| Autor |
Zpráva |
Drace89
Člen |
# Zasláno: 21 Led 2013 10:00
- Nahlásit
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu...mám doma pětiměsíční border kolii kluka...hodně času trávíme u kamarádky, která má čtyřměsíčního jack russlíka(holku)...vycházejí spolu naprosto bez problémů, až na chvíle krmení(Při hlavním krmení je to ještě dobré, jedí stejně rychle, takže tam většinou problém není, ale když má každý vlastní kostičku na okusování, už je průser na světě), nebo když má ten můj malej pitomeček nějakou oblíbenu hračku..to se z něj pak stává vrčící stvůra, která vypadá, že po ní každou chvíli vyjede..nevíte někdo jak ho to odnaučit?
|
Saita
Člen |
# Zasláno: 21 Led 2013 17:10
- Nahlásit
Já nevím ale to je poměrně normální. Mí psi si taky navzájem hlídají svoje kostičky, misky s jídlem nebo hračky. Je to dokonce něco jako hra(oni to tak i berou někdy vysloveně ty ostatní provokují, chodí kolem druhého psa který si nevšímá a předvádí že má něco co on ne a snaží se ho vyprovokovat aby tu věc chtěl). Jeden něco má, brání si to(hodně zuřivě ale nikdy nekouše) a druzí mu to chtějí sebrat a štěkají na něj. Někdy dokonce jeden z těch štěkajících psů vezme do tlamy druhou kostičku a předstírá že si ji jde hryzat. Načež ten první ten bránič, pustí svou věc a jde se zajímat co to ten druhý pes má. Druhý okamžitě pouští a rychle lohne opuštěnou věc prvním psem. Hlídají si to ale jen navzájem, člověku, jakémukoli, bez řečí vše odevzdají.
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 21 Led 2013 18:16 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Drace89
není, ale když má každý vlastní kostičku na okusování, už je průser na světě
Já psi rozděluju při krmení na dvě party, aby se neservali. U nás je rizikový hlavní jídlo, nijak moc to neřeším, nemoralizuju. Jdu v tomhle případě tou nejjednodušší cestou...
Naopak odměny a svačinky , jsou u nás v pohodě. Všem řeknu, aby si sedli a jmenovitě jim dávám do tlamy dobrůtky. Kdo vysírá, skáče druhejm na hlavu, snaží se ostatní zablokovat, tak ten ostrouhá. Došlo jim to hodně rychle a při téhle příležitosti třenice nejsou...
Obdobně s hračkama...
|
elissa
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2013 00:52
- Nahlásit
Saita: oni to tak i berou někdy vysloveně ty ostatní provokují, chodí kolem druhého psa který si nevšímá a předvádí že má něco co on ne a snaží se ho vyprovokovat aby tu věc chtěl
Tak to je přesný, naše čubka (citlivky prominou, já jim ráda říkám čubky, samozřejmě v tom nejmilejším slova smyslu) provokuje ségru tu klacíkem, tu ponožkou, vždy něco najde, přinese a snaží se jí to vnutit aby se o to mohly "porvat". Když nic nezabere, rovnou na ní skočí a už se kočkujou.
|
Bochnik
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 08:39
- Nahlásit
Drace89
No já si myslím, že to dobře není, když na ní vrčí. Na JRT se může prsit, ale až bude mít hračku na procházce a zkusí to na nějakého většího psa, tak může dostat pěkně na budku... Mě na cvičáku učili, že ve chvíli kdy můj pes zavrčí na jiného kvůli nějaké věci, má se mu ta věc ihned odebrat a předat tomu, na koho vrčel, takže já to takhle dělám.
BTW: Předpokládám, že na Tebe si vrčet nedovolí a každou věc co má v tlamě Ti předá, pokud ne, tak začni s cvičením toho.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 09:06
- Nahlásit
Bochnik
kdybys měl/a jako dítě ty oblíbenou svojí hračku, chtěl/a si s ní hrát, odmítla jí vydat kamarádovi, oni by ti tu hračku sebrali, dali jí tomu kamarádovi - měl/a bys ho hnedle raději?
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 09:09
- Nahlásit
PetraK
oblíbenou svojí hračku, chtěl/a si s ní hrát, odmítla jí vydat kamarádovi, oni by ti tu hračku sebrali, dali jí tomu kamarádovi - měl/a bys ho hnedle raději
nééééééééééé dala bych mu na budku vo to víc
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 09:22
- Nahlásit
Fajka
nééééééééééé dala bych mu na budku vo to víc
no a jsme doma, že áno.
Jestli není lepší psům ukázat, že se můžou bavit i když je ve hře majetek? Takže například budu psy s hrou prostřídávat a vždy jeden bude sedět a následně odměněn za to, že sedí ,zvládá povel zůstaň i když si druhej hraje , s druhým si hraju, či si hraje sám. a pak to za kratičkou chvíli otočím, hraje si ten první a ten druhý sedí a čeká a zároveň si tak piluje povel zvostaň? Není tohle lepší cesta? Mám tak dvě věci v jednom . Hraju to takhle s Ešátorem a Ajšadlem. Užijou si oba, páč jeden si hraje, druhej je odměňovanej a pak se to otočí.
|
Bochnik
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 12:23
- Nahlásit
PetraK
kdybys měl/a jako dítě ty oblíbenou svojí hračku, chtěl/a si s ní hrát, odmítla jí vydat kamarádovi, oni by ti tu hračku sebrali, dali jí tomu kamarádovi - měl/a bys ho hnedle raději?
Aha, no já to úplně nechápu jako věc která má co dělat s dalším konkrétním psem, spíš to beru jako záležitost mě a mého psa. Konec konců když to vezmu do důsledku, tak to není jeho hračka, protože kdyby byla, asi bych s ním měl ve chvíli, kdybych si jí chtěl vzít taky problém, ne? A opravdu si nedokážu představit, že bych mohl dovolit aby na mě můj pes vrčel a zdá se mi, že pokud mu dovolím si myslet, že je něco pouze jeho, tak k tomu směřuju.
Prosím neberte mě jako že se s vámi přu, já nejsem žádný odborník na výchovu psů či etologii, jen takhle nad tou záležitostí uvažuju svým zkušenostmi se psy docela nezatíženým rozumem.
Čili na první zběžný pohled se mi argument PetryK zdá poněkud antropomorfní a trochu "silové" řešení, které má za cíl ukázat kdo je tady šéf a jaké vymezuje hranice mi přijde na místě.
Můžte/můžeš prosím to řešení s hrou trochu rozvést, je docela pravděpodobný že to blbě chápu a zajímá mě to už z toho důvodu, že bych to rád dělal správně se svým štěnětem...
Díky
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 12:30
- Nahlásit
Bochnik
Hele já si především myslím, že jedna věc je, pokud si pes brání svou hračku před jiným psem, a úplně jiná věc je, pokud ji odmítá vydat svému pánovi.
Ten první případ je naprosto normální stav mezi psy, který je potřeba hlavně korigovat, aby nepřerostl ve rvačku - a Petřin postup mi připadá výborný. A pokud bych měla psa, o kterém vím, že vyvolává skrz hračky konflikty se psy, tak se prostě žádné hračky v přítomnosti druhých psů nebudou konat, dokud to výše uvedeným postupem nevochodíme.
Pokud si pes brání hračku nebo žrádlo před pánem, tak bych do toho v žádném případě nešla silou. Když už máš potřebu si dokazovat svou "nadvládu" nad psem, tak si uvědom, že nespočívá v síle (pokud nemáš zrovna třá čivavu, tak má nad tebou nejspíš fyzicky navrch ten pes), ale v chytrosti. Takže zapoj hlavu a psa přesvědč, že vydat ti hračku je ta nejbáječnější věc, která se mu kdy mohla přihodit - protože za to dostane odměnu a ještě dostane tu hračku zpátky
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 12:48 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Bochnik
nechápu jako věc která má co dělat s dalším konkrétním psem
a to jako proč ne? je to jeho hračka on vrčí na druhého psa. s kým jiným by to už mělo souviset??
tak to není jeho hračka,
Ne? a proč? tys jako dítě neměla/a svoje hračky?? Nebyly tvoje? čí byly?
zdá se mi, že pokud mu dovolím si myslet, že je něco pouze jeho, tak k tomu směřuju.
- no to směřuješ tak k tomu, že pes je stroj na poslouchání a ne živá bytost.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 12:52
- Nahlásit
Bochnik
a trochu "silové" řešení, které má za cíl ukázat kdo je tady šéf a jaké vymezuje hranice mi přijde na místě.
proč silové? vztah se psem přeci není o síle, ale o přirozeném respektu. Tu hru hraju se svým psem, který mě poslouchá a s půjčeným psem, který mě sice poslouchá taky, ale tuhle věc nemá dotaženou do konce - proto ji i hrajeme, aby se naučila ovládat a zůstala sedět. Protože to ještě nevydrží, jistím si jí tím, že jí držím za obojek. Oba ti psi tuhle hru milují, jednak "Loví" aport, druhak jsou neustále odměňovaní buď za to, že ten aport vzorně přinesou a nebo za to že způsobně sedí a nevyrazí, když běží ten druhý. Oba se chovají jako šprti, předhánějí se před tím druhým. je to pro ně zábava. Není tohle lepší? než na to jít silou a ztratit zbytečně body u svého psího kámoše? protože věř, že silou toho moc nezískáš
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 12:55 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
PetraK
vztah se psem přeci není o síle, ale o přirozeném respektu.
Jo, přesně. Já nevím, proč když se řekne "vymezení hranic", mají lidi pořád pocit, že se po tom psu musejí nějak vozit a zadupávat ho silou do země. Hranice se dají nastavit i tak, že je to pro psa báječná zábavná hra, takže si člověk získá nejen respekt, ale současně i úžasný vztah se psem
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 12:58
- Nahlásit
lamalucni
"vymezení hranic"
asi že čék má v sobě nějak zakódováno že o hranice se od pradávna sváděl boj? ale tak tady ještě pořád doznívají prastaré poučky a zažité věci, ještě bude trvat , než se to změní.
|
Bochnik
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 13:34
- Nahlásit
PetraK
lamalucni
Tak teď jsem opravdu zmatený - já totiž pořád nerozumím tomu, jak tím výše uvedeným způsobem zajistíme, že pes nebude tu svojí hračku, nebo pamlsek bránit. To opravdu není narážka ani ironie, mohli byste se nějaká z vás pokusit mi to nějak víc do hloubky popsat? Já mám totiž ten problém, že co nepochopím do hloubky, to dělám mechanicky a často blbě.
Jinak já jsem dal to "silové" do uvozovek schválně, myslel jsem tím že v daném okamžiku zasáhnu a hračku si od psa vemu, to přeci není žádné násilí, nebo teda alespoň u nás doma na povel dej prostě danou věc pes (omlouvám se, že patriarchálně označuju naší fenku pes, myslím tím obecné bezpohlavní označení a nějak se toho nemůžu zbavit ) odevzdá.
Přeci když si necháte dva psi hrát a přeroste to určitou mez, tak to taky utnete (jakoby "silou" protože psi by asi v tu danou chvíli neskončili, pokud by nedostali povel). Možná by bylo lepší říct "mocí" nežli "silou" protože my nad psem asi chtě nechtě musíme uplatňovat moc a oni jsou na to taky nastavení, ne?
To že je normální, že si psi hlídají svoji kost chápu, ale myslím, že je lepší tuhle věc psa odnaučit, protože on si už na rozdíl od zvířat žijících v divoké přírodě nemusí svoje jídlo hlídat před ostatními (pokud nemáte doma pět psů) a je to chování, které se může lehko zvrhnout.
Ne? a proč? tys jako dítě neměla/a svoje hračky?? Nebyly tvoje? čí byly?
Tohle je podle mě opravdu čistý antropomorfismus - pes prostě není dítě a tihle dva tvorové spolu nesnesou srovnání. Myslím, že vciťování se do psa je sice z pohledu povahy lidského bytí nevyhnutelné, ale taky nežádoucí - pes prostě nepřemýšlí ani náznakem stejně jako člověk, jenom to tak vypadá. To není výrok o kvalitě, tak mě za to prosím nebijte, ale je to tak.
Když už máš potřebu si dokazovat svou "nadvládu" nad psem
Tohle je myslím trochu nefér a emotivní. Já si nechci nic dokazovat, na druhou stranu zmatený pes, který neví kde je jeho místo může být podle mě nebezpečný. Já jsem na našeho psa nikdy ruku nevztáhl, ale naučit ho, aby na mě nevrčel, když mu sahám do misky jsem ho musel (naštěstí stačil pohled a bylo to vyřešené). To je vlastně to co jsem chtěl říct tím prvním příspěvkem: je asi lepší řešit potenciálně problémové chování u štěněte, než pak válčit s dospělým psem.
Je to lepší, nebo jsem pořád despota co chce jenom stroj na poslouchání ?
|
Bochnik
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 13:36
- Nahlásit
tak teď koukám, že jste už na pár věcí odpověděli, píšu pomalu, no...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 13:46
- Nahlásit
Bochnik
jak tím výše uvedeným způsobem zajistíme, že pes nebude tu svojí hračku, nebo pamlsek bránit.
Že ho naučíš, že když bude v klidu, tak dostane odměnu. Prostě že se mu to vyplatí. A taky že o tom, kdo dostane odměnu a hračku, rozhoduje člověk - ale ne nijak silou, ale prostřednictvím zábavné hry. Psi děsně rádi hrajou s lidma hry, baví je přicházet na pravidla (pokud jsou jasná a srozumitelná), zvlášť když z toho může ještě něco kápnout
zmatený pes, který neví kde je jeho místo může být podle mě nebezpečný.
Zmatený pes, který se bojí, že přijde o cennou věc, může být nebezpečný. To není otázka nějakého "kde je jeho místo", nejde o nějakou dominanci či něco (mimochodem ve vlčí smečce si jídlo hlídají i ti nejpodřízenější jedinci, a alfové to v drtivé většině respektují), jde jen o to naučit ho, že se nemá čeho bát, protože v konečném důsledku na tom ještě vydělá. Prostě tu "cennost" vyměníš za super pamlsek, a pak mu ještě vrátíš tu původní cennost (pokud jde o nějakou věc, kterou může mít, samozřejmě). A pes pak začne postupně cennosti odevzdávat i bez pamlsku, jednoduše proto, že se naučil, že odevzdat cennou věc je bezva Třeba tady: https://www.youtube.com/watch?v=iMaqwgWiBfU
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 14:01
- Nahlásit
Bochnik
myslel jsem tím že v daném okamžiku zasáhnu a hračku si od psa vemu, to přeci není žádné násilí, nebo teda alespoň u nás doma na povel dej prostě danou věc pes (omlouvám se, že patriarchálně označuju naší fenku pes, myslím tím obecné
jo to jo, to je jiná - to byla od nás obou - myslím i od lamalucni reakce na to, že bohužel spousta lidí nahlíží na výchovu psa tak, jak se tak nějak hlásalo : Ukaž, kdo je tady pán! (buzerace s miskou žrádla, dominance u štěňat a tak) , ale ono se ta autorita a vymezování hranic dá udělat i jinak.
uplatňovat moc a oni jsou na to taky nastavení, ne?
já bych to spíš než na moc viděla na respekt, což? není to lepší?
pes prostě není dítě a tihle dva tvorové spolu nesnesou srovnání.
nejsem člověk, co polidšťuje psa, tohle je jen pro příklad, aby sis to předstvil. On tam ale totiž není velký rozdíl, oba ti tvorové mají něco svého, něco co patří opravdu jen jim, něco na čem jim záleží a chce-li to někdo druhý, není nic zákeřného, že mu to nechtějí vydat. Nebo jak bych to vysvětlila. Já příklad dětí používám i když někomu se štěnětem vysvětluju, že po něm nemůže chtít , aby poslouchalo jako hodinky, přiběhlo od kamarádů na první zavolání , či se od prvního dne doma nevyčůralo, když jim říkám, že po tříletém dítěti, taky těžko mohou chtít aby psalo diktáty, když nemá mentálně na to aby je psalo a i kdyby na to mentálně mělo nemá ani základy gramatiky.
pes prostě nepřemýšlí ani náznakem stejně jako člověk
ne? Pes kupříkladu není schopný vymyslet léčku na druhého jedince, aby se dostal k tomu co chce? Pes není schopen určité kombinace, či logické úvahy? Pochopitelně vše v jeho možnostech.
na druhou stranu zmatený pes, který neví kde je jeho místo může být podle mě nebezpečný
to stoprocentně
: je asi lepší řešit potenciálně problémové chování u štěněte, než pak válčit s dospělým psem.
bezpochyby.
Je to lepš
je, mnohem
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 14:08
- Nahlásit
Bochnik
jak tím výše uvedeným způsobem zajistíme, že pes nebude tu svojí hračku, nebo pamlsek bránit
tak jak odpověděla lamalucni, přes hru,důslednost, a právě ty pamlsky. Nauč svého psa, nejdřív doma v klidu,že pamlsek si z ruky - otevřené dlaně natažené před čumákem - smí vzít jen až ty řekneš - je to taková prima hra na dlouhé zimní večery, postupně z ní přejdeš k tomu, že pes má pamlsek třeba na nose atd, přivoláváš přes misku s pamlsky, pak do toho zapojíš i druhého psa - pomáháš si pojistkou vodítkem, vše nastavuješ na vzdálenosti, kterou pes zvládá........ ostatně počkej podívej se sem, tady se můžeš inspirovat
http://www.youtube.com/watch?v=ipT5k1gaXhc
no a pak ta hra, psy si dáš k noze, oba musí ale umět sedni. jistíš si to tím, že držíš třeba za obojek. jeden musí na povel zůstat sedět, druhého vypustíš za hozenou hračkou, toho co držíš v povelu sedni, odmněníš za to, že "poslechl" (i když to zpočátku je o tom, že ty jsi ho k tomu dovedl). Psa co hračku přinese, odměníš, za to, že ji přinesl, pak psy vyměníš.... učíš je se ovládat,učíš je, aby tě poslouchali, učíš je, že když řekneš sedni, mají zůstat i když kamarád běží za hračkou.... učíš nenápadně několik věcí najednou. A to se bobe vyplatí, žejo? A navíc, ještě v jedné době unavíš dva psy. To je jako bonus
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 14:18 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Bochnik
Jen bych ještě dodala, že se tu nebavíme o nějaké nadvládě a vůdcovství smečky, a vlastně ani respekt není to úplně pravé slovo. Bavíme se o hodnotě. Když dám příklad: vezmeš si psa z útulku. Na stupnici od jedné do desíti pro něj budeš mít ty a tvoje povely například hodnotu dva, žrádlo hodnotu sedm a prohnání srnky hodnotu devět. A úkolem je docílit toho, abys pro něj měl pokud možno v každém okamžiku větší hodnotu ty, než to žrádlo i ta srnka... A vůbec to není o nějaké dominanci a ukazování psu, "kde je jeho místo".
A totéž platí s tou hračkou - je potřeba postupně docílit toho, aby pro psa mělo větší hodnotu ji v klidu vydat nebo v klidu sledovat, jak si s ní kámoš hraje, než hlídat si ji.
Ale to je na dýl a já to nedokážu pořádně popsat...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 14:20
- Nahlásit
lamalucni
Bavíme se o hodnotě. Když dám příklad: vezmeš si psa z útulku. Na stupnici od jedné do desíti pro něj budeš mít ty a tvoje povely například hodnotu dva, žrádlo hodnotu sedm a prohnání srnky hodnotu devět. A úkolem je docílit toho, abys pro něj měl pokud možno v každém okamžiku větší hodnotu ty, než to žrádlo i ta srnka..
supr vystiženo
|
Bochnik
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 15:55
- Nahlásit
Pěkné, studijní materiál na delší dobu.
Díky holky
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 15:57
- Nahlásit
Bochnik
Jestli chceš ještě mnohem víc studijního materijálu a rozumíš trošku anglicky, tak doporučuju tuhle trenérku, má úplně super videa:
https://www.youtube.com/user/kikopup
|
Drace89
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 18:44
- Nahlásit
Jééé..páni..takových názorů...jdu to hned dočíst zatím jsem se pročetla trochu začátkem a právě to sebrání nám zatím moc nefunguje...on totiž Chips moc dobře ví, kvůli komu jsme mu tu kostičku sebrali a je pak na Meginku opravdu zlej...(nechápe že jsme mu jí vzali proto, že ON vrčel, ale bere to, že ona může za to, že nemá co kousat) a cení na ní zuby a vrčí...
Na mě si nic nedovolí..ani po ní zatím ještě nevyjel..ale nechceme to riskovat...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 19:13
- Nahlásit
Drace89
mám doma pětiměsíční border kolii kluka...hodně času trávíme u kamarádky, která má čtyřměsíčního jack russlíka(holku).
Takze dve stenatka.. tam rady (btw vyborny, co se tyka kontrolovany hry se dvema dospelyma psama moc nepomuzou).
ale když má každý vlastní kostičku na okusování, už je průser na světě), nebo když má ten můj malej pitomeček nějakou oblíbenu hračku..to se z něj pak stává vrčící stvůra, která vypadá, že po ní každou chvíli vyjede..nevíte někdo jak ho to odnaučit?
No tak kdyz se stenata nevidi kazdy den, jen obcas? - je prece samozrejmy, ze je nenecham spolecne zuzlat kosticku a davat tak pricinu pripadnymu konfliktu.
U hracek je to neco podobnyho, jestli navstevujes ty kamaradku se psem, nebo ona tebe s fenou - nejde o trvaly souziti psu, kazdej si bude na svym teritoriu hlidat to svy. Tam je to opet na tobe, abys stenatum ukazala spolu s tou tvou kamaradkou, ze hra je hra, hracka se nehlida, nevrci se nad ni na druhy stene. Kazda z vas by mela svy stene usmernit, kdyz si zacne syslit a vrcet - staci privolani za pamlsek treba, obou dvou, zadny stresy typu rvat na ne, brat jim to z drsek.
nechápe že jsme mu jí vzali proto, že ON vrčel, ale bere to, že ona může za to, že nemá co kousat) a cení na ní zuby a vrčí...
Ano, to rozhodne nechape. Proste vam nerozumi.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 19:24
- Nahlásit
Fifi
co se tyka kontrolovany hry se dvema dospelyma psama moc nepomuzou).
dotaz - hele a myslíš, že modifikováno na štěňata - neboli s tím vodítkem a v klidu si pridítko uklidním a druhého vypustím, toho u sebe odměním.... by nefungovalo? Ne moc dlouho pochopitelně, ale jednou, dvakrát a končíme?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 19:28
- Nahlásit
PetraK
hele a myslíš, že modifikováno na štěňata - neboli s tím vodítkem a v klidu si pridítko uklidním a druhého vypustím, toho u sebe odměním.... by nefungovalo?
Tak to uz urcite jo, ja to brala jen v ramci toho "zustan" povelovani. Ktery je v tomhle veku nepouzitelny.
Ale stejne, kdyz pak ty stenda vypustis, po jednotlivy hre, nektery muze byt zarlivejsi, jit sejmout to druhy "ty sis hral a ja ne" - mam to doma, alias Kremyl. A tam je to zase na panickovi, jak to poresit..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 19:47
- Nahlásit
Fifi
Tak to uz urcite jo, ja to brala jen v ramci toho "zustan" povelovani
a tak. no já tam psala o vodítku od začátku, ale asi jsem to zas blbě vysvětlila.
po jednotlivy hre, nektery muze byt zarlivejsi, jit sejmout to druhy "ty sis hral a ja ne" - mam to doma, alias Kremyl
a co upoutání pozornosti před tím, než to tomu konkrétnímu hodím? "hele, hele punťo co mám, podívej, podivej, hodíme, dáávej pozooooor..." aby měl zájem o tu hračku co se hýbe a prděl na kámoše, co měl hračku před ním?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 19:59
- Nahlásit
PetraK
aby měl zájem o tu hračku co se hýbe a prděl na kámoše, co měl hračku před ním?
Zalezi na nature psu, dle myho zadavatelka neresi neco, co se tyka vychazky, kde stenata utahas snadno pohybem, nabizenim dalsim hracek atd... Treba se mylim. Doma je to neco jinyho. Tam bych proste bud nic nehazela, aby nedoslo ke konfliktu (ktery dle popisu hrozi) a sebrala hracky sakumprdum, aby preventivne nebylo proc na obcasnyho navstevnika/nici vrcet a usurpovat si to svy doma. Nebo mit hru pod svou kontrolou = pod kontrolou obou majitelu, jak zacne nakej brumlaci problem, odvolavat od hracek za extra mnamku, neresit to odebravanim hracek, naopak extra odmena za privolani, nechat rozprchnout psicky, cekat zase na brum brum a zase privolani, udelat z hracek podruznej problem, kterej pro psa si nestoji za to si hlidat.... Ech, tezko se to popisuje, automaticky veci, ktery clovek ma zazity. Sem blbej vysvetlovator.
|
elissa
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 20:09
- Nahlásit
Fifi
Doma je to neco jinyho. Tam bych proste bud nic nehazela, aby nedoslo ke konfliktu (ktery dle popisu hrozi) a sebrala hracky sakumprdum, aby preventivne nebylo proc na obcasnyho navstevnika/nici vrcet a usurpovat si to svy doma.
To bude nejjednodušší a nejjistější.
Náš RR si nikdy s hračkama nehrál, ale jak přišel cizí pes a chtěl si s ní hrát, bylo jen otázkou času kdy bude průser. A když k nám přišel kámoš s pitbullem a vzal si jeho kostičku, průser byl pořádnej ;)
|