| Autor |
Zpráva |
Čimi
|
# Zasláno: 29 Říj 2005 22:06
- Nahlásit
Dobry den,
Obracim se na Vas s prosbou o radu jak na vychovu naší rocni fenky tosa inu.Nase fenecka je nádherná a je to nas velky kamarad. Jen ta vychova! Nevim, jestli je to normal u tohoto plemene, ze je dost „osobite“.Fenka je dobrak ale je to tak rikajic podes a dela si co chce, nedba mnoho na povely,kdyz sama nechce, jako jina plemena,ale spis je svéhlavá a neprilis ovladatelna. Asi to je i tim, ze je velmi mlada, nebo také tim, ze nyní nemame mnoho casu na jeji vychovu..Myslim, ale ze je dost dulezite aby byla tosa poslušná, i vzhledem k jeji velikosti.Nechci nějakého vycepovaneho psika, jde mi jen o základní nezbytnou poslušnost i pro bezpečnost fenecky.
Chtela bych se zeptat, zdali nemate nejake tipy, jak na vychovu mlade tosy a zda je toto plemeno vždy takove jako ta nase cubinka.
Moc dekuji za Vasi radu.
[/b][b][b][/b]
|
Anonymní
|
# Zasláno: 30 Říj 2005 19:01
- Nahlásit
Cimi: To co popisujete je u molossu, kam se tosa radi, uplne normalni. Pro ne neni nutny (ani uplne vhodny) vycvik-drill tak, jak je znam ze cvicaku. Potrebuji pevnou a velmi duslednou vychovu. Je pravda, ze ovladatelnost a poslusnost u tak velkeho psa je zaklad, zakratko byste jinak mohli mit potize a vase souziti by pro vas nebylo moc vesele... V roce jeste neni nic ztraceno (i kdyz samozrejme cim driv tim lip), ona prave take prochazi jakousi psi pubertou a po 2.roce se trochu zklidni, na to se vsak neda spolehat a radna vychova je samozrejme na miste. Je skutecne treba, abyste ji svuj cas venovali, mozna ze si zlobenim i vynucuje vasi pozornost, potrebuje take nekde vybit energii... Byt vami, zkontaktovala bych chovatele o radu, prip. je-li jeji vychova opravdu zanedbana a fenka se stava neovladatelnou, par lekci s profi-cvicitelem (idealne individualnich), pri kterych se naucite s ni pracovat, ji a vam rozhodne neuskodi. Hodne zdaru!
|
Čimi
|
# Zasláno: 30 Říj 2005 21:51
- Nahlásit
Díky za rady, snad to z vychovou zvladneme.Fakt je ze je nase fenka velice chytra a ucenliva, ale nase pozadavky a povely posloucha jen kdyz sama chce.Je tak sikovna, ze se sama odpozorovanim, naucila otevirat kliku u dveri, sama se kolikrat obslouzi z kuchynske linky a podobne.Co ji ale nejde je cekani samotne doma, to pak rozhodne naschval neco znici..
Zvlastnost jeji povahy je ale i to, ze se mi zda, ze neni zas az tak jako jina plemena fixovana na cloveka, sic dovede byt pekny mazel.Nejradeji lezi na dvorku a posloucha okolni deni, presto ji ale lakame domu, ale ona ma rada svou svobodu.(Ted kdyz je chladneji tak je dobrovolne doma casteji.)
S pozdravem M.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 31 Říj 2005 14:43
- Nahlásit
Cimi, v chování vaší fenky nevidím žádné velké rozdíly oproti jiným příslušníkům tohoto plemene, i jiných molossů. Mám zkušenosti hlavně s bullmastiffy a tam je to podobné (i když ten vztah k páníčkovi je o dost výraznější, ale to je u vás možná dáno množstvím času, který jí věnujete). Podstatná je hlavně ta důslednost. Oni molossové jsou opravdu chytří (i když se o nich tvrdí něco jiného) a naprosto přesně vědí, co po nich chcete, ale současně mají svou hlavu, ve které si vše přeberou a pak se sami rozhodnou, zda to či ono udělat. A to je právě ten rozdíl ve výcviku a výchově - je třeba, aby skutečně věděl, že poslechnout vás MUSÍ bez nějakého dlouhého "přebírání a rozumování". Toho dosáhnete jedině důsledností a potlačováním jakýchkoli projevů dominantnosti (tím je právě i to "přemýšlení", zda poslechnout či ne). Jinak byste si zbytečně zadělávala na problémy s okolím - ono se obtížně vysvětluje, že to 50/60tikilové torpédo se k vám řítí, jen aby vás přátelsky objalo a oblízlo. Tak hodně sil a trpělivosti!
|
hugo4
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 19:58
- Nahlásit
Bydlím v Lužanech nad Trotinou,kde je chovná stanice Tosa Inu.Je celkem běžné že psi volně pobíhají po ulici a majitelka je evidentně nezvládá.Jak se mám zachovat jako majitel psa který je těmito psi napaden?Poslední případ byl že při vjíždění do dvora mi na dvůr vnikla smečka těchto psů a já jsem nemohl vystoupit z auta protože jsem tam měl svého psa.Vlastním také bojové plemeno ale tento pes poslouchá na slovo.Psi mi poškrábali dveře u auta a poté je majitelka několik hodin odlovovala po sousedních pozemcích.Z těchto důvodů už má dcera nemůže chodit se psem na procházku protože se bojím napadení.Majitelku jsem již informoval ale bohužel od té doby psi již několikrát utekly a dnešního dne mi opět vnikly na pozemek.Jistě uznáte že můj pes s váhou 22kg by proti smečce těchto psů neměl šanci.Nemluvím už o tom že když tento pes skočí na dítě i kdyby mu nechtěl ublížit tak mu ublíží.Mám toto řešit s policií?
|
grooggy
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 20:14
- Nahlásit
Chce to jen trpělivost a možná dovházet na nějaký cvičák, kde se bude učit povely i za ztížených podmínek...
Strýček s naším bulmastifem udělal ZVV2, ale holt trvalo dýl to Alberta naučit než nějakýho ovčáka...
Já mám teďka Americkýho Akitáka a tak taky cim co je to svéhlavost :-D Chce to jenom trpělivost a důslednost a výsledek se dostaví + je ta fenka mladá
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 20:26
- Nahlásit
hugo4
Mám toto řešit s policií?
podobne tema tu uz nekolikrat probehlo, zkuste vic pohledat zkusenosti mistnich .. ale jinak pokud s majitelkou neni rozumna rec, reseni pres urady a "pomahace a chranice" se stejne casem asi nevyhnete
grooggy
ohledne fenky - to je uz skoro pet let starej dotaz
|
grooggy
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2010 20:38
- Nahlásit
Roxana
Jeh toho sem si nějak nevšimla :-D
Já viděla nový příspěvek a nějak jsem si nevšimla datumu :-D
hugo4
Asi tak jak psala Roxana- Když nebude s chovatelkou rozumná řeč, tak přece nenecháte sežrat sebe, rodinu nebo psa...
Myslim si, že když chovatelka nebude padlá na hlavu tak snas bude svolná k nějakému alternativnímu řešení- je to v jejím zájmu... (Totiž když pes napadne člověka, tak mu může hrozit i utracení a nevim kdo (nepejskař) by pochopil, že za to může chovatelka a né ten pes... )
|