| Autor |
Zpráva |
kachna_
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2010 23:43
- Nahlásit
Mám doma víc psů a chci dva učit pomocí klikru, jak na to?
- učit jen venku, kde necvičící nemůže klikr slyšet?
- koupit jinozvučný klikr?
- naklikávat společně?
díky za nápady
|
Indy
Člen |
# Zasláno: 29 Srp 2010 14:07
- Nahlásit
Musíš mít dva klikry - jeden pro psa A, druhý pro psa B. Naklikat je pochopitelně zvlášť. Pes se tak naučí, který klikr je ten jeho a nebude reagovat na klikr psa druhého
Každý klikr, i když je od stejného výrobce (stejné barvy apod.) má vždy trochu jiný zvuk a pes, protože slyší mnohem líp než my, si ten svůj snadno identifikuje.
Dá se myslím koupit i dvoj-klikr - tj. klikr se dvěma tlačítky, ale nevím, jestli se to dá koupit i v ČR.
Rozhodně nenaklikávej oba psy najednou! Každý ať má svůj klikr, Jinak se ti může stát, že sleduješ jednoho psa, který udělá něco dobře a ty klikneš, zatímco druhý pejsek provádí nějakou lumpárnu, čímž bys mu vlastně potvrdila správnost lumpárny
Ze začátku cvič rozhodně odděleně, aby si pes navykl na svůj zvuk. Až začneš cvičit s oběma klikaři, tak zkoušej nejdřív jednoduché věci a ty odklikni,,,, Každopádně bude to hodně náročné - musíš se soustředit a nesmíš si splést klikr.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 29 Srp 2010 16:17
- Nahlásit
Já používám pro oba psy stejný klikr (resp. více klikrů). Naklikávám každýho psa zvlášť, ale teď, když už (dávno) chápou princip, sice samozřejmě trénuju s každym zvlášť, ale druhej je odloženej klidně poblíž a chápe, že se nekliká jemu.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 29 Srp 2010 18:32
- Nahlásit
kachna_
používám taky stejný klikr pro víc psů, při klikru dotyčný jedinec ví, že se soustředíme na práci společně, a vždycky ten který pes ví, že se pracuje zrovna s ním. Další jsou odložení nejlépe v odkládačce, na úvazu nebo v jiné místnosti - slyší sice, že se s klikrem pracuje, ale taky zároveň ví, že nepracuju s nimi
zezačátku mi to hodně chtiví trochu řvali, ptže chtěli taky - teď už ví, že na ně prostě dojde řada a je klid.
Ale je fakt, že klikr nepoužívám na docvičení smečkových věcí, tam už jen přenáším naučené, nebo resp. na základě naučeného vytvářím nové pravidlo... tam už si klikrem nepomáhám, protože tam už "pracuji" se všemi zároveň...
|