Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Akce, výstavy, zkoušky, závody, exhibice / Obedience a věk
Autor Zpráva
Trka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2009 13:15
- Nahlásit

Dobrý den, vzali jsme si z útulku 3 letého pejska a chtěli bychom zkusit obedience, ale není to pozdě? Základní povely umí. A když tak jakou začít třídou OBZ a nebo OB1? Co bude lepší? Děkuji

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2009 13:19
- Nahlásit

Není to pozdě.

Trka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2009 13:29
- Nahlásit

To jsem ráda, ale jakou kategorii?

Strejda
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2009 13:48 - Změnil/a: Strejda
- Nahlásit

Trka
A když tak jakou začít třídou OBZ a nebo OB1

Začíná se OBZ

URL

Dasha
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2009 15:31
- Nahlásit

Trka
ale klidně můžete jít rovnou na OB-1

Dasha
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2009 15:36
- Nahlásit

Trka
takhle - pokud jste s pejskem oba začátečníci, bez zkušeností, je lepší začít tím jednodušším a to je OB-Z. I na zkouškách je mírněji posuzována a drobné chybky Vaše i pejska ještě rozhodčí přecházejí a nebo penalizují strhnutím menšího počtu bodů než u vyšších zkoušek. V OB-1 už rozhodčí posuzuje přísně.
Někdo ale začíná rovnou OB-1, třeba proto, že se mu nechtějí vyhazovat peníze za Z
i co se cviků týče - OB-Z je jakýmsi startem

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2009 15:36
- Nahlásit

Trka

Já začala cvičit obedience s téměř čtyřletým psem, nyní máme složeny zkoušky OB-Z a chystáme se na OB-1. Věk absolutně není překážkou. Doporučuju začít od Zetek. A pár závodů a zkoušek si v této kategorii odchodit i když splníte třeba hned na poprvé.

Trka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2009 16:23
- Nahlásit

A můžu v té kategorii OB-Z dávat povely jak ústně, tak i ukazovat? A můžu obedience cvičit sama na zahradě?

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2009 16:27
- Nahlásit

Já cvičím sama a sem tam zajedu někam k někomu na výcvik. Ve všech kategoriích dáváš povely pouze ústně kromě některých cviků, kde je to přímo dle řádu řečeno, že můžeš i rukou. Pro kategorii OB-Z jsou to polohy, tam ukazuješ i rukou a potom při vysílačce do čtverce můžeš krátce ukázat rukou, když psa vysíláš.

Venta
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2009 20:02
- Nahlásit

Trka
Já jsem začala s fenou cca ve 2 a půl letech s OB-Z a teď už se chystáme do OB-3. Určitě doporučuju začít a když to bude bavit tebe i psa, tak to půjde

Ve všech kategoriích dáváš povely pouze ústně kromě některých cviků, kde je to přímo dle řádu řečeno, že můžeš i rukou

Ještě dodám, že ústní povely můžeš dávat jaké chceš. Není předepsáno, co říkáš.

Trka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2009 21:42
- Nahlásit

Ještě bych se chtěla zeptat, kde se dají sehnat pomůcky na obedience - kužely, dřívka. Díky moc všem!

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2009 22:15
- Nahlásit

Trka
Ještě bych se chtěla zeptat, kde se dají sehnat pomůcky na obedience - kužely, dřívka.
Např. firma RENO (Ryšavý). Ale nemusíš pro nácvik používat přesně konkrétně tyhle pomůcky. Dřívka si můžeš nařezat z lištiček, které koupíš v OBI, místo kuželů používat třeba plastové barevné půlitry otočené dnem vzhůru, čtverec si můžeš udělat z fáče, z plastové pásky atd. Jen aby to mělo (třeba u dřívek a u čtverce) rozměry jaké to má mít.

Gigi
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2009 22:25
- Nahlásit

Taky myslím, že nikdy není pozdě začít. ;) My začaly asi ve dvou letech. Zkouška OBZ je dobrá na zažití, jak to vlastně chodí. Můžeš si cvičit sama, ale je dobré hlavně ze začátku si nechat poradit jak, abyste se zbytečně nenaučili nějaké zlozvyky. A i potom občas k někomu zajít vychytat mouchy, protože sám na sobě člověk chyby tak nevidí. ;)

Trka
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2009 13:13
- Nahlásit

A nevíte náhodou někdo jestli nevyšla třeba nějaká kniha jak začít a cvičit obedience? Díky

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2009 14:28
- Nahlásit

Trka
Hele, i knížka Ti nedá to, co uvidíš a uslyšíš na nějakém otevřeném tréninku nebo semináři. Já taky jezdím do Phy i když to mám 170 km. Ono stačí tam fakt jet párkrát, abys viděla a poznala různé způsoby a tipy na trénínk a stejně musíš cvičit potom sama, protože znáš svýho psa nejlépe. Odkud jsi? Třeba poblíž Tebe někdo cvičí.
Knížky o obe znám jenom anglické, českou neznám žádnou.

Trka
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2009 14:58
- Nahlásit

Jsem z Jeseníku.

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2009 15:33
- Nahlásit

Trka
Jsem z Jeseníku.
Nojo, to máš na prt. Tam nikoho poblíž neznám. Co vím, tak asi nejblíž cvičí obe Marta Fuglevičová, ta je v Ostravě nebo Eva Čapníková, ta je v Třinci (mrkni na stránky obedience klubu, tam je odkaz i na jejich stránky nebo na maily). Ale když máš všechno takhle daleko na pravidelné, tak vyraž na nějaký otevřený trénink a potom si trénuj sama, fakt to jde, já tak cvičím. Termíny jsou vždycky zveřejňovaný na stránkách obedience klubu. Teď zrovna nic není, ale s jarem se to zas rozjede. Pokud by Tě to bavilo, tak to za to fakt stojí.

Trka
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2009 15:49
- Nahlásit

Tady u nás je to těžký, protože tady nikdo necvičí. Proto mi obedience vyhovuje, protože můžu cvičit doma. Zkusíme to a uvidíme, snad nám to půjde. Moc díky za Vaše rady!

Gigi
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2009 20:13
- Nahlásit

Pro začátek poslouží i články v PPČ (nebo to byl Svět psů?) Vycházel tam seriál, myslím že loni.

Vlasta
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 12:07
- Nahlásit

Trka O prázdninách budeme v České Lípě opakovat týdenní seminář Obedience s Petrou F. z Rakouska - chceme to zakončit zkouškama. Info o termínu bude na webu Obedience, zatím čekáme na vyjádření Petry F.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání