Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Ovčanda a BOC
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
Pupy
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:19
- Nahlásit

Fajka

a nebo to prostě nevidíš?
Tak asi nevidim.

Fajka
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:19
- Nahlásit

pitvora
Ovšem tím bys nevyřešila příčinu - že děláš něco špatně v komunikaci se psy. Tenhle problém bude trvat dál i s novým štěnětem
souhlas!
a bude to možná horší protože bocka může být rychleší živější akčnější drajvovější.... Eninka by mohla vyprávět ...

jednoho psa, ale manžel řekl, že zvládnete dva, tak je zvládnete
manžel maminka a režižér maj dycky pravdu...

pitvora
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:22 - Změnil/a: pitvora
- Nahlásit

Pupy
Předchozí dva to nedělali... až na to, že na ifauně jsi psala, že předchozí ovčanda taky vyjížděla na psy...

Fajka
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:23
- Nahlásit

Pupy
Borderka je můj 4. pes, předchozí 2 před ovčandou to nedělali, takže nemůžete říkat, že ten problém bude i s novým štěňátkem
ty dva předtím si mohla mít štěstí že to byli líní flegmošové a vzhledem k tomu že si s k pracovní (jestli jsem to dobře pochopila) akční mladičké ovčandě kterou nemáš zvládnutou vzala plemeno ještě akčnější, rychlejší a drajvovější dá se na 99% předpokládat že budeš mít problém i tady už jen proto že nebudeš řešit jen BOC ale i ovčandu...

Fajka
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:24
- Nahlásit

Pupy
Tak asi nevidim
no sláva...aspoň že si to uvědomila...

Pupy
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:24
- Nahlásit

Fajka
Ne, to není pravda, flegmouši to fakt nebyli.
Tahle ovčanda je prostě jiná...

Fajka
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:27
- Nahlásit

Pupy
Ne, to není pravda, flegmouši to fakt nebyli.
no ale pokud si je teda měla pořešené ke své spokojenosti tak by neměl být problém poradit si i s touhle ovčandou?? nebo ne?

v čem je jiná?

Neumi
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:29
- Nahlásit

A manžel si to štěnátko také zamiloval a já už také
tak aby tu vaši lásku to štěně přežilo.....

Mě se líbí, jak každý píše předcházet, ale aby tu někdo napsal jak, to ne
nikdo ti nenapíše návod "udělej 3 kroky doleva a pak....", takový neexistuje. Obecně oběma ukazuj, co mají dělat, aby to bylo dobře = veď je (od toho je odvozeno slovo psovod). Ovčandu chval (odměňuj) za správné chování ke štěněti (koukne se bez vrčení - odměna apod.). Štěně samozřejmě nenech ovčandu otravovat. Dělejte společné aktivity, kdy je budeš moci usměrňovat a holky se spolu naučí komunikovat. Určitě by ti to zjednodušil klikr.

Mimochodem, pořád píšeš, že ovčanda je vycvičená - jak? Na jaké úrovni? Proč ovčandu zavíráš, když jdeš cvičit (?) štěně, to je otázka chvilky, ne? Tak ovčandu odlož (je vycvičená) ať ji máš na očích a můžeš včas reagovat a věnuj se štěněti. A pak to obrať, štěně nauč odložení (na úvaz, klec,......) a cvič chvilku s ovčandou. A volno si dejte společně.

Vero
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:36
- Nahlásit

Pupy
heleď tak víš co, chceš pracovat s oběma a zvládnout to, tak to chce vzít rozum do hrsti, co nejvíc pokory a odhalovat svoje chyby atd... psalas odkud jsi?
měl by vás někdo vidět asi naživo, po internetu zas tak moc nevyřešíš celej přístup.
a s výběrem těch cvičáků bacha, ono ne všecko je ideální...a ty potřebuješ víc, než se učit ty cvičákový cviky, ale něco změnit v tom soužití.
stejně padneš na brzo na hubu, dát vše štěněti ovčandy, štěněti boc.... a záhy batoleti, který všude leze nesmíš spustit z očí (teda myslím jsi někde psala, že to je malinký, se možná pletu). na to se připrav, že se moc nevyspíš

anonym
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:37
- Nahlásit

Víš, ono to není tak jednoduché, aby ti někdo napsal dělej to a to. Je to o citu člověka, umění číst psa, umění jednat se psy.
Mám psy už léta, pohromadě a v pohodě. Někdy je dobré nechat klidně fenu vrčet, ona si prosazuje svoje místo ve smečce a pokud štěně neterorizuje, tak jí klidně nechám, Ale vychovat 2 mladé psy tak, aby z obou byli bezproblémoví sebevědomí jedinci s dokonalým kontaktem ne na sebe, ale na člověka, není tak jednoduché. Doma spolu musí být v pohodě, na procházkách taky, ale v prvních týdnech jdu ven s mrnětem samotným, druhá je ale po vylítání a utahaná k smrti a nesmí vidět, že se věnuji štěněti. V žádném případě NIKDY nedat důvod k žárlivosti. Pokud jsou spolu mám dvě ruce a hladím současně, hlídám každý pohyb obou a ty první týdny jsou dřina. A po letitých zkušenostech se snažím pořizovat štěně až k dokonale vychovanému psovi.

anonym
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:45
- Nahlásit

A ještě, na rozdíl od předchozích rad, nikdy necvičím s jednou nebo s druhou tak, aby to druhá viděla. Taky proč tuhle blbost dělat. Obě jsou hyperaktivní a velmi vázané na mě, tak proč dávat důvod k žárlivosti. Se štěnětem si hraju s míčkem, buduji kontakt a základy cviků a druhá by se jen nervovala a kdyby náhodou vyletěla za míčkem, tak jí to projít nesmí a naprosto zbytečně si budu kazit odložení. Navíc vím 100%, že žárlí nehorázně, takže i kdyby se to náhodou nestalo, tak štěně vzteky "osolí". Ale naopak, štěně klidně nechám sledovat, co dělám s druhou, tomu to neuškodí, spíš naopak.

birma
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:47
- Nahlásit

Pupy
Házím balonky, cvičím, učím.
tobě se takhle fakt povede unavit psa? To nemyslím ironicky, prostě mě to zajímá...
BOC je trochu jiná než NO.
jo, labilnější, takže pořídit si ji ke psovi, u kterýho nemáš tohle úplně zvládnutý prostě neni dobrej tah
ale aby tu někdo napsal jak, to ne.
Fakt čekáš, že ti přes net někdo aniž by vás viděl, poradí krok po kroku, jak něčemu předcházet, když nevíme přesně, proč to ta fena dělá?
Jako nejobecnější radu bych ti řekla, ať nepouštíš štěně k feně, když odpočívá u sebe na pelechu, aby měla místo, kam prcek nemůže a kam si před ním může zalézt.
také to s ní dělám.
Tak v tom případě máš snad kolem sebe trenéry, kteří vás znají na živo a umí ti poradit, nebo ti doporučit někoho v okolí, ne? My teda děláme jenom agi a i tak mám kolem sebe tři trenéry, na které bych se obrátila o radu jako první...
když třeba by byla u někoho jiného nemusela by mít nervy, když je má mezi psy semnou
To je pravda, ale to protože ten člověk by to s ní uměl. Dobrá cesta by byla se s ní naučit pracovat, aby ty nervy neměla ani s tebou...

Fajka
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:47
- Nahlásit

anonym
Ale vychovat 2 mladé psy tak, aby z obou byli bezproblémoví sebevědomí jedinci s dokonalým kontaktem ne na sebe, ale na člověka, není tak jednoduché. Doma spolu musí být v pohodě, na procházkách taky, ale v prvních týdnech jdu ven s mrnětem samotným, druhá je ale po vylítání a utahaná k smrti a nesmí vidět, že se věnuji štěněti. V žádném případě NIKDY nedat důvod k žárlivosti. Pokud jsou spolu mám dvě ruce a hladím současně, hlídám každý pohyb obou a ty první týdny jsou dřina. A po letitých zkušenostech se snažím pořizovat štěně až k dokonale vychovanému psovi.

krásně popsáno, díky

Vero
výběrem těch cvičáků bacha, ono ne všecko je ideální...a ty potřebuješ víc, než se učit ty cvičákový cviky, ale něco změnit v tom soužití.
stejně padneš na brzo na hubu, dát vše štěněti ovčandy, štěněti boc.... a záhy batoleti, který všude leze nesmíš spustit z očí (teda myslím jsi někde psala, že to je malinký, se možná pletu). na to se připrav, že se moc nevyspíš

souhlas 100%

já bych jen ještě přece jen přehodnotila jestli by nebylo férovější najít pro štěně boc nového vhodného majitele, věnovat se ovčandě a vlastnímu dítěti a prostě si na svého vysněného psa bocku počkat tak 3-4 roky ...ovčanda bude klidnější , děcko větší a ty budeš mít míň stresů při výchově štěnda, budeš si ho moc užít a nebudeš mít pocit že řešíš 100 věcí najednou za pochodu ve stresu , utahaná nevyspalá a točíš se bludným kruhu..
rozvaž to dokud má štěně BOCky ještě čas !!

já na své vysněné plémě čekala víc jak 3 roky a brala si ho až ke skoro šestileté fence

Pupy
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:48
- Nahlásit

anonym
Jenze kdyz necham ovcandu doma tak skrabe a nici dvere.

Fajka
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:52
- Nahlásit

Pupy
Jenze kdyz necham ovcandu doma tak skrabe a nici dvere.

no tak ted si tu debatu pro mě zabila....

Pupy
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:53
- Nahlásit

birma
A samozrejme je k tomu i prochazka.

Ovcandu si cvicim sama nikam nechodime.
To se prave naucit chci aby je nemela semnou.

Fajka
Proberu to s manzelem az prijde. Jenze on je ze me take chudak na nervy. A stene vratit take nechce. Zamilovali jsme si ji.

pitvora
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:54 - Změnil/a: pitvora
- Nahlásit

anonym
nikdy necvičím s jednou nebo s druhou tak, aby to druhá viděla
proč dávat důvod k žárlivosti

A to, že se věnuju druhému psu, je důvod k žárlivosti?

Vyhýbat se potenciálně problémovým situacím je cesta do pekel. Já preferuju od začátku staršího psa učit, že není jedinej na světě a že se budu věnovat, komu chci a kdy chci. Ale samozřejmě nemůžu čekat, že pes bude v pohodě a klidu ležet, když se budu s novým štěndem akčně přetahovat přímo jemu pod čumákem. Takže ze začátku piánko a v klídku, ty akční hrátky se štěndem si dát sólo. A samozřejmě staršího psa hodně odměňovat za to, že je v klidu.

Pupy
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:54
- Nahlásit

Fajka
Nevim proc. Uz jsem to psala nekolikrat ze kdyz chci aby me ovcanda nevidela jak blbnu se stenetem tak ji necham doma a zacne delat tohle.

anonym
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:54
- Nahlásit

Ale to je prostě i o tom, jaké podmínky máš. Já prostě hodím psy do auta a jedu na cvičák nebo někam ven, na cvičáku jsou v kotci anebo v kleci v autě. Doma je kenelka, kterou obě milujou a pokud je to nutné, jde tam jedna nebo druhá. Na zahradě jen venčím v případě nutnosti nebo se prostě jen mazlíme, hry a výcvik dělám jen tehdy, když k tomu mám podmínky.

pitvora
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:55
- Nahlásit

Pupy
stene vratit take nechce. Zamilovali jsme si ji.

To je naprosto pochopitelné. Jenže občas musí člověk "překousnout" svoje pocity a udělat to, co je nejlepší pro toho psa.

anonym
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 12:59
- Nahlásit

Ano, u mě je výcvik důvod k žárlivosti, holt jsou obě "mamánkové" a mě to vůbec nevadí, vyhovuje mi to. Pokud se jedna nebo druhá může přetrhnout, že jde cvičit mi tohle jako důvod k žárlivosti vyhovuje.

birma
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 13:01
- Nahlásit

Pupy
Ovcandu si cvicim sama nikam nechodime
moc nechápu, jak můžeš cvičit sama agility, vždyť bez velkejch znalostí nemůžeš postupovat dobře, stavět parkur tak, aby ho pes zvládal zároveň se na něm něco novýho naučil a nebylo to pro něj nebezpečný. Potřebuješ další oči, aby ti někdo řekl, jestli neskočil zónu. Nemluvě teda o pořizovací ceně komplet parkuru, ale tak to tě třeba netrápí...
Pokud chceš u BOC rychlost, tak bys měla někde poctivě trénovat s ovčandou, ať pak u ní nemusíš odstraňovat svoje začátečnický chyby a ne si ty chyby upevňovat nějakym hopsánim doma na zahradě...

pitvora
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 13:01 - Změnil/a: pitvora
- Nahlásit

anonym

No u mě probíhá výcvik víceméně průběžně. Není to "jdeme cvičit" versus "neděláme nic". I na procházce po nich občas chci třeba "sedni" nebo "k noze" a dost hodně by mě omezovalo, kdybych musela hlídat, co říkám, aby náhodou jeden pes nevyjel na druhýho, protože ten dostal povel a on ne...

anonym
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 13:04
- Nahlásit

nojo, Ale já dělám sportovku a to asi na jiné úrovni.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 13:04
- Nahlásit

Četla jsem to tu i na tý fauně, a myslím (a nezabíjejte mě prosím), že bude lépe sehnat některé nový domov. Pokud zadatelka vnímá ovčandu jako přítěž a jak píše "přeorientovala" se na jiné plemeno, zřejmě k ní nemá nijak extra vztah a fena je z toho celýho nejistá, nervózní, zmatená a pak se chová jak se chová.
Takže buď vzít rozum do hrsti, začít to řešit jinde než na netu, sehnat někoho opravdu kvalitního, když zadavatelka napíše odkud je, jistě někdo poradí, nebo sehnat ovčandě nový domov. Samozřejmě po poradě s chovatelem a rozhodně prodat ne dát.
Třetí možnost je dát pryč borderku, to by bylo jistě jednoduší a tak nějak mám pocit, že to se nestane.
Jinak sama za sebe bych se dost bála týhle konstalace, aby třeba ovčanda nevyjela třeba i po dítěti, evidentně není v pohodě.

Pupy
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 13:06
- Nahlásit

birma
Agility budeme delat teprve ted s obema. V minulem domove nebylo kam. Tim doma jsem myslela poslusnost.

Fajka
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 13:08
- Nahlásit

Pupy
Fajka
Nevim proc. Uz jsem to psala nekolikrat ze kdyz chci aby me ovcanda nevidela jak blbnu se stenetem tak ji necham doma a zacne delat tohle.

protože po velmi detailních radách napíšeš jen tuhle větu ač se tu několik lidí snaží aby sis uvědomila že to ovčanda dělá možná proto že je nevylítaná, nevyužitá, neunavená, a proto má pravděpodobně důvod žárlit!

...rozpis co a jak děláš s ovčandou taky nikde.... stále neřešíš příčinu....

Pupy
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 13:09
- Nahlásit

Ono i ja jsem to stene si vymodlila. Trvalo dlouho nez jsem nasla dobrou chovku. A jeste jsme si pro nej jeli 400km coz neni malo. Tedy pro nas ne. A byla jsem rada ze se mi to splnilo.

Pupy
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 13:10
- Nahlásit

Fajka
Ale ja pisu ze ovcanda to dela i kdyz je vylitana.

Fajka
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2014 13:13
- Nahlásit

ssshhhhh
Pokud zadatelka vnímá ovčandu jako přítěž a jak píše "přeorientovala" se na jiné plemeno, zřejmě k ní nemá nijak extra vztah a fena je z toho celýho nejistá, nervózní, zmatená a pak se chová jak se chová.
pominuli že je to k ovčandě naprosto nefér (proboha kde to jsme odkládat roční štěně protože mě najednou zaujalo jiný plemeno )
....tak si tak myslím že zadavatelka si vůbec neuvědomuje že pokud nezmění sebe svůj přístup tak z malého roztomilého štenda BOCky může být za rok nervní kopie ovčandy ....ať ovčačku dá pryč nebo neda...?

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání