Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / ALMA - PORAďTE s výchovou
Autor Zpráva
dadanaklada
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 18:04
- Nahlásit

Dobrý podvečer,
jmenuji se David a spolu s přítelkyní jsme rozšířili své řady o psího kamaráda. S výchovou vlastního psíčka máme pramalou zkušenost, ale snažíme se vzdělávat, kde se dá, to je také důvod proč píši sem. Chceme malou vychovávat tak, aby z ní vyrostl spokojený a poslušný kamarád.

Almička je kříženka, má cca 3,5 měsíce, je šikovná a učenlivá - dočetli jsme se o pozitivním přístupu ve výchově, o motivování, mohutných pochvalách a odměnách ve formě pamlsků. Vše se nám daří, naučila se pár povelů, důležitých pro běžné fungování, a máme pocit, že se nám daří zesilovat vzájemné pouto.

Mám jen pár drobných starostí. Především kousání - dočetli jsme se, že kousání štěňat je běžné a je důležité pro jejich sebedůvěru. Nikde jsem se však nedozvěděl, zda je v pořádku, pokud si při HŘE necháváme okusovat ruce a ostatní údy. Čas hraní si v podstatě určuje malá, podle nálady, jinak je klidná a tulivá. Dále jestli je nějaká mez síly stisku, kterou bychom ji neměli nechat překročit a jak tomu zamezit. Pokud nás to bolí, říkáme AU a snažíme se přenést její pozornost na hračku - většinou to pomáhá, ale někdy, když je řádně rozparáděná se okusovaní nás samých nechce vzdát. Nekrvácíme, ale dost to bolí. Jak jí tedy uklidnit, jestli vůbec? Dál jestli to, že se teď necháváme okusovat nebude mít nepříznivý vliv do budoucna.

Nakonec poslední věc, stalo se mi, že se někdo vyblil do sněhu a slečinka to po něm chtěla dojet. To jsem samozřejmě nechtěl, ačkoli to vypadalo zdravě - říkal jsem jí proto FUJ, což ji nebránilo v hodování, pak jsem zkoušel ji strkat ruku mezi tlamu a zvratku, což nic neřešilo - hledala si jiné cesty. Až jsem to nevydržel, popadl jsem ji a odnesl o kus dál, při tom mě kousala do rukou a když jsem jí položil, volně přešla na nohy. Jakoby se mi mstila, že jsem ji to nedopřál. Pak párkrát štěkla a automaticky začala dělat věci, které ji úspěšně zakazujeme, jakoby na truc. Když jsem ji bral další věc z tlamy kousala mě - nebylo to nic hrozného, nevrčela ani nevypadala zle, spíš jako by se bránila. Zkoušel jsem ji zklidnit tím, že jsem ju chytl za kůži na krku, což mělo pochopitelně opačný efekt - když to teď píšu vzpomínám na fyzikáře, kterému se to podobným způsobem také nedařilo. Toť vše.

Rád bych vás poprosil o nějakou reflexi a případné rady.
Díky, hezké svátky.

Dada

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 18:34
- Nahlásit

dadanaklada
Zajimavej nick. Ale coz, pri vareni brambor odpovim.

Nikde jsem se však nedozvěděl, zda je v pořádku, pokud si při HŘE necháváme okusovat ruce a ostatní údy
Zalezi na mire a na tom, zda zuzla hole koncetiny a udy nebo rve za obleceni. Za obleceni bych se od stenete tahat nenechala, rado to prejde do zlozvyku a blbe se to odnaucuje.
Okusovani holych rukou beru jako beznou hru, ze to cloveka jehlickama boli, je cloveci problem. Kdyz se stene rozdovani a prezene to, prestat se hybat, ruce zalozit, stene ignorovat, max kopnout do hracky, aby se mela do ceho zakousnout. A kdyz ani to nepomuze, tak stipnout do tvare, s patricnym komentarem - nemusi byt hlasity, staci intonace. Uklidni se tim, ze nebude mit koho hlodat, neb ji pohyblive subjekty budou ignorovat. Okusovani nebude mit nepriznivy vliv do budoucna, je to soucast stenecich socializacnich her - se stejne starymi stenaty by se taky ted rubala a hlodala.
Jakoby se mi mstila, že jsem ji to nedopřál.
Pes se nemsti, pes nedela nic natruc, pes takoveto lidske emoce nezna.
Zrejme stene vubec nevi, co to nejaky povel Fuj je. Hovna ci bliticka jsou lakave (bleeeeeeeee) - jedina moznost v tomhle veku je bud prevence - hlidat si prcka, aby nekde neco nezral, nebo byt za kazdy situace zajimavejsi nez blivajzy na zemi - lze docilit spesl pamlskama (vareny kousky jater, masa, kousky susenych plic), trenovat privolani, hrat na schovavanou, utikat pred ni - aby si te zacala poradne hlidat... a samozrejme pracovat i na tom povelu fuj - ktery nejdriv naucit v klidu domova a pak prenest postupne do rusnejsiho prostredi. A samozrejme, po kazdym Fuj by mela nasledovat odmena.
A k tomu zklidnovani - prosim, zadny tahani za kuzi na krku - misto toho treba zacni s klikrem/slovnim povelem kratkym a odmenou za ocni kontakt. Vyborna vec, pes neni atakovan hrubym lidskym chovanim a zklidni se sam. Jo a z tlamy brani veci - klidne trenovat taky doma, vymenny obchod. Neco dostanes - pak si te zavolam, ty to predas a dostanes neco lepsiho. Pak se ti ta puvodni vec vrati do zobaku. Zadny nasili, zadny stresy - a funguje to.

dadanaklada
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 18:51
- Nahlásit

Fifi Ahoj Fifi,
děkuji moc - je super, že se máme kam obrátit. Vyzkoušíme a poinformujem.
Dada

lamalucni
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 18:56
- Nahlásit

dadanaklada
Souhlasím s Fifi. Jen bych dodala - postupně ji učte tomu, že VY určujete začátek, konec i intenzitu těchto (a vlastně i všech ostatních) her.
Jinak kousací hry jsou v pořádku fajn, štěndo se postupně naučí hryzat s citem, což má jednu obrovskou výhodu - kdyby někdy v životě došlo k situaci, že by kousla (např. zranění, kdy je pes šílený bolestí a neví, co dělá), tak nehryzne zdaleka tolik, jako kdybyste jí kousání odmalinka zakazovali úplně, takže by se nikdy nenaučila kousat jemně. Teda tohle se píše v chytrejch knihách, v praxi jsem to zatím naštěstí neměla možnost ověřit
Nemá smysl řvát na ni "Fuj!", když neví, co ten povel znamená. Stejně tak dobře na ni můžete řvát "Poloautomatická převodovka!", výsledek bude stejný. Když už dojde k tomu, že se k nějaké "dobrotě" dostane, tak ji co nejrychleji lapni (do náruče, za vodítko, to je fuk) a odtáhni pryč. Ideální je samozřejmě dosáhnout toho, aby se bez dovolení k ničemu nedostala... A jestli umíš anglicky, tak zkus kouknout na tohle video, je tam krásně ukázané, jak se štěník naučí sebekontrole a braní jídla až na povel, jen pomocí odměn: https://www.youtube.com/watch?v=pEeS2dPpPtA
Ale myslím, že by vám určitě pomohlo poradit se s někým naživo - stokrát lepší ukázat a opravit chyby v reálu, než diskutovat po netu... Odkud jste? Možná bych mohla doporučit nějakého dobrého výcvikáře.
Jinak si myslím, že máte "našlápnuto" moc dobře, zajímáte se o pozitivní motivaci, to je fajn

dadanaklada
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 20:57
- Nahlásit

lamalucni Ahoj lamalucni,
super, díky za rady - zkoušíme vše co se dá abychom na ni nemuseli vztáhnout ruku, ani nijak řvát - prostě si furt říkáme, že je mimino. Moc jste nám pomohli, obě - potřebovali jsme vidět, že má někdo stejné zkušenosti a že z ní nevyroste kriminálnice. Je s námi zatím jen 9 dní, ale fůru jich má ještě před sebou, takže na doučování je fůra času.
Jinak ji učíme hygieně, s bobkama ji to jde venku, doma nekadí, jen mám pocit, že se stydí - na vodítku jde jen když už jinak nemůže, ale hrozně před tím kňourá a na volno se vykadí, jen se mi zdá že hledá soukromí - paní, která měla Almičku v DP, nám říkala, že nejlepší je pro ni volný výběh, že se nestresuje - ten není vždy po ruce. Ale to se asi srovná, doufáme. No a na čurdu už jsme se naučil pohlídat si ten moment.
Jsem ze všech stran ČR, ale teď jsme převážně v Brně, tak kdyby jste o někom věděla, určitě bychom toho využili.
Ještě jednou dík.
dada

lamalucni
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 21:10
- Nahlásit

dadanaklada
U Brna (v Čebíně) funguje Martina Klimešová: http://www.amonra.cz/. Osobně znám Janu Kořínkovou, co u ní taky dělá výcvikářku, ta je bezvadná, akorát se teď vyskytuje víc v Praze: http://www.psivakci.estranky.cz/. Je moc ochotná, klidně jí napiš mail, třeba se domluvíte na nějakých individuálních hodinách, nebo ti doporučí cvičení, které by pro vás bylo nejlepší.

dadanaklada
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 22:08
- Nahlásit

lamalucniDÍKY MOC.

Zkusíme, mějte se hezky.
dada a ALMA

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání