Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Běh se psem
Autor Zpráva
Falco
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2009 13:18
- Nahlásit

Začínám běhat se psem S postrojem, pásem a vodítkem s tlumičem. Zatím se to učíme, dáme tak 1,5-2km 3x týdně. Netrénujeme na žádné závody, ale dřív jsem rekreačně běhávala tak 5 km denně, a chtěla bych běhat s ním.
Chci se zeptat, jestli časem pes pochopí, že si má nějak rozvrhnout síly. Nebo vždycky ten první km táhne jak blbej? Já bych potřebovala vytrvalostní klus a on by mě snad táhl i na sáňkách po asfaltu. Nechci ho teď na začátku, když se to učíme, brzdit. Jsem rády, že pochopil, že se do toho má opřít, že nemůže značkovat a sbírat jabka a tak.

worick
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2009 08:08
- Nahlásit

Falco
My taky tak trochu běháme se samojedem. Schválně píšu trochu, jelikož já ledva v kuse uběhnu kilometr. Takže spíš indiánský běh. Navíc za náma funí chudák berňák. U nás je právě spíš problém s tím, že když utíkáme, tak samojed v pohodě běží, ale jakmile jdem do chůze, tak přestane táhnout úplně, začne čichat, značkovat atd. Zajímavé je, že když jdem na prochajdu na vodítku, tahá v jednom kuse Nemůžu mu vysvětlit, že ta chůze je taky součást ,,muscherka".

Erája
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2009 17:27
- Nahlásit

Ahoj, 5 km běhu neni pro psa žádná zátěž, takže ho nechvesele táhnout dál, pokud ti to nevadí

Sibyla
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2009 22:56
- Nahlásit

Falco
Spíš záleží taky na tom, co máš za rasu... někteří psy to maj prostě v krvi... Jinak jsem se psem (malamutem) běhávala okolo cca 5-7km a když jsem jednou za čas dala trasu cca 12km tak jsem neměla problém s tím, že pes by byl nějak víc vyřízenej... (narozdíl ode mě... ) Držel si pořád svoje tempo a zrychlil akorát tak za zvěří... Takže na to, aby běžel pořád stejnym tempem, jsem ho nijak trénovat nemusela... akorát byl spíš problém, že jsem ho ani nedonutila běžet rychleji... prakticky ten pes naučil běhat mě a držel si pořád svoje tempo několik let...

Jinak taky myslím, že pro psa nějaký 2km nejsou velká zátěž... pokud teda tahá jenom tebe... a taky jaká rasa... a věk... (štěně by tahat určitě nemělo...)

Erája
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2009 09:08
- Nahlásit

a taky jaká rasa... a věk... (štěně by tahat určitě nemělo...)

Jo tohle je samozřejmoxtí, nebudu takhle tahat mopse nebo frbulla...

Falco
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2009 21:50
- Nahlásit

Omlouvám se za přetržku, byli jsme na dovče.
Pes je skoro dvouletý americký kokršpaněl. Po zkušenostech z tohohle týdne je mi jasné, že ten, kdo bude brzdou našeho běhu nebude on, ale já. Jak ho zapnu do postroje a připnu k sobě a zavelím Go!, vyráží naprosto vražedným tempem. Takhle rychle já běhat nezvládnu. Takže dotaz zní - museli jste svého psa učit běhat pomaleji, než sám chce? Jak na to?

Sibyla
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2009 22:28
- Nahlásit

Mě se to nestalo... ale třeba s tím malamutem jsem měla jakoby víc "povelů" jak rychle má "jít"... jako ho naučit rozlišovat chůzi, klus, běh apod. na povel, třeba aby běžel u nohy a pak (až se naučí běžet požadovanym tempem) ho při stejnym tempu pustit před sebe a pak do tahu...

Nebo bych mu asi zkusila něco zapřáhnout... když jsem chtěla někdy uhnat víc psa než sebe... , tak jsem mu zapřáhla takovou malou pneu od kolečka... nic extra těžkýho aby s tim mohl běžet, ale zase ne moc lehkýho, aby s tim jenom nesprintil...

Ale spíš bych ti poradila jít s tímhle tématem na stránky o mushingu... (mushing.cz)...

worick
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2009 07:22 - Změnil/a: worick
- Nahlásit

Falco
nemusela, protože tím jak táhne a vleče mne, si to po 100m uvědomí a zpomalí (jako že by se vyprdnul, aby se se mnou vláčel ), navíc my to tady máme hlavně do kopců, takže to se ploužíme oba a utíkáme zase až rovinky a klesání.

Sibyla
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2009 09:46
- Nahlásit

Falco
mrkni sem

Falco
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2009 11:15
- Nahlásit

Sibyla
Jéé, díky, to si počtu!

pawLINka
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2010 17:05
- Nahlásit

Rozhodla jsem se vyzkoušet běhat se psem. Pes teda při chůzi táhne, ale při běhu běží jen tak, aby měla naplé vodítko. Nu což, stejně netrénujeme na žádné závody a je pořád lepší běžet se psem než sama.

Jde mi spíš o to jak mám začít běhat já. K běhu jsem měla vždycky odpor a nikdy jsem neběhala. Kondičku nemám špatnou - dělám závodně aerobik, denně chodíme se psama x km...
Jen nevím jak často a kolik km zpočátku. Je tady nějaký běžec????

Dnes jsem běžela necelé 3 km, uběhla jsem to v kuse. Stačí to?

Jsou to asi blbé otázky.

Aisha
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2010 18:58
- Nahlásit

My už máme s Chilldou i půlmaraton a celkem mu to šlo klukovi - je pravda, že na ty delší trasy taky nijak extra netáhne, ale paráda.
Tak běhu se psem zdar!!!

romcca
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2010 14:57
- Nahlásit

No já jsem začala běhat s naším flatíkem, první půlku táhne, u nohy běhat moc nevydrží, druhou půlku už bývá vodítko častěji prověšené. Ale moc nevydržím, tak 3 - 4 kilometry, ale běháme chvíli. Hafan je taky z kondice, ale má nárok, je už půl roku na stopovačce (zdrhá za zvěří), a na té stopovačce má prostě jiný druh pohybu než souvislý lehký klus.
Největší dřina na tom běhu je pro mě neustále ho korigovat, aby mě neodtáhl někam do houští, a slovně napomínat (když už nemůžu ani dejchat)...

pawLINka
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2010 15:06
- Nahlásit

romcca
Tak to je super když tě táhne aspoň půlku...

Já jsem byla jen jednou, protože mi pořád sedí na průduškách nějakej škaredej bacil, ale už se těším až začnu běhat pravidelně...

romcca
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2010 17:22
- Nahlásit

pawLINka

Jenže já držím to vodítko v ruce

Důležité je vydržet, ono se to určitě poddá

pawLINka
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2010 17:24
- Nahlásit

romcca
Tak si pořiď ňákej pás, ne? Stačí ze starého batohu třá.

reneeska
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2010 18:39
- Nahlásit

Já teda když běháme tak mám čoklíky navolno

pawLINka
Myslím že 3 km stačí, ono je jedno asi kolik, prostě tolik, kolik dáš/dáte.

Chjo snad pudu ještě dneska s Arankou a zkusím v postroji (Ži si fikla packu )

romcca
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2010 21:15
- Nahlásit

reneeska
ty jo vy se ale máte, mně honí zvěř, takže nemůžu
pawLINka
jenže já se bojím, že pak u klasické chůze u nohy bude tahat, když bude zvyklý tahat na pásu...

Já si koupila takové vodítko na sucháč na ruku, z toho se mi urval při druhém běhu, tak to radši držím v pravé ruce (mám to namotané) a koriguju levou, ale je to dřina. I když, mě teda trocha pohybu opravdu vůbec neuškodí, shodit těch 10 kilo, co jsem přes zimu nabrala potřebuju jako sůl, jsem jak Michelin

reneeska
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2010 10:15
- Nahlásit

romcca
Nedovedu si představit běh se psem připnutým jinak než na pás, bych si to ani malinko neužila.
A ad zvěř, chodím tam, kde není, jinak bych taky nemohla.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2010 10:26
- Nahlásit

romcca
Nechápu to. Tak chceš, aby tě u běhu tahal nebo ne? Mě psi normálně netáhnou, jen když dostanou postroje. Mají to naučené. Jinak chodí způsobně u nohy... Navíc když tě tahá když máš vodítko v ruce, tak jaký je rozdíl, když tě bude tahat, když bys měla vodítko u pasu?
Navolno s něma běhat můžu, nemám problém je kdykoliv zavolat, ale mě běh moc nebaví, tak se snažím si to užít aspoň se psem. To je úplně něco jiného.

romcca
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2010 11:19
- Nahlásit

Holky, u nás je zvěř všude, absolutně všude, nám zající lítaj za barákem, takže zvěři se dost dobře vyhnout nemůžu.

Se psem chodím běhat ne proto, aby mě táhnul, ale proto, aby se dostal trochu do kondice (právě proto, že vzhledem k prohánění zvěře s ním chodíme z důvodu bezpečnosti - auta, myslivci, aj. ven pouze a jen na stopovačce, už půl roku). Jasně, pronásledování zvěře se snažíme odbourat, ale to je běh na dlouhou trať...

Psa se snažím korigovat, aby netáhnul, ale v podstatě je to tak, že první 1/2 trasy o tom diskutujem , druhou půlku už běžíme spolu na prověšeném vodítku (povětšinou).

Zkoušela jsem kolo, ale po třetí jízdě jsem měla na 3 týdny ruku v závěsu, a teď už se docela bojim.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2010 11:22
- Nahlásit

romcca
No já být tebou, tak si pořídím ten pás, psovi postroj a naopak bych využila toho, že má do tahání chuť. Unaví se víc, protože tě potáhne a tobě při běhu ulehčí.
A neboj, fakt pes dokáže rozlišit tahání v postroji a netahání na obojku.

romcca
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2010 12:05
- Nahlásit

no to jsem zvědavá...

pawLINka
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2010 12:10
- Nahlásit

romcca
Tak samozřejmě záleží na celkovém tvém přístupu ke psovi. U nás to funguje tak, že při povelu k noze se automaticky přiřadí k noze a netáhnou, protože ví, že nesmí. Naopak při povelu zaber tahají. Bohužel teda moc rádi tahají např. pneumatiky nebo řetězy - tahat mou osobu mají trošku problém, protože jsme to nikdy nedělali a učím je to na stará kolena.

Při chůzi táhnou dobře, s během je to zatím problém, ale jakmile se konečně úplně uzdravím, tak na tom budu pracovat.

reneeska
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2010 12:26
- Nahlásit

Mě Arča táhne když je za kým, takže na akcích, ale při tréninku je raději na volno no

pawLINka
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2010 12:29
- Nahlásit

reneeska
No já mám právě problém, že třeba při tahání pnojmatiky apod. jde Jessa za mnou, stejně tak při tahání třá tříkolky a nebo kolobky ji lákáme a běží jak o život. Nechce tahat sama jen tak, protože se pořád točí na mě a čeká co se bude dít.

Ale doufám, že ji to naučím, protože jinak se nedonutím běhat.

romcca
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2010 13:00
- Nahlásit

pawLINka

No tak mladej je 17 měsíční puberťák, nevím jestli by tak mladej měl už tahat. Snažíme se a cvičíme co to jde, ale pořád ještě není moc spolehlivej, i proto máme problém s tou zvěří a zdrháním za ní, proto s ním ven můžeme pouze na šňůře, (stopovačce) nebo na vodítku.

Nicméně myslím, že celkový přístup k němu mám dobrý.

reneeska
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2010 13:53
- Nahlásit

pawLINka
No to je asi podobný, i když mi takový věci netaháme, to mě neba. Ale taky nějak neví proč by měla valit za ničím

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání