Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Agresivní RR
Autor Zpráva
Vendy a Aaron
Člen
# Zasláno: 30 Kvě 2010 20:10
- Nahlásit

Mám 2-letého ridgebacka, kterého mi asi v půl roce napadl NO a nedávno dvakrát sousedovi nevychovaní a absolutně neposlušní kříženci staforda nebo něčeho podobného. Od té doby je prostě agresivní na všechny větší psy (na feny ne). Jen jak vidí většího psa, tak vrčí, bublá, štěká a vyráží sad:.
Nevím co s ním mám dělat. Nechci mít agresivního psa. Doma je absolutně zlatý, poslušný, domácí smečku naprosto respektuje. Ale venku, jakmile se objeví nějaký pes, zpozorní a pokud se máme s tím psem minout, Aaron na něj začně vrčet a někdy i štěkat.
Podle mě je to ze strachu. Jak jej naučit ostatní psy ignorovat?

Za všechny rady předem moc děkuju.

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Kvě 2010 09:00
- Nahlásit

Vendy a Aaron

nikdo nic, tak zkusím jen hodit svůj postřeh amatéra. Stalo se nám bohužel něco podobného - nejdřív na nás napochodoval místní agresor .( shodou okolností RR, u toho ovšem útoky nejsou se strachu, jako to je pravděpodobně u vás, tam je to opravdu agrese). To se mi ještě podařilo že jsem svého psa nacpala za sebe, stála proti agresorovi a řvala na něj jako pitomá. Měla jsem čas se připravit, takže to šlo. Druhý útok od pita bohužel byl zcela neočekávaný a on mi chytil psa pod krkem. Od té doby můj pes taky psy samce od určité velikosti nemusí, má z nich strach a řeší to machrováním. Dělala jsem to, co se doporučuje - chodila co nejvíc mezi jiné psy (jištěno košíkem, než se poseznamovali a on zjistil, že dobrý) a plus to vzít přes poslušnost a poutat psovu pozornost na sebe. Tzn. vidím jiného psa, velím k noze a chci aby se pes přes pamlsek soustředil na mne-tzn. nejdeme ale pes mi u nohy sedí. Tohle dělám v případě že míjíme RR či pita, staforda, popřípadě některého z místních bitkařů (mluvím teď o situaci, kdy je druhá strana pod dozorem, na vodítku). Když je mineme pes dostane volno s povelem vpřed, aby šel dopředu a jiného psa neřešil. Když se potkáváme s jinými psy, kteří se tomu mému nezdají potenciálně nebezpečný, nechávám seznámeni pod dozorem s poznámkou dopředu řečenou - NEŘEŠ!! - a když se třeba začnou kluci navzájem vytahovat, volám takovým pozitivním hlasem:"Jdeméééé, hodný klucííí, jdeme, jdeméééééé!" vypadám u toho sice jako pitomec, ale zabírá to lépe, než když budu v ten moment velet zupáckým hlasem.

Nevím, jestli jsem to popsala nějak srozumitelně .

Ale určitě musíte pilovat poslušnost, určitě bych se soustředila na oční kontakt a zastavovací povel nějaký, abys měla šanci, když je pes vpředu ho zastavit - u nás je to Čekej. A plus to, že -s košíkem a ve společnosti pohodových psů - se budeš snažit Aaronovi ukázat, že ne každý je vrah.

Tony
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2010 00:06
- Nahlásit

No jo já taky můžu přidat jen postřeh amatéra. Moje šelťucha když dospěla, tak začala také štěkat na velké, cizí psy (přitom nemá vyloženě špatnou zkušenost - nebo si nejsem vědoma). Spíš mi přijde, že je to poserka od přírody, a zjistila, že když na ty psy bude zdálky štěkat, tak k ní nepůjdou (což se většinou stane). Psy, které zná, menší psy apod. snáší výborně. Řeším to stejně jak PetraK - poslušností, pokud ji mám pod dohledem, tak se psům nevyhýbám a jistím to povelem NESMÍŠ. Hodně se to zlepšilo. Je mi ale jasné, že práce s RR a šeltií bude možná o něčem jiném, tak to ber jako takový postřeh.

PetraK
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2010 09:45
- Nahlásit

Vendy a Aaron

ještě mě napadá- jsi z Prahé? Tady by se dalo zajít za Petrem Končulou, který má s RR celkem bohatý zkušenosti.A s nápravou různých potíží u nich taky. Zrovna ten mnou zmiňovaný RR od nás u Petra poprvý poznal, že věci nebudou vždycky podle toho jak on chce. POkud jsi z Prahy, tak by to bylo myslím dobřé řešení, poradil by a pomohl.

Vendy a Aaron
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2010 10:20
- Nahlásit

Díky za rady. No já bohužel bydlím na druhém konci republiky, takže do Prahy to mám hodně daleko. Bohužel nikde poblíž ani není nějaký cvičák, který by se zaobíral i jinýma plemenama než služebníma.. Je to smůla no. Ale tak musím to zvládnou. Nejhorší na tom všem je, že i když používám ohlávku (HALTI), tak ridgeback má fakt sílu, takže občas mám co dělat, abych jej udržela. Projít kolem NO je fakt záhul:-D

Biluška
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2010 10:24
- Nahlásit

Vendy a Aaron
No já bohužel bydlím na druhém konci republiky
na MOravě? Tam je náhodou několik kvalitních cvičáků a ještě víc lidí, kteří by mohli pomoc . Odkud konkrétně jsi?

PetraK
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2010 10:25
- Nahlásit

Vendy a Aaron

škoda, že jsi tak daleko, ale teď mě napadlo, že oni pořádají i výcvikáče, tak by se dalo třeba něco domluvit??? Zkus si najít Haf bez obava a kontakt na Petra Končulu.

Jinak - bych se pro svůj klid jistila košíkem - ten jde použít i jako ta haltina, když na něj připneš vodítko. Aaron bude mít košík, Ty budeš vědět, že nemůže nic provést a budeš víc v klidu. Chce to chodit s očima otevřenýma a předcházet jeho jednání . Tzn. vidím NO. okamžitě velím k noze, čoklovi mávám před očima nějajkou echtgold flákotou - i kdyby to měla být krvavá játra. JDe o to poutat pozornost na sebe, aby se věnoval tobě a ne tomu co se děje kolem. Ta vzdálenost od druhého psa by měla být zpočátku větší, aby neměl tolik tendence to řešit. Doma bych se věnovala tomu, že budu cvičit právě ten oční kontakt, aby si pes zvykl, že když mi sedí u nohy, má se mi koukat to xichtu. A pak to postupně učit venku v klidovém prostředí, pak postupně přidávat rušivé elementy. Jinou volbu než přes poslušnost nemáš. Musí být ovladatelný. je to kus psa, takže na sílu nespoléhej. Držím palce. Je to na dlouho.

LucieS
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2010 14:55
- Nahlásit

Vendy a Aaron
Jak píše PetraK, dej mu košík, zajisti ho vzadu karabinou k obojku, aby si ho nestáhl, a buď si připneš druhé vodítko ke košíku, nebo stačí jedním prstem přidržet psa za košík. Docela slušně se mu takhle dá taky otočit hlava na tebe, aby tě vnímal.

LucieS
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2010 14:57
- Nahlásit

Klasický kovový košík, nutno doplnit.

PetraK
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2010 15:04
- Nahlásit

LucieS
Klasický kovový košík, nutno doplnit.

jo díky., to je důležitá poznámka, že ten koš musí být klasický kovový.

Walda
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2010 15:16
- Nahlásit

Vendy a Aaron

Jak se choval tvůj pes k ostatním psům v době od prvního napadení do teď, tedy, jestli to dobře chápu, od půl roku do cca dvou let?

Vendy a Aaron
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2010 10:09
- Nahlásit

Biluška

Bydlím kousek od Vsetína, skoro u hranic se Slovenskem. Vím, že v okolí jsou dva cvičáky pro služební plenema.

PetraK

S tím košíkem si dovolím nesouhlasit. Dobrý nápad by to byl v případě, že by i ostatní chodili se psem minimálně na vodítku nebo taky s košíkem. Kdybych tenkrát dala Aaronovi košík, tak už tady dneska není. Aspoň se těm parchantům mohl bránit. Ten NO byl prostě nedopatření, jeho majitel si ho teď hlídá a je to v pohodě. Ale z těch dvou mám pořád strach. Je tu bohužel plno takových lidí, co si pořídili psi, nechali je tak a teď je nezvládají.

Walda

No..jak ke kterému. 95% psů neřešil nebo se s nimi spíš chtěl očuchat a hrát si. Někdy, když jsem prošli kolem psa, který na něj "řval za plotem" tak mu to oplatil. Ale těch psů bylo minimum.

Včera jsem se s těma stafordama málem zase potkala. Opět s nima šel někdo jiný, než majitel. Toho alespoň poslechnou. Ale co jsem se bavila s ostatníma pejskařema, ti psi útočí i na malé psi. Jenomže co s nimi. Udat je nemůžu, to by se mi taky mohlo stát, že mi hodí na zahradu nějaký otrávený kus salámu a budu mít po psovi.

makrel
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2010 10:13
- Nahlásit

Vendy a Aaron
No..jak ke kterému. 95% psů neřešil nebo se s nimi spíš chtěl očuchat a hrát si. Někdy, když jsem prošli kolem psa, který na něj "řval za plotem" tak mu to oplatil. Ale těch psů bylo minimum.
Se mi zdá, že v tom bude hrát roli nejen strach, jak jsi psala, ale taky to, že dospěl. V okolí je více ridgebacků, kterým kolem 2 roku narostl hřebínek a začali vyjíždět po psech. Být tebou tak si najdu někoho, kdo ti poradí naživo, jak se psem zacházet.

Walda
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2010 10:37
- Nahlásit

Vendy a Aaron

Aha. Bejt tebou bych udělal to, co píše makrel. Pokud fakt nesnesete vedle sebe jinýho psa, tak nejdřív individuálky a postupně mezi další psy. A co nejrychleji, jsou mu dva roky, čas vám běží.

Nejdůležitější je pro tebe a pro psa získání sebejistoty, to je obousměrně vzájemně provázané se zvládnutím psa.

Navíc píšeš i když používám ohlávku (HALTI), tak ridgeback má fakt sílu, takže občas mám co dělat, abych jej udržela - snažil bych se co nejdřív haltinu sundat, stejně vám k ničemu není, pokud jste na tom takhle, spíš může psa zranit a navíc ho poslušnosti nenaučí. I s haltinou se musí umět zacházet.
Místo toho bych si nechal poradit s výběrem správnýho obojku a jeho používání. Tím začni.
A pak motivaci, jak píše Petra.

A nezavrhuj ten košík.

argosek
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2010 11:07
- Nahlásit

Vendy a Aaron

Bydlím kousek od Vsetína, skoro u hranic se Slovenskem. Vím, že v okolí jsou dva cvičáky pro služební plenema.

URL

Vendy a Aaron
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2010 13:16
- Nahlásit

Walda

Ano, košík je dobrá věc, ale já asi jako jediný zodpovědný majitel budu chodit se psem na vodítku a s košíkem a třeba soused s těma dvěma jen tak bez ničeho. To nemůže dobře dopadnout.
Mimo to jsem psala mail na cvičák, který je sice dál, ale cvičí tam různá plemena. Tak uvidíme.
A na té halti s ním chodím jen občas, spíš jí nosím v ruce, kdyby náhodou a taky mezi lidma.

NikisekX
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2010 13:30
- Nahlásit

Vendy a Aaron

Ale tady jde o to aby tvůj Aaron měl košík když ho seznamuješ s jinejma psiskama( s těma u kterejch víš, že mu nic neudělají) a tím košíkem se jistíš aby Aaron neublížil těm ostatním když píšeš, že po nich pak startuje...

Vendy a Aaron
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2010 13:41
- Nahlásit

NiksekX
Ano, však to je samozřejmost použít košík v takové situaci, ale ne běžně při procházkách venku - jak jsem teda pochopila.

NikisekX
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2010 13:44
- Nahlásit

Vendy a Aaron

já to zase pochopila tak, že nechceš košík použít vůbec

ZdeNek_K
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2010 13:55
- Nahlásit

Vendy a Aaron
Ty nechceš košík z důvodu aby se tvůj RR mohl případně bránit? Čemu bránit? Ti co jsou schopni jít do opravdového boje tak proti těm si RR ani neškrtne a na ty kteří spíše provokují nebo si léčí zbabělost stačíš sama. I když se to nezdá tak RR není pes který je schopný něco řešit … . Koš je nutný u všech plemen které jsou při případné bitce ochotni kousnout i do člověka a to RR rozhodně je. I pokud ti ho napadne jiný pes tak budeš s košíkem u svého psa řešit jen jednu tlamu která tě může kousnout ale bez košíku budeš mít dvě tlamy a tedy dvojnásobnou šanci na následnou plastiku. Slyšel jsem že plastická chirurgie značně pokročila takže možná je to tvůj záměr? Ovšem myslím že jsou příjemnější způsoby jak se tam dostat .

makrel
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2010 17:36
- Nahlásit

Vendy a Aaron
Aspoň se těm parchantům mohl bránit.
ty se ale nesmíš dostat do situace, kdy se pes musí sám bránit, pak se ti bude těžko ho odnaučovat vyjíždět po psech. To jen tak mimochodem.

Vendy a Aaron
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2010 20:03
- Nahlásit

NikisekX
Ne to určitě ne:-D. Košík v takových situacích samosebou používám, nejsem cvok. Ale jak jsem psala, on nemá problém se všema psama, jen s velkýma. Feny a menší psy neřeší. Má prostě některé psi vytypované a ti se mu prostě nelíbí.

ZdeNek_K
Už jsem psala o kousek výš, že mi psa dvakrát napadli dva stafordi (najednou). Má je náš soused a je velká pravděpodobnost, že se s ním můžu potkat každý den. Takže fakt se nechci dočkat toho, že si půjdu se psem na procházku, bude mít košík na tlamě a vyřítí se na nás ti dva a poškubou mi ho k nepoznání. Já mám svého psa ráda. Kdyby nebylo těch dvou, tak klidně používám košík místo Halti ohlávky a klidně na každé vycházce. Nevím jak jinak to vysvětlit, takže tak.

argosek
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2010 20:18
- Nahlásit

ZdeNek_K

Ti co jsou schopni jít do opravdového boje tak proti těm si RR ani neškrtne a na ty kteří spíše provokují nebo si léčí zbabělost stačíš sama.

pekny blabol

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání