. Tvrdý. Zdrhací. A s výrazem, kterýmu neodolá prostě nikdo...

Anetinka
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 12:51
- Nahlásit

Neví někdo jestli se provádí základní výcvik poslušnosti i teď?(vzimě)

Joker
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 12:55
- Nahlásit

Anetinka
Na většině cvičáků ano

Anonymní
# Zasláno: 22 Lis 2005 18:01
- Nahlásit

Mám též dva psi,jednoho 6-letého a druhému jsou 4-měsíce.Ten mladší dělá to samé.Pověsí se za kůži na staršího a nechá se nosit po zahradě nebo se navzájem okusují.Dokazují si tak svá postavení.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání