| Autor |
Zpráva |
Bohoušek
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2016 08:46
- Nahlásit
Dobrý den, ráda bych si nechala od zkušených poradit. Máme cca 3 týdny kříženečka z útulku, něco mezi jezevčíkem a russelem. Je hrozně hodný, čistotný, více méně poslouchá na povely. Jediná chyba, že již 2x pokousal. Jednou při odstrčení z gauče a dnes ráno, při sundavání obojku po procházce. Nedokážu najít spouštěcí mechanismus, aby se toto odstranilo. Chudák, už 2x ho vrátili zpět do útulku z tohoto důvodu. Nechci to udělat také, potrestán byl ignorací z naší strany, protože si myslím, že rána by asi byla opačné řešení. Přijde mi, že reaguje tak na něco, co nechce...
díky
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2016 10:31 - Změnil/a: birma
- Nahlásit
V první řadě bych kontaktovala odborníka, který vás oba uvidí naživo.
Do té doby bych přijala bezpečnostní opatření - obojek bych vůbec nesundavala, naopak bych mu i doma nechala alespoň půl metru dlouhé vodítko (ideálně jen lanko bez ručky na konci), abych mu nemusela na obojek sahat, když mu to vadí. Pokud máte strach z dalšího incidentu, nechte mu nějakou dobu klidně i košík, granule zvládne jíst i tak. Nedělala bych v jeho blízkosti rychlé pohyby rukama. Snažila bych se omezit nutné zjevně nepříjemné činnosti na nezbytné minimum (vykašlala bych se na utírání tlapek, nechytala za obojek, neobjímala ho, nesahala mu náhle na hlavu, nevytahovala klíšťata...., místo odstrčení bych ho odeslala povelem třeba s tím, že dole by měl nachystanou odměnu za splnění).
Na trénink u kousavého psa je fakt třeba odborník. Pokud nemáte vůbec představu, jen nástin toho, co bych dělala - postupně bych začala dělat všechno to, co jsem psala nahoře, že ne, ale vždy bych začala na minimální intenzitě a přidávala po minikrůčcích. Vždy s pochvalou a odměnou (najděte si něco o kontrapodmiňování a desenzitizaci). Stále bych se snažila to nedělat v situacích, kdy to "potřebuju a musí to být rychle", místo toho bych to dělala co možná nejčastěji tréninkově.
edit: ještě bych si našla co možná nejvíc etogramů a pak se snažila vykoukat u psa varovné signály. Za kousnutí bych netrestala. Ona ignorace stejně pro toho psa nemusí být vůbec trest, třeba je to naopak odměna...
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2016 10:54
- Nahlásit
jen dodám, že Birma rozhodně není teoretik. S útulkovým "svérázným" Adamem dokázala skoro nemožné
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2016 13:09
- Nahlásit
Xerxová
Se tu teď budu červenat
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2016 14:44 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Bohoušek
potrestán byl ignorací z naší strany, protože si myslím, že rána by asi byla opačné řešení.
ignorace stejně pro toho psa nemusí být vůbec trest, třeba je to naopak odměna...
Tak to podle mě je. Podívejte se na to z jeho pohledu:
Děláte s ním něco, co se mu nelíbí nebo co považuje za ohrožení. On zareaguje taktikou, která mu do teď vycházela a přinášela očekávaný výsledek - vystartuje po vás.
Vy na to reagujete bez reakce, stáhnete se (tj. jeho taktiku negativně posílíte ) a ještě se na nějaký čas zbaví i potenciální možnosti dalšího ohrožení (ignorujete ho).
Takže sečteno a podtrženo, celou akcí jste jeho jednání posílili, příště to zopakuje s větší intenzitou.
Rána by nebyla opačné řešení, rána by byla vyhrocením konfliktu, ránu pes nechápe jako korekci nebo trest, ale jako agresi.
To, co píše birma, obojek, vodítko a případně košík i doma je výborný začátek, budete mít psa zajištěného, nesmíte se začít svého psa bát. Zkoušejte hledat cesty oboustranně srozumitené komunikace. Třeba, pes se dá sundat z pohovky bez doteku, je to i mnohem lepší.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2016 07:15
- Nahlásit
Přijde mi, že reaguje tak na něco, co nechce...
No, a ty to musíš vést tak, že chtít bude.....
Např.:
Jednou při odstrčení z gauče
neodstrkuj ho. Dej mu povel (třeba) "dolů" nebo "vypadni" nebo jak chceš a ten ho nauč=proveď ho se psem = za to vodítko (které by měl mít permanentně, viz výše) ho prostě a jednoduše z gauče odvedeš s vyslovením onoho povelu a za provedení psa ODMĚNÍŠ! A abys ho k tomu odchodu motivovala, tak ho klidně odveď třeba za biftekem.
Uč ho, uč ho a ještě jednou ho uč - nejen sedni lehni, nehřeš na to, že něco umí, ale přesně i takové praktické povely "pusť", "vypadni", "místo", "ne", (máme : auto, kolo, kraj, zpět, jdeme, dost...), ať nemusíš psa kupříkladu odstrkovat nebo mu něco rvát z tlamy, ale můžeš se s ním v klidu a po dobrém domluvit. Pracuj s ním, nechť se mu do hlavy vryjí dva základní principy : "člověk po mě něco chce a já to dělám=spolupracuji", a "když dělám to, co po mě člověk chce = pro mě (jako psa) dobré, výhodné......." (neboli uč ho ne kopanci kanadou ale odměňováním za správně vykonané)
A já bych i zapřemýšlela nad klikrem, není to věru špatná pomůcka
|
Bohoušek
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2016 08:17
- Nahlásit
Jejda to je najednou odezev, díky všem. Myslím, že je to ještě malinko jinak - zcela, ani omylem, si nic takového nedovolí na mě - už jsem mu v parku vyrvala odhozenou kost od šunky a ještě se přišel přilísat, že dobrý. Zkusil to pouze na spolubydlícího, kterého zřejmě nebere jako dominantní prvek, je na něj příliš hodný, málo povelů a více hlazení. Já, ani syn nemáme problém na povel dolů v pohodě z gauče sleze a venku poslouchá - sedni..., na přivolání pojď sem většinou taky, jen když je zaujatý jiným kámošem tak třeba na 3x pokusy, ale to se dá odstranit. Myslíte, že v tomto případě by stačilo z té 3. strany přitvrdit. Ignorace není za odměnu, byl z toho včera celý den naprosto rozklepaný a vystresnutý... odpoledne mi přinesl svůj polštářek. Není agresivní, jen se spíše projevuje dominance - pokud tam zdůrazní svou dominanci - pes se musí snažit zalíbit, ne obráceně, tak to asi půjde v pohodě. A co dodat - oni ti jezevčíci jsou pěkně paličatí a kdo ví, kdo na tom mejdanu ještě byl.... Díky a ráda se nechám poučit dále.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2016 10:48
- Nahlásit
Bohoušek
jen se spíše projevuje dominance - pokud tam zdůrazní svou dominanci - pes se musí snažit zalíbit, ne obráceně
proč by musel člověk pořád myslet na to, aby nedejbože neudělal něco, po čem mu bude pes dominovat. Proč nemít psa jako parťáka bez boje o moc a bez pocitu, že buď musím mít neustále navrch, nebo mě sežere?
Kamarád trenér na tohle téma sepsal pár moc pesweb.cz/cz/1832.pozitivni-posilovani-ve-vycviku- psu-dominance-u-psu-jak-je-to-doopravdy - doporučuju přečíst
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2016 11:27
- Nahlásit
Bohoušek
byl z toho včera celý den naprosto rozklepaný a vystresnutý...
to vám trochu koliduje s tou dominancí.
pokud tam zdůrazní svou dominanci - pes se musí snažit zalíbit, ne obráceně, tak t
Není nutné být na psa přísný, tvrdý, či dominantní. Je důležité být pro něj čitelný a být důsledný. Vést ho - laskavě a důsledně. Pes je z útulku nevíte tedy co má za sebou, může být z partnera nejistý, může mu asociovat spoustu situací, věcí. Je super, že pesan zvládá povely, tím pádem jim to usnadní komunikaci. Spolubydlící by teď mohl převzít na nějakou dobu otěže péče a starostí o pesana. Vzít si na starost krmení a využít této situace. Připravuju žrádlo, klidně se psem komunikuju a než dám misku na zem, pesana posadím povelem, aby byl v klidu a miska jde na zem jen tehdy, když pesan způdobně sedí a věnuje mi pozornost. Ne misce, ale mně. Pak, moc pochválím, dám misku na zem a řeknu vezmi. Stávám se tak pro psa tím, kdo má pro něj tu plnou misku žrádla a zároveň ho učím, že se ovládá a že mne v klidu poslouchá. Zároveň bych formou hry právě procvičovala to, že pes smí na gauč na povel a dolů sleze také na povel. Spolubydlící si vezme dobroty a budou to s pesanem formou hry procvičovat. Psa si posadím, odměním za posazení, zavolám k sobě na gauč, odměním. Zvednu se, zavolám k sobě, odměním, že slezl a poslechl. Procvičuju, až si pes zafixuje, ž eprostě na povel sleze dolů. Manimpulace není tím pádem nutná.
Je-li mu nepříjemná manipulace ze strany spolubydlícího, zase bych se na to zaměřila. Tedy- venčil by nějakou dobu hlavně on, s tím že by tomu předcházel nácvik té manipulace. Pesanovi byste nandala košík, aby byl zajištěný /protože už pesan vyjel a vy fakt nevíte co má za sebou a proč mu to vadí/ a spolubydlící by si v první fázi vzal obojek, čupnul by si na zem a v momentě, kdy by pesan k němu přišel a třeba by se i obojku dotknul, by ho odměnil (přes ten košík), pohladil, podrbal ho, přip. pohrál by si s ním, a zase nechal psa se o obojek ve své ruce zajímat, aby mohl být pochválen a odměněn. A pak šup ven a na procházku spolu . Je důležité, aby si našli k sobě cestu, vytvořili vztah a důvěru. Cíleně bych se na místě spolubydlícího zaměřila na to cvičení s obojkem, aby si pes ten obojek v jeho ruce spojil s příjemnými věcmi. A sám by radostně do takového cvičení a kontaktu šel. Nenutit ho. V počátcích stačí opravdu jen malý zájem, který je nutné podporovat. Pak bych,v dalším kroku -jak rychle to půjde záleží čistě jen na psovi, musí to být z jeho strany opravdu radostné a dobrovolné, on se musí na to "sezení" těšit - v dalším kroku by přišlo "nasazení" toho obojku . Zase pesan zajištěn a to nasazení bude třeba jen symbolické. Dělala bych to tak, že nastavím obojek a nechám pesana aby do něj strčil hlavu. Sám a v klidu. POchvala, odměna hlazení, hra. 2x , 3x a šup hned jdeme ven (to že jdeme ven, je pro psa v tu chvíli také forma odměny, každý pes se těší ven a zároveň tím spojíme manipulaci - tedy něco nepříjemného s něčím příjemnýn co následuje poté.) Postupně se prostě propracovat k tomu, že pro psa bude fajn a normální, že mu páníček sahá na krk, kde má obojek (je možné, že byl trestán škubáním na obojku , vycukáváním atd). snad jsem to v té rychlosti sesmolila nějak srozumitelně.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2016 15:25
- Nahlásit
U svého prvního psa jsem jela "na dominanci" a dodnes toho lituju. Po sedmi letech mám štěně a jedeme "na parťáka" a je to opravdu naprosto jiný vztah, jiná spolupráce, jiné soužití. Ano, někomu se třeba může zdát, že ten pes "se mě nebojí", "ze mě nemá respekt" - ale copak to potřebuju?
Doporučuju řídit se výše napsaným, vše se snažit řešit pozitivně - např. nervát mu kost z tlamy, ale nacvičit povel pusť (co když si jednou tu kost nebude chtít nechat vyrvat?). A jak to cvičit, jak s ním pracovat, je tu už popsáno. Plus doporučím např. knížku p. Šusty Trénink je rozhovor.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2016 09:53 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Tak hlavně je zase vidět, že dementi v utulku uz dali psa trikrat dementum, co si se psem nevdi rady....to je ta vase pomoc psum )))))))))))))))))))))
|
moll
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2016 09:48
- Nahlásit
A co dodat - oni ti jezevčíci jsou pěkně paličatí a kdo ví, kdo na tom mejdanu ještě byl....
jestli dobře chápu výše uvedenou oznámku, tak se pes zachoval podle popisu v nějaké bavící se společnosti? Pak bych s ivzpoměla, že je doma relativně krátkou dobu, navíc z útulku a několikrát vrácený, a zaměřila bych se na budování klidného prostředí a dobrého vztahu pán (rodina) - pes. Jestli byli kolem cizí lidi, rušno a z gauče ho nesmetl jeho člověk, tak sice neměl právo kousnout, ale pokud ho dosud nikdo nenaučil lepší chování, které by vedlo k jeho cíli = klidu, tak udělal, co udělal... Já bych ho uvedla do podobné situace v domácím prostředí a zkusila ho z toho gauče vyhnat, teprve pak bych soudila na dominanci a pod- Ono těch opravdu a z duše dominantních psů je opravdu podstatně méně, než si většina lidí myslí.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2016 10:42
- Nahlásit
moll
tak se pes zachoval podle popisu v nějaké bavící se společnosti?
ne-e. řekla bych že tím je myšleno, bůhvíčeho je to kříženec , se to tak říká.
|