Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Přivolání 11ti měsíční kříženec JRT
Autor Zpráva
Seborea
Člen
# Zasláno: 5 Led 2012 12:00
- Nahlásit

Mám 11ti měsíční fenku křížence jacka russela a shi-tzu. Odmala je učená přivolání za pozitivní motivace, v jejím případě pochvala a piškotek. Fenka je neuvěřitelně žravá, takže piškotky jsou fajn. Ale kdykoliv na ni zavolám a přitom piškot nemám (což nechápu, jak ví) tak se na mě podívá stylem:,,Co po mě jako chceš?" a nepřijde. Zavolám znovu a zle, podívá se na mě zase a něpřijde. Takže se za ní rozběhnu, abych ji mohla pokárat, ale ona uteče a počká, až se vrátím zpět na cestu. Pak se odněkud zjeví po mém boku, myslí si, jak není hrozně poslušná. V té chvíli ji potrestat nemůžu, nemůžu ji přece trestat za to, že jde poslušně vedle mě. Nikdy jsem s žádným psem v přivolání problém neměla, vždycky to fungovalo až nakonec bez piškotů pes chodil krásně na zavolání. Nevím už co s ní mám dělat, přivolání je pro mne priorita, moji psi chodí zásadně bez vodítka jen s košíkem. Už jsme začali zvažovat i elektrický obojek, ale do toho se mi popravdě příliš nechce..

A druhý problém jsou ostatní psi. Když nějakého uvidí do 10ti metrů od ní, tak se za ním rozběhne. Já osobně nesnáším, když za mými psy přiběhne cizí se očuchávat a tak mi tenhle její vrtoch velice vadí. Je k nezadržení a můžu jí opakovat zákazový povel nesmíš, který dobře zná stokrát za sebou a stejně poběží za cizím psem. Na což by elektrický obojek byl zase ideální..

Chtěla bych zde ještě dodat, že cvičená je. Aby si třeba někteří nemysleli, že nikdy nebyla pořádně cvičená a majitelka se najednou diví, že pejsek neposlouchá.
Děkuji

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Led 2012 12:19
- Nahlásit

Seborea

střídat po provedení cviku odměnění. někdy jen pochválit, někdy dát pamlsek, někdy si pohrát, než dáš volno. Postupně odměny snižovat a dělat to zatím jen u cvičení. Ne v praxi, tam odměňovat zatím stále. To dávání - nedávání odměny musí být náhodné, někdy vynechat pamlsek po třetím cviku, někdy po prvním, aby si to pes nemohl odhadnout, co kdy a kde. Taky promíchat v pytlíčku odměny - atraktivní s neatraktivními.

Kolemjdouci2
Člen
# Zasláno: 5 Led 2012 12:20
- Nahlásit

11 měsíců, puberta vrcholí - známe

Já doporučuju nedávat odměnu vždycky stejnou - někdy to bude extra super pamlsek (piškot je málo, věř mi), jindy míň super pamlsek, jindy hra (třeba přetahování o starou fusku) nebo jen pochvala a pomazlení. Zjisti, co fenka miluje nejvíc ze všeho (nemyslím jen pamlsky, moje čuba třeba děsně oblibuje hru s PET flaškou nebo přetahování o tenisák ve staré fusce) a to často používej jako odměnu za přivolání - ale zase, rozhodně ne vždycky, střídej to. A tak, aby nevěděla, jestli u sebe nějakou odměnu máš, nebo ne (tedy nesahej do tašky/kapsy už v momentě, kdy ji voláš, ale až už je skoro u tebe).

Nepřivolávej ji v momentě, kdy víš, že nejspíš nepřijde - radši si pro ni pomalu a v klidu dojdi a připni ji na vodítko. Stejně tak, pokud dáš povel jednou a ona nezareaguje - nemá smysl povel opakovat. Honit ji je blbost, jen jí tak vytváříš skvělou hru na honěnou Když už, tak utíkej směrem od ní.

A pokud zdrhá za psem (nebo čímkoliv), spíš než "nesmíš" doporučuju "stůj" nebo "sedni", prostě nějaký nezákazový povel, který dobře ovládá. Ideální je uvidět psa dřív než ona a v tu chvíli jí dát "sedni", pak se s tím druhým majitelem stihneš domluvit, jestli ji můžeš za psem pustit. A rozběhnout se za ním smí až na tvůj povel.

Monty
Člen
# Zasláno: 5 Led 2012 12:31
- Nahlásit

Seborea
včera jsem dočeta jednu super knížku, kterou jsem si půjčila v knihovně, teď z hlavy nevím jméno ani spisovatelku, ale až budu doma, tak to sem napíšu. Bylo tam pěkně napsáno, jak psa učit takové ty základní povely a je fakt dobře napsaná
Spisovatelka tak rozděluje pamlsky na zlaté, stříbrné a bronzové a když pes udělá něco správně tak "udělá večírek" možná ji někdo někdy četl, mě se zdá hodně dobrá

Seborea
Člen
# Zasláno: 5 Led 2012 12:35
- Nahlásit

Ideální je uvidět psa dřív než ona

//no o to se snažím a řekla bych, že z takových 75% se mi to i daří. Ale je únavný neustále sledovat malou, jestli něco nežere(hystericky vyžírá vše co najde), obě velký feny a ještě okolí, jestli nejdou psi Ale jak píšu, většinou se mi to daří, ne však vždy
Když utíkám směrem od ní, je jí to fuk, to už mám vyzkoušené. Já vím, že je blbost psa honit a vztekat se, jenomže v té chvíli to člověk ne vždy zvládne s nervy

Seborea
Člen
# Zasláno: 5 Led 2012 12:36
- Nahlásit

Monty

Na tu knížku bych byla zvědavá, prosím ))

Kolemjdouci2
Člen
# Zasláno: 5 Led 2012 12:48
- Nahlásit

Seborea
tak pokud uvidíš psa dřív než ona v 75%, není to zas tak zlý Ale jasně, pokud máš další dvě čuby, tak se to tím trošku komplikuje...

Já bych to viděla asi takhle: sednout si a popřemýšlet (možná i sepsat) různé situace, které potkáváte - např. občůrané keříky, cizí psy, děti s míčem, auta, stopy zvěře, co já vím... prostě všechno, na co během procházky můžete narazit. A každé téhle situaci dáš "známku" podle toho, jak snadné je ji z téhle situace přivolat, třeba od 1 do 10. A následně si dáš za úkol, že budeš procvičovat přivolání jen u situací se známkou 1-3 (například). U těch ostatních ji buď (pokud možno) včas připneš na vodítko, nebo pokud to nestihneš, tak si tam pro ni dojdeš - bez přivolání. Postupně, jak budete přivolání trénovat, budete se posunovat na tom žebříčku obtížnosti výš...

Monty
Člen
# Zasláno: 5 Led 2012 12:56
- Nahlásit

Seborea
jojo, k večeru napíšu název a autorku

Seborea
Člen
# Zasláno: 5 Led 2012 13:03
- Nahlásit

Tak vám děkuju, budem cvičit a upevňovat přivolání v lehčích situacích a začnem se střídáním různých odměn. Doufám, že to začne brzy fungovat, už u ní uplně ztrácím nervy až do zoufalosti

A za knížku předem taky děkuju, ještě uvažuju, že si koupím knížku přímo Jack Russel terier, protože je povahově fakt celej Jack.. Tak uvidíme

LucieS
Člen
# Zasláno: 5 Led 2012 15:54
- Nahlásit

Seborea
Tenhle problém mívají lidi, co psa "uplácejí" - tj. nejdřív ukážou odměnu a pes jde, když neukážou, tak na to kašle. Ale to asi nebude tvůj případ.
Osobně bych v tomhle věku ještě odměňovala pokaždé, vynechávání odměn bych nechala na později. A piškoty bych vyměnila za něco fakt dobrého, třeba nakrájený buřt.
Taky si myslím, že bys měla udržet nervy na uzdě a když víš, že nepřijde, tak povel vůbec nedávat, neopakovat ho víc než jednou, v žádném případě fenku nehonit za účelem potrestání! Pes, který prchá před páníčkem a vyhýbá se mu, je ta nejhorší vizitka, a dost blbě se odbourává. Postavila bych přivolání pouze na tom příjemném, jakékoliv kárání bych úplně zrušila.
Klidně fenku můžeš nechat tahat tenkou šňůru, kterou přišlápneš kdyby ti prchala, a zcela v klidu si ji přitáhneš, posadíš, odměníš a vypustíš. Každý povel, když se učí, musí být vymahatelný - tj. buď ho vůbec neříkám, nebo musím být schopná ho vymoci, pokud to pes neudělá. To vše musí být bez nervů, bez hysterie.

Monty
Člen
# Zasláno: 5 Led 2012 17:21
- Nahlásit

Seborea
Tak je to - Pes, nejdražší přítel člověka od Tamar Geller

andymullerova
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2012 18:35
- Nahlásit

Seborea
Ahoj, vím, že od tvého problému uběhl skoro rok, tak by mě zajímalo, zda se chování fenky zlepšilo? mám totiž skoro ročního parson russel teriéra a dělá mi uplně to samé, mám ho na pěti metrové stopovačce, ale ani to moc proti jiným psům nepomáhá.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání