Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Štěně moc nežere
Autor Zpráva
Bochnik
Člen
# Zasláno: 23 Led 2013 17:14
- Nahlásit

Dobrý den

Potřeboval bych poradit s krmením 7,5 měsíčního štěněte. Je to fenka, kříženec Labradora a Border Kolie. Máme jí od cca dvou měsíců a něco, když jsme si jí braly od její matky tak byla na granulích Eukanuba. Protože to je náš první pes tak jsme netušili jak to úplně přesně je s krmením, tedy že se nemá moc často měnit značka granulí, takže jsme jí granule hned změnili (na doporučení veterináře - nějak jsme se naivně domnívali, že nám určitě poradí ve prospěch psa...) na Proplan.
Asi ve 3,5 měsících jsme se s fenkou přihlásili do psí školky a tam nám cvičitelka v tomhle ohledu trochu otevřela oči, takže jsem to hlouběji nastudoval a přešli jsme k Acaně, která mi přišla jako nejrozumnější v poměru cena / kvalita.
asi v 6 měsíci ale přestala fenka Acanu žrát, resp. její styl žraní se změnil: dřív jsme jí nasypali granule (nejdřív 4x denně a kolem toho 6 měsíce jsme začali dávat 2x denně) a ona je hned všechny sežrala, teď se začala upejpat a někdy dokonce granule nesežrala vůbec. Tady jsem udělal chybu, že jsem jí začal do granulí míchat konzervu, takže to po asi dvou týdnech skončilo tak, že přestala žrát granule úplně. Myslel jsem si, že je to tím, že jí přestala chutnat Acana, tak jsem jí zkusil zase vyměnit značku a to za Calibru, tu ale nechtěla, pak za Brit Care a ten pár dní žrala a pak zase přestala.
Konzultoval jsem to v jednom Pet Centru a tam mi paní poradila, že jsem zřejmě fenku zmlsal těmi konzervami a doporučila mi dávat jí jenom granule a jen na určitý čas, aby k nim neměla neustálý přístup a nenechávala si je na později. To jsem udělal a zároveň jsme se postupně zase vrátili k Acaně, protože se mi to jevilo jako problém krmení, ne granulí. Z počátku to fungovalo, ale teď už zase fenka žere málo. Včera jsem to už nevydržel a vzal jí granule z misky s tím, že jsem s ní cvičil takové ty základní povely (sedni, lehni, k noze...) a granule jí dával jako pamlsky a najednou celou krmnou dávku bez problému za chvíli tímhle způsobem "vymlsala".
Čili evidentně něco dělám blbě, když z misky žrát nechce, ale z ruky bez problémů ano.
Jsem trochu nesvůj z toho, že fenka hubne, vždycky jsem si myslel, že by štěně mělo být dobře živené, aby se zdravě vyvíjelo, tak budu rád za Vaše komentáře ktomuto.

Díky

liskulka01
Člen
# Zasláno: 23 Led 2013 17:52
- Nahlásit

My jsme měli podobný problém. Vždycky si jen zobnul a odešel. Tak jsem tedy zkusila přejít na BARF (přirozenou stravu). Krmím tedy syrovým masem a zeleninou a miska je vždy vyjedená. Zkuste kouknou na tuto stránku a počíst si.
http://www.manwe.eu/index.php?option=com_content&v iew=article&id=4&Itemid=3

Drace89
Člen
# Zasláno: 23 Led 2013 17:53
- Nahlásit

Je vidět, že jste vyzkoušeli očividně skoro naprosto všechno...možná je to také trochu ovlivněno tím, že má v sobě polovinu border kolie (ty prý totiž v dospělosti jedí málo), mě to tedy tak zatím nepřijde, mám doma štěndo border kolie a zatím jí jak splašené :-D
Asi bych se přiklonila k poslední variantě a nechala jí prostě trochu vycukat...řešili jsme tohle jednou s jack russlíkem kamarádky a jeden pán, který cvičí pejsky nám poradil jí prostě opravdu nechat vycukat...když bude mít hlad..tak si to vezme...takže nepolevit..neprokrmovat pamlsky a nechat jí prostě bez jídla, když si ty granule nechce vzít...ten cvičitel říkal, že dva dny bez jídla by psovi neměli nic způsobit a jestli hlad má, dávku si vezme...kdyby ani tohle nezabralo, obrátila bych se nejspíš na nějakého spolehlivého veterináře

twingas
Člen
# Zasláno: 23 Led 2013 17:53
- Nahlásit

záleží na tom jestli hubne.

Jinak, mě nepřipadá, že by měla nějaký problém, kromě toho, že je trochu zmlsaná. Naše štěně (kokr) si v podstatě upravil denní dávku krmiva sám, už nechtěl jídlo 4x denně. To že v půl roce se dává jídlo 2x denně je normální. Už asi není v růstový fázi, kdy vyžere všechno během pár sekund.
máme podobný průběh. Až na to, že ráno dáváme paštiku (nebo něco měkkého) do kongu a granule má v misce, které ale sežere, až po našem návratu. Ale za odměnu garanule taky přijímá.
To že nemá na granule hlad ale dávku sní za odměnu, je taky normální. Alespoň u nás, protože je psovi věnována pozornost a navíc se při plnění povinností unaví,

corgi
Člen
# Zasláno: 23 Led 2013 19:03
- Nahlásit

Bochnik
Teď jsem se vrátila do Ríšova dětství, kdy jsme vymýšleli všechno možné i nemožné, jen aby ty zatracené granule sežral. To trápení, stres z toho, že se nenažral, přemýšlení, co tam přidat tentokrát... Jak jsem byla hloupá, když stačilo dát tomu psovi "normální" jídlo. Po přechodu na BARF pokaždé miska do deseti vteřin čistá. Žádné přemlouvání není nutné

vždycky jsem si myslel, že by štěně mělo být dobře živené, aby se zdravě vyvíjelo
Neplést "dobře živené" s tlustým! Naopak, vzhledem k příměsi labradora bych radši nechala štěndo "chrastit kostmi", aby byly zdravé kosti, než aby mělo roztomilé faldíky, jak bylo dřív považováno za zdravé.

Bochnik
Člen
# Zasláno: 23 Led 2013 21:37
- Nahlásit

Děkuji za reakce.
Teď přemýšlím, že jsem asi tak úzkostný z toho, že mi přijde fenka trochu malá, ale ona ještě asi může trochu povyrůst, ne? (teď má cca 13 - 15 kg).
Co se týče BARF stravy, tak na to si u štěněte opravdu netroufnu, právě i kvůli tomu, že má v sobě toho Labradora, kteří mívají s těmi klouby problémy. Navíc Acanu jsem vybral také pro to, že byla na seznamu Whole Dog Jurnal jako jedno z krmiv splňujících jejich kritéria... Nicméně, až bude dospělá, tak o tom budu uvažovat...
Jako perličku bych dodal, že jsem se ptal kolegy v práci, kterému je 75 let, čím krmili v době jeho dětství psy. Řekl mi, že se psům dávalo to samé co prasatům, takže zbytky jídla, šrot atd. Tak vlastně ty levné granule mají blíž k bývalému krmivu psů, než si myslíme . Ono je to vlastně logické, když maso bylo jednou týdně (a pochybuji, že pro psy).

Každopádně díky

liskulka01
Člen
# Zasláno: 23 Led 2013 21:57
- Nahlásit

V knížce od paní Novosadové je popsané i jak krmit štěňata od narození Není to až taková věda když se člověk do toho dostane Nicméně přeji hodně štěstí

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Led 2013 08:41
- Nahlásit

Bochnik
ako perličku bych dodal, že jsem se ptal kolegy v práci, kterému je 75 let, čím krmili v době jeho dětství psy. Řekl mi, že se psům dávalo to samé co prasatům
Jestli to nebylo ale tím, že pán byl dítě za války
Naše rodina krmila psy masem a těstovinami. Maso se bralo ze cvičáku, byly to jatečné odpady a byly prý dost levné a při vaření hrozně smrděly

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Led 2013 09:04
- Nahlásit

kachna_
Naše rodina krmila psy masem a těstovinami.

taky tak, těstoviny nebo rýže, a výsekový maso nebo jak se tomu říkalo??? V Prahé byla za komanče spešl prodejna u Staromáku - si pamatuju tu frontu tam. Pak po revoluci byl super krámek na Dejvický, luxus mražený maso.

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Led 2013 16:05
- Nahlásit

kachna_ PetraK
Ano ano, nucený výsek, těstoviny, rýže, pak začla móda přidávání různých prášků a pak sem dorazily granule. Mám archiv PPČ od 70. let a je tam krásně vidět, jak se postupně měnilo spektrum reklam až do podoby "všude samé granule"
Mimochodem, zajímavé je, že když jsme na počátku 90. let kupovali granule Delikan nebo dokonce Pedigree, byli jsme za snoby, jak utrácíme, jak psa rozmazlujeme. Teď když tady na vesnici řeknu, že krmím psy masem, jsem za snoba, psa rozmazluju, utrácím

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Led 2013 16:12
- Nahlásit

corgi

, nucený výsek, těstoviny, rýže
a zelenina nikde . dneska člověk spíš dává tu zeleninu a přílohy jen málo, pokud je pes akorát a není vyhublo.

Mám archiv PPČ od 70. let a je tam krásně vidět,
to musí být počteníčko a víš co se mi taky líbí- dívat se, jak ti psi vypadali původně, to je taky hodně zajímací.

Pedigree, byli jsme za snoby

snobáci s Pudigrý
(kdo vůbec zavedl to Pudigrý? Psíček? )

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Led 2013 16:32
- Nahlásit

PetraK
kdo vůbec zavedl to Pudigrý?
no já to dokonce četla v dotazníku pro novou kolegyni - prodavačku v chov. potřebách
hádej koho mi vybrali ?

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Led 2013 16:55
- Nahlásit

Bochnik
teď jsem to dočetla poctivě, jestli hubne (a nevytáhnul se třeba do výšky), zkontrolovala bych odčervení a sledovala pozorně celkový zdravotní stav, možná bych i přemýšlela o veterináři.
Ono to, že sežere z ruky vše a z misky to nežere, nemusí nic znamenat, z ruky, od páníčka, chutná prostě lépe

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Led 2013 19:20
- Nahlásit

kachna_
hádej koho mi vybrali
Pudigrý

Bochnik
Člen
# Zasláno: 24 Led 2013 20:28
- Nahlásit

kachna_
No odčervená byla asi před měsícem (i s opakováním po 14 dnech) a hovínko má bez cizopasníků. Spíš si myslim, že to opravdu moc prožívám:
1. Ona občas dostává jako bonus šunkovou kost a protože cvičíme, tak taky i nějakej ten pamlsek přes den sní (vlastně docela dost, když se to sečte)a já jsem to nějak zapomněl započítat do jejího příjmu potravy . Tak se vlastně nedivím, že se jí do těch granulí nechce.
2. Dneska jsem se ptal cvičitelky ze cvičáku kam chodíme, jestli se jí nezdá podvyživená o ona se mi vlastně vysmála . Takže je to čistě moje neuróza.

My teď s Arťou začínáme cvičit na hračku místo dobrůtek, tak uvidíme jak se změní její stravovací návyky...

elissa
Člen
# Zasláno: 24 Led 2013 20:36
- Nahlásit

Naše štěnda taky moc nežerou, po granulích jdou jen když maj novou značku, za dva dny už je skoro nezajmaj. Vařený nebo jiný lidský jídlo samozřejmě bez problémů, dobrůtky taky. Ale já nevařim ani sobě takže... ;)
Pokud není podviživená neřešila bych, když naše nežerou, fajn, až budou mít hlad, budou žrát. Máme 8 měsíců a musím říct, že žerou fakt málo, rozhodně míň než třeba v pěti měsících.
Vím, že to lidi kritizujou (alespoň většina pejskařů u nás v okolí), ale já jim nechávám granule ať si vezmou kdy chtěj. V misce maj furt. (Naprosto nemyslitelný u RR co jsme měli předtím, ten by dal i 15kg pytel naráz, fakt pažravec.)

Bochnik
Člen
# Zasláno: 24 Led 2013 20:40
- Nahlásit

elissa
Jo, to vypadá, že to máme se psama podobný (i věkem). Jak jsem psal, moc jsem to asi řešil, uvidíme jak to bude bez těch pamlsků.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání