Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Šiba - hra se stíny
Autor Zpráva
Falco
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 11:08
- Nahlásit

Mám v psí školičce skoro roční fenku šiby. Velmi svébytná osobnost Značně nedůvěřivá ke všem dvounožcům, velice chytrá, ale vykonává většinou jen to, co sama chce. Přesto se nám základy výchovy a socializace celkem dařily.
Teď si našla novou zábavu - hru se stíny. Číhá na jakýkoli pohyb stínu (nejčastěji lidského) a loví je. Není to strach, je to lovecká hra, velice jí to baví a úplně tomu propadla. Dělá to doma, když se rozsvítí, i venku, když svítí slunce. Vypadá to velmi zvláštně, nedívá se na lidi ani na psí kamarády, ale sleduje prostě jejich stíny. Když to takhle napíšu, asi to nevyzní, ale ona si prostě už ani nehraje s těmi skutečnými kamarády, ale jen loví jejich stíny. Ještě nikdy jsem nic takového neviděla. Problém je, že je tím natolik zaujatá, že přestala skoro úplně poslouchat a koncentrovat se na to, co by měla dělat. Za zajímavým stínem je schopna i vběhnout do silnice. Vůbec se nám teď nedaří ji motivovat vrátit do reálného světa.
Dělal to některý váš pes? Máme ji jen hlídat a počkat, až to přejde? Nebo co s tím?

Eimy
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 11:16
- Nahlásit

Falco
Já takhle jednou viděla hrát si se stínama velššprigršpaněla, ale majitelka to nijak neřešila, každopádně to bylo hodně zajímavý...

jablunka
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 11:20 - Změnil/a: jablunka
- Nahlásit

Falco
Je to jako u lidí,viděla bych to na nějakou kompulzivní poruchu,ale jak z toho ven,to opravdu nevím.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 11:22
- Nahlásit

Já bych to zřejmě nebrala jako pozitivum

Dines
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 11:27
- Nahlásit

Falco
Číhej
http://www.vimevic.cz/video/SETR/video.html

jablunka
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 11:29
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
Já si vzpomínám na jeden díl s Victorií Stilwell,tam byl tuším ang.setr a ten měl tenhle problém s místama co se blejskaly.šlo vlastně taky o hru světla a on to dokázal hodiny a hodiny oblizovat.Šlo o okna,nádobí,místa na nábytku.Ale fakt si nepamatuju jak to řešila,jen to vím,že pomohla.

Falco
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 11:29
- Nahlásit

Mně se to právě zdá dost divný. Dělá to prý už druhý týden a začala zničeho nic, snad v době, kdy byla panička nemocná a měla na ni méně času. Ale tak strašně se na to zafixovala, že teď skoro nedělá nic jiného. Panička mi vyprávěla, že se jde v noci napít, pes vstane a ne že se jde podívat za paničkou, ale kouká po podlaze a po zdech, kde se objeví ten stín. Trochu děsivé ne?
Zkoušeli jsme ji rozptýlit - ostatními štěňaty, hračkami, překážkami. Funguje to vždy jen chvilku, jek může, okamžitě se odpojí a jde na svůj stínolov.

jablunka
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 11:30
- Nahlásit

Dines
Byla si rychlejší a byl to teda gordon.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 11:35
- Nahlásit

Jako, ono to samo o sobě asi nejni nic špatnýho, ale jak to přejde do jakési obsese, tak už bych koukala, jak z toho ven.. ale na mě moc nedejte, já su začátečník

Fifi
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 11:50
- Nahlásit

Falco
Delal to nas nebostik pes rtw - zacalo to jako velka sranda, lovil laserovy ukazovatko (nebo jak se to zove), proste cervena tecka a jupiii, ulovit, prohnat, dohnat, sezrat. Pak si zacal vsimat i stinu ve dne - bylo to romanticke, hovado 50ti kg hupsalo pod motylkem a lovilo jeho stin...
Nam to tedy v beznem zivote nevadilo (ale je fakt, ze byl hodne dobre ovladatelnej a stinovy lovy sly vzdy povelem prerusit), neslo o zadnou kompulzivni poruchu, cokla to proste jen hrozne bavilo.

Falco
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 12:00
- Nahlásit

Dines
Jo, to video je skvělý. Jenom nevím, jestli u té šiby je to ještě hra, která ji momentálně strašně baví, nebo už vzniká problém.
Raďte další, všechno předám paničce mailem. Díky.

Dines
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 12:07
- Nahlásit

Falco
Se ještě vyjádřim - podle tvýho popisu už mi to moc jako hra nepřijde, a pokud ano, tak ale pro mě nežádoucí, když na nic nereaguje.
Takže jako ve videu - prostě rázně přerušit - dobrej zvuk by třeba mohl být takovej ten dětskej klakson na kola
Nebo co zkusit začít klikat? Podle mě je to taky dost výraznej zvuk na to aby pesana vytáh z laufu (ale zase neklikat když honí)..

Denisa
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 14:55 - Změnil/a: Denisa
- Nahlásit

Falco
no šiby jsou samy o sobě tak trošku odlišné od běžných psáků... ale jinak mi to připomíná autistické rysy (jeslti to teda u psů existuje, nějaká obdoba toho)... ale jako co s tím, to neporadím.

LucieS
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 15:19
- Nahlásit

http://www.aspcabehavior.org/articles/13/Compulsiv e-Behavior-in-Dogs.aspx

LucieS
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 15:33
- Nahlásit

Jenom nevím, jestli u té šiby je to ještě hra, která ji momentálně strašně baví, nebo už vzniká problém.
Hodně velký problém, bych řekla.

Falco
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 21:01
- Nahlásit

Tak jsem to všechno předala a bude se pracovat na odstranění tohoto chování. Panička má docela strach, protože to, co se jevilo jako zábavná podivnůstka, se zdá být začínajícím pěkným průšvihem. Naštěstí právě do rodiny přibyl na hlídání (14 dní) další pejsek, tak se snad fenečku podaří zabavit, aby na svou stínohru zapomněla.
Díky všem, za 2 týdny (to zase přijdou do školičky) napíšu, jak to vypadá.

jablunka
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 22:54
- Nahlásit

Falco
Dej určitě vědět,tohle je dost zajímavé.

LucieS
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2009 23:06
- Nahlásit

Falco
Nahoře píšeš, že to fenka dělá dva týdny, a dole, že mají 14 dní dalšího psa. Tady bych viděla důvod, pokud ty údaje sedí. Nový pes nemusí znamenat rozptýlení a radost, ale i pořádnou dávku stresu. Protože to fenka nedělá dlouho, myslím, že má majitelka velkou šanci, pokud důvod stresu nějak pořeší.
Chce to zapřemýšlet a zkusit změnit svoje chování tak, aby se fenka cítila v pohodě.

StaHi
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2009 02:23
- Nahlásit

Falco
muf, muj (hluchej) buldocek taky lovi stiny na zemi a oblizuje je. jeho (slysici) bracha to nedela, nejak jsem si vzdycky myslela, ze je to tou hluchotou (je daleko vnimavejsi k vizualnim podnetum). podobne reaguje i na 'disko svetla' (taky s naprostou presnosti zameruje a pojida hmyz ) . venku je pro nej vic 'real', v mistnosti (za umelyho osvetleni) je to rozhodne silnejsi (a taky to dela vic, kdyz se mu zrovna nevenuju). dela to od malicka a je to pro nej jasne hra. dost ho to bavi, postupne se ovsem vyhecuje a jak je to moc, prestane to bavit me.. vetsinou to resim tak, ze zhasnu.
sumasumarum, fakt nemam pocit, ze by v tom byla nejaka porucha (az na ten sluch teda), ale 'muzem' byt a nejspis i 'jsme' jinej pripad (nemyslim, ze by muf vybehnul za stinem do silnice.. na druhou stranu, pro frisbee/micek/klacek/petku by pravdepodobne skocil ze skaly)

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2009 06:18
- Nahlásit

LucieS

Aha já jsem to pochopila tak, že fenka to dělá asi 14 dní a teď na dalších 14 dní přibyl nový pejsek a vznikla myšlenka, že by jí mohl rozptýlit

worick
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2009 07:37
- Nahlásit

Falco
no, mě to připadne taky tak, jak píše Denisa
- jako autista. A to řešení nejspíš mít nebude. Možná s příchodem toho druhého pejska, bude mít trochu strach o postavení v rodině a zapomene na tu hru. Každopádně písni, jsem taky zvědavá.

Falco
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2009 10:04
- Nahlásit

Je to tak, že druhý pes přibyl teď, kdežto "porucha" se objevila před 14 dny. Takže zkoušíme kombinaci rozptýlení jiným psem, vyhýbání se problematické situaci, vyrušení a odvedení pozornosti, a poslední v řadě zákaz (to je u šiby trochu problém ). Kdyby se to zhoršovalo, zkusí i veta.
Mám teď dovolenou, takže je uvidím za 14 dní a pak napíšu.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání