| Autor |
Zpráva |
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 01:08
- Nahlásit
Už jsem se tady na to myslím jednou ptala... Ale po zážitku asi před 5 minutama mi to nedá se nezeptat. Moje feňule je nedůvěřivá k lidem, nechá se pohladit, když to já chci od každýho, ale sama od sebe jde jen k někomu.
Ale ted jsem s ní šla ještě na chvilku ven, aby se před spaním vyvenčila a měla klidnej spánek. Minuly jsme několik lidí, kterých si ani nevšimla, ale potom jsme potkaly pánečka od jedné fenky, kterou občas potkáváme a na toho začla docela ošklivě štěkat, prostě fakt hlídat. Já sama jsem nevěděla, kdo to je, až potom mi to docvaklo, že je to on a tak jsem ji v tom chování svýma pocitama nejistoty asi ještě podpořila.
Potom, když jsem se s ním začla bavit, tak jsem ho nechala, aby ji pohladil, ale ona vypadala hrozně nejistá, jakoby nechápala, proč ji ten cizí, jí nesympatickej člověk, může klidně hladit... Když jsem ji pak pustila, tak ještě poštěkávala, ale povelem jsem ji usměrnila a byla potom v klidu...
Já sama mám teď zmatek v hlavě. Jsem ráda, že je schopná na lidi pustit hrůzu, kdyby se něco dělo, ale nevim, jestli zrovna takovýhle chování je žádoucí...
Problém je v tom, že i kdybych chtěla, tak nevim, jak ji to odnaučit. Napadá mě udělat modelový situace, ale problém je v tom, že ona na lidi, který znám štěkat nebude (tohle už jsem zkoušela, chtěla sem , aby se nebála velkejch chlapů, tak jsem se domluvila s kamošem, co má 2 m, ale toho normálně přivítala a nechala se podrbat. Stejně tak to bylo u lidí ze třídy, který viděla poprvé v životě atd...) a vyhledávat situace s lidma, který neznám a na který začne štěkat mi moc vhodný nepřijde... A teď babo raď...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 07:06
- Nahlásit
Eimy
Psi tekhle občas reagují. Mnohdy stačí jen to, že je tma, nebo má ta postava světlo za zády, nebo se pohybuje váhavou chůzí a méně důvěřiví nebo bojácní psi štěkají.
Bohužel u Garfielda to začalo takhle a pár lidí se ho bálo nebo před ním uskočilo a on v tom našel dobrou zálibu. Takže teď mám oči na šťopkách a v podstatě neustále je na upozorňovacích pomůckách. I tak mi občas vystartuje.
|
reinhard von norden
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 08:27
- Nahlásit
Štěkání na lidi je zajímavá věc, můj pes je ještě skoro 5timěsíční ovčák. Většinou štěkne jen na něco neznámého, podivného - důchodce o holi, zedníka nahoře na lešení, přimknutou dvojici milenců, kteří proti světlu vypadají jako nějaká široká dvouhlavá obluda... taky ale štěká na divné lidi - opilce, vybírače kontejnerů apod. Většinou mu štěkat zakazuju (kdo má taky v 10 večer někomu z okolních domů vysvětlovat, proč ten pes tak ruší jeho klidný spánek...), ale za vrčení na nebezpečně vypadajícího opilého mladíka jsem Sorbona pochválil. Když se to dozvěděl známý, který má doma taky velkého psa (velmi NEAGRESIVNÍHO a dobráckého křížence NO a am. staforda), tak mi vynadal, že u psa podporuju agresivní reakce na LIDI, že mu mám hrozbu zakazovat VŽDY, bez ohledu na to, jak nebezpečně vypadající člověk ke mně jde... MĚL PRAVDU, NEBO NE?? Mám psovi hrozbu zakazovat neustále, nebo mu ji mám povolit, pokud se objeví a míří ke mně typy lidí, kteří jsou večer na ulici potenciálně nebezpeční (skinheadi, opilci, machrující týpci z místního baru....)????? Jak na to pochválení psa za hrozbu kouká třeba zákon?
ZAKAZOVAT PSOVI HROZBU, NEBO JI I OBČAS POVOLIT??
Ps.: Jedné známé mojí přítelkyně jen takto hrozící pes zachránil možná život, protože násilník s nožem v ruce (zpočátku si psa nevšiml, tak vylezl zpoza stromu a chtěl ohrožovat mladou holku) si přes to vrčení německého ovčáka prostě netroufl, jen stál s vyhazovacím nožem v ruce a ani se nehnul...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 08:49
- Nahlásit
reinhard von norden
Ona neštěká na lidi o holi, v podstatě fakt na nikoho, jen když se jí v noci někdo nezdá... Nebo když jsme dlouho na jednom místě a ona to začne brát "za svoje"...
Garfield
No ona takhle štěkala když byla mladší na táboře (to si hlídala svoje teritorium), to jí bylo 8 měsíců a ani jeden člověk, co procházel koelm té louky nezustal bez povšimnutí, bylo docela úsměvný pozorovat, jak se lidi bojí 8 měsíčního štěněte, i když jakmile začla na někoho štěkat a držet ho takhle v šachu, tak jsem pro ni okamžitě letěla, občas to nějakou dobu trvalo. Stejně tak hllídala i na chalupě a u přítula na chatě. Tam jsem sice nebya, ale prej tam nemají plot a ona přesně věděla odkud pokud hlídat má, když byl někdo dál, tak už ji nezajímal...
NA jedné straně jsem ráda, že by byla možná schopná odratit případnýho nebezpečnýho člověka, ale furt mi v hlavě vrtá, jestli je to dobře nebo ne
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 09:00
- Nahlásit
Eimy
Ani já sama nevím co je správně. Praktikuju to tak, že když vidím, jak na někoho našpicoval uši a už se po něm chystá vystartovat, tak ho včas upozorním, že nesmí, stáhnu k sobě a pochválím, když od svého úmyslu upustí.
Oproti tomu v lese při hře to po něm vyžaduju a dostane za to pochvalu.
Když jsem sama na opuštěném místě někde po tmě a blíží se k nám postava a on začně tiše vrčet, tak ho v tom podporuji a nechám ho řvát a řvát a řvát a dorážet směrem k záhadnému člověku, pak když si to dotyčná postava rozmyslí a jde jinudy, dostane pes velkou pochvalu.
Zacházím s tím jako s obyčejným štěkotem. Štekání je žádoucí činnost, ale jen na můj povel a tam kde já chci. Jinak se zkrátka neštěká.
Mám tu výhodu, že takovej pes, když spustí a naježí se a skáče metr vysoko, tak opravdu vzbudí respekt. Oproti tomu byla tragédie, když jsme vyšli z firmy (dveře z firmy vedou na terasu a z ní dlouhé prudké schodiště dolů na ulic) a on stál na té terase a z výšky namachrovaně hleděl na dění dole pod sebou a uviděl na dvoře nějakého dělníka vezoucího kolečka, tak ve vteřině seběhl ze schodů dolů a než jsem stihla cokoliv udělat, skočil po něm a svalil ho na zem. To je ten špatnej důsledek, když se to nekoriguje.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 09:10
- Nahlásit
Garfield
No, já vim, že by bylo lepší, kdyby to dělala na povel, jenže to je právě problém, že to není jak natrénovat. Takže když začne štěkat, tak ji řeknu, ať je potichu a ona přestane. Teda včera to byl extrém, to si nedala říct, tak sem jí musela přidržet čenich, aby konečně zmlkla...
Je fakt, že ten pán měl trošku nemístný poznámky...
|
reinhard von norden
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 09:52
- Nahlásit
tO: Garfield - Co máš za rasu psa?? Nějak jsem to z tvého příspěvku nepochopil, ale asi něco většího, trpasličí špic by dělníka asi nepovalil...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 09:57
- Nahlásit
reinhard von norden
Dutschlad Deutschland über alles
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 10:09
- Nahlásit
reinhard von norden
jde o to,na co toho psa chceš mít.
Prostě si musíš vybrat sám.Nic není absolutně dobře a správně pro všechno.Do toho ti s absolutní pravomocí může kecat jen rozhodčí na akci podle zkušebního řádu,který budeš skládat.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 10:10
- Nahlásit
Garfield
když si doděláš ovladatelnost,aby se ti na zařvání pes otočil,akci nedokončil a zvrátil se ti k noze,budeš mít život o dost jednodušší.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 10:14
- Nahlásit
Eimy
drobeček je pro někoho trošku víc od rány problém na jeden dobře mířenej kopanec,prosímtě nepřehodnocuj její možnosti...já taky zamlada dělávala obrany s MK,ale byla to skutečně spíš sranda,on Robin sice kousal moc pěkně,naskakoval do těla,ale skutečný efekt by to mělo jen zastrašovací,pobral by do huby jen šaty,ani by moc nezmáčk,neměl na to vybavení...a to byl kus kníra 13 kil a 4O cm v kohoutku.Dokázal by odradit jen jiný dítě,nebo nejistýho nasranýho důchodce.....
Ale v reálu to chce 1x40 kilo dobrmana,1x 30 kilo dobrmana a oba hlasitě dávající najevo že jen vodítka jim brání si udělat čelní střet.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 10:19
- Nahlásit
reinhard von norden
prostě netroufl, jen stál s vyhazovacím nožem v ruce a ani se nehnul
tam pokud by se hnout opravdu chtěl,nestačí jen hrozící pes,ale chce to psa co dokáže sakra rychle skočit a paralyzovat agresora dřív,než ten stačí bodnout...skutečně nevím,jak se tohle řeší,když by ke střetu muselo dojít a dotyčný se na to řádně připravil...na to jsou schopní odpovědět jen policejní psovodi,ve sportovním zkušebáku byť praktického výcviku se používají jen zbraně"bezpečné"
|
jana33
|
# Zasláno: 8 Lis 2005 10:24
- Nahlásit
Eimy
já bych se tomu opravdu snažila zabránit, psa odvolat,uklidnit. Jestliže píšeš,že je psice nedůvěřivá,tak je to reakce ze strachu a s největší pravděpodobností by tě před skutečným nebezpečím neubránila, protože kdyby se ten člověk po ní ohnal,tak by zdrhla. Ale na druhou stranu když to nebudeš eliminovat,tak ti jednou může vystartovat na člověka,kterej si bude na chodníku hrát s deštníkem a ona se ho bude bát. Takže přivolat k sobě, posadit, uklidnit a buď na vodítku nebo navolno,ale u nohy vedle dotyčného v klidu projít.
|
reinhard von norden
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 10:25
- Nahlásit
Psal jsem to tady, protože mám právě známého, který svému psu zakazuje jakékoliv náznaky agresivity, dokonce i snahy bránit, kdyby pána někdo napadl.... takže (a má výhodu, protože jeho pes ač kříženec NO má minimální dominanci, lidí se spíš bojí a když došlo na rvačku na ulici, tak jen běhal okolo a štěkal, neodvážil se ani pána (povaleného a kopaného na zemi) bránit... a jeho pán mi tvrdí, že to je dobře...
Já osobně s tím nesouhlasím... ale asi je to i na povaze psa... ten můj ňouma není zrovna ustrašenec už teď a právě onen kolega mi radil, abych to u něj vymýtil, aby mě nebránil ani při napadení... a byl jsem kritizován za to, že dovolím, aby si můj pes (už teď v 5.měsíci) sám stoupl přede mně a vrčel na opilce... že prý nemám podporovat ani tu sebemenší agresivitu na lidi... uff... howgh
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 10:26
- Nahlásit
jana33
přesně tak Eimy řeší pořád kolem dokola to samý...a přitom stačí jen,když si udělá městskou ovladatelnost,nevšímavost a přestane tý ubohý čubě nutit pořád něco,co je zvířeti nepříjemný....netuším kde se lidi dopracovali k závěru že každej pes musí milovat šmatání od cizejch....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 10:27
- Nahlásit
reinhard von norden
prosímtě když posloucháš pitomce,nasadí ti do hlavy pitominy.Nic víc,nic míň.
|
reinhard von norden
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 10:36
- Nahlásit
Já vím, taky neříkám, že se toho hodlám držet... až bude Sorbon dospělej, nechtěl bych, aby třeba nebránil mou přítelkyni před napadením, když s ním bude venku ona...
tenhle můj známej má asi hlavně strach, že po nějakém incidentu by mu psa utratili...
Když mám mít na ulici psa na vodítku, resp. s košíkem, jak kouká zákon na to, že mě bude bránit, vždyť v tu chvíli je moje vina, že nebyl na vodítku, resp. s košíkem....
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 10:43
- Nahlásit
Sali
Chápu, že před člověkem, co by to myslel fakt vážně by mě neubránila, to si ani nemyslim a nevěřim tomu. To zaprvé...
Za další, ona si za normálních okolností lidí nevšímá, funguje tím stylem, že když si oni nevšímají jí, nevšímá si jich taky, koneckonců jsem to psala i o trochu výš, že i včera večer bez problémů minula x lidí, i opilejch a bylo jí to putna. Jen na toho jednoho člověka začla štěkat. Takže sem si ji zavolala, posadila k sobě a snažila se ji uklidnit do stavu, kdy štěkat přestne... V tom štěkání jsem ji nepodporovala spíš naopak... Snažila jsem se ji přesvědčit, že ten člověk jí nic neudělá a nijak ji neohrozí (což teda nejspíš byla chyba)... Ona se pak od něj už nechala pohladit a dokonce ho chtěla i olíznout, dokud se zase nepostavil proti mě, to začala znovu poštěkávat, ale po povelu "ticho" toho hned nechala...
Navíc si nemyslim, že by jí to bylo až tolik nepříjemný. Bylo dost lidí, kterých si ze začátku nevšímala a nenechala se od nich hladit a teď je bere jako kámoše a normálně je vítá, když se potkáme...
|
jana33
|
# Zasláno: 8 Lis 2005 10:51
- Nahlásit
Eimy
já jsem měla se svým labroušem podobný problémy, když jsem si ho brala. Byl týraný a doslova se ze strachu z lidí posrával. Pak se strach zmírnil,ale stále tam byl a přesně jak píšeš, když se mu někdo nezdál,tak ho vyštěkával. Nenutila jsem ho,aby se nechal hladit,ale štěkat jsem mu zakazovala. Pokud jsme potkali někoho se psem a chtěl mu dát pamlsek,tak jsem byla ráda,ale ani pak jsem ho nenutila,aby se nechal pohladit. Nechala jsem to na něm a na čase,který bude potřebovat. Když se někoho bál,tak jsem ho vzala na vodítko,vedle člověka ho provedla,pak pustila,ale konatakt jsem nechala na něm. Dneska se nechá pohladit od 90% lidí a těch 10% prostě míjí bez povšimnutí,když na něj chtějí šáhnout,tak uhne,ale už neštěká, už pro něj nejsou ohrožení.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 11:06
- Nahlásit
Eimy
ale proč to proboha prožíváš????? Tak jí drobně cukni a řekni jí Nech toho...a jdi klidně dál...proboha to je snad úplně jedno,že sde jí někdo nelíbí a pohoukává na něj,když víš,jaká je to nervka...prostě si jí nauč na Klid,k noze,a jdi dál,nic se nedwěje...že se ona cítí ohrožená,je sice věc hezká,ale je to trochu jen její problém,a nemá co ho verbalisovat,když si jí nikdo nevšímá.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 11:11
- Nahlásit
Eimy
jsem pro tebe asi studenej čumák ze studenýho odchovu,ale když ty pořád prožíváš věci,který jsem snad ani v šestnácti nezvládala takhle prožívat....
Když se smíříš s tím,jaký má čuba limitace,a nebudeš si na ně pořád stěžovat a vymýšlet co s nima,bude tobě i jí líp.Přišla bys na to časem a létama sama,takhle to máš napsaný od někoho,kdo už to dávno ví...dělej s ní co jí jde a baví jí,a nenuť jí do toho co jí nesedí,a hlavně měj na mysli,že to je jen pes,jeden z mnoha co budeš mít a s největší pravděpodobností nikoli ten v povaze nejlepší....a že co nejde s ním,půjde s jiným....a že život a tedy čas na to máš před sebou...tak klid.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 11:15
- Nahlásit
Sali
Les - vyšlapaná stopa - lidskému oku neviditelná - pro psí čumák pošušňáníčko. Garfield jde a soustředěně čmuchá. Já cupitám za ním - "Hodný pejsek hledéj". Garfield dočichá k náhubku. Pochvala a uvedení do polohy "vležmo" a opět následné "Hledééj!". Garfield s nadšením malého dítěte spokojené ťapká po stopě dál. A vida! Hm, paniččina kabelka, co ta tady?!. "To je nejšikovnější pejsek na světě, hezky lehni." Gaf lehne, vychutná si pochvlu a čeká co bude dál. Sdílím jeho nadšení - "Ano pejsek, a ještě hledej!!!" a Gaf spokojeně vyskočí a maže si to výmol nevýmol, cesta necesta, keř nekeř, pařez nepařez až k paniččině staré botě. Nevím, jestli má největší radost ze smradlavé boty, mé pochvaly nebo z toho párku co u boty leží....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 11:16
- Nahlásit
Eimy
Já sama mám teď zmatek v hlavě. Jsem ráda, že je schopná na lidi pustit hrůzu, kdyby se něco dělo, ale nevim, jestli zrovna takovýhle chování je žádoucí...
Problém je v tom, že i kdybych chtěla, tak nevim, jak ji to odnaučit. Napadá mě udělat modelový situace,
můžu ti k tomu ještě něco říct?????
Vykašli se na to,kup si k ní pořádný papírový zvíře plemene,který je schopný sportovního výcviku,když už tě taky postih cvičák,a drž se party,kde se naučíš JAK se co dělá a jaký má co význam.Zvíře dobrý v povaze nebudeš muset odnaučovat strach z lidí,jen se pak starej,aby ho to nezvládla naučit ta stará čuba...a budeš si moct v klid a spokojeně od mala zvíře připravit na takový sport,jaký ti bude nejvíc sedět.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 11:19
- Nahlásit
Garfield
hele dej tam předměty,co můžeš sebrat do kapsy,klidně dej na ně kus pamlsku,po jejich označení psa na zemi ještě z ruky zakrm,pochval,předmět vezmi a zakapsuj(pes pořád leží!!!),seber šnůru,postav si psa a pobídni ho k dalšímu sledování stopy...poslední předmět bude takový,se kterým si budete hrát-pešek,balonek....
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 11:19
- Nahlásit
Sali
No, asi potřebuju takhle "nakopnout", abych spadla zas na zem A ty seš jedna z mála, kdo to umí hezky rychle a !bez namáčení"
A máš i pravdu...
To, že tys to nezvládala ani v 16 takhle prožívat, je jedna věc, ale kdys měla prvního hafa? Možná kdybych měla psisko u sebe doma dřív, tak tohle taky už dávno neřešim a nechám to tak jak to je, ale protože tohle je "moje první", tak asi zrovna tohle zbytečně řešíš, protože, jaks napsala výš jsem měla nějakou utkvělou představu, že ta moje potvora bude kamarádskej pes a ona je povahou a přístupem k lidem podobná spíš mně... (i když tohle přirovnání se ti určitě líbit nebude )
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 11:20
- Nahlásit
Eimy
měla jsem ho ve 14 letech.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 11:23
- Nahlásit
Sali
Po pravdě řečeno mám na papírový psisko zálusk, ale nevím, jestli na zrovna ideální plemeno, co se povahy týče... Bohužel jsem limitovaná tím, co mi doma dovolí a to druhej hafan zatím není, ale pořád tajně doufám, že za maturitu se mi zadaří a ukecám to...
Ona psice na agility bude asi docela dobrá, aspoň mi to pár lidí na cvičáku už řeklo, takže s ní pujdu touhle cestou... A u druhýho hafa uvidim, až bude...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 11:24
- Nahlásit
Sali
Eimy
Skočím Vám do toho. Já viděla jak Petru Eimovou tak i Eimy. Petra je (dle mého prvního dojmu) na svůj věk docela psychicky vyzrálá a má to v hlavě srovnaný. Netitoří se v pitomostech a neřeší stupidní puberťácký problémy a řekla bych, že umí být sama k sobě disciplinovaná, když chce za něčím jít. OVŠEM v ní často vidím sebe jako holku, když jsem měla svýho prvního psa. Toužila jsem umět s ním "ty velký dospělácký věci" a v podstatě jsem ho tlačila k heroickým výkonům a chtěla z něho obranáře a kamoša a partnera v jednom. Prostě všechno a hned. A to jsem nikdy nediskutovala se skutečnýma "borcama" z kynologie. To bych asi začala i machrovat a chtěla se jim názorově vyrovnat. Takže si myslím, že si má Eimy svýho prvního psa užít. Vyzkoušet si ty hranice a možnosti a přijít na takový ty základy, který se časem stanou samozřejmostí a bude je dělat automaticky. Prostě se naučí reagovat. A první pes člověka naučí hrozně moc. U druhýho už právě lze realizovt ty "dospělácký věci". Chce to čas a hlavně přirozený vývoj obou - člověka i psa. Je to jako se životem. Člověk musí k určitým poznáním dožít.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 11:30
- Nahlásit
Eimy
já od mala toužila po VELKÝM PSOVI.... pak jsem dostala svolení na MK....a nestačilo mi to,chtěla jsem dělat to co dělají TI VELCÍ..... naštěstí i kousal....no a pak mi to konečně došlo,že čas hraje pro mě....že svět nestojí a nepadá s prvním psem....a že ten velkej bude,jen mě děsivě sralo že až budu taky velká,a to bylo sakra daleko....na dobrmana jsem čekala do dvaceti.Měla jsem totiž z domova implementovanou jakousi utkvělou představu,že bychom velkýho psa neukrmili,když na západě se to krmí průmyslovým krmivem a tady se u kamarádů jezdilo pro sračky na jatka,k čemuž my se nesnížíme,není autíčko a ták,MK se krmil z lidského obchodu normálním masem,drůbeží a rybami...
Dneska vím,že to byla jen výmluva mé matky,že když bylo na to se oblíkat výhradně v Tuzexu a žrát taky hlavně odtud,bylo by nádherně i na krmení velkého psa,jen by se mi muselo trochu chtít jít za svými sny.....jenže já byla fracek zpovykanej luxusem a nějak jsem si nedokázala představit žít jinak než rodina....pak jsem nějak povyrostla v náhledu na svět,přišla doma o pár desítek kil iluzí,přišel 1989 a první granule.....a já šla na zadní a už v květnu 1990 jsem měla doma prvního dobrmana....najednou to šlo,i na ty jatka jsem jezdila,pěkně ze školy,s kýblem autobusem...
A pak jsem časem zjistila, že když si žít po svým,jít si za svými sny,tak jedině na svým a za svý.....a spokojeně si tak žiju dál.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 11:31
- Nahlásit
Garfield
píšeme obě to samý....
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 11:38
- Nahlásit
Sali
Je to srandovní, ale je to přesně tak. Někdo ve věku přechodu dítěte do pubertálního rozkvětu stojí u zrcadla a strašně touží nosit konečně tu podprsenku a podpadky a malovat si šminkama obličej.
Někdo touží mít velkýho bafana poslouchajícího na slovo, aby se předvedl před kamošema a "zjednal" si tak uznání. (Jéžiš jak já záviděla všem co měli ty "vlčáky ", snila jsem o nich a představovala si, co bych asi tak dělala).
No a někdo po nocích lehává v posteli, pokoj vyzdobenej nikoliv hudebníma skupinama, ale koňma od země až po strop a touží dělat si s koněm, co se mu zamane.
A uteče pár let a člověk má i toho psa i toho koně a chtělo to jen trpělivost a učit se na těch malých lehčích "hračkách".
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 11:46
- Nahlásit
Garfield
Uuuuf, takhle mě prokouknuot po jednom krátkým setkání
Sali
No, já jsem na jedné straně teď ráda za to, že mamka svolila jen na takovýho prcka, jako psice je... Protože já chtěla velkýho psa, o plemenech radši ani nemluvim, protože po tom, co jsem udělala na Eimy chyb už bych byla asi v ......., kdyby to byl jinej pes...
Chtěla bych se tě zeptat na jednu věc... Co si myslíš o tom, když s jednim psem dělají dva lidi (každej něco jinýho)? Přítel by totiž chtěl psa, ale nemůže ho mít doma, tak přišel s nápadem, že pes by bydlel u nás a on by s ním dělal canicross a já bych s ním zkusila služebák... Ale nevím, jestli je to dobrej nápad a jestli by pes potom neměl v hlavě zmatek... Ptala jsem se chovatelky, od které bych časem chtěla štěně a ta říkala, že zná lidi, u kterých to tak funguje, ale předpokládám, že pravidlem to asi nebude, že?
A ještě jeden dotaz - co si myslíš o groenendaelech jako o psech na sportovní kynologii?
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 11:54
- Nahlásit
Eimy
Uuuuf, takhle mě prokouknuot po jednom krátkým setkání
Přiznám se, že nevím, do jaké míry to bylo míněno vážně a do jaké míry je to ironie. Tak jako tak to není jen o setkání, především o několika měsících čtení Tvých příspěvků tady. A z osobního setkání jsem zaznamenala rozdíl mezi Tebou a ostatníma holkama. Znatelnej rozdíl.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 11:55
- Nahlásit
Garfield
Bylo to myšlený naprosto vážně
To víš no, sem prostě "divná"...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 11:59
- Nahlásit
Eimy
To víš no, sem prostě "divná"...
To je nejčastější věta, kterou ve svým životě slýchám. Tedy obráceně: "Ty seš prostě divná".
A velmi často ji taky slyším od někoho ve třetí osobě, když se o mně lidi baví: "Lenku musíš brát takovou jaká je, ona je prostě jiná." buď jí přijdeš na chuť, nebo ji raději ignoruj....
A ani to čéče nepotěší.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:02
- Nahlásit
Garfield
No já lidi už moc neřešim, jen když do mě začnu kecat, že bych se měla jinak ostříhat a začít se malovat a začít chodit jinak voblíkaná atd., tak startuju... Já jim do toho taky nekecám, tak ať oni nechaj mě žít tak, jak žiju já... V tomhle případě jsme fakt radši, když mě takoví lidi ignorujou
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:05
- Nahlásit
Eimy
Garfield
Mam pocit ze sme si podobne
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:10
- Nahlásit
Eimy
co si myslíš o groenendaelech jako o psech na sportovní kynologii?
myslím si,že tady v ČR když belgána,tak malinoise.Gréna s pracovními předpoklady bys musela shánět ve Skandinávii,vím o jediné stanici,kde si s nima zakládají na práci.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:13
- Nahlásit
Eimy
když s jednim psem dělají dva lidi (každej něco jinýho)?
u nás to takhle funguje,ale nevím zda ke škodě či užitku,já to všechno rozčuchávám a rozdělávám motivační poslušnosti,a chlap si pak bere svoje zvířata na obrany...ale my jsme sehraná dvojka a máme podobný přístup,a stejně jeho psi s ním prostě zatím čuchat nechtějí,chtějí jemom mě,poslušnosti jsou plně přenosný,obrany už zase ne....
Typická je Bobulka-jemu prostě neodčuchá,mě zas neodpouští.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:13
- Nahlásit
pigie
Teď docela uhýbáme od tématu.
Ale já razím takovou teorii, že obvykle (v mém případě určitě), když má člověk za sebou horší nebo těžší život a musel už jako dítě bojovat s dospěláckýmy problémy, tak neměl čas na lítání po venku a sledování videa či DVD a shánění nahrávek a plakátů zrovna uznávaných star showbussinesu. A nezajímalo mě, kdo se s kým baví a kdo je právě v kolektivu ta "kráva" a kterej kluk má nejhezčí oči a co dostaly holky novýho k Vánocům na oblečení, bylo mi jedno, jestli jsem in nebo cool a jestli jsem za hvězdu třídy. Já měla hlavu někde úplně jinde. A podle toho si vytvořila žebříček hodnot. Podle toho hledala lidi s citem k přírodě, lidi, co uměj fakt makat. Upřednostňovala jsem vždycky zvířata. Svý postavení ve společnosti jsem si získávala dlouhý roky tvrdou prací, pokorou, slušností a úctou k těm, co mi mohli něco dát. Do života samozřejmě.
A takových lidí mám i kolem sebe moc a jsme všichni divní, ale já jim kraluji, protože píšu básničky a jsem hrozně ukecaná a čaruju si s českým jazykem tak, že každýho dostanu tam, kam chcu. A pak třeba 14 dní nepromluvím s nikým ani slovo.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:15
- Nahlásit
Eimy
Když bys jako jediná dělala služebák a přítel jen běhání,a každý jste měli svý povely pro speciální disciplíny,a oba jste tomu rozuměli a nekřížili si navzájem cestu,nemusel by v tom mít pes guláš.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:15
- Nahlásit
Sali
Já právě občas komunikuju s CHS z Kovárny a podle toho, co jsem vyčetla mají celkem dobrý psy... I když to, co vyčtu já muže člověku, co tomu rozumí, připadat padlý na hlavu...
U maliňáka mám strach, že by byl na mě už extrémně aktivní...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:18
- Nahlásit
Eimy
s grénama Z Kovárny si na výcvik skutečně hrát můžeš......ale obávám se,že maliny prostě nedoženou,byť by se snažili sebevíc.
A není malina jako malina,výstavní maliny na tom budou stejně jako ti gréni...
Smiř se s tím,že na práci jsou létama prošlechťovaný určitý linie určitých plemen,a ač si na výcvik hrát můžeš s každým psem,jen s některými se ti to podaří skutečně naplnit...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:20
- Nahlásit
Sali
Já z toho mám právě docela strach... Abychom to nemotali všechno do sebe a pes pak nebyl zbytečně zmatenej...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:22
- Nahlásit
Sali
Takže pokud se pokusim to srovnat, tak hodně dobrej grén je dobrej jako průměrná malina? Nebo srovnávám nesrovnatelný?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:23
- Nahlásit
Garfield
O mne sa mam vyjadrila, ze som dieta u ktoreho nikdy nepostrehla pubertu. Nikdy som nezapadla do party, vzdy som bola mimo. Moj pes mi pomohol prekonat strach z ludi. Aj ked som mala odpovedat kolko je hodin, radsej som sa robila, ze nepocujem. ;) Teraz som stale utiahnuta, ale nebyt na vyslni s novofundlandskym psom v Petrzalke proste nejde. Takze som si vlastnorucne uplietla na seba bic. A nelutujem!
P.S.:Koniec temy ;)
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:23
- Nahlásit
Eimy
pokud si skutečně nebudete křížit cestu,a odlišíte ostře i oblečení psa,kdy má tahat,kdy nemá tahat,když jedenpovel nebude mít dva významy,.......pak by to nemělo vadit.
Chce to samozřejmě i respektovat potřebu regeneracce po fyzické zátěži,nemůže jeden den jít on na závod v canikrosu a ty druhý den na celej den na cvičák....a chtít po psu výkon...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:24
- Nahlásit
Garfield
Ale já razím takovou teorii, že obvykle (v mém případě určitě), když má člověk za sebou horší nebo těžší život a musel už jako dítě bojovat s dospěláckýmy problémy, tak neměl čas na lítání po venku a sledování videa či DVD a shánění nahrávek a plakátů zrovna uznávaných star showbussinesu.
A vo tom to je...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:26
- Nahlásit
Sali
No, já o s ním ještě proberu a uvidíme...
S tou regenerací je mi to jasný...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:27
- Nahlásit
Eimy
hodně dobrej grén je dobrej jako průměrná malina? Nebo srovnávám nesrovnatelný?
Vem to tak,že PRACOVNÍ MALINA je jakoby jiný plemeno.....můžeš srovnávat jen to,co je srovnatelný,tj.společný rysy belgání povahy....ale ne pracovní tah,tvrdost,odolnost,razanci,.....to je daný cíleným šlechtěním.
Pak můžeš zase srovnávat pracovní linie používaných plemen mezi sebou....
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:36
- Nahlásit
Sali
Pokusim se to tomu svýmu chlapovi nějak vysvětlit... Ale říkáš, že grena na výcvik radši nebrat, jo?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:50
- Nahlásit
Eimy
je to jen tvoje volba,musíš si vzít co se ti líbí a co dokáže splnit tvý předpoklady,musíš přesně vědět co chceš dělat a podle toho si vybírat...pracovní malina bude ve srovnání s grénem ošklivá...ale zase ti umožní mít výsledky...
Řeknu ti to asi takhle-když budeš ve výcviku dobrá,tak při práci s dobrým grénem tě zarazí strop jeho výkonnosti,při práci s dobrou malinou strop tvůj.Když ti to nepůjde,nedostaneš se ani ke stropu možností toho gréna,ale zůstane tii nádherný černý chlupatý majestátní pes,na výstavy a na procházky,a přítelovi to bude asi úplně jedno,běhat by zdravý belgán měl stejně...akorát srdíčková malina půjde dál i tam,kde si ostatní lehnou...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:53
- Nahlásit
Eimy
Jinak pokud máš jako tajný cíl přátelský vůči světu otevřený zvířátko,čistě na sport,bez nedůvěry jako plemennýho znaku,tak to ti belgáni nesplní...pokud ano,tak jedině ti čistě pracovní,kde je ta plachost a nedůvěra překážející výkonu cíleně odšlechtovaná...a ani tam nebudeš moct čekat projev jako má amstaf,boxer,nebo moderní výstavní dobrman...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 12:58
- Nahlásit
Sali
No asi to vidím na gréna z pracovního spojení a kdybych byla dobá (což nevim, nevim) a zarazil by mě strop výkonnosti psa, tak ke grénovi ještě malinu... Přece jen mám strach, aby potom pracovní malina nebyla kvuli mojí neschopnosti zbytečně málo využitá...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 13:06
- Nahlásit
Sali
S tou nedůvěrou je to tak, že u belgičáka s tím budu počítat, vím, že takoví bývají...
Ale u vořecha, jako je moje potvůrka mě to zarazilo... Asi jsem měla tak zafixovaný všechny ty voříšky, co jsem kdy potkala a co hned byli se mnou kamarádi, že jsem zapomněla, že tam hraje podstatnou roli i genetika... Takže mě to zarazilo a spíš než to, ejstli to má moje feňule vrozený jsem začla řešit, jestli se to nestalo mojí chybou při socializaci... Ale kydž to teď beru zpětně, když jsem si ji jako štěně brala, tak ona narozdíl od sourozenců byla takovej blázen, co lítal všude možně a spolenčost návštěvy moc nevyhledávala...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 13:11
- Nahlásit
Eimy
vidím to stejně,na gréna z pracovního spojení ,totiž si nedokážu představit,jak ty zvyklá "řídit škodovku"(Eimy)bys bez "rozježdění se v rodinném Oplu" (grén) sedla za volant F1(malina)
Nedokážu si vůbec představit,CO bys dělala s Bobulkou,když bys jí nedokázala rychle a srozumitelně ukočírovat,a neznervit přitom svým tápáním co se jak dělá...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 13:16
- Nahlásit
Sali
Jsem ráda, že na tohle máme společnej názor.... Protože přesně po tom, cos tady o malinách psala se děsím toho, že bych "něco podobnýho" měla doma... Nemyslim to ve zlým, ale myslim, že dovedu jakž takž odhadnout svoje schopnosti a na takovýho psa bych fakt neměla, v současné době určitě ne e.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 13:18
- Nahlásit
Eimy
víš,já si vůbec nedokážu představit,CO bych s s Bobulí počala,kdybych se na ní musela učit jak se co dělá....i tak jsem měla plný ruce práce,jak si jí zformátovat,aby mi aktivně a radostně spolupracovala,vidím to na těch stopách,které jí strašně nebaví,nejsou dost akční,ona se prostě nechce s ničím piplat,a kdybych nevěděla JAK se to piplání učí a JAK se jí to dá ochutit,aby neblila hnusem,byla bych těžce druhá....a i tak jsem už byla vloni touhle dobou vyměklá,že teda bude stopovat s rozvolněným projevem,a Pepa Okánik od dobrmanů mi dokázal říct holka neblbni,nauč jí jít tak jak se dneska chce,ne tak jak ti chce jít ona,je to škoda......a já věděla JAK se to dělá,a na jaře jak slez sníh začala půlroční válka mezi mnou a Bobulí,kdy já měla pevnější nervy a zůstala jsem v naprostým klidu trvat na tom,že se půjde MÝM STYLEM...tady vůbec nešlo o to naučit čuchat a dojít...tady šlo čistě o to JAKOU FORMOU...no a dneska se chodí mým stylem.......
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 13:22
- Nahlásit
...a zase třeba jak čuba roste a sbírá zkušenosti,tak se podřizuje jen a jen skutečný autoritě,což já už pro ní nejsem,to je jen Tchoř,tedy čuba mi odčuchá s radostí,s radostí mi odposlouchá,s radostí mi udělá revíry,kousačky,ale pouštění jedině na pozu figuranta na Frabo,jak je Vega a čuba na rameni,nebo nedejbože Riingo nebo skrytá manžeta,jde čistá pouštěčka mě do hajzlu a čuba pustí na druhý povel a kontakt,na manžetu jsem si jí musela opakovaně sundat a že to nešlo moc samo....Tchoř přijde,řekne Figurant klid,Bobo PUST....A JE TAM ČISTÁ POUŠTĚČKA ......
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 13:23
- Nahlásit
Sali
Mohla bych tě o něco poprosit? Na stránkách CHS z Kovárny mají plánovaný krytí na grénů rok 2006 (o tomhle spojení jsem se "bavila" s pani chovatelkou), myslíš, že by to těm štěndům mohlo "šlapat"?
I když si nejsem jistá, jestli s tím ještě nějakej čas nepočkat, než mi začne psice aspoň trošku slušně běhat na agi... A potom v klidu v pohodě začít pomalu vybírat štěníka...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 13:33
- Nahlásit
Eimy
ale jo,ti rodiče znamenají to,že byli schopní složit to co mají zapsané....
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 15:52
- Nahlásit
Sali
Díky
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Lis 2005 16:08
- Nahlásit
Sali..tady si čtu jak pracuješ s nějakým psem a chlubíš se ,že pro ni nejseš autorita..to budeš fakt s ní šťastná až ti venku někoho zadrží a nepustí,protože pro ni nejsi autorita..lidi s tímto postojem bych nechala se nad sebou alespoň zamyslet,jestli jejich konání má nějaký smysl..
Vera
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 16:13
- Nahlásit
Milá Věro. Pes si sám vybere, kdo ze smečky je pro něj největší autorita a nemůžeš mu vecpat nic jiného. Třeba pro mojí psici jsem autorita já, ale miluje manžela. A říkat někomu, jako je Sali, že se nad sebou má zamyslet.... Myslím, že jen tak někdo o psech neví tolik, co ona
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Lis 2005 16:17
- Nahlásit
Já ji /sali/bohužel neznám a z pár vět zde přečtených ji ani nepoznám..možná píše rychleji než myslí a ve skutečnosti je stejně všecko jinak..doufám,že je ona i všichni její kamarádi v pohodě..
já mám prostě hrůzu z lidí,kteří mají psa,kterej ze svých majitelů má srandu a dělá na veřejnosti problémy..
u psů to toleruju,ale ty lidi nechápu..
ale ani ty já nezmněním..
Věra
|
jana33
|
# Zasláno: 8 Lis 2005 16:19
- Nahlásit
Věro pleteš si pojmy a dojmy - Sali psala o pouštěčkách na figurantovi. Jsem si jistá,že se žádný její pes na veřejnosti do nikoho nezakousne
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 16:25
- Nahlásit
Věro
Já myslím, že Sali nemá důvod se nad sebou zamýšlet... Zkus si přečíst aspoň to, co napsala jen v téhle diskuzi... A mylsím, že názor změníš... Ono soudit člověka podle toho, co je napsaný v jedné diskuzi dost dobře nelze. Obzvlášť, pokud jde o osůbku, jako je Sali
Já osobně si názorů Sali vážim, i když občas trnu hrůzou, co mi na ty moje výplody odpoví
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Lis 2005 16:30
- Nahlásit
Ahoj znovu...
stejně jako ona a vy,tak i já si nenechám vzít svoje právo na vlastní názor..
Důvod se nad sebou zamyslet má každý z nás a to ,že ona sama se mi neozývá svědčí o tom,že to možná právě dělá..doufám,že máte smysl pro humor a neberete mě jako nějakou utočící zrůdu...to já nejsem..jsem jen docela malinkej hodnej pejsánek..nazdar
Věra
|
jana33
|
# Zasláno: 8 Lis 2005 16:33
- Nahlásit
no řekla bych,že ať už teď dělá cokoli,tak se nad sebou kvůli tomuhle foru nezamýšlí
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 16:37
- Nahlásit
Třeba se neozývá, protože nesedí celý den u internetu
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 17:10
- Nahlásit
Joker
přesně tak, jak znám Sali, ta už někde lítá se psema po stopách. A můžu tě ubezpečit, Věro, že kdyby měli všichni psy zvládnutý, jako je má Sali s Tchořem, tak nemusíš mít nikdy žádnou obavu o svého pidipejska-pokud je ovšem také slušně vychovaný. Něco jinýho je psát o povahách a jejich chování ve sportu, a něco jinýho je mít psa zvládnutého v běžném provozu- to je mateřská školka, Sali už je po vysoké......
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 17:18
- Nahlásit
Ebony
Tak tak...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 18:10
- Nahlásit
Věro,nezamýšlím se nad sebou proto,že jsem teď dorazila ze cvičáku a koukám co se tady vyplodilo.......
Neznáš mě,omlouvám se,nevíš co děláme,jak cvičíme,neuvádím u všeho naší anamnézu,tady se mezi sebou známe.V našem infýu jsou naše stránky,můžeš si tam přečís a pokoukat na fotky,co je náš styl....
Bobule (Bora Jirka) je Tchořova čuba,kterou mu jen rozdělávám,rozčuchávám,právě proto že na to teď mám čas...ale to se netýká běžnýho provozu,tam Tchoř si vede a poveluje Bobuli a já svou Kirunu....
Zkoušeli jsme,jestli by Bobule nemohla soutěžit se mnou,protože stopa dělá výsledek,a se mnou čuba dělá formou týmové práce,jsme sehraný,ale právě proto,jak dospívá a nabírá sebevědomí,bych u ní neměla pouštěčky tak,jak je potřebujem....říkám že na Frabo na zaseknutí je tam automat,ale z manžety já jí musím sundat...takže to nemá cenu,když chlapovi pustí na jeden povel... a protože se čuba dělá na obranářský speciály,ty body za pouštění by se nedaly dohnat.....
To s normálním životem nemá nic společnýho,fakt ne.....
|
birma
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 18:33
- Nahlásit
Eimy
Vím, řžes nepsala mě, ale nedá mi to a musím reagovat.
Teď jsem koukala na tu ch. s. grénů. Zjistila jsem, že už jsem na ní koukala někdy dřív ze stejného důvodu jako ty - po svém nynějším poměrně flegmatickém psovi chci něco aktivnějšího, co má větší šanci uspět na zkouškách a závodech a pracovní malina se mi také zdála moc velké sousto. Nicméně většina těch psů má zkoušky na úrovni ZZO a ZOP a to není větší problém udělat s jakýmkoli psem, kterého máš od štěněte (podle mě bys to s Eimy hravě zvládla, kdybys chtěla), takže mi to nepřipadá jako velká záruka pracovních povah štěňat.
Já se nakonec rozhodla pro tu malinu, ale štěně hodlám kupovat tak za dva, tři roky, tak mám ještě čas sbírat zkušenosti. Narozdíl od tebe s nynějším psem dělám obrany i stopy, takže doufám, že mi to vyjde (pokud si nebudu jistá svoje nynější rozhodnutí přehodnotím).
Ale být tebou se možná poohlédnu po jiném plemeni - belgičáci jsou (podle mých zkušeností) jemní psi a já bych se bála, že třeba nebude mít psychicky na obranu a já se na něm nic nenaučím. Promysli si to.
A promiň, že se pletu do něčeho, do čeho mi nic neni
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 18:49
- Nahlásit
birma
Nevadí, já si ráda přečtu názory ostatních. Nevím, jestli ses dívala na to spojení, o kterým jsem se bavila se Sali, ale ten pes, kterým chcou nakrývat tu fenku má předky s vysokýma zkouškama, takže nějaký pracovní předpoklady by tam být snad měly...
Věřím tomu, že kdybychom se do toho pustily, tak by Eimy na ZOPku měla, ale mám strach, že bych jí do projevu nedala takovou radost, jakou má třeba když probíhhá tunelem nebo skáče přes překážky...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 18:59
- Nahlásit
Eimy
Máš pravdu - to jsem nezkoukla
|
evina
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 21:14
- Nahlásit
Eimy:já souhlasím s birmou,sbírat zatím zkušenosti.Ono totiž potom bude pro tebe spousta věcí nových a budeš se zase učit.Když si některé věci zkusíš už teď budeš alespoň vědět do čeho jdeš.Myslím,že první pejsek je hodně velká zkušenost.Já třeba prvního pesana měla povahově docela na prd,ale jsem za to ráda.Byla to totiž pro mě velká zkušenost,řešit ty jeho problémy.A v projevu to také nebyl pes radostný(prostě na to tu povahu neměl)ale cvičil docela slušně.Mě by se třeba malina líbila moc,jen bych se bála,že je to pes který by měl na víc než já
|
birma
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 21:40
- Nahlásit
evina
dík - já čekala, že mě tu někdo bude kamenovat
S tim prvnim psem to až moc dobře znám Altárek je klasickej přístup, i když radostnej projev (za piškota) má
A asi radši psa, kterej bude mít na víc než já, než se trápit tim, že pes na něco vyloženě nemá a mě by to tolik bavilo, řešit jestli by přecejenom nešlo pořídit ještě jednoho psa a přitom vědět že nešlo.... Ale nemyslim to tak, aby člověk, kterej nedokáže vychovat ani plyšáka měl doma druhou Bobulku
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 21:41
- Nahlásit
birma
malinu za dva za tři roky? Takže až uchovním Anakondu?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 21:47
- Nahlásit
Ebony
no myslela jsem na ch. s. "Z Hückelovy vily" ale jestli budeš mít Anakonďata (spíš teda za tři roky než za dva) tak to bude vážný lákadlo
Pokud teda budu mít v tu dobu pocit, že to zvládnu - zatim bych sui na malinu netroufla, ale myslim, že na Altarovi se toho ještě spoustu naučim (ne vždy dobrovolně )
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Lis 2005 22:00
- Nahlásit
Ahoj Sali,děkuji za tvou reakci.Věra
Nikdy jsem psa necvičila na obranu..tak jsem asi mimo...
hezkou zábavu s pejsky..Hana
|
birma
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 22:04
- Nahlásit
Ebony
jo a ty bys prodala štěně někomu tak neschopnýmu jako jsem já?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 22:26
- Nahlásit
evina
No zkoušet, co se dá právě s ní... Ona se mi třeba u nohy plouží a to jsem zkoušela dělat nácvik i na pamlsek, ale prostě ta radost tam není... Ji nebaví dělat ani prvky tance se psem, to dělá fakt vyloženě proto, že já to chci a tváří se přitom, jak kdybych ji mučila...
Když tohle potom srovnám s tím, jak se na cvičáku těch 5 hodin, co jsme tam zatím byly pokaždé těší, až ji přes tu překážku pustín a jenom čeká, s výrazem "no tak už dělej", tak mám pocit, že je lepší ji vzít touhle cestou a poslušnost mít vyloženě jenom pro život, ale ne na zkoušky...
Možná se na to dívám ze špatnýho úhlu pohledu, ale takhle to cítím...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 07:30
- Nahlásit
Sali
Vím, že mě přerazíš za tuhle otázku, ale přesto... Včera večer jsme byli venčit s ostatníma psama, bylo nás ta asi 5, procházel chlap, na kterýho psi začli štěkat... Všichni, kromě mojí Eimy, která jen zbystřila a koukala... Tak jsem ji posadila a byla úplně v klidu, zatímco ostatní se pokoušeli psy odvolat, ěnkteří víc, někteří míň úspěšně....
Napadlo mě jedno, ve spojistosti s příspěvkem, kterej tuhle diskuzi rozpoutal. Když jsme potkali toho chlapa, na kterýho sama štěkala, byla jsem já sama nejistá a měla jsem strach. Včera jsem byla v klidu, bylo kolem víc lidí, takže povely z mojí strany přišly bez náznaku strachu, i moje chování tomu odpovídalo.
Vím, že moje psice je při setkávání s jinejma lidma nejistá, ale když cítí, že jsem já v pohodě, tak je v pohodě taky. Když se já leknu nebo má strach a projevuju nejistotu, tu oporu ve mě necítí a má potřebu s tím "něco" dělat sama.... Je to možný? Nebo je to naprostá kravina?
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 07:50
- Nahlásit
birma
proč neschopnýmu? zajímáš se, se psem pracuješ, co to dá, a hlavně ho máš ráda, jako potencionální majitel pro moje štěně jsi dokonalá. K čemu je mi majitel, kterej možná bude zkušenej, ale při prvním renoncu se psa zbaví
|
birma
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 07:57 - Změnil/a: birma
- Nahlásit
Ebony
Dík to potěšilo.
A proč neschopnýmu? Protože tohodle psa jsem si pěkně zkazila
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:05
- Nahlásit
birma
ty nevíš, jak vypadá zkažený pes, rozhodně to není Altar, a chybama se člověk učí. To, že sis na výcvik nevybrala zrovna ideální plemeno, neznamená, že jsi neschopná, ba naopak, já myslím, že se s tím "pereš" opravdu dobře.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:07
- Nahlásit
Ebony
dík
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:44
- Nahlásit
Eimy
moje psice je při setkávání s jinejma lidma nejistá, ale když cítí, že jsem já v pohodě, tak je v pohodě taky. Když se já leknu nebo má strach a projevuju nejistotu, tu oporu ve mě necítí a má potřebu s tím "něco" dělat sama.... Je to možný? Nebo je to naprostá kravina?
není to kravina,je to přenos emočního vyladění...s tím se taky musíš naučit pracovataž budeš dělat obrany nebo stopy....natáhnout psa do pohodičky nebo do akce,i když by ses nejradši třásla jaký budou body...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:14
- Nahlásit
Eimy
Ona se mi třeba u nohy plouží a to jsem zkoušela dělat nácvik i na pamlsek, ale prostě ta radost tam není...
základní vtip je ten,že některý pes pracuje přesně jen do výše své odměny,a přesně podle toho,jak moc velký význam odměnám přikládá...takže ke každému zvířeti je třeba najít klíč,vymýt mozek na téma "jak radostně a s dychtivým očekáváním si zasloužit žádanou odměnu" a pustit se do toho....
To se člověk taky naučí časem,pak už to není jen o umění naučit psa cviky poslušnosti,ale o "vyšší odborný" jak naučit psa provádět cviky v rozsahu zkušebáku s radostí a spoluprací...
každý pes má limit někde jinde,a každý vyžaduje plně individuální přístup.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:23
- Nahlásit
Sali
Takže je to tak jak jsem si myslela, sice je problém částečně v její povaze, ale hlavní problém jsem já
Tu radostnou poslušnost jsem si podělala sama, vím zhruba období, kdy se mi to "povedlo" a dlouho jsem nebyla ochotná si to přiznat... Když byla malý štěndo, tak byla ze všeho nadšená, jenže pak byla "chudáček s pacinkou zlomenou" a hodně jsem jí toho odpouštěla a tak jsem potom s puberťákem začínala od znovu a hlavně bez té trpělivosti, kterou jsem měla, když byla štěně... Bohužel jsem si to uvědomila až docela pozdě, takže pokud na tom budu chtít začít ted dělat, tak to dá mnohem víc práce, než tehdy....
Jo jo, chybama se člověk učí... Jen škoda, ež to pak odnáší i ten pes
|
birma
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:29
- Nahlásit
Eimy
Tak to zkus znova - sice to dá víc práce, ale taky se tím víc naučíš
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:41
- Nahlásit
birma
No uvidim, já doufám, že při agility se nám ještě trochu vylepší vztah a hlavně spolupráce a potom se do toho zkusím opřít... Bohužel i když jsme to řešili s přítelem, tak říkal, že sem z ní vychovala psa takovýho jaká je, že sice není v ničem úplně nejlepší, ale je to jeden z těch psů, na který se nikdy nezapomíná... Že mám začít fakt dělat až s tím dalším psem a na ní se naučit, jak se psem pracovat a nechtít po ní žádný speciální výkony...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:46
- Nahlásit
Eimy
jenže abyses to na ní naučila tak to už s ní musíš zkoušet (aspoň něco). Žádný speciální výkonjy nečekej, ale i třeba jedna jediná základní zkouška je skvělá zkušenost
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 12:50 - Změnil/a: Eimy
- Nahlásit
birma
No momentálně dělám na radostným přivolání, což občas funguje, občas ne Navíc na cvičáku u překážek její přivolání začíná být super radostný až po tom, co jí to po 3 zkazím, to je pak fakt nadšená, že se furt něco děje a lítá jak střelená Ale jinak pokud ji chci přivolat, aby se posunula od překážky, o které je přesvědčená, že ji půjde skákat (a taky to tak většinou je), tak je proti ní šnek rychlík
A normálně na ulici chodí sice spolehlivě, ale ne tak rychle, jak by mohla...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 13:39
- Nahlásit
Eimy
"radostný přivolání" je cvik jako každej jinej,a neznamená to,že ti tak radostně bude vždycky přibíhat i mimo cvičák...placová poslušnost se od funkční poslušnosti dost liší.
Máš jí dostatečně zblázněnou do balonku na šnůrce,kousacího pešíčka nebo kůže???? Jinak ti totiž asi nebude mít důvod na povel přiletět ozlomkrk...běhá si tryskem pro odměnu,to je cvik,co nejrychlejc musí přiletět pro to něco,po čem touží...nejvíc to vynikne na IPO.
Normálně se to dělá tak,že ti psa někdo drží,ty poodejdeš,vytáhneš odměnu,rozjančíš psa a ten je vypuštěn, aby dolít a dostal kousnout do peška nebo mu byl za tebe mezi nohama hozen balonek,aby pes nebrzdil a letěl rovnou na tebe na střed těla...pak je u hotovýho cviku pes za pochodu odložen a ví,že až dojedeš patřičný počet kroků,otočíš se a dáš povel,MŮŽE KONEČNĚ VYSTARTIT A NAMAKAT NA TEBE pro to,co pro něj máš....
To se na ulici nějak moc aplikovat nedá...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 14:44
- Nahlásit
Sali
Ona je spíš žrací, než bálonková... Ale snažím se makat i na tom, aby měla hračku (provaz s uzlem), kvůli které se přerazí... Ikdyž zatím to moc nefunguje, tak doufám, že časem se to zlepší... Tahá se o to hodně ráda a dávám jí to fakt jen za odměnu... Takže napřed zapracovat na zbláznění do toh kusu provazu a pak začít postupovat pomalu dál...?
Pokdu ji někdo drží a pak ji zavolám a pustí ji, tak se může přerazit, aby u mě byla co nejdřív, aniž bych něco držela v ruce...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 14:55
- Nahlásit
Eimy
Ideální je kombinace žrádla a hračky,ta hračka dává dynamičnost,to žrádlo zas relativní klid...
Neznám jiný řešení než si nejdřív psa předsmažit,zbláznit ho do něčeho,co pak bude jeho hlavní odměna.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:04
- Nahlásit
Sali
Včera jsme opět čmuchali v lese. Vzala jsem s sebou svoje 3 špinavý "flusakle", jediná odměna doma byl luxusní vyvoňanej "Lovečák", tak šel do lesa taky.
1. Pes odložen.
2. Panička odkráčí pryč a cestou si pod nohy upouští smrduté flusakle. Poprvé na každou flusakli kousek lovečáku. Pak už jsem to nedělala. Pak dostal až u poslední flusakle hamku a volno.
3. Panička se vrací pro odloženého psa.
4. Pes se kroutí, šílí a dychtí po čmuchačce. Panička má od škrťáku rozřezané ruce, protože když jsem mu připínala stopovačku, tak už hystericky vyrážel vpřed. (Vůbec se mi nelíbí, že na něj musím hned v úvodu řvát, škubat s ním a násilím ho uzemňovat.)
5. Až se uklidí (je uškubán k smrti) dostane povel hledej.
6. Vyráží až moc zbrkle - je tedy usměrňován. Najde první fusku, ale je zoufalej z takové pitomosti jakou jsem vymyslela, že si u ní má lehat a zdržovat se, když přece není debil a ví, že ta stopa vede někam dál a musí hrozně spěchat než vyčuchne.
7. Opět je násilím udržován v poloze vležmo až po jistém klidu "Hodný, hledej"
8. U druhé fusky se to opakuje zcela stejně.
9. U třetí fusky si ledabyle vezme Lovečák, protože o ten mu vůbec nejde a už skáče a lítá okolo a řve: "Honem honem!!!", protože ví, že popojdem o kus dál a začnem nanovo.
Hroznej rapl
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:11
- Nahlásit
Garfield
tak ho nemusíš odměňovat žrádlem,pokud mu stačí pochvala,jde o to,aby se ti na předměty nevykašlal,prostě ať chce sebevíc dál po stopě,předměty najít a označit je povinnost,co by měla být dobře zaplacená.Zaplať mu to tím,o co stojí
Psa bych jen neodkládala,ale uvazovala.Nebo nechávala v autě.Je to jistější.
Bohužel označení předmětu má svou předepsanou formu a dokud předmět nezvedneš a neukážeš rozhodčímu,a nedáš do kapsy,nesmí pes vyrazit dál.To ho nauč jako rituál.Je to o ovladatelnosti,motivaci tam máš jak svině,ta ti nezmizí.
Nauč se nějak ho uvádět na stopu v klidu,to je taky o ovladatelnosti,a od předmětu vycházet nikoli tryskem...
Nauč ho povel stůj čekej,než ho okšíruješ,a vpustíš do nášlapu.Vím,je to těžký,ale ty musíš být v naprostým klidu.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:12
- Nahlásit
To radostné přiběhnutí se snažím aplikovat i v běžném životě...a zatím se daří.Štěník sice dostává jako odměnu dobrotu ale občas zavolám a po předsednutí hodím hračku.On je naštěstí blázen do aportku....takže pro jistotu přibíhá pokaždé radostně-co kdyby se házel aportek.Ale určitě záleží na povaze pejska,vedle borderek už tak nadšeně nevypadá...Eimy:hlavu vhůru,já měla prvního pesana,kterého jsem musela do poslušnosti nakopávat.On byl docela lenoch.Nicméně dokázal udělat dvojku,takže se dá určitě i s takovýmto pejskem něco dělat.Jen najít tu nejlepší motivaci aby to alespoň trochu vypadalo.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:13
- Nahlásit
Garfield
na tvým místě bych psa uvázala už s oblečeným postrojem,stopovačku si rozbalila vedle,pak mu jí cvakla na očko postroje,vzala ho za obojek,odepla úvaz a odvedla ho nějak k nášlapu,posadila,zklidnila,přehmátla na postroj jednou rukou a na stopovačku druhou,"vložila" psa do nášlapu,nechala načichat a pomalu ho nechávala vytáhnout celých 10 metrů,než vyjdeš za ním...nenech ho vystřelit,prostě to plynule ubrzdi,třeba v rukavicích.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:15
- Nahlásit
Sali
On když to najde a je donucenej si teda lehnout, tak už leží, ale v podstatě ho pochvalou a nějakým hnusným salámem otravuju, protože to vše je ztráta času a on chce jít dál.
Když je odloženej zatímco já jdu pryč, tak si nedovolí vstát to ne. Až když ho chytnu za škrťák a připínám karabinu, tak už by rád.
Ale je fakt, že takhle striktně to dělá snad po třetí, před tím to byla balada vánek a šlo jen o to umět hledat a najít. Takže teď nechápe, co jsem si to umanula za hovadiny.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:16
- Nahlásit
evina
já silně odlišuju poslušnost placovou a funkční,to neznamená že mi psi radostně nepřibíhají i venku,ale nechci po nich přivolávací rituál,pokud zrovna necvičím individuálně v přírodních podmínkách.Mám i jiné povely...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:19
- Nahlásit
Garfield
buď v klidu a podle požadavků ZŘ TART si udělěj svůj uváděcí rituál,který bude celoživotní....
hele a když dokáže být odložený zatímco to šlapeš,JAKTO ŽE NEMŮŽE POSTÁT ODLOŽENÝ když mu to poručíš před nášlapem?????? mě pes takhle namotivovanej zdrh i okýnkem z auta,střešním,aby už byl na tý stopě a hledal si na ní svou odměnu...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:23
- Nahlásit
Sali
To nevím. On rozlišuje dvě situace.
1. Když jsem s ním a držím ho a někdo se jde někam schovat. Tak to rapluje celou dobu a kňučí a škube s sebou a je šílenej.
2. Když jsme zcela sami a musí na mě počkat, než se vrátím a připnu ho. Už si zvykl na to, že se ozve zvuk karabiny a on může. No a tak prostě jakmile cítí pohyb škrťáku, tak už se aktivizuje sám.
Vše jsou to zlozvyky získané zezačátku.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:24
- Nahlásit
Jo a já vůbec nemám postroj..... , chodí na stopovačce a když může kráčet, relativně normálně kluše aniž by se u toho dusil, dávil, věšel. Ale jakmile má stát...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:27
- Nahlásit
Garfield
nevadí,naučí se rozlišovat situace další.
Ty jsi v Brně,viď? Já že v tý oblasti mám dvě známý dobrmankářky,co stopám sakra rozumí,Janu Palátovou s Orkánem Bobrava,a její kámošku no teď mi vypadlo jméno,ale je na můjpes na dobrmaním foru pod přezdívkou KettySharp,to je jméno její dostihový kobylky....že bych tě s nima dala dohromady,aby ti ukázaly jak to má vypadat...
Další-u Olomouce Ebony,co chodí semka....ta by ti taky mohla jen prospět...
Já jsem až u Slanýho,do Brna kvůli tomu nejedu
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:32
- Nahlásit
Sali
Ty vole ty znáš Věrku? No já s ní byla rok ve stáji... A Ketty Sharp znám taky osobně.
Jéžiši, kdo si myslíš, že mi radil s DKK?
No a o jakým dobrmanovi si myslíš, že jsem psala, když mi vyvrčel mozek z hlavy (když stál na lavici před mojí skříňkou) já hystericky řvala:
"Věruško..." (šeptem)
"Věro, prosím Tě, pojď sem, asi mi chce vykousnout xicht." (hlasitější šepot)
"Věrko!!! Pocem sakra, já nevím, co mám dělat....!?" (normální vystresovanej tón hlasu). Pes stál mordou přímo před mýma očima, vrčel, nakrčenej čenich, vycenění zuby, pěna u huby.
"Kurva Věro, neser mě a pocem!!!!"
Stála jsem jak píka ani se nehla.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:36
- Nahlásit
Garfield
no jistě že znám...to byl její miláček Jack,ne?Nebo jinej?taky měla chvíli nějakýho kšeftovýho snad...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:38
- Nahlásit
Garfield
ty budeš muset v holkama přijet na dobrmanářsko TARTovej výcvikáč do Dobřan u Plzně v srpnu,a tam ukázat,co umíte
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 15:42
- Nahlásit
Sali
Ano Jack a ještě má fenu "Lajtynu" píše se asi "Light" nebo ještě s nějakým přívlastkem či tak...
Vím, že má ty psy opravdu "vychytaný" a jsou to takový nezřízený střely v její nepřítomnosti. Vstup do šaten bez ní byl většinou bobřík odvahy.
Ale my se spolu bavíme většinou o koních, protože když jsem z té společné stáje odcházela tak měl Gaf asi 3 měsíce..., ale my spolu děláme i tak trochu pracovně...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 16:00
- Nahlásit
Tak jsem jí právě volala a zkusím ji požádat o nějakou formu rady či pomoci...
A pak se těš!
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 19:25
- Nahlásit
Sali
Moc díky, no začnu na tom dělat a uvidime, co z toho bude
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 21:41
- Nahlásit
Eimy
Tak dnes pri vecernom venceni som na teba myslela. Mame totiz druhy krat za zivot za sebou Hugovo obranarske buf-buf (nie zo strachu, ani to hrave, tvrde vyhrazne). Za nami (tak 3metre) sa totiz nejaky chalan rozbehol (smerom k nam) a po betone jeho topanka vydala taky divny zvuk, dost hlasity. Strasne som sa zlakla a stotinu seknudy na to som sa zlakla druhy krat (uz na pol otocke, za tym zvukom za nami), ked Hugo "vyletel" na povodcu toho zvuku. Neutocil. Proste vyhrazne zastekal. Musim povedat, ze Huga som sa zlakla viac Dost ma to prekvapilo, pretoze moj pes je strasny strachopud (ked sa boji tiez steka na podivnych ludi, ale o dost inak a aj postoj je iny). Stalo sa nieco podobne doteraz len raz, ked videl z dialky ako so mnou niekto trasie (ujo).Urobila som nieco co som asi nemala (poprovokujem Sali) Akonahle sa to stalo a konecne mi doplo, ze moj pes vlastne steka po normalnom cloveku (nie opilcovi a pod), tak som ho zahriakla. Tvaril sa ako zlaticko. A ta dalsia myslienka patrila tebe Ale bol to sok. Uplny. A v podstate som mala byt rada, lebo pes neutocil, len zastekal a bol pripraveny branit. Idem si trieskat hlavu o stenu
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 08:27
- Nahlásit
Garfield
omlouvám se,už jsem se doma nedostala k netu....
Ta druhá čuba se jmenuje Alight,už je stará...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 08:36
- Nahlásit
Sali
Zdravím Tě Salinko. Já Tě včera vůbec nechtěla s ničím otravovat. Jen mě tak napadlo (jako nečekaný atack), že Ti sdělím, že už jsem započala své dílo a obrátila se na Věrku.
Jinak z plynu si nic nedělej, začnou mrazy a pak už to vůbec nebude o tom přehodit z benzínu na plyn. Pak se ráno hoďku vždy pomodli, abys vůbec nastartovala...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 08:38
- Nahlásit
Sali
Já myslím, že se Věrka neurazí (o nic tam nejde), ale tímto způsobem jsem jí popsala skutečnost, tak jsem snad moc nekecala
Zdravíme Ketty Sharp čili Věrku čili Čorkinu (říká se Ti tak ještě vůbec? A proč vlastně) čili potápěče,
zjistila jsem spolu s jednou moc šikovnou paní kynologovou, že Tě obě známe, neboť ona mě s Tebou chtěla seznámit, jakože jsi jediný schopný člověk v Brně, kterého zná a může zprostředkovat. Mluvím o Sali alias Rosalie Bennetová.
Tak jsem jí v záchvatu smíchu sdělila, že tu Ketty Sharp znám osobně (jak člověka tak i koně) a nejlépe jejího drsného dobrmana Jacka, neboť jsme měli vedle sebe ve stájích skříňku a před skříňkou malou skromnou lavičku a nejednou jsem vlítla hurónsky do šatny, kde stál na lavičce mega dobrman a já mu zastavila přímo před mordou, kterou měl ve výši mých očí, hnusně na mě vrčel, cenil zuby, krčil čenich, zelená vzteklá pěna mu zkapávala z tlamy a chystal se mě sežrat a já tam stála jak solnej sloup a nehnutě čekala příchod paničky, která si tu žravou krvelačnou smršť zpacifikuje ) Takže nejintiměji z trojice člověk - kůň - pes znám toho psa.
Víš proč Ti píšu? Nevíš.
Prosím Tě o radu příp. o pomoc. Věc se má tak:
To že mi bylo darováno štěně NO víš.
To, že má tenhle pes docela humusoidní DKK nikoli 4/4, ale 10,3/10,3 to víš taky. Z tohoto důvodu jsem se rozhodla, že kašlu na cvičák, že kašlu na jakékoliv cíle a snahu skládat nějaké zkoušky, protože chci psa nechat v klidu a neměl by absolvovat věci jako obrany (výskoky, dopady, apod.) a už vůbec né překážky a že si z něho udělám plyšáka do postele a kašlu na všechno. Samozřejmě základní poslušnost s ním dělám sama a myslím, že na to jsem ničí pomoc nepotřebovala.
JENŽE!
Jen tak ze srandy jsem s ním (aniž bych o tom cokoliv věděla) šla v létě do lesa, že zkusím """"stopy""""".
První pokusy probíhaly v tom smyslu, že jsem psa prostě odložila a šla se mu někam schovat tak, abych byla zcela mimo dohled a současně aby místo úkrytu bylo v naprosto jiném směru než místo kudy jsem vyšla. Chtěla jsem vědět, jestli pes bezhlavě poletí tam, kam mě viděl jít, nebo jestli půjde po zvuku písknutí, nebo jestli použije čmuchací ústrojí. Kupodivu pes zabořil čumák do země a alespoň v té fázi cesty, kde jsem na něj už viděla, tak kopíroval přesně mou dráhu a dočuchal se tak až ke mně. Samozřejmě dostal kokina a měl hroznou radost, že jsme zase spolu.
Tak jsem to absolvovala několikrát a pak si vzala jiného člověka, který se ukryl už mnohem dál a složitěji do lesa a já čekala u psa a pak jej vypustila. Část jeho cesty jsem měla vidět já a část ta schovaná osoba. Pes vždycky šel po stopě, aniž by zmatkoval či bezprizorně lítal po lese. Samozřejmě ho to strašně bavilo.
Tak jsem šla ještě dál a zkusila mu vyšlápnout stopu zatímco byl odložen. Na konec stopy položit nějaký jeho předmět, vrátila se k psovi a na vodítku jsme šli "hledej". Pes téměř ihned pochopil o co jde (já čekala, že nebude chtít nikam jít, protože jsem s ním a on nemá tak koho a proč hledat) a vyrazil po stopě na jistotu až k předmětu doličnému.
Tak jsem mu tam těch předmětů dala víc po sobě a zase byl relativně 100 %.
No a protože se pes údajně dle jiných jeví jako schopnej s dobře rozvinutým smyslem pro pachové práce, pídím se po tom, jak to využít a nemuset tak skákat a dělat obrany a drtit mu již zdrcené kyčle.
Takže momentálně hledám informace o tom, jak a kde psa mohu využít (jaký typ zkoušek) a hlavně potřebuji uvést naše "pachové práce" do té profesionální formy. Jedná se o to, že psa to hrozně moc baví, je strašně natěšenej, takže jej potřebuji trošku brzdit a korigovat. Další věc, nikdy nemusel předměty označovat a teď je na prášky z toho, že vymýšlím takový krávoviny, jako aby si k těm předmětům lehal a nesmyslně se zdržoval, když přece není debil a ví, že ta stopa vede dál a on potřebuje teď hned okamžitě pokračovat.
Chci Tě moc poprosit o radu, kam se lze jít podívat na to, jak to má vlastně vypadat a jak se to dělá a jestli mi můžeš poradit nějaký cvičák, kde bych dopilovala tu naši laickou poslušnost, zkusila jen tak na chuť obrany a mohla pokročit v té pachové práci.
Vzhledem k tomu, že jsem poprvé po 12ti letech denodenního života u koní zcela bezprizorní (měla jsem pronajatou na parkury super kobylu na Panské Líše (Lostris po Lincolnovi, taky jako mladá chodila chvíli dostihy), ale neshodly jsme se názorově s paní majitelovou, tak jsem to zabalila)) a teď nemám do čeho píchnout, tak mám roupy a vymýšlím ptákoviny na psa.
Můžeš mi nějak pomoci?
Děkujííí. Puška
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 08:38
- Nahlásit
pigie
to je snad normální projev...nezlob se na mě,ale já tohle fakt považuju za normální,a od toho je na veřejnosti mezi mnou a psem vodítko,abych ho stačila podržet a říct mu klid,nic se neděje...nedomnívám se,že dneska je zjm.kvečeru na ulicích tak bezpečno,abychom si mohli hrát na naprosto neškodné důvěřivé psy,kteří všechno kolem bohorovně přehlídnou,věříc pro naprosto dokonalou socialisaci,že i hlučný atypický projev ne zcela normální neškodný projev hravých lidí...
Moje zvířata jsou zvyklá na normální klidný projev v prostředí,kde žijeme,kde se pohybujem a kam jezdíme,a na takový nereagujou,jen ho sledujou...
Nepovažuju za normální u pracáka takový útlum,kdy prostě přivře oči a nechá kolem sebe proběhnout jakékoliv dění,aniž by ho monitoroval a vyhodnocoval...je to tak daný tím,že už 5 let nežiju ve městě a dávám přednost klidnýmu soukromí,a hlasitý ruch kolem mi už dávno vadí,necítím se v něm komfortně...takže jsem ho nikdy u současných zvířat nezabudovávala do neškodného stereotypu...naopak zvířata jsou vedená směrem do praxe ve smyslu ostrahy objektu,a osobní ochrany...pes který nebude reagovat na každý dění a čekat,zda se z toho nevyklube něco k řešení,mi není celkem ve sportu k ničemu.To neznamená,že by zvířata byla nervosní nebo útočná-prostě jen monitorují dění a jsou celkem radostně nachystaná,zda přijde konfrontačka nebo ne,protože si konfrontaci dokážou docela užít....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 08:40
- Nahlásit
Garfield
podle mě se neurazí ani omylem.Pozdravuj jí ode mne.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 08:44
- Nahlásit
Garfield
neser mě s tím plynem pořád jsem nerozchodila ten přepínač,a jako zákon schválnosti pár desítek metrů poté,co jsem položila telefon a do kopečka chtěla přidat,mi začal plyndocházet,do benzínu se to prostě přepnout nedalo a pumpa na plyn 10 km odtud....tak jsem se pomodlila,podřadila a jela na páry....poslední 3 km naštěstí z kopečka jsem to táhla jak Meresjev téměř jen setrvačností
Plyn z kanystru nedoleješ,a benzím v nádrži mi byl na hovno,neb jak jsem chcípla motor,nastartovala n a benzín azařadila dvojku,hned se přepínal do toho plynu,co už nebyl...představa,jak se po státovce sunu na čumáku kolony na podtočenou dvojku,aby se to nepřeplo,mě docela doastala...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 08:48
- Nahlásit
Sali
Kdybys byla vynalézavá paní MUDr., vozila bys sebou pro tyhle případy celou svou smečku, na těch pár minut z nich udělala HUSKY, zapřáhla do postrojů a už byste si to mašírovali a jen bys přehazovala blinkry...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 08:50
- Nahlásit
Sali
Ja som vedela, ze sa ozves. Diky. Ja viem, bolo to od neho normalne (alebo skor u neho ani nie, je az privelmi zvyknuty na rozne ruchy). Problemom bolo, ze vecer na ulici ani noha, ja zvyknuta na to, ze moj macik sa len louda a ze by na niekoho "vyletel", tak to nieeeee. Mimochodom, tu by mi voditko nepomohlo (a ani ho nemal), chlan prebehol vedla nas tak meter a pol. Mne stali vlasy dupkom, lebo som myslela, ze dostanem od chalana po hube, co nemam priviazaneho psa, ked je "zly". Ale asi aj jemu doplo, ze pes sa odo mna nevzdialil, ze mame medzi sebou asi pol metra a hned reagoval na povel. Ono, ja len, ze ked si pisala o tom, ze Eimy nieco moc preziva, tak ja som "prezivala" vcera vecer tiez
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 08:53
- Nahlásit
Garfield
jo,pět sporťáků by utáhlo dvoutunový ato.jasně,dobrý.Moc chytrý.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 08:58
- Nahlásit
pigie
ty vado,jednak na tohle je košík,a druhak,nějak si nedokážu představit,že by si chalan něco ještě trouf říct odjinud než z bezpečný vzdálenosti....když je někdo pako,že po tmě na ulici kde kromě člověka se psím teletem není ani noha,přeběhne metr a půl za jejich zádama,zaslouží si košem do prsou....to je skutečně situace,která se DÁ hodnotit jako ohrožení....když slyším,že zezadu na pustý ulici někdo běží,rozhodně nečekám,že si jen tak pobíhá...připravím se na to,že si jen tak nepobíhá,a vyčkávám dění přístího...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:02
- Nahlásit
pigie
já si v takový situaci,když jsem někoho viděla nebo slyšela,okamžitě brala psa za obojek k noze,a a čekali jsme co bude....a ten pes to taky krásně rozliší,co jogger za zdravím,co někdo kdo maká na autobus,co klucí co si jen tak hrajou,a co divná existence....nehledě na to že divná existence když vidí klidně stojícího člověka s našponovaným hovadem stojícím vedle něj,rdženým za obojek,a oba se koukáte na tu existenci s výrazem plnýho soustředění,tak si rozmyslí nějaký diskuse...taky jsem večer jezdívala hromadnou ze cvičáku ze Žižkova,svýho času...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:06
- Nahlásit
Sali
Ja si myslim, ze on Huga z videnia poznal (domienka), takze asi preto si trufol na taky vypad, pricom taketo nieco necakal. Rozbehnutie za nasimi chrbtami a predbehnutie (on bezal smerom na nas!, preto som sa zlakla aj ja a v provom momente urcite aj pes). S kosikom mas pravdu, ale pokial nas nic neohrozuje, tak pes je v pohode (je ovladatelny, ale tiez potrebujem aj ja cas na vydanie povelu). Pochybujem, ze sa podobna situacia zopakuje.
P.S. Mas pravdu, ludia nas vacsinou zdialky obchadzaju. A najma v noci
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:08
- Nahlásit
Sali
S tym co hovoris nemam problem, ludia nas mozu obiehat, predbiehat a ak si myslim, ze by mohol byt problem (individuum) psa si tiez chytim. Ale tento sa plizil za nami a zrazu vysprintoval (na autobus). Cize chytit si psa pred niecim, co neocakavam sa neda.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:09
- Nahlásit
Chodím se psem do "Údolí oddechu" což je taková opuštěná přírodní rezervace (na okraji chatková oblast) a uvnitř daňci, divočáci, a jiná vysoká jako třeba sobi, losi, lišky, velbloudi a žirafy) a tam je to fakt naprosto pustý, prádzdný, opuštěný. Světlo a lidská obydlí daleko předaleko. No a na zimu do těch kůlen u chatek a tak zalízaj bezdomovci a mají tam svůj klid, falšku rumu a grilované daňčí. A přiznávám, že mi velmi imponuje ten pocit, když teď už skoro za tmy, tama kráčíme s Gafem a někde se objeví podezřelá silueta podnapilého sexuálně nevybouřeného chalana a vrávorá k nám a já chytnu psa za obojek a teď se tím lesem rozlíhá ten šílenej psí štěkot a kdyby bylo světlo tak by ten pán viděl, že trpím bolestí, jakmi ten pes škrťákem drtí ruku a jak jej opravdu musím držet, protože jinak by šel. Jiná věc je, že jakmile by na něj dupl nebo zařval, tak by se pes asi pokakal a utekl za mnou. Ale to nikdo zjišťovat třeba nebude.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:13
- Nahlásit
...a proto chci zkusit obrany... Zjistit jak bude reagovat, ale myslím si, že je to posránek.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:14
- Nahlásit
Garfield
hele aby sis někde nenaběhla,ono to opravdu chce se psem tu sebeobranu nacvičit,aby i on byl v klidu a plně si věřil....a počítej s tím,že do plný duševní síly doroste tak ve třech letech...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:14
- Nahlásit
Garfield
No, aj moj na takych steka, ale tam je to podla mna u naseho skorej strach, drzi sa tak dva metre predo mnou a kopiruje moje pohyby. Idem dopredu, ide aj on, ako hrdina. Idem do zadu, cuva a uz taky hrdina nie je Ale mas pravdu, nik sa to neodvazi studovat, kym stojim
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:20
- Nahlásit
pigie
dá nedá....ono zas já kolem autobusovejch zastávek mívala psa na vodítku,ale žejo dobrman je o dost pohybově akčnější,a taky nemám zájem,aby vlít na silnici....já ho nikdy u silnice navolno neměla,a zase-místa,kudy chodí lidi na autobus parkem,jsem měla zmapovaný...je to kombinace všeho,a v neposlední řadě je tady povel Zpět,k noze....
Ale nikdy jsem neměla pocit jako vy,že pes dělá něco nepatřičnýho...já se naopak vždycky u každýho spíš bála,aby nevlít do situace kterou bz nevyřešil a byl by vyhnanej...protože to se dost těžko spravuje,taková rána do sebevědomí....když už jde mladý pes v tréninku do konfrontace,musí to vždycky vyhrát,se stupněm obtížnosti podle stupně přípravy,ale musí vyhrát,aby si pak v dospělosti v práci fakt věřil...s něčím si dávám práci,kamarádi mi dávají kousat,dřou se,potí se,modřiny z toho mají,a já bych si to pak díky svojí blbosti a lenosti si dát na psa šnůru měla jednou situací na ulici odpálit????
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:23
- Nahlásit
Mám dobrmaního známýho,co nenechá psa v terénech po stopách ani přess stopama vylítat,přiveze ho už vylítanýho s rutinního bezpečnýho prostoru,protože prostě nechce ani trošku riskovat,že pes navolno něco náhodou zvedne,zakopne o zajíce v křoví,.....a naučí se zajímat o zvěř...což vzdycky znamená při stopařině silnou čáru přes rozpočet...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:26
- Nahlásit
a zase jsme u toho základního rozdílu,já a lidi kolem ně žijeme se psama NIKOLI ŽIVOT,ALE SPORT, a všechno co s nima děláme je tomuto podřízený....
když jsem bydlívala v Praze v paneláku,lidi se mě ptali,kde a kdy vůbec venčím psa,že je snad pořád zavřený či co,že nás vůbec nevidí jako jiné pejskaře kolem domu a na ulici...nechápali,že tamtudy procházíme jen když jdeme pryč nebo zpět...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:32
- Nahlásit
Sali
S tím vodítkem u silnice jsi mě překvapila. V jaké situaci si myslíš, že by konkrétně Tobě Tvoji psi mohli vlítnout do silnice.
Za sebe samozřejmě musím připustit, že vidět na druhé straně psa, nebo kolem něho přelítne pták a zamíří si to na silnic, tak by Garfield mohl vyrazit a po 2-3 cvalových skocích by se vrátil k noze, což 2-3 cvalové skoky je jeden jízdní pruh a to je tak trošku o ničem...
Ale u psů takovýho drilu bych to ani nečekala.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:33
- Nahlásit
Sali
Nebolo to blizko (asi 150m) autobusovej stanice, ani cesty. Bol vecer, takze chalan videl autobus stat na predchadzajucej zastavke, ktoru je vidno od miesta, kde sme stali. A pozor, nemam pocit, ze by robil nieco co by nemal, ale robi nieco, co ja som u neho este nevidela A mas recht, ty zijes pre sport, ja som sa uz davnejsie rozhodla pre zivot Moj pes je kludny, nebeha odo mna na desiatky metrov, louda sa za mnou, nechcem ho vyzbrojovat voditkom a kosikom. Ti co ho poznaju vedia, ze ho nepotrebuje, ale v pohode ich znesie, ked musi. Nechcem mat psa v meste, ktory je stale s kosikom a voditkom, to by chceli vidiet len ti nasi poslanci, co si to tak predstavuju...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:41
- Nahlásit
pigie
Člověk mění názory. U prvního psa jsem byla zásadně proti vodítku (nikdy bych mu ho nedala) a vyhýbala jsem se striktně i koši. Přišlo mi to jako týrání psa (a je to o tom, že na to nebyl zvyklej a byl z něho na nervy).
Dnes to považuju za samozřejmost a jakmile by přítel nebo kdokoliv psovi koš nedal, tak bych nadávala a vyčítala nezodpovědnost.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:42
- Nahlásit
pigie
no,ono když žiješ pro sport,tak tím městem hlavně jen procházíš,a nebo se ráno a večer jdeš vyčůrat,ale hlavní těžiště realisace psa je pak úplně někde jinde,a tím městem prochází pak většinou docela unavenej a spokojenej po tréninku nebo fyzický zátěži,že je taky zcela neškodnej...a pak nevidím důvod,proč ho nepřevíst mezi přibližovadlem a domovem na vodítku,když žádnou potřebu pohybu už stejně nemá,a koš z autobusu mu na ulici neponesu v ruce,když v jedný mám vodítko a druhou si jistím ranec s věcma....ponese si ho pěkně sám na hubě až domu.Před tréninkem cestou k přibližovadlu to samý....vypustím ho a slíknu až tam,kde je na to klid,prostor a bezpečí....já denně spojovala vylítání a trénink,každý den pes něco dělal,jako součást pobytu venku,jezdili jsme pár stanic za město,nebo došli do lesoparku,ale mě osobně koš a vodítko NIKDY NEOBTĚŽOVALY...dávala jsem je podle své úvahy, a dávala jsem si majzla abych nepodhodnotila....a neublížila psovi.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:42
- Nahlásit
Garfield
Samozřejmě jakmile by MÉMU psovi někdo koš nedal... tak bych zuřila...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:47
- Nahlásit
pigie
Moj pes je kludny, nebeha odo mna na desiatky metrov, louda sa za mnou, nechcem ho vyzbrojovat voditkom a kosikom. Ti co ho poznaju vedia, ze ho nepotrebuje, ale v pohode ich znesie, ked musi.
pěkně řečeno,to je fakt ten základní rozdíl,takový má být pes na život.....
Pes na sport je na opřesně opačné straně spektra,živý ační temperamentní hravý a neúnavný zvíře,může mít absolutní přivolání,ale když vemeš viz Garfield do úvahy rychlost pohybu,reakční dobu,setrvačnost a brzdnou dráhu,vyjde ti že u silnice se prostě rozběhnout nesmí.A než ho celou dobu dusit na povel u nohy,tak ho uvážu a nechám si v klidu relaxovat vedle mě....
Uvědomte si,že i cvičený pes má právo vypnout a jen se s mozkem na volnoběh klackovat přede mnou....pak vodítko je to něco,čím si hlídám jeho bezpečí,ať má třeba dvacet zkoušek.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:49
- Nahlásit
Garfield
Ale tvoj pes asi nie je taky pokojny ako ten moj ;) Ja mam tiez vacsiu hrozu z navolno pusteneho NO alebo dobermana ako BSP
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:50
- Nahlásit
Sali
A než ho celou dobu dusit na povel u nohy,tak ho uvážu a nechám si v klidu relaxovat vedle mě....
V takych situaciach odopinam voditko a zapinam ho psovi na krk
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:51
- Nahlásit
pigie
protože nemáš sporťáka.Prostě tak to je.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2005 09:52
- Nahlásit
Sali
Ja vieeeeem. Ja by som sa s vacsim temperamentom ako ma on asi zblaznila. My sme si proste sadli
|