| Autor |
Zpráva |
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 12:05
- Nahlásit
Byly jsme to s Ašou skládat na cvičáku v Mariánkách. Předtím jsme tam několikrát byly, opravit drobné chyby-hlavně ty moje. Nemám se prý bát na ni víc mluvit a při přivolání ji oslovit jménem. Bylo mi řečeno, že to dáme, ale ztratíme dost bodů. Ale co, nemáme s Ašenkou zas tolik času, nohy zlobí, proč to nezkusit. Stejně se k ničemu lepšímu nedohrabeme. Mým černým koněm bylo odložení v leže za pochodu, bála jsem se aportu, sedni lehni u nohy jsem měla v malíku.
Aša hárala, tak jsme ještě s jednou háravkou šly poslední.
Před zkouškou jsem ji vytáhla z kotečku a šla ji vyvenčit. Ještě jsem zkusmo dala volno, odběhla suprově, pár obratů a podráždila jsem ji balonkem a piškotem. Než jsme vešly na plac, zírala na mě jako na svého boha.
Při hlášení přisedla křivo, rozhodčímu se to nelíbilo, tak jsem se s ní při opravování trochu zapotila.
Pak jsme na přivolání. Dávám volno i s posunkem, Aša mě trochu předběhla, ale hned se otočila zpátky. Nevadí, druhý povel. "Jé, to jsem ráda, že tě vidím, sem byla v kotci víš?" Nevadí, třetí povel. To rozhodčí bystře pochopil a volal ji k sobě. Odběhla teda aspoň na pár kroků směrem k němu, mám psa přivolat k noze. Ašenka mě poněkud obkroužila, ale přiřadila se. Od té chvíle jsem věděla, že jsme ani nezačaly a je to ztracené. Mno, chůze u nohy byla náhodou celkem slušná, obraty za chůze celkem též. Pak jsme se točily na místě, Ašenka se vždycky zastavila na půl cesty nebo křivo přisedla a chlamala se mojí snaze. V záchvatu zoufalství říkám "Aško, no táák", aby pohnula prdelkou a trošku se zkoncentrovala. Rozhodčí měl zřejmě dost a dostala jsem důležitou informaci, že no tak není povel.
Pak jsem myslím měla položit psa u nohy-pohoda, sice dlouho skládala kosti, ale lehla. Posadit. Jo, na druhý povel sedla heuréka, aspoň něco.
Přišlo odložení za pochodu, to jsem se čepýřila, že je v pohodě, můj utlumený pes vždycky lehá. Trošku mě začala předbíhat, nenápadně jsem sykla. Odložte psa. Zařvala jsem Lehni, mávnu posunek a jdu dál. Rozhodčí mě furt nezastavuje, šla jsem asi kilometr, než mě nechal zastavit. Tam bude zrada. Čelem ke psu-a vychlamaná Ašenka sedí na dupce
Mno, poslal mě pak pro aport. Xichtím se na Ašopsa, aby se jako neopovážila pomyslet na nějakou zradu vůči svému živiteli. Vezmu si aportek, Aša aspoň slušně přisedla. Hodím balónek, vyšlu psa, Aša za balónkem jde-noha nohu míjí, plynou vteřiny. Není možno, ona mi to snad nakonec přinese. Dojde k balónku, ale jak říkala moje dvorní paní fotografka, jak by ho neviděla, sklonila hlavu v místě dopadu a radostně s otevřenou hlavou přiklusala ke mně. Rozhodčí se mě zeptal, jestli mi může napsat deset bodů aspoň za odložení, že to určitě vydrží. To teda vydrží A jestli si chci zkusit ty speciální cviky, říkám, že není třeba a bylo hotovo. Ašenka zařadila zúžení zorného pole a obvyklou rychlost DOPŘEDU, DOPŘEDU
Při závěrečném nástupu pan rozhodčí říkal, že mě zase rád uvidí, ale s jiným psem, s nějakým živějším. Že Aša jako fajn, nějaká poslušnost tam je, ale musí se jí chtít. To vystihl přesně.
Spapala jsem guláš a jela jsem s vítězem dne domů.
Ale aspoň se kamarádí s Buckou a olizuje jí čumáček.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 15:47
- Nahlásit
nebrec!ono je dobre,ze jsi si to vyzkousela,koho jsi mela ZA ROZHODCIHO?jinak se svet nezbori,u me se ceni tvoje odvaha a chut neco delat!takze hlavne to nevzdavej a makej.dana a harley
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 15:49
- Nahlásit
nemethova5
Čau, zrovna uklízím. Byl to Josef Havránek. Celkem byl fajn.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 17:20
- Nahlásit
Mucholabka
Hele, nech být, za "aportkem" vyrazila celkem slušně, no že ho minula, no bóóóže, to se stane A vítězem dne jsi byla hlavně Ty, protože jsi sebrala odvahu a zkusila to!
nemethova5
Holky se snažily, Mucholabka teda dost hodně, Ašenka trošku míň, tak nějak vypadala, že se tím akorát baví ...
Já viděla zkoušky poprvé, ale pan Havránek se mi zdál fajn. Před Mucholabkou dělali dva psi obrany a toho druhého teda seřvával, že se mi tajil dech (psovoda, nikoliv psa), celkem jsem se bála, že bude řvát i po Mucholabce, ale to se nestalo Jak hodnotí, to nemohu posoudit (neznám sportovní kynologii tak dobře, abych mohla posoudit provedení jednotlivých cviků), ale z lidského pohledu se mi při tom prvním setkání zdál fajn. Navíc jsem měla dojem, že pokud dělal chyby pes, no tak to bral, že prostě chyba-body dolů-jdem dál, neřešíme ... jak začal dělat blbosti psovod, tak to začalo nabírat grady ...
Já Mucholabce říkala, že zkouška je od slova "zkusiti" ... a máš pravdu, je dobře, že sebrala odvahu a zkusila to. Věřím, že to nevzdá, bylo tam několik lidí, co ji říkali, že se těší, že ji příští rok uvidí na zkouškách s Buckou Jsem zvědavá! A slibuji, že zkoušku s Buckou budu fotit se zoomem, aby na těch fotkách bylo něco vidět
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 17:58
- Nahlásit
Mucholabka
Jasně, je fajn že jsi tam byla!! Zkušenosti k nezaplacení No a holt pejsani jsou někdy vyčůranější než by mohli být - a zejména na zkouškách, kdy móc dobře ví, že na ně psovod ani prstíkem nemůže...
tosca
dělali dva psi obrany a toho druhého teda seřvával, že se mi tajil dech (psovoda
a co se stalo, nevíš?
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 18:19
- Nahlásit
Terri
Dle vyjádření ostatních (nejsem odborník, takže musím vycházet z toho, co jsem slyšela) ... psovod dlouho na zkouškách nebyl, takže byl nervózní, což byl asi základ. Nejvíc rozhodčí řval, když se pes zakousl a nechtěl pustit na povel a psovod povel opakoval v okamžiku, kdy pes figuranta tahal (což prý je chyba, protože v tom okamžiku pes na 99.9% nepustí). Dále místo "pusť" nebo "jméno" řekl "jméno pusť", což prý rozhodčí hodnotí jako dva povely ... ještě předtím tam byly nějaké chyby v dalších povelech (co jsem pochopila, tak při obranách dost záleží na tom, kdy psovod povel vydá), ale to opravdu jako laik nezhodnotím. Bylo slyšet, že ho rozhodčí upozornil, ale nejspíš, jak zapracovala nervozita, psovod chybu opakoval ... tolik, co Ti může sdělit totální laik.
Možná Ti k tomu Mucholabka řekne víc
Jinak ty obrany pesan udělal, i přes řev rozhodčího, takže to zas asi nebylo tak strašné A kdo ví, třeba to psovod potřeboval, aby po něm rozhodčí řval , bylo vidět, že se nesetkali poprvé, že se znají.
Já spíš oceňovala, že pan Havránek nevystupoval jako nervák, co řve na všechny kvůli kdejaké hlouposti. Z hlediska kvality provedení cviků, vhodnosti projevu, objektivnosti posuzování to opravdu nejsem schopna posoudit. Opakuji to, aby si z toho náhodou někdo neudělal nějaký mylný závěr. Já jsem laik, zkušební řád neznám, byla jsem tam jako divák, co chtěl vidět, jak to na takových zkouškách vlastně probíhá. Nemohu ani srovnávat, jak to chodí jinde, byla jsem se podívat na zkoušky poprvé. Ale zanechalo to ve mě dobrý dojem a určitě se půjdu podívat na další a na nějaké závody. A třeba takové obrany jsou z pohledu diváka velmi efektní a stojí za to je vidět!
|
kiwikik
Člen |
# Zasláno: 8 Říj 2006 23:48
- Nahlásit
to je tak vždy když o něco jde - máš to na 100% zmáknuté tak zvířátka just ne! znám to od koní! jakmile začneš být trošku nervózní tak je to včudu přeneseš to na koně ( záleží co je to za charakter) a ten začne dělat chyby. to stejné u psů!
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 07:27
- Nahlásit
Mucholabka
Nebreč, za týden připíšu pokračování, jak jsme se pokusili o zkoušku stopařskou. Místo tréninku léčíme abces, ale dneska už je to dobrý, jdem na poslední injekci antibiotik...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 08:07
- Nahlásit
tosca
Je to jak píšeš, vydal povel pusť, když byl pes v nejlepším, nejen že tahal pes, ale tahal i figurant.
Včera mi volal známý-nešla jsem na cvičák, ale on jo, protože myslel, že mě tam najde a sehnal tam moje číslo a volal, ať se s ním a se psama jdu podívat na jeho rybníky. Tak jsem vzala čokly a značně překvapená jsem šla On před časem byl psíčkař, měl ovčáky a knírače střeďáka, teď má pěkného hajzlíka kokra. Hrozně chtěl vést Ašu, tak jsem mu dala do ruky vodítko-schválně, co bude. Aša se nezapřela a pořád se točila za mnou. Pak šel kolem pes, tak jsem si Ašu radši vzala. Podruhé jsme viděli psa, on říkal že v pohodě, že ji zvládne, že přece ví, ne. Tak říkám ať si ji dá k noze, že je trochu sfiňa, ale nechal ji tahat a psice viděla psa, ježila se, poskakovala-ostuda jak sviňa, ale varovala jsem ho pak teda jako že si ji vezme k noze, ale Aša se na něho totálně vybodla fajný peseček.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 08:39
- Nahlásit
Mucholabka
Super pesa! Přece nebude poslouchat kdejakého chlopa, co si myslí, že to se psy umí
A náááhodou, když jsem ji držela já a čekaly jsme, až se vrátíš, tak byla hodná. Sice jednu chvilku chtěla jít za Tebou, ale stačilo lehce syknou, sedla na dupu a čekala, až přijdeš. Je fakt, že jsme se teda nepokoušely nikam jít , ale i tak, Ašenka je prima pesa, co poslouchá svoji paničku.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 08:58
- Nahlásit
tosca
Díky za vyčerpávající popis situace - teď už si to umím představit. No jo, holt nervy dělají svoje, já si ümím představit, jak bych chaosila já
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 09:57
- Nahlásit
Mucholabka
pěkně jsi to napsala.. Ale nic si z toho nedělej. Já s mladším psem ZZO taky zkoušela (když mu byl rok). Byl to takový zkouškový víkend. Sobota ZZO, neděle ZOP. ZZO jsme neudělali, přesně z toho důvodu, jaký popisuješ, protože se Akoušovi prostě "nechtělo"....cítil ze mě nervozitu, a tak dělal kravinky. Taky já si to pokazila "přídavnými povely"....rozhodčí nám tenkrát řekl, že pes je nedocvičený, což byla z části pravda. V neděli na ZOPce už jsem byla klidnější a taky jsme jí udělali za známku velmi dobrou. Na ZZO si ovšem znovu netroufám, protože pesan - i když se po tom roce a půl výrazně zlepšil a zklidnil, aport není zrovna jeho hobby a při odložení za pochodu se doposud skládá pomalu a dělá u toho ksichty "jako jestli fakt musí"....prostě musím jít strašně pomalu, dát "lehni", a stejně tak pomalu odcházet, aby se to zdařilo... Trénujeme a možná bych to ještě někdy ráda zkusila, a je mi jedno, jestli už psovi budou třeba 3 roky....
|