| Autor |
Zpráva |
corgi
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2016 19:02
- Nahlásit
Vy, co jste znalí, prosím vysvětlili byste mi, jak probíhá výchova štěnda, které bude jednou asistenčním psem? Rodiny, které chtějí u sebe štěně mít, prochází nějakým sítem, nebo to může dělat kdokoliv, i když nemá s výchovou psů žádné zkušenosti? Zajímá mě tahle praktická stránka věci, jak je výchova psů kontrolovaná, jestli rodina projde nějakým "proškolením" nebo dostane návod na psa nebo...? Kolegyně právě vychovává asistenční štěndo a někdy mi zůstává rozum stát
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2016 22:43
- Nahlásit
corgi
To má každá organizace ve své režii. U některých předvychovatelé pravidelně docházejí na konzultace za trenérem, u jiných zase nesmějí se psem téměř nic dělat. Závisí to na názoru vedoucího výcviku. Každopádně předvýchova běží od pořízení štěněte do roka věku a pak se testuje vhodnost k zařazení do výcviku.
U nás je to tak, že my předvýchovu vůbec nemáme, pes jde před zařazením do výcviku rovnou k trenérovi.
Pro jakou organizaci kolegyně dělá předvýchovu?
|
Tercais
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2016 06:35
- Nahlásit
corgi
Já jsem kdysi uvažovala nad tím, že si psa na předvýchovu vezmu. No nakonec to skončilo tím, že bych se s ním po roce nemohla rozloučit, tak jsem do toho nešla.
Každopádně materiály, které mi poslala ta organizace (fakt už nevím jméno, je to roky zpátky) obsahovaly následující- psa učíte pouze reagovat na jméno, žádné jiné povely se nesmí učit, ani přivolání. Pes musí bydlet ideálně v bytě, popřípadě v domě- nesmí být v kotci. Musíte s ním jezdit vlakem, autobusem, tramvají, autem, brát ho všude s sebou a mám takový pocit že tam ještě byla podmínka že ho nesmíte "pozvat" do postele nebo na gauč.
Zda tam byly nějaké kontroly z organizace, to už si nepamatuju.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2016 15:49
- Nahlásit
Walda
Pro jakou organizaci kolegyně dělá předvýchovu?
Tak to bohužel přesně nevím, pes by měl jít k tělesně postiženým a nosí oranžovou dečku
Walda
Tercais
U některých předvychovatelé pravidelně docházejí na konzultace za trenérem, u jiných zase nesmějí se psem téměř nic dělat.
psa učíte pouze reagovat na jméno, žádné jiné povely se nesmí učit, ani přivolání.
To bych právě celkem pochopila, že se ten pes "nesmí učit" - proto opravdu někdy jen kroutím hlavou, když to vidím nebo i jenom slyším vyprávění. Kdyby docházeli k nějakému trenérovi, tak ten jim snad řekne, jak se pes učí dejme tomu zákazový povel? Možná to jenom moc hrotím, protože jsem teď ve výchově strašně pozitivní...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2016 21:39
- Nahlásit
corgi
Oranžová dečka, ty mají myslím pro předvýchovu Pomocné tlapky. Není to někde blízko Plzně?
jen kroutím hlavou, když to vidím nebo i jenom slyším vyprávění
No, jak jsem psal, za organizaci předvýchovy může mateřská organizace. Je jen na nich, jak předvychovatele kontrolují a jak předvychovaní psi jim pak přicházejí do výcviku.
A to je jeden z důvodů, proč jsem vymyslel náš způsob bez předvýchovy. Buď je totiž předvychovatel dobrý a mohl by psa rovnou cvičit, a nebo je to "milovník psů", který chce v dobré snaze pomoct, a pak je často výsledek podobný, jako by pes běhal první rok života volně po dvoře
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2016 13:42
- Nahlásit
Walda
Už jsem pejska i našla na webu Pomocných tlapek. No, musí pak po tom 1. roce mít buď síto jako blázen, nebo s tím psem mají spoustu práce - vesměs odbourávání toho, co bylo blbě.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2016 17:53
- Nahlásit
corgi
síto jako blázen, nebo s tím psem mají spoustu práce - vesměs odbourávání toho, co bylo blbě.
Síto je spíš veterinární - kyčle, lokty, oči...
A spousta práce pak každopádně je
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2016 07:33
- Nahlásit
mě by zajímalo, jak vůbec jde žít rok se psem, aniž by ho člověk cokoliv naučil. Nedovedu si to představit...
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2016 08:03
- Nahlásit
kdysi pradávno jsem se s psíkem předvychovávaným setkala - a jeho panička říkala, že ho musí naučit - chodit u nohy bez táhnutí, nevšímat si psů ani lidí, jezdit všemi dopravními prostředky, chovat se absolutně klidně v místech i s velkou koncentrací lidí a ruchů (čekárny, obchody, restaurace) - a to si myslím, že je práce docela dost... a pak ještě u ní absolvoval kastraci a pak ho poslala "za vzděláním"
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2016 21:31
- Nahlásit
corgi
proste neexistuje na to zadna obecne zavazna pravni norma tykajici specifikace konkretnich kvalitativnich znaku, takze to stejne jako chov nebo treba ct muze delat kazdej 18+ kterej se uz naucil psat a zvladne obehat par "uradu" ..... taky je to videt ))))
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2016 21:32
- Nahlásit
birma
mě by zajímalo, jak vůbec jde žít rok se psem, aniž by ho člověk cokoliv naučil. Nedovedu si to představit...
myslim, ze to ani nelze...jen vetsina lidi nauci za rok psa vic spatnyho nez dobryho
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2016 00:00
- Nahlásit
zbrnd
neexistuje na to zadna obecne zavazna pravni norma
Zaplať Bůh. Ale mohla by se zapojit Evropská unie, mělo by to 537 stran a bylo by k tomu 1011 vyjímek.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2016 09:56
- Nahlásit
zbrnd
zadna obecne zavazna pravni norma tykajici specifikace konkretnich kvalitativnich znaku,
což je docela škoda, protože pak by se třebas nestávalo to, že předaný asistenční pes musí chodit s haltinou.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2016 18:26
- Nahlásit
PetraK
předaný asistenční pes musí chodit s haltinou
No, já teda nevím, jak je to jinde, ale v případě tohohle psa se kolegyně rozplývala, že se chystají na nějaké setkání podobně starých štěňat, kde jim bude "slavnostně" předána haltina.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2016 00:23
- Nahlásit
PetraK
Zaplať Bůh. Ale mohla by se zapojit Evropská unie, mělo by to 537 stran a bylo by k tomu 1011 vyjímek.
jasny at zije anarchie
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2016 09:02
- Nahlásit
zbrnd
jasny at zije anarchie
jakože ses asi pletnul, že jo? To psal někdo jineeeEEj.
corgi
No, já teda nevím, jak je to jinde, ale v případě tohohle psa se kolegyně rozplývala, že se chystají na nějaké setkání podobně starých štěňat, kde jim bude "slavnostně" předána haltina.
tak jsou místa, kde se i életrika používá. . Každopádně o tomhla haltinovým psu se dokonce slavnostně psalo v PPČ. Moc jsem to nepochopila - jak to, že tedy předají psa, který NENÍ docvičený . Protože pes na haltině docvičený není, a stejně tak jsem nepochopila proč o tomhle nadšeně vyjde článek v psím časáku,který tedy by měl být odborný. Nojo no, Pës je "opravdu" přítel člověka, tak proč si z něj neudělat nástroj.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2016 11:05
- Nahlásit
PetraK
že tedy předají psa, který NENÍ docvičený
Kolegyně mi to vysvětlila tak, že pes půjde k postiženým, proto je na haltině. Že jako postižený člověk / dítě nebude mít tu sílu ho zvládnout bez haltiny. O to víc nechápu systém výchovy a výcviku "nedělej to - škub - nedělej to - škub - nesmíš - škub - fuj - škub...."
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2016 11:12
- Nahlásit
corgi
Že jako postižený člověk / dítě nebude mít tu sílu ho zvládnout bez haltiny.
ježíši neměl by ten pes být spolehlivě vycvičený a se svým novým majitelem sehraný?? Že by to nemělo být o síle??
mmch pes v tom zmiňovaném článku musel být jištěn i proto, že bufetil. Co je sakra tohle za výchovu a výcvik?????
O to víc nechápu systém výchovy a výcviku "nedělej to - škub - nedělej to - škub - nesmíš - škub - fuj - škub...."
toje fakt naprosto ke zvracení :.cry:
Bože zapřáhneme ty psy jako stroje a ještě tímhle způsobem?? ach jo, achjo.
|
Barbucha z Prahy
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2016 12:15
- Nahlásit
Já mám z první ruky zprávy o tom, jak to chodí v organizaci Helppes, jejich metody jsou např. haltina, škubání, žádný pamlsky, samý zákazový povely. Z této organizace bych tedy psa rozhodně nedoporučila nikomu, navíc jejich "výcvikáři" nejsou žádní zkušení profesionálové.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2016 15:46
- Nahlásit
Barbucha z Prahy
haltina, škubání, žádný pamlsky, samý zákazový povely
Tak přesně takhle to má i kolegyně, ale pes je od těch Pomocných tlapek
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2016 08:31
- Nahlásit
ono je to stejne ve vysledku jedno kdyz se ten pes pak dostane k nekomu kdo he co se tyka psu uplne mimo, mela jsem moznost delsi dobu sledovat holku s vodicim labikem, ktera evidentne nemela potuchy ci se psem a bylo videt jak ji i ten vycvik ma ten pes postupne vic na haku, pak uz ji ten pes byl spis na obtiz a je uplne jedno jakou mel ten pes predvychovu a vycvik
treba proto cvici pres zakazy a tak ze s takovym psem je pak schopnych fungovat vuc lidi protoze ono ten vycvik je jen prvni krok
|