Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / "Startuje" po psech...
Autor Zpráva
1Elizabeth1
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2011 21:40
- Nahlásit

Mám roční fenku NO. Od mala byla mezi ostatními psi a velmi dobře s nimi vycházela. Chodíme na cvičák, před dvěma týdny když jsem na cvičák přišla, tak jsem fenku měla na vodítku a jakmile se k nám přiblížil jakýkoliv pes, začala na něj vrčet a štěkat. (Nikdy dřív to neudělala) Říkala jsem si, že je to náhoda a tak jsem jí pustila, aby se pro cvičáku proběhla s ostatními psy jako to dělají i ostatní lidé každý výcvik. Jakmile byla na volno, byla hodná a ke psům přátelská jako vždy. Když jsme šli na procházku a potkali psa, fena vystartovala. Minulý týden na cvičáku, už jsem jí nemohla udržet jak startovala po psech. Vrčela, štěkala a vyloženě se s nimi chtěla prát. A tak už jsem jí ani nepouštěla, jako vždy, jelikož jsem se bála, aby nějakému psovi něco neudělala. Při každém "vystartování" po psovi, jsem ji pokárala. Přiznám se, moc nevím jak v této situaci postupovat. Myslím si, že kdybych jí pustila na volno, že by byla fajn, ale bojím se. Fena je také velmi dominantní, takže si i myslím, že je to podíl toho proč tak startuje po psech. Moc Vám budu vděčná za radu, díky .

helps
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2011 22:02 - Změnil/a: helps
- Nahlásit

Jsem asi poslední kdo by měl něco radit, ale můj pes dělá taky občas divadlo, když se mu nějakej pes nezdá. Jako štěně se ale na něj vrhl vlčák, takže mám pocit, že jen straší, prostě se bojí... Jestli to tvůj pes dělá protože je takovej či onakej ti tu asi nikdo neporadí, protože ho prostě neznáme...
Nicméně nám hodně pomohlo naučit chůzi u nohy a to takovou, že je schopný i bez vodítka jít vedle nohy a sledovat mě, ačkoliv druhý pes jde metr od něj. Učili jsme i povel oči, aby opravdu sledoval mě. Nicméně stačí pořádnej kus masa nebo míček, či jiná opravdu lákavá! odměna a můžeš cvičit prakticky kdekoliv. Nejdřív učit aby tě pes vnímal venku bez psů, pak třeba aby pes byl v dálce a postupně přibližovat. Hodně se o tomto problému dá najít pokud si třeba zadáš "leash reactive dog" na googlu. U nás je to tak že na volno se snese naprosto s každým, vyzívá ke hře, dokonce ho neštve ani když pes vrčí a nestojí o hru, nikdy žádný konflikt... na vodítku ale občas vyjede, teď už je to lepší. Spíš doufám, že přispěje někdo zkušenější.

1Elizabeth1
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2011 22:24
- Nahlásit

Díky za rady, ale nevím. Já bych jí na tom cvičáku ráda pustila na volno, protože věřím že bude v pohodě, ale jak už jsem psala, netroufnu si...Tak jsem se chtěla zeptat, jestli Vy ostatní byste ho pustili? Když byste věděli, že předešlý týden byla na volno v pohodě, pouze na vodítku vyjížděla.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2011 22:34
- Nahlásit

1Elizabeth1
je možný, že když je na vodítku, tak v tobě cítí oporu a troufne si vyject, já bych s ní udělala poslušnost, když budeš vidět, že chce vyject a když by dělala dobře, tak bych ji chválila. Na cvičáku ti poradili něco?

kachna_
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2011 22:37
- Nahlásit

1Elizabeth1
hodně podnětů je v týhle diskusi jsem neschopná majitelka
Když moji psi dělají něco, co nechci, aby dělali používám povel "NE", doplněný o cuknutí vodítkem. A pokud je to podle mého, chválím. Na slova jako "dominance" moc nevěřim. Spíš zákon akce x reakce
Tak jsem se chtěla zeptat, jestli Vy ostatní byste ho pustili? Když byste věděli, že předešlý týden byla na volno v pohodě, pouze na vodítku vyjížděla.
já nevim, já bych se rozhodla na místě, zvažovala bych i použití náhubku.

impact
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2011 22:41
- Nahlásit

kachna_
já nevim, já bych se rozhodla na místě, zvažovala bych i použití náhubku.
Nebo stopovačky.

helps
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2011 22:56 - Změnil/a: helps
- Nahlásit

Na cvičáku na to nic neříkali? No zkusila bych jí dát náhubek, abys byla v klidu a pustit jí a uvidíš. U nás to bylo víceméně mnou - napnutý vodítko bylo průšvih, pes hned vycítil, že jsem nervózní ať jsem se nažila jak chtěla a prostě vyjel. Pokud by šlo opravu o reaktivního psa na vodítku tak naopak se vůbec nedoporučuje jakýkoliv okřikování, škubání a trestání, ale opravdu vázat na sebe a psa udržet na povoleném vodítku v klidu... Jestli se Vás to týká tady třeba pár zajímavých článků
http://www.4pawsu.com/onleashaggression.htm
http://www.aspcabehavior.org/articles/155/Dogs-Who -Are-Reactive-on-Leash.aspx
http://www.clickersolutions.com/articles/2001b/des ensitizing.htm
http://www.diamondsintheruff.com/onleashreactive.h tml

Samozřejmě pokud bude mít problém i mimo vodítko, tak je to zas úplně jiná kapitola. Když potkáte psa mimo cvičák tak něco dělá?

PetraK
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2011 08:21
- Nahlásit

1Elizabeth1

Já bych jí na tom cvičáku ráda pustila na volno, protože věřím že bude v pohodě, ale jak už jsem psala, netroufnu si...

tak jí dej náhubek a máš po nervech a nech jí courat vodítko ať máš jak dát jí najevo, že NE.

1Elizabeth1
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2011 17:28
- Nahlásit

Když po psovi vyjede, stejně jako *kachna_* pužívám povel "NE" a cuknu vodítkem. Bohužel to vůbec nepomáhá, omlouvám se, že jsem to zapomněla zmínit. Mimo cvičák, např. na procházce na psi také většinou vyjíždí. A na cvičáku mi nic neporadili, spíš mi říkali takový blbosti a odbíhali od témata atd.
Díky všem . Zkusím ten náhubek a uvidíme.

1Elizabeth1
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2011 17:52
- Nahlásit

Psíček
V tu chvíli, kdy jí trhnu vodítkem s povelem NE, tak se stáhne a je v klidu. Ale třeba po 5 minutách to udělá zase.
Jinak chápu.

helps
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2011 18:30 - Změnil/a: helps
- Nahlásit

1Elizabeth1

Pokud tedy vyjíždí po psech na vodítku vždy nebo často, tak potom doporučuju přečíst ty linky, co jsem sdílela. Především ten první je dobře a pochopitelně vysvětlený a opravdu se nedoporučuje slovní či fyzická korekce, protože to problém u reaktivních psů jen zhoršuje. Nejsem odborník, ale ty články mi celkem do týhle problematiky přinesly trochu jasno a je tam i psáno jak řešit, což už jsem ve zkratce popsala výše. Je mi jasné, že většina bude radit se psem škubnout, zařvat apod. ale tím si pes spojí ostatní psy = škubnutí a je to začarovaný kruh. Nevím, zkusila bych to i prodiskutovat s lidma na cvičáku, pokud tam máte někoho schopného a taky bude asi zásadní jestli teda na volno až jí zkusíš pustit bude se psama kamarádka nebo bude prostě vyjíždět. To by ti mělo ukázat, o co tedy jde.

PS. nevím jak jsi na tom s angličtinou, ale obávám se, že v češtině o tomhle problému nikde nikdo moc nemluví.

kachna_
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2011 18:46 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

helps
se psem škubnout, zařvat apod.
to neni o zařvání, to je spíš o přesném označení nežádoucího chování.
Já potřebuju mít všechno jednoduchý, srozumitelný, tak mi NE a škubnutí vyhovuje.
Zkoušela jsem (spíš ze zvědavosti) se štěnětem odbourávat štěkání na ostatní psy za plotem přes žrádlo, procházely jsme kolem psa, já dala pamlsek do ruky tak, aby na něj skoromohla. No, fungovalo to, ale mně to nevyhovovalo (znamenalo by to do úplného vyřešení problému chodit venčit jen s jedním psem). To s míčkem by to bylo lepší, ale to zas nebavilo Batynku
Anglicky neumim, nevim jestli by na to stačil gůgl překladač?

helps
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2011 19:09
- Nahlásit

kachna_

No já jsem měla klikr, to jsem zapoměla zmínit. Ten je k tomu docela dobrej, ale taky myslím, že štěkání za plotem je problém úplně o něčem jiným než pes, kterej je reaktivní na vodítku. Zahradu si pes podle mého prostě hlídá, kdežto reaktivitu právě pěkně vysvětlují na těch stránkách a u Ajse to opravdu odpovídalo. Nicméně každému holt sedí něco jínýho, ale vyloženě co jsme pročítala, tak u takových psů zdůrazňovali neškubat a neřvat, že to dělá problém horší. Přijde mi to docela logické, že pes si tím spojuje každé setkání se psem něčím nepříjemným a tím se nic neřeší. Ovšem je stále otázka, jestli pes Elizabeth vůbec patří do této skupiny psů nebo je agresivní i mimo vodítko atd.... ;)
Gůgl by ti asi něco vyplivl, zkus to a když ti to nebude dávat smysl, tak se zeptej

Martinna
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2011 19:22 - Změnil/a: Martinna
- Nahlásit

1Elizabeth1
Roční fena NO mé sestry, to také dělá, když je na vodítku v blízkosti svého pána ,,vyjíždí´´ na jakéhokoliv psa, který se přiblíží. Když jí ale pustí navolno je vpohodě. Podle toho co jsme odpozorovali, prostě si brání svého pána. Někdy začně vrčet, ikdyž začneme hladit jiného psa, je prostě hodně ochranářská vůči svým lidem a svým věcem, je z útulku nevím jestli to má nějakou spojitost, ale už odmala je hodně ostražitá a bojí se o to ,,své´´.
Když začne brblat, dáme povel nesmíš a změníme činnost, třeba si začneme se všemi psi najednou hrát a ona se rozptýlí.
Zatím to funguje, ale ona opravdu jen vrčí, ještě nikdy nekousla a myslím, že ani utočit nechce jen tak straší.

Tím jsem jen chtěla říct, jestli si prostě jen nezačala chránit svého pána.

kachna_
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2011 19:36
- Nahlásit

helps
né, kdo co - můj štěkající pes jde kolem koho čeho - štěkajících na kom na čem - na vodítku

Klikr je určitě dobrý nápad podle mě skvělý v tom, že se musíš naučit psovi vysvětlit, co po něm chceš, jen nevím, jestli začínat odstraňováním zlozvyku je to pravý ořechový.

helps
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2011 19:53 - Změnil/a: helps
- Nahlásit

Martinna

Taky může být. Nicméně myslím, že právě to rozpýlení či posazení k noze atd. je nej řešení. Psa prostě soustředit na sebe. Já u sebe například pozoruju, že když jsem nervózní, tak pes totéž okamžitě startuje, ale jakmile to jsou třeba lidi s kterými se zastavím a bavím nebo i třeba na výstavě kde jsme chodili v davech psů a lidí, tak byl v klidu. U nás za to holt asi můžu já, přenáším na něj nervozitu. U nás je jasné, že jakmile propnuté vodítko, tak průšvih pokud ho hned neposadím nebo nedám k noze.

kachna_

To je překlad z gůglu? nebo co? Tak kdyby třeba zadavatelka měla pocit, že teda se jí to týká a bez vodítka pes nevyjíždí, tak bych to přeložila, hlavně ten první link je fakt dobrej.
To souhlasím, klikr přece jen je potřeba nejdřív naučit používat a aby si to pes spojil s odměnou atd atd a naučit ho o čem to je... Nicméně to zrovna tenhle problém opravdu usnadňuje, protože třeba stačí klikat pokaždé co vidí psa i z dálky a hned má psy spojené s něčím pozitivním a postupně se to fakt hooodně zlepšilo.

Psíček

No asi si dovolím dost, ale nesouhlasím. Klikr je v tomto případě ideální prostředek. Jde to mnohem rychleji a bez stresování psa. Navíc jak jsem psala nastavování mantinelů majitele škubaním nebo okřikováním není vhodné pro reaktivní psy. Teda znovu pokud je její pes reaktivní. Nicméně jak jsem psala pes by se nejprv musel naučit rozumět o čem ten klikr je.

helps
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2011 10:00 - Změnil/a: helps
- Nahlásit

Psíček

Máš recht, to je vlastně podobný, jako by jsis podepsala rozsudek smrti

Pomóóc!

To podle mě nemůžeš vědět, protože tento případ neznáš konkrétně, teda pokud se nepletu.

Aj, omlouvám se v tom máte pravdu pane Psíček. To jsem se špatně vyjádřila. Platí to pouze za předpokladu, že pes má problémy opravdu jen na vodítku a jinak je milý a slušný a má ostatní pejsky rád (ačkoliv teda myslím, že i kdyby byl čistě agresivní, tak by se taky klikr za jistých předpokladů dal uplatnit)

Jenže to jak jsem psal předpokládá, aby pak ten majitel komunikoval s tím psem pomocí klikru skoro stále nebo lépe úplně stále jinak dosáhne stejně jen velmi dílčích výsledků.

V první řadě je to o člověku...když je ščlověk nejednoznačný a nedůsledný ve své komunikaci se psem, odrazí se to na chování toho psa i když ho bude jeden, dva nebo tři cviky učit s klikrem. A to zcela jednoduše proto, že ten pes automaticky jedná na základě získaných zkušeností. Tedy když je pán třeba ve 20% komunikace jednoznačný a důsledný díky klikru a v 80% naopak, na psově chování se to nejspíš projeví přímo úměrně tomu poměru ..tak nějak zhruba..samozřejmě to ovlivňuje bylyjón dalších věcí případ od případu třeba různě se lišících.

Tak s tímhle souhlasím. Bohužel znám lidi, - dokonce i moji spolubydlící - kteří začnou klikr používat aniž by si o tom něco přečetli nebo se s někým o tom pobavili a pak ta práce nemá žádnej význam. Např. ti spolubydlící ať jsem jim to vysvětlovala po lopatě že musejí na začátku jen klikat a zakrmovat odměnana, první dny nejlíp něčím opravdu chutným, aby si to pes spojil... No zkrátka viděli, jak mi pes pěkně funguje za pomocí klikru, ale sami opravdu důslednost moc neznají, klikr neustále doma na stole, vždy na to zapomenou atd. Když ho mají, tak zas zapomenou odměnu No zkrátka ano, je to hodně o důslednosti a přístupu, ale když se chce, tak klikr je podle mě pro i ze strany psa výhodný, protože ví, kdy přesně co udělal dobře

Bohužel nevím, co to znamená "reaktivní pes"..jestli jako jede na reaktivní palivo či jak? ALe přijde mi to jako bohapustý výmysl nějakých rádobykynologů. Takže pokud mi ten pojem nevysvětlíš a nepovíš mi, odkud to pochází a jestli je to tedy vhodné brát vážně nemohu nijak reagovat

No abych pravdu řekla, nevím jak správně toho psa označit v češtině, mám to z angličtiny. Ani nevím, jestli to vůbec někdy někdo u nás pořádně řešil. Nicméně tady http://www.4pawsu.com/onleashaggression.htm je to pěkně vše vysvětleno a není to žádný výmysl, je to stránka uznávaných trenérů, mají tam dost zajímavých článků od mýtů o dominanci až po nevím co. Problém je, že člověk musí umět anglicky no. (Jinak mám vícero zdrojů, i jsem to řešila s lidma s ciziny, kteří měli stejné problémy). Nicméně, v angličtině se to označuje "leash agression" - agresitiva na vodítku, ale někomu ten pojem nepřišel správnej, protože se v podstatě o agresi nejedná - většinou je pes frustrovanej nebo jen straší, zkrátka to není agrese jako taková, jelikož na volno se se psama snese, tak se začal používat pojem "leash-reactive dog" nebo "leash-reactivity" což jsem si dovolila možná teda přeložit dost volně a nevhodně, ale zase agresivita to taky není, tak nevím. Tady si teda dovolím volně přeložit první odstaveček nebo dva z té stránky:

Jeden z nejběžnějších problémů, s kterým lidé přicházejí za trenéry je „leash-reactivity“. Normálně klidný, veselý pes se stane chvějícím se, vrčícím psím postrachem, jakmile na procházce zahlédne jiného psa. Majitelé těchto psů se stanou členy klubu „půlnočních vycházek“, měníc čas, kdy venčí jejich psy, jen aby se vyhnuli kontaktu s ostatními.
Navzdory všem výpadům, vrčení a štěkání, někteří z těchto psů jsou ve skutečnosti přátelští k ostatním psům, když nejsou na vodítku. Přesto, když jsou na procházce na vodítku, stanou se psím ekvivalentem Mr. Hyda. (znáte Jeckyll a Hyde ne ) To je důvod, proč je toto chování správněji nazýváno „leash reaktivity“; pes reaguje na něco v prostředí kolem něj. Samotné připnutí na vodítko v něm nevyvolává agresivní chování.
Toto chování může být způsobeno mnoha důvody, včetně nedostatku brzké socializace, traumatické zkušenosti nebo jednoduše z nedostatku tréninku.
„Leash frustration“ nastane, když normálně přátelský pes spatří jiného psa, pokusí se k němu rozběhnout, aby ho pozdravil a udeří na konec vodítka. Někteří velmi aktivní psi si vytvoří „leash frustration“, obzvláště psi, kteří pravidelně navštěvují psí parky. Tito psi se naučí, že ostatní psi = divoké, nekontrolované hrátky a mají slabou sebekontrolu. Když spatří jiného psa, připraví se vyrazit a spustí jejich divoké chování, načež zjistí, že jsou omezeni vodítkem. Jejich vzrušení se rychle změní na frustraci, která se může projevit jako „leash-reactive“ chování.
„Leash agression“ nastává, když si je pes nejistý nebo se bojí ostatních psů. Uvězněný na vodítku, „reaktivní pes“ je nucen jít blíž a blíž směrem k druhému psu, když by si za jiných okolností mohl držet větší odstup. Štěkání, chvění se, vrčení – to vše jsou signály druhému psu, aby šel pryč.
Ze psí perspektivy, jeho reaktivní chování je velmi efektivní, protože pokaždé když se takto chová, druhý pes se vzdálí. Neuvědomuje si, že druhý pes pravděpodobně žije dva bloky odsud a je jen na cestě domů. V psí mysli, jeho chování účinně předešlo vážnému konfliktu.
Navzdory tvrzení z velmi populární televizní show (tím myslí Dog Whisperera, kdybyste nevěděli), nedostatek cvičení NENÍ příčinou „on-leash-frustration“ nebo agrese. Ve valné většině případů, psi mají pravidelný pohyb. V jednom nedávném případu byl pes venčen čtyřikrát denně více než 45 minut až hodinu na každé procházce. Zatímco pohyb je právě tak důležitý pro psy jako pro lidi, nemůže vyřešit problémové chování ani u jednoho druhu.

Omlouvám se za kostrbatý překlad, je to tam napsáno srozumitelněji, ale nedá se všechno přeložit doslova. Jen mi věř, že si tento pojem nevymyslel jen tak nějaký jeden rádoby kynolog. Je to častý problém a dost se o tom mluví. Alespoň co jsem si všimla, tak v zahraničí ano. Je fakt, že v češtině snad o tom není ani čárka. Ty pojmy leash reactive jsem teda nechala v originále, aby tě můj překlad reaktivní moc nepobuřoval

Taky nesouhlasím, myslím, že by bylo lépe, kdyby se to první naučil ten psovod.

Tak to zajisté pane Tak to vypadá, že s Váma nakonec vlastně souhlasím

helps
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2011 13:43 - Změnil/a: helps
- Nahlásit

Psíček

Říkej tomu jak chceš, já to nikomu nenutím, navíc to byl jen ten úvod. Nicméně jak říkám, na netu je toho spousta a lidem s "reaktivními" psy tenhle postup pomohl. I na youtube k tomu jsou nějaký videa, každopádně to není výmysl. Jinak to nikomu nevnucuju, čas ukáže jak je škubání a okřikování u takovýho psa účinný. Kdybych nečetla a nemluvila s vícero lidma, tak by mě asi jeden článek nepřesvědčil, ale těch článků na tohle téma je spousta a to od certifikovaných trenérů. Mimo to, u nás to zafungovalo. Je to ale každýho věc, jak k tomu přistoupí.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2011 13:53
- Nahlásit

Hm, nevyjadřuju se k dotazu, ale pouze k textu od helps
zde souhlasím s Psíčkem mě se podobné texty taky příliš nezdají, je to taková klasická anglická a americká verze výcviku psů a k tomu já nemám přílišnou důvěru (nebrat globálně pochopitelně), v zásadě totiž američané zejména psy cvičit neumí a jejich komunikace se psy je často založena na dost bludných informacích.
Nechci hodnotit klikr ani jiné "moderní" pomůcky a metody, ale nejsem si úplně jistám, jestli tohle je ten pravý způsob jak člověku, který má komunikační problém se svým psem, vysvětlit co je příčinou problému a jak ho napravit.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2011 15:04 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit

Psíček
V pohodě já bych to zvládla i bez souhlasu čerpám z podobných anglických a především amerických textů, který jsou většinou spíš pseudovědecký a často dost nesmyslný. Neříkám, že na nich není část pravdy, ale celkevě vzato bych se podle nich prostě neřídila a ani bych je nedoporučovala, ale to je pochopitelně spíš na názoru a úhlu pohledu na psa a řekněme vzájemné soužití se psem
Mimochodem už jsi dospěla k poznání, že jaký jsme si je udělali, takový je máme nebo se ti to furt nezdá? )
Na svým názoru nehodlám naprosto nic měnit, silně pochybuju, že kdy za mýho života nastane situace,která by mě přesvědčila o opaku. Spíš mě správnost mého názoru každodenní rutina víc a víc utvrzuje
Proč myslíš, že bych měla tak rychle změnit názor - zázrak

helps
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2011 15:29
- Nahlásit

Eldoguero

Samozřejmě, to je každého věc jak se k výcviku psa postaví. Jde to se psem komunikovat bez jakýchkoliv prostředků, ale já můžu říct za sebe, že to co pes pochopí s klikrem za den bych mu asi vysvětlovala jinak týdny. Jde totiž taky o to co Psíček zmínil. Pokud mám vyhraněnej způsob komunikace, pokaždé co pes něco udělá dobře řeknu například "áno", je to pořád ten samý princip. Problém, nebo spíš rozdíl, je ale v tom, že pokud používám slovní povel většinou to trvá dýl než se člověk vzpamatuje a tudíž to není úplně jasný za co že chválím.. Nemluvě o lidech, který v tom ani systém nemají a prostě pokaždé se chovají jinak. Nevím, ale je dost američanů, kteří napsali kvalitní knížky a podle mě to nejsou žádný bláboly. Já zase nejsem na to, abych psa do něčeho nutila, když mu to samé můžu vysvětlit "po dobrém" a ještě bude mít radost, jakej je šikula, že splnil povel. Například ohledně klikru mi otevřela pohled na tuhle metodu knížka od Pat Miller The power of positive dog training. Je to srozumitelně a jasně psané, taky autorka líčí, že dřív cvičila "starou cestou", používala zkrátka i škubání, fyzickou manipulaci, já nevím co... Jenže pak viděla, že pes tím trpí, její fena už neochotně dělala i jednoduché cviky a bla bla... Zkrátka popisovala i svojí cestu a já když mám dnes tak jednoduchý a dostupný prostředek jak psovi srozumitelně vysvětlit co po něm chci, tak proč toho nevyužít. Pokud jsi nezkoušela, tak bych nesoudila. Klikr se možná zdá jako nesmysl, ale každá kdo vyzkoušel si to chválí. Známí mají primitivní plemeno, o klikru si taky mysleli svoje a hle z jejich "natvrdlého" psíčka je najednou cirkusák, který ochotně předvádí nejrůznější triky a poslušnost. Ano, možná je to nástroj, který je občas náhražkou neschopnosti pána efektivně se psem komunikovat, ale proč ne. Pro mě je důležitý, že psa cvičení baví a nijak se tím nestresuje a chápe vše velmi rychle.
Jinak příčinu problému tady z nás nikdo nevyřeší, dost možná to nepozná ani trenér na cvičáku. Já jsem jen vyložila svoje zkušenosti s tímhle problémem.
V podstatě netvrdím, že klikr je potřeba, stačí když člověk psa na sebe upoutá a když bude v klidu tak chválím. Taky nám pomohlo pořádně naučit chůzi u nohy, i když je kolem hodně jiných podnětů, aby pes sledoval mě. Nicméně, holt každý má jiný metody. Pro mě je nepředstavitelný (obzvlášť když vím, že já jsem taky jedna z příčin, která psa uvede svojí nervozitou do toho stavu) s ním začít škubat a vynervit ho ještě víc, když vím, že to není agrese.

Já tomu textu tedy nechci vytýkat nic konkrétího, myslím, že určitě z části tam jsou dobré myšlenky, ale podle mě je to absolutně špatně podané.

To bude ten můj překlad

Psíček

Hele já Vám rozumím pane, ale já ani netvrdím, že tahle stránka přišla s něčím novým či objevným. Jen nevím, jak se to nazývá v ČR, ale prostě protože se snad shodneme na tom, že pes, který na vodítku vyjede není nutně agresívní, tak v angličtině používají ten výraz "reactive". O samotný pojem a vlastně ani příčiny, co tam na úvod popisují podle mě nejde. Já takhle potkám třeba tři psy denně, co se takhle chovají a ne, nemyslím, že jsou agresivní. Je to celkem rozšířenej problém a hlavní myšlenkou textu bylo taky to, že si to lidé často špatně vykládají. V článku se řeší to, co mi jednou bylo razeno i tady (alespoň částečně). Naučit chůzi u nohy, tak aby pes opravdu vnímal jen mě, když se chová slušně chválit, třeba ho i cvičit a dávat mu různé povely, aby neměl čas startovat na jíné. Na těhlech radách nevidím nic americkýho ani špatnýho. Další a dost podstatná věc, která je tam zmíněná je práh. Určitá vzdálenost, při které je pes schopen majitele vnímat a spolupracovat a která se má postupně zmenšovat. Nevidím na tom nic vymyšleného, pohádkového, nerealistického A opravdu to není jen tahle stránka a její "vymyšlená" teorie, jsou o tom i celé knižky například.

helps
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2011 17:47
- Nahlásit

Psíček

Jistě, že není nutně agresivní, ale proč to řešit od psa, pojmenovávat jeho chování apod, když problém je v psovodovi?
Abychom byli důležití a kynologičtí? Jiný důvod nenacházím. Jo ještě t může být taky hloupostí pisatele IMO.

No shodneme se na tom, že chování spustí psovod. Vím sama, že můj pes je schopný se procházet mezi davy ostatních bez problémů, když já to neřeším a nejsem nervózní a naopak umí vypadat jako agresivní potvora, když to nedám včas do kupy.
Nicméně myslím, že není od věci, když si o tom člověk může přečíst a dozví se jak to vyřešit jednou provždy, i když je to teda běh na delší trať. Asi to v článku nenazývali pravými jmény, bylo to tam podané spíš jako, že pes je ta mrcha co neposlouchá, nicméně postup vyřešení byl podle mě odpovídající.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2011 20:23
- Nahlásit

Psíček
Ale na základě vlastních zkušeností si snad člověk dělá názory, nebo si snad myslíš, že by měl dát na to co třeba někdo říká, řekněme v televizi, a protože je to známá osobnost, tak má určitě pravdu
Mám dojem, že tohle asi není ideální postup, jak dojít k vlastnímu názoru.
A po pravdě u mě to bylo právě přesně naopak, dřív jsem tvrdila, že v zásadě ten problém je hodně zveličován, lidi přehání, vždyť to zas tak hrozný není atd. atd. Pak jsem nějaký čas bydlela v Mostě... stačilo, víc nepotřebuju, v blízkosti mého součastného bydliště to taky není žádný med. Takže já v tomto ohledu vážne soudím jen na základě vlastních zkušeností.
A jestli jsem se někdy ptala proč? Sakra ptala a kolikrát, ale nikdy jsem nedošla k tvému - jak jsme si to udělali, tak to máme
helps
Ale já nikde nenapsala, že klikr je špatná věc. Chápu celkem dobře na jakých principech je jeho používání založeno a přijde mi to celkem logické, přesto však v něm nevidím pro sebe žádný přínos. Jsem přesvědčena, že stejného efektu lze dosáhnout i jinými postupy.
Nejsem zastáncem žádného zbytečného vycukávání atd. atd. na druhou stranu nehodlám psa přemlouvat, aby milostivě něco udělal. Pochopitelně je důležité, aby samotný fakt, že se jde cvičit (něco dělat) psa bavil, ale tohoto prostě lze dosáhnout i jinak a rozhodně si nemyslím, že by to trvalo týdny v porovnání s dnem pokud použiji klikr jak píšeš, tohle je myslím dost přehnané.
Ohledně zahraničních autorů, když se zeptáš nějakého zkušeného pejskaře (věnujícímu se řekněme třeba sportovnímu výcviku) každý ti řekne to samé. Američané prostě neumí dělat se psy (nejen američané a neglobalizovat prosím)
Ale tvůj názor jinak beru, nemám s tím žádný zásadní problém, myslím si, že je to prostě věc názoru, toho co a s čím člověk cvičí, úhlu pohledu na komunikaci, toho čeho chce člověk dosáhnout a preferovaných metod pochopitelně.
Já jsem tím chtěla především říct, že tato metoda podle mého názoru není ideální jako doporučení pro někoho, kdo řeší nějaký komunikační, nebo jiný problém se psem. Vyžaduje nejdřív základní znalosti této metody a schopnost ji přímo aplikovat od psovoda, což je problém, protože problém je třeba řešit ihned. Tedy je podle mého vhodnějí zvolit metodu, kterou se lze (aspoň v nějaké míře) učit, tak říkajíc "za pochodu". Ale znovu já nechci vůbec reagovat na tento konkrétní dotaz.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2011 20:43
- Nahlásit

Psíček
a ja v tom vidim prave tu naprostou pdoobnost s tim psem co je agresivni a musi se utratit, protoze kousl myho syna...
já tě chápu, vím o čem byla posledně řeč, ale tenhle příměr mi přijde trochu přehnanej, pořád se bavíme o psovi a o lidech.
Ano, z dlouhodobýho hlediska u člověka a z relativně krátkodobýho u psa, ale přesto mi to přijde jiný. Nějaký predispozice, tam podle mě jsou - u těch lidí myslím - a to dost velký, takhle jak žijou´, žili vždycky ( na úkor ostatních) a žijí tak všude, kde jim to tolerují. To, že jim je tenhle způsob života tolerován, protože se bojíme jako národ něco říct, aby opět neby nějaký problém "shora" , to už je zase věc jiná...

helps
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2011 20:56
- Nahlásit

Psíček
V tomto případě souhlasím. Vlastně jak jsem psala je to běh na dlouhou trať a v tomhle případě hlavně musí člověk přijít na to, jak uklidnit sebe! a pak psa. Nějak jsem nevěděla, co přesně jsi s tím měl za problém, ale teď už chápu co tím myslíš. Ale nevím, kde přesně to bylo, ale tam se řešil i právě pán, že vodítko funguje jak hromosvod a majitel na psa přenáší svojí nervozitu....bla bla hlavně když člověk používá hlavu, tak mu dojde, že jeho nervozita a napnuté vodítko = problém. Já jsem jen chtěla odkázat na stránky kvůli tomu postupu, nijak jsem neřešila, jestli tam vinu házejí na psa. Každopádně snad už si rozumíme ;)

Eldoguero
Tak určitě, nevidím důvod proč by člověk musel používat klikr pokud mu ta metoda nesedí a funguje mu jiný způsob. Jinak co se týče toho času, tak jsou opravdu věci - obtížnější triky, který myslím, že by bez klikru pes pochopil až po týdnu a více, kdežto s klikrem jsme to zvládli za 3-4 dny.
Co se týče tohodle problému a klikru, tak mě naprosto vyhověl, ale psala jsem, že chválit, odměňovat, když je pes v klidu samozřejmě může majitelka i bez něj. Nevím jestli znají klikr, tak jsem ho jen zmínila, protože vím, že s ním jdou věci rychleji a snáze. Nic víc, nic míň.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2011 21:31
- Nahlásit

helps
V poho já právě taky nevím jak na tom pani je proto jsem vůbec nechtěla reagovat.
Já vím, že s klikrem lze cvičit poměrně rychle - některé cviky - ale na druhou stranu jsem viděla psa, kterého klikr v podstatě dost rozptyloval. On to bral jako super hru, bavilo ho to, akorát, že to bylo dost na úkor přesnosti práce a to při vyhledávání drog je celkem zásadní problém. Pes naproti tomu pracoval naprosto perfektně, když páníček klikr u sebe něměl. Nevím proč k tomu došlo, nikdy jsem s klikrem nepracovala, proto nemužu říct v čem se dá chybovat, ale rozdíl byl opravdu očividný

helps
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2011 21:53
- Nahlásit

Eldoguero
To je zajímavý, ale je pravda co Psíček naznačil. Pro každého klikr není, opravdu to má svá pravidla... Ačkoliv tedy mě nenapadá v čem mohl udělat chybu zmíněný psovod od pejska drogisty, ale halt to taky každýmu asi nesedí

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2011 10:26 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit

Psíček
To máš pochopitelně pravdu a konstatoval jsi holý fakt, jenže když to vezmeme zase z řekněme "lidského" hlediska, pak - oni, jakožto národ původních kočovníků se kdesi usadili. Ano, zde se můžeme dohadovat jestli více, či méně dobrovolně, v tomto případě bych s tebou souhlasila, není a nikdy nebyl důvod je de facto uměle držet na jednom místě, když oni sami zřejmě ani nechtěli. Ovšem usadili se, tedy předpokládám, že se budou alespoň snažit dodržovat minimálně některá pravidla a zákony dané země.
Jenže právě ta snaha u nich chybí, oni nechtějí a nemají snahu a tohle si myslím, že prostě není práce nás ostatních, tohle je podle mě jen a jen v jejich hlavách. Pokud jsme někde udělali chybu,pak v tom, že jsme jim dali byty, baráky a další,kterých si nikdy nevážili a vážit nebudou, neustále do nich cpeme peníze horem dolem za nic. Že jako národ nejsme důslední a nechceme po nich alespoň nějakou produktivitu práce, ale jen sypeme a sypeme. Pak pochopitelně není důvod, aby si něčeho vážili.

helps
To určitě není. Netuším v čem byl problém, pes měl velice radostný projev, práce ho očividně bavila, ale soustředěnost, kterou nutně od psa drogaře (a jiného pachovkáře) nutně potřebujeme tam prostě nebyla. Pes byl v těchto chvílích dost nespolehlivý. Jakmile psovod klikr neměl, pes pracoval soustředěně a bezchybně, ovšem s nikoliv menším nasazením a radostí z práce.
Líbí se mi použití klikru třeba v Tanci se psem a podobných aktivitách, ale nedokážu si představit jeho využití třeba při obraně, při součastném zachování přesnosti, plného soustředění na figuranta, neohlížení se na psovoda a nekompromisnosti a razanci zákroků. O klasických stopách ani nemluvím.
Nehaním, nesoudím, jen pochybuji, protože si to nedokážu představit. Viděla jsem práci s klikrem několikrát, ale nepřesvědčilo mě to.
Jinak v zásadě souhlasím s Psíčkem

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2011 11:34
- Nahlásit

Psíček
Máš pochopitelně pravdu, ale já to stále vidím jako jejich mentalitu, jejich náhled na svět, jejich chování atd. atd. Rozhodně souhlasím s tím, že chyby jsme udělali právě v tom, že jsme jim spoustu věcí dali a nic za to nechtěli, to jistě. Na druhou stranu od lidí celkově očekávám jisté mentální schopnosti a tak předpokládá, že když někde (rozuměj u někoho doma) budu žít, tak prostě automatcky budu dodržovat JEHO pravidla, i když mi řekne - tenhle pokoj je tvůj - tak si v něm po večerech nebudu rozdělávat ohníčky, i když by se mi to moooc líbilo. A není třeba, aby mě desetkrát denně upozorňoval, že pravidla jsou ...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání