| Autor |
Zpráva |
kachna_
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 09:52 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
davidkova renata
Naše vesnická knihovna má 200 titulů a časopisy nebere vůbec . Ale tam co jsem se ptala, byl vyprodanej a bylo vidět, že normálně nebývá.
Možná ale škoda, že třeba tenhle článek není na Internetu, páč je dost osvětovej pro lidi, co myslím normálně PPČ nekupují.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 09:54
- Nahlásit
kachna_
Možná ale škoda, že třeba tenhle článek není na Internetu, páč je dost osvětovej pro lidi, co myslím normálně PPČ nekupuj
no myslim,že to dělaj naschvál aby si to lidi museli koupit já třeba nikdy na netu nenašla to co bych si byla ráda přečetla
Naše vesnická knihovna má 200 titulů a časopisy nebere vůbec
aha,tak nic.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 11:08 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
davidkova renata
super a dost důležitý články. skvělý, že si to může přečíst širší okruh lidí.
kachna_
budu mít časem k dispozici, pokud bys chtěla můžu ofotit, poslat, kdyby nestačila kvalita která je tady.
edit - kachno - tady jsi myslela hodit odkaz na Hafbo??
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 11:10
- Nahlásit
davidkova renata
Zapojte zdravý selský rozum...
To je fakt hulvátství.
to je ten jak byl tudle na louce s bojovejma vemenama?
Jo, ještě má doma jednoho bojovýho kluka záchranáře
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 11:35
- Nahlásit
PetraK
pokud bys chtěla můžu ofotit,
já bych prosil přepsat, šlo by?
nemátefprácitenskenér,cotoumínaskenovatdotextofýho formátu?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 11:43
- Nahlásit
zbrnd
já bych prosil přepsat, šlo by?
šlo. proč by ne, ale najdi někoho, kdo to přepíše
nemátefprácitenskenér,cotoumínaskenovatdotextofýh o formátu?
máme f práci skenér, co umí naskenovat, ale nevim do jakýho formátu, nicméně bych se i mohla pokusit to naskenovat tak, aby to tam bylo líp vidět - což ale nezaručuju, že se musí povést
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 12:02
- Nahlásit
PetraK
videt o nepotrebuju, potrebuji aby z toho byla pismenka, proste aby z toho byl text ne fobrasek
šlo. proč by ne, ale najdi někoho, kdo to přepíše
dam Ti jeste sanci, vim, ze to zas bude jak od zaka ze specialni skoly, ale ja si to uz pak upravim. sy rado?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 12:13
- Nahlásit
zbrnd
rado
pane Rado!
proste aby z toho byl text
tooo nemam! A Poděbradku taky ne. (toho sei nefšímej, to je parafráze na reklamu)
|
Nicky
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 12:51
- Nahlásit
K článku mám výhrady. Nevidím žádný problém, když větší štěně porazí menší, psi v tom žádný problém nevidí. To my lidé, máme předsudky, že je tam něco špatně, a pokud člověk špatně zasáhne, může z toho být pro štěně trauma. Viděla jak malinké 3 měs. štěně dokáže zastavit jediným pohledem psa 30 kg, to se však musí někde naučit. Od lidí se to nenaučí. Když páníček nezvládne ochánit své štěně na cvičáku, pod vedením cvičitele, tak proboha kde už? Je to na delší debatu. Školky pro psy jsou užitečné, ale není to o tom, že psa tam dám a děj se vůle boží, jak říkám, nejvíce se musí učit páníček. atd atd
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 12:58
- Nahlásit
Nicky
Nevidím žádný problém, když větší štěně porazí menší, psi v tom žádný problém nevidí.
tak já ho vidim a tuty nebudu sama..ona neni řeč o jednom náhodným povalení v rámci mydlení se,ale o něčem zcela jiným ,což jasně vyplývá z toho článku..pokud nechápeš o čem se tam mluví...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 14:09 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Nicky
Nevidím žádný problém, když větší štěně porazí menší, psi v tom žádný problém nevidí. To my lidé, máme předsudky, že je tam něco špatně, a pokud člověk špatně zasáhne
Ono je to tam ale napsaný mi přijde jasně. V jednom povalení určitě problém není. Ale jaksi ti psi žijí s námi a chovají se jinak, než kdyby byli ve volné přírodě. Je tedy na všechno kolem nich třeba nahlížet v souvislostech naši společnosti, v které s námi žijí. A tedy i ti ostatní psi jsou ovlivněni svým okolím, naši společností a mnoho z nich se chová nevhodně protože je nikdo nevede. Určitě není dobrý nechat si své štěně nebo psa masírovat od ostatních nevychovaných. Žijeme spolu, jeho výchovu tomu musíme přizpůsobit, jinak z něj bude třeba agresor třeba ušlápnutec třepající se celý život strachy třeba něco jinýho. Prostě je to celý o tom vztahu, ten je třeba budovat hlavně a je fuk jakými postupy či pomůckami. Důležitý je ten vztah.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 15:28
- Nahlásit
zbrnd
Tak jak jsme se už tuším shodli, pouze tím se pes pro život v naši společnosti nepřipraví - teda tuším, že jsme se shodli.
pouze tím je možný vybudovat velice kvalitní vztah se psem (jakože za použití jen těch metod bez potřeby jiných, nechci tím říct, že jinak to nejde ) a to už jsme se tuším shodli, že jako základ pro život se psem a další výcvik stačí
a neznám moc lidí, kteří by u nás měli hlubší znalosti o chování psů. Ona ta pozitivka bez toho dost dobře dělat nejde, protože bez toho to jaksi nefunguje
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 18:43
- Nahlásit
birma
tááákže musel jsem to dohledat, aby nám neunikla souvislost...tedy já tímhle:
Tak jak jsme se už tuším shodli, pouze tím se pes pro život v naši společnosti nepřipraví - teda tuším, že jsme se shodli.
reagoval na rpohlášení z onoho webu o tom, že:
V naší psí škole využíváme pouze pozitivní motivaci, klik trénink a budování sebekontroly psa.
takže já doufám, že si pamatuji dobře, že jsme se onehdá nakonec shodli, že pouze pozitivní motivací psa vychovat nelze, že prostě u naprosté většiny psů v naši společnosti nastanou chvíle, kdy je třeba i něco jiného než jen pozitivně motivat...
pouze tím je možný vybudovat velice kvalitní vztah se psem
ano, ale je takřka nereálné pouze tím připravit psa na život v naši společnosti a udělat z něj spolehlivě ovladatelnou bytost...samozřejmě záleží na milijonu faktoru a vlivu, tak mam na mysli proste nejaky prumerny exemplar
a neznám moc lidí, kteří by u nás měli hlubší znalosti o chování psů. Ona ta pozitivka bez toho dost dobře dělat nejde, protože bez toho to jaksi nefunguje
ja ty lidi neznam vubec dokonce jsem ani nehledal, kdo to je, pouze jsem komentoval, jak na me pusobil web a to bylo nic moc...ale web neni realita .. to zas chapu
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 21:01
- Nahlásit
Nicky
Nevidím žádný problém, když větší štěně porazí menší, psi v tom žádný problém nevidí.
Vidím dva
1) ono takové odrostlé dogátko dokáže přišlápnutím třeba mladému špičátku vytvořit docela slušný zdravotní problém (vlastní zkušenost)
2) Máme takovou psí vílu v rodině, je to odmalička netýkavka a problém v tom vidí a tak mě článek, kde se konečně nikdo nesnaží psy narvat do nějaké šablony, co je pro ně dobré a co není, potěšil.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2014 22:28
- Nahlásit
takže já doufám, že si pamatuji dobře, že jsme se onehdá nakonec shodli, že pouze pozitivní motivací psa vychovat nelze, že prostě u naprosté většiny psů v naši společnosti nastanou chvíle, kdy je třeba i něco jiného než jen pozitivně motivat...
to záleží na úhlu pohledu - např. , myslím, že se v reálu nelze vyhnout tomu, aby se můj reaktivní pes nesetkal s jiným psem na "reaktivní" vzdálenost. V daném případě je řešením odvést svého psa do větší vzdálenosti, ve které už je schopen klidné reakce. Toto odvedení můžu považovat za nic, anebo za (tuším) negativní trest = odeberu psu něco co chce (napadnout druhého psa). V tomto případě souhlasím, že jenom s pozitivní motivací nevystačíš.
Ale :
V naší psí škole využíváme pouze pozitivní motivaci, klik trénink a budování sebekontroly psa.
Psí škola je něco jiného než reál a tam jsou teoreticky schopni zajistit, že nedojde k situaci, aby se pes dostal do stavu, kdy už pouze pozitivní motivace nestačí (hodně závisí na psovodu).
ano, ale je takřka nereálné pouze tím připravit psa na život v naši společnosti a udělat z něj spolehlivě ovladatelnou bytost...samozřejmě záleží na milijonu faktoru a vlivu, tak mam na mysli proste nejaky prumerny exemplar
průměrný exemplář je definován jak?
jak na me pusobil web a to bylo nic moc...ale web neni realita .. to zas chapu
není zas tak nereálné se přesvědčit i v reálu.....
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 05:44
- Nahlásit
Neumi
Psí škola je něco jiného než reál a tam jsou teoreticky schopni zajistit, že nedojde k situaci, aby se pes dostal do stavu, kdy už pouze pozitivní motivace nestačí (hodně závisí na psovodu).
To rozhodně, pak by to ale byl pro mě signal, že tam nemám lozit neb chci psa, s kterym budu schopen chodit po ulici a on bude ovladatelny.
jako součet všech vydělený počtem sečtených
není zas tak nereálné se přesvědčit i v reálu.....
pro někoho, kdo má zájem to samozřejmě nereálné není
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 07:29 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
To rozhodně, pak by to ale byl pro mě signal, že tam nemám lozit neb chci psa, s kterym budu schopen chodit po ulici a on bude ovladatelny.
je to na podobném principu jako výcvik např. poslušnosti, taky učím bez rušivých vlivů a výcvik pak těmi rušivými vlivy ztěžuji. Pokud psa v umělých podmínkách v psí škole naučím (a patrně nejlepší pojmenování bude) se ovládat, tak to pak stejně jako cviky poslušnosti mohu přenášet do reálu. Tady je to samozřejmě ztížené faktem, že se bavíme za prvé o velkých a za druhé i o různých emocích/příčinách, časově to je úplně jinde než ta poslušnost. Zbrnd, a fakt to funguje...
jako součet všech vydělený počtem sečtených
Jakými vlastnostmi, chováním, temperamentem,..... lze tohoto průměra definovat? Mám takové podezření, jestli to není stejné jako "průměrný plat" - taky neexistuje
pro někoho, kdo má zájem to samozřejmě nereálné není
k tomu nelze nic dodat
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 08:39
- Nahlásit
Neumi
Pokud psa v umělých podmínkách v psí škole naučím (a patrně nejlepší pojmenování bude) se ovládat, tak to pak stejně jako cviky poslušnosti mohu přenášet do reálu.
Ale v tom reálu se už nejspíše ne vždy obejdeš bez nepozitivních úkonů.
A hlavně vysvětlit psovi co znamená povel XY je hodně velký rozdíl oproti tomu ho ten povel naučit.
To je přeci podobný jako všichni ti psi co mají málem IPO 12,5 a pak když jsou před barákem navolno, tak se polekaj turůjící motorky a jsou nepřivolatelní například.
Pokud psa v umělých podmínkách v psí škole naučím (a patrně nejlepší pojmenování bude) se ovládat,
To už spíš než "se kontrolovat", ale i tak mi to v souvislosti se psy přijde moc závadějící pojem díky jeho významům ve spojení s námi lidmi.
Jakými vlastnostmi, chováním, temperamentem,
Všemi ovšemže, pokud chceš získat ten průměr.
lze tohoto průměra definovat?
Lze, ale bylo by to dost náročné a záleželo by na požadované přesnosti výsledku.
Mám takové podezření, jestli to není stejné jako "průměrný plat" - taky neexistuje
Jistě, že existuje.
k tomu neze nic dodat
No a co bys chtelo dodat? Tak preci tam nepujdu jen proto, ze ve mne jejich web vzbudil dost pochybnosti, ktere necitim vubec potrebu si ani vyvratit ani si je potvrdit .
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 09:20 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
Ale v tom reálu se už nejspíše ne vždy obejdeš bez nepozitivních úkonů
Ano, ale učit (připravovat, tlumit, klidnit, budovat reflex.....) ho ryze pozitivně (tím myslím bez trestů a negativní motivace) mohu. Jsi mi připomněl trenažér v autoškole, a takový pilot co tam stráví času (teda si myslím)....
A hlavně vysvětlit psovi co znamená povel XY je hodně velký rozdíl oproti tomu ho ten povel naučit.
Opět ano, a budu se opakovat, oproti běžné poslušnosti je tohle daleko těžší a dlouhodobý proces (dle psa)
a teď bych něco měla napsat ale nechci si to zakřiknout, tak až tak za půl roku až rok, předpokládám....
To už spíš než "se kontrolovat", ale i tak mi to v souvislosti se psy přijde moc závadějící pojem díky jeho významům ve spojení s námi lidmi.
Zbrnd, jsme lidi a vyjadřujeme se lidskými pojmy a slovíčky, ona zvířecí nejsou, třeba navrhni příhodnější....
Lze, ale bylo by to dost náročné a záleželo by na požadované přesnosti výsledku
Vzhledem k tomu, že tvůrce pojmu "průměrný exemplář" v této debatě jsi ty, tak to je na tobě.....
Tak preci tam nepujdu jen proto, ze ve mne jejich web vzbudil dost pochybnosti, ktere necitim vubec potrebu si ani vyvratit ani si je potvrdit .
Nee??? Já myslela, že jsi zvídavé a důkladné a analytické a.....
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 09:48 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
zbrnd
Ale v tom reálu se už nejspíše ne vždy obejdeš bez nepozitivních úkonů.
To je přeci podobný jako všichni ti psi co mají málem IPO 12,5 a pak když jsou před barákem navolno, tak se polekaj turůjící motorky a jsou nepřivolatelní například.
K tomuto můžu dodat jen zkušenost výcvikářky Jane Killion, která používá výhradně pozitivní metody výcviku. Má fenu, která byla těžce agresivní na psy - tak, že startovala, i když byl druhý pes na vzdálenost fotbalového hřiště od ní. Tak s ní rok nechodila vůbec ven do "reálného" života, venčila ji jen na své obrovské zahradě a k tomu jezdila na domluvené tréninky, kde měla druhé psy přesně pod kontrolou. Postupně kontrolovaně zvyšovala obtížnost setkání a trénovala v nejrůznějších prostředích. To je na tom to nejzásadnější, nachystala feně tolik různých situací, že ji připravila skutečně na cokoliv, co může v reálu nastat - tedy ne IPO furt na tom stejném cvičáku. Po tom roce je fena schopná fungovat úplně bez problémů kdekoliv navolno těsně vedle cizího psa.
Akorát si nejsem jistá, nakolik lze tohle aplikovat do našich podmínek, kdy člověk bydlí v bytě a ven mezi psy prostě musí...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 10:42
- Nahlásit
Neumi
Ano, ale učit (připravovat, tlumit, klidnit, budovat reflex.....) ho ryze pozitivně (tím myslím bez trestů a negativní motivace) mohu. Jsi mi připomněl trenažér v autoškole, a takový pilot co tam stráví času (teda si myslím)....
Vsak ja netvrdil, ze nemuzes nebo ze se tam ci takt neda ledacos naucit. Nicmene kdyz se nekdo odprezentuje, ze pouziva vyhradne tyto postupy, tak mi to neprinde good a celkove dostatecny. Kdybych nekomu radil, kde se naucit chovat ke psu komunikova s nim a naucit se ho ucit ... tak ho neposlu nekam, kde se takhle vyhranuji.
No ten trenazer....jenze prave ten pes se proste bude mit tendenci chovat dost odlisne nekde na "trenazeru"(cviciste, klub) a v realnem provozu. U toho letadla to je hodne podobny, tam mas navic zjednodusene receno akurat ten pohled z okenka,
coz je ale stejne nic moc vetsinou a jinak se to da vsechno dost dobre nasimulovat myslim na tom trenazeru.
Ale kdybych mel nekomu doporucit autoskolu a mela by to byt autoskola, kde se uci jen na trenazeru, taky bych nedoporucil, ale stejnak je to docela rozdil oproti tomu psiskovi tak nejak celkove.
Opět ano, a budu se opakovat, oproti běžné poslušnosti je tohle daleko těžší a dlouhodobý proces (dle psa)
Ano, proto jsem taky nekolikrat uz psal, ze se klidne da celej zivot stravit ucenim par zakladnich povelu v naprosto nejruznejsich situacich, podminkach a obmenach.
Zbrnd, jsme lidi a vyjadřujeme se lidskými pojmy a slovíčky, ona zvířecí nejsou, třeba navrhni příhodnější....
Nesouhlasim.
Je treba taky blbost napsat, ze auto premyslelo, jestli zabrzdi a pak se rozhodlo nezabrzdit.
Proste nektera sluvka se k necemu hodi a k necemu jinym ne.
U toho psa to rozdil je oproti memu extremnimu prikladu s autem, ale to je prave ten kamen urazu v diskuzich pak, kdyz se ta sluvka nevoli dobre.
proto si tu stale delam treba srandu z lidi, kteri jsou ochotni diskutovat na tema: "jestli pes vnima cloveka jako cloveka nebo psa" ponevadz je to proste nesmysl, pes nema bytosti zarazeny do zoologickych druhu, aby to takhle rozlisoval. Pak se doctes chytrosti o tom, ze pes je treba vdecny a tak...a to uz neni jen o slovickach, ale o obrovskych rozdilech ve vyznamu, takze s tim, co pises, fakt nesouhlas. IMO je naprosto dulezity volit relevantni semantiku či jak to nazvat.
Vzhledem k tomu, že tvůrce pojmu "průměrný exemplář" v této debatě jsi ty, tak to je na tobě.....
Co je na mě, prostě jsem použil pojem průměrný pes či tak nějak....tak prostě asi si nepředstavíš 90kg psa nesnášejícího lidi neschopnýho se přirozeně množit takřka bez srsti. Nebo focogo?
Nee??? Já myslela, že jsi zvídavé a důkladné a analytické a..... No nééé, nepůndu zatím. Měl bych? Ploč?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 10:49
- Nahlásit
aňoňouma
K tomuto můžu dodat jen zkušenost výcvikářky Jane Killion
tu vůbec neznám ..ale znám osobně jednu fenu,která přišla cca v roce ze smečky ,kde natvrdo skalpovala jinou fenu a vůbec byla značně agresivní.vzal si jí náš kamarád,určitě netuší nic o pozitivní motivaci v tomhle smyslu ,ale za pár měsíců běhala bez koše na volno s našima psama(psy,feny ,štěnata) a posléze byla s náma na táboře,kde se po areálu pohybovala většinu času volně a bezprizorně a jediná škoda ,kterou napáchala bylo,že kradla jídlo ..tak možná to jde i jinak ona teda neni žádnej mazlík obecně,ale prostě může fungovat normálně pokud je to potřeba
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 10:51
- Nahlásit
aňoňouma
K tomuto můžu dodat jen zkušenost výcvikářky Jane Killion, která používá výhradně pozitivní metody výcviku. Má fenu, která byla těžce agresivní na psy - tak, že startovala, i když byl druhý pes na vzdálenost fotbalového hřiště od ní. Tak s ní rok nechodila vůbec ven do "reálného" života, venčila ji jen na své obrovské zahradě a k tomu jezdila na domluvené tréninky, kde měla druhé psy přesně pod kontrolou. Postupně kontrolovaně zvyšovala obtížnost setkání a trénovala v nejrůznějších prostředích. To je na tom to nejzásadnější, nachystala feně tolik různých situací, že ji připravila skutečně na cokoliv, co může v reálu nastat
ted si nejsem ale jist, co jeste je a co neni pozitivni metoda vycviku v tetop souvislosti.
jakoze treba ji nikdy nekorigovala? ze ji vsechno pripravila tak, ze ona sama ta fena nikdy neudelala nic nezadouciho?
nebudu tvrdit, ze to tak nebylo, ale prijde mi to dost nerealny...a samo ej to o tom, co povazujeme za ty pozitivni metody....podle mne normalni nekruta korekce je taky pozitivni metoda...ja to tak vnimam...jenze...no a to jsme u toho....kdo co jak vnima a oznacuje ...poněváč, když se to přesně nevymezí a ta slůvka se používají, píše každý třeba taky o něčem jiným
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 10:52
- Nahlásit
zbrnd
No ten trenazer....jenze prave ten pes se proste bude mit tendenci chovat dost odlisne nekde na "trenazeru"(cviciste, klub) a v realnem provozu.
To podle mě záleží výhradně na tom, jak dobrej je ten trenažér - tj. jak široké spektrum situací se psem procvičí. Žádný normální výcvikář si nemůže myslet, že když pes něco umí na jednom konkrétním cvičáku, že to bude umět i všude jinde.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 10:57
- Nahlásit
zbrnd
ted si nejsem ale jist, co jeste je a co neni pozitivni metoda vycviku v tetop souvislosti.
jakoze treba ji nikdy nekorigovala? ze ji vsechno pripravila tak, ze ona sama ta fena nikdy neudelala nic nezadouciho?
nebudu tvrdit, ze to tak nebylo, ale prijde mi to dost nerealny...a samo ej to o tom, co povazujeme za ty pozitivni metody....podle mne normalni nekruta korekce je taky pozitivni metoda...ja to tak vnimam...jenze...no a to jsme u toho....kdo co jak vnima a oznacuje ...poněváč, když se to přesně nevymezí a ta slůvka se používají, píše každý třeba taky o něčem jiným
Ona nepoužívá u svých psů ani negativní trest - tj. například chvilkové odejmutí pozornosti, jak se běžně doporučuje třeba proti skákání na lidi (skáčeš - nevšímám si tě, neskáčeš - pohladím tě). Ale ona je prostě hodně dobrá a tohle opravdu umí vymyslet a velmi přesně odstupňovat tak, aby to šlo zcela bez jakýchkoliv korekcí, bez nesouhlasného slůvka či pohledu, jen přes odměny. "Pozitivní metoda výcviku" je strašně blbej termín (ona sama ho nepoužívá), ale lepší mě nenapadá.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 11:03
- Nahlásit
zbrnd
vůbec ne ,zlato .)) jak řikám,o pozitivce a metodách výcvikářky Jane Killion nemá dotyčnej známej ani ponětí,vůbec neví,že existujou ) mě prostě přišlo trošku mimo mísu uvádět jako téměř mantru jakousi jane killion jakožto středobod všeho,podle níž je zřejmě žádoucí postupovat..jakoby nikdo jinej neměl agresivní psy,navíc nevim kolik lidí z czpsa jí zná či jí vůbec kdy vidělo,tak mě to prostě přijde takový divný,no..
sem tim jako chtěla říct(ne tobě) že možná jsou i jiný postupy vedoucí k výsledku než ty od jane killionový..
no nic,radši du k rybníčku..
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 11:12 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
zbrnd
Jo a ještě jedna věc, co se týče Koiry. Magda i Lenka se psům věnují už strašně dlouho, obě mají za sebou hodně psů vlastních a stovků psů klientů a obě mají zkušenost s množstvím různých "směrů" výcviku. Začínaly se psy v době, kdy o "pozitivce" nikdo nikdy neslyšel - cvičily klasicky "po Svazarmovsku" a byly v tom hodně dobré. Ale průběhem času si na vlastní kůži ověřily, že ta "pozitývka" funguje zdaleka nejlíp, a u reaktivních psů zvlášť. Což rozhodně neznamená, že to nejde "nepozitývně". Jde.
(i když mám stejně důvodné podezření, že drtivá většina lidí, kteří fungují se psy na základě nějaké přirozené intuice, kteří nepřemýšlí o tom, co dělají a funguje jim to hodně dobře, používá téměř výhradně postupy z pozitivní motivace, jen si toho nejsou vědomi... ony tydlencty moderní metody jsou stejně hlavně o tom, že se pojmenovalo to, co opravdu schopní výcvikáři dělají odjakživa)
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 11:15
- Nahlásit
aňoňouma
To podle mě záleží výhradně na tom, jak dobrej je ten trenažér - tj. jak široké spektrum situací se psem procvičí. Žádný normální výcvikář si nemůže myslet, že když pes něco umí na jednom konkrétním cvičáku, že to bude umět i všude jinde.
No dyk jo prave, ale kdyz to budou cvicit i v realnym provozu nejspis dojde i na nejakou tu korekci a o tom jsme predtim debatili s Neumi ..
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 11:16
- Nahlásit
zbrnd
kdyz to budou cvicit i v realnym provozu nejspis dojde i na nejakou tu korekci
Se nechápeme. Nejde o cvičení v reálném provozu. Furt jde o kontrolovanou simulaci, ale tak dobrou, aby POSTUPNĚ připravila psa i na tu nejtěžší situaci, která může v reálném provozu nastat.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2014 11:18
- Nahlásit
aňoňouma
Ona nepoužívá u svých psů ani negativní trest - tj. například chvilkové odejmutí pozornosti, jak se běžně doporučuje třeba proti skákání na lidi (skáčeš - nevšímám si tě, neskáčeš - pohladím tě). Ale ona je prostě hodně dobrá a tohle opravdu umí vymyslet a velmi přesně odstupňovat tak, aby to šlo zcela bez jakýchkoliv korekcí, bez nesouhlasného slůvka či pohledu, jen přes odměny. "Pozitivní metoda výcviku" je strašně blbej termín (ona sama ho nepoužívá), ale lepší mě nenapadá.
Asi ted nevymyslim, jak to formulovat jednoduse a pochopitelne.
Ale ze by nekdo predelaval psa, kterj chtel "vrazdit" psy i na "kilometr" a nemusel pouzit zadnou korekci mi prinde zvlastni.....samo sebou ono za korekci uz se da povazovat ale i ten rok, co ji odkorigovala od ostatnich psu ...
|