Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Agrese na feny?
Autor Zpráva
nels
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2005 18:02
- Nahlásit

mám takovej problém a nevím si ho vysvětlit.můj pes(7měsíců) z času na čas vrčí na cizího psa,kterého potkáme třeba na procházce.častěji se to děje večer,když je tma.(to je vůbec takovej víc ostražitej).problém je,že mu je jedno jestli je ten druhej pes nebo fena.vím,že normální pes na feny nevrčí.je možný,že to ještě nerozeznává?fyzicky ještě vyspělej není,psychicky totální štěně,ale je možný že mu feny opravdu "nic neříkaj"?

evina
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2005 20:50
- Nahlásit

Já myslím,že je zcela normální u psa ostražitost za tmy.Moji to dělali všichni.Ať už na psy nebo na lidi.Vrčí jen na dálku nebo i když se očichají?Nebo mu nedáš příležitost se seznámit?

haha
# Zasláno: 13 Lis 2005 21:49
- Nahlásit

je možný všechno ,jeden z mých psů se vůbec nerozpakoval a klidně se dal i do feny ,fena ho zajímala pouze když hárala ,jinak když na něj třeba vyjela dal se do ní stejně jako do psa, nynější psi feně spíš ustupují ale stejně se mi taky serval můj labropit s cizí fenkou ovčáka ,takže to že pes nenapadne fenu tomu moc nevěřím.

joli
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2005 22:16
- Nahlásit

Prý to ,že pes nikdy nenapadne fenu anebo štěně je pověra .
Když žili ještě ve smečkách, tak nenapadali pouze feny a mimča z vlastní smečky, cizí mimčo by prý klidně zabili

pigie
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2005 22:37
- Nahlásit

joli
Aj ja si to myslim, Hugo ako trojmesacne stena bol vynaty z pazurov statneho krizenca... Lebo som verila povere nastastie bol na voditku, takze k nicomu nedoslo.

joli
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2005 22:49
- Nahlásit

pigie

chudinka, to musela být špatná zkušenost nebál se pak všech psů ?

pigie
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2005 22:59 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

joli
Nie, nastastie ta pani bola pohotova a rychlo ma vyviedla z omylu Zrevala na mna, ze ho ten pes zabije, ak to stena nechytim. Ona ho vytiahla na zadne a ja som ho brala spod neho, pricom som mala oslintanu hlavu od slin toho krizenca Hugo je flegmos. Druhy krat ho chytil ako stena pod krk bulterier mal asi o mesiac viac. Hugo doteraz nechape, ze psi co vrcia su zli... Je v tomto smere nejak zle socializovany...

Bal sa psov, ale to preto, ze ked sme ho doniesli, tak hned na prve vencenie ho "napadla" svorka stekajucich malych psov. Strasne sa ich zlakol (keby nestekali, bol by OK) a zdrhol mi k vchodovym dveram. Nastastie asi do dvoch tyzdnov som ho dala do poriadku, pricom mi vyrazne pomohol susedove odrastene stena velkeho bradaca (10mesiacov). Odvtedy Hugo je uplne imuny voci napadnutiu (somar, ani sa nebrani), ale neznasa stekajucich psov, robi sa, ze ich nevidi. U fien mu to nevadi, tam to skusa znova a znova

joli
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2005 23:09
- Nahlásit

To měl chudinka hodně zlých zkušeností

Harry, když jsme si ho v 8měs. dovezli, tak nechtěl projí okolo sousedova plotu, tam byl 1,5 roční labrador a dost zuřivě štěkal. Vždycky zpanikařil a začal táhnout zpátky domů To bylo dost blbé - na procházky jsme tak museli jezdit autem ! Až pak se to najednou nějak zlomilo a od té doby jsou největší kámoši

joli
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2005 23:21
- Nahlásit

Sorry, v osmi týdnech !!!

pigie
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2005 23:32
- Nahlásit

joli
No mal, ale az na to, ze sa nedokaze ubranit a branenie prenechava mne, to na nom nezanechalo ziadne skody, ktore by mi vadili

nels
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2005 23:41
- Nahlásit

evina

no vrci spíš na dálku,tzn. chci s ním jít k cizímu psu(zeptám se jeho majitele jestli je to ok a pak se přiblížíme) no a on začne k němu táhnout a vrčet u toho.není to tak u každého,stalo se to třeba dnes večer.nejdřív po něm vyjela jedna fena,která nemá všeobecně moc ráda štěňata,no a když na ni začal nelson taky vrčet,tak ta její majitelka byla v šoku,že můj PES vrčí na její FENU.no a asi za půl hodiny jsme potkali paní s malou fenku,ta vrtěla ocáskem a nelson na ní začal vrčet.tak nevím...jinak se ho snažím seznamovat s každým

Artemis
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 08:32
- Nahlásit

Domestikace psů do našeho "moderního civilizovaného světa" s sebou nese spoustu neštěstí. Dokud měli psi normálních majitelů možnost si spolu hrát, měli také možnost se jeden od druhého učit a správně si kategorizovat informace a řadit hodnoty. V dnešní době se však s takovými psy na ulici příliš nesetkáte, nebo si jich jen málokdo umí všimnout. Tudíž se více méně setkávají nervózní psi nervózních páníčků. Tyto chybné informace mají na psy až tak obrovský vliv, že ovlivňují už i genetický kód aby se mohli předávat dál na potomky na úroveň nepodmíněných podnětů. Chtít po psech, aby dodržovali staré původní etologické kodexy je totéž, jako mít v úmyslu otočit směr otáčení zeměkoule.
Kolik psů dnes umí vychovávat druhé psy tak, aby druhému při hře neublížili? Možná jen psi pejskařů, kteří znají staré kodexy a své psy tímto směrem vedou, jenže takových je po parcích tolik, že je s bídou spočítáte na prstech jedné ruky.
Když se občas objevím se svými psy v Praze, vidím mnoho psů, kteří potřebují pomoci a jen tak jednoho ze sta, který by uměl pomáhat.

Evik
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 11:23
- Nahlásit

To co popsal výše Artemis je svatá pravda.
Já si myslím, že v dnešní době jsou oproti ostatním na tom nejlépe psi, kteří nejsou v rodině (jakožto psi samotní).
Třeba naši pesani (jednoho mám od štěněte, druhého z útulku už jako dospělého) se navzájem doplňují a myslím, že jeden druhému už různě pomohli. Mlaďoch staršímu dokazoval, že není třeba se bát lidí a že ze psy se dá vyjít i jinak než napadáním a vrčením.......A starší pes zase mlaďocha "vychovává" po té stránce, že když mlaďoch např. zdrhne za zajochem, starší pro něj běží a přivede ho zpět......
Tohle ovšem není to vychovávání v té rovině, jakou popisuje Artemis.....

Bora
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 12:50
- Nahlásit

Také nesouhlasím s tím, že platí nějaké pravidlo o tom, že pes (samec) nenapadne fenu či štěně. Je to o určitě o tom, co se v mládí naučil, mezi jakými psi se pohyboval a jak ho ti psi ovlivnili. Můj pes byl do 8-mi měsíců pohodář, chodili jsme ven s početnou smečkou psů malýh i velkých. Hodně si hrál se štěňaty, občas ho i nějaký starší pes "rozumně" usměrnil. Myslela jsem si jak mám socializaci v kapse! Pak prodělal operaci a byl téměř 1/2 roku doma, vycházky jen na vodítku a bez psů. Když jsme ve 14 měsících dorazili na cvičák tak tam byla jen mladší šťěňata a hrála si. Můj pes si je od začátku snažil podřizovat, nelíbilo se mu že se honí, když je dohonil tak je za běhu štípal do zadku, aby je zastavil. Vedoucí na cvičáku mi řekla, ať do toho nezasahujeme, že si štěňata ujasní pozice. Při setkání s fenami se mu všechny podřizovaly, lehaly si na záda, uzalovaly břicho a olizovali mu koutky. To že vrčel na samce jsem brala jako normální projev puberty. Po čase se naučil, že za pokud napadne bude potrestán, takže se celkem zklidnil a obvylke zůstalo u obcházení a dominování. V roce a půl jsme byli na procházce se stejně starou fenou RTW, když si nesl aport okolo ní, tak se do něj dost zle pustila, naštěstí jsme je s paní roztrhly, ale ta rvačka byla oboustranně myšlená vážně. O pár měsíců později si Dasty zase přinesl klacek a jiná kamarádka ho chytla za konec a vrazila ho do tlamy své čubě s povelem drž. Opět z toho byla rvačka, pes měl roztrženou přední nohu a ucho a šel pod narkózu na šití. S kamarádkou jsme si mysleli, že u psa a čuby se "nic nemůže stát, přeci se respektují". Pak jsem na cvičáká také vyslechla Moudro, že čuba se podřizuje psovi. Když tam fena chtěla sebrat aport Dastymu a hodně dotírala, tak jsem dostala vynadáno, že jsem si ho odvolala. Fena byla mladší a Dasty jí podle názoru ostatních "měl za její vtíravavost natrhnout prdel". Taky "dobrá rada" do života! Takže u svého psa mám 70% jistotu, že pokud mu půjde o aport, a já si ho nepohlídám, tak půjde do feny i šťěněte (a nevím, kam až by zašel!?) aby si aport ubránil a pokud se budou honit psi, tak se přidá a bude je štípat do zadku. Na druhou stranu jsem si dost jistá, že sám od sebe by fenu či štěně nenapadl, (hlídá si jen ten aport) Docela bych řekla že by si i hrál, jen jeho hra postárdá takovou tu jemnost, kdy jsou útoky spíše naznačené a v případě hry se šťěňaty mám obavy že by jim Dasty mohl svou neohrabaností nebo hrubostí spíš ublížit, takže rychlejší hry obvykle krotím. Zatím jsem nepřišla na to jak problém odstranit - hlavně u těch štěníků při honění, protože jak psal Artemis, už při setkání se štěňětem pes cítí, že nejsem v pohodě - mám obavu jak setkání dopadne.

Ghianika
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:01
- Nahlásit

Bora
copak mi to připomíná?

handula
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:03
- Nahlásit

normální pes na feny nevrčí

no můj pes na feny vrčí, ale je to spíš výzva ke hře, je třeba rozeznávat vrčení a vrčení, vrtí u toho děsně ocasem a pošťuchuje je, aby utíkali a mohl je honit, ale to je asi o něčem jiném.

jinak abych se zastala psů - kluků - já vytahovala svého psa ze spárů feny - brazilské fily - která se rozhodla, že mého psa zabije, neb jsme vlezli na "její" veřejně přístupnou louku. Bála jsem se že se bude fen bát nebo na ně útočit, kvůli jednomu blbýmu zážitku, ale nestalo se tak. Pochopil, že tahle jedna je "pošahaná" a na vycházkách ji zcela ignoruje, ostatní feny ho můžou hryzat do čumáku a on jen na ně soucitně kouká, vrtí ocasem a je blahem bez sebe.

Bora
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:13
- Nahlásit

Ahoj Ghi! že bys v tom poznala něco povědomého?

Evik
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:16
- Nahlásit

náš mladej by si od feny nechal líbit naprosto všechno, ale starší pes z útulku se k fenám taky chová slušně jen dokud se ony chovají slušně k němu - jak na něj některá zavrčí, tak by se s ní taky klidně porval......Prostě to tvrzení "pes nezaútočí na fenu ani na štěně" je jeden z těch "zažitých mýtů" mezi některými pejskaři...

Ghianika
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:20
- Nahlásit

Bora
ale ani ti nevím, moje malá, milá, hodná a milující fenečka by nebyla něčeho takového, schopna určitě to bylo jinak

a hlavně, hravej je, už nepamatuješ jak společně blbli, máš tady štěně a fenu(4 měsíce Cairo, fenu s aportem v hubě) a konflikt žádnej

Bora
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:21
- Nahlásit

Ghi: Jak bys to viděla teď? Nechala bys feňuli sežrat?
PS: Dasty by dostal na čumu, kdyby to zkusil.

Bora
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:26
- Nahlásit

Ghi
jééé! tak tyhle fotečky už jsem někde viděla!
Jo, pamatuju, jak blbli, i jsem se divila, když Dasty nechal Cairouška odnést klacek a nijak ho to nebralo.
Já netvrdím, že je to zabiják nevinejch pejsků, ale je fakt, že když už blbne, tak mám "bystré oko" občas jemnej zrovna nejni!

Ghianika
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:29
- Nahlásit

Bora
přesně tak, nějak takový to nech to bejt a musí se podřídit, on jí ukáže jak se má chovat....
Vím co mám za blba, holt to v sobě má a já jí to vytloukat nebudu, když potřebuju tak jí přivolám (naštěstí jsem se o tom přesvědčila zrovna nedávno, kdy si chtěla "popovídat" s jedním docela ne hodným ovčounem na place) a když něco chce zkusit tak jí to vysvětlím a ona přestane

Majda
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:30
- Nahlásit

Bora
řekla bych, že když jde o aport - kořist - jde vždycky do tuhého. Co se týká respektování psů navzájem, nezáleží jen na pohlaví, ale také na věku. Myslím to tak, že starší by měl být principielně respektován ze strany mladšího (psa). Určitě v tom však hraje roli i síla, to znamená, že pokud pes zestárne a ubývají mu síly, nastupuje v hierarchii výše mladý a silnější pes. Co se týká postavení štěňat, o tom snad není diskuse, a to ať je to fena nebo pes, štěňata jsou jednoznačně nejníž. Fena - pes - tak na to mám názor, že "normálně" vychovaný pes na feny (a samozřejmě ani na štěňata) neútočí. Jde tedy o to, co všechno si případně při hře nechá jeden od druhého líbit. Znám psy, kteří si od fen nechají líbit téměř vše, ke štěňatům jsou tolerantní - samozřejmě do určité míry- jinak vychovávají za drzosti a usměrňují - bez kousání - pouze vrčením, varovným zdvižením pysků, popřípadě poražením štěněte a nadřazeným postavením nad štěnětem.
Trochu těm Moudrům z tvého cvičáku nerozumím, možná je to trochu vytržené z kontextu. Jinak si myslím, že si opravdu vesměs normálně socializovaná zvířata ujasní pozice velmi rychle. Samozřejmě je nutné (podle mě) vyvarovat se v těchto chvílích hry s aportem, protože to je téměř vždy důvod ke rvačce o kořist. Anebo už vůbec ničemu nerozumím. Myslím, že je chyba trochu na tvé straně. Já se snažím psovi aport vůbec při hrách mezi psy nedávat, aby právě nebyl důvod ke konfliktům

Ghianika
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:30
- Nahlásit

Bora
že je to zabiják nevinejch pejsků
tak tohle mi pobavilo...

Ghianika
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:33
- Nahlásit

Majda
pokud si dobře pamatuju, tak to bylo trošku jinak. Dasty si ten klacek odněkud přitáh a začli se o něj přetahovat, pak se to zvrtlo právě v tu rvačku...teda jestli si to dobře pamatuju

Artemis
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:33
- Nahlásit

Evik
tvrzení "pes nezaútočí na fenu ani na štěně" je jeden z těch "zažitých mýtů" mezi některými pejskaři...

Bohužel by to tak mělo být, kdyby se psi chovali jen podle psího etogramu a ne podle pocitů lidí, kteří nám psy dost rozhodili. Naneštěstí se teorie na základě původních etogramů popisují v "moudrých" knihách a lidé to stále ještě považují za Písmo svaté.

Anonymní
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:39
- Nahlásit

O víkendu u nás byla na návštěvě matka naší 9 měsíční pejsy. Feňuli se snažím socializovat co to dá, byla bázlivá, tak jí beru jen mezi pohodové psy, nikdy se nervala, neprovokuje, spíš se podřizuje i při náznaku dominance cizího psa, je absolutně bezkonfliktní i když jí cizí pes tahá z huby aport....a představte si že její matka vyskočila z auta, chvilku se očuchávaly, moje pejsa vrtěla ocasem, uši sklapnuté k hlavě, chechtala se a matka po ní najednou skočila, s vrčením jí nakopala pod sebe a držela jí shora za krk. Tak dostala od majitelky vytaháno a vynadáno. Chvíli byl klid, moje pejsa si jí nevšímala a pak po ní matka znovu najednou skočila a situace se opakovala...další příležitost jsme zlé maceše nedaly, šla na vodítku.

Pokud s tím máte zkušenosti, je normální že matka takhle reaguje na setkání s dcerou?

PS pejsa odcházela od matky ve 4 měsících, matka je silně dominantní.

Artemis
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:45
- Nahlásit

Anonymní
Pokud s tím máte zkušenosti, je normální že matka takhle reaguje na setkání s dcerou?

Obvykle to dělají psi, kteří závidí jinému jedinci jeho vnitřní klid, který oni sami nemají. Tato vnitřní síla (sebevědomí) je pro ně signálem ohroženosti pozice a vlastního ega. Silný jedinec není ten, který má svaly, ale ten, který si ví vždy rady, jedná s rozmyslem a má se o koho (nebo co) opřít. Právě to jim ti nevyrovnaní chtějí vzít.

Bora
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:46
- Nahlásit

Majda
1) Pes přechází navolno přes plac na cvičáku (od řeky a jdeme sami) na cvičáku je na place puštěná fena, která chce od mého psa získat klacek, který jí můj pes odmítá dát. Moje chyba je v tom že jsem nepředvídala chování cizí feny?!
2) můj pes je na procházce se 2-ma fenami a jejich paničkami, běhá volně po lese a přinese si klacek. Majitelka jedné feny se s ním o ten klacek přetahuje a pak zavolá svou fenu, vrazí jí druhý konec tohoto klacku do tlamy a řekne Drž, takže fena drží. Moje chyba je v tom že jsem nepředvídala chování cizí feny ani její paničky?!
Obě paničky vědí, že můj pes je aportér. První fena byla o 4 měsíce mladší než můj pes, druhá fena byla asi o 3 roky starší. Já jsem se předtím do podobné situace nedostala, neměla jsem podle čeho odhadnout reakci mého psa.
Takže otázky zní: Jak se měl můj pes zachovat k první feně, ke druhé feně? Jak jsem se měla zachovat já? Kdo měl právo na klacek? Já jsem jako psovod začátečník uvěřila tomu, že "pes a fena mají mezi sebou jasno a neporvou se!" Není to pravda!
Budu ráda, pokud mi někdo vysvětlí, kde jsou práva psa a kde feny? Jediné co dnes vím, je že psa bych za napadení feny potrestala, ale je to proto, že bych tu situaci za něj řešila já, (pokud by to bylo nutné a nestačilo jen zařvat).

Artemis
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:49
- Nahlásit

Bora
Budu ráda, pokud mi někdo vysvětlí, kde jsou práva psa a kde feny?

...u jeho majitele.

Majda
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:49
- Nahlásit

Artemis
asi jsem hloupá, ale nerozumím tomu, co jsi napsal, protože mi přijde, že v druhé větě odporuješ sám sobě tomu, co píšeš ve větě první. Proč tedy "naneštěstí " ... Je to tedy špatně, když se podle toho někdo snaží svého psa vychovat? Co je tedy správné? A jak by to podle tebe mělo ve smečce vypadat? Nemyslím vlčí ani přímo tvojí, co máš doma. Myslím amatérsky smečku psů, která se setká třeba v parku. Protože pokud si spolu psi v parku hrají, stává se z nich přechodně taky smečka, která "nějak" funguje, nebo ne?

Anonymní
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:53
- Nahlásit

Artemis:
Díky za odpověď to by asi souhlasilo. Matka je dost nervní leč dominantní typ. Mojí pejsu jsem to veledůkladnou socializací myslím odnaučila - je spíš vyrovnaná a dost klidná. Zatím se bohudíky zdá, že to na ní nezanechalo špatné následky.

Takže jediná rada zní už je k sobě prostě nepouštět, že?

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:55
- Nahlásit

Bora
tohle ti vysvětlím zcela jasně-tvoje chyba,že přistoupíš na takovýhle cvičení,na takovýhle venčení,.....asi je ti jedno,jaký traumata si z konfliktů odnese tvůj pes,a jak se mu to promítne do dalšího života....takhle se dělají rvačky,když se mezi psy dá kořist....takový cvičáky fakt miluju,potěšpámbu.
Žádný práva psa nebo feny nejsou,jsi jen ty a tvůj pes na sport,pes,který nemá co bejt vynervenej,kdy ho kde kdo opere...ty chceš aby se s aportem v hubě nervosně rozhlížel,kdo to do něj našije?Aby si na palce nervosně hlídat ty ostatní?
když už chcete venčit dospělý psy na sport pohromadě,tak jim dejte koše a nedávejte mezi ně žádnou kořist,a když je chcete vyaportovat,tak každý sám někde jinde a na balonky....klacek zaraženej pod jazyk je taky pěkná věc.
Sama mám zvířata majetnický a poměrně ostrý u kořisti,a vyhovuje mi to,můžu jít poběhat s cizíma,ale vždycky za bezpečnostních opatření a vyplácí se mi to.

Bora
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 14:04
- Nahlásit

Majda
mně přijde, že smečka psů v parku, kteří si hrají jsou spíš nekonfliktní psi pohodáři. ti ostatní se obvykle kolem parku pohybují s košíkem a na vodítku. V té smečce která mi socializovala štěníka to vypadalo celkem tak že mladí psi si hráli a ve hře a celkem jemně si určovali pozice, jednou byl na hoře jeden, pak druhý. Smečku při všech setkáních "vedl" dospělý samec RR, který každého nového staršího psa (samce) očichal a postojem otestoval, jestli je ochoten se podřídit. Většina psů pochopila a šli mu z cesty. Pak je nechal hrát si s ostatními členy smečky štěňaty i fenami. Ale pokud se třeba nový pes pronásledoval feny a ony se ho bály, pak tento RR oddělil "narušitele" ze smečky a držel ho svým postojem nějakou dobu mimo smečku. Pokud pes opět ustoupil, tak ho zase do smečky vpustil. Taktéž fungoval i můj pes, když jsme byli na procházce sami se fenami a přišel cizí RR (hodně veliký a feny se ho bály) tak ho taky Dasty chodil izolovat od fen. Vždy zůstalo jen u dominování, postojů a obcházení, ke rvačce jsme nikdy dojít nenechali. Obvykle psi samci nosili košíky, pro dobu seznamování, než se snesli i bez nich. Pokud mi přišlo, že Dasty cizího psa utiskuje, tak jsem ho odvolala, stejně tak jak jsem to viděla u majitele vůdce smečky RR. Nechci aby se Dasty do všeho pletl, a u tohohle se prima trénovalo přivolání!

Majda
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 14:04
- Nahlásit

Bora
k 1) když je to konkrétně popsáno, je jasné, že těžko můžeš předpokládat, co udělá cizí fena, ale bohužel musíš předpokládat to horší, (tak jako řidič, který jede po hlavní sice a z vedlejší tam nějaký pitomec zabočí a to by jeden neřek, narazí do tebe) - cizí fena, (pitomec) teoreticky může napadnout tvého psa kvůli aportu. Nevím, jestli je to tvoje chyba, ale u žádného cizího psa, kterého neznáš, neodhadneš jeho jednání na dálku. To není jen na cvičáku, je to i na ulici, v parku. Tvůj pes je kořistník - miluje aport - určitě se ho nevzdá bez boje. Je to totiž podle mě jeho kořist. Já bych psa zkusila odvolat, pokud to je samozřejmě možné, a měl by mě odevzdat kořist - aport - protože je "NAŠE" (moje a jeho)
K 2) tady je těžké k tomu něco dodat, nemáš moc chytré kamarádky (spoluvenčitelky) - promiň
K ostatnímu - jen stručně, bylo by to na dlouhé povídání a asi diskusi, myslím, že když si tvůj pes klacek našel - je VÁŠ!!!! Nevím, co k tomu dodat

Bora
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 14:13
- Nahlásit

Sali
díky za odpověď. za tu dobu co se tohle stalo (loni v létě) jsem už taky dost věcí pochopila, i když ne všechno a ještě hodně se mám co učit. Je fakt, že dost jsem ocenila právě tvé příspěvky ohledně postavení pána a psa jako smečky. Dasty je můj první pes a praktické rady jsou k nezaplacení. Tenkrát jsem opravdu věděla prd. Dnes je mi jasné co dělá pes s aportem, takže pokud jsou kolem jiní psi, tak ho nedostane, a má ho zakázaný. Sám totiž venku přinese cokoli, co se nechá nosit v tlamě, postačí i pampeliška!

Ghianika
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 14:18
- Nahlásit

Majda
Bora
když ono to zas není tak, protože ta fena č. 1) byla moje a pro Dastyho to nebyla až tak cizí fena, znali se a konflikt nebyl, je sem jí měla na place a přiběh k ní Dasty s klackem v hubě, nebo ona běžela za ním, už si to fakt nepamatuju, takže jsme ani jedna nepředpokládali, že by se napadli (ale měli jsme, to uznávám, ale myslím, že oboum nám scházeli ty zkušenosti a ty vědomosti co máme teď). Zas aspoň pro mě to byla zkušenost do budoucna a vím na co si dát pozor.

Ghianika
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 14:19
- Nahlásit

nicméně potom se nám dostalo poučení, že si to dovolit neměla a že jí měl pes potrestat za její drzost

Artemis
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 14:20
- Nahlásit

Majda

... Je to tedy špatně, když se podle toho někdo snaží svého psa vychovat?

Naopak, to by byl ideální stav, ale kdo takto psa dnes vychovává? To jen několik jednotlivců, kteří mají rozum a ostatní se jen odkazují na tu literaturu a pak jsou překvapení, když zjistí, že to tak není, jelikož většina dámiček z paneláků má na vodítku (v tom lepším případě) psa napadáka všeho, to znamená fen, štěňat a všech psů, jelikož je cílevědomně polidštěn s neschopností vnímat a rozumět psům, kterým ubližuje a posílá to tak dál.
Pokud máš tu schopnost udržet psí etogramy tak, jak mají být, pokračuj v tom, ovlivníš tím víc psů i lidí, aniž bys to přímo viděla.

Bora
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 14:22
- Nahlásit

Majda
Majdo, on byl problém i v tom, že pes se s oběma fenami zná, ta fotka co sem dala Ghi to jen dokazuje. Její čuba tam má klacek, (můj pes je ten druhý vlkošeďák) a vše je v pohodě. Prostě jsem takovou reakci neměla podle čeho předvídat, nebo raději řeknu, že jsem neměla tolik zkušeností se psi, abych čekala problém! nikdy předtím se to nestalo. To samé u toho druhého případu. Nikdy by mne nenapadlo dát svému psu do tlamy klacek, který již drží jiný pes!!!

Bora
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 14:24
- Nahlásit

Ghi
koukám že se tu hezky doplňujeme"

Artemis
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 14:26
- Nahlásit

Ghianika
... a že jí měl pes potrestat za její drzost

Omyl, ty jsi ji měla sejmout, ne pes (z jiné smečky).

Bora
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 14:37
- Nahlásit

Artemis
to znamená, že pokud by nastala podobná situace u klacku, tak já si Dastyho odvolám, a pokud by nereagoval, nebo navíc ještě zavrčel či zkusil napadnout jiného psa, tak ho sejmu-potrestám, za to že neposlechl na přivolání?
Ještě dodám, že tenkrát to s poslušností nebylo nejúžasnější asi na obou stranách + násobené tím, že jsem to nečekaly ani jedna. Ale je fakt, že tenkrát se psi nervali, stačilo zařvat dvojhlasně a bylo po psí diskuzi.

Majda
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 14:38
- Nahlásit

Artemis
díky za odpověď. Já se o to moc snažím. Ale ne všichni tě chtějí poslouchat. Raději čtou nesmysly na krásném papíře a prohlížejí pěkné obrázky. V některých "příručkách" je totiž víc balastu než dobrých informací. Je těžké oddělit ten balast od zrna. Ale důležité je chtít se učit, neopakovat chyby, a hlavně díky za tu větu - nepolidšťovat zvířata. Ale vysvětlit tohle lidem, to je nadlidský úkol.

Majda
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 14:39
- Nahlásit

Ghianika
Bora
Aha, tak to jsem netušila, že se znáte. Až z těch zpráv to vyplynulo. Nakonec jste si odpověděli vlastně sami.
Tak hodně štěstí a úspěchů ve výchově pejsků

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 15:12
- Nahlásit

Bora
neexistuje jednoznačná odpvěď na to co je "správně"a co ne,podlem mě účel světí prostředky,a pes na sporotvní výcvik a bodování v soutěžích musí být tažený do sebevědomí a kořistění,musí být vášnivý aportér a mít silně vyjádřený kořistnický a dominantní projev...jen pak má šanci ustát tlaky co na něj půjdou a jít do nich čelem,přijmout výzvu a užít si konfrontaci....takhle vedený pes pak prostě není dělaný na procházky v městském parku mezi tím,co se tam náhodně sebere,ale na relaxační venčení ve své partě,kde si zvířata rozumí a kde si orazí...bez rizika,že se cvaknou,že se zmrzačí...pes do kterého se narvou hodiny a hodiny práce psovoda a figurantů má dost velkou cenu,je to unikát a nech si ho zničit v projevu jen proto,že si nehlídáš kdo kdy jak a s kým...
Ono se to musí znát dobře svý zvíře a jeho projev,znát styl a projev psů kamarádů,znát reakce kamarádů,vybrat rozumnou skupinku psů k poběhání,a ještě si dát majzla na náhodu...
Všechno se dá,a když to nejde dát dohromady i při nejlepší vůli,tak se to neprožívá,ale řekne se hm,tihle spolu běhat nemohou...
Já se pokoušela s Ghianiky Cairem poběhat Bobulku,nešlo to,nelíbil se jí a zaháněla ho,a on se nasral,nakonec na sebe hystericky hejkali z 10 cm a dobře nebylo žádnýmu,takže víme,že tihle se na volno spolu nemusí....v pohodě s ním poběhám Poděsnýho Pádivce dobrmanku Miunu,neb ta pádí a pádí a líbí se jí zájem chlapů....

Ghianika
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 15:24
- Nahlásit

Artemis
ano, to teď už vím taky, prostě dřív to bylo o něčem jiném...
Bora

Majda
známe...víš my nějak už řešení věděly a obě už víme na co si dávat teď pozor, jenže dřív nám oboum bylo vysvětlováno něco jiného, až postupem času přicházíme na to, co vy všichni víte, díky vašim zkušenostem. Teda nevím jak u Bory, u mě je to tak

Bora
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 15:27
- Nahlásit

Sali
tenhle tvůj názor o volném venčení s kupou psů znám a já si to vzala k srdci, i když nemám psího šampiona ve výkonu. Vím že můj pes není parkový pohodář a kolem nás jsou psi podobného ražení. U ostatních majitelů psů si také nejsem jistá reakcí, kdyby se něco semlelo takže s ostatními psi taky moc nevenčíme. Bohužel z toho plyne, že můj pes je fixovaný na mne, a trochu mi přijde, jestli mu to blbnutí s ostaními psy nechybí, jestli mu neberu jeho přirozenost. Já mám psa jako přítele, ale ještě i jiné zájmy, nežiju jen pro psy.
PS: Viděla jsem na Tartu v Letech vašeho dobrmana, hezčího jsem snad ještě neviděla!

Bora
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 15:28
- Nahlásit

[b]Ghi/b]

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 15:49
- Nahlásit

Bora
ale ty mu přece dokážeš poskytnou fůru psího blbnutí....jen to chce přemýšlet...já mám kvůli tomu pět sehraných psů,co spolu žijou,spí,hrajou si,fungujou,a na práci si je bereme po jednom....
Jsme trochu uzavřená smečka,ne že ne,ale s vybranými kamarády se snášíme dobře a ti co si chtějí hrát si to užijou i s cizíma....
Já psům jejich přirozenost nechávám,a na práci si je beru s jejich souhlasem....

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 15:51
- Nahlásit

Bora
Viděla jsem na Tartu v Letech vašeho dobrmana
no,až doroste a dorýsuje se,na výbornou by mít i moh....

Bora
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 15:56
- Nahlásit

Sali
ty máš smečku, já jen jednoho psa a ten si z ostatními nehraje, viz popis her výš! Jo se mnou se vyblbne, ale míle s ním po poli nenaběhám a ke vzájemnému okusování se také jaksi nemám!

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 16:02
- Nahlásit

Bora
jak si jseš jistá,že by nechtěl speciálního kamaráda šitýho na míru??? Zatím jsem dokázala každýmu svýmu psu najít někoho na hraní,ani nevíš JAK DŮLEŽITÝ TO JE, duševní oraz po práci je nezbytně nutný,sociální interakce s příslušníky svého druhu taky....
Nervi ho do party v parku...najdi si partnera k výcviku,a potom choďte se psy na oddychový procházeníčko....věř mi že pokud ti psi budou normální,najdou k sobě cestu...pokud to budou netýkavky jako moje Bobulka,musí se najít pes,který na to nereaguje a neotravuje,pobíhá si a dělá si svý,a ona si za čas zvykne a užívá si to taky....a i prvky dovádění se v tom časem začnou objevovat...
Měla jsem dobrý zkušenosti s hravejma neinvazivníma fenama ke psu jako je tvůj....chce to zvíře vysmátý jak lečo,vedle kterýho se ten tvůj srovná.

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 16:05
- Nahlásit

Takže u svého psa mám 70% jistotu, že pokud mu půjde o aport, a já si ho nepohlídám, tak půjde do feny i šťěněte (a nevím, kam až by zašel!?) aby si aport ubránil a pokud se budou honit psi, tak se přidá a bude je štípat do zadku. Na druhou stranu jsem si dost jistá, že sám od sebe by fenu či štěně nenapadl, (hlídá si jen ten aport) Docela bych řekla že by si i hrál, jen jeho hra postárdá takovou tu jemnost, kdy jsou útoky spíše naznačené a v případě hry se šťěňaty mám obavy že by jim Dasty mohl svou neohrabaností nebo hrubostí spíš ublížit,....
tak to prostě vem Boro tak,jak říkám...výcviková parta,práce a relax po ní,procházka se psy,třeba nejdřív na vodítkách,s košíky,až se o´tukají tak se dají do řeči sami....

Bora
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 16:15
- Nahlásit

Sali

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání