| Autor |
Zpráva |
allík
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 09:18
- Nahlásit
Jde odnaučit čtyřletého psa lovit kočky, když doposud žil ve smečce psů, kteří kočky běžně zakusovali a majitel s tím nic nedělal? Já jen jak moc plané si mám dělat iluze.
Nějaké typy jak na to? Osvědčené?
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 09:24
- Nahlásit
allík
Mám fenu, kterou jsem si brala jako dospělou. Nesnášela všechna zvířata včetně koček. Dnes chodí po dvoře plném zvířat a všechna ignoruje. Podmínkou ovšem je, že je pod dohledem a nenechávám ji tam příliš dlouho (stresuje ji fakt, že nemůže nic zakousnout), ale funguje to...
Postupovala jsem nejprve tak, že jsem s ní chodila kolem zvířat (i těch koček) na vodítku. Při každém pokusu o cokoliv jsem s ní škubla, když se věnovala mně, tak byla odměněna. Prostě jsem ji učila, aby si všímala jen mě. A povedlo se. Až jsem měla tohle perfektně nacvičené, tak jsem přistoupila k dalšímu kroku - dostala stopovačku a vypustila jsem ji na ní - při každém pokusu o cokoliv (i o očichání) jsem s ní škubla a přivolala, dostala odměnu a musela se zase koncentrovat na mě.
Postupem času jsem dosáhla toho, že zvířata ignoruje. Ale znovu připomínám - nedovolila bych si ji nechat třá s těma kočkama bez dozoru delší dobu. Ruku do ohně za ni nedám...
Dosáhla jsem ale toho co jsem potřebovala - je ovladatelná...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 09:35
- Nahlásit
allík
my to zvládli pouze do té míry, že v naší přítomnosti je ukočírujeme (prostým fuj), jinak bych si iluze nedělala.
I když, měla jsem pitbula, který, když jsem trvala na tom, že něco dělat nebude tak to také nedělal, bez ohledu na to, zda jsem tam byla nebo ne.
Psi mi třeba neloví králíky doma v kleci (ta klec je na zemi) a venku ve skladu, ale tam teda nesmí utéct, ale co jsem měla králíky v králíkárně v IPAdomečku, tak je považovali za kořist.
Takže za nás - jde, ale záleží na povaze jedince
|
allík
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 09:38
- Nahlásit
pawLINka
No jo, to já bych si právě chtěla taky nacvičovat na vodítku, jenže u nás, když je potřebuju, tak žádné kočky nejsou. Jenom tak jednou za měsíc kočku potkáme a dvakrát se mi stalo, že čuba byla na volno. Jednou jsem jí uřvala, ale včera jsem na ní musela doslova skočit.
Nemáte někdo nějakou pěknou kočičku, u které bychom si mohli trénovat???
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 09:41
- Nahlásit
allík
No jo, to já bych si právě chtěla taky nacvičovat na vodítku, jenže u nás, když je potřebuju, tak žádné kočky nejsou. Jenom tak jednou za měsíc kočku potkáme a dvakrát se mi stalo, že čuba byla na volno. Jednou jsem jí uřvala, ale včera jsem na ní musela doslova skočit.
kdyz kocky nemas, tak proc to resis? radsi s ni poradne cvic privolani.
|
allík
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 09:50
- Nahlásit
argosek
kdyz kocky nemas, tak proc to resis? radsi s ni poradne cvic privolani.
No právě že řešit musím, protože ač kočky moc nepotkáváme, tak se vždy vynoří v nejblbější dobu na nejblbějším místě. Psisko přivolání má super, akorát když se vynoří kočka, tak je úúúplně mimo a letí ji sežrat.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 10:05
- Nahlásit
allík
A jak reaguje na ostatní zvířata? Prostě se domluv s někým, kdo má třá hospodářství a cvič tam. Když zdrhnou kočky, budou tam i jiná zvířata, na která se dá trénovat.
Ale jinak souhlas s argoskem - když kočky nemáš, tak to nemusíš tak řešit a spíš natrénuj špičkové přivolání za každé situace.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 10:06
- Nahlásit
allík
Psisko přivolání má super, akorát když se vynoří kočka, tak je úúúplně mimo a letí ji sežrat.
V tom případě nemá přivolání super...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 10:09
- Nahlásit
allík
Nemáte někdo nějakou pěknou kočičku, u které bychom si mohli trénovat???
myslíš něco takovýho?
Jinak argosek má pravdu
|
allík
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 10:15
- Nahlásit
pawLINka
V tom případě nemá přivolání super... No jo, tak to jsem přesně čekala Já vím, že super přivolání je za každý situace, ale ona ho opravdu má, jenom když občas potkáme kočku, tak za ní letí a nevnímá. Tak podle mně to musím řešit. Nehledě na to, že mám ještě jedno psisko a nechci, aby starší začala napodobovat.
Prostě se domluv s někým, kdo má třá hospodářství a cvič tam Ale já právě nikoho takového neznám
Asi si dám inzerát...
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 10:17
- Nahlásit
allík
Psisko přivolání má super, akorát když se vynoří kočka, tak je úúúplně mimo a letí ji sežrat.
takze tak super privolani nema. ja byt na tvem miste, pracuju na privolani a na nejake zkamaradovani s kockou se vykaslu - naucit psa vychazet/toleraovat/ignorovat objekt zajmu/touhy/nenavisti je o dost slozitejsi nez ho naucit privolani postacujici k odvolani od techto objektu. muzes mit stesti a pokud tvuj pejsek neni zas takovy kockovy maniak, tak ho zvladnes kocky tolerovat, ale taky stesti mit nemusis a dosahnes veci, ktere sis vubec neprala.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 10:23
- Nahlásit
allík
A z kama jsi? Ti můžu poskytnout své kočky a svá zvířata a můžeš trénovat přivolání u nás.
|
allík
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 10:32
- Nahlásit
pawLINka
A z kama jsi? Praha - Západ
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 10:32
- Nahlásit
allík
Tak to je trochu z ruky, ale má nabídka i přesto platí
|
allík
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 10:35
- Nahlásit
pawLINka
Jinak jsi moc hodná, dík za nabídku Ale odhaduju, že budeš tak z Moravy, že?
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 10:38
- Nahlásit
allík
Jj, kraj zlínský prosím.
|
allík
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 10:47
- Nahlásit
pawLINka
Jj, kraj zlínský prosím. Tak jsem to tipla podle toho A z kama jsi dobře. Akorát hele lehce z ruky. Ale dík. Až pojedeme na výlet, tak se ozvu
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 14:15
- Nahlásit
kachna_
jůůů, to je kočičák...
jinak jsem podle svého psa přesvědšená, že přivolání při výcviku, přivolání na volno v lese na procházce a přivolání v případě startující kočky, je každý trošku o jiný výchově.
Přesvědšila jsem psa, že se mnou je ta sranda, že když bude honit číču, je to nuda. Přivolání "super"....
|
allík
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 08:51
- Nahlásit
Tak jo, tak jsem tu znova. Pokrok v případě odvolání od kočky, absolutně žádnej. Blbý je, že nemám možnost se dostat k někomu, kdo kočky má, abych mohla ukázat, že teda nee. Párkrát jsme kočku potkali na vodítku, schválně jsem kolem ní chodila a při pokusu o cokoli dělala salto. Upevňuju přivolání a když pominu kočky, u kterých je zatím absolutně neovladatelná (samozřejmě do doby, kdy kočka uteče na strom), tak má přivolání na 99 %. Takže, moje rada zní. Co s tím? Mám doufat, že jednoho dne se mi to podaří a budu pro ni zajímavější než kočky? Jinak je zlatá. Je hodně kontaktní, neutíká, venku si mě hlídá, poslouchá. Akorát když vidí kočku, nevidí, neslyší a pálí. Myslíte si, že půl roku intenzivního upevňování přivolání je dost na to, aby se ukázalo, jestli s tím můžu něco dělat nebo ne? Díky za rady. Chytám se každého stébla
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 09:07
- Nahlásit
allík
Akorát když vidí kočku, nevidí, neslyší a pálí
já teda nenechávám dělat salta, ale při výcviku "na kočku" (myslím na její nehonění, ne honění), jdem na vodítku vždy jen natolik blízko, aby mě vnímala, uděláme si pár poslušnostních cviků s odměnama a jdeme dál. začínaly jsme jen na tom, že jsem s ňamkou v ruce stála opodál a krmila. Ale nedělám si iluze o tom, že navolno mi za kočkou nevypálí .
|
allík
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 09:20
- Nahlásit
kachna_
No jo, vidíš to. Třeba na to jdu úplně blbě. Já jsem jí jakoby chtěla ukázat, že je to fuj. A zkoušet ji zaujmout a potrénovat v poslušnosti kus od kočky mě teda nenapadlo. Jinak u psů a v lese a jinak to dělám, ale tady jsem si nějak vnukla myšlenku, že jí prostě musím dát najevo, že kočka = fuj, hnus, nesmíš zapomeň. Jakoby jsem ji v tuhle chvíli nemohla dát najevo, že já jsem zajímavější. Ale to, že potkáme kočku na vodítku se stalo tak 3x. Jinak jsem ji potkali tak 4x navolno. A tam se sakra snažím být zajímavější. Počkejte, za chvíli budu určitě na youtube nebo tam někde. Až tam uvidíte ječicího, pištícího, skákajícího, rukama mávajícího a tak podobně blázna, tak jsem to já když mi psisko pálí za kočkou
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 10:02
- Nahlásit
allík
jo ještě co zkusit lovecké "daunování"? Prý je to jednodušší než ke mně.
|
allík
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 10:26
- Nahlásit
kachna_
Ty myslíš naučit psa, když je od tebe, aby si na povel daun lehl? Já je učím stůj, ale to zatím umí jen v klidu. Je teda fakt, že tahle starší "lovící" daleko líp než malá. A víš, jak bych je to mohla naučit? Já totiž nemám ani tucha...
|