| Autor |
Zpráva |
Mika
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2010 19:12
- Nahlásit
Prave som na fore narazila na tento clanok:
http://mujpes.cz/clanek.p hp?id=110
a normalne sa mi dvihol krvny tlak. Tato pani, udajne chovatelka tvrdi, ze, citujem:
"štěně v růstu až do věku cca. 18 měsíců NESMÍ LÍTAT, absolutní je zákaz běhu u kola, agility, skoky, překážky, schody, lítání s jinými psy, s dětmi, za aportem. NEEXISTUJE!!"
a este:
"Když připustíte výše zmíněný pohyb, máte velkou pravděpodobnost invalidního psa již ve 2 letech, potom nastupuje absolutní zákaz pohybu, bolesti, léky, operace, utrpení. Ze psa je kulhající invalida."
A na zaver:
"Tedy až do 18 měsíců minimálně pěkně všechno pomalu a v klidu. Tak nejlépe 3x denně 1/2 hodinky, procházka, v klidu bez lítání, čmuchat, kousat klacík, hrabat a skvělé je lehké plavání (to je přece rehabilitace i pro lidi). Nohy nesmí být vahou těla příliš zatěžovány. Jakmile by pes začal divočit, vzala bych ho na vodítko. Naše štěňata jsou jen po půlhodinkách na dvoře a to ani ne spolu, protože začnou divočet téměř vždy. Pěkně odděleně, to si potom jen tak pocházejí, hrabou myši, přesazují kytky a koušou klacíky, maximálně pár metrů proženou kočku a dost. Hlavně spoustu klidu a odpočinku."
Takze to zhrne. Stena nesmie behat, nesmie skakat, nesmie sa hrat s inymi stenatami, inak budem mat do dvoch rokov kulhajuceho invalidu. Tak to idem svojmu dva a pol rocnemu zlatakovi oznamit, ze ma okamzite padnut a uz nevstat, pretoze od desiatich tyzdnov veku, ako som si ho vzala neustale beha, skace, aportuje a robi vsetko, co ma hrave stena a mlady pes robit.
To by ma zaujimalo, ako pani svojim psom buduje svalovu hmotu, ktora je tak dolezita pre mensiu zataz klbov. To si vazne niekto mysli, ze je normalne drzat psa 18 mesiacov na voditku??? A co socializace? Stenata co su na zahradu pustane samostnatne, aby spolu nedivocili? To je fakt uchylarna.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2010 19:31
- Nahlásit
Mika
Clanek je z roku 2001. Treba uz svuj pristup nesmyslny prehodnotila, stejne jako rady k vyzive psu. tam jsou tez perly. http://mujpes.cz/clanek.php?id=109
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2010 19:51
- Nahlásit
Mika
Taky jsem to četla, už je to teda dávno..A mávla jsem nad tim rukou a jen se usmála..
Vlastně mi taky trochu bylo líto těch štěňat, co ta paní doma má..
|
inari
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2010 19:58
- Nahlásit
No ja bych to viděl, spiše všeho z mírou. Extremy "oběma" směry je blbost!
Ale je jasný, ...že u štěňat ( u většího plemene zvlášť) v prvním roce je důelžíté dbat a dávat pozor na zatěžování kloubu,.. a je dobré! Neběhat do schodů a ze schodů,nesmyslné neskakát a vyskakovánt,.. taky nic moc! Ale běhání na louce v dobrém svažitém měkčím terenu,..dobrý a potřebný .
O tom, že vyživa je v tomto období tok je jasný.
Takže já bych ten zákaz běhání, skákaní, schody, atd,.. bral asi tak.
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2010 20:02
- Nahlásit
Mika
S tim bēhánim u kola bych souhlasila ale, to nám rikal i vet ortoped. Jinak presnē tento režim mēl muj Rambik, ale ten maá za sebou 3 operace DLK.
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2010 20:14
- Nahlásit
inari
Samozrejme, ze vsetko s mierou... ale to co pani popisuje je teda pekny extrem. Samozrejme ze stena nebudem nutit behat u kola, skakat ci chodit tri poschodia dva krat denne nahoru aj dolu. Ale co vyrastie zo stenata, ktory prve dva roky nie je pusteny z voditka, nesmie sa hrat s inymi psami a jeho denny rezim predstavuju tri prechadzky á pol hodiny? Ak taketo rady publikuje ako som spravne pochopila chovatelka retrievrov, tak co si ma z toho odniest clovek, ktory takychto ludi berie ako autoritu?
Inak, netusila som, ze ten clanok je tak stary. Na tom fore na mna vybehol hned na prvej stranke, tak som myslela, ze ide o nejaku horku novinku. V kazdom pripade dufam, ze pani uz k odchovu steniat pristupuje uplne inak.
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2010 21:33
- Nahlásit
Mika
Tato chovatelka rozprodala svůj chov a již není aktivní.
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2010 22:24
- Nahlásit
Psíček
Niet sa potom comu divit, ze na vystavach su prezentovane obtloustle obludy, spekate, bez kuska viditelneho vypracovaneho svalstva... Cest vynimkam. Na co mu je nulkova DKK, ked sa prve dva roky svojho zivota nemoze poriadne hybat... Trosiu pomylene priority fakt
Zuzana T
Tak to je vzhladom k jej "odbornosti" len dobre
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2010 09:40
- Nahlásit
Mika
tak to byste jí zarmoutila - ona se svého času považavala i tak vystupovala, za experta.Ale jinak s Vámi plně souhlasím...
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2010 11:02
- Nahlásit
Zuzana T
Bohužel v posledním čísle Pes přítel člověka je článek o labradorovi a nejmenovaná chovatelka a rozhodčí tam píše, jak štěně má chodit do půl roka na procházky v řádu desítek metrů a do roka v řádu stovek metrů. Jsem si představila ty hyperaktivní labradoří štěnda a fakt jsem se musela smát
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2010 11:11
- Nahlásit
jana33
ja mam kapicku nestandartneho retrievra (s energetickou kapacitou mensej atomovej bomby) a toho kebyze mam skoro dva roky jeho zivota drzat na voditku, tak ma zozerie aj s topankami
V pol roku jeho zivota mal sice malinko podvahu (robili sme vysetrenia krvi, vsetko v poriadku), s veterinarkou sme to prisudili jeho pohybovej aktivite - ale svalstvo mal teda vypracovane prenaramne. Chovatelka pise, ze stena nesmie byt tluste - ale zaroven sa nesmie ani poriadne prebehnut, to chce pani ako skombinovat? Fakt mi to pride ako pekna uchylarna, navyse DKK je dedicna a vonkajsie prostredie v tom nehra ustrednu ulohu nie? Tak co chcu tymto tyranim este zachranovat?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2010 11:25
- Nahlásit
Mika
No ono zrovna u labrošů bývá hyperaktivních většina štěňat,neb aspoň 2/3.A hlavně takovýhle "pohyb" by nestačil ani klidnému štěněti a to nemluvím o socializaci atd. Není to o ničem jiném,než že v případě dysplazie se daný chovatel může ohánět nadmírou pohybové aktivity. Zrovna pisatelka mnou zmiňovaného článku ani netestuje lokty
|