Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Akce, výstavy, zkoušky, závody, exhibice / Zkoužka ZO
Autor Zpráva
Pupy
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 14:59 - Změnil/a: Pupy
- Nahlásit

Nevíte nědko kde sehnat více informací o téhle ukoušce?

wensday
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 15:01
- Nahlásit

myslíš tohle ???? http://www.faunanet.cz/psi/vycvik-psa/zkusebni-rad y/zkouska-zzo.htm

Pupy
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 15:06
- Nahlásit

wensday
Ne ZO-zkoužka odvahy psa, dpcela by mě to zajímalo, ale díky.

nemethova5
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 15:10
- Nahlásit

Pupy
nazdar,zkouska ZO mi vubec nic nerika,znam zkousku ZPO-zkouska obranarskeho psa,nebo ZOP-zkouska ovladatelnosti psa,pribliz mi,co to je za zkousku a kde jsi to nasla?dik dana

Pupy
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 15:15
- Nahlásit

www.faunanet.cz - výcvik-zkuišební řády-vysvětlení zkratek a tam to je.
Mno že orývě více informací hledám, padla mi do oka a tak by mě zajímalo více

nemethova5
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 15:27
- Nahlásit

Pupy
hm,mas pravdu,ale nikde jsem tu zkousku napsanou nevidela v zadnem zkusebnim radu,asi to bude nejaky test povahy podle me,zkus se zeptat zkusenejsich?dana

Argousek
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 15:36
- Nahlásit

Pupy
ahoj ,tuto zkoušku mezi ostatními nenajdete,ZO je zkouška odvahy která se provádí v rámci bonitace,lze ji opakovat až 3krát v odstupu pul roku,u některých plemen je poviná k zařazení do chovu,má v podstatě otestovat povahu pracovního plemene.

nemethova5
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 15:37
- Nahlásit

Pupy
ty,ale ted jsem si vzpomnela,mam znamou,co ma irskeho setra,dost je na zkousky a na vystavy,mluvila o zkousce odvahy psa,to jest jak je pes ostry na skodnou,takze to je lovecka zkouska,nevim,jestli se to jeste cvici,protoze pes musel stekat a dorazet na kocku v kleci,nebo lisku,pro jistotu se jeste zeptej.

Argousek
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 15:39
- Nahlásit

Pupy
jo a jestli tě zajímá napln zkoušk tak ja ti ji pošlu mailem

Pupy
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 15:48
- Nahlásit

Argousek
Ahojky, no zajímalo by mě to.

Co dělá Argoušek snad není ještě uražený?

nemethova5
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2006 19:31
- Nahlásit

Argousek
chtela jsem se zeptat,o co tam na te zkousce jde a jake ji delaji plemena.dik za odpoved.dana

Argousek
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2006 14:06
- Nahlásit

Pupy
ahojky tak jsem ti obsah té zkoušky poslala do mailu,jinak argo už je v pohodě už není uraženej už je sním normalní řeč a co ta tvoje?

Argousek
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2006 14:10
- Nahlásit

nemethova5

Zkouška odvahy:
Figurant musí mít ochranné kalhoty, kousání se provádí na měkčí jutový rukáv.
a) Přepadení:
Psovod jde se svým psem dle svého uvážení na volno nebo drží psa za obojek (vodítko je vždy odepnuté) naznačeným směrem. Když se psovod se psem blíží k úkrytu (maketa) asi na 7 m, provede figurant na pokyn rozhodčího útok z úkrytu na psovoda a psa. V okamžiku útoku má pes okamžitě reagovat a rázně zakročit. Po zákusu dostává pes od figuranta dva lehčí údery měkkým obuškem na méně citlivá místa (na stehna, po stranách těla, na krajinu kohoutku). Na pokyn rozhodčího přechází pomocník do klidu. Pouštění se nehodnotí.
Pokud je pes nebo fena ohodnocen známkou 1 za přepad, nepokračuje v zadržení s protiútokem! Z metodických důvodů je však vhodné (bez nároku na další hodnocení), aby pes dostal možnost kousnutí na vodítku.
b) Zadržení s protiútokem:
Psovod drží psa za obojek, figurant ho ještě krátce vydráždí a odbíhá na vzdálenost 50 kroků, na pokyn rozhodčího vypouští psovod psa a sám zůstává stát. Když pes dobíhá k figurantovi na vzdálenost asi 20 kroků, figurant podnikne protiútok s výhružným šviháním obušku. Psa však neudeří, a to ani po zákusu.
Pes se má bez váhání tvrdě zakousnout do rukávu, na pokyn rozhodčího přechází figurant do klidu. Pouštění se nehodnotí. Na pokyn rozhodčího vybíhá psovod za psem a upoutá ho na vodítko.
Hodnocení zkoušky odvahy:
Zkouška odvahy se hodnotí kódem 1 až 5.
Pro zkoušku odvahy je nutno použít rukávu, který svou tuhostí odpovídá fyzickým možnostem velikostního rázu psa. Pouštění rukávu se nehodnotí ani u přepadení, ani u zadržení s protiútokem.
a) Přepadení:
1 - žádná bojovnost
Pes psovoda nebrání, po přepadu figurantem se bojí a dává se na útěk. Pes se sice zakousne do rukávu, ale po úderu obuškem pustí a přes pokračující útok na psa se pes bojí a nechá se vyhnat.
2 - malá bojovnost
Pes se nezakusuje nebo jen slabě a hned pouští, figuranta se však nebojí, blokuje figuranta přes pokračující útok na psa. Zakousne se do rukávu, po úderu obuškem pustí, nenechá se však vyhnat.
3 - dostatečná bojovnost
Pes psovoda brání, zákus je nervózní. Pes se zakousne do rukávu, po úderu obuškem pustí, ale i přes pokračující útok na psa zákus obnovuje.
4 - dobrá bojovnost
Pes psovoda dobře brání, hned nebo po malém zaváhání se zakusuje, vydrží oba údery obuškem, pokud se utrhne z důvodu špatného uchopení rukávu, okamžitě obnovuje zákus.
5 - velmi dobrá bojovnost
Pes energicky brání psovoda, má razantní zákus, výrazně bojuje s pomocníkem.
b) Zadržení s protiútokem:
1 - žádná tvrdost
Pes se dá figurantem zahnat a bojí se ho.
2 - malá tvrdost
Pes se figuranta nebojí. Doběhne až k němu, blokuje ho nebo na něj skáče. Nezakusuje se nebo jen slabě a hned pouští, nenechá se však vyhnat.
3 - dostatečná tvrdost
Pes se figurantovi vyhne, otočí se a pak se zakusuje. Zákus je nervózní, reaguje na nápřahy obuškem, ale nepouští.
4 - dobrá tvrdost
Pes běží až k figurantovi, před zákusem zaváhá, ale pak se zakusuje a drží, nereaguje na nápřahy.
5 - velmi dobrá tvrdost
Pes se sebevědomě a energicky zakusuje do rukávu dobrým zákusem, bez ohledu na švihání obuškem. Výrazně bojuje. Pokud se utrhne z důvodu špatného uchopení rukávu, musí zákus okamžitě energicky obnovit.
Závěr:
Pes, který nereaguje na figuranta, nemůže být ohodnocen: je to nesplnění podmínky bonitace a bude NEZAŘAZEN do chovu.
Pokud je posuzovaný jedinec nezařazen nebo vyřazen při hodnocení povahy, neprovádí další zkoušku (odvahy).
Při odstoupení z bonitace na požádání majitele psa, provádí se celá bonitace znovu (včetně měření, vážení, prohlídky zubů).
Při nezařazení nebo opravě známek z odvahy (kousání) provádí se při řádné bonitaci jen přepadení a zadržení.
Při nezařazení kvůli střelbě se provádí při řádné bonitaci celé hodnocení povahy i odvahy.

Pupy
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2006 14:16
- Nahlásit

Pupyna je taky v pohodě, jen si rozhazuje deky v pelechu a na postely a to někdy hrozně takže to yvpadá že bude faleška. Jinak je ok Jen škoda že to nevyšlo

Argousek
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2006 14:23
- Nahlásit

Pupy
no to je možný ,a nebo třeba bude nak štěnatko,jestli ji doktor vyšetřil jen pohmatem a bude mít jedno nebo dvě tak to cítit nemusel ,ja bla tenkrat s cubou na ultrazvuku a řekli že bude mít 4 a bylo jich 9.kolik je to dni od krytí?

Ebony
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2006 14:37
- Nahlásit

Pupy
Tohle je normální bonitace u NO, žádná zkouška, akorát se hodnotí i pouštění, a navíc už se to takhle neboduje. Předchází tomu ale splnění normální jedničkové zkoušky, což mám pocit, že u tvé povahově slabé feny nehrozí. A navíc, jak jsem pochopila, jsi se rozhodla její "kvalitní" povahu předávat dalším bezpapírákům, takže no comment....

Pupy
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2006 14:39
- Nahlásit

asi 59. Jenže ona nemá ani trošku anfouklé bříško. ale yblo yb to dobré

Argousek
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2006 14:53
- Nahlásit

Pupy
no moje fenka kdž měla poprva štenata tak se jí břicho tak nezvetšilo ,dokonce neměla ani naběhnuté struky,a měla teda poprvé tři štěnatka a byli to celkem obříci.A asi 2dny předporodem si vyraběla pelech v koupelně z pradla a vyrobila docela slušnej nachystaná porodní bedna ji naprosto nezajímala.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2006 15:18
- Nahlásit

nemethova5
no chudák kočka.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2006 15:23
- Nahlásit

Když pes psovoda vyštěkává, předstírá útok, ale nezakousne se nebo začne couvat, i když pořád vyštěkává, a to docela zuřivě, dá se ještě něco vylepšit? Pomůže, když začne figurant couvat nebo cukat? Mě se nebojí, mi se pěkně zakousne. Ani mi nejde o obranu jako takovou, ale aby se naučila nebát se cizích lidí. Nebojí se jako tak, že by se nenechala pohladit nebo výrazně utíkala, ale zdá se mi, že ji někdo "zablokoval" a že dál prostě nepůjde. Nebo je to prostě v povaze psa a mám to brát tak, jak to je?

nemethova5
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2006 18:26
- Nahlásit

Ebony
aha,proto jsem to nenasla,bonitacku tezko budu delat,kdyz byl pes kryptak a jeste je k tomu vykastrovany,je to dost podobne,jak zkouska psa obranare,nebo zkouska pracovni upotrebitelnosti-2,obranarinu mame na velmi dobre(obrana razantni,poustecky dost slabe),no ja myslela,ze to ovcaci maji na bonitaci horsi.Argousek
diky za vysvetleni.

Ebony
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2006 19:42
- Nahlásit

nemethova5
kdepak, je to jen slabší odvar bývalé SchH1, dělá se to na pár kroků , stejné je to i na klubovce ve třídě pracovní, pes který neodkouše, nemůže být posouzen dále v kruhu

nemethova5
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2006 20:02
- Nahlásit

Ebony
jo,vlastne mas pravdu,ja SchH1 delala pred dvema roky,uz mam z tech zkousek pekny gulas!budu se muset jet podivat na bonitacku nejakou v nejblizsi dobe,at vim oc jde.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání