| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Zář 2005 09:50
- Nahlásit
Ahoj,
měla bych takový skromný dotaz. Máme 8 měsíčního rotvíka, a už asi měsíc a půl chodíme na cvičák. Cvičíme jen základní poslušnost jako je sedni, lehni, vstaň, ke mě, pusť a zůstaň. Jde mi teď o to, kdy začít s obranami. Někdo totiž tvrdí, že začít až je pes ovladatelný, na což si ale budeme muset ještě nějaký ten týden počkat. Někdo zase říká, že se má začít chvíli po tom so štěndo úplně přezubí, protože pak už je těžké se psem obrany začínat, někdy to prý nepůjde už vůbec. Tak teď nevím co je správné a kdy vlastně začít.
Kalliope
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2005 10:00
- Nahlásit
Anonymní
To mas tezky zaklady obran uz jste meli cvicit davno, ale je tam jedna vec jaky obrany snim chcete dfelat. Pokud sportovni (zkousky) tak muzete v klidu delat (pokud teda mate k dispozici figuranta ktery umi delat sportovni obrany se stenetem) pokud prakticky (sebeobrana) pracoval bych zatim jen na sebevedomi psa, loveckem pudu a na te ovladatelnosti. A zase Strasne zlezi na tom jakeho mate k dispozici figuranta.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Zář 2005 10:42
- Nahlásit
Aha děkuji za radu, popřemýšlím o tom, ještě se radši zeptám na cvičáku jak to tedy je. Nikdy jsem obrany nedělala, třeba ani pes na to nebude, cvičitelský ambice zrovna vysoký nemám, ale začínám po tom tak pokukovat a čubrnět nad tím co kdo dokáže se svýmpsem dělat. Takže v poslední době koketuji s myšlenkou, že možná nějaká zkouška ano. Zatím ale stojím nohama na zemi, a vím, že jako "psovod" na to zatím nenám. Budu se muset spokojit se základní poslušností a zřejmě i obranou ve "stylu sebeobrana" než sportovní obrana. Doufám, že jsem to napsala srozumitelně. Zkrátka nějaká ta zkouška mě láká, myslím, že vést psa tímto směrem by mě bavilo (snad i toho psa, doufám), ale žiju v realitě a domnívám se, že na to zatím nemám, a tak se spokojím i s dobrou poslušností ne zrovna podle z.řádu. Děkuji mockrát za odpověď
Kalliope
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Zář 2005 12:47
- Nahlásit
Trochu odvahy by to chtelo ...ja kdyz jsem si poridila prvniho psa...teda fenu mela jsem vse jenom okoukany a uspesne jsem zvladla 9 zkousek ....hlavne se nebat zeptat se zkusenejsich a hodne koukat....hlavne koukanim a premyslenim proc to zrovna tak a tak dela to casem pochopite
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Zář 2005 14:37
- Nahlásit
Děkuji mockrát za podporu, nicméně zatím to nevypadá, že by mi to nějak extrémně šlo, navíc už vím o třech zásadních chybách, které jsem udělala, ale třeba za dvacet let na tom budu lépe. Každopádně děkuji za odpovědi
Kalliope
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Zář 2005 16:12
- Nahlásit
A muzu se zeptat co to bylo za chyby??....a prisla jste na ne sama??...nebo upozornil nejaky zkusenejsi
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Zář 2005 16:40
- Nahlásit
no první nebyla zas až úplně moje, ale měla jsem zařídit aby se to dál nedělo. Netýká se tedy výcviku. Když byl ještě 4 měsíční, začaly ho strašně zajímat pohybující se nohy, a tak si začal hrát s botama, zrovna když jsme se dali do pohybu, pořád jsem ho okřikovala, trestala (vytahání za kůži), ale ostatní z toho měli děsnou srandu, no a samozřejmě to nemělo tímpádem žádný účinek. I když jsem jim stokrát vysvětlovala, že musíme být důslední VŠICHNI, bylo mi to skoro k ničemu. Většina poslechla, ale přítelovo tatínek z toho měl srandu a ještě ho dráždil. Dopadlo to tak, že mu to zůstalo dodnes, stačí ho sice okřiknou a nechátoho, ale nemuselo to vůbec být.
Druhá se týká cviku lehni. Je docela těžký a tak si nelehá klasicky jako třeba NO, ale vyvalí se na bok. Z počátku jsem byla ráda, že vůbec chápe co po něm chci a tak jsem ho nechala. Věděla jsem sice, že když jednou rotvíka jednou něco naučím, tak si to bude pamatovat, ale naivně jsem si myslela, že to snad nebude s přeučením tak´těžké. Hm je. Vyvaluje se pořád. Když si lehne přede mnou, tak ne, ale jakmile si lehne u nohy, tak se vyvalí jak prostitut, na cvičáku mi sice říkali, že to rotvíci dělávají dost často, kvůli tomu jak jsou težcí, a že je často bolí klouby, ale na základ toho problému jsem si zadělala sama.
No a třetí je honění zvěře. O rtw se tvrdí, že jim chybí téměř lovecký pud. Když mu bylo šest měsíců, viděla jsem na poli zajíce, tak jsem mu ho chtěla ukázat (ne aby ho honil, jen ukázat), no bohužel zajíc se rozeběhl a pes za ním, jak je náš pes línej, tak jsem nestačila valit oči. Přeběhl jedno pole, silnici, druhé pole až do lesa a to všechno v plný rychlosti. Nakonec se sice vrátil, ale běhání za zajícema se mu nějak zalíbilo. Bohužel.
Takže ve dvou případech se ani tak nejedá o výcvikové chyby, jako spíše chyby ve výchově, zaviněné mou blbostí a neprozřetelností. Jestli to takhle bude probíhat i ve výcviku, tak se máme na co těšit.
Kalliope
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2005 16:53
- Nahlásit
Anonymní
Potesim Ta, ja mam fundlaka, tazsi pes ako RTW, ale... Jednu z tych chyb mal aj on. Vyvalovanie. Ja som tomu nevenovala velku pozornost, ved pes lezi. Potom ma vsak na cvicaku zacali za to gezovat, tak som si povedala dost, staci. Prevychova bola uplne jednoducha. A to taka, ze psovi sa spravi tzv. mantinel Ako zavelis lahni, chod s nim do lahu aj ty a to tak, ze si cupnes, psa si opries o nohu a druhou rukou mu nedovolis vyvalit sa z opacnej strany. Pes je akoby v koji a tak nema inu moznost, len zostat lezat ako sfinga. Hugo to uz pochopil. Hoci aj teraz sa tu rozvaluje a sam od seba si nikdy ako sfinga nelahne, na povel lahni zalaha tymto stylom. Takze hlavu hore.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Zář 2005 17:08
- Nahlásit
Jo RTW jsou takovy vycurankove a chce to daleko vic trpelivosti nez treba z NO ....zrovna tady u nas je jeden chovatel ktery se zabyva jen timhle plemenem a ten snad nevynecha jedinej den vycviku ...docela ho obdivuju ....myslim si ze je ten vas pes jeste mladej a takovy okusovani nohou ho brzo prejde ...ale chybama se clovek uci
|
Pavel
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2005 18:27
- Nahlásit
Ahoj, nechci dělat chytrého, nebo příliš radit. Ale začni už těď s těma obranama a to hned! Pro začátek si vezmi hadr a hraj si s pejskem na přetahovanou. Pejskovi dej vždy vyhrát a při přetahování mu po chvíli hadr nech. Ať si pohraje. Časem vyměň hadr za peška a pokračuj stejným způsobem. Hlavně buď na pejska vždycky laskavá, ať si nespojuje kousání s něčím špatným, protože by kousal ze zlosti a ne z radosti. Pak přejdi na rukáv. Někteří pejskové koušou i na psovoda a nebývá to vždy špatné. Do budoucna budeš ale potřebovat zkušeného figuranta. To je základ veškerého cvičení. Halvu vzhůru-pejsci ze všeho nejraději koušou.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Zář 2005 10:58
- Nahlásit
Jo jo děkuji za rady a povzbuzení. S tím ležením, uvidíme, jakmile ho totiž chci narovnat tak vstane. Navíc druhý problém je, že je hrozně línej, teda jak bych to řekla. Prostě dám sedni a on sedne ale za chvíli si lehne, ne proto, že by si to chtěl třeba zjednodušit a nečeká na povel lehni, dělá to spíše z toho důvodu, že ho nebaví sědět, pač je to námaha a není to tak pohodlný, tak si kecne a leží. Někdy jsem z něj na větvi, no ale mám ho ráda i tak.
S těmi obranami. S hadrem už to zkoušíme - s takovým tím přetahovadlem. Něchám ho, ať to zkousne pořádně, aby to nepouštěl a říkám drž. Pak ho nechám vyhrát chvíli ho s tim přetahoadlem nechám a pak znova. U toho zkoušíme i povel pusť, což mu docela jde (teda 8 případů z deseti, ale celkem O.K.). Doufám, že to snad půjde.
Zrovna včera jsme zkoušeli na cvičáku obraty. No vysvětlovali mi to tam asi půl hodiny, ale byli trpěliví, to se musí nechat . Chvíli to trvalo, než jsem to pochopila - no trošku dýl, ale vim jak na to. Zezačátku jsme se tam s Píďou motali jak vítr v bedně, ale už to chápu, tak snad se to pravidelným cvičením zlepší, někdy si připadám jak naprostej analfabet.
Děkuji mockrát za rady a pomoc.
Kalliope
|
maja
|
# Zasláno: 5 Zář 2005 12:26
- Nahlásit
Chtěla bych se zeptat, jak a čím vším se u psa dá zvednout sebevědomí a jak zabrnkat na notičku kořistnického pudu? Trošku upřesním. Mám feňuli, se kterou jsme zpočátku dělali základní poslušnost doma a o návštěvě cvičáku a následně i nácviku obran (ne žádné zkoušky) jsme začala uvažovat až po roce psa, kdy jsem to zpočátku prokládala výstavami (oboje je ve stejný den), takže jsme obrany dělali všeho všudy 4x (pak jsem musela přestat kvůli mým problémům se zády), ale teď bysme zase chtěly začít chodit. Při prvních obranách si nekousla, jen šla po figurantovi, při dalších už vzala kabelku. Ale jak jsme to netrénovaly od mala, tak prostě se zakousne a drží, ale jakmile figurant pustí, pustí i ona a jde znovu po figurantovi, kořist jí vůbec nezajímá. Když se přetahujeme doma, tak ona když "vyhraje" tak s kořistí neutíká pryč, jde zase hned za mnou a šťouchá do mě, a chce se přetahovat dál. Co s tím? Poradíte?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2005 14:01
- Nahlásit
maja
jak se bude chovat kdyz si s ni budes na place hrat s hadrem ty?
Zmeni se jeji chovani kdyz bude na place v klidu stat oblecenej figurant?
Jak se chova fena k cizim lidem?
Jake ma zkusenosti figurant?
Zkus se zamyslet a odpovedet na tyhle otazky. metodiky jsou, ale ne vsechny se daj pouzit a nekazdej figurant je bude chtit, nebo umet delat. Ono to da docela dost individualni prace.
|
maja
|
# Zasláno: 5 Zář 2005 14:18
- Nahlásit
Tchor
Co myslíš tím na place? Jako na cvičáku v kruhu? To nevím přesně, to jsem nezkoušela, ale doma a na zahradě, když se s ní přetahuju, tak prostě s hadrem, kůží či jakoukoli jinou hračkou v hubě do mě šťouchá a chce abych si ho vzala do ruky a opět se s ní přetahovala. Figurant v klidu jí nevadí, oblečenej kolem ní normálně prochází, ňafat začne až když začne "bláznit". Fena se chová k cizím lidem dost odtažitě, je nedůvěřivá - má to i v povaze plemene, ale jak kde. Venku by se od cizího pohladit nenechala, na výstavě si jí může hladit kdokoli. Jaké má figurant zkušenosti to nevím, já jsem úplný začátečník, nepoznám to. I jsem se už tady na foru ptala jestli někdo nezná kvalitní figuranty z okolí Plzně, ale nikdo ani nikoho nezná.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2005 14:32
- Nahlásit
a co máš za plemeno ? A co myslíš tím "vzala kabelku" ? Mohla bys nám stručně napsat jak vypúadá nácvik obran u tebe na cvičáku ? Jak se jmenuje figurant na kterého koušeš, pokud nevíš, tak alespoň napiš na jaký cvičák chodíš. Jinak "na place" znamená na cvičáku tam kde se cvičí, tedy nikoliv klubovna, kotce... a další zázemí, ale prostě plac
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2005 15:55
- Nahlásit
maja
Vyzni to blbe , ale bohuzel mam pocit ze jediny co by mohlo pomoct je vymena figuranta.
ja osobne bych zacal tim ze prestanu chodit do "kruhovky" neb pro takhle se chovajici zvire je vysoce skodliva. Pokusil bych se domluvit s figurantem aby cvicil individualne a to tak aby prace psa byl lov nikoli obrana. U takovehleho psa se mi docela osvedcilo nechat ho rozblbnout na hadr (uvazany na cca 3m dlohy snure) psovodem ktery v ramci hry preda prvaz do ruky figurantovi. figurant, ale musi presne vedet co ma delat a kolik muze psa zatizit a kdy presne prohrat, je to docela veda zalezi na zkusenostech figuranta a jeho ochote se stim delat. Je to v kazdym pripade prace na dlouhou dobu a nesmi se delat chyby, ani na strane psovoda tak hlavne na strane figuranta. Psa je potreba presvedcit ze obrana je skvela hra ze ho nic neohrozuje a ze kazdou situaci hrave zvladne.
ono udelat mladeho psa a zvlast psa jez na tom neni se sbevedomim nejlip zdaleka kazdej figurant neumi.
U Plzne osobne znam jednoho figuranta ktery toho umi docela dost, ale bohuzel vim akorat ze se jmenuje Lada a je na cvicaku ve Stodu.
|
maja
|
# Zasláno: 6 Zář 2005 08:21
- Nahlásit
Tak zatim dík za rady, zřejmě zkusim obejít i jiné cvičáky a kouknout se, jak to dělají tam. Chodila jsem do Starého Plzence, bohužel ten Stod už je od nás dost daleko, ale i tak díky moc, kdo ví, třeba jednou, zas na druhou stranu, když to nechci dělat nijak profesionálně, možná by bylo lepší s tím přestat úplně. Chtěla jsem to zkusit, protože jsem slyšela, že to psy dost baví. Známá co chodí v Praze k Pavlovi Urbanů mi sice říkala, že pes jí taky nejdřív kořist pouštěl a šel po figurantovi, ale to je zkušený figurant, jak už jste tu psali, že to je dost důležitý a ten vřejmě věděl co s tím. Jo, ještě pro upřesnění, myslíte tedy že mě či sebe před ním brání i když se mi třeba stalo tohle: Před obranami je pauza a my k obranám přišly pozdě. Všichni už byli na place a já teprve přicházela, začala si odkládat tašku u vchodu do areálu a tak 50 m od nás v kruhu začal figurant dráždit psy, nás v podstatě vůbec neohrožoval a ona mi na něho vtáhla (já to vůbec nečekala, takže jsem sebou majzla a opravdu mi tam k němu vtáhla)? A ještě jeden příklad výuky figurantů - nás se to tentokrát netýká, jen pro obrázek, jak to dělají. Je tam jeden mlaďoch, roční NO, který na figuranta vůbec ale vůbec nereaguje. Prostě ani neblafne. Tak ho zkouší dráždit na ruku tak, že ho jakoby provokuje rukou aby ho pes kousnoul, pořád tou rukou doráží na čumák. Je to správné? Ta kabelka je takový jutový polštářek s úchyty po stranách, já myslela, že se tomu tak říká všude.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2005 08:54
- Nahlásit
Tou kabelkou tedy myslíš klínový pešek, nebo taky klíňák, hmm kabelka, hezký název
Jinak dráždění psa rukou tak jak popisuješ je celkem normální věc, ovšem záleží kdy a jak je použita, to bych musela vidět. Taky jde o to kdy s tím pejsem začali cvičit, jestli jako se štěnětem, je to divné, jesli ale to byla jedna z jeho prvních obran, mohlo by to být normáln. Po netu, aniž bych viděla jak se chová daný pes a daný jedinec, nemůžu říct jestli je to dobré nebo špatné, to prostě konkrétně u obran nejde. Neexistuje jeden mustr jak naučit psa kousat, každou jednotlivou obranu musíš přizpůsobit chování a psychice psa.
Jinak sice jsem nikdy neviděla výcvik na cvičáku ve St.Plzenci, ale vzhedem k tomu, že se tam každoročně pořádá soustředění mládeže a různé jiné akce a je to domovský cvičák p. Zábranského, nemyslím si že by zrovna tady měli špatné figuranty nebo neuměli vést výcvik, naopak, myslím, že je to dobrý cvičák.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2005 08:59 - Změnil/a: Eny
- Nahlásit
Jo ještě něco, nemůžeš předpokládat, že se naučíte kousat hned, ráz na ráz, kvalitní obrany jsou "běh na dlouhou trať". Jedna z metod co 100% vedou k cíli je vybrat si jednu metodu a u té vydržet, tím, že budeš neustále něco zkoušet a měnit, docílíš akorát toho, že bude mít pes v hlavě guláš a nenaučíš ho nic. Tzn. dobře si promysli, co, proč a za jakým účelem chceš psa naučit a teprve pak se o to snaž. Je velký rozdíl připravovat psa na závody, do praxe nebo jen tak prostě kousat.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2005 09:50
- Nahlásit
Eny
Jinak sice jsem nikdy neviděla výcvik na cvičáku ve St.Plzenci, ale vzhedem k tomu, že se tam každoročně pořádá soustředění mládeže a různé jiné akce a je to domovský cvičák p. Zábranského, nemyslím si že by zrovna tady měli špatné figuranty nebo neuměli vést výcvik, naopak, myslím, že je to dobrý cvičák.
Bohuzel mam jine informace , je tam nekolik skupin a moc nespolupracujou
Jo ještě něco, nemůžeš předpokládat, že se naučíte kousat hned, ráz na ráz, kvalitní obrany jsou "běh na dlouhou trať". Jedna z metod co 100% vedou k cíli je vybrat si jednu metodu a u té vydržet, tím, že budeš neustále něco zkoušet a měnit, docílíš akorát toho, že bude mít pes v hlavě guláš a nenaučíš ho nic.
Je vzdy lepsi zmenit metodiku a zacit od zacatku nez pouzivat furt jednu spatnou (samozrejme ze do urcite miry). Tvrdim a stale tvrdit budu ze u sebeobrane pretaciveho psa bez vysoke sebeduvery je kruhovka zhouba. Zaklad veskere obrany je lov nikoli sebeobrana agrese.
Tzn. dobře si promysli, co, proč a za jakým účelem chceš psa naučit a teprve pak se o to snaž. Je velký rozdíl připravovat psa na závody, do praxe nebo jen tak prostě kousat
Zaklad je u vseho uplne stejnej dostat do psa co nejvice sebeduvery a chut delat ikdyz to drhne. dokud tohle neumi neni mozny pokracovat dal adeli se to az potom.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2005 10:04
- Nahlásit
maja
Tchor
tak vidíš, toto je příklad nade vše, co osoba to názor
A který z nás dvou má pravdu, to ti nikdo neřekne. Netroufám si říct, že jí mam já, ale stejně tak neříkám, že jí má Tchor.
Shrnuto, vyber si figuranta, který ti vyhovuje a pro začátek s ním cvič. Nedej na pomluvy, udělej si obrázek sama.
PS: to Tchor, alespoň s tímhle souhlasíš ??
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2005 10:13
- Nahlásit
Eny
Naprosto
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2005 10:25
- Nahlásit
maja
jedna vec je dana, dokud nebudes mit dost zkusenosti aby jsi dokazala si sama vezt figuranta a dokazala figurantovi presne rict co chces a proc to chces tak se musis spolehnout na to ze on vi co dela a proc to dela. Jak pise Eny vyber si v okoli figuranta za kterym budes pravidelne jezdit a nech se od nej vest. Ale ten vyber je to nejdulezitejsi takze si ho dobre rozmysli. Pouzivej zdravej selskej rozum. vetsina dobrejch metodik neni od pohledu nesmyslna. Vybranej figurant by ti taky mel bejt schopnej vysvetlit proc dela to co dela a co tim chce docilit.
|
maja
|
# Zasláno: 6 Zář 2005 10:36
- Nahlásit
O.K. je jasný, že výběr je na mě a zřejmě než půjdu na další obranu s hafuší si zkusím s figurantama promluvit a uvidím, co mi doporučí. Ale dá se podle vás nějak napomoci (třeba nějakým tréninkem doma) k rozvíjení kořistnického pudu, když jsme to s ní od mala nedělali? Jak už jsem psala, ona když něco vybojuje, tak s tím provokativně stojí proti mě (nebo dokonce s tím v hubě do mě šťouchá) a čeká na další hru. Nejde si tu kořist jakoby někam odnést (tak by to správně mělo být, jo?)
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2005 10:41
- Nahlásit
Maja - úplně tě jako začínají pejskař chápu, mně trvalo rok než jsem si vyselektovala figuranty a to byli všichni co figurují závody atd., zkušení, ale i tak je mezi nima velký rozdíl a pochopíš to časem když si s tím dáš tu práci a budeš na obrany chodit, budeš se dívat jak to kterej figurant dělá, budeš poslouchat co kdo říká, i ty pomluvy si poslechni, i to jak jeden figurant shazuje práci jinýho figuranta, prostě oči, uši otevřený, bav se o tom s kolegama pejskařema... sleduj vlastního psa jak reaguje... mně to taky časem došlo co a jak, co je důležitý, ještě i dnes mám z toho občas schízu, už jsem totiž s pejsou někam došla, tak si ten náš začátek obranářské kariéry nechci pokazit, opravdu to není tak lehký jak se zdá, pokud to chceš dělat pořádně. Takže jdi do toho, neboj časem ti to do sebe začne zapadat, ale chce to hodně toho objezdit a věnovat tomu dost času. Já jsem do toho šla hlavně proto, že jsem ode všech slyšela jak mám super kousače, jinak bych se kvůli tomu co jsem slyšela v kuolárech (těch pomluv a házení špíny...:down na to snad i vyprdla. Ale byla by to škoda. Ty psy (většinu teda) to fakt strašně baví! Jinak jsem úplně z druhého konce republiky, tak ti konkrétně poradit nemůžu, jen jsem tě chtěla podpořit a taky každý řekl, udělej si úsudek no jo, ale jak když jsem věděla prd no prostě to chvíli trvá než si na to člověk přijde, bohužel (pro toho prvního psa).
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2005 10:43
- Nahlásit
maja
Ale dá se podle vás nějak napomoci (třeba nějakým tréninkem doma) k rozvíjení kořistnického pudu, když jsme to s ní od mala nedělali?
Da se toho doma naucit a rozvijet strasne moc (kdyz to prezenu tak se da doma udelat cela obrana, ale musis vedet jak na to, neda se to popsat na netu bez znalosti tebe a tveho psa. Ja bych dela to co jsem ti popisoval vis s tim hadrema na snure. pokud se ti podari ze se pes bude v klidu pretahovat s figurantem tak mas skoro vyhrano.
|
maja
|
# Zasláno: 6 Zář 2005 10:52
- Nahlásit
Tchor
Tak díky moc všem. Za podporu i názory. Já se tam s nimi zkusím domluvit a pak se uvidí. U nás je to asi (tedy možná jen dle mého nezkušeného názoru) o maličko horší v tom, že mám molossa - kaníka a u těch se nějaká křivda či špatné zacházení velice, velice těžko napravují. Všechno si strašně dlouho pamatují. Tak snad to moc nespackáme.
|
maja
|
# Zasláno: 6 Zář 2005 10:54
- Nahlásit
Tedy mělo tam být Tchor, Eny,
Denisa. Prostě díky všem.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2005 13:44
- Nahlásit
maja
víš,já se bojím jedné věci...že umět udělat Cane Corso do sportu se musí umět od mala...že učit se to na něm za chodu psovod i figurant nepovede k dostatečně přesvědčivým výsledkům...a netuším,kolik "korsovacích psů" v naší republice je krevně vedených na sportovní povahy,obávám se že se tady chovají na výstavy...
Viděla jsem webovky Američanů,co to chovají na IPO,dělali to s nima klasicky,co se dalo poznat,viděla jsem s nima i fotky kousání na celotělový oblek,vypadalo to hodně přesvědčivě...ale ti lidé ví, jak oslovit vybraný prckouny a směřovat je k podpoře žádanýho projevu...
Já mít tvoje zvíře,vzala bych ho od začátku jako štěně přes kůži na laně,a nechávala bych ho si s ní hrát s lidma,kterým důvěřuje,aby neflákla s kůží a neočesala je do živýho za drzost ,hlavně bych jí nedráždila do sebeobrannýho postoje,a vedla bych jí k tomu,aby si zkusila s figurantem hrát.Bez kruhovky,bez biče,prostě jen tak na plac s figurantem a prostě si s ní hrát,hladit jí při tom a všechno je jen legrace....třeba se čuba přidá.Třeba taky ne,kdo ví...molossové nejsou zas až tak vstřícní vůči cizím dotěrům...tohle se ale do sportu musí udělat s miminkem,co si to nechá líbít...a prostě ho naučit si hrát.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2005 13:49
- Nahlásit
maja
ad nošení kořisti-hele to se taky vyvíjí v čase....můžeš to mládě učit,což taky dělám,ale to zvíře prostě nemusí chtít a chce třeba někam zalízt a soukromničit si tam...nebo nechce pomůcky jako kořist,bere ten střet s cizím člověkem natvrdo,ne jako hru,a chce ho zdeptat,ne si odnýst"kabelku"....molossové jistě nejsou vrození kořistníci jako třeba malinušky...
Mě se to nošení kořisti zpět k figurantovi udělalo u jedný dobrmanky "samo",ve dvou letech,prostě najednou místo soukromničení si nad úlovkem a zlobnejch xichtů začala nosit rukáv zpátky figurantovi a cpát mu ho... ale skutečnost je ta,že jsem jí tuhle alternativu pořád nabízela,až jednoho dne jí čuba přijala za vlastní.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2005 16:15
- Nahlásit
maja
jedeš na výcvikovej víkend? Chce to hlavně klid - já si Altara zprasila (že Tchoři?) a teď ho dáváme od zimi do kupy - už je to mnohem lepší, ale pořád má občas úlety. Radši nedělej nic, než aby sis ho zkazila, když se ti nebude cokoli z figurantovi strany zdát, tak obranu ukonči a pak se ho vyptej proč zrovna tu věc dělal, když se ti odpověď nebude zdát, tak se na něj vykašli úplně. Mě se třeba až teď v létě podařilo, že si Altar kořist nosí a nesnaží se jí na místě zamordovat, i když ještě teď má pro všechny nepochopitelné záchvaty samovynervení. Jestli se uvidíme na víkendu (pořád řešim, jestli jet, potom co mi teď proved ), tak pořádně pokecáme
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2005 09:07
- Nahlásit
birma
co vám tam zase vylezlo za zradu?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2005 09:32
- Nahlásit
Sali
Teď ve výcviku nic - moc se vylepšil, akorát mi předevčírem vyskočil z okna z druhýho patra, tak jsem se o něj bála, ale je naprosto v pohodě ( prostě blbci mají štěstí)
|
maja
|
# Zasláno: 7 Zář 2005 10:05
- Nahlásit
birma
No zrovna jsem se chtěla zeptat, co ti Altar vyvedl, tak už to vim. No to měl tedy pěkný štígro. Na vývcikáč nejedem, prostě je toho nějak moc a sponzoři žádní. Minulý víkend jsme byli v Boleslavi a ten další víkend máme v plánu ty Želízy, tak nevim, kde bych ty prachy pořád brala. A ještě to "povzbuzení" ohledně cen za benzín pro motoristy.......
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2005 10:06
- Nahlásit
maja
to mě mrzí, myslela jsem že pokecáme a ono to vypadá, že tam budem za corsy skoro jediný....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2005 10:43
- Nahlásit
maja
ještě k tomu zvedání sebevědomí-to je taky trochu konsensuální kategorie,
ono je něco jiného zvedat sebevědomí normálně postavenému mladému zvířeti,co prostě jen roste věkem a zkušenostma,čili jen pomáhat vhodně sestavenýma situacema něčemu,co jde stejně nahoru,a dát si majzla aby to člověk zbytečně nesrážel,prostě normální příprava mladýho spor´táka,
a něco jinýho je dělat s vrozeně nedůvěřivým zvířetem,co má samo v sobě zakopanej problém a cítí o sebe strach,a chová se pak z hlediska okolí i sebe trochu nevypočitatelně-přesně podle toho,jak moc se v tu kterou chvíli cítí ohrožený...to nebude chtít každej dělat,a z těch co to chít budou,to nemusí každej umět...
Obávám se,že to je hlavně věc psovoda,ten musí psa dostat ve vztahu k okolí na normál,odblokovat strachový zábrany,umět přesně instruovat okolí,co má a nemá dělat...to nevyřeší figurant,ten musí přijít k rozpracovanýmu a být do toho přesně zapojen...
|
maja
|
# Zasláno: 7 Zář 2005 12:44
- Nahlásit
Sali
Ta má otázka zvedání sebevědomí spíše navazovala na to, že v tom počátečním dotazu a následných odpovědích na něj se mluvilo zatím o zvedání sebevědomí, atd..., tak mě jen tak zajímalo čím vším se např. u psa dá zvednou sebevědomí.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2005 16:26
- Nahlásit
maja
jednoduše-každým úspěchem,každou výhrou,každou pozitivní zkušeností...chce to k tomu mít zviřátko co na to má,a pak ho vést jen nahoru...je to taky v tom,že plánuješ trénink tak,aby se zviřátko nezradilo,krok po kroku zvládá těžší a těžší podmínky a učí se si věřit,že na to má...
Málokdo ví,jak snadno se ztratí sebevědomí na stopách,snáz než na obraně...stačí dvakrát třikrát zatlačit nad možnosti psa,dát mu najevo nelibost za to,za co on chudák vůbec nemůže...kočírovat ho tam,kde stopa není,nevěřit mu....a nemáš to čím srovnat,není to kousání,kde pes couvne,ale dobrý figurant zahraje strach a popotáhne ho zpět...
Sebevědomí se buduje nejdřív ve vlastní smečce v páru pes-psovod,a dál jdete jako dvojice,kde jeden drží druhýho a vice versa...trénink se plánuje hlavou a šije se malýmu na míru,tvaruješ si prcka na ruku jako rukavici,a vždycky musíš být fér,jinak to můžeš zabalit...není nic horšího než začít cvičit a nebýt přitom sehraná dvojice...
Marjápano já už vůbec nevím jaký to bylo když jsem začínala pejskařit...to už je tak dávno... jestli hovořím nesrozumitelně,asi nemám na to vcítit se do,lidí,co nejsou stejně praštěný jako já a nemají podobný zkušenosti...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2005 00:59
- Nahlásit
Ja by som sa chcela spytat, ci je spravne-nespravne oducat psa, ktory, ked sa jasi chyta ma za rukav, pripadne celu ruku na predlakti. Zatial som s nim obranu necvicila, ani neviem, ci budem, to je problem. Robi to len pocas hry, na povel dost s tym prestane. Nerobi to cudzim, iba mne s priatelom. Ak by mal klby v poriadku, tak by som nebola proti, keby som sa s nim ucila aj ja ako treba obranu cvicit.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Zář 2005 14:11
- Nahlásit
no s tím má taky problém. Obrany ještě sice necvičíme, ale pes je jak šálenej na nohy a na rukávy. Nechápu kde se tohle naučil. Pokaždý mu důrazně řeknu FUJ, nechá toho, ale nechápu proč s tím vůbec začíná. Když je to v rámci rodiny, budiž, psa okřinu a je to, ale když to včera zkusil na známou ze cvičáku, byl rozjívenej a asi si chtěl hrát, ale na cizí to nemá co dělat, okřikla jsem ho a byl klid ale známá má z něj teď takovej blebej pocit a není to jako dřív, moc mě to mrzí, nevím proč to ten pes dělá, jestli si chce hrát, nebo je to projev agrese......
Kalliope (nejde se mi zareg¨istrovat, tak se podepisuju takhle....)
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2005 14:36
- Nahlásit
U nas to urcite prejav agresie nie je. Fundlaci maju zafixovane brat ludi za zapestia. Preto ma prekvapuje, ze mi bere cele predlaktie do papule. Obcas su z toho modriny fakt neviem, ci to mam dorazne zakazovat, alebo iba spovelovat
|
T.Aramis@seznam.cz
|
# Zasláno: 26 Říj 2005 17:02
- Nahlásit
Zdravím!
Jedna moje známá má NO fenu asi 1,5 rokú starou,chce dělat obranu,už jí dělá i v kruhu,fena někdy štěká a někdy si kousne na hadru,ale pak jí hned pustí.Ja jí má naučit,aby se o hadru přetahovala?Někdy o hadru nejeví zájem.Dá se s tím něco dělat?Poradíte mi?Děkuji.
Gabina
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2005 08:39
- Nahlásit
T.Aramis@seznam.cz
figurantů je tady mezi námi co sem koukáme dost,žádný se nevyjadřuje,asi ví svý.....
Můžu bejt hnusná? Ta čuba bude mít problém a dost velkej,chce to ho přesně definovat a podle toho řešit,to se musí na place s figurantem,co se specialisuje na problémový psy,ne se svazovým figurantem,co se posnaží kolem psa jednou dvakrát a na rovinu vám poví kupte si proboha zvíře,co to dělá samo od sebe,a připravujte ho od mala pořádně,aby se s tím dalo něco pořádnýho dělat...
Skutečně pokud chce vaše známá dělat sport,musí si k tomu vybrat zvíře,co to chce dělat taky,a ještě ho k tomu musí od mala správně navádět....rok a půl starý zvíře NO s odpovídající povahou a odpovídajícím přístupem od mala kouše na rukáv klasický hladký a krátký šetrný protiútoky na zvedání sebevědomí......
|