Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / zasa 2 feny, zatial len mini problem
Autor Zpráva
berylyx
# Zasláno: 4 Lis 2005 14:45
- Nahlásit

ahojte vsetci diskutujuci,

kedze mnohi z vas maju skusenosti so spoluzitim viacerich psikov, rada by som sa na vas obratila. psy mame sice uz kopec rokov a vdaka dobremu cvicaku na uvod spoluzitie s ludmi vyborne funguje, ale doteraz sme mavali vzdy len jednu psiku. 2 suky naraz je pre nas novinka, napriek mnohym precitanym clankom a publikaciam.

u rodicov (kvoli robote su zial tam) ziju dve suky rovnakeho velkeho plemena, 3 a 1,8 roka. nie su dominantne, su na seba velmi naviazane, hlavne mladsia je znacne fixovana na starsiu, starsia je ovela samostatnejsia. casto sa spolu hraju a vlastne spolu travia vsetok cas. pocas spolocnych hier si starsia dost upevnuje svoje postavenie a su situacie, v ktorych ma velmi jasno (mladsia jej nesmie do misky, ukoncuje hru, sama urcuje, kedy ma na hru naladu a pod.) a je v hierarchii vyssie a nemam pocit, ze by mlada skusala prebrat vedenie.

ale naopak, casto je starsia vo svojom vedeni z mojho pohladu velmi mierna (mladsia je dravejsia, zravejsia, rychlejsia, takze sa nacpe pred starsou do dveri, strka sa skor pod ruku pri maznani, alebo privolavacke, rozdavani odmien). ja na to nie som zvyknuta, lebo doteraz sme mali len take velmi tvrde suky, co by vela z toho nezniesli.

samozrejme, v rodine sa respektuje jednoznacne starsia ako prva, prva dostava odmenky, zradlo, s prvou sa s nou pomazna, pohra a pod. vcelku to funguje a podla vasich prispevkov nemame problem. (zatial sa nebiju, nevrazdia navzajom, maju sa radi, hravaju sa a dufam, ze to tak ostane)

poslednou dobou ale mladsia zacina z nicoho nic na starsiu povrciavat. vyhradne v kuchyni (nie pri zradle, ale len tak na mieste, ktore si ona vyhliadla za svoje), ked ide starsia okolo, alebo sa v kuchyni zjavi. nie vzdy, nema to ziadnu pravidelnost.

starsia taketo konflikty neriesi, ale hned pozaluje najblizsiemu cloveku, ze ju mala utlaca. ak mladsiu pri vrcani prichytime, je razne vykazana "von" povelom pred dvere a musi tam par minut ostat sama, co je pre nu velky trest. pokial je to mozne, preventivne (ak je dovod), je posielana na svoje miesto mimo kuchyne (velmi radi asistuju pri vareni a peceni a nie vzdy to ide, takze miesto mimo kuchyne poznaju), aby si nebrala kuchynu ako za vyhradne svoje teritorium.

ale neviem, ci je takyto postup spravny a ako na ne. nerada by som, aby sa vztahy medzi nimi zhorsili a uz nie nasou vinou, pokial sa tomu da zabranit. ale je mi jasne, ze mladsia skusa, pokial sa da, aspon touto cestou a velka akosi nema chut ju poriadne zrovnat.

za odpovede dakujem.

Terka
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2005 15:55
- Nahlásit

berylyx
Ten vztah mezi vašimi fenkami mi strašně připomíná vztah našich dvou fenek - jsou to bíglice 5 a 3 roky, starší je klidná dáma a vedoucí a ta mladší je třeštidlo, divoch a závislák na starší fence i na lidech. Neperou se, jsou to bíglice, takže žádná agresivita se od nich ani očekávat nedá. Myslím si, že váš postup při ukázňování té mladší je úplně správný a ani si nemyslím, že to bude mezi nimi do budoucna nějak víc problematické než je to teď. Prostě ta mladší sem tam vystrčí růžky a zase se pak zařadí na své místo.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání