| Autor |
Zpráva |
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2012 21:41
- Nahlásit
ronysek
si dement,zas tě vypnou akorát
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 10:00
- Nahlásit
ronysek
a vyplyne ti to z toho!
nic.
Ne*er
ale nevypíchneš, kde co a jak je naprosto špatně u něj, tak mu to těžko pomůže vyhrát.
no, však řikám,neumím vysvětlovat
c i s tou důsledností to tam nepřímo evidentně souvisí.
tak já tu důslednost tam nevidím uka.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 10:21
- Nahlásit
Tak to je hustý, ale já to shrnu, RaduM - nemůžu ti konkrétně poradit dělej to a to a pak to. Neznám tvého psa ani tebe a to je to nejdůležitější, všechny rady po netu jsou POUZE návody, ale pokud jsi začátečník je to spíš ke škodě, protože (a neber to jako urážku) si stejně nedokážeš vybrat to nejvhodnější, ale spíš to co se ti líbí. Píšeš o cvičáku a zkouškách, tedy klasický výcvik, kde musíš docílit kombinace přesnosti, rychlosti a radosti z prováděného. Pokud pes bez pamlsků nefunguje a na place ho TY bez odměn nezajímáš je něco špatně v samém začátku, t.j. ve vašem kontaktu a to odměnami mimo plac nezměníš ani omylem. Pes nesmí čekat na odměnu, ale na pochvalu od tebe. Odkud jsi?
Jo a mimochodem o klikru toho vím docela dost, protože musím přiznat, že mě to zaujalo, ale postupem času a hlavně v kombinaci s tím jaké mám psy a čeho chci dosáhnout jsem zjistila (stejně jako mnozí další), že pro sportovní výcvik je naprosto nepoužitelný. Teď to hodně nadsadím, ale já nechci aby moji psi přemýšleli, ale aby požadovaný cvik provedli dokonale přesně, s okamžitou reakcí, bleskově a měli z toho radost. A k tomu jsou jiné cesty mnohem vhodnější.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 10:35
- Nahlásit
anonym
, že pro sportovní výcvik je naprosto nepoužitelný
to si sice nemyslím, ale ano, jde to dobře i bez něj.
ale já nechci aby moji psi přemýšleli, ale aby požadovaný cvik provedli dokonale přesně, s okamžitou reakcí, bleskově a měli z toho radost
hm to je škoda ale, pak je ze psa stroj.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 10:37
- Nahlásit
anonym
Já nevim, že jseš jak zaseknutá deska furt ty pamlsky mimo plac byly pro mě. Ptala jsem se, jak odbourávat postupně klikání při tréningu obedience. Nemá to nic společnýho s problémem zadavatelky, že jí pes necviči, když nemá u sebe pamlsky!!!!Mimochodem, v OB se vyžaduje přesnost, rychlost a radost a klikr na to funguje dost dobře...
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 10:39 - Změnil/a: RaduM
- Nahlásit
anonym
a to odměnami mimo plac nezměníš ani omylem
To taky zatím nemám v úmyslu zkoušet...
Pes bez pamlsků běžně funguje, jen ve stíženém prostředí to zatím nejde a tam ho naopak i ten pamlsek přestal zajímat (po posledních dvou zkušenostech ze cvičáku).
Dá se vůbec docílit toho, že pes, kterej zbožňuje ostatní psy bude někdy na 100% vnímat mě, když jich bude spousta okolo? Upřímně jsem nepotkala žádného jiného takového blázna do psů ani venku ani na cvičáku.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 10:40
- Nahlásit
PetraK
hm to je škoda ale, pak je ze psa stroj
to mají někteří lidi rádi právě,psa bez jakékoli vlastní invence k čemukoli...
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 10:45
- Nahlásit
Milá PetroK, ano každý si zvolí co se mu líbí a co chce se psem dělat, asi bys měla moje "stroje" znát než napíšeš takovou ......... Ano, uznávám, že dnešní sportovní kynologie je velmi náročná a požadavky jsou skutečně velmi vysoké a docílení nutné radosti a dokonalé souhry "stroje" a psovoda je pro mnohé laiky nepochopitelné, ale mým psům a mě se to docela daří a jediným mým problémem je, že ta radost, rychlost a ochota někdy převažují nad přesností provedení. Ale jejich dychtivost a radost při nástupu na plac ni všechno stonásobně vrací.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 10:50
- Nahlásit
RaduM
Dá se vůbec docílit toho, že pes, kterej zbožňuje ostatní psy bude někdy na 100% vnímat mě, když jich bude spousta okolo? Upřímně jsem nepotkala žádného jiného takového blázna do psů ani venku ani na cvičáku.
Dá!!! Měla jsem uplně stejnej problém. Pes mi na cvičáku plival slaninu, kterou jsem se ho snažila odměnit. Nic nebylo zajímavější než ostatní psi. A teď je neuvěřitelnej, jak se cvičí, zvládá se soustředit i když do uzavřenýho prostoru přijde jeho oblíbená čubka a stalo se to pomocí právě toho anonymem zavrhovaného klikru, jak psala Petrak jde tam totiz o mnohem vic než o systém odměňování! A jak mi tu psal anonym, že jsem nedokázala psa namotivovat a klikr mi sloužil jako berlička, no aaaaaaaa? Mám psa, kterej maká dobrovolně a s radostí, takže nějaký takovýhle kecy jsou mi víš kde?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 11:02
- Nahlásit
anonym
asi bys měla moje "stroje" znát než napíšeš takovou ........
ej, to jsem nechtěla, aby to vyznělo takhle, pardon. Ne, myslela jsem to jen z toho úhlu pohledu, kdy vidím, jak pes funguje, když tu makovici používá samostatně.
Ale jejich dychtivost a radost při nástupu na plac ni všechno stonásobně vrací.
jo tomu věřim
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 11:11
- Nahlásit
RaduM
Dá se vůbec docílit toho, že pes, kterej zbožňuje ostatní psy bude někdy na 100% vnímat mě, když jich bude spousta okolo
dá. musíš na sebe přenést tu "hodnotu" toho, že si pak! půjde se psy hrát. Dával sem někdo právě rozhovor s Klimeškou na rádiu -tam je to stručně nastíněno.
Upřímně jsem nepotkala žádného jiného takového blázna do psů ani venku ani na cvičáku.
je jich hodně. Taky jednoho mám - pamatuju si, jak to s ním bylo zhruba ve věku tvého psa- proto i jsem napsala, to větší vzdálenost. Tehdy ještě nebyly informace, které jsou dneska, což je škoda, mohla jsem věci dělat jinak, líp a efektivněji. Jak neumím vysvětlovat ukážu radši na svém názorném příkladu ano?
Jdem sídlákem v dálce vidím Ešusovu kámošku z nejoblíbenějších, tu opravdu děsně miluje,. Dostal sedni a až po sedni a očním kontaktu mohl vyrazit za svou ODMĚNOU. Nemohl vyrazit jen tak, musel pro to něco udělat, a to následní hraní s ní byla za to ta odměna. Nemohl si vyrazit jen tak. Já jsem ho tedy od mala učila, že za psy nesmí vystřelovat - bez dovolení (tehdy jsem to chtěla hlavně proto, že on je hrrrr a nechtěla jsem děsit majitele, taky z bezpečnostních důvodů atd), ale jednak jsem v určitou dobu v tom nebyla důsledná a nebrala jsem to jako že "něco za něco", ale hlavně i ten oční kontakt to posunul jinam.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 11:14
- Nahlásit
Adidasko, tak já mám 2 takové a chvilku to trvalo, ale rada je jednoduchá, být pro psa vždy a všude zajímavější než všechno ostatní. Učit ho soustředění od prvního dne a takové to "ať se pejsek s ostatníma vyběhá" velmi, velmi korigovat. Někdo potřebuje klikr, někdo si vystačí s míčkem a sám se sebou. Volba každého. A můžu se zeptat na té výsledky ve výcviku?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 11:24 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
ronysek
Ano, PetraK to dá!
a já myslím, že nejen PetraK , ne?
na své cestě k lepším zítřkům.
já si radši zůstanu ve svém dneska.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 11:37
- Nahlásit
anonym
můžu se zeptat na té výsledky ve výcviku?
Výborný, děkuju za optání. Jinak seš fakt hustej, že si vystačíš s míčkem a silou vlastní osobnosti, takovejch neni moc a hlavně ta jejich zkušenost je nesdělitelná, o to je to peprnější. zas to tu smrdí Psíčkem a to je parketa Petry K, na to já nejsem
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 11:44
- Nahlásit
PetraK
Dostal sedni a až po sedni a očním kontaktu mohl vyrazit za svou ODMĚNOU. Nemohl vyrazit jen tak, musel pro to něco udělat, a to následní hraní s ní byla za to ta odměna.
Jo to jsem si odnesla ze semináře s Pavlou Klučkovou v únoru, Všechno začlo fungovat, misku dostane až po očním kontaktu, ven z baráku ho pustim až po očním kontaktu, po odpoutání z vodítka čeká a kouká než dám volno. Všechno to trvalo, ale všechno jsme nacvičili. Jen u těch psů to nejde. Docílili jsme toho, že je odvolatelnej, nebo že když není moc blízko sedne, lehne apod., nerozeběhne se sám, ale oční kontakt neprovozuje Ale v tohle ohledu jsem asi vážně netrpělivá, protože zrovna pro něj je to nejspíš echt těžký, jak jde o psa.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 11:48
- Nahlásit
RaduM
Ale v tohle ohledu jsem asi vážně netrpělivá
zase jako u toho cvičení na cvičáku, ten oční kontakt můžeš chtít na vzdálenost, kterou zatím zvládá. a až to bude zvládat dobře tak ji můžeš o něco zmenšit
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 11:51
- Nahlásit
Adiddaska
Výborný, děkuju za optání. Jinak seš fakt hustej, že si vystačíš s míčkem a silou vlastní osobnosti, takovejch neni moc a hlavně ta jejich zkušenost je nesdělitelná, o to je to peprnější. zas to tu smrdí Psíčkem a to je parketa Petry K, na to já nejsem
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 12:16
- Nahlásit
PetraK
na vzdálenost, kterou zatím zvládá
OK, takže v pondělí budem cvičit za plotem
Jinak jsem teda zjistila, že na cvičáku byla doháravající fena, takže možná proto byl tentokrát tak absolutně mimo. I když teda s náma necvičila.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 12:38
- Nahlásit
RaduM
OK, takže v pondělí budem cvičit za plotem
klinďo pinďo, tam to máš posychrovaný z obou stran.
ještě mě napadá - soudě podle sebe tedy, páč jsem taky velmi netrpělivý člověk - netlač na pilu, ber v potaz to, že je to janek potrhlej, ty jsi začátečník, takže vše jde jinak, než když už má člověk v ruce x-týho psa,stejně jako člověk když je mladý , má pes nárok nárok na to být ten janek a dostat čas dospět. Tím nemyslím nechat ho růst jako dříví v lese či nebýt důsledný a odmávnout nějaké chování, které nechci, ale prostě se nehroutit z toho, že to nejde z první dobrý a nastavit podmínky tak, aby to z tý první dobrý šlo. Až dospěje, bude to zase o něčem jiném. každý někdy začíná a každý pes dospívá a když se tohle sejde tak to prostě třeba nejede podle toho jak si představujeme, což ale neznamená se jít zastřelit a psa dát do útulku
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 12:41
- Nahlásit
Milé dámy, nemusíte urážet ty, kteří mají jiný názor a možná umí víc než vy. Adidasko, vystačím a už dlouhá léta a se slušnými výsledky na mistrácích. Ovšem zabývám se sportovní kynologií a jsem IPAř. U PetryK mě opravdu nezajímalo jak ona osobně hodnotí výsledky svého cvičení, ale co cvičí a na jaké úrovni. Je jasný, že jinak cvičí agiliťáci (např.), jinak dogdance a jinak obedience (i když právě ta má k IPO velmi blízko) as úplně jinak ten, kdo chce splácat ZVV1 na chovnost.
Zkušenost je opravdu nesdělitelná, možná právě proto, že po letech už fakt umím přečíst psa i psovoda a podle jeho cílů najít bez zkoušení co bude fungovat.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 12:53
- Nahlásit
anonym
nemusíte urážet ty, kteří mají jiný názor a možná umí víc než vy
no ale ony si nezačaly, když někam přilítneš a všem napíšeš, jak jsou blbý a neschopný a dělaj to špatně (bez konkrétního vysvětlení), páč jediná schopná (doufám, že jsem rod pochopila správně) jsi tu ty, tak se nediv
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 12:54
- Nahlásit
anonym
jsem IPAř
http://www.youtube.com/watch?v=rCYF0mbbrA4
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 13:03
- Nahlásit
anonym
U PetryK mě opravdu nezajímalo jak ona osobně hodnotí výsledky svého cvičení,
hm, já svoje výsledky nijak nehodnotím. a i jsem tu přece psala, že nejsem zkoušková.
možná umí víc než vy.
víš to může být relativní. Protože třeb pro mě osobně, není důležitý kolik má pes zkoušek, ale jak dokáže "myslet", kombinovat, jak si dokáže poradit v určitých či nenadálých situacích, jestli je bude řešit, nebo to vzdá a tupě bude čekat až mu někdo napoveluje, napoví a tak podobně.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 13:24 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
anonym
o klikru toho vím docela dost, protože musím přiznat, že mě to zaujalo, ale postupem času a hlavně v kombinaci s tím jaké mám psy a čeho chci dosáhnout jsem zjistila (stejně jako mnozí další), že pro sportovní výcvik je naprosto nepoužitelný. Teď to hodně nadsadím, ale já nechci aby moji psi přemýšleli, ale aby požadovaný cvik provedli dokonale přesně, s okamžitou reakcí, bleskově a měli z toho radost. A k tomu jsou jiné cesty mnohem vhodnější.
I tohohle se samozřejmě dá docílit pomocí klikru - možná i účinněji než "tradičními" metodami. Vždyť přece u klikru se to psovo "přemýšlení" koná (zjednodušeně řečeno) v podstatě jen v té první fázi, kdy se snaží přijít na to, CO po něm vůbec zrovna chceš. Když má ujasněné CO, pak už vlastně jen zpřesňuješ, zrychluješ a přidáváš rušivé vlivy, a až cvik vypadá tak, jak si představuješ, tak k němu přidáš povel. Nevidím na tom nic, co by s IPO sportem bylo v rozporu - koneckonců ve světě hodně špičkových IPAřů kliká, jen k nám to zatím moc nedorazilo. To, co o klikru píšeš, jen dokazuje, že o něm opravdu až tak moc nevíš... nic ve zlém Netvrdím, že klikr je cesta jediná a samospasitelná, to rozhodně ne, ale většinou je to velice efektivní prostředek k dosažení prakticky jakéhokoliv cíle ve výcviku - pokud to někdo umí.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 13:32
- Nahlásit
PetraK
což ale neznamená se jít zastřelit a psa dát do útulku
To je v poho, na to mám sebe i psa moc ráda
Jinak jsi to napsala moc hezky a vystihla mou situaci. Já když pak vidím, jak to má kamarádka těžké třeba s ridgebackem, tak si říkám, zlatej potrhlej borderák
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 13:34
- Nahlásit
anonym
Adidasko, vystačím a už dlouhá léta a se slušnými výsledky na mistrácích.
A to něco znamená? Evidentně ne, když ti řeknu, že jsem tu radu s odměnou mimo plac četla v knížce (mimochodem autorka jezdí na mistrovství světa v OB) a ty se mi vysměješ
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 13:48 - Změnil/a: Hyena
- Nahlásit
anonym
Nechci ti vyvracet názor na klikr..každej si musí najít způsob práce,který ej jemu a jeho psům blízký a funkční, nicméně bych si troufla vyvráti názor, že klikrem nelze připravit dle IPO.
Tady je celkem slušný nácvik chůze s targetem http://www.youtube.com/watch?v=eDyrJfIxBEk
Na jaře u nás hostovali na cvičáku jedni manželé, co cvičí se svými BOM na úrovni výběráků a když jsme u kafe probírali jakými způsoby se motivuje a pracuje se psi " na špičce"- padl mimo jiné mezi míčky, pamlsky a dalšími pomůckami i klikr. Vzhledem k tomu, ež to byl normání pokec, kdy nevěděli,kdo jak se psi pracuje, neměli jiný důvod proč jmenovat klikr než že skutečně zažili lidi, co skrz něj cvičí
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 14:03
- Nahlásit
Hyena
Ty jo, tak si říkám nácvik chůze s targetem, jako jak? Ale video je skvělý! O tomhle způsobu jsem teda fakt nevěděla.
Já bych to musela mít ale na stehně, pač mejch 180cm a borderák, to do pasu prostě nevyjde
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 14:48
- Nahlásit
anonym
že pro sportovní výcvik je naprosto nepoužitelný. Teď to hodně nadsadím, ale já nechci aby moji psi přemýšleli, ale
Nezaměňuje se v téhle debatě náhodou používání pomůcky klikru se shapingem? Klikr se snad nemusí používat nutně jen při shapingu, ne?
Bych řekla, že pro sportovní výcvik na IPO asi fakt nebude moc použitelný shaping.... Ale proč by ne klikr?
Teda já nejsem zkoušková, jen to tu se zájmem čtu.
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 18 Čec 2012 15:08
- Nahlásit
Já mám na klikr jenom pozitivní věci, všechny cviky neuvěřitelně zrychlil a zpřesnil, a to co jeden pes dělá dodneška jenom z donucení, pes u kterého jsem klikr používala si dodneška cvičení pamatuje a dělá cokoli s nadšením .
|