Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Prosím o radu
Autor Zpráva
Bull
Člen
# Zasláno: 25 Led 2013 17:09
- Nahlásit

Zdravím.
Přes letité zkušenosti s velkým plemenem mám prosbu. V posledních několika letech chovám Rotvajlery. V souběhu událostí jsem zůstal u jedné feny, se kterou jsem se musel bohužel rozloučit. Byla odchovaná od malička v bytě. Dělat potřebu venku se naučila opravdu rychle. V současné době jsme si pořídily znovu fenku Rotvajlera (4 měsíční) ovšem nemůžu jí naučit za nic na světě aby potřebu dělala venku. Zkoušel jsem opravdu vše co znám a používal jsem v praxi u feny předchozí ale bez výsledně. Chodíme ven několikrát denně, chvily po jídle, spánku hraní atd. kolikrát jsme venku i více jak hodinu ale když už dojde alespoň na čůrání tak je to opravdu úspěch, resp. si "odcvrkne" a zbytek nechá na doma. Ale dojdeme domů a sotva si sundám bundu je naděláno. Bohužel fenka nemá vůbec projevy potřeby. Prostě za chůze z kuchyně do obýváku najednou udělá polohu "hrbatej pes", vydělá se a po kračuje v chůzy. Snažil jsem se vypozorovat jakýkoliv náznak ale bezvýsledně. Venku jí zajímá všechno okolo jen ne vykonat potřebu. Kálení se nám povedlo jen jednou a to někdy po půlnoci, když jsem ji v poslední chvíly přistihl, že vypouští větry a nahrbuje se. Zkouším pamlsky, chválení.....a nic. Doma jí vynadám nebo okřiknu ovšem vsoučasnosti už vím, že něco vyvedla takže se prostě uklidí na pelech nebo se chová jako by nic a nadělení zjistím záhy. Máme ještě 6ti letého Bišonka se kterým chodí ven (ale z důvodu prevence více sama), kde jsem zoufale doufal, že vykonávání pochopí alespoň od něj. Nepochopila.
Skutečně už si nevím rady.......

birma
Člen
# Zasláno: 25 Led 2013 17:15
- Nahlásit

Bull
zase tolik zkušeností nemám, ale co ji vzít ven ne na hodinu, ale na celý den, aby ji opravdu nezbývalo nic jiného, než tam vykonat potřebu a nemohla si to nechat na doma?

Fifi
Člen
# Zasláno: 25 Led 2013 17:35
- Nahlásit

Bull
Venku jí zajímá všechno okolo jen ne vykonat potřebu.
A tohle muze byt prave ten duvod. Taky jsem to mela u fenky, nemela proste cas se vyvencit, prilis vjemu. Kolikrat jsme prisli z mnoha hodinovy vychazky a az za brankou na zahrade ji docvaklo, ze "ahaa, me se chtelo curat a kadit".
Zkusila bych zavest nejaky ritual, klidny mistecko pobliz domu, kde se po dlouhy vychazce smejdici bude jen preslapovat a cekat, az to na ni prijde. Zadny povelovani, mazleni, hracky, proste ji dat sanci po zklidneni se vyvencit. Ideal treba ji vzit na to misto ze zacatku pocuranej hadr z bytu, s jejim pachem (nepredpokladam, ze bys to s sebou tahal na vychazce, ale schovat nekde u vchodu a pak hadr fene placnout do snehu).
Doma jí vynadám nebo okřiknu ovšem vsoučasnosti už vím, že něco vyvedla takže se prostě uklidí na pelech nebo se chová jako by nic a nadělení zjistím záhy.
Doma, ac je to zoufaly a napor na nervy, ji neokrikuj, nenadavej ji. Ona stejne nepochopi, proc je dvounozec nastvanej, max docilis toho, ze se te zacne bat.
Uklizej to s brblanim nesouhlasnym, tichym, ale na fenu nehuc.

A jinak hodne zalezi na tom, kde fena vyrostla, jestli mela se od malinka coby pidistendo moznost vyberu se odplazit udelat potrebu nekam do rohu bedny, casem mimo bednu, jeste dyl mimo pokoj ci boudu, kotec nebo kde byli prckove odchovani, ci zda pro vrh bylo bezny si dupat ve chcankach a hovnajzech. To hraje velkou roli, v podobnych praseckych navykach. Snad to nebude vas pripad.

Eninka
Člen
# Zasláno: 25 Led 2013 17:56
- Nahlásit

Možná rada ode mě bude znít srandovně, ale já naučila dělat potřebu pouze venku u všech fenek tak, že při vyčurání (kakání) jsem s pochvalou jak je "hodná" vždycky použila slůvko "to je hodná, že čurala", prostě jsem jejich potřebu spojila s tímto slovem. Když došlo u štěněte k vykonání doma, jen jsem beze slova jakoby s povzdychem koukla na loužičku, hodila smutnej výraz a uklidila. Holky měly spojený slovo "čurala" a s vykonáním venku velkou pochvalu a začaly to dělat venku i na "povel", tudíž když jdem třeba spát, řeknu jim doma - honem pojďte, jdeme se vyčurat a ony letí ven a všechny vykonají potřebu (prptpže pak se jde spát), a tohodle docílím i když se spát nejde, prostě to řeknu a ony ven fakt jdou a pokud mají potřebu (i kdyby si měly jenom cvrknout), tak to udělají. Zkusila bych třebas tohle, mně to funguje.

Bull
Člen
# Zasláno: 25 Led 2013 18:01
- Nahlásit

2Fifi
"A jinak hodne zalezi na tom, kde fena vyrostla, jestli mela se od malinka coby pidistendo moznost vyberu se odplazit udelat potrebu nekam do rohu bedny, casem mimo bednu, jeste dyl mimo pokoj ci boudu, kotec nebo kde byli prckove odchovani, ci zda pro vrh bylo bezny si dupat ve chcankach a hovnajzech. To hraje velkou roli, v podobnych praseckych navykach."
Když jmse pro ní přijeli tak vylezly hroudy obalený čim si (včetně výkalů) a všechny smrděly jak senkrovna. Takže asi náš případ. Všemu se naučila raketově rychle (vodítko, chození u nohy atd) jen ne venčit. Takže blb to rozhodně neni.
Jen jsem zapoměn dopsat, že teď bydlíme na kraji Prahy ale v panelákový čtvrti, takže ten "klidnej koutek" bude trošku problém.
Ale jak říkám. Učí se rychle jen to vydělání je prostě tabu. Spíš mě zaráží, že nedělá to co běžně psí mimina dělaji - kolečko,podupávání apod.
Prostě jde, "odhodí si" a pokračuje.....
Každopádně děkuju moc za nározy

Fifi
Člen
# Zasláno: 25 Led 2013 18:09
- Nahlásit

Bull
Když jmse pro ní přijeli tak vylezly hroudy obalený čim si (včetně výkalů) a všechny smrděly jak senkrovna.
Tak to je mi lito. Tim spise ji za to nemuzete nadavat, kdyz nema zaklady coby maly stene jeste u matky. Preju pevny nervy a obrnit se trpelivosti.
Spíš mě zaráží, že nedělá to co běžně psí mimina dělaji - kolečko,podupávání apod.
Jestli vyrustala v nejakym nevhodnym prostredi, treba na to taky nemela cas nebo ji to ani nenapadlo resit.
Klidny koutek postaci nejaky misto kolem vchodu, kdyz uz fenka bude vedet, ze se jde domu po vychazce dlouhy domu, zklidnena. A dat si ji na voditko, pochodit si tam - a treba to na ni prijde. Pak velka odmena. A stejne tak venku, na prochajde, kdyz by se ji to nahodou povedlo.
A nikdo netvrdil, ze je fenka blb.

bublik19
Člen
# Zasláno: 25 Led 2013 19:22
- Nahlásit

Když to čtu, tak si představím našeho psa (Německý ovčák) :-D Ještě na Silvestra - bylo mu 6 měsíců, se mu stala jedna či dvě nehody, ale od léta až do listopadu jsme bojovali s tím stejným problémem. Chodila jsem venčit snad každé dvě hodiny, což hlavně v noci bylo dost náročný, zvláště když se venku jenom vyčural a pak si chtěl hrát, šli jsme domů, půl hodiny si hráli a pak se šli znovu vyvenčit. Trvalo to fakt dlouho a občas jsme už podléhali zoufalství - ale jak píše Eninka, tak jsem při venčení též pořád říkala, že jdeme čůrat a že musí udělat bobek - bylo to k smíchu, ale když něco udělal, tak jsem řekla to slovo a hodně ho pochválila a jeden čas jsem po každé vykonané potřebě dala i malinký pamlsek. Teď už naštěstí ví, že se to dělá venku a vydrží. Takže bych spíš radila pevný nervy a vydržet velmi časté venčení.

bublik19
Člen
# Zasláno: 25 Led 2013 19:24
- Nahlásit

Ještě podotýkám, že i naše štěně žilo do našeho příjezdu v drsných podmínkách a též dosti smrděl.

elissa
Člen
# Zasláno: 25 Led 2013 19:41
- Nahlásit

Mě se libí co říká Eninka, zní to fakt ulítle, ale děláme to taky tak. Neřikám, že naše čubky jsou dokonalý, ale doma UŽ nedělaj. Myslím, že 4 měsíce je furt malá, určo netrestnat, nehubovat, jen si povzdychnout, kouknout na ní a uklidit to. Naše čubky to taky párkrát v tomhle věku udělaly doma a zjevně jim nebylo jasný, že je to špatně. Každou potřebu venku jsme chválili jak blázni, hodná holka, šikovná holka, dnes (8měsíců) už nedělaj ani na zahradě. Počkaj až vyjdem z branky a hurrrááá naproti do svahu do lesa kadit Osobně myslím, že to chce jen čas (nejsem žádnej chovatel and odborník), možná víc času než běžně, návyky z počátku života dělaj hodně. Mmch naše holky taky nedělaly nic předem, prostě si přidřeply a bylo. Specielně jedna, ta se vůbec "nestyděla" to udělat kdekoliv. V ložnici, koupelně, neřešily to. A ještě to po sobě žraly. Taky pěkný. Držim palce, hodně trpělivosti.

danajasa
Člen
# Zasláno: 26 Led 2013 12:53
- Nahlásit

BullFifiA jinak hodne zalezi na tom, kde fena vyrostla, jestli mela se od malinka coby pidistendo moznost vyberu se odplazit udelat potrebu nekam do rohu bedny, casem mimo bednu, jeste dyl mimo pokoj ci boudu, kotec nebo kde byli prckove odchovani, ci zda pro vrh bylo bezny si dupat ve chcankach a hovnajzech. To hraje velkou roli, v podobnych praseckych navykach. Snad to nebude vas pripad.

Fifi má recht,ale napadla mě varianta bé nebo kombinace obojího(todle není z mojí hlavy někde sem to četla)-Možná že se venku bojí přebít pachové stopy ostatních psů.

Bull
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2013 23:05
- Nahlásit

Tak je to už nějaká doba co se učíme ven. Venku sice potřebu udělá bez problémů, ovšem musíme chodit ihned po spánku (tradiční postup). Ale nabývám dojmu, že je naše čubina prostě prase. Pořád žádné projevy potřeby a navíc jí nedělá problém se vydělat přímo u misek s potravou, což mi nepříjde uplně normální. Asi je to skutečně cuchta. Ale v tom případě už fakt nevim jak na ní

Fifi
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2013 23:23
- Nahlásit

Bull
Ale nabývám dojmu, že je naše čubina prostě prase. Pořád žádné projevy potřeby a navíc jí nedělá problém se vydělat přímo u misek s potravou, což mi nepříjde uplně normální. Asi je to skutečně cuchta. Ale v tom případě už fakt nevim jak na ní
No jak asi... Trpelivost, nekarat za to, co udela doma, chodit ven co nejcasteji a chvalit venku. Fena za to nemuze, ze vyrustala coby prase, tam lze vinit cloveka, ktery ji tak nechal vyrustat - asi tezko mohla resit, ze se vysere coby prcek treba u misky se zradlem.
Když jmse pro ní přijeli tak vylezly hroudy obalený čim si (včetně výkalů) a všechny smrděly jak senkrovna.
Proste na to neni zvykla, nevidi na tom nic spatnyho, proc by mela davat najevo nejaky chovani, kdyz ho zrejme nemela kde zazit, kde se ho naucit?
Ted je to jen na vas, ji v klidu vysvetlit, bez trestu, ze venku je to spravne. Brat ven nejen ihned po spanku, ale treba i po zradle, hrani, co nejvic zvysit frekvenci venceni...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání