Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / přivolání loveckého plemene
Autor Zpráva
Elki
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2016 16:16
- Nahlásit

ahoj, obnovuju si znalosti o základním výcviku štěnětě a mladého psa před jeho přivedením domů. Nejzásadnější je pro nás přivolání, jelikož bydlíme u lesa a taky bych ho ráda často venčila tam. Zvažuju podporu přivolání píšťalkou, ale spíš bych chtěla mít píšťalku jen pro extrémní případy např. zavětří stopu, pokusu o pronásledování zvěře apod. Máte zkušenost, jak nejlépe výcvik nakombinovat, aby přišel v nevyhrocených situacích i bez píšťalky? A navazující dotaz - když s ním budu cvičit stopu, je reálná možnost, že nebude chtít pronásledovat zvěř,když to po něm já nebudu chtít? díky za odpovědi

corgi
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2016 17:13 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit

Elki
mít píšťalku jen pro extrémní případy např. zavětří stopu, pokusu o pronásledování zvěře apod. Máte zkušenost, jak nejlépe výcvik nakombinovat, aby přišel v nevyhrocených situacích i bez píšťalky?
Teď tomu nějak nerozumím. Ta píšťalka přece není žádný zázračný nástroj, kterému pes od přírody rozumí a chápe, že na její písknutí má přijít ve "vyhrocené situaci". Jaké (a na jaký signál) si to přivolání naučíte, takové ho budete mít. A nikdy nebude 100%ní - ostatně sama jsem to tu řešila cirka před 8 lety. Asi si budete muset ujasnit, co vlastně chcete nacvičit. Písknutí na píšťalku = přijď kdykoliv? Zavolání povelu = přijď, jenom jestli se ti chce? Nebo nechoď vůbec, jestli se ti nechce???
Nevím, jestli chcete psa využívat pro myslivost. To nedělám, nerozumím tomu, jistě tu někdo bude, kdo by s tím poradil. Já pro běžný život nakombinovaný s troškou sportovní kynologie používám "normální" přivolání (= přivolání definované zkušebním řádem, na kterém pracuju od štěněte a které musí být to super hyper nejskvěleji odměněné) a povel Pocem (= přivolání v běžném životě, které si můžu bez následků pokakat tím, že po něm psa připnu na vodítko apod. zvěrstva). Pokud mi psi něco zavětří, mají touhu na louce jít po stopě atd., tak spíš než přivoláním upoutám pozornost hvízdnutím, zavoláním jména a utíkáním na druhou stranu, snažím se tomu předejít blbnutím během procházek atd.

když s ním budu cvičit stopu, je reálná možnost, že nebude chtít pronásledovat zvěř,když to po něm já nebudu chtít?
Je stopa a stopa. Pokud jde o myslivečtinu, pak lovecky vycvičený pes má (měl by mít) klid před zvěří, teoreticky by měl stopu zvěře následovat jenom na povel. To je ovšem teorie a myslím, že mnoho majitelů např. bíglů využívaných na honech by vám řeklo, že nemůžou venčit v lukách bez flexiny, stopovačky. Pokud máte na mysli klasický výcvik stopy ve sportovní kynologii, tak ta v dnešním pojetí nemá se sledováním zvěře už absolutně nic společného

Elki
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2016 17:30
- Nahlásit

myslela jsem to tak, že píšťalka je intenzivní zvuk, víc než když zavolám "ke mně", takže bych ho na ní naučila, abych mu mohla razantněji zatrhnout, kdyby chtěl vzít dráhu. Současně ale se bojím, že při obyčejném přivolání nepřijde, protože k tomu nebude ta píšťalka, nechci ji používat pokaždé, to ji radši nebudu používat vůbec..nebo mě napadlo ho na ní neučit vůbec a použít jí právě v těchto situacích, aby se "lekl" a zapomněl co měl v plánu..doufám, že už je to srozumitelnější snažím se tyhlety věci dopředu rozmyslet, abych mu v tom pak nedělala bordel. vím, že přivolání nebude nikdy stoprocentní, ale přemýšlím, jak to podpořit v těchto situacích, aby mi ho nepicnul myslivec...

Maya
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2016 18:46
- Nahlásit

Elki
Ono taky dost záleží co je to za lovecké plemeno, protože jiná práce bude s bíglem a jiná s ohařem.
Používání píšťalky jen ve vyhrocený situaci je podle mě blbost, protože když se dlouho nepoužije, třeba měsíce, tak pes ten povel zapomene.
S píšťalkou to je stejný jak se slovním povelem, pes poslechne, když to má naučený, když ne, tak se můžeš upískat a bude to k ničemu.

Elki
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2016 18:56
- Nahlásit

je to irský teriér

birma
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2016 19:01
- Nahlásit

Elki
neučit vůbec a použít jí právě v těchto situacích, aby se "lekl" a zapomněl co měl v plánu..
teriér?
ten pes je dost šílený na to, aby se pod zemí (pravda irčan asi ne, ale teriéři obecně) ve stísněném prostoru nelekl lišky a on se najednou lekne píšťalky a zapomene, že lovil? To asi ne
Navíc mít psa lekavého při náhlých zvucích asi není cílem, ne?

Elki
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2016 19:50
- Nahlásit

proto jsem to dala do uvozovek, myslela jsem spíš jako aby ho ten zvuk zaujal, aby se odpoutal od toho, nad čím přemýšlel

birma
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2016 19:57
- Nahlásit

Elki
psa, který je v loveckym rauši stěží zaujme neznámý zvuk píšťalky (můj pes kdysi takhle přerval stopovačku - já jsem popoletěla a on to nejspíš vůbec nezaregistroval, takže představa, že ho z toho vytrhne písknutí, mi přijde dost vtipná). A pokud nebude v rauši, nebude třeba vymýšlet, jak ho z něj dostat

Elki
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2016 20:31
- Nahlásit

oukej, takže z toho teda vyvozuju,že jakmile ucítí zvěř a rozhodne se jí sledovat a nebude na provaze, mám smůlu

birma
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2016 20:43
- Nahlásit

Elki
to vůbec! Ale pokud nebude mít naučené přivolání (případně klid) u zvěře, tak žádná zázračná píšťalka nepomůže

Elki
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2016 20:50
- Nahlásit

díky třeba budu mít zázračnýho psa

Xerxová
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2016 06:35
- Nahlásit

Elki zkusím ti sem nasměrovat jednu majitelku vysokonohých teriérů - která má myslím zkušeností ažažaž. Včera dorazila z dovči - ale už se tu někde mihla...

Elki
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2016 08:04
- Nahlásit

super,díky!

birma
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2016 09:00
- Nahlásit

Xerxová
Podle mě se mihla z dovči a vrátí se až za týden...

Xerxová
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2016 10:27
- Nahlásit

tak si Elki týden na Fifi počká - však má Elki chvilku času - pokud se nepletu, tak má zatím zaplacenou zálohu a mimíš je ještě v porodní bedně...

Elki
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2016 11:25
- Nahlásit

Xeroxová
ano, dneska je jim 12 dní tak času dost

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2016 23:40
- Nahlásit

jakože vysokonohé teriíry je třeba učit přivolání jinak?

nějak nechápu, o čem je tu vlastně řeč ...

pokud má pes reagovat na přivolání, je dobrý ho učit jedno přivolání, ne několik druhů a to cvičit a cvičit a cvičit a pořád dokola v nejrůznějších situacích a zase znova dokola..udělat z něj hru, zábavu prostě denní rutinu, aby na přivolání pes prostě "neomylně" reagoval .... proč vymýšlrz víc, když tohle je prosté a funkční?

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání