Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Dočasné odebrání misky se žrádlem a dominance NO
Autor Zpráva
reinhard von norden
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 07:02
- Nahlásit

Jak už jsem napsal, mám NO, necelých 5 měsíců. Jako testování mého pejsánka dělám to, že mu občas při krmení vezmu misku. Když si to nechá od páníčka líbit, pochválím... Je to tak týden, kdy se odvážil poprvé zavrčet - tak dostal po zadku a vytaháno za kůži na krku... podruhé znovu zavrčel, tak dostal zase po zadku a přimáčknuto k zemi. Pak už si to netrouf. Jednou ale dostal ňaminku, tzv. chrupku. Večer s kousáním dělal děsnej brajgl, nedalo se spát. Tak jsem mu chtěl chrupku odebrat - zase zavrčel, tak dostal zase na zadnici a vytaháno. Podruhé ovšem stáhl pysky dozadu a zkuil zacenit... tak dostal zase vytaháno a za trest do předsíně. No a včera v noci zkusil cenit a vrčet na mě i během kárání. Nechci přehnaně stupňovat kárání, ale jak mu dát příště znovu najevo, že to nesmí dělat???

Meta
# Zasláno: 9 Lis 2005 07:36
- Nahlásit

Lidé se z toho testování dominance u misky jednoho dne zblázní...chodím na fórum chvilku, od doby o mám štěně, ale na tohle už jsem narazila tolikrát...Hele a co takhle dát štěněti pořádně nažrat, aby nemělo panickou hrůzu z toho, že mu někdo bere dlabanec? A nejenomže mu bereš jídlo, ještě ho při tom mydlíš! Co si asi tak má štěně o tobě myslet??? To jsi páneček - Bůh?
Když to máš hovík ve 4 měsících zkusil nad vepřovou packou, dostal místo ní kus uzenáče. Teď mi dá všechno - v naději že panička mu dá ještě něco mnohem lepšího...Test dominance na žrádlo je totální volovina. I náš kocour vrčí, když má myš. Je proto dominantní? Znám naprosto submisivního pejska, který vrčí u každé kostičky. Zařiď to tak, aby štěně vědělo, že vrčet je zbytečné!

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:00
- Nahlásit

to reinhard....
víceméně souhlasím s Metou. Jsem toho názoru, že pes by na svého pána neměl zavrčet nikdy, ale když už to udělá, tak tak korekce stylem, jaký jste popsal, je podle mě špatná. Já bych Vám radila podívat se na webové stránky pana Rudolfa Desenského, případně se zkontaktovat přímo s ním, abyste vůbec pochopil, jak se ke psu chovat.
To věčné sahání do misky je skutečně hloupost. Váš pes vůbec nemusí být dominantní, ale tím, že ho neustále rušíte při žrádle vašimi "testy dominance" už jste ho podle mého náhoru tak znervil, že má strach o své jídlo, kdy mu ho zase seberete, nebo se mu v něm budete přehrabovat, že si ho jednoduše začíná bránit.....
Nechejte svého psa v klidu nažrat a zkoušet, zda vám dobrovolně odevzdá věci, můžete v rámci hry, aportování apod....
Zkuste si to jen představit, jak byste reagoval vy, kdyby Vám např. Vaše žena neustále brala talíř od pusy a když byste si ho chtěl nechat, jednu Vám ubalila

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:00
- Nahlásit

Meta
No, já už jsem vychovala dost ovčáků a do misky jim taky nelezu. To, že se to píše v "chytrých" knížkách o psech, ještě nic neznamená, taky se tam píše, že se má pes bít proutkem, nebo novinama, což u ovčáka, který nesmí mít u zkoušky reakci na prut, je naprostá volovina. Každý člen smečky má právo na některé věci, třeba na klid při krmení, pes je živá bytost a ne otrok, který si nechá líbit všechno.
Milý pane, myslím, že jste si tím vaším braním žrádla štěněti jen u něj vypěstoval strach, že mu neustále někdo půjde po jeho žrádle. Psi totiž vrčí a cení zuby i strachy, ale to už by jste měl mít taky vyčtené. Myslím, že máte zaděláno na "hezký" vztah se svým psem už teď.
Podotýkám, že u mě bydlí i velmi dominantní psi, ale nikdy jsem s nimi neměla problém, a do misky jim nelezu, ani jim neberu kosti, i když bych mohla.

reinhard von norden
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:16 - Změnil/a: reinhard von norden
- Nahlásit

Psovi misku po několika sekundách s pochvalou vracím - pes ví, že ji dostává hned zpátky, ještě s pochvalou. Účel tohoto testování není si hrát na boha, ale naučit psa, že sáhnout do misky mu jeho pán prostě může - stejně jako jeho dítě, nechci, aby se mi stalo, že pes vyjede jednou na mé dítě, jen protože mu proleze za zády při krmení a hne se směrem k misce (případ, který se stal známé s NO). Můžu se takovému "nevhodnému" setkání snažit zabránit sebevíc, jednou k němu může dojít. Pokud někdo zná lepší způsob, jak psa uvyknout na to, že i ruka někoho z rodiny se může ocitnout u jeho misky, pak se to rád dozvím. Kdyby mě to nezajímalo, tak bych sem nepsal.
Druhá věc je, až si jednou troufne vrčet a bránit i jídlo, které najde venku a které samozřejmě nesmí. Tak mám jen sklopit uši a nechat pejsa v klidu dojíst, i když zavrčí?? I tohle jídlo si přece pes může bránit. Není lepší, když si zvykne na to, že i jídlo se mu odebere??

Ps: K těm řečem typu "dát mu jednou pořádně nažrat" se vyjádřím jen stručně: pes dostává přesně tolik, kolik má dostávat při svém věku a váze, nehladoví ani netloustne.

wami
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:19
- Nahlásit

reinhard von norden
stejně jako jeho dítě, nechci, aby se mi stalo, že pes vyjede jednou na mé dítě, jen protože mu proleze za zády při krmení a hne se směrem k misce (případ, který se stal známé s NO). Můžu se takovému "nevhodnému" setkání snažit zabránit sebevíc, jednou k němu může dojít.

Jenze ono k takovemu setkani dojit stejne muze, a to, ze si pes necha sahnout do misky prave od vas (treba ze strachu), jeste neznamena, ze dite by za podobny pocin po psim nepotrestal (muze si myslet, ze dite stoji v hierarchii pod nim). Pletete jabka s hruskama dohromady...

Eny
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:21 - Změnil/a: Eny
- Nahlásit

reinhard von norden
souhlasím s Ebony, nikdy jsme svým psům (také mám NO) bezdůvodně do misky nešahala, to žrádlo jsem jim dala, tak jaký důvod bych měla mít k tomu abych mu ho zase vzala, NIKDY na mě žádný z mých psů nezavrčel, kvůli tomu, že jsme mu něco brala.
Moje současná fena mi dokonce různé "ňamky" co kde najde nosí, jestli ses ní nechci podělit no když mi přinese bůh ví jak satrou mrtvolku čehosi, fakt nechci a není žádný problém, jí říct fuj je to pust to a samozřejmě odměninit něčím co mám vždy s sebou, případně si s ní pohrát.
Ještě se vrátím k té misce, dominance se neprojevuje jen u žrádla, ten kdo má ve smečcě navrch má prostě navrch kdykoliv a to že já jako vůdce přijdu k misce a můj pes mi bez jakýchkoliv protestů udělá místo není základem vztahu člověk-pes, ale jeho důsledek!
Příklad propochopení, dám psovi žrádlo, a nejednou si vzpomenu, že jsem tam potřebovala ještě přidat např. antibiotika co musí právě teď dostat, no tak normálně přijdu k psovi a v klidu mu to tam zamíchám, jeden ze psů mi okamžitě udělal místo a přestal žrát, druhý nrušně pokračuje v jídle a vůbec mu nevadí že se mu v tom právě rýpu, ale ani jeden neprojevuje sebemenší nevoli.
Z vašeho příspěvku mám pocit, že váš pes už je v takovém rozpoložení, že se prostě o to žrádlo bojí a proto si ho brání, není to dominance, je to strach.
Být vámi začala bych znovu a to tak, že bych psovi dala misku a pak ho lehce pohladila po hřbetě a odešla, po chvíli zase pohladit a odejít... po nějakým čase mu můžete např. hrábnout do misky a nabídnout mu žrádlo z vaší ruky. Cílem je naučit psa, aby vám důvěřoval, že mu nic neprovedete, že ho hlady týrat nebudete... Důvěra, to je to nejdůležitější na vztahu šlověka se psem

reinhard von norden
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:28 - Změnil/a: reinhard von norden
- Nahlásit

Nikdy jsem mu misku nesebral na déle, než na 2-3 sekundy, nikdy o žrádlo nemusel mít strach, že ho nedostane zpátky. Takže pochybuju o tom, že by o žrádlo měl mít trvalý, či dokonce neurotický strach. Hlazení po hřbetě při jídle "provozuju" velmi často.
Známému se mimochodem stalo, že jeho pes jednou začal bránit ňamku, kterou našel venku a která byla fuj.

Důvodem pro toto braní misky na pár sekund je mimochodem prvopočáteční vrčení mého psa, když jsem mu prošel za zády při krmení a mluvil na něj, aby věděl, kdo za ním prochází. Prostě zavrčel. Nikdy před tím jsem mu misku ani nebral, ani ho nenechávám hladovět, ohledně jídla nikdy nebylo před tím nic jiného, než podání žrádla a pohlazení při žraní.

Eny
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:28
- Nahlásit

JK tomu dítěti, je rozdíl, jestli je to vaše dítě či nikoliv. Naši psi si od naší rodiny nechají líbit naprosto všechno. Ale běda, kdyby to chtěl udělat cizí člověk.
Pokud to bude vaše dítě, naučíto ho to stejným způsobem, prostě u něj bude u žrádla stát a postupem ho může pohladit... Ale cizí dítě, tak to prostě nenaučíte. A propo cizí dítě nemá u krmícího se psa co dělat a vy jako majitel tomu musíte vždy zabránit, nenexistuje výmluva, která by ospravedlňovala vás jako majitele, pokud by váš pes někoho bezdůvodně pokousal, natož dítě.

Eimy
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:28
- Nahlásit

jeden ze psů mi okamžitě udělal místo a přestal žrát,

Tak tohle je přesně náš případ, i když chci kolem jen projít, tak psice uhne... A to jsem u ní jako u štěnda tyhle "testy" nedělala...

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:29
- Nahlásit

wami

já bych opravdu ze všeho nejdřív pánovi doporučila aby si přečetl něco o chování psů, jestli chce mít i nadále se svým pejskem hezký vztah. Podle toho co popisuje, jak už vyjádřila Ebony má teď skutečně zaděláno na to, že se ho pes bude tak akorát bát a být z pána nervní.

Takže milý pane - Výborná kniha je Řeč psů od Rogera Abrantese, tam se, pokud budete chtít, dozvíte všechno podstatné a pomůže Vám to porozumět chování Vašeho psa.
Jinak jak správně nanesla wami - správě vychovaný rodinný pes své děti miluje, ovšem velice málokdy je bere jako své pány....V každé lepší knize o výchově se dočtete, že dítě by psu nikdy nemělo dávat povely, nemělo by psu sahat do jídla..atd atd....tohle všechno je na zodpovědnosti dospělého člověka, aby dítě poučil, jak se chovat ke psu a psa naučil, jak se chovat k dítěti. Také platí zásada, že dítě a pes nesmí nikdy zůstat o samotě, vždy musí být spolu pod dozorem dospělé osoby, kterou pes respektuje..........Takže toto stejně jako jeho dítě, nechci, aby se mi stalo, že pes vyjede jednou na mé dítě, jen protože mu proleze za zády při krmení a hne se směrem k misce (případ, který se stal známé s NO). Můžu se takovému "nevhodnému" setkání snažit zabránit sebevíc, jednou k němu může dojít.
co uvádíte, je pouhý alibismus a jako správnému majiteli a psa a případnému otci dítěte by se to vůbec nemělo stát a bude jen Vaší vinou, pokud k tomu někdy dojde.

Eny
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:31
- Nahlásit

Zajímalo by mě jenom, pokud tedy berete misku na 2-3 sekundy jak v tomto čase stihnete psa vytahat za kůži, dát mu přes zadek a ještě ho pochválit jak byl hodný že čekal než mu to vrátíte. Možná je chyba právě tady a naopak když už takhle tak by to chtělo větší interval, aby měl pes čas si všechno v hlavě srovnat, nemyslíte?

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:33
- Nahlásit

reinhard von norden
to se teda pletete, to, že si pes nechá šáhnout do misky, neznamená nic. Dominance se projevuje jinak. A vysvětlit psovi, že se nemá dominantně projevovat, se nedělá braním žrádla, ale celkovým přístupem a výchovou psa. Vy teď totiž toho psa tak stresujeje, že si to žrádlo bude ještě víc bránit, a vystresovaný pes kousne mnohem častěji než pohodář. Opravdu nejlepší jsou zprávy, jedné známé se stalo....jak víte, proč se to stalo a v jaké byl pes situaci?
Jinak, když už po tom toužíte, je lepší psovi sahat do misky s tím, že mu tam něco dobrého přihodím, a ne mu jí celou brát, vy totiž nesaháte do misky, vy mu ji kradete a to je rozdíl.
Na druhou stranu nechápu, proč by se měla ruka rodiny strkat psovi do žrádla, je celkem jednoduché psa krmit odděleně, na svém místě, a ne uprostřed kuchyně, kde o něj zakopávají děti.....
A proč jste si vůbec pořídil ovčáka, když chcete submisivního, hodného psa, který si nechá vše líbit.....nejlépe mazlíka k dětem.

zuzka
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:36
- Nahlásit

jste se tu do reinharda pustili!

v "mé" knížce (poznej a vychovej svého psa od evy nohelové) to taky je, zkusila jsem to párkrát a naše pesina na to nereagovala, takže jsem od toho upustila.
Podle této knížky lze dominanci potlačovat i jinak, třeba občas psa postavit na vyvýšené místo (stůl) a třeba ho česat, nebo si ho postavit před sebe a oběma rukama ho hladit (přes uši, tlapky, až po ocas) ... víc toho takhle z hlavy dohromady nedám

reinhard von norden
já bych teď zkusila, když mu něco berete, netrestat, pouze slovně nesouhlasit (já používám reklamní "na to zapoměň kámo" ) a vyměnit to za něco obzvlášť dobrého (naše pesina miluje vařená kuřecí srdíčka), to se mi osvědčilo zejména venku, kde se najde plno hnusů

reinhard von norden
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:37
- Nahlásit

Chválím, že je hodný, když si to nechá líbit, těžko budu psa plísnit a zároveň chválit...

zuzka
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:39
- Nahlásit

reinhard von norden
jo jasně ja myslela plísnit, když vrčí

wami
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:40
- Nahlásit

ach jo, kdyz on dneska kazdej pes, kterej se chova prirozene jako pes, je hned "dominantni" a "agresivni"...

Jasne, berte jim zradlo, placejte je slozenyma novinama a namacejte jim nos do jejich vlastnich louzi. A kdyz si dovoli ukazat, ze maji taky nejaka sva prava, tak je hned duste na zadech...

Super - a pak kde se berou vecne problemy se psy, ktere nasledne probihaji v mediich a zhorsuji uz tak neutesenou situaci pejskarske verejnosti...

reinhard von norden
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:42
- Nahlásit

Evik
Cit:Takže toto stejně jako jeho dítě, nechci, aby se mi stalo, že pes vyjede jednou na mé dítě, jen protože mu proleze za zády při krmení a hne se směrem k misce (případ, který se stal známé s NO). Můžu se takovému "nevhodnému" setkání snažit zabránit sebevíc, jednou k němu může dojít.
co uvádíte, je pouhý alibismus a jako správnému majiteli a psa a případnému otci dítěte by se to vůbec nemělo stát a bude jen Vaší vinou, pokud k tomu někdy dojde.

Dojít k tomu může, byť i hloupou náhodou, pes není v kotci ale v bytě, i při sebevětším dávání pozor se taková věc může stát.
a opakuju: Počátek všeho byl, že pes zavrčel u žrádla na mě, když jsem jen procházel kolem něj a na misku mě do té doby ani nenapadlo sáhnout.

Petra
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:45
- Nahlásit

se všemi odpověďmi souhlasím, i já můžu se psy všechno a nikdy jsem jim do misky nelezla, a am.b. mám z útulku a nikdy na mě nevrčela. Dítě mám a od malinka ví že se ke psům s papáním nechodí, a to ho poslouchají. Myslím že jste si to udělal sám.

reinhard von norden
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:45
- Nahlásit

wami

Nikdy jsem svému psovi v louži čumák nenamáčel... ale to je jedno, když už se to bere paušálně... že jo.
Pes poprvé zavrčel bez jakéhokoliv braní misky.

Eimy
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:49
- Nahlásit

reinhard von norden

http://cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=8&topic=323

zkus si pročíst tuhle diskuzi

wami
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:51
- Nahlásit

reinhard von norden
Jo, ono je to jedno. Protoze ti tady x lidi pise, ze jsi na to sel spatne. Nepotrebujes radu, potrebujes akorat potvrdit, ze jsi mel pravdu.
Copak je tak tezke pochopit, ze uz i poprve, kdyz zavrcel, mohl mit pocit, ze je pri zradle ohrozen? Jak mel u toho zavrceni postavene usi? Jak vrceni znelo? Jak bylo dlouhe? Jak se u toho stene koukalo? Jake melo postaveni ocasu? A celeho tela?

Teprve kdyz vsechny tyhle znaky budou ukazovat na dominanci, res dominanci. Ale i ta se resi jinak, nez odebiranim misky.

Tak bud chces poradit a pak si nech od lidi, co o tom neco vi, opravdu poradit a nemel jen to svoje. Nebo chces jen potvrdit, ze tvuj zpusob byl spravny, ale pak mas smulu a bohuzel te budu ja (a treba nejen ja) pausalizovat...

Anonymní
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:53
- Nahlásit

už to tu začíná být jako na mujpes, když někdo napíše o radu, nejdřív ho pěkně zdeptat žejo!

Eny
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:56
- Nahlásit

reinhard von norden
5-měsíční štěně je "dítě" a jako k takovému byste se k němu měl chovat, co myslíte, co vyroste z týraných dětí? Vyrovnaní jedinci asi ne, co?
Pokud na mě zavrčí pětiměsíční štěně, tak mu to vysvětlím tak srozumitelně, že si to prostě už nikdy nedovolí, v tomhle věku je zvíře neuvěřitelně vnímavé a chápavé, na druhou stranu je velice jednoduché ho zradit tak aby už nikdy člověku nevěřil.
Má tenváš hafan PP, po jakách rodičích je, ptám se jen proto, že se opravdu občas narodí dominantní jedinec, ale to se dá z PP vyčíst, jestli k tomu má či nemá předpoklad. Mylsím, že to na 90% není váš případ, ale co kdyby. Kdyby ano, vážně bych vám poradila pejka prodat někomu, kdo právě toto preferuje a pořídit si něco pro vaší rodinu přijatelnější

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:01
- Nahlásit

Anonymní
jasně, už je to tu jako na mujpes, prudí tu anonymové

takže pokud si myslím, že někdo něco dělá špatně, mám držet hubu a krok, tak jsi to myslel, milý anonyme? V tom případě poraď sám, jsi jistě tak velký a zkušený, že máš v zásobě milión rad.....poslouchám.......

opravdu už toho mám dost, ať ho klidně ten pes sežere, nebudu se nikomu vnucovat s radama, tady o to evidentně nikdo nestojí, a já to nemám zapotřebí, plýtvat mým časem pro někoho, kdo o to nestojí......perte se s tím sami vážení

pigie
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:04 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Inak, ja som to tiez robila tak, ze vzala misku a pridala do nej kura, teraz sa mu v nej mozem hrabat, vziat, cokolvek. Na mna moj pes nikdy nezavrcal. Psa podla mna treba trestat co najmenej a skorej mu ukazovat, co vsetko moze mat, ked bude dobry a urobi mi po voli.
Beriem spet, raz zavrcal, ked bol vyhladovany po hladovke nakazanej istym "veterinarom" a ja blba doverovala. Tak 4 mesacne stena vyhladovane po dvoch dnoch, potom co uz tyzden poriadne nezralo (nebrala som mu misku, len chcela skusit, ci to nie je horuce), si aj na mna zavrcalo, ale kratko a bol v tom strach, ze zase bude hladne. Na druhy den, ked zistil, ze zradlo predsa bude dostavat pravidelne a pridavam dobroty, sa vratilo vsetko do normalnych kolaji.

A zabudla som napisat to podstatne, urobila som to vseho vsudy asi tak 5x , prvy krat ako pokus a ostatne vzdy, ked som to naozaj potrebovala

Eny
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:08
- Nahlásit

Ebony
jsem netušila že jsi tak vztahovačná
Nebo máš jen depku z podzimu?
Jem se tě chtěla zeptat, když jsi IPař, kde cvičíš (mám dojem že někde na Moravě, viď)
Jestli nevíš o nějakých dobrých (ale fakt dobrých) štěňatech NO cca za rok za dva, plánuju si štěně tak pomalu rozhazuji sítě

Petra
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:11
- Nahlásit

myslím že Vás tady nechtěl nikdo deptat, ptal jste se na Váš problém a tak Vám Všichni odpověděli, co jste čekal, že Vás pochválíme za terorizování štěňátka?

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:11
- Nahlásit

Eny
Asi mám depku, ale podzim mám ráda, tak to bude z něčeho jiného
já su z Hané....
Tak dopředu ti to asi neřeknu, ale až to bude aktuální, tak se zeptej, znám dost slušných fen i chovatelů, poptám se.....

Eny
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:15
- Nahlásit

Ebony
Dík, mohu zaručit, teplý pelech, teplé pravidelné žrádlo, trochu šílenou psici, a pravidelné mučení na cvičáku

monika
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:16
- Nahlásit

jejda lidi neblázněte, reinhard chtěl poradit a ne aby ho někdo osočoval z týrání.Mě prošlo rukama dost psů a i na mě zkoušeli vrčení u misky.Tohle pes prostě udělat nesmí a já souhlasím s reinhardem, že pokud s váma žije pes v bytě a máte ještě navíc dítě, pes musí být spolehlivý.když vrčí u všeho co má u tlamy, není to dobré.když si bude okusovat nějakou kostičku a půjde kolem prcek může ho opravdu napadnout.Já mám doma dvě feny, starou a mladou a ani na sebe nevrčí u misky.My jsme to trénovali tím, že jsme začali hlazením u žrádla a když některá zavrčela, dostala přes čumák se slovy nesmíš.Pochopily to obě.Když měly kostičky tak se prostě přišlo, ukaž co to máš, šáhla jsem na to, vzala jí to od huby,no to máš dobrý a ty si hodná a vrátila jí to.Vrtí ocasem když k nim příjdu a tohle dělám a o nějakém stresu není ani řeč.Musíte si navzájem věřit a vychovávat jeden druhého.Je to běh na dlouhou trať.

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:17
- Nahlásit

reinhard....

jestli Vám opravdu na Vašem psovi záleží, vyhledejte odborníka, kterým např. pan Desenský skutečně je, nechce si od něj poradit, přečtěte si vážně něco o psím chování a všechno vám bude jasnější. Ono totiž skutečně strašně záleží na tom, aby pán svého psa sledoval - sledoval jeho pohyby, grimasy, postavení uši, ocasu, těla celkově a hlavně věděl, co tato gesta znamenají, pak nebude muset docházet k nedorozumění mezi pánem a psem a pes Vás pak bude milovat, když mu budete rozumět. 5měsíční pejsek je jak už tu někdo naznačil je jako dítě, na které se také musí pomalu, s láskou a trpělivostí, a spravedlivou důsledností. To co jste doposud s pejsou dělal, jakým způsobem jste ho trestal apod.....pes má z toho teď v hlavě guláš a nechápe co po něm chcete....Takže jestli Vám na něm skutečně záleží, tak dělejte nejdřív něco se sebou

# Zasláno: 9 Lis 2005 09:20
- Nahlásit

Já jsem našeho k kavkazana učil na přítomnost člověka u žrádla tím způsobem, že dostal misku po chvíli jsem si k němu sedl, nechal ho baštit a jen jsem na něj mluvil. Zpočátku koukal dost zavile ale po pár dnech mu byla moje přítomnost šumafuk. Tak jsem taky občas do misky přihodil něco navíc a nebo naopak když mu tam třeba spadl list ze stromu jsem ho vytáhl. Dneska mu do misky chodí uzobávat i slepice a psovi to nevadí. Pouštět kořist jsem ho učil zásadně jen na hračkách a aportcích takže dneska nemám problém s tím že když venku najde nějaký fujtajbl (pes se s ním většinou přijde pochlubit) zavelím pusť a za odměnu dám dobrotku. A nestalo se že by neposlechl.

wami
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:25
- Nahlásit

Evik
No, tak v tomto pripade je ale na Desenskeho casu dost, proc se snazit prevychovat psa, ktery je normalni... Vzdyt ten chlap ma uz tak plne ruce prace s mnohem vice podelanymi zviraty, Reinharduv problem je resitelny doma, tak proc s nim zatezovat Desenskeho... Ten taky neni vselek...

Jinak bych opravdu misto zjednodusovani problemu (vrci = je dominantni a agresivni) doporucila Reinhardovi precist si neco malo o etologii a chovani psu. Namatkou -
Eberhard Trumler: Tykame si se psem.
Vladimir Mikulica: Poznej sveho psa.
Roger Abrantes: Rec psu.
A jedna vice literarni, ale taky o leccems vypovidajici: E.M. Thomasova: Soukromy zivot psu.

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:26
- Nahlásit

Eny
odkud jsi? já znám stejně víc lidí z Čech, protože odtamtud pocházím. Mám pár tipů na skvělý štěňata, ale veřejně je nebudu prezentovat, pak si to, pro mě ideálně dominantní štěně, koupí někdo, kdo tady zas bude psát o radu
ale ty to zvládneš, to je mi jasný

Anonymní
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:33
- Nahlásit

Hele a od čeho to tady je?Lidi si sem píšou o radu a nikde není napsáno, že musí striktně dodržovat to co se tady prezentuje.Tobě ale evidentně sebevědomí nechybí.

Eny
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:35
- Nahlásit

No já jsem tak trochu středočech, tak trochu pražák
ale pro mě není problém jet pro štěně kamkoliv, protože vím, že to co chci asi za barákem nenajdu
Jedna věc je o dobrým spojení vědět a druhá je k takovému štěněti se dostat, protože bývají zamluveni dlouho dopředu. No nic já bych takouvou dominantnější čubičkou tedy vážně nepohrdla Naopak pro Reinharda by se báječně hodila moje momentální psice, protže většího broučka si fakt nedokážu představit, je to takový retrívr zakuklený do vlkošeda
Dělat se s ní dá dobře to jo, ale není to prostě TO, vždyť určitě víš co myslím

Eimy
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:39
- Nahlásit

Anonymní
Ale když si někdo nenechá poradit od tak zkušenýho člověka, jakoje Ebony, tak fakt nevim... Minimálně se nad tím zamyslet... Přece lidi, co mají se psama výsledky taky musí vědět, co dělají....

pigie
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:42
- Nahlásit

Ja navrhujem, aby si vsetci IPO a TART aci a pod. pisali do infa, co su zac. Urcite by nedochadzalo tak casto k nedorozumeniam Ked sa clovek pozrie, kto radi, tak by ho to mohlo trochu zbrzdit

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:47
- Nahlásit

Eimy
to nemá cenu, znáš to, komu není rady, tomu není pomoci

Anonymní
jestli to bylo na mě (zase jsem vztahovačná ), tak máš pravdu, jako majitelka 9 ovčáků a jednoho jezevčíka musím seběvědomím jen hýřit, protože jinak se smečka velkých, sebevědomých psů zvládnout nedá
a lidi ,co mají problém se svým sebevědomím, co jsou zakomplexovaní, by si raději žádného většího psa pořizovat neměli - toť můj názor

Eimy
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:49
- Nahlásit

Ebony
Znám... a myslim, že ze začátku sem nebyla jiná... Ale teď jsem vděčná za to, že jsem se díky tomuhle foru dokopala jít na ten cvičák a začít něco dělat A že ty na tom máš taky nemalej podíl

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:49
- Nahlásit

pigie
mně by se to tam nevešlo

ale vážně, nemám potřebu se tu vychloubat a psát nějaký svoje úspěchy, každý rozumný člověk přeci pozná, co a jak je míněno, a buď si z toho něco vezme, nebo ne, to už je jeho věc

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:50
- Nahlásit

Eimy
ale nemám, Eimy, kdybys nechtěla, nikdo tě nedokope

pigie
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:54
- Nahlásit

Ebony
Podla mna to nie je vychvalovanie, ale kazdy moze vediet, ako moc tomu cloveku moze verit Nemozem davat rady tvoje a napr. moje na rovnaku uroven, ale clovek, co toto forum nesleduje, proste nevie, koho slovo ma vacsiu vahu

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:55
- Nahlásit

Eny
je mi to jasný, znám několik chovatelů, co jen tak solidní štěňata někomu nedávaj, ale u mě by asi byli rádi, kdybych si je vzala (fuj to je ale namyšlenost,ale už mi to fakt řekli) takže se někdy domluvíme, a probereme to, můžu si pak vzít jedno pro známou
nebo možná uvidíš někde mojí Meginku na akci a zalíbí se ti ta moje dokonalá dračice, ta chovná stopro bude cca do dvou let.

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:56
- Nahlásit

wami

No, tak v tomto pripade je ale na Desenskeho casu dost, proc se snazit prevychovat psa, ktery je normalni... Vzdyt ten chlap ma uz tak plne ruce prace s mnohem vice podelanymi zviraty, Reinharduv problem je resitelny doma, tak proc s nim zatezovat Desenskeho... Ten taky neni vselek...

to já vím - já to taky nemyslela jako převýchovu, ale třeba, kdyby náhodu pán nesehnal literaturu, tak by se mohl jet podívat za Rudou na Ovčáry, kouknout jakým způsobem komunikuje on se psy a popř. se zeptat na konkrétní věci. Takhle to dělá spousta lidí, při těch jeho "free sobotách"

reinhard von norden
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:03
- Nahlásit

wami
Napsal jsem, že je to jedno, protože jsi k tomu přibalila máčení nosu v loužičce... paušalizovala jsi jednu chybu při výchově na celou výchovu... proto jsem napsal, že je to vlastně jedno.

wami
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:03 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Evik
Mozna na pokouknuti jo... Ale vis, me to obcas prijde divny, doporucovat prevychovatele psu pro normalni stene, to je jako spravovat hodinky kladivem...

Ebony
Ty jo, jak tak koukam na ty vase plany, tak premejslim o tom, ze skoda, ze uz mam vybrano (a hlavne zamilovano!) neco jinyho - jiny plemena, a tudiz se s vycvikem budu do smrti tak akorat placatit... Ale kdyz me obcas prejdou lehke deprese z toho, ze neco nejde, tak asi budu celkem spokojena jako vecny zacatecnik s vecne nevhodnymi psy...

Reinhard
Ale to bylo zcela a naprosto vazne mysleno jako prehnane prirovnani! Nicmene, jak vidno, potrefena husa... Nebylo to osobne na tebe, uz jen z toho duvodu, ze predpokladam, ze kdyz se clovek sebere a napise si o radu, tak je tu jista moznost, ze je ochoten zmenit svuj pristup a neco s tim delat... Ale v tom pripade je taky nutne umet priznat chybu a nemlit porad dokola to svy...

pigie
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:07
- Nahlásit

wami
Ja sa nevzdam, raz urcite pride ku mne fundlak, s ktorym nejaku tu skusku zlozim

wami
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:09
- Nahlásit

pigie
Vsak ja se taky nehodlam vzdat - jednou treba nebudu takovy trouba, ze nejakou tu zkousku s nejakym svym psem slozim...

pigie
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:11
- Nahlásit

wami
Ale noooo

Eny
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:11
- Nahlásit

Ebony
no možná se někde potkáme, já jsme pravidelným návštěvníkem většiny vrcholových akcí, catím jenom na čumendu, ale stále doufám, že jednou.... No uvidíme, teď jdu v neděli zkusit IPO3 na body, tak možná... a nebo taky ne.
Ty někam takhle jezdíš závodit? mám s koukat po Meggy? Vlkošedka že jo. Tak si cviku budu hrát na detektiva
Je ale pravda, že na výběráách moc fen nevidíš, spíš psy, no ale já si stejně myslím, že většina povahy jde z feny, tak pátrám a pátrám

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:13
- Nahlásit

wami
ale dyť to není o skládání zkoušek, je to o vztahu, porozumnění a spokojených psech
zkoušky jsou jen třešnička na dortu, myslíš, že moji všichni psi mají na to, aby někde excelovali na zkouškách? Zas mají jiné přednosti

reinhard von norden
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:16
- Nahlásit

wami
Hele, Wami, nikoho jsem tady neposlal dopr... jen jsem se snažil vysvětlit, že ten pes to začal dělat sám od sebe, bez jakékoliv předchozí negativní zkušenosti.
Kromě tohoto problému - ač to může být samozřejmě chyba v mé výchově - problémy se svým 5timěsíčním psem nemám. Ptal jsem se na 1 konkretni věc a těžko si z jedné věci můžete udělat obrázek o ostatní výchově. Pokud si z jedné chyby uděláte obrázek o celé výchově jako negativní, pak je zbytečné sem vůbec psát a nechat do sebe navézt týpky, kteří hned řeknou, jak mám doma týrané zvíře...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:18
- Nahlásit

Reinhard ...
U pětiměsíčního štěněte mi "testování" povahy braním misky apod.přijde jako docela buzerace a celé to i s následnými tresty akorát kazí vzájemný vztah a důvěru.
Štěně potřebuje s lidmi, a obzvlášť s vlastním pánem, zažívat pokud možno samé příjemné věci! A je jen na člověku, aby vše zinscenoval tak, aby mohl štěně co nejvíc chválit a odměňovat a co nejméně trestat.
Tady je vidět, jak nevhodná aplikace různých "rad" z literatury může napáchat víc škody než užitku.
P.S. Nedávno jsem při krmení sáhla feně do misky, protože jsem jí tam přidávala ještě kousek masa. Ona po mně bleskurychle chňapla-chytla mě za ruku. Udělala to poprvé v životě a udělala to proto, že se jí předtím okolo misky motal kocour, kterého musela několikrát odehnat. Jakmile zjistila, že se spletla a že to jsem já, začala skoro "plakat" a naříkat a "omlouvat se". Uklidnila jsem ji, že se nic neděje. Moje chyba - měla jsem na ni nejdřív promluvit a pak teprve jí přidat to maso.
Každý tvor má nárok na klid při krmení.

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:18
- Nahlásit

Eny
s Megy ještě ne, je mladá, mluvím o těch dvou rocích dopředu

bohužel, asi taky zatím budu chodit jen koukat, protože mi začal kulhat pes, kterýho mám už hotovýho na trojky

wami
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:19 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Ebony
ale dyť to není o skládání zkoušek, je to o vztahu, porozumnění a spokojených psech
... no v tom pripade doufam, ze jsem kynologicky mistr!

Ostatne - odakziva tvrdim, ze si nevybiram psy na sport, ale psy pro sebe, a ze se jim budu venovat bez ohledu na vysledky a ze zkusime cokoliv. To jen cas od casu cloveka prepadne takova ta litost, ktera ho zene dopredu - "Ze prej ja na neco nemam?!?!"

Reinhard
V tom pripade si ale rozumime, ne? Netvrdim, ze cela tva vychova je spatna (a myslim, ze to v podstate nerekl nikdo, malovani cernych scenaru je proste jen dokreslenim toho, co by kdyby), ted uz asi chapes, v cem je chyba (v tobe) a jak na to jit jinak a proc... ne?
A co se tyka toho zbytku (i zbytku prispevku) - ber to jako varovani, ze nic se nema prehanet a neni dobre se ohanet hned dominanci a agresivitou, prestoze to je dneska strasne v mode...

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:25
- Nahlásit

reinhard von norden
no nezlobte se na mě, ale když někdo v krátkém příspěvku napíše, jak pětiměsíční štěně dostalo čtyřikrát po sobě na zadek a vytřepáno, tak jaký obrázek o výchově se dá udělat......

reinhard von norden
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:28
- Nahlásit

A proč začal ten můj trouba vrčet, když jsem jen šel okolo, aniž bych se jeho misky vůbec dotkl?? To bylo ono "poprvé".

wami
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:31
- Nahlásit

reinhard von norden
uz i poprve, kdyz zavrcel, mohl mit pocit, ze je pri zradle ohrozen? Jak mel u toho zavrceni postavene usi? Jak vrceni znelo? Jak bylo dlouhe? Jak se u toho stene koukalo? Jake melo postaveni ocasu? A celeho tela?

O neco vys uz jsem to naznacovala...
Proste byl treba jen hladovejsi, nez obvykle a mel pocit ohrozeni, ze o zradlo prijde...

reinhard von norden
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:33
- Nahlásit

Ebony
Nevím, jaký obrázek se dá z toho udělat, když trestající reaguje na domnělý opakovaný projev dominance.
Ale což, já nevím nic o Vás, vy nic o mně, děláme si úsudek na základě popisů situací tady na tom fóru.

Eny
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:36
- Nahlásit

Ebony
Do jara daleko, třeba ještě kulhat přestane

reinhard von norden
Tak to vám tady nikdo neřekne, proč. Asi proto, že jste někde udělal chybu, ale jak máme vědět kde, když na otázky neodpovídáte, z příspěvků si vybíráte jen něco a na dobře mířenou odpověď se hned čertíte, ono přiznat si chybu je taky umění

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:38
- Nahlásit

wami
Mozna na pokouknuti jo... Ale vis, me to obcas prijde divny, doporucovat prevychovatele psu pro normalni stene, to je jako spravovat hodinky kladivem...

no já se špatně vyjádřila....myslela jsem to právě na to pokoukání aby pán viděl, jak se má se psem jednat správně. P. Desenský je nejen převychovatel ale hlavně etolog a spousta lidí se od něho může učit....Ovšem je pravda, že má té práce tolik, že by za ním člověk měl jít až pokud už si vážně neví rady....

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:39
- Nahlásit

reinhard von norden
a jak můžete vědět, že nevrčel strachy o žrádlo, tak jste mu pro jistotu nafackoval, čímž dostal ještě větší strach a začarovaný kruh je tu, co si k němu sednout a naopak ho chlácholit, nebrat mistu, jen na něj šahat a chválit.....

reinhard von norden
a co tohle, to jste psal na jiném fóru

Rovnám toho pacholka každou chvíli, má v sobě dominance na rozdávání... a to je teď hezky poslušnej... až mu bude nějakejch 9 měsíců, to teprv bude na zabití...

to nevypadá na poprvé, nebo máte ještě jiného psa?

Jaké máte zkušenosti s telecím obdobím 0,5 - 1 rok, kdy jsou psi neposlušní zmetci????

nevím, co poradit člověku, u kterýho jsou mladí psi "zmetci na zabití", pro mě je to čas největšího blbnutí a učení štěněte

reinhard von norden
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:40
- Nahlásit

Čertím??
Na všechny příspěvky nemohu odpovídat rovnou, jsem v práci, k počítači se dostanu párkrát za den, v různé časy.

Chybu klidně uznám, když mi (jak se už stalo) někdo vysvětlí jak na to jinak. Ale nevím, proč do sebe kvůli jedné chybě nechat šít, jak kdybych měl doma smečku týraných vychrtlých, k podlaze hřebíky přitlučených pejsů.

wami
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:41
- Nahlásit

Ebony
eh... tak to je fakt sila...

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:41
- Nahlásit

Eny
on už průběžně kulhá skoro celý rok a nikdo neví proč.....

reinhard von norden
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:45
- Nahlásit

Tím rovnáním myslím důsledné požadování zanechání činnosti, kterou pes nemá zrovna dělat, např. okousávání rukou. Když na NESMÍŠ ani důrazným hlasem nereaguje, nemůžu to psovi opakovat pořád několikrát dokola, to si pak z takového zákazu pes nic nedělá. Co se týká vyjádření, že to bude "pes na zabití", je to to samé, jako když rodiče o svém pubescentovi řeknou, že je na zabití... asi mu taky rovnou nezlámou ručičky a nožičky...

Eny
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:46
- Nahlásit

Ebony
no vidíš, tobě kulhá, mě sice nekulhá, ale občas při výskoku kvílí no a občas taky ne a taky nikdo neví proč prostě s ní dělám, jak se dá, no a jsme připravena i na variantu, že kvůli zdraví budu muset dřív přestat, než bych chtěla, proto to rozmezí 1-2let, prostě uvidím, budoucnost je nejistá, ale vzdát něco dopředu se mi nechce

reinhard von norden
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:48
- Nahlásit

Napíšu o někom, nebo o psovi, že bude "zmetek" a hned jsem špatný... jako by to nikdo z vás nikdy neřekl...

wami
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:48 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

reinhard von norden
Jenze proste porad zadny pes neni "neposlusny zmetek"... (A ne, ja to nikdy nerekla. Maximalne o svych psech laskyplne prohlasuju, ze jsou to kreteni (podle knizky Zdeny Frybove "Malinkaty kreten") - nicmene bych je takto nikdy neprezentovala nikde na foru! Psi jsou psi, chyby delame my lide... )

A k tomu ostatnimu - nechapu, proc jeste porad nemam odpoved na ty otazky ohledne chovani stenete v situaci, kdy zavrcelo.

Protoze jinak zcela jednoznacne vnucujete (a trestate) stene za neco, co neni, dominantni pes je jeden z tisice a tim, ze to budete svemu steneti podsouvat (a nasledne ho za to trestat) si rozhodne zadelavate na poradny problem...

Meta
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:55
- Nahlásit

reinhard von norden
"Když na NESMÍŠ ani důrazným hlasem nereaguje"

Tady vidíte, jakou jste si vybudoval autoritu! Naše pětiměsíční štěně na napomenutí reaguje ihned. Štěně k vám vztah evidentně nemá a popravdě řečeno, ani se mu nedivím...
Bude poslouchat leda ze strachu. Bléééééééééééééééé

Anonymní
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:55
- Nahlásit

Mám zato, že se o své žrádlo jen bál a ty jsi ho utvrdil, že má proč. Já bych změnila taktiku, při zavrčení bych ho konejšivým hlasem uklidňovala, že se o žrádlo nemusí bát, do misky bych mu po nějakou dobu při krmení něco dobrého přidávala. Později misku poponesla o metr. Kdyby nezavrčel, pochválit. Uvidíš, že to podobrém půjde. Je to jen štěně, které projevuje své přirozené pudy.

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:57
- Nahlásit

reinhard von norden
nemohu sloužit, štěňata nerovnám, když mě okusují, neřvu NESMÍŠ, ale hned toho využiju a vrazím jim hračku nebo peška a tahám se s nimi
žádnej pes u mě není zmetek, možná si to někdy pomyslím, ale nenapíšu to na fórum, u každého svýho psa předpokládám, že to bude ten nejlepší, co mám, a taky se k nim tak chovám

ale je to proto, že já mám ráda sebevědomý, vyrovnaný psy, schopný velkých výkonů
obávám se, že to není váš případ, takže jste mi ještě neodpověděl, proč zrovna pracovní plemeno NO, když vám nakonec ta jeho povaha nevyhovuje, myslím, že za takového psa by leckterý výcvikář byl rád.....

pigie
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:58
- Nahlásit

Ja suhlasim s wami aj moj pes zavrcal, az ked bol naozaj hladny (tvoj bol urcite menej hladny ale kazdy sme iny). Ale presla som to bez povsimnutia. Nikdy sa to nezopakovalo. Keby som ho potrestala, tak by mozno na mna vrcal tak, ako teraz na teba.

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:59
- Nahlásit

Anonymní
přesně tak jsem to už psala, ale připadá mi, že se rady tohoto typu tady nechytají.....

monika
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:09
- Nahlásit

Pan reinhard je tak trošku zabedněný a má pocit,že je pejsek na klíček nebo dálkové ovládání.Je to tady zbytečná diskuze, on si z toho stejně nic neveme.Doufejme jen, že takových páníčků není víc.Evidentně, ale dělá věci špatně.NO je přece jedno z nejlépe ovládaných plemen a chápou rychle a přesně pokud jsou správně vedeni.Asi by opravdu měli chovatelé koukat, komu štěně prodávají.

Eny
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:15
- Nahlásit

reinhard von norden
Když na NESMÍŠ ani důrazným hlasem nereaguje, nemůžu to psovi opakovat pořád několikrát dokola, to si pak z takového zákazu pes nic nedělá
No jo, a jste si opravdu jistý že to vaše 5-měsíční miminko VÍ co je to nesmíš ??? mě prostě přijde že ke štěněti přistupujete jako k dospělému vycvičenému psu. Pes vám nerozumí a pokud ho to nenaučíte NEVÍ co to znamená nesmíš, a naučit se to dá jen jedním způsobem a to právě neustálým opakováním jednoho a tohotéž povelu, tj. to bylo fuj to nesmíš, nesmíš nesmíš, fuj je to, ne.... Pokud pejsa dělá něco co nemá, vy k němu přiběhnete a jednou řekněte nesmíš a pak ho zbušíte (protože se podle vás nemá opakovat) tak ho akorát naučíte, že si má před váma dávat pozor a radši si všechno bránit, protože nejlepší obrana je útok.
Pes se dá vycvičit jen jedním způsobem a to je neustálým opakováním. jinak to prostě nejde

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:22
- Nahlásit

Meta
přesně tak, já používám jen NE, ale všichni moji psi okamžitě ví, o co se jedná, i štěňata, ale používám to jen velmi málo a JEN když je to opravdu třeba. Když to na štěně budu řvát od rána do večera, zákonitě bude imunní.

monika
asi tak, NO jsou zlatí, nevím co by pan RvN dělal, kdyby měl doma maliňáka od rána do večera pověšenýho na noze, asi by ho utloukl, protože maliny absolutně nechápou, že okusovat lidi je něco špatnýho

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:25
- Nahlásit

Ebony
nemohu sloužit, štěňata nerovnám, když mě okusují, neřvu NESMÍŠ, ale hned toho využiju a vrazím jim hračku nebo peška a tahám se s nimi
žádnej pes u mě není zmetek, možná si to někdy pomyslím, ale nenapíšu to na fórum, u každého svýho psa předpokládám, že to bude ten nejlepší, co mám, a taky se k nim tak chovám

tak nějak to vidím stejně,před lety jsem sice měla trochu tendenci krotit u mláděte temperament,ale jediný co jsem tím udělala byly nervy,který se zas blbě následně odlaďovaly,a nějak mě život metodou pokus omyl naučil spokojeně pracovat s tímco mám v ruce,aniž bych si to pořád potřebovala nějak mustrovat...
žádnou dominanci si nikdy nijak netestuju,na co taky,co se objevuje se řeší samo,resp.je to hned nějak k něčemu využitý...

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:27
- Nahlásit

Eny

já jak to tu čtu, jak si pán nechce nechat poradit, pořád mele svou atd.....tak mi toho štěnda začíná být líto......

wami
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:28
- Nahlásit

Ebony
"NE" je opravdu uzasny zakazovy povel, zejmena proto, ze tim zacinaji veskera zakazovaci slova (nesmis, nedelej, neskakej, neslintej, nestekej a netlem se na me... ) - nicmene taktez se pridavam, ze ostry zakaz pouzivam akorat v zivotne dulezitych situacich (zver, cesta, nebo ja v kostymku a na podpatcich)...

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:28
- Nahlásit

Ebony
protože maliny absolutně nechápou, že okusovat lidi je něco špatnýho
nejen tohle,ale rozjetá 5-měsíční malina se taky nedívá,KDO jí zrovna loví z klubka psů,který mi rovná na jednu hromadu kvůli tomu,že jí záviděli že mi loví mop při vytírání,a po jedný zkušenosti jaký to je když maligně překousne naplno do mý ruky,pak si teprv všimne CO drží a omluví se,jsem zavedla dvojhmat jedna ruka na límec těsně za uši,druhá za kořen ocasu,rychle zvednout,podržet na dýlku paží od těla a zařvat "Bobule to jsem JÁÁÁÁÁÁÁ"......

wami
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:32
- Nahlásit

Sali
rychle zvednout,podržet na dýlku paží od těla a zařvat "Bobule to jsem JÁÁÁÁÁÁÁ"......
... dlouho jsem se takhle srdecne nezasmala...

monika
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 13:18
- Nahlásit

no, možná je to blbý povel, ale naše dogina nás přestala okusovat když jsme začali používat slovo AU!když řeknu AU bere to a přestane mě okusovat.zabírá to taky když řádí s naší 4 letou dcerou.Malá zařve au a Dora dá pokoj.někdy je celkem zvláštní jak si s ní naše malá poradí.

zuzka
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 13:39
- Nahlásit

panebože to už je hon na čarodejnice!

možná, že to Reinhard dělá špatně, možná má jen jiný způsob vyjadřování, ale vaše útoky mě dost zklamaly

asi už nemáte tu trpělivost, když se někdo pořád ptá na to samé, ale není fér když to odnese ten poslední!

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 13:46
- Nahlásit

zuzka
nesmíš se divit,já teď nevím jestli se my dvě osobně známe nebo ne,možná ano,pokud máš kraťandy,
ale tady se ozvali lidi,co je pro ně sport se psy alfou a omegou života,a dělají advokáty jen a jen těm psům....viz Ebony ale je to proto, že já mám ráda sebevědomý, vyrovnaný psy, schopný velkých výkonů
obávám se, že to není váš případ, takže jste mi ještě neodpověděl, proč zrovna pracovní plemeno NO, když vám nakonec ta jeho povaha nevyhovuje, myslím, že za takového psa by leckterý výcvikář byl rád.....

přesně tak to tady my vnímáme a vidíme,a skutečně se nám otvírá kudla v kapse,když jsme dnes a denně konfrontovaný s lidskou přímo všelidovou stupiditou...skutečně se začínám domnívat,že by měl do horoucích pekel někam vymizet fenomén všelidového vlastnění psa,a stejně jako si dostihovou kobylu nekoupí jako živou sekačku na okusování přerostlý zahrádky každej buran,na to mu stačí pár vovcí a jedna koza,by si pracovní plemena neměli pořizovat lidi,co buď nemají nebo se nechystají si získat kvalifikaci s nima smysluplně pracovat....

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 13:49
- Nahlásit

zuzka
neznáme se,pardon...

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 13:50
- Nahlásit

zuzko
já si nemyslím, že bychom tu zmiňovaného pána nějak napadali...snažili jsme zpočátku skutečně poradit,jenomže pak už nás asi holt štvalo, že si pán pořád vedl svou a jakoby nechápal, co se mu snažíme sdělit....

monika
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 13:57
- Nahlásit

by si pracovní plemena neměli pořizovat lidi,co buď nemají nebo se nechystají si získat kvalifikaci s nima smysluplně pracovat....
no s tím až tak nesouhlasím.proč by si nemohl pořídit pracovní plemeno někdo, komu se prostě líbí a jen tak si s ním pracovat pro své potěšení a nemít ambice?znám spoustu NO, dobrmanů aj., kteří cvičák nikdy neviděli, jsou vycvičení a není s něma problém.nekteří umí i stopu a v životě jim bude k ničemu.

zuzka
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 13:57
- Nahlásit

Sali
mám ČSP a asi se opravdu neznáme

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 14:16
- Nahlásit

monika
vůbec nejde o ambice,ale o pochopení jejich povahy,o chtění toho projevu...jde o to,jestli má člověk chuť využívat jejich potenciál a mít radost z jejich plemenného projevu....ať už pro ambice nebo svý potěšení....
Co si myslíš,já patřím přesně do tý kategorie,co dělá se psama proto,že nás to baví....a vrcholový ambice byly něco,co jsem si zblízka prohlídla a řekla eé,radši neé....proto děláme TART,kde si se psama hrajeme na to,co je i nás baví,stylem,který je jim vlastní....

Ebony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 14:17
- Nahlásit

monika
zrovna tak já znám spoustu ovčáků a dobrmanů, kteří se trápí někde zavření v kotci nebo na řetězu, protože jejich majitelé nesnesou jejich nároky na pohyb a temperament. Je smutný pohled na psa, kterej se zmagořil z toho, že je celý den zavřený v kotci. Nemusíš se honit po zkouškách, ale musíš takovéhoto psa zaměstnat, tudíž s ním smysluplně pracovat. Tak aby byl spokojený pes i pán.

jana33
# Zasláno: 9 Lis 2005 14:29
- Nahlásit

já bych to nekonkretizovala na služební plemena a lidi,co si je pořizují,ale obecně na soudnost lidí při výběru plemene. Bohužel stále převládá výběr typu - ten je hezký,toho chci. Ale už se lidi nezamyslí nad tím,co mohou psovi nabídnout. Já bych si nikdy nepořídila klasickýho služebáka,protože sportovní kynologii nechci dělat,stejně tak bych si nepořídila hyperaktivní ohaře,protože kvůli svýmu zdraví nemůžu ani jezdit na kole ani denně naběhat x kilometrů. Ale nejméně polovina lidí to tak udělá a pak se diví,co se děje. Před dvěma týdny mi mýho labrouše porval ridgeback,kterej má přes padesát kilo. Panička je v invalidním důchodu,nemá na psa sílu a pak čumí jako .... a neví,co má dělat,páč je chabrus se zádamaale to je tak se vším

Ketrin
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 14:34
- Nahlásit

"Výběr typu - ten je hezký, toho chci"
Doplnila bych - "-...toho u nás ve vesnici / v ulici / z mých známých/.. ještě nikdo nemá.. tak ho chci"

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 14:42
- Nahlásit

jana33, Ketrin
souhlasím s Vámi oběma.... Soudný člověk se nejdříve podívá do atlasu a když ho nějaký pes zaujme exteriérem, přečte si i o povaze a pokud mu to nesedí, tak se poohlíží jinde, když už najde toho pravého, tak se ještě zeptá chovatelů a zjistí si něco víc o daném plemeni.......Kdyby tohle před koupí psa udělalo víc lidí, bylo by mnohem méně "problémových" psů, když by si každý pořídil to, na co má po fyzické i psychické stránce.....což mě ovšem přivádí k myšlence, že by po světě nejspíš pak běhali jen samí malí pejsci či ta mírumilovná plemena a služební plemena by asi "zapadla".....

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:03
- Nahlásit

Evik
a služební plemena by asi "zapadla".....
Prosímtě k čemu je asi chov "služebních",tedy pracovních plemen,když se nevede jen směrem k jejich využití??? Vede třeba k zachování exteriéru,ale už ne původního poslání....a má to smysl,když stejně část tý povahy tam zůstává,ta část,co už sice neumožní pracovní nasazení,ale pořád dokáže silně znepříjemnit život???? Jediný co vytvoříš jsou podle skutečných potřeb lidu obecného pořád ještě ne dost společenští exteriéráci...
U pracovních plemen si fakt myslím,že méně je někdy více...protože stejně pokud chceš výkon,zbydou ti jen určité krevní linie...kdyby maliní nemakací exteriéráci v pravém slova smyslu nebyli,a byli místo nich jen na vzhled prošlechtění normálně výkonní malinoisové,chovaní a držení lidma,co kromě pracovní použitelnosti chtějí mít taky něco trochu pěknýho,bylo by jen dobře.

evina
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:25
- Nahlásit

Evik:kéž by takto lidé vybírali...Bohužel vybírají jen podle vzhledu.Znám i případy kdy ani nevěděli do jaké velikosti jim pes doroste!Mě dokáže rozčílit když si někdo pořídí temperamentní plemeno a pak je z toho v šoku,že psovi nestačí venku 5.min.na vodítku!

Anonymní
# Zasláno: 9 Lis 2005 18:09
- Nahlásit

Dlouho jsem nenahlédl do tohoto fora a nestačím se divit. EBONYmáš u mě za jedna za ten výtah pana Reinharda z jiného fora. Dostalas ho!!! Je pravda, že taky nehrabu zbytečně psovi do žrádla a když to už musím udělat, tak zbytečně netestuji jeho reakce. Tím nic nezískáte vážený pane. Uvědomte si, že štěně rostlo ve smečce, kde při žrádle samozřejmě vyhrávali silnější jedinci a štěně se cítí být ohroženo, když se mu k misce přiblížíte. Ne tak zhurta! Co si takhle pro začátek nejprve na sebe zvykat a navzájem se poznávat? Ostatní přijde samo. Jen k sobě musíte mít oboustranou důvěru. Zkuste taky občas štěňátko nakrmit z ruky( ne jen mu jídlo brát ).
Ještě tady padlo pár názorů na převýchovu psa ( vrčení majitele na psa apod. ) V jistém směru toto asi může fungovat. Ale za jistých podmínek, s jistým typem psů. Já si však myslím, že touto metodou pokřiveného psa snad napravíte, ale tak, že jeho povahu křivíte dál, ale jinak a jiným směrem. Navenek to může vypadat jako převýchova. Co to udělá s psychykou psa, netuším. Nevím, zda jste pochopili jak to myslím.

Pavel
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 18:10
- Nahlásit

Ten anonym jsem byl já

wami
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 18:44
- Nahlásit

Pavel
Ještě tady padlo pár názorů na převýchovu psa ( vrčení majitele na psa apod. ) V jistém směru toto asi může fungovat. Ale za jistých podmínek, s jistým typem psů. Já si však myslím, že touto metodou pokřiveného psa snad napravíte, ale tak, že jeho povahu křivíte dál, ale jinak a jiným směrem. Navenek to může vypadat jako převýchova. Co to udělá s psychykou psa, netuším. Nevím, zda jste pochopili jak to myslím

Hele, tak s timhle jses uplne mimo - to urcite nepadlo tady...! Tady byla akorat diskuze, jestli stoji za to se jit kouknout k Desenskemu, jak muze vypadat komunikace se psy, nebo ne. A znalost etologie fakt neznamena, ze budes na psa vrcet!

haha
# Zasláno: 9 Lis 2005 20:02
- Nahlásit

reinhard von norden
jak už jste tady viděl u ostatních tak i já vám musím odpovědět že to štěně normálně šikanujete a když takhle budete pokračovat vychováte z něj psa který pokouše nejenom vaše dítě ale v první řadě hlavně vás,nevím proč berete psovi jídlo které mu jedno dáte a nenecháte ho chudáka v klidu najíst,i ten pes má při žrádle snad právo najíst se v klidu,pokud vám bude důvěřovat a mít vás rád tak ani při žrádle na vás vrčet nebude ,mám 4 psy všichni ke mě přišli jako dospělí a ne zrovna hodní jedinci,přesto se mi stane že třeba nerada o žeroucího psa zakopnu,nebo mu potřebuju do misky přidat ,vzít mu moc ohryzanou kost apod.nikdy na mě přitom žádný nevrčí, první co udělám je že psa oslovím jménem ,třeba Brite dej mi to,načež mu jídlo v klidu odeberu,ovšem dělám to jenom když je to nevyhnutelně nutné ,nebudu jim to dělat při každém krmení ,proč taky ,vám by se snad líbilo kdyby vám někdo vyrval řízek z ruky a ještě vám k tomu namlátil.

Pavel
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2005 20:41 - Změnil/a: Pavel
- Nahlásit

Dobře napsané.

Anonymní
# Zasláno: 10 Lis 2005 07:54
- Nahlásit

žanda- ještě k té misce.....já nedřív do misky přidávala,aby si zvykl,že tam sahám a je to prima, bude dobrůtka......pak dala-vzala........ale ne, že jsem se na tuto akci zaměřila a prudila s miskou denně. občas jen takové to-ukaž já ti to zamíchám ) a nevzala a nedala. Ale chce to taky to,aby pes o mě věděl,že jsem u misky,aby se nelekl. Dneska mu můžu hrabat v misce jak chci, můžu mu vzít baštu i z tlamy, na povel jí i vyplivne. Tato akce se nemusela ani nijak zvlášť trénovat,ale asi záleží na povaze psa, i když je to můj už 4 pes v pořadí a s žádným nebyl nikdy v tomto ohledu problém. A hlavně,chválit, chválit, chválit)

Sali
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2005 08:51
- Nahlásit

jo,to je dost přesnej pojem,šikanování štěněte....poslední dobou si všímám,že zvl.u chlapů je to nějak čím dál častější,naprosto nesmyslná a bezcílná buzerace mladýho zvířete,prováděná na dotaz proto,že praktikující si něco načetl o dominanci,agresivitě,nebezpečných psech vůči jiným psům,vztahu k děckám,......a prostě chce,aby se jeho pes do budoucna vyhnul všem těmto problémům....lidi já bych už nemohla dělat na cvičáku instruktora u začátečníků,nemohla,já bych je musela za chvíli ukopat....takhle na ně aspoň chvíli řvu co si o tý jejich stupiditě myslím a pak se jdu uklidnit do soukromí....
Já fakt nevím,CO budu dělat,až k nám do klubu,co má konečně nový krásný plac,začnou chodit místní začátečníci s takovýmihle názory......já se snad budu zapírat,nebo udělám palácovou revoluci,že NIKOHO JINÝ KREVNÍ SKUPINY NEŽ MÁM JÁ NEPOVEDU!!!!!! Jinak náš klub zbavím nováčklů do tří dnů,načež se pak klub zbaví do hodiny mě

Ketrin
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:16
- Nahlásit

Jo, někdo prostě nechápe, že ve většině případů stačí používat zdravý selský rozum a cit a nechat si případně poradit od zkušenějších.
Nedávno jsem měla tu "čest" mluvit s chlapem, který si zradil a zkazil psa LR do té míry, že s ním nemůže nic dělat, pes mu nevěří. A místo aby na tom zapracoval a napravil to, pořizuje si druhého.

pigie
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:17
- Nahlásit

Ketrin

Povedz, ze si robis sranduuuu

Ketrin
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:21
- Nahlásit

pigie
Bohužel. To by byla blbá sranda. Navíc to byl takovej ten supersebevědomej typ co všechno ví nejlépe a nikdo mu nebude nic povídat, neřkuli radit. Takže já jsem mohla udělat pouze to, že jsem mu řekla že ode mně psa ani štěně nedostane ani za milion.

Eny
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:28
- Nahlásit

Sali
To je fakt, nesmíš to brát tak svědomitě
Já když mám lidi v řadě, tak prostě řeknu vše podle mého nejlepšího vědomí a svědomí a pokud někdo má zájem, tak mu ráda poradím dál, pokud nemá tak jeho chyba. víš já vím, že na to stejně nakonec doplatí ten pes, ale na to abych se o něčem přela s člověkem, kterej VŠECHNO VÍ VŠECHNO ZNÁ fakt už nemám, a ničit si svoje nervy kvůli cizí blbosti nehodlám.
Takže praktikuji teorii mrtvého brouka, těm co o to nestojí to prostě jenom odvykládám a mám pak alespoň čas věnovat se lidem, kteří o to stojí

Bora
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:28
- Nahlásit

reinhard von norden
Když lezu psovi do misky, a chci psa testovat, tak bych měla být tak "chytrá" že u toho budu používat mozek. Rozdíl mezi psem a člověkem je i ten, že člověk by měl pří výchově používat i mozek a ne jen hrubou sílu k vynucení "svých???!" práv. Výchova šťěněte je o budování vztahu ne o neustálém zastrašování typu "já jsem bůh a ty mně musíš respektovat". Váš pes nechápe smysl odebírání a vracení misky (navíc se stejným obsahem), vůbec bych se nedivila, kdyby to bral po lidsku jako "šikanu". Jako každý normální tvor se brání. To že mu nerozmíte jeho projevům Vás neopravňuje k tomu psa trestat. Rozumný člověk by se své jednání pokusil psu "po psím" vysvětlit. Takže jasně bych volila metodu, kterou popsali ostatní a štěněti bych po zavrčení do misky něco přidala, s tím, že bych mu nechápavým tónem řekla, Co blbneš? vždyť se ti nic nedějě?!
Jak by bylo vám, kdyby jste dostal od šéfa ráno výplatu a během dne vám ji ještě několikrát vzal (a zase vrátil) a ještě se u toho tvářil, jako že vůbec nechápe, proč vás taková samozřejmost otravuje????!!!

Sali
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:33
- Nahlásit

Eny
uvidíme,já doufám,že tolik nových lidí nepřijde...

evina
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2005 12:40
- Nahlásit

No nazdar...já také štěníkovi občas šáhnu do misky,ale tak že tam vložím ruce přičemž pesana pohladím po fousech.Z jeho strany se nic neděje.Zkusila jsem jednou i odebrat ale to začal žrádlo hned hltat,tak už to nezkouším...ať se chudák v klidu nají.Kostičku si od něj občas vezmu(hned vrátím),mě jí dá naprosto v pohodě...ostatním členům rodiny nedá-vrčí,tak jim říkám ať to nezkouší.Jak to tak ale čtu,tak vlastně dělám chybu,co?

Anonymní
# Zasláno: 10 Lis 2005 13:11
- Nahlásit

žanda- evino, je spíš lepší,pokud ostatním doma nechce kost dát, mu jí "vyměňovat" za jinou,aby viděl,že to je hra........U nás je kost vlastně hračka- jelikož jeho zubům stejně žádná hračka neodolá, kost chvíli vydrží. A když si pesan mímo v hlavě přemele,že mu jí nikdo nechce "sežrat" a že dostane třeba i ještě lepší....vrčet nebude. Pak se to stane samozřejmostí......ale nelze takovou věc učit od rána do večera a psa stresovat.

Kamarádka přinesla mému psovi kost,sedla si a pila kafe...on jí tu kost položil k jejím nohám a začal jí baštit. Aniž jí to došlo,vzala mu kost a odhodila kousek dál,jako fuj ,blemcáš mi nohy.....pesan si to šel tedy jíst tam. Až pak se zarazila a ztuhla. Podotýkám ,že pes jí dobře zná, ona sama je taky pejskař,venčíme spolu denně. Ale v tu chvíli jí ani nenapadlo,že by jí měl pes kousnout. Taky se tak nestalo,neměl důvod-ta hodná teta mu jí vlastně dala)

Evik
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2005 13:20
- Nahlásit

Anonymní - teď jsi to přesně vystihl/a......když člověk přistupuje ke psu beze strachu, že by ho pes mohl kousnout či zavrčet, tak pes to taky bere v pohodě.

Anonymní
# Zasláno: 10 Lis 2005 13:39
- Nahlásit

Evik- ten anonym,jsem já žanda-píšu to vždy na začátek,neboť pc mě nějak nechce vzít na vědomí.

Ono vůbec,jak psovi ukážeš, že se bojíš,je blbý...a svému vlastnímu -to už je skoro katastrofa.
A náš hafík je dost sebevědomý a dominantní,tak že tento luxus si u nás dovolit nikdo nemůže. Musíš mít pořád navrch.

Evik
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2005 14:09
- Nahlásit

Žando,
náš hafan z útulku je taky něco podobného - taky se sklonem k dominanci a zpočátku jsme právě ten problém měli - tedy já ne - můj přítel....Na začátku našeho vztahu se psem přítel provedl u psa nevhodnou korekci za nežádoucí chování a byl kousnut....týden to rozdýchával a mě to dalo hodně práce ho přesvědčit, aby se nebál....Tedy on ze psa neměl strach jako takový, ale prostě "obavu", že se to bude opakovat a spíš se sám bál, že to s pejsou nezvládne.......Nakonec to zvládl on aj pes takže už jsme všichni v pohodě a dneska už můžem psovi vzít a zase vrátit cokoli a pes nás prostě bere....Prostě člověk to musí mít nejdřív srovnané v sobě, aby byl v pohodě i pes.....

evina
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2005 14:30
- Nahlásit

S tím strachem,to je přesně to,co jsem vypozorovala také.Štěník se zdá být docela suverén až drzý.U mě ví,že to na mě neplatí.Kdežto manžel a dcera se spíše bojí,takže před ním ucukávají rukama.Takže já vynadám jim(ne psovi),že mu jenom ukazují,že to dělá správně když zavrčí a oni se klidí z cesty.Na syna raději dohlížím(je mu teprve 6,5),toho ale pouze tahá za oblečení.Syn se ho totiž nijak nebojí a když si občas hrají,tak oba docela dost snesou...nevím na koho pak dávat pozor dřív!Faktem ale je,že je to první pes,kterého bych s dítětem samotného(zatím)nenechala.

Evik
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2005 14:42
- Nahlásit

evina

to s tím ucukáváním jsme si přesně zažili nedávno.....Když u nás byli bratránci tak chtěli vidět našeho pejsu z útulku....Starší bratránek k němu přistupoval suverénně, takže pes ho vzal v pohodě, mladší bratránek, dělal jakože si ho chce pohladit ale bál se reakce psa, takže pes se cítil "nahoře" a vyjel po něm.....já ho zpracovala "že takto tedy ne" a pes si sice nadále mladšího bratránka nevšímal, ale když si ho on chtěl pohladit znovu, tak pes ucukl a šel pryč.......Prostě, jak se dá najevo strach, je zle...

Anonymní
# Zasláno: 10 Lis 2005 14:43
- Nahlásit

žanda- já vím,že to je ,když je nějaký problém,na delší dobu..prostě to nechce uspěchat a kde jsou děti a menší je to ještě o hlídání i těch prcků. Mám sama už velkýho syna,ale taky ho musím navádět na různé situace,aby nezvoral to,co člověk opravuje. Jelikož on psa miluje a byl by někdy ten,kdo ustoupí.....což u staforda si dovolit prostě nemůže. Tak zvaně je nedůsledný..Na jednu stranu ho i někdy chápu,ale na druhou mají smůlu oba))

A když je v tom ještě strach psa,je to vždy ještě o velice citlivém přístupu,abych psa zbytečně nestresovala,ale abych působila výchovně......holky to je někdy na vysokou kynologickou)

evina
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2005 14:57
- Nahlásit

Vysokou kynologickou nemám...leda tak možná výuční listPořád někde čtu,že v postavení smečky má být pes na posledním místě až za dětmi.To je hezké ale jak k tomu dospět,když je pesan prostě nebere?Zatím to všechno sleduju a v případě nutnosti štěníka okřiknu.Jenomže za prdelí celé rodině stát nemůžu.Dnes pesan po manželovi vyjel opět(už včera jsem mu řekla,že to pes skusí znovu,když mu to včera prošlo),tak mu dal manžel jednu přes čumes a štěník poslechl.

Anonymní
# Zasláno: 10 Lis 2005 15:04
- Nahlásit

žanda- evino tu asi nemá nikdo)) ona totiž ani dobře míněná a osvědčená metoda nemusí zrovna u "tvého" hafíka zabrat.....a člověk se pořád učí jak na ty chlupatý grázlíky)

evina
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2005 15:07
- Nahlásit

jak by to bylo jednodušší,kdyby ty psí povahy byli přes kopírák.Já nevím proč mi to psi stěžují tím,že je každý naprosto jiný.Mám třetího,opět knírače a rozdíly v povahách jsou strááášně veliké!!!

Anonymní
# Zasláno: 10 Lis 2005 15:10
- Nahlásit

žanda- evino a to máš kliku ještě stejného plemene,tak že ta možnost podobnosti tam i může být)

předešlý pes ani vzhledem,ani temperemantem,ani ničím by neměl být podobný tomu současnému,ale občas v lumpárnách podobnost tedy vidím velikou)

Ketrin
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2005 15:10
- Nahlásit

evina
To je právě ta zábava

reinhard von norden
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 08:51 - Změnil/a: reinhard von norden
- Nahlásit

Ehh...
tak prosím: 1) Můj pes na NESMÍŠ slyší docela dobře hned napoprvé. Teprve když ne napoprvé, zvednu hlas, ale ani napotřetí ho hned "nezbuším", jak tady někdo napsal, když pes kouše dál a bolestivě, tak zakňučím, vyjeknu. Někdy holt ale ani to na něj nezafunguje, když se moc rozdovádí, pak přijde to zmiňované držení za kůži na krku...
2) Kvůli jednomu dotazu a neodpovídání na příspěvky (už jsem tady psal, že v práci se dostanu k počítači jen někdy) mě tady spousta lidí zkecne hned, že jsem si neměl takového psa pořizovat, atd...
3) Nevím, proč by výrazy jako "zmetek" apod. o psech nemohly z jakéhosi morálního důvodu zaznít v tomto fóru, už jsem jednou psal, jak to myslím, ale někomu se prostě nelíbí slůvka, myslím, že to je stejné jako říkat o svém psovi, že je to "kretén", jak to tu psala jedna autorka...
4) Vím, že bylo špatné štěně za to vrčení trestat, hned ten večer jsem zkusil opačný postup... v pohodě. Ale, to jak se vyjadřuju, neznamená, že jsem analfabet a že jsem se o psech nesnažil nikdy nic dozvědět... Právě v knize V. Mikulici "Poznej svého psa" jsem na str. 260+nějaké strany navíc (kapitola o vývoji štěněte) našel pasáže o braní misky, se slovy: (pokus o parafrázi) Pes v tomto věku (cca 5 měs.) projevuje tendenci bránit svou misku. Aby se předešlo pozdějším problémům, měl by se pes naučit kdykoliv, kdy se jeho pánovi zamane, odevzdati tu sebelákavější potravu nebo kost. Měl by i strpět, když mu pán míchá při jídle prstem v misce...
Má chyba byla psa za vrčení přímo trestat, ale snažím se to napravit. Není to však žádné terorizovné hovádko, ani si nemyslím, že je pes na "klíček". To, jak se tady někteří do mě navezli mě nejenom mrzí, ale taky vím, že když si o mě někdo na základě několika diskus. příspěvků udělal svůj obrázek (aniž by mě znal, stejně jako já neznám ty, kteří mě tady poučují), ten už všechny mé příspěvky bude vidět skrz tyto dopředu nasazené brýle... škoda mluvit.

wami
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 08:59
- Nahlásit

reinhard von norden
Hele, na balast se vykasli... V principu ses zaridil podle rad, coz je dobre.

(P.S. A byla bych rada, kdybys zadnou cast mych prispevku nevytrhoval z kontextu!!! )

reinhard von norden
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 09:56
- Nahlásit

Fajn...beru námitku.

ps. ten balast je ale blbej, protože pak se tu držkujem a chytáme za slova a někteří si ze mě prostě udělali tejrače psa a asi si pokaždý odplivnou, jakmile na tomhle fóru narazí na mé jméno...
aniž bychom se znali...
Trochu mi to připomíná "skvělé" diskuse třeba na Novinkách.cz apod...
Snad se tu ještě budu moct objevit.

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 11:14
- Nahlásit

reinhard von norden
ale sorry když ty jsi přesně ten člověk,co bych s ním špatně mohla pracovat ve dvojici,máš něco načteno a naposloucháno od lidí kolem,aniž bys do sebe měl vestavěný nějaký ten selsko-rozumový filtr,a když se na něco zeptáš tak to z tebe přímo čiší...taková ta potřeba aplikace technokratickýho myšlení na živý organismus...čili že co je psáno to je dáno....selský rozum by ti napověděl,že pouze pozorováním danýho objektu a vzájemnou interakcí ve smyslu akce-reakce a ladění kolem toho se dostaneš k souhře dvojice TY a TVŮJ PES...
Vím přesně o čem mluvím,nejsem začátečník ani ve školení kolegů...

reinhard von norden
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 09:17 - Změnil/a: reinhard von norden
- Nahlásit

Sali

Ehm... kdyby to napsal někdo do nějaké přihlouplé encyklopedie, tak neřeknu, že mi to vyčítáš, ale vzhledem k tomu, že to napsal Mikulica, tak jsem to skutečně bral jako platnou věc...

Selský rozum budu příště používat. Jen mi to přijde, že všichni, kteří mi to vyčítají, asi nikdy při výchově psa neudělali žádnou chybu.... nebo s ní spíš nikdy nevylezli na světlo??? Nechci provokovat ale štve mě, když mě někdo považuje za technokratický typ myšlení, jen kvůli jedné chybě. Vždyť o tom, jestli poznám nebo nepoznám vyladění svého psa to ještě nemusí svědčit. Ale podle tebe asi ano...
Ps.: Jinak ve dvojici se ještě pracovat dá, dokonce i s celým kolektivem... (ač mám radši svého psa, než lidi) ale ne ve chvíli, kdy (vedle dobře míněných rad) se do mě naveze spousta lidí takovým způsobem, že už jen kvůli tomu stojí za to necouvnout, i když vím, že momentálně nemám pravdu. Doma jsem se podle rad zařídil...

haha
# Zasláno: 14 Lis 2005 09:32
- Nahlásit

reinhard von norden
samozřejmě že každej dělá chyby i já je dělám ,kdo tvrdí že nikdy chybu neudělal tak myslím kecá,tak se už nerozčiluj, co pes už nevrčí?

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 11:22
- Nahlásit

reinhard von norden
ale když já fakt nevím jak ti to říct,asi je to tím,že já si začátky se psy odreagovala ve 14 letech,a měla kolem sebe správný vzory,a dál že jsem se podle vzoru svý matky,bioložky,orientovala od mala na přírodovědu a výzkum,a příroda není o tom,že všechno hned mustruješ ke vzoru svýmu,ale že to nejdřív dlouze pozoruješ a snažíš se analyzovat co jak a proč....takový to dětský hravý mustrování jsem si odreagovala na kníráčkovi,co jsem zkonila jsem pak pracně přecvičovala,a v dospělosti už jsem nějak měla v hlavě srovnáno co jak a proč...Mikulicu jsem četla opakovaně,hned jak poprvé vyšel,to mi bylo asi 16 let,taky jsem ho dětsky brala jako určitý dogma, ale rozhodně jsem se podle popsaných kasuistik a zobecnělých pozorování nepokoušela zvíře nějak úmyslně šikanovat,víš,já nikdy necítila totiž pocit ohrožení,pocit,že pozor existuje dominance a musíme se od mala ujišťovat,že pes je pode mnou a ne já pod ním...já jsem dost dominantní parchant sama od sebe a spíš se musím hlídat,abych si zviřátko omylem nesrazila,mám pozorovací schopnosti a mám na svý chování zpětnou vazbu,což mě dost dobře naučil první dobrman,plašan a poděs,a spíš mě strašně mrzelo,když se pes zatvářil submisivně...
Je fakt rozdíl mezi chováním ke psu u ženy a u chlapa,zvl.když jde o dospělé lidi a začátečníky najednou...jsem o hodně radši,když se člověk přes tuhle fázi dostane když je sám ještě hravý dítě,který si nepotřebuje nic před ostatníma dospělcema dokazovat,dospělej chlap bez šestýho smyslu na psy,ustálenej ve svejch schématech,takovej co už si nehraje,ale bere věci smrtelně vážně a dost si hlídá svý ego,takovej chlap je pro mě noční můra.
Lidi co s nima spolupracuju takovýhle věci totiž vůbec neřeší...to se formátuje nějak samo,jako funkce situace,lidi kolem mě řeší spíš jak do psa nalejt víc šťávy,víc pracovní závislosti,víc razance.....víc dominance.....

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 11:27
- Nahlásit

reinhard von norden
já maximálně udělám to,když se tady bavíme o hlídání si kořisti,že si zkontroluju všechno,co zvířata seberou a nosej si to,všechno mi přinesou,ukážou,správný věci jim nechám,špatný vyměním za jiný správný,na jídlo jim sahám jen když to má význam,něco přidat,přesunout misku,.....i ta nejdominantnější maliní čuba,co když má kořist jdou jí všichni hezky daleko z cesty,mi úplně sama bez jakýhokoli nátlaku ukáže co má a nenerví,že o to přijde....jde to nějak samo,nevím jak to dělám,je to funkce situace.

haha
# Zasláno: 14 Lis 2005 11:43
- Nahlásit

Sali
přesně tak jak píšeš .mým psům můžu sebrat od huby kost aniž by hnuli brvou ,je to asi tím že jsem nad tím nikdy neuvažovala ,nikdy jsme je v tom nijak netrénovala ,prostě to berou jako samozřejmou věc a já taky ,sebrala jsem ohryzanou kost i psovi kámošky ,jen tak ani jsem nad tím nepřemejšlela prostě měl jí malou a připadalo mi že by se mu zapíchla, ona na mě koukala jak cvok že si to u nich v rodině nikdo nedovolí,ten pes mi jí dal bez odporu,nevím jestli psi z některých lidí vycítí něco o čem nemá člověk ani páru a u někoho to prostě nejde ,fakt nevím ,třeba můj táta i jeho bratr jsou typ lidí kteří dovedou ochočit každého psa ať je to dˇábel sebevětší,tak je za pár týdnů miluje,já jsem taky nikdy neměla problémy s chováním psů ke mě ,spíš naopak k ostatním lidem,protože většinou můj pes je můj a nikoho jiného nechce ,docela mě poslední dobou láká vyzkoušet se psama i něco víc než je nechat vedle sebe žít ,ovšem nevím v 35 letech se přihnat na cvičištěkrom toho problém v komunikaci se psama nemám ale s lidma někdy jo

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 11:59
- Nahlásit

haha
psi z některých lidí vycítí něco o čem nemá člověk ani páru a u někoho to prostě nejde
tak nějak to je,jde o empatii směrem ke psu,o šestý smysl a cit,dary od Boha,za který bych dala nevím co,nemám je....

Sali
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2005 12:03
- Nahlásit

nevím v 35 letech se přihnat na cvičiště
to by asi všude dobře nedopadlo,budeš už mít svůj styl a svý názory,a lidi tam taky,nevím jak by reagovali,je spousta cvičáků,kde bych jim nejradši hned práskla dveřma,co si s lidma nemám co říct...
Jde o to,CO bys chtěla dělat za sport,co víš že by bavilo tebe a na co máš vhodnýho psa....a pak už to chce najít partu,která není uzavřená a dělá přesně tenhle styl....ale komerční cvičák to nebude,za to dám krk.

haha
# Zasláno: 14 Lis 2005 13:44
- Nahlásit

Sali
budu to muset pořádně promyslet a porozhlídnout se po okolí,jinak z mejch psů jsem nemyslela žádnýho .spíš koupit kvalitní papírový štěndo a začít od malička ,bavila by mě záchranařina ,ale musím si to ještě rozmyslet ,jestli bych to všechno stíhala ,práci ,ostatní psy a další zvířata co mám ,ale láká mě to docela dost

Anonymní
# Zasláno: 15 Lis 2005 10:59
- Nahlásit

žanda- pro haha
Já začala na nový cvičák chodit skoro ve 40.....a nevidím v tom žádnej extra problém. Je tam prima parta lidí, různá věková skupina a v pohodě mě vzali mezi sebe.......Ale je to jako všude o lidech....

Meta
# Zasláno: 15 Lis 2005 11:20
- Nahlásit

haha

No jestli jde o povzbuzení - je mi 38 a v neděli jsem byla se psem na cvičáku poprvé. Co by člověk pro pesa neudělal. Bylo to fajn. (Teda zima stráááášnáááá. To si jako teplomilný, již usedlý tvor užiju.)

Anonymní
# Zasláno: 15 Lis 2005 11:25
- Nahlásit

žanda- pro:reinhard von norden....pak mám radost,že opačný postup funguje) až zase budeš na pc,dej vědět jak se daří)

haha
# Zasláno: 15 Lis 2005 11:28
- Nahlásit

Anonymní
Meta
jaký máte pejsky?měli jste jich už před tím víc nebo jsou to vaši první? kdybych měla prvního psa tak bych se asi nerozpakovala ,ale mám strach z toho jak mi výše napsala Sali že mám moc svejch zakořeněnejch názorů a svůj styl výchovy a prostě si taky myslím že by to moc dobrotu nedělalo,ale možná vezmu některýho ze svejch hafů a půjdem se podívat ,ještě nevím

Ketrin
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2005 11:56
- Nahlásit

haha
No já byla na cvičáku poprvé ve 36... zaplatila jsem si 10 lekcí pouze za tím účelem, aby se 3-4 měsíční temperamentní, splachovací a bláznivé štěně-fena LR naučila chovat k cizím psům. Nic víc jsem si od toho neslibovala, jinak jsem si sama cvičila co jsem považovala za nutné pro budoucí lovecký výcvik. Samozřejmě jsem tam mezi ovčáky a dobrmany a s naprosto odlišným stylem jejich pánů, byla za blba, ale bylo mi to fuk a celkem ze strany výcvikářů bylo i respektováno, co chci a proč to chci. Jen jeden nás tam neustále nutil dělat ty německé obraty nebo co.... ale jinak dobrý. Takže směle do toho, myslím že nejsi typ který si nechá vnutit něco co nechce.

Anonymní
# Zasláno: 15 Lis 2005 12:11
- Nahlásit

haha- stále se snažím podepisovat, ale můj pec je nějakej divnej, nepřepíše to viditelně,proto na uvod píšu svůj nick-žanda.

Mám staforda.........a jak píše dál ketrin, na pár cvičácích na nás taky koukali jako na exota,když to není NO- jinak nic proti NO nemám-to předesílám.
Tam,kam chodím teĎ je pravda hodně NO,ale jinak opravdu od jorkšíra až po RTW...voříšky nevyjímaje. NIkdo se nekouká na to, jaké máš plemeno ,krz prsty.

Meta
# Zasláno: 15 Lis 2005 12:13
- Nahlásit

haha

Na gymlu jsem měla vořešici Džalinu, když jsem byla na mateřský a Džalina odešla do psích lovišť, ujali jsme se jednoho bezprizorního vesnického vořecha Guláše a protože ten se lidí hrozně bál a byl ochoten bydlet maximálně na dvoře, tak na mazlení jsem si přivezla od jedné množitelky na inzerát pudlíka Amorka. Obě psiska už měla půl života za sebou, takže předloni selhaly ledviny Amorkovi a když letos na jaře zdrhlý vlčák zakousnul senilního, leč stále bojovného Guláše, došla jsem k názoru, že je konečně pravý čas si pořídit "PSA" o kterém jsem patnáct let snila. Takže je to náš první velký pes - hovawart. A jsem z toho celá pryč, jak je to štěně učenlivé. To než se Guláš naučil spát aspoň v chodbě, trvalo pár let. Takže nějakou zkušenost s psiskama mám, ale na cvičáku jsem nikdy nebyla. Štěně cvičení baví, na stopách je docela dobrý, no ale obrany sama cvičit nemůžu a překážky si taky nebudu stavět na zahradě. Tak jsem holt dospěla k názoru, že bez cvičáku to nepůjde. Prvně jsem byla spokojená, to co mi poradili, odpovídalo mému přístupu, něco jsem odkoukala a tak půjdeme zas.

Anonymní
# Zasláno: 15 Lis 2005 18:55
- Nahlásit

ahoj, ještě k tomu odebírání misky při krmení. Mám téměř dvouletou ovčačku, krmení jsem jí nikdy nebrala, možná když jsem zapomněla přidat prášek. Občas jsem jí do misky sáhla. Vždy když jdu kolem udělá mi místo. Nikdy nezavrčela, ani na mě, ani na kohokoli jiného. Mám s ní dokonce CT zkoušky, kde je tato věc prověřována. Nemyslím si, že při správné výchově se stane ovčák dominantní, a určitě ne 5ti měsíční škvrně..

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání