Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Boj o pozici vůdce smečky.
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
aren
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 18:49 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Ráda bych vás poprosila o radu nebo zkušenost. V naší čtyřčlenné smečce je šestiletý pes Píďa, vůdce smečky, jedna fenka a dva dvouletí kluci, kteří doposud Píďu po štěněcím způsobu ctili a respektovali. Nicméně dospívají, a větší Mercy začíná aspirovat na pozici vůdce. Bojím se, aby se nepozabíjeli, až si to budou vyříkávat. Už jsem od sebe 2x trhala dost vážný konflikt (při náhlém setkání s háravkou), i když v klidu ještě pořád Mercy Píďu respektuje, klaní se, líhá si na bok a ukazuje bříško. Problém je taky, že Píďa má 4 kg, Mercy 8 kg, a Píďa se určitě jen tak nedá. Tak se trochu bojím. Máte s tím někdo zkušenosti?

Evulik
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 19:59
- Nahlásit

aren
Já myslím, že to tak žhavé nebude. Proč by se hned zabíjeli ?

aren
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 20:24 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Evulik
No já nevím. Jsem greenhorn. Ptám se. Radši se zeptám teď zbytečně než muset za pár dní třeba sbírat psy po kouskách.
Občas jim to naskakuje docela drsně. Zatím to řeším tak, že jednoho popadnu a zvednu do výšky. Mám pocit, že to bude taky blbě.

evina
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 20:46
- Nahlásit

aren:a kterého zvedáš?Já myslím,že by jsi měla vždy vyčinit tomu níže postavenému.A ne zvedat do výšky ale naopak přitlačit hlavu k zemi.Někdo jiný ale určitě poradí lépe...

Fifi
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 21:06
- Nahlásit

aren
V nasi smecce do drobnych rozbroju nezasahuju. At si to feny(mam 3) ujasni samy mezi sebou. Ackoliv mam 2 rtw, nikdo nikoho nezabil, jen si ujasnovaly vztahy. Bylo to otazkou par zahuceni a povaleni na zada. Ve vztazich je nyni pruzracne jasno a v domacnosti veselo. Vedoucim je nejstarsi rtw, pak nasleduje nejmladsi fenka - 10 mesicu rtw a pak je teprve na poslednim miste terierka, ktery je pres 2 roky. Sama rozumne v urcitych vecech ustoupila nejmladsi rotvici. A je klid. Tot me zkusenosti. Ne vzdy se vyplati do smecky psu zasahovat....

sarax
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 21:09
- Nahlásit

evina
jj souhlasím s tvým názorem,že zvedat toho níže postaveného ale taky nejsem žádnej odborník na 100%

aren
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 21:14
- Nahlásit

Fifi
Díky. chápu to tak, že je mám nechat. No, to by bylo fajn.

aren
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 21:20
- Nahlásit

evina,sarax
Zvedala jsem Mercíka, protože je větší a šel líp nahmátnout
Problém by mohl být v tom, kdo je níže postavený. Zatím určitě Mercy. Ale právě že se pozice asi mění.
Ta rada přitlačit k zemi vypadá dobře. Jakože podpořit autoritu vůdce. Díky. Zkusím to, jestli to příště stihnu.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 21:21
- Nahlásit

My máme psy 40 kg, 17 kg, 4 kg a dvě kočky a rozbroje jsou pořád. Njedřív byla vedoucí největší ovčanda, ale přišla nejmenší pudlice a ovčanda má utrum. Párkrát se porvaly, ale nikdo nikoho neroztrhal. A ovčanda s 17 kg psem se rvou pořád, protože kříženec si nedokáže uvědomit, že před Ašou prostě nemůže předbíhat a nemůže jí vyžírat misku. Tak ho občas lapne za krk a celkem hustě s ním zametá, malý pes řve jak na lesy, ale jak říkám, zatím všichni přežili a já se jim do toho nepletu. A když občas přijde velký pes, třeba teď máme filu, měli jsme howavarta a celkem často je u nás na hlídání dobrman a taky se zatím nepozabíjeli, i když si to rádi mezi sebou vyjasní. Dej jim pokoj udělat si pořádek, jinak to bude ještě horší.

aren
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 21:23
- Nahlásit

Důležitá je jedna věc. Jestli může v bojích o prvenství dojít k vážným zraněním, nebo ne.
Jinak se psi všichni dobře znají, jsou spolu odjakživa, kluci se narodili u nás.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 21:28
- Nahlásit

My ještě nic nešili to je jediné, co k tomu můžu říct. Párkrát je nech, tjistíš, jak moc jsou si nebezpeční. Nebo přistup ke kastraci-jestli nejsi zarytý odpůrce těchto metod.

aren
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 21:31 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Mucholabka
Jsem zarytý odpůrce kastrace, pokud existuje jiná cesta. Naopak je mi sympatické dát volný průchod přirozeným zákonům smečky. Akorát mám strach o Píďu.
Ale už jste mně s Fifi docela uklidnily.

Fifi
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 22:00
- Nahlásit

aren
Ja te nechtela uklidnovat, ja ti napsala jen sve zkusenosti, je to neco jineho nez u tebe, kde uz si zasahovala do smecky nejakym vytahovanim psa do vzduchu, muzes tam mit chvilku celkem dusno... Nezli se porovnaji - a myslim, ze to nebude dlouho trvat. U nas vyjasnovani nastalo jen vyjimecne, kdyz si zacala mladsi vyskakovat na starsi u tasky s nakupem, kterou se snazila hlidat. Mela smulu. A je klid. Ale moje smecka si zije takhle odmalinka. Drobne - z meho pohledu- spory si resi celou dobu mezi sebou a zbytek - venku se psy si resim ja.

aki
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 07:40
- Nahlásit

aren
Řeším už třetí měsíc stejný problém, u nás se ovšem jedná o obří plemeno. Rvačky byly vždy krvavé, s ošklivými zraněními. Držím psy několik týdnů odděleně, včera jsem psala Rudovi Desenskému a doufám, že až bude mít čas, přijme nás.
Do začátku letošního roku to byli úžasní parťáci, nikdy na sebe neútočili, teď se nesmí zahlídnout ani škvírkou mezi dveřmi. Do rvaček jdou s naprostým nasazením.

Evik
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 08:02
- Nahlásit

za prvé- dát vykastrovat jednoho nebo druhého už dospělého psa je dle mého názoru úplně k ničemu (pokud ta kastrace samozřejmě nemá zdravotní důvod) Dospělému psu se po kastraci povaha nijak nezmění....byl-li např. předtím dominantní, bude i po kastraci.
za druhé- pokud jsem doma ve smečce pánem já, tak svým psům nedovolím, aby si postavení ve smečce mezi sebou řešili sami.
moje situace:Já mám 3 psy přičemž dva bydlí spolu a jeden je u přítele.
Mladej s nejstarším bydlí společně a mladej od malička staříka přijal za nadřízeného a dodnes ho respektuje (mladému jsou 2 a starému 15let). Jiná situace je s mlaďochem a pejsou, který je u přítele. Ti dva si mezi sebou stále něco "ujasňují", ale všechno je formou hry. Dokud si hrají, nechávám je, jakmile ale vidím, že to přerůstá ve skutečný "boj o post", razantně hru ukončuji, proto považuju za velmi důležité, že psi znají povel DOST!!! pak si je volám k sobě, po chvíli je propustím a nikdy se mi nestalo, že by se psi pokračovali v tom, kde jsem je utnula. Většinou chodí chvíli každý svou cestou a pak si začnou zase hrát a dávají si pak zatraceně pozor, aby to pořád jenom hra byla. Ve vztahu mladý a prostřední není ten "první" ani jeden a oběma jsem nadřízená já a tak to udržuju a psi jsou tak myslím spokojení.

aki
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 08:29
- Nahlásit

Evik

U nás je problém, že oba psi jsou stejně staří a navíc v pubertě (18 měsíců). Jakmile se zahlédnou, žádné povely na ně neplatí, ačkoli když jsou sólo, poslechnou každý můj povel. Příjde mi, jako bych spouštěčem rvaček byla já, prostě boj o přízeň...

Evik
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 08:52
- Nahlásit

aki,
(btw. můj mlaďoch se jmenuje Aki ) náš mladej a ten věkově prostřední spolu také "bojují" bojují o mou přízeň....na ně platí, že zrovna když se o něco takového pokouší, tak si jich na just nevšímám. ono to chlapečkům rychle dojde a nechají toho. pak si je přivolám k sobě, posadím si je a podrbu oba dva. V rámci tréninku si ale střídavě přivolávám i třeba jen jednoho z nich a když se přiženou oba, tak toho, kterého jsem nevolala posílám pryč.....

aren
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 08:53 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

aki
Rvačky byly vždy krvavé, s ošklivými zraněními.
Ach bože.
Všem děkuji za rady.

aren
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 08:56
- Nahlásit

aki
včera jsem psala Rudovi Desenskému a doufám, že až bude mít čas, přijme nás.
Pak sem, prosím, napiš, co Ti řekl.

jana33
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 09:32
- Nahlásit

Na prosto souhlasím s Evíkem, mám taky dva psí kluky a žádné "vyříkávání si" jinak než formou hry netoleruju. Já jsem šéf a já jsem rozhodla,že se u nás nikdo s nikým nebude rvát. Pokud to párkrát zkusili,dostali oba,protože porušili moje pravidlo. Mladší pes měl období,kdy to "zkoušel",nechtěl už být ten vespod,ale brzo zjistil,že narazí,stejně tak starší zase zjsitil,že pokud ho mladší provokoval a on se nechal,dostal taky. Takže dneska když k něčemu vyjímečně dojde, starší se dívá na mě a čeká,až za provokaci mladšího potrestám. Jinak si svoje postavení vyříkávjí v rámci hry,což je naprosto neškodné a je to právě to,co utužuje vztahy ve smečce. Mě se tenhle přístup osvědčil, kluci se milují a doma je klid.

aki
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 09:35
- Nahlásit

aren
To víš, že to sem dám, ale počítám, že nám Ruda žádné "vyříkávání" neschválí, co jsem se dočetla na jeho stránkách - je zásadně proti. Moc by mě zajímalo, jak to ten člověk dělá, že ho všichni psi tak berou... Asi v tom bude nějaká chemie, která mě schází.

Evik
Upřímně ti závidím, že to můžeš tímhle způsobem řešit. Náš Aki se rve s Axíkem kdekoli a kdykoli se naskytne příležitost, vůbec mě u toho nepotřebují. Někdo mi říkal, že psí rvačky nejsou ve skutečnosti tak hrozné, jak vypadají, ale zřejmě jsme vyjímka potvrzující pravidlo. Naši kluci si rvou kůži na krku, tlapách, uších, prostě všude, kde se dá právě zakousnout. I když se to nemá, vždycky jsem se snažila je od sebe dostat. Jsem přesvědčená, že by to v lepším případě alespoň jeden nepřežil.
Určitě jsem něco "zapinkala" už dřív, jen vědět co přesně.

jana33
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 09:36
- Nahlásit

aki
Podle toho co píšeš,ti Desenský napíše,ať vezmeš psy a přijedeš,tyhle věci,když jsou tak daleko se na dálku řešit nedají

aren
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 09:39
- Nahlásit

Evik,Jana33
No, to vypadá dobře. Při velikosti mých psů bych si na to troufla

aki
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 09:39
- Nahlásit

jana33
Pokud to párkrát zkusili,dostali oba,protože porušili moje pravidlo.

Normálně jim namlátíš? Já ty svý obry párkrát plácla, ale bolelo to mě, oni si ani nevšimli, že je něco uhodilo...

aren
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 09:40
- Nahlásit

Stejně by mně zajímalo, jak Aki rve od sebe dva vlkodavy.

Evik
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 09:45 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit

aren

dva z mých psů mají 24 a 32 kg, sice žádní obříci, ale malí nejsou a sílu mají taky obrovskou.....

aki
Tobě bych vřele doporučila, abys za Rudou s oběma psy zajela a abyste to vyřešili u něho - resp. on tě naučí, jak na to a pak už si poradíš sama.
Jinak jsi si jistá, že ty "rvačky" tvých psů jsou opravdu navážno? že to není jenom taková ta "drsná psí hra"?
Když si naši dva hrají, tak si neznalí sousedé myslí, že se "vraždí" vrčí u toho, kousají se "pod krkem", tahají za lícní chlupy, za uši, do pacek, dělají přes sebe "kotrmelce", ale přesto je to pořád jenom hra....důležité je sledovat postavení uší, ocasu, pohyby apod.

jana33
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 09:46
- Nahlásit

aki
ježiš néééééé,psy nikdy nemlátím. U nás v 99% případů stačí že jsem na ně pořádně zařvala,což začínající bitku ukončilo a poslala jsem každýho s patřičným komentářem na místo a nechala je tam delší dobu vydusit. Asi dvakrát na zařvání nereagovali,tak jsem od sebe roztrhla a povalila je oba se řevem na záda,pák následovalo totéž co v prvním případě.

aren
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 09:47
- Nahlásit

Evik
důležité je sledovat postavení uší, ocasu, pohyby apod.
Můžeš to trošku upřesnit, prosím?

jana33
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 09:48
- Nahlásit

Evik
to mi připomíná kamaráda,volal mi v sobotu a říkal - nemám zavolat později,tobě se tam rvou psi! A oni si miláčci jen na zemi okusovali hlavy

aren
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 09:50
- Nahlásit

jana33
povalila je oba se řevem na záda
Hm, to zní dobře. A chytit za kůži na krku a zatřepat, to používáš?

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání