Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Fena se začíná prosazovat
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
PeKrato
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 11:35
- Nahlásit

Mám fenku stafordšírského bulteriéra, 1,5 roku starou. Doposud to byla hrozná subina a absolutně nekonfliktní zvíře. Za poslední týden ji ale nepoznávám. O víkendu se chytla se svojí nejlepší kamarádkou, taky SBT. Bylo to o hračku (do té doby si vždy hráli společně, nebyl problém). Konflikt začala ona, i po odtržení se chtěla na fenu vrhnout znova (dostala kapky, že takhle teda ne). Včera na cvičáku se šla přidat k dvěma rvoucím se psům a při hře s fenkou (taky ji dobře a dlouho zná, fena je subina ještě větší) začala být ostřejší, rvačce jsem zamezila ještě před jejích začátkem.
Slečna asi došla k závěru, že si může honit triko a můj dotaz zní. Jak na ni nejlépe, aby se to nerozvinulo do větších rozměrů. Teď ještě o nic nejde, ale nerada bych něco podcenila a fena se mi začala rvát s kdekým na potkání. Navíc k plánuju druhého psa nebo fenu, tak ji potřebuju srovnat zase do latě. Poradíte, jak se co nejlépe zachovat, když si to zkusí zase příště?

Biluška
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 11:37
- Nahlásit

PeKrato
Doporučuju traverzu M, popř. L. XL už by byla zbytečně velká

PeKrato
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 11:40
- Nahlásit

Biluška
takže ji prostě při jakýmkoliv takovým pokusu zmydlit? ono to ze mě leze takhle asi přirozeně, prostě mám chuť ji v ten moment přizabít. tady oblíbený pojem traverza už kolem mě několikrát prošel, tak snad si ho vykládám správně

pawLINka
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 11:46
- Nahlásit

PeKrato
Prostě dospěla.

Já své feny nenechávám hrát si s cizíma psama, protože je mi jasné, že by se začala jedna nebo druhá hned prosazovat. Hrají si jen mezi sebou ve smečce a to jen pod kontrolou.

Když si hraje jedna s balonkem, nenechávám nikdy druhou, aby jí ho brala nebo ji otravovala. Opět vím, že by si to uměly tvrdě vyříkat.

Když se někde schyluje ke rvačce, chcou to jít okamžitě řešit. Prostě je odvolám.

Já to prostě řeším tak, že jsem své psy naučila ignorovat ostatní psy. Ví, že nesmí jít nikoho čuchat, otravovat a podobně. Prostě, že se můžou všímat jen sebe a mě. A hle - žádné konflikty. Když chtějí, tak si pohrají i s cizím psem, ale i to má svá pravidla.

Já jsem na takové věci hodně obezřetná a seřvu je i za každé vztyčení ocasu...

PeKrato
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 11:54
- Nahlásit

pawLINka
Ona právě doposud žádné projevy podobného typu neměla. S každým psem se vítá s ocasem jak mávatkem, žádné Téčkování, nic podobného. Je to jako by jí něco přecvaklo v hlavě a z ničeho nic vyjede a to dost z ostra. Zatím je sama, ráda bych, aby si s ostatními psy udržela nějaký kontakt Přeci jen ten psí svět potřebuje
Zatím je to v pohodě, prostě to občas zkusí. Každopádně společné hry s ostatními (jí důvěrně známými) psy budeme muset utnout. To je fakt asi o držku
Budu ji mít pod drobnohledem!

Gerda
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 11:58
- Nahlásit

PeKrato
Každopádně společné hry s ostatními (jí důvěrně známými) psy budeme muset utnout.
anebo jen pořádně hlídat, jak píše pawlinka....je to škoda jí o kámoše připravovat, ne?

pawLINka
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 11:59
- Nahlásit

PeKrato
Jedna z mých fen byla taky úplně v pohodě, a pak se to prostě změnilo. Dospěla... Ale i přesto je to bezproblémový pes, protože jak jsem psala - naučila jsem ji ignorovat ostatní psy. Když jdeme ven s cizím psem, nenechávám je se spolu čuchat a z počátku jim zakazuju se "kamarádit". Vím, že by se mohl jeden z nich začít kasat. Většinou když jim to utnu hned na začátku, tak si ostatních nevšímají a až po chvíli s chladnou hlavou se jdou seznámit. Nevím jak bych to popsala, ono to jde těžko, chce to vidět, ukázat.

Je jasné, že je nesmysl zakazovat jí kontakt...

A co se týká druhého psa - to je něco trošku jiného... Dle mého to nemá až takovou souvislost s tím, jak se chová k cizím psům.

Ty to zvládneš, co čtu, tak máš docela rozumné názory na výchovu.

Biluška
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:04
- Nahlásit

PeKrato
takže ji prostě při jakýmkoliv takovým pokusu zmydlit?
Jo, přesně tak.
Pumice si taky s jinými psy nehraje, přesně jako feny od Pawlinky. Je fakt, že hry ani nevyhledává, je individualistka. Ale jakmile se začne na někoho prsit a chce se dominátořit tak ji buď odvolám, nebo zbacám (dle momentální situace, stavu prsení se a tak podobně).

PeKrato
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:07
- Nahlásit

Gerda
připravit ji o kámoše rozhodně nechci, to nee jen ji teď budu muset mít plně pod dozorem a zasahovat hned, jak se mi něco nebude zdát

pawLINka
až po chvíli s chladnou hlavou se jdou seznámit.
tohle zatím není problém, ona se seznámí bez problémů, spíše podřízeně a sama od cizích psů odchází, jejich společnost prostě nevyhledává. začalo to s faleškou a už ji to nepustilo považuju to za super stav, taky nemám zájem, aby se čuchala s každým.

A co se týká druhého psa - to je něco trošku jiného
to doufám ráda bych k ní měla druhou fenu. na druhou stranu, tu fenu co se s ní rafla, zná od mala a vídají se opravdu často. dokáží si společně dvě hodiny hrát a ona do ní pak najednou vlítne, příčinou je kravina, kterou do té doby neřešila. do cizích psů sama od sebe zatím nešla, háže ramena na kamarádky

Ty to zvládneš
Zvládneme to určitě, jen nechci nasekat chyby v začátku, když se začíná prsit Ale děkuji za důvěru

PeKrato
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:10
- Nahlásit

Biluška
Jo, přesně tak.

Dobrá, přitvrdíme, no
Ona přestala být hrací s faleškou. Ta už je téměř za námi, ale psích her se už téměř neúčastní. Raději má hry s lidma, to ji baví asi víc.

Biluška
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:11
- Nahlásit

PeKrato
ráda bych k ní měla druhou fenu. na druhou stranu, tu fenu co se s ní rafla, zná od mala a vídají se opravdu často. dokáží si společně dvě hodiny hrát a ona do ní pak najednou vlítne, příčinou je kravina, kterou do té doby neřešila
Tohle dělá Pumice. Několikrát mi hnusně zmlátila jinou čubu doma (většinou to odskáče některá šeltice), jednou to bylo i na šití. Řeším to klecí a když jdu pryč tak Pumici zavírám. Nebudu čekat až jednou najdu některou šeltku mrtvou

Gerda
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:12
- Nahlásit

PeKrato
a zasahovat hned, jak se mi něco nebude zdát
jen abys to zasejc nepřehnala v rámci tý obavy ze rvačky...eventuálně můžeš použít košík, abys nemusela zasahovat kvůli každý kravině a čoklouna ponervit.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:14
- Nahlásit

Biluška
no a to je právě to, z čeho mám velké obavy. zatím není prostor na oddělení a i když druhého psa budu mít až v baráku, těch možností nebude ani tam moc. takže začínám zvažovat spíš psa k ní za měsíc jde na kastraci, tak uvidím, co to s ní ještě udělá.

impact
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:15
- Nahlásit

Já jsem na takové věci hodně obezřetná a seřvu je i za každé vztyčení ocasu...
Tak nějak. Upřený pohled a jak jede ocas nahoru, tak na nic nečekám a řvu jak tur.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:16
- Nahlásit

Gerda
čoklouna ponervit
to je mi vcelku jasné, to asi dokážu ňák odhadnout. u ní je blbé to, že startí bez varování. žadné výhružné vrčení před útokem, zničehonic je v psovi tak ji člověk prostě musí mít na očích.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:17
- Nahlásit

impact
Upřený pohled a jak jede ocas nahoru, tak na nic nečekám a řvu jak tur.
Ano, máme podobné techniky.

A nejlepší když se potkají naši dva psi, upřou na sebe pohledy, zvednou ocasy a my dvě řveme né jak tuři (?), ale jak dvě krávy.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:17
- Nahlásit

impact
Upřený pohled a jak jede ocas nahoru
Právě, kdyby se takhle stavěla, dám jí co proto. To se ale neděje. Ona je pořád v klidu, hraje si , žádné náznaky postavením těla a pak jí rupne v bedně a hotovo

impact
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:22
- Nahlásit

pawLINka
A nejlepší když se potkají naši dva psi, upřou na sebe pohledy, zvednou ocasy a my dvě řveme né jak tuři (?), ale jak dvě krávy.
Nenaděláš nic.

PeKrato
Tak bych neřvala, ale skočila do ní, jakože normálně po ní fakt skočila, drapla za kožich, zahodila a dořvala jak sviňu. Beze srandy.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:22
- Nahlásit

PeKrato
Hele, ta moje fena se taky nestaví. Prostě už vím, kde jsou její hranice a když má nastat krizová situace, tak jí odvolávám ještě před tím, než nastane konflikt.

A když konflikt přece jen nastane, tak ta traverza.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:26
- Nahlásit

impact
řvaní jí bylo u zádele, měla zatmění. udělala jsem přesně to, co píšeš, drapla ji za kožich, zahodila za sebe a pak seřvala jak sirotka. to se potom třásla jak osika, ne ale ze strachu, z těch nervů z té bitky.

pawLINka
díky, tak uvidíme, co se bude dít dál. každopádně ještě před měsícem bych se smála, kdyby mi někdo řekl, že tohle budu řešit. je to vcelku obrat

impact
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:30
- Nahlásit

PeKrato
to se potom třásla jak osika, ne ale ze strachu, z těch nervů z té bitky.
V tom případě jsi řvala málo.

makrel
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:32
- Nahlásit

PeKrato
souhlas s Paw a ympakt.Skočit, sejmout, seřvat.Po několika takových zákrocích i naše fena z útulku pochopila, že nikoho napadat prostě nebude.

Biluška
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:35
- Nahlásit

PeKrato
řvaní jí bylo u zádele, měla zatmění.
Nechci tě strašit, ale popíšu ti co dělá moje fena a.buldoka.
Přišla k nám jako cca roční až dvouletá z útulku. Půl roku naprosto v poho. Pořád na volno, se všema vycházela. Po půl roce se o něco chytli s Pumou (tuším, že si obě dělali nárok na stejný míček), servali se a Orince se to zalíbilo Má game, rve se jen tak, z radosti. Nepotřebuje žádné záminky, porve se s každým jen proto, že chce. Bez problémů snese malé psy, štěňata a důchodce. Prostě to pro ni nejsou protivníci, ví, že by je hravě rozmázla. Ale jakmile spatří silného psa (či fenu, je jí to jedno) jde do něj. Ze začátku jsem ji pokaždé rvačce ztřískala jak koně. Bezvýsledně. Dokonce mám pocit,že čím víc ji biju,tím je šťastnější. Masochistka Vzdala jsem to, prostě ji hlídám, k velkým psům se nesmí dostat.

impact
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:36
- Nahlásit

Biluška
No tak podle toho to nemůžeš posuzovat. Ty to máš jedno máčo vedle druhýho.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:37
- Nahlásit

impact
makrel

chápu, byl to pro mě šok, příště už vím, co mám čekat a bude mít leteckej den!

kejtlin
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:40
- Nahlásit

Biluška
to samý mi říkala kamarádka, chová anglický buldoky a mě se strašně líběj, je to můj sen od dětství a když má štěňátka tak jezdím obdivovat a říkala jsem, že se bojím k malým psům si ho pořídit a bohunka říkala, že k malým psům jsou v pohodě, problémem by byly psi velký do těch by šel natvrdo.

Biluška
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:44
- Nahlásit

kejtlin
Jo k malým je suprová. Třá Tex si s ní hrává na "lov medvědů". Normálně natvrdo ji kouše, věší se jí na uši, na krk...vysírá do ní až hanba. Jakýkoliv jiný pes by ho už dávno zabil. Ora drží, maximálně pohodí hlavou a zahodí ho.
S šeltiema taky dobrý, ti si nevšímají jí a ona jich. S Lilátkem tak na hraně - musím je hlídat, ale většinou se snesou. S Pumou, Megynou,Armanem a Bagetou neexistuje Stačí, že je vidí přes plot a je úplně nepříčetná.

impact
No tak podle toho to nemůžeš posuzovat. Ty to máš jedno máčo vedle druhýho.
Jasně . Holt mám čokly z ulice, protřelé tvrdýma pouličníma bojema a ti se s tím nepářou. Mrchy

PeKrato
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:44
- Nahlásit

ještě to upřesním. fena se při běžném provozu chová opravdu submisivně. každému psovi se nastaví. i před cizím psem preventivně zametá vzduch a po letmém očichnutí odchází. stejně jako psům se nastavuje i fenám. nechá se očichat a pak už cizího psa neřeší.
zatím se prsí se jen na kamarádky stejné váhove kategorie

Koko
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:47
- Nahlásit

PeKrato
pawLINka a impact poradily já jen přidám, jak fungují moje 2 feny SBT. Koky - starší, je ostřejší, cizí feny moc nemusí, kdyby bylo po jejím, konflikty by i vyvolávala. Takže si hraje pouze se známými, osvědčenými psy. Procházku s méně známými psy, nebo s těmi, které nemusí absolvuje také, jen si přímo nehrají. Prostě pobíhají, čuchají.... Koky má náhubek a když se na někoho zakouká tak už houknu "vopovažse" a ona ví, že jak by napadla, bylo by tóčo.
Chilli - mladší, je stále nekonfliktní, i teď co má čerstvě štěňátka. Tím mě mile překvapila, že ani hned po porodu na nikoho nezvedla pysk Se psy si hraje bez problémů, tahá se i o klacky apod....
Za plotem u baráku obě hejkaj jak šílený, když jdou kolem psi, takže to vypadá, že je rvavá Chilli. Ale je to jenom strhnutí smečkou na vlastním území (štěká i Sajgon) tak všichni řvou jak dementi. Když např. nějaký pes na holky řve přímo u plotu, tak Koky někdy "přeskokovým jednáním" vlítne do Chilli. Já si nechávám pootevřený okno, právě proto, abych je slyšela, tak hned zařvu fuj a je klid.
Myslím, že si to tvoje čubina rychle spojí, že za rvaní dostane hroznej vylágoš a taky si vystačíš je s okřiknutím. Byť takovým, co uslyší i na druhym konci města

PeKrato
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2010 12:49
- Nahlásit

Biluška
Má game, rve se jen tak, z radosti.
tak to se nás snad netýká, doufám

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání