| Autor |
Zpráva |
Tao
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2016 10:36
- Nahlásit
Dobrý den,
Máme doma rok a půl starého křížence vlčáka, u nás je asi půl roku. Před tím si vystřídal více různých dočasných péčí, takže podle popisu paní, která se mu snažila najít domov, to byl původně úplně bezproblémový pes, teď ale jak jde do puberty z těch více pánů začíná mít trochu zmatek, především začínal vyjíždět na psy a chránit si přehnanně pána. Popsala mi případ, kdy byli spolu na procházce i s kočárem, a nějaká cizí paní se zastavila nad kočárem a chtěla se rozplývat nad miminkem, a Tao ji kousl. Pouze obtisky, žádná krev, ale stejně. Když přišel ke mně, úspěšně jsme většinu problémů do značné míry zarazili tím, že jsem mu dala absolutní důvěru. Nechávám ho pokud možno běhat na volno, kdyžtak s košem. On mi oplatil stejnou důvěrou, hezky poslouchá, zjistil že psi nejsou hrozba, vyjíždí na ně jen třeba za plotem nebo když si nějaký páníček psa ustrašeně přitahuje za vodítko, jako by ho měl Tao zamordovat Teď ale k jádru problému: Měli jsme několik epizod, které bych si ráda správně zanalyzovala, abych nezanedbala nějaký problém.
1. Bydlíme v podnájmu, kde žijí tři malé děti, od tří do sedmi let. Je zvyklý se s nimi vídat, vycházejí v pohodě. Jednou byly dvě mladší holčičky u nás a blbly, pištěly, a bouchaly do velkého sedacího míče. Taa to vystresovalo a vyjel zpod stolu na tu nejmladší, kousl ji do holého zadku, a to tak, že měla krvavé škrábance.
2. Byli jsme v kempu, a já ho uvázala společně s fenou kterou zná a jsou spolu v pohodě, pod stůl, a šla pro snídani. Tam kde byl, byla jen taková ulička na projití, a v jedné chvíli tudy z každé strany přicházel někdo, jednu z těch paní kousl (malý škrábanec).
3. Návštěva, holčička se ho bála a začala hystericky pištět. Roztrhl její mamince kalhoty.
První případ jsem celkem úspěšně řešila přímo s tou holčičkou, dávala jsem jí pamlsky, a pod mým vedením ho "cvičila",dávala mu povely a odměňovala ho, teď už ji respektuje mnohem více a nebere ji už jako nejslabší článek smečky. Jinak je vidět, že se takto zkratovitě chová v pocitu ohrožení, jinak je to bezproblémový pes, umazlený a hravý, řekla bych že už je dost vyklidněný a má vůči mě respekt, i už ví, že tu má domov. Jinak jsem ho pouštěla navolno všude mezi lidmi i psy, třeba i v kempu kde byla hlava na hlavě, jen s košem, a byl úplně v klidu, pobíhal si tam a spokojenost. Zajímalo by mě, jestli jde prostě o povahový rys psa, a měla bych se spíš naučit tyto situace předvídat a předcházet jim, nebo je to nějaký problém, který by se mohl nedejbože ještě třeba zhoršit, a měl by se nějak řešit (jak?) U druhého případu bych to brala spíš jako můj problém, mělo mi dojít že se tam bude cítit v ohrožení, ale nervózní jsem z těch dětí, tomu samozřejmě nepředejdu, některé děti se ho prostě budou bát, a některé jsou divoké, to ale neomlouvá chování psa, to si prostě nesmí dovolit
Pardon za takovou stať, nevím jak stručněji to popsat
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2016 11:04
- Nahlásit
Tao
to si prostě nesmí dovolit
já teda jen tady k tomu..to je fakt blbina..ten pes neví čí je,vystřídal x dočasek jak píšete,je v blbým věku a nervy jako špagáty mít nebude,navíc sama víte,že .. Jinak je vidět, že se takto zkratovitě chová v pocitu ohrožení...určitě bych se snažila situace předvídat a pomalu psa navykat na určitou míru stresu kterou zatim nezvládá.Určitě se někdo rozepíše víc,ale na hlášku Tohle si pes nesmí dovolit mám silnou alergii už
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2016 11:05
- Nahlásit
Tao
nějak nemám pocit, že by pes dělal něco, co si nesmí dovolit. Spíš má majitele, co nedokáže předcházet situacím, které pes neustojí.
Obecně se mi přístup "on je v pohodě, jenom sem tam někoho kousne" dost příčí. A jako majitel psa, který má problém s náhlým kontaktem s jinými psy fakt doufám, že se nepotkáme, když ty ho máš navolno, přestože vyjíždí na psy na vodítku.
Ad děti: naučila bych ho, odejít někam, kam budou mít děti zákaz, pokud z nich nebude mít dobrý pocit (klec/pelech/postel... to je jedno kam) důležité je, že to místo pro děti bude naprosté tabu. A ideálně ve chvíli, kdy on se tam uklidí, ty přesměruješ děti na klidovější činnost nebo do jiné místnosti.
U Taa to vystresovalo a vyjel zpod stolu na tu nejmladší, kousl ji do holého zadku bych nehledala problém v tom, že by ji považoval za nejslabší článek smečky nebo ji nerespektoval, jen prostě už neměl kam couvnout, pravděpodobně ti xkrát dal najevo, že mu ta situace vadí a když už nevěděl co, tak varoval, kdyby bylo blíž starší dítko, nejspíš by mělo obtisky ono.
Zajímalo by mě, jestli jde prostě o povahový rys psa, a měla bych se spíš naučit tyto situace předvídat a předcházet jim, nebo je to nějaký problém, který by se mohl nedejbože ještě třeba zhoršit, a měl by se nějak řešit
Podle mého názoru, když to nebudeš řešit, tak se to horšit bude. Ty jsi tam od toho, abys viděla, co psovi vadí a nenechala to zajít příliš daleko.Když to dělat nebudeš, tak to pes bude brát čím dál víc do vlastních zubů a v tebe ztratí důvěru.
|
Tao
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2016 11:25
- Nahlásit
davidkova renata:
Tím To si nesmí dovolit myslím spíš to, že nebudu poblíž pokaždé, když bude ve styku s dětmi, které jsou například divoké a hlučné. Pes je na zahradě a k domácím chodí návštěvy.
birma:
Tak za prvé: Předcházet situacím, u kterých nejsem (ad hysterická dětská návštěva), jde poměrně těžko, proto se ptám, jak lze problém řešit. Jinak u kousnutí do zadku nešlo o žádné zahnání do kouta, měl spoustu prostoru kam se uklidit z jejich dosahu, a nevyjadřoval žádné známky bezvýchodnosti ze situace.
Za druhé: Pokud jde o vyjíždění psů na vodítku, párkrát mi pouze vyštěkl na psa, kterého si jeho pán zbytečně chránil tak úzkostlivě, že bych si na něj taky štěkla, a mimochodem, to zásadně když byl Tao také na vodítku. Takže díky za urážky, ale já jsem doufala spíš v radu.
|
Tao
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2016 12:45
- Nahlásit
birma:
A ještě k tomu "on je v pohodě, jenom sem tam někoho kousne": Myslíš, že kdyby toto byl můj přístup, tak bych se někoho ptala na radu, a snažila se přijít na nějaké řešení? Snažím se situacím předcházet, ale ono to chvíli trvá, než dokonale poznáš svého psa, pokud ho nemáš od štěněte, tak trochu šetři s těmi předčasnými soudy.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2016 13:14 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
chceš analyzovat, tak trošku analýzy:
Snažím se situacím předcházet, ale ono to chvíli trvá, než dokonale poznáš svého psa, pokud ho nemáš od štěněte
o to pro tebe hůř....
Předcházet situacím, u kterých nejsem (ad hysterická dětská návštěva), jde poměrně těžko
jde poměrně lehce a to tak, že nedopustím situaci "pes bez dohledu+návštěva, notabene malé dítě" (patrně ad 3))
ad1) v podstatě dtto - malé děti = pes pod dozorem a zabezpečený (nehledě na to, že bych své psy přítomností ječících nadějí našeho národa, netýrala...)
ad 2) co na to napsat....přivázat psa na dosah uličky kudy chodí lidé a jít pryč, to bych si nelajzla ani u svého megapohodového psa kterého mám od štěněte a znám líp než vlastní boty. Ale neznám ty případné kolemjdoucí.....
U druhého případu bych to brala spíš jako můj problém, mělo mi dojít že se tam bude cítit v ohrožení, ale nervózní jsem z těch dětí, tomu samozřejmě nepředejdu
taková úvaha od majitele psa (děti...nepředejdu) je fakt zarážející, všechno je tvůj problém
Psa musíš navykat a zároveň mu zajistit bezpečí.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2016 14:14
- Nahlásit
Tao
Předcházet situacím, u kterých nejsem (ad hysterická dětská návštěva), jde poměrně těžko
A co nenechat psa volně, když tam nejsi? Prostě riskuješ. Riskuješ zdraví jiných lidí. Čekáš, že tě polituju, jak máš strašnýho psa?
ono to chvíli trvá, než dokonale poznáš svého psa, pokud ho nemáš od štěněte
Děkuju za naprosto novou informaci
Právě proto, že mám psa od dospělosti a právě proto, že za sebou má historii útoků na lidi, tak si nedovedu představit, že bych se chovala tak, jako ty a to teď řeší tak jednoho člověka za rok a jinak je to brouček pohodář...
|
Tao
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2016 14:15
- Nahlásit
Děkuju všem za vaše komentáře, vidím že jsem udělala chybu že jsem se svěřila, to že se ze mě stane terč urážek, je pro mě opravdu dost nepříjemné překvapení. Všeobecné rady typu "zajistit mu bezpečí" jsou opravdu k ničemu, myslela jsem si že to je alespoň trochu odborná poradna, ale vidím že zkušenosti používáte za účelem výsměchu méně zkušeným, místo abyste doopravdy pomohli. Díky za nic, jsem tu poprvé a naposledy.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2016 14:37
- Nahlásit
Tao
nikdo, kdo tu konkrétní situaci neviděl, ti nedá jinou radu, než abys zabezpečila psa a v době své nepřítomnosti ho od dětí oddělila.
Není to stroj, aby se dal přesným postupem naprogramovat.
A nic z toho, co jsem napsala, jsem fakt nemyslela jako urážku, jen jsem doufala, že se třeba zamyslíš a dojde ti, že to co děláš prostě je pro tvé okolí ohrožující.
|
Tao
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2016 15:06
- Nahlásit
birma
Samozřejmě chápu, že to tímhle způsobem není úplně přenosná zkušenost. Ale doufala jsem, že bude mít třeba někdo podobné zkušenosti. Pes se pohybuje mezi lidmi i dětmi a naprosto v pohodě s nimi vychází, s dětmi domácích je na zahradě celý den a není problém, malá neteř ho plácá po čumáku a tahá za uši a on jí ještě láskyplně oblíže celý obličej. Proto mám pocit, že to není ani tak povahový rys psa, jako spíš dozvuky jeho zmatení z předcházejících péčí, a tímpádem odbouratelné. Jinak nevím, co myslíš tím, co dělám ohrožujícího pro ostatní lidi. To, že se ty případy, které jsem napsala, staly, vzniklo samozřejmě mým dopuštěním, protože jsem toto chování od něj opravdu nečekala, neprokazoval žádné známky agrese, tím spíš ale následovaly opatření. Teď už když má přijít nějaká cizí návštěva, tak je zavřený na předzahrádce, atd., ale to není řešení, chtěla jsem se dobrat, jak na tom u něj účinně pracovat.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2016 15:33
- Nahlásit
Tao
můžeš ho učit, aby cíleně odcházel ze situace, která mu vadí. Spousta psů to nemá jako první variantu a dřív vystartuje než odejdou. Já to tak dělala se svým psem a v tuhle chvíli, když mu někdo nesedí, tak ho obejde (nebo obejde mě, abych byla já mezi nimi).
Snažila bych se reagovat už na první signály, že do té situace nechce jít, ale zas netuším, jak moc máš psí komunikaci nakoukanou.
Proto mám pocit, že to není ani tak povahový rys psa
Povahový rys jako neláska k lidem to zjevně nebude, ale může mít slabší nervy, což zas bude podle mě spíš genetika. Můžeš to ošéfovat, aby uměl odcházet, ale stejně bych takového psa řešila primárně managementem, aby se do rizikových situací nedostával.
Kdybys chtěla jít do větší hloubky, tak se podívej, jestli se nedostaneš k holkám z ostravské Koiry na komunikační lekce, mají moc hezké semináře "Stres u psů" nebo "Agrese mezi psy" - to snadno přeneseš i do lidsko psích vztahů a oboje je super poučné co se psích emocí týče a toho, jak je dávají najevo, Magda má myslím i něco na téma pesxdítě, nebo zkus Frantu Šustu a "Jak odnaučit", tam je zas hodně zajímavá práce se stresovým trojúhelníkem.
Můžeš pracovat s protipodmiňováním na určité situace a postupně zvedat kritéria.
U všeho se ale dobereš k jednomu - každé zvíře má své limity, ty můžeš posouvat, ale jde to pomalu, někdy se můžou projevovat propady v chování - návrat k původnímu, ty by se měly časem mírnit a zkracovat, ale jsou. Takže ve výsledku je to práce ne na dny a týdny, ale spíš na měsíce a možná i roky.
Ale já osobně bych psa s takovou historií bez dozoru s dětmi určitě nenechala, už proto, že stačí, že bude chtít varovat a při podobných výškách psa a dítěte to může skončit plastikou...
|
Tao
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2016 15:51
- Nahlásit
birma
Díky za tipy. A jak jsi naučila to odcházení?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2016 16:41
- Nahlásit
Tao
No on se zpočátku snažil sežrat každýho, koho viděl, takže jsem si ho akorát zařadila, abych byla já mezi ním a tím člověkem, vzali jsme to obloučkem a já ho prokrmila, když byl v klidu. No a on se to naučil jako automatiku, že když mu někdo vadí, obejde ho obloukem.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2016 01:52
- Nahlásit
Tao
Tak kdyz se takhle chova, proc se o nej adekvatne nestarate? Ne ze si toi on nesmi dovolit, Vy mu to nesmite dovolit .... jinak byste taky mohla po nem za chvili chtit, aby nemel zodpovednost jen za sebe ale treba i za Vase dite.
|