| Autor |
Zpráva |
Majka
|
# Zasláno: 20 Led 2005 20:01
- Nahlásit
Nechcete se podělit o zážitky s tímto úžasným plemenem?
|
Evička
|
# Zasláno: 21 Led 2005 08:30
- Nahlásit
Majko, co ti připadá tak úžasného. Border je v současnosti módní plemeno a velmi mu to škodí. Velmi se různí v exterieru, mají malé hlavy, kapří hřbery a ta krásná tvrdá, srst je taky ta tam. Povahy se horší, znám spoustu borderů, kteří jsou plaší a bojácní. Dřív, tak před 5 lety, si vzpomínám na ty ježaté střapáče, jak na Slovensku norovali. Super, každý z nich udělal chvat. Letos jich polovina neobstála a suprově obstáli tak možná dva. Bohužel módnost tohle plemeno velmi poznamenala a zřejmě dá hodně práce , alespoň u nás v Česku, vrátit ho na původní úroveň.
|
Majka
|
# Zasláno: 21 Led 2005 12:45
- Nahlásit
Evičko, je pravda, že je to modní plemeno. Mnoho lidí si bordery kupuje jen jako kamarády, pracovně je nevyužívají. Ale jsou mezi námi lidé, kteří dělají s bordery zkoušky z lov. upotřeb. a následně je používají v praxi. S tou srstí: Je pravda, že někteří BRT se nemusí ani trimovat. Na Slovensku na norování jsem potkala vůdce, který měl 4 letou fenu. Měla krátkou srst. Když jsem se ho ptala, zda ji trimoval, řekl, že ne. Odpověděl, že ji nikdy netrimoval, že jsou vrhy, kde se štěňata rodí s krátkou ststí. Co mám BRT, tak kdybych je netrimovala 2 x ročně, byly by z nich chlupaté koule.
|
Evička
|
# Zasláno: 21 Led 2005 13:07
- Nahlásit
Majko, tak to máš štěstí, že máš bordera, který alespoň odpovídá standartu. Ale celkově tohle plemeno velmi stagnuje. Bohužel. A to, že se rodí štěňata s krátkou a téměř hladkou srstí, to je právě jeden z těch projevů jejich úpadku.Taky aktivně chováme teriery a děláme různé zkoušky, ale celkově bordeři nic moc. Zatím jsem od nich viděla jen průměrné výkony.
|
bord
|
# Zasláno: 21 Led 2005 14:29
- Nahlásit
Musím zasáhnout do diskuse,máme taky BRT a jsme z něho nadšení,právě pro jejich povahu.Nejsme nimrodi,,máme ho jako kamaráda.doma je děsný mazel i když je to pes,absolutně bezprobl.chování již od štěněte-doma nic neničí,je pravda,že venku je velmi aktivní,je potřeba s ním běhat a chodit na delší procházky,ale s kterým ne?bázlivý rozhodně není,ale kdyby viděl poprvé v životě lišku,myslím,že by se po ní hned bezhlavě nevrhl,ale nejdřív by zjistil o co jde..jsou na sebe totiž opatrní.co se týká srsti,jsem samouk takže trimuji dle potřeby a hesla:co přečnívá,má jít pryč.srst má tvrdou a pěkně lesklou.Myslíme si,že by měl šanci i na výstavě,protože je pěkně stavěný,se širokou hlavou a snad díky běhání je celkově souměrný.Problém je však v nás - pánečcích,protože se zkrátka stydíme do kruhu Ale nechci unavovat dalšími postřehy,jen jsem se chtěla zastat opravdu úžasného plemene.Ale každý z nás má to své nejlepší psisko doma...pokud se ještě ozve Majka,která ho má taky BRT, ráda podiskutuji o jejich důvtipu a flignách,kterými jsou teriéři vyhlášení.ahoj
|
Majka
|
# Zasláno: 21 Led 2005 19:43
- Nahlásit
Evičko, právě se snažím mít BRT podle standardu. BRT mají na výšku: pes: 35, 5 cm. Fena 34 cm. BRT využíváme v myslivosti. Jaké máš Evičko teriéry, FXH, FXD, JGT? Pravdou je, že BRT mají problémy s hlasitostí, ale dokonce mám fenu a její matka měla hlas.4 a otec 3. Evicko, nejedeš letos na MBL na Slovensko 25. 6.? Já jsem s BRT spokojená. Dobře se cvičí, vracejí se ze štvaní rychle, jsou dobří vodaři... Ale máš pravdu Evičko, že je moc rozšířené. Letos bylo zapsáno myslím 365 štěňat. Ještě k té výšce: plno BRT mají 36 - 39 cm v kohoutku. Jsou moc přerostlí a nevypadá to nějak dobře. Když příjdu do kruhu, tak jsme asi nejmenší. Na teriéří výstavě v Raciborzu byli samí vysocí BRT. V kruhu jsem měla nejmenší BRT.
|
bord
|
# Zasláno: 24 Led 2005 07:13
- Nahlásit
Pěkně prosím o radu,můj BRT byl jako štěně několikrát kousnut - nebo spíš ho chňapli,naštěstí nic vážného,ale naučil se číhat přitisknutý k zemi když uvidí jakéhokoliv psa,ať už malého nebo velkého..pokud pes nevrčí,nebo se nesnaží chňapnout,je to O.K. Ale jinak startuje hned.Jde mi o to,jestli ho z tohoto lehu zvedat násilím,obvykle ho nechávám ležet,abych neporušovala nějaké psí pravidlo.je to správné?Jinak je v pohodě,vždy připravený ke hře a sám je absolutně neagresivní,jen v případě,že na něj někdo zaútočí se brání.Je mu rok a půl.díky za odpověď
|
Evička
|
# Zasláno: 24 Led 2005 08:55
- Nahlásit
Majko ahoj, my máme doma smečku hladkosrstých foxlíků, na Slovensku jsme byli už několikrát ma MSBL, náš pes tam loni získal CACIT, davič. Ale tenhle pes je špička, takových moc není, ale jako hlasiči obstojí většina psů. Problém je v tom, že tam jsou nory trošku jinačí než u nás, hlvaní problém je se vstupem do nory. Někdy je udělámn jako pařez, jindy je nora nad povrchem země a psi, kteří jsou zvyklí jen na jedno, tak tam většinou nechtějí vůbec vlézt a nelíbí se jim to. Navíc tam ývá obrovské množství psů z celé Evropy - 80-90, takže je to strašně zdlouhavé. My jsme minule měli číslo 80. Jsou také jiná pravidla a jiný zkušební řád pro tyto zkoušky. To doufám víš a znáš. No a to, že máš bordera tak jak má být, tak toho si važ, kohoutková výška třeba právě u norovaček je moc důležitá. Psovi se v noře daleko lépe pracuje, pokud je na nižších nožkách.A terierská plemena v Polsku nejsou na moc vysoké úrovni, jezdíme tam taky, lehko se tam získává Polský šampion.A jesli pojedem teď v 6/05 nevím. Ještě jsme se o tom doma nebavili.
|
Majka
|
# Zasláno: 24 Led 2005 12:48
- Nahlásit
Pravdou je, že jsou na MSBL jiná pravidla. Tys byla loni ve Vinohradech nad Váhom či v Seredi? Psů je tam strašně moc. Lini se přece musely přihlášky z ČR posílat do konce února. Loni jsem to přepásla, tak už jsem volala o přihlášku.Přesně tak. Výška je velmi důležitá při norování. Na zkouškách byl FXD, kteý měl na výšku 43 cm! Když ho vůdce pustil do nory, poklopy jen poskakovaly. S těmi v suky to máš pravdu. U nás to je stejné, ale na Slovesku ne. Chováš Evičko jen FXH? To je pěkné, když máš psa daviče, ale zase v přírodních norách jsou nejlepší vyháněči. Někteří psi udělají chvat za 15 sec. Jak se FXH jmenuje?
|
Evička
|
# Zasláno: 24 Led 2005 14:43
- Nahlásit
Byli jsme ve Vinohradech a domluvené jsme to měli už od předloňska, protože nás nepřijali. Slovák p. Glezgo, který to má většinou pot patronací taky chová FXH, takže spřízněná duše. Chováme jen foxlíky - www.pospichal.wz.cz a pes se jmenoval
CH.Enrico od Hrubého lesa. Je ovšem vynikající i v přírodní noře a chvatuje i tam. Jde okamžitě do kontaktu, většinou hrdlo, hlava, 1. pol. těla. Čas měl něco přes dvě minuty, ale ty dvě minuty ho můj muž přemlouval, aby do té nory vlezl. Pak udělal okamžitě chvat. Zrovna ve Vinohradoch je nora na povrchu, není vůbec pod zemí a to se mu nelíbilo. Takže na tom Slovensku je to vždycky trošku sázka do loterie.
|
Majka
|
# Zasláno: 24 Led 2005 19:57
- Nahlásit
Tak to gratuluji k takto úspěšnému psovi. Jen tak dál! Evičko prosím Tě, neznáš adresu www stránek, pokud nějaké má, Ing Glezga? Myslím, že se jeho CHS jmenuje Hunderlov, ale nevím adresu CHS. ¨Jestli ji znáš, můžeš mi ji prosím Tě napsat. Děkuji mnohokrát.
|
Evička
|
# Zasláno: 25 Led 2005 09:04
- Nahlásit
Majko, teď nevím, ale až příjdu domů, tak ti pošlu na něj kontakty. Mám totiž schované propozice z minulého roku. Takže vydrž do zítřka. Snad nezapomenu. Doma jsem se včera s manželem bavila, jestli pojedem nebo ne. Pokud nebude žádná jiná akce, tak možná jo. Chystám se udělat soupisku kam všude pojedeme. Tak třeba se rozhodnem i pro Slovensko. Máme doma hodně temperamentní fenku, možná to s ní zkusíme. Nečekáme chvat, ale jako hlasič v II. ceně by mohla obstát. Možná by jsme vzali i Enrica, ale pokud nebude mít jiný program.
|
Zuzanka
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2005 12:56
- Nahlásit
Čauky Majdo, tak jak jde příprava Byrona na Brno ?
Já nevím kde mi hlava stojí, ¨na Bogara jsem ještě nešáhla a ten to potřebuje jako sůl, Kartuš ten je s Largem ve štěněcím světě. Navíc jsem si na sabe ušila bič a hlídám známemu dvouletého maďara - 8měsíců
A navíc jsem si včera k Jarkovi jela pro Bessinku, učím ji s Bogim v páru. A kdy by to mělo být? Už tuto sobotu v Trenčíně.
|
Majka
|
# Zasláno: 25 Led 2005 19:48
- Nahlásit
Ahoj Zuzko, na tak to máš nabitý program. Tolik ohařů! Mě zas nic lepšího nenapadlo, než vzít do výcviku WT od dubna. Chtějí mít s ním ZV a N. Ten WT má teprve 4 měsíce, a tak se spokojili s tím, že udělají letos jen ZV do chovu. Je to temperamentní psík. Jsou z Havířova, a tak chtějí s WT na ZV v květnu do Karviné. Uvidíme, jak to půjde. Ty ZV, co pořádá OMS Karviná jsou 21. nebo 22. 5.? Kdyby byly 22. 5., tak bych určitě přihlásila s Byronem i Gerinou a šel by, podle toho, jak by se dařilo i WT. Takže malých plemen by bylo dost. Jinak 21. 5. jsou N v Opavě. Tak jsem na váškách. Ještě zvažuji to, že Byrona přihlásím na BZH do Prostějova 2. 4. i s Cyrilem, podle toho jak vše pozvládám. Byrona trochu na výstavu připravuji, ale udržet ho v klidu a v postoji, tak to dá zabrat. Jinak je šikovný. Hlásí pernatou, srstnatou, spárkatou. Nahánění má suprovní. Dokonce se vrací do 20 minut. Ale začíná se vracet i dřív(rekord 5 minut). Už to není hodina čekání Však se kdykoliv stav. Jinak Ti držím palečky, ať vyhraješ toho BIGa s Bogarem a s Kartušem CAJCe. Hodně štěstí
|
Evička
|
# Zasláno: 26 Led 2005 08:22
- Nahlásit
Majko, takže jsem nezapomněla. Ing. Peter Glezgo,965 01 Ladomerská Vieska 213 , telefon: 0903 648 898
|
Majka
|
# Zasláno: 26 Led 2005 12:36
- Nahlásit
Evičko, díky. Náhodou www stránky nemá? Už jsem s ním mluvila a říkal, že všechny informace o zkouškách má na svých stránkách, ale vůbec nevím jaké má. Takže sháním jeho www stránky.
|
Evička
|
# Zasláno: 27 Led 2005 08:36
- Nahlásit
No tak to nemám tušení, ale slovenský klub terierů má www.terriers.sk nebo zkus www.spz_ustredie.sk. Třeba tam bude někde na něj odkaz.
|
Majka
|
# Zasláno: 27 Led 2005 12:39
- Nahlásit
Už jsem hledala, ale bezvýsledně. Dívala jsem se na tvou smečku FXH, jsou překrásní. Enrico:Vítěz KBS a CACT a další tituly ze zkoušek, zkrátka skvělý FXH. Jen tak dál.
|
Evička
|
# Zasláno: 27 Led 2005 12:52
- Nahlásit
Majko díky.Je za tím nejmíň deset let selektivního chovu a tvrdá dřina. Je fakt, že tenhle pes je opravdu mimořádný. Však taky o něj mají nevěsty velký zájem.
Ale zpět k norovačkám. Já jsem s ním všechno domlouvala telefonicky, přihlášku mi poslali ze Slovenského polovnického zvazu hned po prvním zavolání. Pokud se přihlásíš včas, nejlépe snad už teď někdy, tak by ses tam měla dostat. Raději se Glezgovi připomeň. Zdá se mi, že hlavně on rozhoduje o tom, koho přijmou a koho ne.
|
Majka
|
# Zasláno: 27 Led 2005 19:58
- Nahlásit
Evičko, přesně tak. Je třeba se připomínat. Když jsem měla jet jen na obyčejné norovačky na SR do Ludanic, tak po 1. telefonátu mi řekli, že obratem mi pošlou propozice a přihlášku. Po 2 týdnech jsem tam volala zase a řekli mi, že na mě zapomněli, že ji hned pošlou. Po třetím telefonátu ni poslali propozice z roku 2003, bez přihlášky. Z netu jsem si stáhla univerzální a bylo hotovo. Asi necelé 2 týdny před zkouškama mi poslali propozice opět, ale tentokrát ty správné. Tak jsem měla takové vyřizování
|
Evička
|
# Zasláno: 28 Led 2005 08:38
- Nahlásit
Aspoň vidíme, že byrokracie je všude. Nejen u nás. Tak dej pak vědět, jestli to dopadlo.
|
Majka
|
# Zasláno: 28 Led 2005 12:34
- Nahlásit
Jasně, dám vědět. Přinejhorčím použiju univerzální přihlášku na zkoušky pro SR.
|
Evička
|
# Zasláno: 31 Led 2005 10:31
- Nahlásit
Majko, podařilo se mi objevit maillovou adresu. Podle té bude zřejmě názem webových stránech úplně jiný a se psy nebude mít asi nic společného. Takže glezgo@elektrikzh.sk. Ahoj
|
Majka
|
# Zasláno: 31 Led 2005 19:42
- Nahlásit
Ahoj Evičko, to už jsem taky zkoušela a bezúspěšně. No nic, budu tam muset ještě jednou zavolat.
|
Markét
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2006 21:57
- Nahlásit
Není border jako border. Teriér je nejlepší!
http://video.mail.ru/list/50150/42/51.html
|