Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Pes fixovaný na svého pána
Autor Zpráva
Stela
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2012 20:09
- Nahlásit

Dobrý den, nevím zda se toto téma hodí do tohoto odkazu, ale doufám, že jsem se trefila Prosím o pomoc či radu. Mám bígla. Letos mu bude pět let. Mám ho od necelého roku. Pořidila jsem si ho s bývalým přítelem, takže pejsek byl u něj nebo u mě. Střídavá péče. Pejsek byl týraný, mlátili ho. Snažila jsem se mu co nejvíce pomoci a povedlo se, ale pejsek se na mě samozřejmě dost uvázal. Pár měsíců bydlím sama a od té doby se na mě pejsek ještě víc fixuje. Chtěla bych se zetpat jestli nevíte nějaké fígly jak alespoň malinko odbourám toto fixování. Nevydrží beze mě ani minutu sám a teď začíná vyjíždět i po jiných psech, kteří se ke mě přiblíží a to je problém, protože máme v rodině další dva a hodně času trávíme s koňmi kde se psů motá také hodně. Děkuji za jakekoliv rady. S.

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2012 22:01
- Nahlásit

Stela
Nevydrží beze mě ani minutu sám

a doma taky ne?

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 4 Dub 2012 11:12
- Nahlásit

Stela
Pár měsíců bydlím sama a od té doby se na mě pejsek ještě víc fixuje.
Hlavně se přestaň ty fixovat na něj..
Je to pes a psem zůstane. Pokud se na tebe váže víc, než je normální, nejspíš mu i ty dáváš doma privilegia, která by pes neměl mít a která by nejspíš nedostal, pokud bys žila s partnerem. I to vyjíždění po psech.. Stavíš ho do role svého ochránce, postav ho zpátky pěkně hubou na zem. A věř tomu, že mu v té roli není zrovna nejlíp..

Radr
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2012 21:11
- Nahlásit

Mám 3L. kokra pokazde kdyz odnekud prijdu at ja nebo pritelkyne tak zacne strasne hystercit a to jsem pryc 5minut steka lita sem atam az to vadi sousedum co stim???

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2012 23:24
- Nahlásit

Radr

mně pomáhá se se psama nevítat vůbec, ignorovat je, když hysterčej a ječej a pohladit je až se uklidněj teprve. To samý dělám, když hysterčej, když jdeme na procházku. Dám jim obojky a třeba na 5 min si zas sednu, pak jdem ke dveřím, hysterčej, zas dsi sednu v předsíni a ven jdem až jsou klidný. Když odcházim a nechávám je doma, neloučim se s nima, ani se na ně většinou nepodívám, prostě jen tak odejdu.

jitka HS
Člen
# Zasláno: 5 Led 2013 00:11
- Nahlásit

Ahojky,
mám taky problém s pesanem.Zemřel nám před delší dobou jezevčík a jeho parťačce bylo smutno ak jsme rozhodli jí pořídit kamaráda.Vzali jsme si tříletého psa křižovatku jezevčíka,nyní Rexe. S Baruškou si už rozumí.Máme ho od konce října,ale mám problém je na mě hrozně fixovaný,pořád za mnou chodí všude a když musím odejít tak naříká.Jsme již oba v důchodu,tak jsme pořád spolu,občas ale budu muset odejít.Myslela jsem,že když zůstane s Baruškou ,nebo s mužem tak to půjde,ale naříká pořád.Dnes jsem musela k lékaři,byla jsem pryč hodinu a on byl prý nešťastný běhal pořád ke dveřím a naříkal.Není to tím,že já sama jsem ho odvedla z útulku?Asi byl i trestaný,když se mi doma pokadil(než jsme zvládli čistotu,pochopil to brzo),tak se třásl když jsem mu chtěla otřít packy.Protože nevím co všechno zažil,tak je to horší,nedovedu odhadnout jak zareaguje na určité věci.Jinak je moc milý,už umí dávat packu.Pokusím se sem dát fotku

jitka HS
Člen
# Zasláno: 5 Led 2013 00:12
- Nahlásit

tak fotku sem dát neumím.

Fifi
Člen
# Zasláno: 5 Led 2013 00:27
- Nahlásit

jitka HS
Myslela jsem,že když zůstane s Baruškou ,nebo s mužem tak to půjde,ale naříká pořád.Dnes jsem musela k lékaři,byla jsem pryč hodinu a on byl prý nešťastný běhal pořád ke dveřím a naříkal.
No halt sis vytvorila zavislaka, ale i to jde odnaucit. Zkus - pokud to jde, prenechat cast pece o psa na muzi, at se nefixuje jen na tebe. Venceni, priprava a podavani krmeni - urcite to ma zabehnuto jen s tebou. Chce to prenest bezne kazdodenni ritualy i na druhou osobu, nekecat jim do toho, dat predem muzi instrukce a at si se psem poradi. Pes bude zpocatku zmateny, ale kdyz vydrzis se nezapojovat, zvladnou to.
Pak nenastane situace, ze ty odejdes na hodinu a pes bude doma s fenou a muzem nestastny, bude vedet, ze ma nekoho za zadkem. Manzel - kdyz bude vedet, jak se psem zachazet a vychazet ho jiste nenecha litat ke dverim sem a tam a narikat, ale zabavi ho nejakou cinnosti - at uz vychazkou, hrou doma, zkratka nejakou jejich spolecnou cinnosti, kterou si nacvici predem s tebou.

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Led 2013 00:34 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

jitka HS
Myslela jsem,že když zůstane s Baruškou ,nebo s mužem tak to půjde,ale naříká pořád.

takhle to pro psa nefunguje. Musíte ho na to naučit postupně. Nesmíte ho v té fixovanosti na vás podporovat. Tzn. začněte tím, že ho budete po chvillilinkách nechávat samotnou v jiné místnosti. Prostě v klidu a bez čehokoliv odejdete a zavřete dveře. Když bude kvílet , vydržte a do místnosti se vraťte -jakoby nic, nic neříkejte - až v momentě kdy nekvílí - stačí vteřinka, pro začátek. Zapomeňte na to, že je pesan z útulku, že byl týraný. Jestli mu nechcete způsobit další trauma z odloučení, přistupujte k němu, jako k nepopsanému listu. Nepodporujte jeho fixování na vás, naopak snažte se ho po pidi krůčcích naučit být sám. Doma v jiné místnosti, venku, kde ho na chvilinku uvážete a poodejdete a nevšímáte si ho. Ono to postupně buduje jeho sebevědomí a pomáhá mu to. Až bude zvládat chvilinky o samotě v jiném pokoji, prodlužujte to - opět po krůčcích. Malilnkatých. Vždy nastavte situaci tak, aby to pesan ještě unesl, ne víc. Až to bude zvládat, tak zkuste na chvilinku (bez cirátů) odejít z bytu, opět se vraťte v momentě, kdy nehlučí, stačí opravdu malinká chvilinka ticha. Tu posléze prodlužujte. Cvičte s ním to zvykání na samotu a samostanost doma i venku. Držím palce.

jitka HS
Člen
# Zasláno: 5 Led 2013 00:56
- Nahlásit

Fifi
Děkuji za radu,ale problém je v tom,že muž sice souhlasil s druhým psem ,ale není moc ochotný pro to něco udělat.Prvního psa Jimmíka si pořídil sám,když se syn osamostatnil.Potom jsem se já dva roky starala o Akimka(pes opilce),který byl u nás skoro pořád.Když bylo Jimmíkovi 10 let,byli jsme na návštěvě,kde měli štěně co nikdo nechtěl a říkali,že ho utratí.Tak domů již jela Baruška s námi.Byli spolu čtyři roky.Vlastně on ty druhé psy mi spíše trpí,ale kdyby to bylo jenom na něm,tak by je neměl.
Na dlouhé procházky jsem vždy chodila a chodím já.Muž tak okolo baráku vyčůrat,vykadit a domů.Nebo jet autem na zahrádku tam je vypustit,tak asi.Tak to bude problém.Zapojení nás obou nebude fungovat.

jitka HS
Člen
# Zasláno: 5 Led 2013 01:01
- Nahlásit

PetraK
Děkuji,tato rada bude u nás schůdnější.

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Led 2013 01:13 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

jitka HS
psy mi spíše trpí,ale kdyby to bylo jenom na něm,tak by je neměl.

no jo, každej jsme prostě jinej. Můj mužik taky nebyl psí, časem se změnil, ale nikdy nebude takový cvok jak já. Takže to co chci, musím - pochopitelně, protože jeho zájem to není, je to můj zájem, můj pes, moje požadavky - udělat hlavně já. A to co udělá on brát jako vítanou pomoc. Takže - celé to bude stát na vás a vy tomu musíte dát ten čas a usílí. Ale věřte, že když vydržíte, poctivě, tak to klapne. Jen je důležité jít po krůčcích, které váš pesan zvládá. Každý pes je jedinečný, každý zvládá věci jinak.

edit - zapomněla jsem na jednu důůůležitou věc. Máte dva pesany, takže ten nácvik samostatnosti, cvičte pochopitelně odděleně. Taky hodně choďte ven s každým psem zvlášť, aby se moc nevázali na sebe, když je psík takový závislák (aby pak nenastal problém, když budou muset být oddělení)

jitka HS
Člen
# Zasláno: 5 Led 2013 01:38
- Nahlásit

PetraK
no jo, každej jsme prostě jinej. Můj mužik taky nebyl psí, časem se změnil, ale nikdy nebude takový cvok jak já. Takže to co chci, musím - pochopitelně, protože jeho zájem to není, je to můj zájem, můj pes, moje požadavky - udělat hlavně já. A to co udělá on brát jako vítanou pomoc

Děkuji moc,tak to je u nás stejné.
Tak to jsem udělala asi velikou chybu,asi před týdnem jsem koupila to dvojvodítko a venčila jsem je sama na něm.Večer chodíme všichni a tak chodí každý zvlášť.Protože do terénu chodím s jednou trekovou holí,tak mi to dvojvodítko více vyhovovalo.Na louce je pustím a oni se honí,nebo spolu blbnou.
Zkoušela jsem je venčit postupně,ale Bára se cpe,že jde taky nebo obráceně.Ona byla zvyklá chodit s Jimmíkem.

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 5 Led 2013 07:49
- Nahlásit

jitka HS
Tak to jsem udělala asi velikou chybu,asi před týdnem jsem koupila to dvojvodítko a venčila jsem je sama na něm.

Zdravím tě V tom chybu nevidím. Pejsek má nerva, protože je zafixovaný na TEBE, čili především v tom smyslu je třeba učit pejska samostatnosti.
Nevidím důvod, proč by pejsci nemohli chodit na dvojvodítku, když jim to klape...

jitka HS
Člen
# Zasláno: 6 Led 2013 23:04
- Nahlásit

Ahojky,taky moc zdravím jak se máte?

Děkuji všem za rady,pomaličku to zkouším Rexík je moc šikovný,tak doufám že vše zvládneme.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.308986225 811944.73716.285314674845766&type=3#!/photo.php?fb id=426778667366032&set=a.308986225811944.73716.285 314674845766&type=3&theater

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Led 2013 11:30
- Nahlásit

jitka HS
Tak to jsem udělala asi velikou chybu

ne velikou ne, jde jen o to , aby si pesan zvyknul být samostatný a neupínal se buď na člověka nebo na kámoše. I to že půjde s vámi sám a nebude mít za zády jištění od psího kámoše, mu buduje sebevědomí a pomáhá k určitýmu osamostatnění. Nemyslím tím, brát je ven pořád separé, ale třebas to střídat, nebo jít nejdřív jen s ním, na chvilinku tam s ním pocvičit to, že bude chviličku (až se pochopitelně vyvenčí) uvázaný sám kousek od vás, chvilku si poťape a počuchá a pak hurá ven i s kámoškou.

Pejsek má nerva, protože je zafixovaný na TEBE, čili především v tom smyslu je třeba učit pejska samostatnosti.

hele to jo, to především učit samostanost ve smyslu nebýt závislý na paničce, ale i tohle- to že bude chodit sám, bez psí kámošky, podporuje to budování sebevědomí, které je k tomu zapotřebí. To jednak a druhak se může u takovýho pesana stát, že se se stejnou intenzitou - aniž by si toho člověk všiml, protože ho to nenapadne,- naváže na toho druhýho pejska. A pak, když nedejbože dojde k tomu, že mají z nějakého důvodu - třeba zdravotního - být od sebe, je to pro takovýho jedince velkej průser, nápor na nervy. A tímhle se tomu předejde.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Led 2013 11:31
- Nahlásit

jitka HS

jej ten je ale fešnej.

Člen
# Zasláno: 7 Led 2013 12:35
- Nahlásit

PetraK
hele to jo, to především učit samostanost ve smyslu nebýt závislý na paničce, ale i tohle- to že bude chodit sám, bez psí kámošky, podporuje to budování sebevědomí, které je k tomu zapotřebí. To jednak a druhak se může u takovýho pesana stát, že se se stejnou intenzitou - aniž by si toho člověk všiml, protože ho to nenapadne,- naváže na toho druhýho pejska. A pak, když nedejbože dojde k tomu, že mají z nějakého důvodu - třeba zdravotního - být od sebe, je to pro takovýho jedince velkej průser, nápor na nervy. A tímhle se tomu předejde.

Já naopak si myslím, že do jisté míry bude dobře, když se naváže na druhého psa a budou fungovat jako smečka... O tomhle něco vím...

Člen
# Zasláno: 7 Led 2013 12:41
- Nahlásit

ale i tohle- to že bude chodit sám, bez psí kámošky, podporuje to budování sebevědomí, které je k tomu zapotřebí.

Tojo, ale ne, aby se chození sólo stalo běžným zvykem....

To jednak a druhak se může u takovýho pesana stát, že se se stejnou intenzitou - aniž by si toho člověk všiml, protože ho to nenapadne,- naváže na toho druhýho pejska.

Stát se může ledacos, a tohle jsou dedukce... Může to bejt taky úplně jinak... A navíc vztahy se mění... Co platí jeden rok, druhý už nemusí...

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Led 2013 12:46
- Nahlásit

Tojo, ale ne, aby se chození sólo stalo běžným zvykem..
no to nee, to by pak ztrácelo efekt dvou psůch. to je jasný, já to myslela v rámci toho psychického otužování pesana

Stát se může ledacos, a tohle jsou dedukce.

já vím, ale taky se opravdu stává, že když jeden pesan umře, pro toho druhýho je to o to hůř snesitelná rána, že vůbec, ale vůbec nikdy nebyl zvyklý být bez svýho druhýho já. čemuž se dá trošilinku pomoci tím, že se pes učí i fungovat sám.

O tomhle něco vím.

tak jasně,

Člen
# Zasláno: 7 Led 2013 12:49
- Nahlásit

já vím, ale taky se opravdu stává, že když jeden pesan umře, pro toho druhýho je to o to hůř snesitelná rána, že vůbec, ale vůbec nikdy nebyl zvyklý být bez svýho druhýho já. čemuž se dá trošilinku pomoci tím, že se pes učí i fungovat sám.

V téhle fázi se domnívám, že je hlavně potřebná integrita ve smečce a s tím souvisí i společné aktivity.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Led 2013 12:56
- Nahlásit

že je hlavně potřebná integrita ve smečce a s tím souvisí i společné aktivity.

to jo, to je jasný, ale tak oni ho mají už od konce října, nemají ho jen týden. A pokud fakt chtějí pořešit tu jeho šílenou závislost na paničce, tak by to asi chtělo pojmou v globálu. Si myslím, že semo-tamo samostatný venčení mu neublíží.

Člen
# Zasláno: 7 Led 2013 13:05 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

PetraK
už od konce října

no, a já bych po zkušenosti s útulkáčema apod. řekla TEPRVE od konce října...

Si myslím, že semo-tamo samostatný venčení mu neublíží.

Semo-tamo jistě ne... ale kvůli tomu nemusí Jitka vyhazovat dvojvodítko...

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Led 2013 13:10
- Nahlásit

ale kvůli tomu nemusí Jitka vyhazovat dvojvodítko.

však ne, dyk to jsem taky ale přeciž vůbec nepsala.

TEPRVE od konce října.

já vím jak to myslíš, ale když zase na druhou stranu - není lepší pozvolně ho "otužovat"? říká se, že takový to - lity-lity chudinka z útulku bývá taky kontraproduktivní, že je lepší psa od začátku seznámit s tím, jak to doma chodí?

Člen
# Zasláno: 7 Led 2013 13:29 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

PetraK
říká se, že takový to - lity-lity chudinka z útulku bývá taky kontraproduktivní, že je lepší psa od začátku seznámit s tím, jak to doma chodí?

... ale tady přeci nebyla řeč o nějakém lity-lity... Alespoň z mé zkušenosti tak 2-3 měsíce trvá, než si pes zvykne a také se někdy v té době začne ukazovat, co v něm vězí. Ty 2-3 měsíce, byly všichni naši nově příchozí psi jakoby "zatuhlý", a teprve po nějaké době to rozbalili...

EDIT: Sdělila jsem zde svůj názor na to, že nevidím žádnou chybu v tom, když chodí s oběma psama současně ven. Pro soužití ve smečce je to důležité.

Ano, jednou za čas neuškodí, když pes půjde samostatně...

Další úvahy o tom, že se pes může fatálně upínat na druhého psa, mi v současné chvíli přijdou jako irelevantní...

Hlavně a především, by teď Jitka, podle mého názoru, měla pomalinku polehounku, jako u štěněte, postupovat s učením psa, aby byl v klidu, když je chvilku bez ní...

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Led 2013 13:58
- Nahlásit

Hlavně a především, by teď Jitka, podle mého názoru, měla pomalinku polehounku, jako u štěněte, postupovat s učením psa, aby byl v klidu, když je chvilku bez ní.

jo, jo, jo, to stopro určitě, však jsem to taky, myslím psala.

Další úvahy o tom, že se pes může fatálně upínat na druhého psa, mi v současné chvíli přijdou jako irelevantní...

no já jsem to psala tak jako, že si to lidi často logicky neuvědomí a pak to musí řešit, kdežto, když se to "vezme z jedný vody načisto" v obyč běžném provozu, tak se to tak nějak samo provede.

elissa
Člen
# Zasláno: 22 Led 2013 01:02
- Nahlásit

Jéje, já naopak potřebuju radu "jak fixovat psa na člověka" ;) To mě baví, jak každý řeší něco jiného, ti naši pejskové nám teda dávaj... ;)

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání